Negocierile guvernului cu sindicatele profesorilor decurg impecabil, nu vă faceți griji. Ciucă, acum jumătate de oră:
Am înțeles de la dumneavoastră – este aci și doamna ministru, suntem aci cu toții – că sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care de-a lungul timpului au dus la aceste distorsionări și iată-ne puși astăzi în fața unei solicitări care practic a dus la o decizie absolut nedorită de nimeni.
Ok? Ok. Voi ce faceți mâine și cât mai cere o bonă filipineză?
NOU
Nu am copii, nu ma plâng.
Dar tot as vrea o bona filipineza 🙂
NOU
nici maine nu fac nimic cu copiii.
bona filipineza nu cred ca e disponibila in/pe termen scurt.
in rest, asist de 30 si de ani la inclinatiile electorale ale populatiei conlocuitoare.
sărăcii!
NOU
Daca vrea muschiu’ meu, chiar azi pot sa gasesc o bona japoneza, nu maine.
NOU
Si nici macar nu ai copii!
NOU
Asta e doar un detaliu, ma-mpiedic io de asa ceva?
NOU
Acum o sa caut pe site-uri necrestine si neortodoxe fantezii erotice cu bone filipineze, am si uitat de problema cu greva. Multumesc !
NOU
Sa te feresti de boner de filipineza (ladyboy)!
NOU
Și totuși, școala nu e locul unde ne ținem, gratis, copiii supravegheați câtă vreme noi suntem la serviciu… Sau n-ar trebui.
NOU
Ai dreptate, pentru aia exista tiktok.
NOU
Gratis???
NOU
Gratis? Care scoala de stat e gratis? :))) vreau sa o vad si eu pe asta. Ma rog.
Intr-o lume ideala da, nu ar trebui sa fie si loc de bona, pe langa partea de educatie. Corect. Insa, I know, socant dar nu toti au bani de bone sau sa-i trimita la after-uri/tabere/bunici. Sau si daca au, sunt instrainati sau pur si simplu nu vor sa se ocupe de nepoti (e si dreptul lor, nu poti sa le pretinzi asta automat, mai ales daca n-au stat cu proprii lor nepoti de cand erau mici). Eu ma bazez pe socrii mei cum pot si ei. Au o varsta (71 si 70 de ani). Nu pot sta cu 2 copii 8 ore pe zi pentru ca se obosesc, stau 5-6 ore si de restul ne descurcam cum putem: punem video acasa si ii vedem pe camere etc (au 5 ani si 6 luni si 7 ani si 9 luni) pana cand unul dintre noi ajunge acasa. Anul trecut am impartit vara cum am putut, avand in vedere ca bani de concediu n-am avut dincolo, doar in tara. Am platit unde am gasit tabere mai ieftine, am platit cum am putut bona studenta, au mai stat socrii si i-au mai dus in mini-excursii si ne-am mai luat si noi concedii mici. Dar a fost greu, numai intr-o luna pe tabere ca sa nu-si piarda mintile dor in fata tv-ului/tabletei am decartat peste 4000 de lei. Asta e, o ducem inainte pana cand or mai creste si or putea sta singuri total.
NOU
Gratis !?
1.Impozit pe salariu destul de frumusel.
2.Cheltuieli o gramada cu tot felul de chestii la scoala, nici nu mai stau sa le enumar.
Din cartea aia facultativa numita constitutia :
Art. 32 – Dreptul la învăţătură
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii. Am ras cu lacrimi citind ce scrie in constitutie.
Sau marit salariile medicilor si cred ca stim cu totii rezultatul, adica am ramas tot la spaga si indiferenta fata de bolnav.
NOU
Gratis? Cred ca glumești! Și zic asta ca soție de profesor și susținător al grevei. 2 copii la scoli de stat și deși avem 2 învățătoare cărora nu am ce le reproșa fără pretenții de cadouri sau alte absurdități e departe de a fi Gratis. La fiecare copil în clasa pregătitoare am făcut reparații în sălile de clasa, lunar asiguram consumabile inclusiv hârtie igienica și săpun, rechizite, echipamente etc. Hai sa nu fim ipocriți.
NOU
Bossulenilor, chiar nu va aduceti aminte ce spunea nea genunche ala, fost ministru al (ne)educatiei si tuterul Abramburicii? Liviu Pop parca pe numele lui…
Citez relativ din memorie: invatamantul de stat este gratuit pentru copii, nu pentru parinti…
Ei?
NOU
Insist, e gratis. Dacă și voi insistați și spuneți că nu e gratis, atunci dați-vă copiii la școală privată! Acolo profesorii nu intră în grevă.
NOU
@motanes
Insisti degeaba, lucrurile sunt destul de clare si evidente dar iti place sa faci pe interesantul.
NOU
Invatamantul e pentru invatare, nu pt cazare.
NOU
Ii inchid in casa fara haine sa nu foe tentati sa iasa la joaca.
NOU
Mâine copiii fac și ei greva și nu merg la scoals
NOU
cât e salariul NET al unui profesor titular de 1 an de zile pe postul lui?
NOU
Nu exista diferente salariale intre profesorii suplinitori si cei titulari. Un profesor debutant primeste undeva intre 2700-2800 de lei net.
NOU
Profesor aici, gogoasa ca salariul de debutant e 2800 e o aberatie enorma.
Eu profesor de 6 ani, cu doctorat luat, titular si cu definitivatul luat (urmeaza echivalarea doctoratului cu gradul 1) salariu net 3100.
Partenera mea, debutanta, un an de zile face vara asta, titluara – 2600 maxim (sunt luni in care bate mai mult spre 2500 decat 2600).
NOU
Cu sau fara meditatii?
NOU
@PunKreas, dacă tu ești salariat și în timpul liber faci freelancing și te întreabă cineva de salariu, zici și de banii din freelancing?
în plus, omul își zice ”proful de geogra”, câți copii știi tu să facă meditații la geografie?
câți copii care se duc la meditații știi să se ducă la un profesor debutant, primul lui an de muncă?
NOU
@Profu de geogra, real cat e de relevanta materia pentru elevi? Nu ar fi fost mai eficient sa fie un singur profesor care sa predea Stiintele naturii: Geografie, Biologie, Fizica-Chimie de baza, Sociologie-Psihologie si Ecologie toate astea integrate in aceasi materie? (si poti include si Istoria daca vrem) Adica sa ii explici cum s-a format planeta, elementele chimice, formele de relief si biosfera? Si relatia cu specia umana (cum a evoluat, etc), si relatia lor cu spatiul pe care il ocupa? Impactul restrictiilor naturale asupra oamenilor, migratiile, impactul in viata oamenilor – plante si animale, etc.
Eu zic ca in loc de 5 profesori ar trebui sa fie unul singur si sa primeasca un salar cel putin dublu, desigur. Dar acum se cheltuie de 3-5x mai mult decat ar trebui.
NOU
@Profu de geogra, eu sunt profesor cu 6 ani vechime in invatamant (7 in campul muncii), grad didactic II, salariu net de aproape 3300 net. Catedra mea e in doua scoli, 6 + 12 ore (la ultimele primesc un spor de rural de 5%). Diferenta dintre mine si tine, fara doctorat, ar trebui sa fie aproximativ 120 de lei, in favoarea mea. Stiam ca cei care au doctoratul primesc un plus de 50% din minimul pe economie la salariu. Ce omiti tu sa spui e ca partenera ta poate nu are studii superioare de lunga durata (facultate de 4 ani ori sistemul Bologna) sau are doar liceul (fiind invatatoare / educatoare). Toti profesorii primesc mai putin in lunile in care este vacanta. Nici asta nu o spui.
Hai sa fim putini obiectivi ca si sindicalistii mai mint. Eu sunt unul dintre profesorii care nu fac greva, deoarece:
– vreau mai multa siguranta in scoli
– vreau dotari in scoli: laboratoare de informatica, fizica, chimie, biologie etc.
– vreau profesor de sprijin pentru elevii cu CES (cerinte educationale speciale)
– vreau masa calda pentru toti copiii
– vreau sa fie dati afara din invatamant profesorii care jignesc si / sau bat elevii, care nu isi fac treaba la ore
– vreau mai putina birocratie
– vreau sa se ia masuri impotriva parintilor care nu isi lasa copiii la scoala
– vreau mai multa implicare din partea autoritatilor (politie, protectia copilului etc.)
– si da, vreau si salariu mai mare, deoarece merit pentru munca pe care o depun si pentru rolul pe care il am in societate
Sistemul e cu și despre copii. Nu despre profesori sau parinti. Profesorii si parintii trebuie sa lucreze impreuna pentru dezvoltarea copilului, nu sa fie adversari, cum se intampla din pacate.
Si ca sa nu mai minti, ia de aici: salarii.invatamantpreuniversitar.ro/index.php
Diferentele dintre salariul calculat de aplicatia respectiva si cel real sunt foarte mici.
NOU
@alexnicolae – Părerea mea este că atâta vreme cât folosești termenul de “salar” părerea ta chiar nu contează. Dar e bine că ai idei, căca-m-aș pe ea de democrație 🙂
NOU
la cum vorbeste asta, i-a scris Daea discursul – DAEA LA EDUCATIE!!!!
NOU
Un degajament al unei extorsiuni a rezultat in greva… plm
NOU
Ciuca il face pe Ciolacu sa para un intelectual scolit. O mansarda atat de golasa rar am vazut. Cand toata lumea facea misto de dobitocia primului ministru de la Grivco care considera bugetarii o sursa buna de venituri la buget nu ne-am gandit ca o sa vina o vreme in care idiotul satului o sa-si angajaze niste argati mai idioti decat el.
NOU
Da, aia a fost money 101
Poti sa fii tare pe fizici si pe matematici, daca nu stii cum functioneaza fiscalitatea esti degeaba in politica.
NOU
Nu stiu dar iohannis ( romania educata ) ar raspunde sigur : GHINION !
NOU
Soțul profesor în mediu rural. Face greva dar s-au înțeles toții colegii sa meargă la școală pentru a supraveghea copiii. Școală la care preda el e una dintr-o comunitate extrem de săracă. Mulți copii vin la școală iarna pt ca acolo e căldură și primesc 2 mese. La fel și azi vor primi 2 mese la pachet probabil încă nu se știe. Pentru mulți copii masa aia e motivul principal pt care părinții fac minimul efort sa ii trimită la școală.
Și acuma sa vorbim de numere. Soțul profesor titular de peste 10 ani, grad 2. Examen de titularizare luat din prima încercare cu nota de peste 9. Mereu a lucrat în scoli dificile (licee tehnologice sau scoli din mediul rural cu multu elevi rromi) salariul lui luna trecuta cu tot cu sporul de naveta (care poate asigura cam 30% din benzina de care are nevoie pt naveta) a fost 3870 lei. Din ăștia cam 800/1000 merg lunar pe rechizite și materiale didactice.
Norocul nostru ca familie e ca eu câștig mult mai bine și ne permitem sa avem un trai cât de cât decent și el sa predea materia pe care o iubește și sa își susțină elevii cât mai bine.
Dar, recunosc, el e excepția. La banii ăștia (salariu profesor debutant în jur de 2400 lei) nu se înghesuie nimeni. La materiile reale (matematica, informatica, chimie, fizica) în școală la el deja de 4 ani au profesori necalificați. Cei care termina aceste facultăți au alternative mai bune și ocolesc învățământul. La limbi străine la fel. În satele vecine au profesori necalificați pentru engleza și germana, nu vine nimeni calificat.
Și eu sunt profesor după studii am lucrat peste hotare. Cand am terminat eu facultatea salariul unui profesor debutant era în jur de 1100 lei. Am plecat în tari cu apa mai calda, mi-am echivalat studiile și în nici 6 luni eram la catedra unde primeam ca asistent profesor undeva la 1400 euro plus cazare asigurata. După vreo câteva luni am acumulat destulă practica sa fiu profesor principal și salariul s-a dublat. Lucram si eu în scoli din zone sărace și primeam periodic măriri care se simțeau, de cursuri de formare, resurse nici nu mai are rost sa povestesc ca aveam la dispoziție aproape orice manual
orice curs. La întoarcerea în tara după 3 săptămâni la catedra și după o discuție cu “duamna derectoare” care mi-a spus ca sa nu vin la ea cu fițe de străinătate am preferat o recalificare ca nu m-am putut adapta sistemului.
Nu poți avea educație performanta cu salariile și condițiile actuale. Din colegii mei de facultate doar 2 sunt în învățământ, nu m-am mirat ca au fost printre cei mai slabi, probabil nu au făcut fata altundeva. Șefa noastră de promoție e prin Elveția în cercetare, mulți au luat calea antreprenoriatului și cei care abia scoteau un 5 acum sunt profesori… aia e.
Avem 2 copii (9 ani și 7 ani) și cât va fi greva ii aduc cu mine la munca.
NOU
meDiTAtiIle?! MediTatIile?! cUM e cU mEDitATiIle?
partea hazlie e ca singura lor sansa e sa incerce sa ii mituiasca si pe ei pesede, ca si pe medici, desi astia sunt mai multi
cand a zis parca dracnia ca va mari salariile in sanatate toti ai ras si au facut baza de el, mai ales medicii… acu banii intra luna d eluna (mai putin la prapaditii aia de la medicina de laborator, pentru ca .. motive)
vedem daca haitasul lui haissam e macar la fel de priceput :)))
NOU
Nu face meditații deși ar putea. 1) nu toți profesorii fac meditații ca nu toți predau mate/romana/limbi străine
2) foarte probabil și mulți dintre cei care fac meditatii nu ar mai face dacă ar avea un salariu DECENT
3) Foarte putini elevi își permit meditații. De ex la soțul la școală vin nemâncați, nu au bani nici de 2 felii de pâine unse cu margarina, crezi ca ar avea bani de meditații? Fac meditații copiii din familiile cât de cât stabile financiar și de obicei acei copii frecventează și scoli “bune” adică scoli în care marea majoritate a elevilor nu au probleme de sărăcie. Acolo da, profesorii se învârt intr-o bună de bunăstare și pot avea și un public pentru meditații care sa le facă veniturile cât de cât ok.
Dar elevii de la sate? Elevi rromi? Elevii de la liceele tehnologice? Acesti elevi nu merita o educație de calitate cu profesori pregătiți și plătiți decent?
NOU
Noi avem singurul copil scolar la afterschool. Daca nu ar fi afterschool-ul as tine-o acasa pe langa mine ca lucrez de acasa.
NOU
am ras de m-am spart la aia cu ” au ales sa faca greva intr-un moment foarte nepotrivit”. pai cand mama ma-sii sa faci greva, cand e ok pentru toata lumea?
ma distreaza ca astia sunt ca niste vitelusi care se holbeaza la ceva care nu s-a mai vazut pana acum si habar nu au cum se rezolva problema. nici nu cred ca au dormit saracii. cum dracu sa fie intrerupti de la programul de sinecuri si mucificat bugetul de niste probleme reale. si-a bagat realitatea coada si a stricat visul frumos.
NOU
Pai puteau de ex sa faca greva in vacanta! /s
NOU
Asa mi-a zis si mie o sefa candva, cand am cerut marire de salariu, ca altfel plecam. Si eu am zis ca da, exact de aia.
NOU
Plm, sunt obisnuiti cu proteste doar dupa ora 19, eventual in weekend, ca nu se face sa ii intrerupi in timpul programului
NOU
poate reusesc sa ii acuze de greva violenta si pun jandarmii pe ei
NOU
Cam de ce fac de obicei cu ei… i-am dat in gat.
NOU
Acum pot sa mor! Am văzut că țara este pe mâini bune. Finanțele, sănătatea, educația, cercetarea și armata din România sunt pe mâini bune.
Viitorul țării și al copilului meu este asigurat!
Am văzut niște intelectuali fini, putrefiați de cultură, am auzit un discurs elevat din gura unor oameni de stat. Așa trebuie sa arate reprezentanții unei democrații moderne, o țară membră a Uniunii Europene!
Bravo! Sunt sigur că de generali ca domnul prim ministru Ciucă tremură toți dușmanii țărișoarei noastre!
Bravo! De trei ori bravo! Sunt fericit! 🙂
NOU
Nu am gasit o bona, asa ca am ramas cu…boner
NOU
After-school-ul la care merge fi-miu s-a oferit să aibă grijă de ei în cursul dimineții până la prânz de când începe programul normal de after-school.
Am rămas doar cu aia mică pe cap pe care am predat-o lu’ mă-sa mare spre a fi plimbată prin parc.
Citatul acela este neprețuit și arată cât de mult s-a degradat starea discursului politic – acum 28 de ani eram serviți cu “ancorat în sinergia faptelor”, acum avem echivalentul “extorsiunii unui degajament”… fgm.
NOU
Nu face meditații deși ar putea. 1) nu toți profesorii fac meditații ca nu toți predau mate/romana/limbi străine
2) foarte probabil și mulți dintre cei care fac meditatii nu ar mai face dacă ar avea un salariu DECENT
3) Foarte putini elevi își permit meditații. De ex la soțul la școală vin nemâncați, nu au bani nici de 2 felii de pâine unse cu margarina, crezi ca ar avea bani de meditații? Fac meditații copiii din familiile cât de cât stabile financiar și de obicei acei copii frecventează și scoli “bune” adică scoli în care marea majoritate a elevilor nu au probleme de sărăcie. Acolo da, profesorii se învârt intr-o bună de bunăstare și pot avea și un public pentru meditații care sa le facă veniturile cât de cât ok.
Dar elevii de la sate? Elevi rromi? Elevii de la liceele tehnologice? Acesti elevi nu merita o educație de calitate cu profesori pregătiți și plătiți decent?
NOU
Știe cineva dacă e grevă și la meditații?
NOU
100% nu
Acolo piata stabileste pretul 🙂
NOU
@PSS Iti scriu aici pt ca mai sus ma enervozeaza pafaristul ala.
Nici nu te mai obosi sa le raspunzi. Nu stiu nimic din nimic dar dau din taste pt ca au si ei abonament la interneț.
Stiu,sfat nesolicitat daaar dat cu cele mai bune intentii 🙂
NOU
Ăștia din clasa a 12-a cărora fix greve le lipsesc în ultimul an de liceu, sunt cei care au început liceul odată cu pandemia – adică au făcut școală la fără frecventa vrând nevrând tot liceul. Sa va țineți tare la bac.
NOU
Au timp sa invete pt bac, nu sunt detanjati cu celelalte materii
NOU
un singur comment – profesorii astia care se plang de tzeapa din ultimii 10 ani s-au uitat pe declaratiile de avere ale liderilor sindicali??? anton hadar………vreo 400k eurici cash_+investitii , ceva pomelnic de terenuri + vreo 4 case…………. famiglia hadar vreo 140k eurici pe an venituri………….. si asta e lider de vreo 15 ani cel putzin………….
NOU
ii batem, nu asa face toata lumea? cu batai zilnice si crescuti in terorare asa cum am invatat pe vremea noastra.