Scris de Nico B

Piata muncii a devenit din ce in ce mai avantajoasa pentru angajat, dupa criza economica de acum 10 ani, pentru ca foarte multi oameni calificati au plecat din tara, s-au reconvertit profesional, au iesit la pensie sau sunt acum antreprenori, unii au si promovat. Ce a venit din urma a intrat direct de pe bancile scolii la joburi unde responsabilitatile sunt de toate felurile si nu sta nimeni sa te invete ce sunt alea etica muncii sau compas moral care sa n-o ia in toate directiile.

Am adunat deja vreo 7-8 ani de cand, nemaifiind juniorul din birou, am ajuns sa meditez colegii din “generatia ME” despre ce se face si mai ales ce nu se face la munca, ce putem sau nu sa-i spunem clientului/colaboratorului/sefului/curierului, cand e ok sa spui cu voce tare ce gandesti si cand nu, etc.

Atmosfera de la munca este exagerat de importanta cand lucrezi in echipa, pentru ca aici petreci aproape jumatate din viata, mai adaugi 6-7 ore (intr-un caz fericit) de somn, plus naveta la si de la munca si ajungi sa realizezi ca e cumva firesc, uneori, sa te simti mai in familie la munca decat acasa, pentru ca o buna parte din viata (pana pe la 70 de ani asa, ar opta unii, fi-mi-ar scarba de doamna Vicepremier) o petreci muncind pana iti vine rau.

Prima fraza e o gluma, bineinteles, se aplica numai la snowflakes care TREBUIE integrati, protejati, TREBUIE sa aiba concediu OBGLIGATORIU de Paste, Craciun, Revelion, 1 Mai, Sunwaves, Neversea si Untold, chiar daca restul prostilor fac prin rotatie pentru ca SE LUCREAZA si weekenduri, si sarbatori legale, si isi impart intre ei turele astfel incat sa nu ajunga copilul sa le spuna “tanti si nenea”, dar ei TREBUIE sa aiba concediu de 8 Martie ca sa petreaca ziua cu MAMI SI MAMAIE, ca nu degeaba au trimis loaza la Bucuresti, sa isi atarne cartela magnetica de gat si sa-l stie tot satul ca a ajuns mare boss, vinerea facem punte cu we de 2 ori pe luna, pentru ca, nu-i asa, trebuie sa mergi odihnit in club, si toate astea sunt acceptabile cand sunt si ei nou angajati, primul job, primele 6 luni, traininguri, oricum nu-s foarte utili, ca le ia pe putin 2 ani sa invete meserie si sa poata munci fara bona.

Va spun, prin corporatii e nebunie de cativa ani, se fac sedinte peste sedinte si se baga bani grei inclusiv in consultanti externi care sa ne conceapa pachete, beneficii, strategii de “tinut in puf tineretul”, pentru ca astia din principiu nu stau mai mult de 3 luni intr-un loc, mai ales daca viata-I grea si lumea-I rea. Cand recrutezi studenti inclusiv la banca, de exemplu, e destul de greu pentru ei, care pana atunci au fost cumva protejati de norme, reguli, proceduri, sa ii faci sa le bage la cap fara sa se socheze, iar piata muncii nu iti ofera suficienti angajati pentru cate posturi sunt vacante, de-asta o sa ne umplem de roboti, de la Cora pana la Ikea sau Ing. Ajung prin supermarket-uri si li se rupe de produsele care expira, li se rupe de clientii care asteapta, li se rupe de orice grija, si atunci clientul ajunge tot la un senior pentru a fi rezolvat.

Ce nu a reusit nimeni sa rezolve, pana in prezent, e conflictul dintre generatii. Mai exact, cum sa faci sa nu demotivezi oamenii buni ramasi in organizatie 2-3-7-10 ani, care au invatat meserie cat sa ii invete si pe juniori, care muncesc responsabil chiar daca exista neajunsuri, care de multe ori zic “decat un om lipsa, mai bine un om nou”, cu toate ca in ambele situatii tot pentru 2 muncesc, care investesc nervi si energie in bunul mers al afacerii si de multe ori ajung sa fie platiti la fel sau mai prost decat oamenii noi, care nu accepta jobul fara o suma frumusica din start, dar care nu pot, de exemplu, sa-l sune luni dimineata pe seful lor si sa-i spuna ca “se simt obositi si ar vrea sa se odihneasca o saptamana”, ce daca alti 2-3 oameni implicati in proiect trebuie sa lucreze in saptamana aia cate 20 de ore suplimentare, “ le recupereaza ei”.

Chiar asa, voi aveti genul asta de om la birou? Eu tocmai m-am ales cu unul care vrea “o saptamana libera, sa o recupereze el ulterior, si una de medical pentru raceala”. Azi ne tusea pe speaker, se pare ca are “o forma usoara de alergie” (in traducere libera, asta a fost medicul dispus sa-I dea 10 zile de concediu). Asta dupa ce tot departamentul are programul praf de 6 luni, pentru ca trebuie sa lucreze mandrul o zi c-o zi, prin rotatie cu sotia.

Cum iesiti dintr-o situatie din asta in care un coleg mai milog abuzeaza de drepturile lui in detrimentul vostru? Bateti din picioare sa se rezolve sau mergeti intr-un loc mai insorit, sa se spele cu el pe cap?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

150 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu am rezolvat astfel de probleme prin bestjobs, ejobs, linkedin sau recomandari din partea prietenilor.
    In 12 ani de munca cel mai mult am petrecut 4 ani intr-o companie si am ajuns la concluzia ca daca-ti schimbi jobul relativ des (eu cam la 2 ani +,-) vei cunoaste foarte multa lume, foarte multe informatii/proceduri/tehnologii iar asta nu face decat sa contribuie la bunastarea ta.

  2. Cand seniorul va avea salariul triplu fata de debutant si salariul debutantului va fi de 5 ori minimul de acum pe economie, astfel incat sa fie ambii motivati, problema se va rezolva. Totul e la bani.

    • #3

      Fac pariu ca n-ai fost niciodata in pozitia de a angaja pe cineva… Respectivul junior platit de 5x salariul minim nu are cum sa “produca” de 10x salariul minim pentru companie (ca sa se plateasca si taxe+impozite si compania sa fie profitabila, ca doar actionarii nu vin cu bani de acasa ca sa plateasca salarii aiurea). Daca tu si restul consumatorilor suportati o crestere de 5 ori a pretului pentru produsele/serviciile companiei respective, atunci da, si compania ar trebui sa plateasca juniorul cu 5x salariul minim.

    • #4

      #CoV, junior Scala, compania românească la care lucrează îi vinde ora cu 40 euro, adică 6400 euro/lună încasați de compania românească, 13 salarii minime. Merită și el vreo 5.

    • #5

      @Dani Probabil, dar exemplul tau nu contrazice ce scriam mai sus. In marea majoritate a cazurilor parerea mea este ca juniorul nu produce suficient pentru companie incat sa justifice un salariu de 5x minim. Iar in cazul companiilor mari, situatia nu e chiar asa de simpla, pentru ca respectiva companie probabil ca are multi angajati (necesari) pe pozitii care nu produc direct niciun ban.

    • #6

      Stii desigur ca, economic vb, asa ceva este imposibil pentru ca totul se reflecta ( sau ar trebui) in productivitate. Dezechibrele de acum ( si din perioada cand erau prea multi angajati) de obicei se regleaza natural. Din pacate cu cat e mai mare dezechilibrul – cu atat se produce efectul de pendul ( cum se intampla acum – suntem la 180 de grade fata de situatia cand erau 10 angajati la usa).

      Revenind la productivitate – nu ai cum sa dai salariile pe care le sugerezi tu unor oameni care, prin munca lor, nu scot acest bani macar ( sa nu zic ca ar trebui sa fie profitabili pt companie si sa scoata mai mult). Nu poti face asta pe termen lung. Irelevant daca angajatilor de azi li se pare ne-importanta aceasta chestie… In ultima instanta ( trecand peste falimente, incapacitati de plata etc) treaba asta creeaza inflatie artificial. Cam cum se intampla cand statul mareste salariile sau pensiile cu 40%. In scurt timp s-au dus dracului preturile …

    • Cov, am fost pus in situatia de a angaja, ai pierdut pariul. Nu am angajat, pentru ca avea pretentiile financiare (nu chiar de 5, dar ca idee) exagerate fata de ce oferea; pe scurt voiau sa invete la mine tot, platit aproape ca ceilalti cu 15 ani experienta. Well, atunci cand salariul incepatorului va fi suficient, atunci pruncii vor avea motivatie sa INVETE. Sa vina pregatit la angajare, sa merite banii aia.

    • #8

      @Dani Corban nu ai dreptate cu “merita si el o vreo 5”. Eu lucrez intr-o companie care tot ce face e sa vanda oameni. Urmaresc cat vindem, ce vindem, la ce pret vindem, cat lucreaza un om si asa mai departe. Crede-ma, cat tai zilele de concediu, taxele, costuri fixe, timpii morti ajungi sa vezi ca un om lucreaza 75% din timpul disponibil pe an (intr-un caz fericit).
      Mai tine cont ca tu zici 5 salarii minime dar presupun ca te referi la 5 salarii minime NET.
      Ah is mai tine cont ca pretul ala de 13 salarii trebuie sa acopere si comisioanele si costurile celor din vanzari care au vandut proiectul.

  3. #9

    La faza cu “SE LUCREAZA si weekenduri, si sarbatori legale” am un singur raspuns “Mars de-aici”. Scurt, nu discut. Sa nu mai zic ca un concediu de Paste si de Craciun e o pretentie prea mare din punctul tau de vedere. E O NORMALITATE si faptul ca te plangi ca cer oamenii asta e o ABERATIE. Nu sunt sclavi pe plantatie.

    Alta problema: Te plangi ca omul se fofileaza si nu vine o saptamana la munca iar voi trebuie sa munciti si pentru el, suplimentar. Inseamna ca nu aveti destui angajati si cei pe care ii aveti ii incarcati la limita. Daca peste ala dadea autobuzul si lipsea o luna ce faceati? La fel ziceati? Din nou: “Mars de-aici”.

    Si cum zicea “7”mai sus, daca chiar ai pretentiile alea de la oameni, mareste salariul/beneficiile pana cand nu mai exista plangeri. Chiar daca am folosit un limbaj dur, pana si eu as fi dispus sa-mi sacrific un Craciun pentru pretul corect.

    2
    • #10

      Citeam comentariile fix pentru a scrie asta! Nu ai cum sa faci asa ceva si sa ai pretentii. Nu poti sa supra incarci oamenii cu munca, doar pentru ca e mai profitabil pentru companie SI, foarte important, doar pentru ca ai ajuns ceva sef mai mic, manager, etc, nu ai dreptul sa decizi ce e normal pentru altul, doar pentru ca stii ca asa primesti bonusul ala frumos. Asa ca, dupa cum spunea si Zarax, mars de aici!

      Ca idee: cine e angajat, nu e angajat doar de dragul de a lucra undeva, sa nu ne mintim, munca nu place nimanui, dar toti o facem pentru ca ne aduce bani, pentru ca da, stupoare, si angajatii, ca si angajatorii, vor sa produca bani. Concediile, chiriile, ratele etc nu se platesc cu multumiri, ci cu bani. Iar cine e angajat, fara nicio suparare, nu e SCLAV, e partener. Daca e partener, pe masura pretentiilor de la el, trebuie sa-l si platesti. Daca ai pretentia sa se dedice 100% sa fie acolo indiferent ce zi e, da-i salariu pe masura, altfel nu te astepta la altceva. Ba mai mult, nu o sa consider niciodata NORMAL sa muncesc weekendurile si/sau sarbatorile legale, doar pentru ca cineva, undeva sus, trage linie si zice: “nu isi ia asta liber, il platesc ( sau poate nu ) pentru over time 150% si am acoperit. Aaa ar fi mai bine sa angajez pe inca unu, sa aiba toata lumea timp sa produca la un nivel calitativ acceptabil, da, dar ar scadea profitul”. Faptul ca nu vezi asta OP, e gresit. Repet, ANGAJATORUL NU E STAPAN DE SCLAVI, e PARTENER!

    • #11

      “Mars de aici” ? Tare 🙂
      Ce ai zice daca medicul, pompierul, politistul etc ti-ar raspunde fix asta cand ai avea nevoie de unul dintre ei de sarbatori, week-end etc ? Sau daca ar pica reteaua de telefonie mobila fix atunci ? Sau curentul ?

      Parca totul se rezuma la “corporatie” si asta se traduce in “impins hartii, completat exceluri”. Ah, ca sunt si joburi de genul in multe corporatii, da. Sunt si ALTELE, care presupun asistenta 24×7 si daca nu este rezolvata o problema raportata inseamna pierderi financiare MASIVE.

      Vad o greata crunta fata de cei care lucreaza in corporatii, in support si in multe alte domenii. Trendul asta este crescator de multi ani. Pentru ca ? Uitati ca daca acele corporatii au creat joburi (bune, rele), dar au creat pentru multi (poate pentru mama ta sau iubitul sau ..). Si mai uitati ca daca acele corporatii ar fi perfecte si ar oferi toate serviciile de care are nevoie un consumator/client, multi dintre voi, nu ati mai avea jobul actual – freelanceri pe multe domenii.

      Iar referitor la overtime, multe companii nu platesc/respecta legea. Sunt si altele care DA iar acea munca in week-end nu presupune altceva decat a fi on call (in cazul in care se intampla ceva) sau a verifica niste parametrii din cand in cand timp de cateva ore – ceea ce iti ofera timp sa faci si alte lucruri (sa te uiti la un film, sa faci cumparaturi, sa te joci cu copilul etc) si sa FI PLATIT DUBLU pentru asta. Nu toti vor sau pot din varii motive (domeniu, probleme in familie, stil de viata) sa fie freelanceri.

      Scarba asta afisata pentru “corporatisti” e deja fumata si mai ales deranjanta. Wake the fuck up ! Universul nu se invarte doar in jurul care sunt dezvoltatori sau freelanceri. E nevoie si de restul.

      Nu, nu lucrez in corporatie.

      1
    • #12

      @Diana – medicii, politistii, pompierii, sau alte domenii critice cu specializare ridicata sunt remunerati corespunzator cu salariu maricel, prin spor de noapte si alte cele. Plus program 12/24 sau chiar 24/48 care ofera timp de recuperare/odihna dupa o tura prelungita. Si majoritatea stiu de la inceput in ce se baga/sunt selectati pe criterii mult mai stricte. Dar aici sigur nu era vorba de ei, pentru ca daca unul din astia s-ar trage pe fund cu programul ar zbura rapid de acolo. Si oricum, ce procent din populatie lucreaza in domeniul asta? 5-10%?
      Cel mai probabil aici vorbim de amarati din retail/call-center/telecom care sunt platiti cat mai aproape de minimul pe economie, se trage de ei cat se poate, ore suplimentare recompensate prin zile libere, nicidecum bani, pe care oricum sunt “descurajati” sa le ia si li se arunca priviri ucigatoare la un concediu mai lung de o saptamana, 3 schimburi, pedepse draconice pentru intarziat 5 minute (gen ti se taie toata ora), volum de munca mult peste ce ar fi ok… Nu ma crezi? Intreaba pe oricine care lucreaza sau a lucrat in domenii din astea sa iti povesteasca.
      Asa ca pana la proba contrarie, din partea OP, raman la “Mars de-aici!”.

      1
    • #13

      Angajatorul (daca vorbim de o firma mica, unde acesta este asociat – adica are actiuni, detine o parte din acea firma) nu e stapan de sclavi, dar nu este nici PARTENER cu angajatii. Tu ca angajat nu iti risti capitalul propriu. Daca firma da faliment, te duci si iti cauti alt job, nu iti pierzi banii. Deci riscurile nu sunt egale (si desigur nici beneficiile), de aceea angajatul nu poate fi PARTENER cu angajatorul.

    • #14

      Se lucreaza intr-un centru comercial, ca subcontractori. 2 pe tura obligatoriu, altfel nu poti sa lucrezi (e nevoie de 2 la deschidere, inchidere, si pentru servisarea clientilor, etc). Cat centrul e deschis, 10-22, tu trebuie sa fii deschis. Ai 4-5 oameni, se lucreaza cu publicul. Apare unul din asta care din senin te anunta ca nu vine, unul e deja la munca, din ceilalti 2 trebuie sa chemi unul. Lipseste o zi, doua, merge. Lipseste o luna, arbitrar. Ce faci?
      Salariul nu e mic, e chiar marisor, dar cum si altii au viata, nu doar cel care inventeaza boli pentru saptamana viitoare, tu trebuie sa acoperi macar o tura, doua, pe saptamana.

    • #15

      @Anonim. Da autobuzul peste un angajat, ce faci?
      en.wikipedia.org/wiki/Bus_factor

    • #16

      Ce se face si acum. Overtime pana angajeaza pe cineva. Aprox.o saptamana dureaza

    • #17

      @Zarax stii genul ala de oameni care se pricep la tot? Exact ala esti tu.
      Stiu cat ia un medic in mana ? Net ? 12000 RON
      Un politist ? 5000 RON
      La pompieri habar nu am
      Asa ca mai taie din comentarii.Ca sunt platiti fix o pwla la ce munca fac.

    • #18

      Poate prin “concediu de Crăciun/Paște” vrea să spună zilele din preajma, înainte, după zilele libere legale aferente.
      Zici că nu concepi să n-ai concediu de Crăciun, revelion, Paște.
      Nici măcar n-am fost medic, polițist, etc, doar am lucrat în bancă. Nu m-ar fi deranjat un concediu din 22-23 decembrie până pe 4-5-6 ianuarie, dar te asigur că pe cei mai mulți clienți i-ar fi deranjat. Așa că ne aranjam concediile legate de sărbători prin rotație.

    • #19

      @Vlad: Pompierul si politistul la ce virsta iese la pensie? Colegul meu de banca devenit politist e pensionar deja, colegul meu de facultate care s-a facut plutonier de pompieri (pe partea de intendenta, n-a stins un chibrit la viata lui) fiindca era prea sfios sa mearga e santier, e si el pensionar. Eu, pe santier de la 14 ani cu o medie de 220 ore pe luna mai am cel putin 15 ani pina sa ies la pensie… Fiindca grupa a II-a nu mai exista, fiindca limita de vis=rsta tinde spre 70 ani. Babaetzi, sfatul meu: 5 zile pe saptamina, 8 ore maxim. Traiti-va viata, nu o irositi pentru altii.Mai bine mergi tu cu copilul imbracat in treining de la Lidl o ora pe zi in parc decit sa faci doua ore suplimentare ca sa ii platesti toale de firma si afterscool…

      1
    • #20

      @#CoVTu, angajator, ai nevoie de knowledge-ul ( si experienta mea ) pentru a putea multiplica investitia aia, da? Bun, riscul tau e investitia, dar investitia ta se naruie fara knowledge-ul meu, angajat. Vorbim de angajat si angajator ca entitati unitare. Tu vrei ca eu sa-ti produc cat mai mult si bine, ca tu sa faci cat mai multi bani, eventual sa fiu dedicat trup si suflet, dar cumva sa fiu si sclav? Nu prea functioneaza sau nu prea mai functioneaza asa, pentru ca acum nu mai vine angajatorul si zice: am alti 10 la poarta, vine angajatul si zice: am 5 oferte pe linkedin, eu vreau sa crestem compania asta, dar daca nu se poate, pa si pusi. Nu mai ganditi in termenii astia, nu cumparati omul, cand oferiti un salariu. Cumparati niste cunostinte care va ajuta sa faceti mai multi bani, din pacate cunostintele alea nu sunt legate de un calculator, ci de un om care are: nevoi, sentimente, chirie, dorinte, rate, etc. D-aia angajatul si angajatorul sunt PARTENERI, pentru ca trag ( sau ar trebui sa traga ) pentru a face cat mai multi nani impreuna. Daca tu vrei sa trag eu si tu sa nu dai nimic, cand m-am prins am plecat unde sunt mai apreciat. Angajatorul e nimic fara angajat, nu crezi? Supermarketurile nu ar putea avea doar angajatorul, cine mai face munca?

    • #21

      @Mircea nu compara munca de pe santier cu munca de politist sau pompier.
      Nu e doar vorba de munca fizica e legat de psihic in cazul lor.
      Aruncati cuvinte aiurea la anumite categorii de oameni care isi risca viata pentru altii.
      Si repet nu sunt destul de platiti pentru munca pe care o fac.
      Si pentru restul care au probleme cu munca e la fel de simplu.
      Va faceti firme va bagati creierii in ea si timpul si banii si dupa aia mai vorbim.
      Nu iti convine la job? Iti faci firma ta…
      A da parca numai e asa de usor.

    • #22

      @Vlad: faci pariu ca stresul conducerii unui santier e mai mare decit cel legat de munca de politist sau pompier? Pot sa umplu o pagina cu nume de ingineri care au facut infarcturi incepind de pe la 40 ani. Politistii pe care-i stiu in afara de colesterol nu prea au alte probleme…

    • #23

      @Mircea daca tu compari cand vezi oameni arsi si ramasite de oameni dupa accidente cu munca de pe santier…

    • #24

      @Vlad: chestii din astea vede si medicul legist, si tot la 65 ani iese la pensie…

    • #25

      @Mircea e deja mort la medicul legist.Pentru el e exact ce a facut in facultate..nu urla de durere pe masa.
      La pompieri sau politisti ? Cazul colectiv si atat.Aia o avut nevoie de consiliere psihologica dupa accident.
      A da si la legist salarul incepe de la 10.000 ron net 😉

    • #26

      O șaorma cu de toate.
      “Marș de-aici” vino luni, azi am liber ca e weekend!

    • #27

      @Diana: nu stiu exact cum au toti pompierii si politistii, dar in meseriile unde e nevoie sa lucreze oameni non-stop exista principiul “12 cu 24, 12 cu 48”, adica un schimb de zi, unul de noapte si 2 zile libere dupa aia. Dar asta e cu totul alta poveste, pentru ca, de cele mai multe ori oamenii aia stau in expectativa ca sa zic asa, adica sunt gata sa reactioneze la un eveniment, nu e ca munca in linia de productie unde nu ai timp nici macar sa respiri.

  4. #28

    Din lunga si propria experienta (fara pile sau relatii) si prin natura meseriei (electrica navala), unde nu prea ai ce face cind lucrezi cu puturosi, am atras atentia si cerut corectarea imediata la primul ”eveniment”. La al doilea am aplicat deja varianta a doua, cu toata milogeala sau regretele eterne ale sefilor. A mers si a fost bine. Dar sa nu sarim peste ideea de program si volum de lucru, urgente sau altele ca locuri ”cu foc continuu” de sarbatori religioase sau ne-.

  5. #29

    Daca esti la corporatie ai Talent Acquisition, Talent Transformation, HRSS si tot felul de manageri si team leaderi. Rules are rules. Nimeni nu-si face de cap.

    Daca esti la o companie medie/mica… tough luck. N-ai cum sa-i schimbi.

  6. #31

    Piata muncii din Romania redusa la cateva corporatii din Bucuresti, pentru ca fata desteapta.
    Muncitorii calificati, vor sa fie platiti mai bine si vor zile libere mai multe si de craciun, ce nesimtiti jegosi, nu mai bine ii dam noi afara si angajam 10 bangladesi in locul lor, si mai raman bani si de X5.

    • #32

      Corporatie mare, echipa mica. S-a agreeat programul cu sarbatorile lucrate si libere in timpul saptamanii, prin rotatie, de la bun inceput. Din pacate bangladesii nu se baga la joburi complexe si nici firma nu se baga, ca se lucreaza cu publicul si e reputatia in joc. Care reputatie aduce cam un sfert din bani, ca idee.

    • #33

      Nu musai corporatii, ca nu numai corporatiile au puncte de lucru in mall-uri, si nu numai Bucuresti, ca nu stiu judet din tara fara macar un centru comercial Comunist tip Dacia/Winmarkt, asta daca mai sunt judete fara Mall-uri. Teleorman, maybe?
      De la magazinele de pantofi, pana la banci, tot ce gasesti in mall-uri ca program, are aceleasi reguli. Nu? Si cam aceleasi probleme: ne impartim sarbatorile si weekend-urile, pana cineva strica atmosfera.

  7. #34

    @Zarax, nu fi rau! Sunt destule domenii in care se lucreaza, perfect legal, in weekend si de sarbatori legale. Codul muncii spune asa:

    (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
    (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

    • #35

      Fac pariu ca vorbeste de un supermarket gen carrefour/auchan/mega. Unde nu e esential sa lucrezi in weekend si de sarbatori. In restul europei la ora 8 cel tarziu magazinul pune lacatul si in weekend mai rar gasesti deschis. Doar la noi angajatul in retail e sclavete care vine la munca fie weekend, fie Craciun, fie etc… De-asta sunt rau.
      In alte domenii gen extractie de petrol cum zicea cineva mai sus, energetic, chiar si medical, oamenii sunt remunerati cum trebuie pentru ca sunt la apel 24/24.

    • #36

      @Zarax, stii ca aici nu intra doar supermarketurile. Ci si oricine lucreaza intr-un mall (magazine, cinema, servicii) sau servicii medicale private la care atatia apeleaza in week-end fie pentru o urgenta sau ceva de rutina. Sau restaurante, Mega de la coltul blocului, benzinarii si lista poate continua.

    • #37

      @Zarax, nu mai pune pariuri, pe asta l-ai pierdut. Se lucreaza si in we, si de sarbatori, pentru ca e centru comercial si atunci au clientii liber, atunci faci 75% din vanzari. Chestie care se cunoaste si se agreeaza de la inceput, numai ca unii sunt speciali si isi dau acordul, ca apoi sa li se rupa ca ei s-au angajat sa presteze in x zile, x ture, x program, si incep sa forteze bunul simt al celorlalti. Ca copil, ca sot, ca purcel, ca pisoi, etc. And than there is that.
      Situatii din astea apar in toate orasele in care exista mall-uri, de la Auchan la pizzerii si telekom, dar nu numai. Da, si la clinicile private cu sedii in malluri. Oamenii se angajeaza sa faca ceva, si apoi nu mai vor sa faca acel ceva.]
      Cand faci contract de inchiriere cu un mare centru comercial, asta e primul lucru care NU SE NEGOCIAZA – programul de functionare. Si o taraba langa usa daca ai, trebuie sa fii functional cat e mall-ul deschis, altfel se reziliaza contractul si gata, de asta firma “sta” in aia care mai si chiulesc.

    • #38

      @Anonim. Daca in vest se poate ca centrele comerciale și magazinele sa fie închise în weekend și de sărbători, in Romania de ce nu? Cred că sărmanii aia din centre comerciale sunt printre cei mai munciți oameni și mai prost plătiți…

    • Bah, termina cu “în vest”. Spune și tu tarile pe nume.
      Uite, în Suedia nu mai e asa. Supermarketurile stau deschise pana la 10

  8. #40

    “Piata muncii a devenit din ce in ce mai avantajoasa pentru angajat” – as spune ca nu.
    Piata muncii e pe un trend asemanator cu distributia veniturilor/averilor, adica dispare mijlocul. Apare un “desert” al pozitiilor ce necesita calificare medie ( si aici nu ma refer la studii medii, ci la task-uri ce implica atat proceduri cat si decizii luate independent).
    Exista intradevar o categorie de angajati ce sunt doriti in companii, si carora li se accepta multe mofturi, companiile mizand pe tineri pentru ca sunt mai maleabili ( valori si mod de gandire), ei fiind destinati pozitiilor superioare.
    Pe partea cealalta, pentru angajatii de jos, viata e din ce in ce mai grea.

    Un exemplu ar fi modelul Ikea : exista un numar mic de angajati(care pot fi foarte excentrici) ce fac design-ul produselor , se ocupa de logistica, programeaza robotii industriali, apoi exista un numar mare de angajati ce se ocupa cu vanzarea si producerea “produselor” (care sunt munciti la cronometru), iar partea de ansamblare si verificarea a calitatii este externalizata la client.

    Raspunsul la intrebarea de la final : am plecat, de fiecare data. Firma externaliza mangaierea egoului juniorului catre mine.

  9. #41

    problemele astea trebuiesc rezolvate de team lead / manager, nu de colegi.
    Daca ramane multa munca de facut, dar e ora 18:00, ar trebui sa pleci acasa. Munca care ramane si penalizarile aferente ne-efecturaii ei sunt problema managementului, nu a colegilor lui snowlfake

    • #42

      Dar cand se lucreaza, de exemplu, in ture, si iti lasa o tura de 40 de ore pe sapt descoperita si ceilalti trebuie sa o “acopere” si recupereaza peste 3 saptamani, sau cu taraita, cum e?

    • #43

      Pai asta e cheia, nimeni nu TREBUIE sa acopere. In afara cazului in care scrie in contract ca esti obligat la ore suplimentare cand colegii nu pot veni la munca. In mortii ei de treaba, daca lipsa unui coleg fara experienta va da asa de tare peste cap, problema nu e la el…

    • #44

      Cum spuneau si altii mai sus, conducerea trebuie sa se asigure ca nu raman niciodata descoperiti, mai bine sa tina angajati 1-2 oameni mai de rezerva decat sa se bastacaie pe ultima suta de metri cu un minim de personal sa prinda deadline-ul. Lucrurile astea se stabilesc, semneaza si aranjeaza dinainte de a incepe un proiect, se iau in calcul cateva posibile situatii, cazuri de forta majora, etc. si se dezvolta din start planuri pentru a le evita sau depasi. Deci asta cu “A TREBUIT sa-i acoperim orele” e un merde care n-ar trebui sa se intample. Sau, daca nu e un proiect “cu finalizare”, ci ceva perpetuu de ex. call center, conducerea trebuie sa ia in calcul volumul de lucru si sa reduca riscurile de genul ramas fara destula forta de munca (indiferent de motiv). O faza tare ar fi fost sa aiba cativa candidati “pe teava” si sa-i spuna de la obraz snowflake-ului ca poate ramane acasa de tot.

    • #45

      Daca e un proiect care trebuie finalizat pana la deadline, lasa-l sa se intarize, nu e vina ta, ci a managementului. Mai rau faci daca te turezi la 120%, ca managerii tai o sa creada ca asta e norma.
      Daca e o munca continua (monitorizare, call center etc), gandeste-te ca si daca se imbolnavesc 2 controlori de trafic aerian simultan, avioanele tot aterizeaza, exista planuri de backup. La fel ar trebui sa existe si in compania ta. Sau poate exista oncalluri de care nu esti constient si care iau o multime de bani degeaba (am patit)

  10. #46

    Problema nu e ca “astia micii” isi iau libere din varii motive, nici ca li se acorda liberele respective.

    Problema sunt seniorii care accepta sa acopere turele, sa lucreze cele 20 de ore suplimentare ca sa fie gata proiectul la timp, sa lucreze cat 2 pentru ca juniorul oricum nu livreaza, sa isi faca programul praf doar ca X sa poata lucra 1 zi cu 1 zi… Ca si cand ar fi problema lor ca departamentul nu functioneaza la capacitate maxima.

    Cat timp cat exista oameni care sunt dispusi sa faca toate cele de mai sus, managerilor de departament (sau CEO-ului sau Board-ului) nu o sa le pese de tensiunile din cadrul echipei, pentru ca proiectul e livrat la timp si in buget / clientii sunt multumiti / clientilor li se raspunde la timp.

    Ceea ce vreau sa spun este ca poate ne-ar folosi pe termen lung sa invatam de la “astia micii” cum sa fim egoisti, cum sa nu mai facem treaba a 2-3 oameni si sa ne luam cate un concediu din cand in cand fara sa ne pese ca ramane tura neacoperita.
    Altfel, la final, tot noi vom plati factura (neuroni arsi, stress, ulcere, probleme cardiace, diabet si mai stiu eu ce). Si pentru ce?

  11. #47

    Lol, in secunda in care imi refuza hr-ul concediu de pasti, anul nou, sau cand pweula mea am nevoie, ii anunt ca pot demara procesul de desfacere a cobtractului de munca cu acordul partilor.

    Sper ca erai oarecum sarcastic cand ai scris aia, nu … nici nu stiu ce calificativ meriti.

    • #48

      Cand ceri bani mai multi “la semnatura” stiind de la angajare ca asta e programul de lucru, l-d, 10-22, si ca liberele se iau prin rotatie, concediile la fel, ca daca din 4-5 oameni 2 au concedii, ceilalti 2-3 lucreaza 7 zile a 12 ore, nu e o surpriza ca “pici” de Paste, de Craciun, etc. Probleme sau discutii apar cand unul vrea concedii fix peste ceilalti, libere intercalate, sau, cum ziceam, n-are chef sa apara la munca, spontan, vreo saptamana. Medicalul e medical, medicalul inventat e..nu medical. Mai ales cand mai si anunti lunea asta, ca martea viitoare vei raci. Pana o rezolva managementul, exista niste Prosti care trebuie sa iti faca tura. Chestie de tinut taraba deschisa, nu de volum de munca.

    • #49

      Imi place asta: ii ameninti ca pleci cu acordul partilor. E ca si cum ti-as cere voie sa te bat

    • #50

      Daca prefera cu plangere la ITM in loc de acord, facem cu plangere.

  12. #51

    Am facut greseala sa consider ca educarea juniorilor intr-ale muncii este una dintre datoriile mele. Asa imi place de astia mici ca au un miserupism vis a vis de regulile de cacat si se pun pe ei insisi pe primul loc!
    Daca esti manager, nu te mai plange si fa-ti treaba, gaseste modalitati prin care sa nu mai fie workload mare. Aaaa, firma e de kkt si nu vrea sa dea bani, sa angajeze…nasol.
    Vb din experienta, sunt fix in punctul ala in care trebuie sa decid ce sa fac mai departe! E atat de “greu” incat pleaca oamenii pe capete, unde greu sev traduce prin bani prea putini pt cerinte, taskuri de robotei, management de kkt spre diaree.

  13. #52

    intrebarea mea e, ce companie e aia care sta intr-un om si ala nici macar senior?
    ceva e putred acolo si nu e vina snoflecsilor

    • #53

      Una care tine mai multe puncte de lucru decat poate sa duca, in echipe de 2-5 oameni, care uneori mai vor sa aiba si viata, nu doar sa “ajute angajatorul intr-un moment de criza prelungita”.

  14. #54

    Eu asa stiu ca la angajare se semneaza un contract care prevede anumite chestii. 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, nu stiu, ce s-a negociat acolo.
    Daca ati semnat contractul cu mandrul pe o zi da, o zi ba, bravo voua.
    Daca omul isi ia o saptamana liber, si-o ia din zilele lui de concediu si la un moment dat va ramane fara. Daca si le ia nemotivat, zilele nu sunt platite si nu cred ca e destul de dobitoc sa faca asa ceva. Pana la urma nu mergi la munca de distractie, mergi pentru bani.
    In rest, totul de bine. Liber de sarbatori, 1 mai, 1 aprilie, whatever. Sunt sarbatori legale si, dupa cum spunea cineva mai sus, sunt dispus sa vin lucru chiar si atunci, pentru pretul corect.

  15. #55

    Astea sunt probleme? 🙂 Nimic nu TREBUIE, totul decurge natural din echilibrul cerere/ofertă. Dacă snowfleicșii voștri muncesc 15 zile pe lună și atunci mai mult mimează, înseamnă că și plata este pe măsură, la fel și responsabilități, așteptări. Dacă sunt plătiți la fel ca seniorii workaholici, înseamnă că sunt niște genii pe care se bat toate companiile, iar în alea 4 ore muncite rodesc mere de aur.
    În ambele cazuri, nu sunt problema ta, dacă nu vrei asta. Sunt foarte des absenți și trebuie să le acoperi munca? Plată în plus. Nu vrei să acoperi, indiferent de plată, nu o faci. Nimeni nu ne obligă cum și cât să muncim.

  16. #56

    sa corectez cateva ”iesiri” nerealiste:
    – varsta de pensionare va creste in viitor, din cauze obiective (raport pensionari/salariati, durata medie de viata, piramida varstelor, deficite), ”scarba” nefiind un intrument eficient.
    – un absolvent lipsit de rutina muncii este absurd sa fie platit la un nivel de 3xsalariul minim. salariul trebuie corelat cu plusvaloarea adusa, un incepator poare sa aduca spre zero sau chiar minus.
    – pretentiile crescute din partea angajatilor cu nivel redus al abilitatilor vor duce la substituirea autohtonilor.

    Am senzatia ca suntem intrati intr-o noua bula financiara, care, ca orice bula, se va sparge/fasai.
    Printre primele operatiuni pe care le-as ”robotiza” intr-o intreprindere ar fi evaluarea valorii salariatilor. Un Skynet HR!

    • #57

      Varsta de pensionare nu poate creste la infinit, pentru ca vor ajunge oamenii sa se pensioneze “pe caz de boala” (si pe buna dreptate, nu cu vrajeli ca acum) inainte sa ajunga la varsta de pensionare legala.

    • #58

      nu va creste la infinit, doar pana la echilibru!
      pensionarea medicala e un drept, dar ai idee care e cuantumul pensiei medicale?

  17. #59

    Aveam un coleg hașerist care zicea în felul următor, legat de muncă și de firme: „În România, în cadrul muncii se întâmplă fix ce vor oamenii să se întâmple. Dacă oamenii nu vor, nu se întâmplă.”

    Voi nu aveți la serviciu evaluarea anuală? Cantitativ și calitativ. Din 12 luni, ai lucrat 4: lasă-mă papa la mare, pa promovare, pa salariu mare. Vrei salariu mărit la anul, mai stai și la muncă. Anul următor, guess what, cei care au tras anul acesta ca tu să mergi la Untold, Neversea etc vor avea întâietate la concediu, tu îți iei perioadele care rămân disponibile. Nu scrie nicăieri că trebuie să ți se aprobe ȚIE concediu când vrei tu, de câte ori vrei tu, cum vrei tu.

    Am lucrat la un operator de telecomunicații care avea politica per departament foarte limpede: 5 zile prin primăvară, până de Paști, 10 zile în perioada de vară, după Paști și alte 5 zile până în 30 noiembrie. Maxim 10 zile odată, le grupezi cum vrei tu (10 / 5 / 5 sau 5 / 5 /10 ). Se iau luni se termină vineri. Fără combinații din alea de iau joi concediu până miercurea viitoare. În decembrie toată lumea la lucru, se stă acasă când e legal (30nov, 1 dec, 25-26 dec) să stai. Toți suntem aici, toți avem nevoie de înțelegere, toți avem familii, așa că asta e. De ce tu să stai și ăla nu? Partea idioată era că aici abuzau directorii și coordonatorii: plecau ei. La concedii, iei zile când vrei tu, la înțelegere cu colegii, să nu rămână treaba nefăcută sau nu fie cine să o facă, dar în calendarul ăsta. Decizie internă, de la juridic, conformă cu ROI, adusă la cunoștință tuturor salariaților pe tabel și semnătură. Nu cred că se mai prea aplică, nu mai lucrez acolo, dar acum o înțeleg, atunci mi se părea o mizerie.
    Vivat corporația!

    • #60

      Poate eu vreau sa merg in city break de vineri pana luni. Care e problema? Ce il f**e pe angajator grija sa ma oblige sa iau 5 zile de luni pana vineri?
      Oricum, se stie ca in domeniul asta retentia angajatilor e foarte mare. De bine ce e probabil. /s

    • #61

      Cele 10 zile sunt zile obligatorii, in acte. La inceputul anului la ITM trebuie sa ajunga un plan de vacanta cu minim 10zile legate de concediu, daca tu il respecti sau nu e altceva. Dar legal e dreptul tau la concediu de odihna, dar trebuie aprobat acel concediu.

    • #62

      Mie personal, regulile astea mi se par ok pentru sclavi. Concediu se ia când și cum și cât ai nevoie, nu după calendar prestabilit. Evident, încerci sa vorbești cu colegii, astfel încât sa nu plecati toți în același timp.
      În ceea ce privește zilele libere, sunt zile libere. Știu ca lumea uita, dar e bine sa mai acordam timp și familiei. Bineînțeles, dacă ai chef poți lucra, atâta vreme cât ești platit. De asemenea se pot împărți între colegi zilele libere. Eu vin pe 24 colega vine pe 31, sau invers. Și aia e.

    • #63

      oh dar ce frumos, sa nu-mi dai concediu cand vreau. Da du-te mai tutankamoane, vezi ca am inaintat vreo 50 de ani. Stiu ca ti-ai dori din inima sa ne intoarcem 50 de ani inapoi, dar pana atunci suck it.

    • #64

      Evaluarile alea sunt fix vax albina… Rar iesi bine dintr-o evaluarea din aia si rar pupi o marire de salariu. Evaluarea trebuie facuta fix pe obiective stabilite CLAR la inceputul anului dar trebuie tinut cont si de fluctuatiile care te-au impiedicat sa atingi obiectivele alea.

      La fostul job aveam asa: Evaluare pe obiective/evaluarea managerului/evaluarea colegilor si trebuia sa ai 98% ca sa pupi ceva. Ei, asta e aproape imposibil daca nu tragi ca robu’ (nu primaru’) sau nu ai limba matasoasa.
      – Pe obiective se pot intampla lucruri care nu tin de tine si te intarzie sau iti fac obiectivul greu realizabil sau imposibil – trebuie reajustat si vazut de ce nu s-a intamplat (daca e din vina ta…aia e-scadere)
      – Managerul poate fi subiectiv si poate nota jos pentru ca…motive
      – Colegii pot fi la fel subiectivi si scad ei puncte pentru ca nu i-ai ajutat tu odata cand se simteau ei indreptatiti

      Pe mine putin ma intereseaza ce fac snowfleicsii, daca se trag pe cur sau nu. Am avut oameni de trainuit-am facut-o cum am putut mai bine, i-am ajutat pe toti, m-am luptat sa ii fac sa inteleaga chiar daca unele chestii nu intrau in responsabilitatea mea iar asta doar pentru ca am latura aia care vrea sa ajute…dar am limita

      Daca ala se trage pe cur si vrea concedii, nu munceste,vrea salariu mare, e simplu… Daca nu munceste si ma impacteaza pe mine nemunca lui: ii explic lui prima data cum sta treaba iar apoi pasez la manager responsabilitatea. Concediile si salariile altora nu ma privesc.

      Nu fac overtime pentru ca altii nu fac treaba, e responsabilitatea managerului sa gestioneze situatiile astea… Daca mi se cere sa fac asta si mi se pare exagerat…la revedere si un praz verde.

      Despre munca, angajatori, lenesi, snowfleicsi si altea alea se pot consuma terra…nuante sunt o groaza, experiente sunt o groaza si tine de fiecare in parte(aptitudini, capacitate de invatare, constrangeri de orice natura etc) sa acceptam sau nu anumite conditii de munca. Ideal nu o sa fie nicaieri si o sa exista plangeri chiar daca ne angajam sa testam zilnic apa din bora bora sa vedem daca e calda

  18. #65

    articolul ăsta pare imaginat. e stupid.

    • #66

      Pare genul de articol trimis de cineva care ia in serios ce zice si Cetin a postat aici ca sa-i demonstreze ca e rupt de realitate.

  19. #67

    Daca vorbim despre dat telefon si anuntat ca de peste doua saptamani eu stau o saptamana in medical – inteleg frustrarea si revolta pentru ca este clar ca vb de un concediu medical fals.
    In celelalte cazuri, eu consider ca am de invatat de la juniori, cand vine vorba de respectarea timpului personal: am 35 de ani, generatia noastra e plina de workaholici cu diverse boli cronice, chiar ar trebui sa invatam ceva de la cei care inchid laptopul la finalizarea programului si se duc la viata lor.

    • #68

      Overtime-ul ala inseamna ca te cheama din liber sa le tii locul, ca la ora fixa s-au inchis aplicatiile, si nu sta nimeni mai mult de 10 min, cat sa gonesti ultimul client.
      Dap, am visat ieri ca joi fac temperatura, exact medical pe cumetrie este, dar tu tre’ sa vii ca prostu’, ca tu esti fresh.

    • Daca vorbim despre dat telefon si anuntat ca de peste doua saptamani eu stau o saptamana in medical – inteleg frustrarea si revolta pentru ca este clar ca vb de un concediu medical fals.

      Poti foarte bine sa fii programata la niste investigatii ginecologice mai complexe peste doua saptamani. Sau, Doamen fereste, la o operatie. Sau mai stiu eu ce interventie invaziva sau/si internare. Daca anunti dinainte nu inseamna ca e vorba de un concediu medical fals.
      Rahat de argumente de tim lideriţã care nu a intrat inca in prenatal.

    • #70

      “Programase” o raceala, ca sa zic asa.

    • #71

      Intru in pre-natal in iunie, multumesc de intrebare. Raceala nu o stii cu o sapt inainte 🙂

  20. #72

    Nico, traiesti intr-o lume ciudata.
    Te gandesti la angajati ca si cum nu sunt oameni, ca si cum nu au vieti personale.
    Munca nu ar trebui sa fie niciodata prima prioritate in viata, e un mijloc doar. Scopul e sa ai o viata decenta.
    Lucrat ore lungi / in weekend / sarbatori nu inseamna o viata decenta.
    Cum au zis si altii: oamenii sunt angajati, nu sclavi.
    Cei care indura si sclavesc cum sugerezi tu fac o mare greseala si ei sunt cauza pentru care avem conditii proaste de munca si salarii mici.

  21. #73

    In 2 ani inveti aproape orice meserie, sunt totusi 4000 ore de munca. Ce face departamentul vostru de resurse umane? Nu colegii noi sunt vinovati ci cei care ii angajeaza, ar putea avea mai mult succes daca ar alege aleator din candidati.

  22. #74

    de la cei 15 ani de munca in mina pe care ii am, pot spune ca privesc cu sentimente amestecate catre fulgii de nea care ies din facultate acum.
    pe de-o parte ii invidiez pentru ca fata de generatia mea mi se par mult mai destupati (ma refer la cei angajabili, nu la pitipoancele care isi pun poze in costum de baie in poza de CV) decat eram eu in materie de business la inceput, doi la mana nu-i poti face sclavii tai ci trebuie sa le oferi un parteneriat, un obiectiv concret, un sens in jobul lor altfel se pishe pe tine si devin vloggeri, coacheri sau isi fac start up de facut gem. pe de alta parte unii sunt din cale afara de neimplicati si delasatori. chiar daca obiectivul e concret, atitudinea e de partener de echipa nu sclav, unora chiar li se rupe cu gratie si se gandesc numai cum sa aiba mai multe zile de concediu ceea ce e nashpa.

    ma rog, eu nu-s manager de oameni, am refuzat mereu sa fiu pentru ca ma stiu cu o slabiciune pentru colegele tinerele iar relatiile pe verticala sunt interzise la munca :))

    • #75

      le pui la orizontala și ai încheiat problema

    • #76

      la mine nu sunt interzise, dar nu sunt incurajate.
      in codul de etica pentru cobaterea hartuirii spune ca poti invita un coleg/colega doar o data. Daca esti refuzat, treci la urmatoarea.
      si pe verticala n-are rost ca iti bagi singur scandalul in casa, insa in echipele colegilor manageri, de ce nu? cat timp totul e consimtit si de bun simt, care e problema?

    • in codul de etica pentru combaterea hartuirii spune ca poti invita un coleg/colega doar o data.

      Codul ala de etica sa faca bine sa se mai gandeasca inca o data. Sau de doua ori. Sau de noua ori, pentru ca nu poate o organizatie sa ii spuna unui om matur si responsabil, care intamplator e angajat pe plantatia respectiva, ce sa faca in timpul liber, cui sa ii dea mesaje, de cate ori si asa mai departe. E o imixtiune grava in viata privata. Atat de grava incat s-ar putea sa miroasa usor a penal. Asa, cam ca niste ciorapi nespalati de o luna.

    • Este ca nu înțelegi conceptul de hartuire?

  23. #79

    Exista si instrumentul concedierii… nu?

  24. #82

    EU zic ca problema nu sunt juniorii ci seniorii obisnuiti cu o mentalitate mai de sclavi asa. Seniorii trebuie sa invete de la juniori ca probleme firmei nu sunt probleme lor, ci ale firmei, asa cum probleme lor nu sunt problemele firmei. Piata muncii, socant, se bazeaza si ea pe cerere si oferta. Acum a venit randul angajatorului, oamenilor seniori invechiti sa se adapteze. Angajatorii trebuie sa inteleaga ca angajatul nu e sclav ci partener, iar seniorii sa invete in puii mei sa-si ceara drepturile, gen salarii mai mari, bonus de performanta daca vor sa le inveti un junior si tot asa. Dar e mai simplu sa dam vina pe snowflakes in loc sa vedem barna din ochi.

  25. #85

    recitind textele de mai sus, mi-am amintit de astia si mi-am explicat de ce vor avea capitalizare bursiera mai mare decat orice firma romaneasca:
    www.uipath.com/

    ma intreb daca ipo-ul va fi deschis si pentru persoane fizice!

  26. #86

    Nu imi pot da seama daca esti sarcastica la faza cu zile libere OBLIGATORIU. Sunt curioasa la ce corporatie lucrezi, daca nu e vreo companie medicala care face teste pentru cancer sau ceva de genul, banuiesc ca nu lucrezi la spital sau ceva similar – de ce trebuie sa lucrezi de sarbatorile LEGALE?! Unde lucrez eu, in UK, nu exista nicio discutie despre zilele libere legale, sunt batute in cuie ura si la gara. Da, daca vrei concediu vineri sau luni sau miercuri nu intreseaza pe nimeni. In 15 ani nu mi-a fost refuzata nicio cerere de concediu. Apropo, aici abia dupa 10 zile CONSECUTIV de “calling in sick” trebuie sa prezinti o scrisoare de la medic. Deci nu exista conceptul de “concediu medical”, suni dimineata si la revedere, nu te intreaba nimeni ce ai/cand vii/cand iti faci treaba/cand ai de gand sa termini proiectul. Ah da, stii ca aveai ceva de pregatit pt ziua aia, poti ruga un coleg, daca este disponibil si daca vrea. Nimeni nu mi-a dat proiectul altuia ca respectivul era in concediu, sunase ca era bolnav etc. Proiectele asteapta! Viata oamenilor nu. Si nu, nu sunt vreo SNOWFLAKE si lucrez in aceeasi companie de peste 6 ani si e ok. Oameni suntem si ghici ce?!?!! viata merge mai departe si la ora 6 plec acasa si ma joc cu fi-miu si nu ma mai gandesc la ce am de facut maine la birou. Probabil pentru ca aici oamenii inteleg ca jobul e auxiliar, familia si prietenii sunt pe primul loc. Apropo cand am fost insarcinata am lucrat doar 4 zile pe saptamana in ultimele 3 luni pentru ca era prea cald. Si desi avem aer conditionat seful meu a zis ca nu are nevoie de mine, a fost idea lor! Am luat salariu normal, nu mi-a taiat nimeni o zi, desi practic ar fi putut. Apoi cand am vrut sa ma intorc dupa 8 luni de maternal am inceput cu 3 zile pr saptamana si dupa 6 luni am lucrat 4 zile si abia cand a facut fi-miu 1 an jumate am revenit la munca full-time. Shocking!!

    • #87

      in romania aveai dreptul la cel putin 2 ani de ”maternal” platiti cu 85% din venitul anterior.

    • #88

      Stiu, dar asta nu ma ajuta cu nimic. Copilul se duce la cresa full-time, socializeaza cu altii copii, invata fot felul de lucuri noi in fiecare zi. Nu am avut nevoie sa stau acasa 2 ani sa schimb scutece si sa ma plafonez. 8 luni a fost de ajuns pentru mine.

    • #89

      Sa explicam acel OBLIGATORIU – te angajezi intr-o firma cu multe multe puncte de lucru, si aia te intreaba – boss, tu vrei program normal, sau program de mall, 10-22, in care se lucreaza TOATE sarbatorile, prin rotatie? Si tu zici: bani mai multi la mall? Sau program mai lejer, ca am 15 libere pe luna? Vreaaaau.
      Dupa care, cand vin zilele alea pe care trebuie sa le lucrezi, ca si ceilalti lucreaza altele (2-3 Ajunul Craciunului, program scurt de obicei pana la pranza, 2-3 Revelionul,ETC), si program cu publicul, de nu poti decat in minim 2, se trage Marie din schema pentru ca .. vine Mosul. si ceilalti au copii, toti, dar la ei nu vine, ce daca au aceeasi varsta. Numai UNUL e special.
      Ia in calcul ca in Romania, daca ai curaj sa inchizi de Sarbatori cu 2 ore mai devreme decat in general, e Revolutie, ar fi in stare clientii sa ceara mall non-stop, cine-a mai pomenit sa NU inchizi la 22-23? Asta asa, pentru context.

    • #90

      Doar de dragu discutiei self certification este in UK conform legii pentru 7 zile. De asemenea in contractul meu e stipulat 30 de zile de sick pe an cu self certification in care sunt platit 100%. Dupa perioada de self certification este nevoie de un sick note ca sa ti se plateasca statutory sick pay care este £110 pe saptamana.

    • #91

      A trebuit sa recitesc articolul sa vad daca am pierdut vreo informatie importanta. Nu am pierdut, am avut impresia ca e un job la corporatie, stat la birou si facut proiecte. My bad, e un job in retail! Chiar si in retail in tarile civilizate e INCHIS de Craciun, Paste, sarbatorile legale. In cel mai bun caz e deschis de la 10-16, dar asta numai la supermarket/restaurant. Daca vinzi pantofi in mall sau impingi hartii la banca atunci poti sa iti inghiti linistit sarmaua. Ce mi se pare strigator la cer e ca desi programul de lucru ar fi de 8 ore in mod normal, unii accepta sa lucreze de la 10-22!!! Pfoai, nu am mai auzit de asa prostie, sincer ma mir ca oamenii cad in asemenea plase, asta e un program in doua ture nu intr-una. Anyway, daca este o corporatie asa mare atunci trebuie angajati mai multi oameni pe contracte de ore mai mici – 6 ore, 8 ore etc. Probabil nu o sa se schimbe nimic, pana aia mai “batrani” nu pleaca, fac ceva sa impinga mana celor de sus. Pana la urma, daca nu iti convine ceva si vrei sa se schimbe trebuie sa vorbesti cu seful cel mare, nu sa te plangi pe internet.

    • #92

      You can get £94.25 a week Statutory Sick Pay (SSP) for up to 28 weeks.

      The days you’re off sick when you normally would have worked are called ‘qualifying days’. If you’re eligible, you’ll get SSP for all your qualifying days, except for the first 3. These are called ‘waiting days’.

      You only get paid for waiting days if you’ve already received SSP within the last 8 weeks, and that included a 3-day waiting period.

      De pe gov.co.uk

  27. #93

    Mi-ar face placere (serios) mie si probabil si altora de aici, sa vedem un raspuns al autorului/autoarei articolului dupa ce citeste comentariile noastre.
    Frumos, cu subiect si predicat, argumentat, ca la dezbatere.
    Ar fi interesant.

    • #94

      Mai la subiect, fara deconspirare, nu s-a putut, mai ales ca unele faze s-au adunat in timp, de la mai multe joburi de acelasi fel. Multumit?

  28. #95

    Piața muncii nu este deloc în favoarea angajatului. Cine spune asta ori e tâmpit, ori rupt de realitate.
    Forță de muncă există. Problema patronetului rumân este că nu vrea să plătească. Nevoile și cheltuielile sunt aceleași și pentru ăla cu 1500 de lei lunar, cât și pentru ăla cu 7000 de lei lunar.
    Imediat in criză sloganul era: mai sunt 10 la poartă care așteaptă.
    Ce să vezi? Din ăia 10 mulți s-au reinventat, alții au plecat în Europa la muncă.
    Decât 1300 de lei la patronul român, care urmărea să scoată lipsă angajata și să tragă de ea să o phootă, mai bine 2000 de euro la spălat babe la cur, la muncă în construcții afară, robotei la Amazon și acoperit toate nevoile.
    Oamenii se duc după bani. Fiecare este dator pentru el și familia lui să fie mai bine.
    Și pentru angajatorii care se plâng că angajații nu sunt cum trebuie există soluția platitului mai bine sau închis baraca.
    Să mă scuteasca cu plata taxelor și impozitelor către stat și aportul lor minunat in economie. Evaziunea fiscală e in floare.
    Eu că angajat la Renault plătesc lunar taxe mai mari decât plătește un patronaș de carton cu biznisul lui de subzistență.
    Vorbește din mine sclavul ăla, care tine cu corporațiile rele, care fură poporul român și care ce să vezi, plătesc mai bine și respectă mai mult angajatul decât românul veros și mândru.
    Cui nu îi convine e liber să plece. De aia e frumoasa Europa, pentru libertate.

    • #96

      Ce inseamna in favoarea angajatului?

      Chestia asta cu munca e o negociere: Tu cauti sa castigi mult, sa ai conditii sa whatever iar angajatorul cauta sa iti dea putin (ma rog, cat estimeaza el). Daca tu valorezi mult, te duci la unul care iti da cat ceri daca considera ca atat valorezi iar tu accepti: ai o perioada de proba sa vezi daca iti place(si viceversa) si cam aia e.

      Imi e greu sa mai diger chestia asta cu sclavi, cu vaitatul fata de angajator, ca angajatorul trebuie sa dea (futu-l i gura de burghez care isi ia lamborghini): invata, invata, invata, dezvolta-te si pleaca la mai bine. Stiu ca nu merge la toti, la toate paturile sociale, la toate domeniile…dar hei, fiecare e liber sa faca ce vrea si sa mearga sa ceara cat vrea.

      Problema noastra e ca noi credem ca valoram enorm, ca meritam…dar valoarea ta e data de cunostinte si piata….atat

    • #97

      Păi dacă poți avea unu bun pe bani de semințe, de ce nu?
      Da ce să vezi, că nici ăla care nu știe să facă nimic nu mai vrea să facă foamea.
      Nu e datoria nimănui, mai ales ca firmă să facă acte de mecenat, ca să țină un parazit social.
      Și atunci a apărut varianta plecatului afară, unde prin ceea ce poate face, are ce pune pe masă, are o demnitate și se bucură de respect, așa prost cum e.
      In rest îți dau dreptate in ce spui. Rămâne cum am stabilit.
      Dacă aici nu merge, ne mutăm la alții. Mercenari

  29. #98

    cel mai nasol cand esti la munca e ca esti la munca

  30. #99

    Articolul asta e plin de hate dar in directia gresita.
    Ca departamentul are probleme cu programul, e problema de management, nu de snowflakes.
    Ca departamentul face ture de weekend tot problema de management e.
    Ca ala mic nu vine la munca scuipandu-si plamanii, bravo lui, a bagat la cap ce urla astia pe toate canalele “Stai dracu acasa nu umple de secretii toti colegii”.

    Toti am fost tineri (desi acum ne dam seniori), cu capul in nori, cu mintea dupa p** , cu punte peste weekend ca sa mergem in Vama, la munte sau sa ne bem mintile. Minte cu spume cine zice ca n-a fost asa.

    Nici pentru astia mici nu e usor. In multe meserii se cere hiperspecializare de la varsta mica si asta adauga o presiune mare pe ei. Chiriile sunt mari, mancarea e scumpa, o camasa de calitate costa mai ales cand ai dress code la corporatie (nush daca ati observat, astia mici se spala, nu vin cu haine imputite pe ei, NU PUT – toate astea costa).
    Ca sunt comozi? Pai e bine, e treaba celor mai in varsta sa ii invete sa iasa din zona de confort, ca de aia sunt maturi. Ca nu invata proceduri pe dinafara? Or sa le invete ei. Ca nici noi nu le-am stiut din prima.
    Functioneaza altfel, asta e clar, nu mai bine sau mai rau, dar altfel. Si decat sa ne transformam in niste acrituri de 40+, mai bine invatam si de la ei cate ceva . Ca invatarea trebuie sa fie un proces continuu, iar respectul nu se cere, se dobandeste si e bidirectional.

    • #100

      Pari o tipa care lucreaza la hr sau esti trainer poate sau customer support dupa cum scrii
      poate gresesc

      si le iei prea mult apararea fulgilor de nea prefer sa fiu original sa nu folosesc engleza daca exista echivalent in romana

      e foarte adevarat ca noua generatie de dupa 90 este foarte narcisista si se vede ca multi dintre voi ati avut inca aveti parinti care v-au iubit prea mult si ati fost singuri la parinti.

      Se vede din ce “valori” aveti…
      exista si o limita maxima si minima a iubirii de sine…totusi

      vorbim peste 10-20 de ani
      Inteligenta artificiala va automatiza tot de la customer support la hr la tot
      Vorbim…
      sa vedeti atunci homeless – boschetari si someri unemployeds hai ca am dat-o in englezisme
      sorry…
      nu ai cip? nu poti sa traiesti in societate…
      un sistem de credite sociale cum este in curs de implementare acum in china…adios si cu umbra de democratie care mai este acum…
      realitatea din matrix se apropie din ce in ce mai mult ca vrem sau nu…

  31. #101

    Probabil ca ceea mai mare parte din firmele mici si mijlocii angajeaza juniori sau absolventi fara experienta, doar pt ca au nevoie de un om si au buget minim sau pur si simplu au nevoie de unu din asta tanar sa il trimita dupa tigari!
    Companiile mari, de obicei au programe pt juniori si/sau graduate si nimeni nu se asteapta sa isi scoata salariul decat dupa o anumita perioada de timp, dar la urma urmei programele de genul asta sunt investitii, care iti pot aduce profit in timp, pana atunci sunt cheltuieli!
    In rest sunt doar labareli romanesti

  32. #102

    Ma scuzati ca va stric weekendul.Am aflat o chestie-poate-i fake:inca vin chinezi,,pe usa din dos,,in Romania,si nici macar nu intra in carantina.Cred ca asa zisul,,comandament strategic,,ar trebui sa verifice-pana maine seara,pentru ca duminica sa dea un comunicat.Sa verifice in fiecare judet-pentru ca unii isi paseaza responsabilitatea.Eu n-am cui sa spun. Mai ales ca exista deja colectivitati(nu comunitati-inca) panicate.

  33. #103

    arhiblog.ro/care-este-primul-spre-trai-frumos/#comment-1733609
    Copy-paste.
    ”Se muncește și-n weekend, și-n sărbătorile legale….”
    NU! Cu majuscule NU!
    Eu muncesc într-un birou. Și chiar muncesc, și se mai întâmplă să mă chinuie sutimea aia afurisită care-mi strică bugetul și nu mă lasă să adorm la timp. Dacă arde, nu rup ușa la final de program. Dacă e termen-limită, la fel. Dacă s-a prăbușit un maldăr de bibliorafturi peste colegi și pot ajuta, nu-mi pun mâna-n dos, să mă car fluierând.
    Dar să accept să lucrez în weekend și de sărbători ca regulă? Du-te-n excelu’ meu, angajator de trei parale! NU. Că nu-s nici pompier, nici neurochirurg, nici polițai la Special Victims Unit dung-dung (asta pentru ăștia de-un leat cu mine).
    Am o singură viață. Asta de-acum. Care are nevoie de echilibru, în care sunt de făcut lucruri importante în afara serviciului, care merită să fie trăită, (să râzi, să plângi, să te sui pe pereți, să simți, să iubești) și nu vegetată, metro-boulot-dodo.
    Dar a trebuit să mă maturizez și eu puțin să-mi dau seama de asta. Și dacă ești norocos, îți dai seama când începi să primești semnale de la corpul și psihicul tău că oarece nu e în regulă. Dacă ești ghinionist, pușcă inima-n tine, te umpli de dezvoltări maligne sau pleci cu cercul. Și, ce să zic, mare satisfacție, ai muncit pân-ai crăpat. O să primești bonus în coșciug, trei bocete în plus.
    Și alt clișeu: nu trăiesc ca să muncesc, muncesc ca să trăiesc. Și nu-mi măsor valoarea în prețul telefonului, în eticheta de pe țoale, în pozele de la Tropice, etc.
    Pentru mine, puțini sunt oamenii mai demni de compasiune decât dependenții de muncă. Ăia care în weekend sau în concediu se uită pierduți în sinea lor și-și dau seama că nu le place nimic, că-i plictisește totul, că țiuie pereții în jurul lor, că n-au mai deschis o carte de secole, că n-au mai dansat prin bucătărie dimineața dacă-i cheamă Chuck Berry la twist, că dacă i-ar invita iubirea lor din tinerețe la un pahar de vin roșu s-ar scuza că raportul-excelul-termenul-ședința-șeful-bonusul-procentul.

  34. #104

    Johnny Paycheck – Take This Job And Shove It 🙂

    www.youtube.com/watch?v=tRKTwh5ffH0

  35. #105

    Conflictul dintre generatii va fi castigat intotdeauna de generatia mai tanara, care il va pierde cand il va avea, la randul ei, cu generatia de dupa ea. Asa cum noi ne-am construit viitorul diferit de ce ne planuiau parintii, tot asa si tinerii din ziua de azi si-l construiesc pentru ei, acceptandu-ne in scena pana soarta ne va decide iesirea. Cu cat un patron/manager intelege asta mai devreme cu atat ii va fi mai bine pe termen lung, lui si firmei lui. Nu un patron sau o corporatie decide incotro se va indrepta societatea, ci cultura celor tineri. In rest – negocieri, contracte, lucruri pe masa ca sa stim toti la ce sa ne asteptam unii de la altii. Munca, precum orice alt serviciu, inseamna incredere – nu ma pot baza pe tine, poti fi Mafalda ca nu o sa-ti cresc salariul. Crezi ca meriti mai multi bani? Cum sa nu – hai sa vorbim, negociaza, dovedeste-mi, angajaza-te sa faci mai bine sau mai mult si o sa ii obtii. O anecdota simpatica – o colega tanara mi-a cerut concediu luni pentru o saptamana jumatate incepand de a doua zi. Proiectul era in intarziere, era greu de planuit lipsa unui membru al echipei, asa ca am refuzat. S-a uitat la mine si mi-a spus “pai, o sa imi bag un medical atunci” – eu fiind patronul. Mi-am dat atunci seama ca fata aia nu face diferenta dintre un concediu si o vacanta de la scoala si ca habar n-are care ii sunt relatiile de munca – cine sunt eu in relatia aia. Ea imi zicea in fata ca o sa ma fure cu ajutorul unui doctor. Aveam 7 – 9 martori in jur care au ramas toti cu gura cascata.

    • #106

      <blockquote?Mi-am dat atunci seama ca fata aia nu face diferenta dintre un concediu si o vacanta de la scoala si ca habar n-are care ii sunt relatiile de munca – cine sunt eu in relatia aia.
      De un singur lucru nu ti-ai dat seama: ca saraca fiinta avea nevoie de concediul ala de a doua zi, pentru ca motive.
      Cine esti tu in relatia aia, in momentul ala? Hai sa iti spun eu: inca un stapan de sclavi care a mai pierdut o angajata competenta. Felicitari pentru istetime, parca vad business-ul tau peste 5-10 ani.
      Pardon, biznisul.

    • #107

      Vezi tu cum dintr-o propozitie pe net ai tras tu concluzii, ai imaginat o situatie din care tu esti destept (desteapta) si eu prost? Ce conteaza realitatea, habar n-ai daca fata aia avea nevoie de concediu sau daca era competenta. Important e ca i-ai zis-o patronului cu firma lui de cacat, patron de sclavi ce se afla. Habar n-ai ce face firma, habar n-ai cine si cum sunt, ce cultura organizationala are firma, in principiu nu stii. Dar e simplu sa jignesti un om pe un stereotip, este?

    • #108

      F bine ai facut. Eu as fi trimis o in concediu permanent. Daca ar fi fost urgenta sau ceva planificat cu mult timp inainte, ar fi fost ok cererea.
      Altfel..si a batut joc si de echipa prin atitudinea ei.

    • #109

      @jeleu: nu se pune problema, nici nu mai tin minte ca a fost de mult, cred ca s-a si dus pana la urma in concediul ala, dar asta nu are nicio importanta. Ideea era ca ea imi spunea mie cum o sa ma faca fraudulos de niste bani cu ajutorul unui medic – primele 5 zile de medical le plateste firma. E greu de explicat ca un concediu medical e o frauda mai mare decat o scutire la scoala pentru un chiul. E un beneficiu platit de mine fara sa ai dreptul la el, si ai un doctor complice, si vii si imi zici asta ca si cand ar fi o chestie normala si eu nu pot sa fac nimic impotriva – mi s-a parut simpatic de povestit, vad insa ca mi-am atras niste flegme pe niste rezolvari ale situatiei pe care si le inchipuie fiecare, eu nu am scris ce s-a intamplat dupa.

    • #110

      Aici e vorba de furt, lipsa etica. Astea nu se discuta si automat duc la dat afara.
      In acel context, vacanta chiar nu era problema reala:)
      Urat caracter.

    • #111

      si firma n-a dat faliment?!

    • #112

      @jeleu – ramane comicul situatiei – fata aia nu intelegea ca ma fura pe mine si imi zicea asta in fata. E o situatie comica, eu nu inteleg ce sunteti asa incrancenati, ganditi-va ca ati vazut-o in Friends sau ceva. Fata chiar nu are un caracter urat, atat ca nu intelegea situatia – primul job, lipsa de experienta, tinerete. Cred ca in scoala trebuie insistat pe cultura civica 🙂 .

    • #113

      Scuze. Daca nu intelegea era chiar idioata.

    • #114

      Fata respectiva a gasit ad-hoc “solutia” la refuzul tau, foarte probabil sa nici nu isi fi pus problema ca zilele alea de concediu medical sunt platite nemeritat de firma (cu atat mai putin ca ceea ce face este de fapt o frauda). Chiar sunt curios, CSB, daca (in general, nu in cazul acela concret) isi punea problema de productivitatea muncii ei, daca produce pentru firma mai multi bani decat salariul. Multumesc

    • #115

      @#CoV: nu, nu cred ca avea vreun gand despre cat produce pentru firma si nici nu i-l ceream, nu am pretentia asta de la colegi. Cred ca angajatul din ziua de azi, cel putin in domeniul in care activez, se gandeste doar la cateva lucruri, toate despre bunastarea lui: cati bani pot sa fac, cum e proiectul la care lucrez (tehnologie, scop, organizare), cum e echipa cu care lucrez, work/life balance. E moral si normal sa fie asa. Daca nu lucreaza in vanzari, nu participa la negocieri, nu au perceptia ca fac bani pentru firma.

  36. #116

    Marea majoritate a comentatorilor sunteti….. e nasol ce am vrut sa scriu. BA B####R daca cineva nu isi face treaba pentru ca i se rupe SCAPI DE EL! IL DAI AFARA! Daca angajtorul te calareste si tu crezi ca esti bun pe meseria ta il bagi in p$$$a ma-sii si pleci! E SIMPLU! Dar doar daca ai valoare si oua! Daca ai rate si ca tine sunt pe toate drumurile….. Sper ca v-am explicat pe intelesul vostru… ca am vazut numai filosofi pe aici.

  37. #117

    Lucrez de multi, multi ani. Am fost in pozitii de management si altele.
    Sunt total pro work life balance, nu concep ore lungi, weekends etc.
    Insa am o mare problema cand cele 7 ore de munca sunt luate la misto.
    Nu mai vb de problema cu tineret mandria tarii carora, in mare, li se cam rupe asa in general cam de tot si au pretentii ridicole. Tb motivati in mod constant etc etc. Si aici, ma refer in mod special la programatori. Si nu la cei care, sa zicem, merita tratamentul special.

    Astept o mega criza care sa le dea un mega şut in cur de trezire.

    • #118

      Și eu aștept o mega criză să dispară și mai mult românii din țară, să muncească pe bani mai mulți, să aibă demnitate și op, iar ultimul plebeu care poate trage cu spinarea, să se ducă în Occident și să facă bani destui cat să o ducă bine, să aibă demnitate și să nu stea cu frica lipsei banilor de chirie, mâncare, medicamente și utilități.
      Criza ce vine e un moment bun pentru tineret, să învețe să se aprecieze.
      Futu-i în gură de români, că am muncit cu ei in Franța/Germania/Spania/Turcia și au râmat pământul.
      Serioși, punctuali, paroliști, disciplinați și respectuoși. Dar aveau un lucru în comun: erau respectați, erau plătiți, li se respecta programul de lucru, iar orele suplimentare erau plătite și le convenea.
      Hop cum ajung in Romania, devin niște angajați problema.
      Niște măgari domne, care nu respectă capitalul și antreprenorii de carton români. Badum tsss

    • #119

      in vremuri de criza, n-o sa umble nici pe-afara cainii cu covrigi in coada si unele categorii s-ar putea trezi ca in occident sunt mai putin doriti , iar la noi sunt concurati de asiatici.
      pe termen lung, prin procesul de convergenta, se vor atenua diferentele salariale, cu efectul ca vom ajunge la preturi apropiate dar la rezultate si conditii de trai inferioare.

  38. #120

    Lucrez de 8 ani la firma unde sunt acum si de la bun inceput pana acum mi-am cerut drepturile. In contract am convenit ca lucrez de luni pana vineri. Punct. Au mai venit la mine cu propuneri de a lucra in weekend. I-am intrebat mie ce imi iese din asta (logic ca nu am intrebat exact asa) si au inceput cu promisiuni de zile libere etc.. Le-am multumit frumos si am zis nu.
    Si asta e doar un exemplu din multe alte cereri de ale lor. Lucru peste program? Ok, cat ma platiti pentru asta? Aaa, nimic? Perfect, nu. Lucru dupa program in delegatii? Nu, merci. Nu va convine, accept sa vin in fiecare zi inapoi acasa si sa plec dimineata inapoi. Simplu. (Programul se termina la 5 fix, colegii din birou rupeau usa la 4 dar eu stateam pana la 5)
    Au vazut dupa primul an ca nu le merge si ca nu “si-au gasit fraierul” si au terminat cu aberatiile de genul asta. Dar desigur ca au gasit pe altii dispusi sa accepte.
    Eu imi fac treaba bine si nu au avut ce sa imi reproseze. (Clienti multumiti si altii dornici sa lucreze tot cu mine)
    Dovada ca inca lucrez la ei de 8 ani. Dar deja incepe sa ma enerveze la culme ca angajatii noi au salarul apropiat de al meu.
    Am facut gura si pe tema asta. Ma distrez cu sefii si cu HR discutand tema asta. 🙂

    • #121

      “Dar deja incepe sa ma enerveze la culme ca angajatii noi au salarul apropiat de al meu.”
      Niciodată nu am inteles chestia asta. Daca nu esti multumit de cat câștigi tu, cere o mărire.Daca esti multumit, cum poate sa te enerveze cat castiga angajații noi? Daca firma nu are o problemă in a pierde bani cu un angajat, pe tine de ce te-ar deranja?

  39. #122

    Te rog eu frumos. Ușor cu valori și cultură organizațională.
    Nici o plantație de lamai, nu îmi scoate din gât greața mesajelor de genul ăsta.

  40. #123

    patronii jigodii care au fost salariati, au fost salariati jigodii, cu ”sclavageala” si ”da-l in plm pe patron” in gura.
    cele mai habotnice babe sunt alea de au fost desfranate la tinerete.

  41. #124

    WOW… Nico B. anul 2020, piata fortei de munca e in deficit si tu vii cu asta. Ce sa zic, ti-o meriti.
    BTW, repeta dupa mine: NU SUNT COPAC! POT SA PLEC LA MAI BINE! sper sa te ajute.
    Nimic, dar nimic in lumea asta nu merita sacrificiul pe care-l faci. Incearca sa nu mai pui atat emotie cand vine vorba de work, e o relatie profesionala, atat.
    Am renuntat la o bucata buna de salariu si am ales sa stau cu copilul nou nascut si sotia acasa.
    Sunt cel mai fericit!

  42. #125

    haoleo maica dar aberatii la cmp de pagina cat am citit aici mai rar

    1 la mana cititi istoria dragilor, ca idiotii care-si uita istoria sunt condamnati sa….
    Au murit oameni (acu vreo suta de ani) pentru drepturile pe care le avem acum ca angajati. s-a bagat armata peste ei, spargatori de greva, exploatare de copii de nici 10 ani, pe bune chiar asa plina de idioti e lumea ?

    2 la mana zicea unul (sau mai multi) ca in calitate de patron a refuzat sa-i dea liber unui angajat. Chiar crezi ca (in ipoteza in care nu-si baga picioarele) angajatul ala va functiona macar la 50% din randament ? Ce management este asta ? Poate ar fi trebuit putina flexibilitate, negociere, nu ciocnit de coarne. Asta daca angajatul respectiv merita pastrat din prima (retentia este un cuvant cu conotatii anale). Daca nu merita pastrat, de ce nu i-ai dat drumul mai repede ? Ai folosit cererea lui ca un pretext pentru a da curs unei intentii pe care puteai sa o concretizezi mai devreme.

    3 la mana valorile si cultura organizationala sunt f bune ca si concept dar cand in organizatie sunt oameni care au alte valori oare parametrii nu trebuie ajustati in functie de realitate ? SI oamenii respectivi fac parte din organizatie. Si trendul arata ca tot de oameni ca ei vei da in postura de noi angajati. Eu unul ma bucur enorm ca noile generatii sunt mai destupate si au acest je m’en fous in bagajul lor de mici. Idealul platonic de ‘cultura organizationala’ e una, lumea reala este diferita.

    • #126

      ”atragi un semnal de alarma” cu ”retentia anala”!
      ce procent din obiectele pe care le-ai cumparat sunt made in bangladesh, pakistan, myanmar etc.?
      pai de-asta am murit noi ”acu vreo suta de ani”?!

    • #127

      Asa asa cu asuprirea alea alea, dar ce facem bre cu tilifoanele de fitze facute in china in conditii f misto, de adidasii de figuri facuti de bieti amarati.. Suntem toti ipocriti, mai mult sau mai putin. Pana la urma toti gandesc ba mai bine sa ma simt eu bine decat alalalt..ca de aia Maica Tereza a fost doar una.
      E afevarat ca se fac abuzuri si e trist. Peate tot unde am lucrat am ttatat oamenii ca oameni si am taxat smecheria, lenea si nesimtirea. Am luat o f de jos si stiu ce inseamna sa primesti mizerii de la altii. Cred ca la munca tb sa vii sa muncesti, in primul rand, ci nu sa iti extinzi sesiunea de fb sau nai stiu ce. Pt ca esti platit sa lucrezi. Mi se pare f corect. Si pt ca nu e inchisoare, mai si glumim, bem bere, bagam ping pong etc.

    • #128

      Hai sa le luam pe rand. 1) nu am inteles cu cine te contrazici, nu cred ca vrea nimeni ca angajatul sa nu aiba drepturi. 2) Daca as fi obligat sa dau concediu oricui, oricand, fara a lua in calcul nimic, nu i-ar mai spune “Cerere de concediu” ci “Anunt plecare in concediu”. Inca din titlul documentului se spune ca un concediu se cere si se aproba, nu se ia si se pleaca. Daca vorbim din timp, in principiu, pot, impreuna cu echipa, sa organizez lucrurile in asa fel incat sa ne fie bine la amandoi. Daca tu vii de pe o zi pe alta si ma anunti ca tu pleci maine in concediu doua saptamani, unde e negocierea? De ce te astepti sa negociez doar eu si tu sa pleci ca asa ai chef? Asta nu se aplica daca ai un necaz, o problema de sanatate sau asa, ci doar de concediu de odihna de tipul – am gasit bilete la reducere, da tre’ sa plec maine, sorry sefule da le-am luat deja, nu mai pot sa le dau inapoi. Unde e negocierea acolo, sau unde e normalitatea relatiei de munca? 3) Cultura organizationala – poate nu inteleg eu conceptul, nu e o chestie abstracta, ci e exact cum e firma aia acum, nu cum ar vrea patronul sa fie. Pentru ca putini inteleg asta multe “agile transformation” se duc dracului, pentru ca se fac numai ca a decis unu sa spunem ca suntem agili, nu ca oamenii devin imputerniciti (empowered). O sa inchei cu 4) ca si o continuare la 2 – mai terminati cu ideea ca “il dai afara si gata”, se vede ca nu ati angajat pe nimeni niciodata. Angajatul este protejat de stat, e normal sa fie asa, nu-l poti da afara ca asa vrei tu. Omul ala are o viata, un plan cu banii de la un job pe care il crede stabil. Nu poti pentru orice prostie sau pentru orice perioada mai slaba sa-l dai afara. La fel cum cred ca nici el nu pleaca pentru orice prostie fac eu.

  43. #129

    Snowflakes nu, dar am avut senior care “eu am copil și familie, am prioritate la zile libere și pot să le cer fix cu o zi înainte, nu mă interesează că celălalt coleg le-a cerut de 2 săptămâni și i s-au aprobat, copilul lui e mare (18 ani), al meu e mic (10)”.
    Din fericire nu lucram “în ture” cu doamna. Șeful a refuzat să-l cheme p-ăla cu copil mare din concediu și nu i-a aprobat liberale.
    Pe mine mă iritau ăia cu copii, învoiri pe învoiri (prima zi de școală, ultima zi de școală, serbări, medici, etc), dar dacă sugeram că am nevoie de 2 ore libere să-mi duc pisicul la veterinar, se uitau la mine de parcă înnebunisem.

    • #130

      Patesc si eu ocazional chestii de genul doar pt ca nu am copii, ergo planurile mele sunt mai putin importante sau ar trebui sa fiu mai flexibil… ultima data i-am zis ca nu pot sa schimb perioada concediului pt ca sunt bilete/cazari/chestii platite (legal angajatorul te poate rechema din concediu daca acopera costurile tale si ale familiei ceea ce nu a vrit sa faca 🙂 ).

    • #131

      Sunt in aceeasi situatie. Mi se pare ca de multe ori se si abuzeaza de acest statut de parinte: prioritate in anumite perioade ale anului la concedii, anunt ca sta acasa in dimineața respectivei zile, începutul anul scolar nu mai zic (practic celor fara copii ni s-a impus sa nu lipsim in perioada aia), nu iau ture in preajma sărbătorilor. Numai zic ca o parte din ei sunt si persoane care se trag pe cur cu munca. Sefii ii vad si se fac ca ploua.

    • #132

      eu nici măcar nu eram într-o relație, din punctul de vedere al unora planurile mele pentru mine nu contau deloc și trebuia să am flexibilitatea unui elastic de legat bani. din fericire nu gândeau toți așa, sau măcar nu se manifestau toți. 🙂
      iar șefii erau așa și așa, recunosc că putea să fie și mai nasol.
      am aflat la multă vreme după aia că doamna senior anterio pomenită avusese pretenția să nu mi se aprobe mie concediul, deși era programat și nu eu eram persoana de back-up pt ea pt că ”eu n-am familie”. șefa de la vremea aia nu mă înghițea deloc, dar n-a făcut asta.
      și da, la șefi e pâinea și cuțitul în caz de figuri d-astea din partea oricui, snowflakes sau nu.

  44. #133

    Angajati doar oameni cu rate

    • #134

      Cel mai bun sfat ever :))
      As adauga cu cei care chiar au nevoie de job/bani.

  45. #135

    Dragii mosului, sa va prezint si lumea reala, desi deobicei ma abtin (sunt in minoritate aici pt ca nu locuiesc in Bucuresti, nu activez in multinationala/IT/office-uri si alte chestii megaimportante ca sa zic asa):
    Dupa lupte seculare care au durat vreo 12 ani iata-ma proaspat reintors ( in 2006) pe plaiurile natale cu o bruma de capital si am intrat in “afaceri”. Magazin alimentar ulterior pizzerie pt baiat, magazin nealimentar pantofi, haine, etc , ulterior papetarie, ulterior croitorie, ulterior coafor sau salon de beauty ca asa-i zice aku,pentru fata si un atelier de termopane cu 12 angajati de care m-am ocupat eu.
    Totul bine si frumos pana cand in 2014 au inceput sa apara niste chestii foarte interesante referitor la piata muncii, in sensul ca noii angajati – fara pic de experienta si avand intre 18 si 20 de ani – veneau cu niste cerinte de salarizare si munca absolut absurde: este foarte usor sa spui bai nene, e afacerea ta , mie imi dai trei mii in mana – de acolo pleaca “meseriasii” in ziua de astazi – cand il intreb daca stie sa faca ceva nu stie nimic dar este dispus sa invete. Trei luni. Ca a facut niste bani si acu e obosit. Si isi da demisia ca e cald. Sau ca e frig. Sau ca nu mai are chef. Sau ca nu-l mai lasa mama(caz real) sa munceasca pt trei mii net! Dimineata pana la 9.00 se bea cafea si se discuta ce-am mai facut azi noapte, pauza de pranz e minim o ora ca oameni suntem- sefu acu mancam! e preferata mea- dese pauze de tigara si la cinci plecam ca nu ne-am casatorit cu serviciul.
    Astia mai batrani si meseriasi: sefu, daca asta micu ia trei mii vreau si eu cinci, contabila vrea si ea sase ca are scoala…
    Concluzie: 2017 Inchis tot -tot, personal sunt fericit bugetar, sotia la fel, castig corect( nu sunt mii de euro dar trece de o mie), copii bugetari, fericiti si cu mult mai multi bani in portofel decat atunci cand eram “patroni”.
    Sa nu uit, spaga pt angajare in institutiile statului(Constanta) patru-cinci salarii nete in avans, in euro. Platit, adaptat la realitatea din Romania, cine s-o intoarce de afara sa investeasca in tara bani din buzunar ca mine sa pateasca! V-am pupat!

    • #136

      Da ma Mike tu ai schimbat n afaceri că te pricepi și doar angajații au fost de vina sa nu mai merite! Altfel tu esti Bezos din Constanța!

    • #137

      stiu ingrijorator de multi fosti mici patroni care in ultimii 7-8 ani au devenit bugetari!
      popor de pensionari, bugetari, asistati, snauflecsi si emigrati!

    • #138

      Ce-mi plac “patronii” ăştia care sar de la termopane la : magazin alimentar, pizzerie, pantofi, haine, papetărie, croitorie, salon beauty…

    • #139

      Poate nu s-a inteles ce am vrut sa spun, nu ma laud cu nimic,nu am schimbat afaceri, am facut ce m-am priceput si cat m-a dus capul, pe banii mei, nu suntem toti genii.
      Daca citeai mai atent ai vazut ca eu am avut doar atelierul restul au fost afacerile copiilor, in care nu m-am bagat, le-am dat banii de pornire si mult succes!

    • #140

      Deci după ce ai tot experimentat cu business-uri de rahat unde plăteai cu minim pe economie și ai realizat ca nu mai merge șmecheria pt ca lumea are de ales, ai trecut la a trai din banii contribuabililor făcând nimic. Bravo!

      Apropo, corect și firesc este sa investesti în angajat și sa îl instruiești, si sa ii placa sa vina la munca, si sa aibă pauze. Și sa tragă pt tine pt ca se simte bine la munca.

      Iar daca angajezi aiurea, eșecul este 100% responsabilitatea ta. Și asta e calitatea pe care o găsești pt acel salariu.

      Mai ușor cu mentalitatea asta cum ca faci altora o favoare plătind un salariu de rahat. Ei vor sa facă bani, tu vrei sa faci bani. Dacă ii tratezi pe angajați ca pe animale, nu te mira ca treaba merge prost. Azi nu mai faci bani cu afaceri de anii 90, respectiv recrutare și management al angajaților de tip bișnița și criptocomunism. S-au dus vremurile alea.

      Ai nevoie de branding, ai nevoie sa investești enorm în angajat pt loialitate, si în client pt loialitate. Ai nevoie ca lunea sa vina acolo pt ca le place nu pt ca au nevoie. Dar na. Când ai impresia ca merit sa faci bani din bișnița mediocra și ciupit de la stat, nu ai cum sa pricepi astfel de lucruri.

    • “Dimineata pana la 9.00 se bea cafea si se discuta ce-am mai facut azi noapte, pauza de pranz e minim o ora ca oameni suntem- sefu acu mancam! e preferata mea- dese pauze de tigara si la cinci plecam ca nu ne-am casatorit cu serviciul.”

      Asa ca ai dat o spaga frumoasa si te-ai angajat la stat, cu salariu si program de bugetar, se stie, fara numar si Doamne-ajuta la toata lumea.
      Astfel ai acum timp sa te plangi pe net ca “nu vrea nimeni dom’le sa munceasca-n tara asta, toti e hoti si lenesi, de aia nu merg lucrurile cum trebuie etc.”

      Intrebarea mea este: nu vezi nimic ironic atunci cand pui cap la cap frazele astea doua de mai sus? Nimic nimic?

      Sper c-o sa-ti dai seama candva cat de mult semeni cu fostii tai angajati.

  46. #142

    Sunt cu fundul in ambele barci…
    In calitate de angajat mi-as dori: 8 ore L-V, SD libere, 40 ore saptamana, libere legale, etc etc.
    De cativa ani ocazional ma ocup si de angajat oameni (un fel de manageras, 2-3 oameni in grija).

    Multi din cei care au comentat mai sus ori nu au inteles ori vor sa inteleaga ce a vrut sa zica poetul… sunt joburi in retail/servicii etc care presupun alt program decat clasicul la stat sau corporatie in Bucuresti.
    Legislatia permite variatiuni pe tema programului de munca, zile libere etc atata timp cat se respecta 40 ore/saptamana (+8 suplimentare dar sunt niste restrictii, nu le mai caut acum) si repaus 2 zile altele decat S si D. Binenteles ar trebui platit cu spor la salariu.

    Din moment ce la angajare se explica clar situatia si se agreeaza, ideal nu ar trebui sa apara divergente… insa sunt unii care se sucesc, acordurile nu inseamna decat ce le convine.

  47. #143

    Nu ați înțeles nimic. Citesc comentariile și mă crucesc, nu se poate așa ceva. Sunt oameni amărâți în țara asta, care au nevoie să muncească ca să trăiască

  48. #145

    Catre autorul(autoarea) articolului:

    Acum mult mult timp, am facut un curs de “Project Management” cu un prof strainez. Mi-au ramas in cap niste chestii (eu pe vremea aia bagam vreo 10 ore pe zi la corporatie sau – la alegere – o sambata din 2 lucram, oricare din ele fara plata ore suplimentare).
    Prima chestie e ca toti subalternii tai sunt si ei persoane ca si tine doar ca mai putin motivati. Si asta pentru ca atunci cand proiectul mergea bine, managerul de proiect e laudat si primeste bonusuri iar cand proiectul mergea prost, toata echipa baga ore suplimentare. Deci aplicam tactica cu morcovul si batul dar nu la aceleasi persoane.
    Tin minte ca angajatii care au pus la un moment dat piciorul in prag nu erau “snouflecshii” tineri ci angajatii cu familie si responsabilitati care pur si simplu nu mai puteau continua in ritmul ala, ajunsesera la burnout.
    A doua chestie e ca, daca spre exemplu un proiect e estimat la un an si tu la mijlocul anului ai facut de-abia 20% din el, nu poti cere subalternilor sa faca ore suplimentare in continuu 6 luni. Pur si simplu nu asta e rezolvarea. Cineva din management a dat-o in bara serios de tot cu estimarile. Si ala ar trebui pedepsit cumva, trecut pe linie moarta, nu stiu. Si toata echipa de management sufera putin din cauza asta, isi cer scuze clientului, ala isi bate p*la de ei un pic in compensatie si aia e, viata merge mai departe.
    Cel mai rau lucru in piata asta a joburilor e o companie de tip “paratrasnet”, unde toate problemele sunt transmise instant la nivelul cel mai de jos, indiferent unde ar lovi ele.

  49. #146

    Nu stiu ce sa zic, eu in prezent am 23 de ani si vechime de 3 ani ( ca programator) la firma actuala si abia acum m-am hotarat sa plec deoarece: am intrat in zona de comfort, lucrurile devenisera repetitive, mediul de lucru putin cam toxic (micromanagement) si oferta primita de la o alta companie a fost multa mai buna. In general daca: sunt platit bine, tehnologiile de pe proiect nu sunt invechite, se munceste serios, invat lucruri noi si oamenii sunt faini, nu plec 🙂

  50. #147

    deci femeia vorbește de retail, magazine, mall-uri care au o politică anume, etc și voi o dați cu ”n-aș lucra de sărbători nici mort, cară-te de acolo” și alte d-astea.
    în același timp, când s-a pus la un moment dat în discuție ca magazine să fie închise în week-end și în timpul săptămânii să închidă mai devreme, ați sărit toți de cur în sus, că voi nu puteți să mergeți la cumpărături în timpul săptămânii, că aia și ailaltă.
    news flash, patronii/firma o să țină magazinul deschis oricând dacă intră clienți. doar dacă intră clienți, nu neapărat să și cumpere. frate-meu și cumnată-mea au lucrat în retail și într-o vreme, magazinul (în buricul Bucureștiului, pe un bulevard important) era deschis și în anumite zile libere legale (1 mai, 15 august, 1 decembrie), povesteau că exista un sistem de contorizare de câte ori se deschide ușa de la intrare și acel sistem era luat în calcul la decizia de a deschide sau nu magazinul în acele zile. și mai povesteau că unii intrau în magazin de plictiseală, să se răcorească vara sau să se încălzească iarna, că ei erau ieșiți la plimbare.
    am lucrat în bancă, în primii ani, în ajunurile zilelor de sărbătoare-libere legale, dacă acele zile picau în zile lucrătoare, programul cu publicul era până la 13 sau 14, în loc de 17. apoi a fost lăsat normal. îmi povesteau colegi din unitățile teritoriale că era plin de clienți până la 17. și nu bătrâni care să zici că nu știu să folosească un card sau internetbanking-ul.
    dacă nu sunteți capabil să nu mergeți la cumpărături, să nu intrați în vreun magazin în week-end, a doua zi de Crăciun/Paște/orice zi liberă legale în care magazinele sunt deschise încetați cu acuzațiile și sfaturile prețioane.
    Lidl e probabil angajatorul preferat în retail pt că a luat decizia că angajații lui contează mai mult decât incurile clienților. și totul pt că nu e deschis pe 26 decembrie. și cred că și în lunea Paștelui, dar nu mai știu sigur.

  51. #148

    Oamenilor le place sa se planga. Multi si foarte mult despre munca(conditii si munca in esenta ei) si cat de prost sunt ei platiti si cum ar merita mai mult. De cele mai multe ori degeaba.

    de cand lucrez si am inceput inainte de 18 ani, nu m-am plans de salariu si de conditiile de munca. am pus intrebari la angajare, cand am lucrat cu firma mea si aveam angajati le-am pus conditiile upfront, si asta e. Daca nu mi-a convenit am luat o foaie alba de hartie. Asa fac in continuare cu fiecare angajat pe care il am in subordine. Ai voie sa te plangi (in functie de situatie)

    Legat de juniori, parerea mea ca prea li se sufla in fund. Cat timp se respecta procedurile, regulile pot sa faca ce vor. In rest… daca nu stiu sa se poarte si sa inteleaga ca fac parte dintr-un colectiv… vor pleca. de bunavoie sau obligati de imprejurari.

    Principiile de mai sus le aplic in fiecare zi… si pot sa ma laud ca am avut super colective de munca. Atat la firma mea cat si pe unde am lucrat si am fost sef

  52. #149

    Romanul statistic are niste sechele ale dracului, din comunism. Principiul de atunci era stiut ca “ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”. Munca era si este privita in continuare ca ceva degradant (o obligatie care ar trebui sa dispara) si platit sub valoarea reala. Mult sub valoarea reala. Orice roman isi spune in sinea lui “bai, daca patronul imi da acum 2300 lei, inseamna ca poate sa-mi dea mai mult, ca stiu sigur ca imi da putin, ca patronul e zgarcit si lacom. Ia sa chiulesc eu cam de vreo 500-600 lei, banii ai pe care ar trebui sa mi-i dea”. La prima marire de salariu se confirma banuiala, “aha, mi-a dat 200, deci clar putea sa-mi dea 400-500”. Si tot asa. Statisticile arata ca romanii (in Romania) sunt printre cei mai ineficienti angajati din UE. Factorii sunt multi, lipsa interesului angajatului, lipsa echipamentului corespunzator, lipsa educatiei. Romanul pierde mult timp stand degeaba, odihnindu-se dupa o munca neefectuata, fumand eventual. Nu ca asta ar fi ceva specific exclusiv romanului, am vazut nemti si austrieci stand rezemati in lopata, dar cand aparea seful imediat treceau la munca.

    Personalul din serviciile de urgenta este platit destul de bine fata de capacitatea de reactie. Pe langa faptul ca nu muncesc non-stop, ci doar atunci cand e nevoie, daca e nevoie, ce sa vezi, cand e nevoie sunt incompetenti, sunt inceti, nu-si fac treaba. Si inca un lucru: nu poate exista pretentia sa fie superoameni atunci cand intervin. Deci nu depun efort 100% din timp, iar cand il depun, nu e mai mult de 100% din cat e posibil omeneste. Ei sunt de fapt platiti pentru eficienta si sangele rece in situatiile limita, cand oricine altcineva se pierde si nu poate face nimic. Cazul Colectiv a ramas ca exemplul suprem de incompetenta a serviciilor de urgenta. Nu aveau habar ce sa faca la un asemenea caz, cu o asemenea amploare. Lipsa totala de coordonare, scarba, lipsa de empatie, totul culminand cu un “da-i ba in pula mea” spus de un agarici platit sa-i pese si sa ajute semenii in stare critica, ei bine, astea arata ca oamenii aia nu-si merita banii. Nu ca ar trebui platiti mai putin, ci doar ar trebui dati afara aia carora nu le pasa. Per ansamblu, sunt degeaba, cei cu probleme sunt pe cont propriu.

    O alta categorie de angajati sunt militarii si politistii. Astia sunt platiti sa asigure ordinea publica, sa apere tara in caz de probleme. Ei bine, astia sunt primii care fug sau mor de incompetenti. Suntem, militar vorbind, ca pe vremea lui Stefan cel Mare cu ceva angajament al unor parteneri de alianta, dar tot rezervistii trebuie sa puna mana pe arma daca e nevoie. Aveam o mare armata de militari de cariera ce erau platiti sa stea beti si sa-si futa in cerc nevestele. Asta era armata Romaniei in 1996, cand am fost eu militar in termen. Acuma aia sunt pensionari, stau linistiti la casa lor, mandri de cariera lor, au aparat cu succes patria care n-a mai avut razboi sau conflict militar de vreo 73 de ani.

    Pentru ca noi romanii facem totul pe principiul “sunt platit sub cat merit”.

    • #150

      @Finch: din pacate lucruri adevarate. Chiar daca par spuse prea direct…

      P.S.: lucrurile adevarate se spun direct 🙂