Am citit asta, râzând într-un dinte. Viscri, mon amour, locul unde se face bucătărie a la cart. Mizerii. Dar, dacă vreți să vă pierdeți vremea în mod constructiv, e interesant de citit, inclusiv comentariile hipsterașilor care aplaudă Foarte bine i-a făcut.

Viscri este, fără nicio urmă de îndoială, apogeul kitschului românesc, puteți nota asta ca apoftegmă. Viscri e un sat sărac, ca mai toate satele din zona aceea, devenit celebru prin faptul că stă Charles acolo, din când în când.

Iar chițimonii români au luat imediat problema în mână și au rezolvat-o romanian style, adică toate șandramalele au devint restaurante haut cuisine, mămăliga are preț de aur iar bășinile se miros doar cu adaptor cumpărat din interiorul satului.

Viscri e locul un șmenarițe locale vând șosete chinezești cu 50 de lei, croșetate local, la poarta bisericii. Locul unde îți rupi picioarele în hârtoape și singurul mod în care poți bea niște apă este să o cumperi, overpriced, de la un restaurant haute cuisine.

Păcat de toate strădaniile celor ce îl reprezintă pe Charles în românia. Ar fi putut fi o oază de cultură și culoare.
Așa, e doar o oază de ciobănism și șmecherie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Citez din Tudor Maxim de pe facebook: “Ar trebui sa vă acționez în instanță,dar cred că…”
    E, din momentul ala, omul nu mai are dreptul sa comenteze…

    • #2

      Pt. ca stii tu mai bine ce trebuie sa faca omul cu.timpul sau.
      Viscri au dat cu mucii in fasolea aia over cooked cu rusinea pe care au dat-o clientului.

    • #3

      Si intr-o saptamana uita… plangerile astea pe facebook sunt la fel de eficiente ca petitiile online. Dai in judecata, sa ii arzi la buzunar, sa simta. Ii doare pe ei in cot ca te dai tu cu fundul de pamant pe retele de socializare. Daca faci o treaba, mergi pana la capat, nu pe stilul romanesc…

    • Da frate, datul în judecată pentru orice mizerie și orice răhățiș mărunt e soluția, pentru că noi nu mai suntem în stare să facem diferența între chestii grave, care merită duse la tribunal, și o jumătate de strachină de supă. Trebuie un judecător să ne explice ce și cum…

  2. #5

    … ardeleni.

  3. #6

    Asa merge mintea romanului – eu iti zic ca esti prost, si asta se cheama “review”. Daca tu imi raspunzi la fel, e public shaming & shit. Nu e nimic de comentat – niste tzoparlani si unul si celalalt – tonul, modul de a une problema, etc, ii descalifica pe amandoi din start.
    In rest, bine punctat, zona aia e o struto-camila de marketing capusata de tot felul de jeguri de “antreprenori locali” si vizitata (si) de tot felul de ciobani care isi merita soarta. Le-a dat Charles o “pleasca” de marketing care putea sa ridice zona aia dar ei s-au grabit sa se cace in drum.

    • #7

      Da, exact asta se cheama review. Ai venit din jungla, nu ai vazut pana acum recenzii pe TripAdvisor, Booking.com, recenziile de pe Amazon la produse? Cum pu mea, de ce ar mai fi atunci posibilitatea sa lasi review, de ce ar mai exista posibilitatea sa dai o stea din 5 etc? Cum kkt e ok asta, ala iti lasa 10 cuvinte in care iti zice ca te-ai miscat incet si per ansamblu e scump, tu vii si incepi sa versi o compunere de 2 pagini A4 facuta pentru a fi sheruita pozitiv (crezi tu) pentru tine pe facebook (adica intr-un loc cu vizibilitatea mult mai mare decat postarea initiala de la sectiunea de reviewuri – btw, nu se poate raspunde la reviewuri direct acolo, ca la google reviews? Daca se poate raspunde acolo, e si mai grav raspunsul in alta parte al proprietarului speluncii), in care il faci pe ala un sarac ca a luat doar o portie de mancare pentru 4 oameni (si esti jeg si nu spui ca doi din aia patru oameni sunt bebelusi care nu au mancat nimic), mai ai nitel si nu ii pui si poza si adresa de acasa (muhe GDPR) etc.
      Sunt niste jegosi care merita sa iasa din businessul asta ca se pare ca nu au habar de el, si ar trebui dati in judecata pentru postarea aia care e un atac jegos la persoana.

    • #8

      Din astia doi, doar unul e profesionist cu acte.

      Nu era nimic abuziv în reviewul ala. Sa pui asta pe facebook la toata lumea ca proprietar de orice fel de afacere care lucreaza cu public mi se pare sincer semn de prostie. Daca ai asa obraz subtire încât sa fie asta Cea Mai Mare Grija A Saptamânii, nu rezisti nici o luna în afaceri nicaieri nu doar în România. Ca doar ai de-a face cu furnizori, cu decoratori, cu tot felul de altii cu care te încontrezi mult mai tare si pe bani mult mai multi decât cu un client care a zis “e cam scump pentru cât e în farfurie”.

      Asa ca indignarea aia a patronului e super falsa, e o curvasaraie de atentie si nu ai cum sa respecti asa ceva.

  4. #9

    Eu am fost acolo in 2018. Mancarea foarte buna, locatia foarte faina, servirea ireprosabila. Unul dintre cei care detin localul a venit personal la masa sa ne intrebe daca e totul ok. Localul era plin de turisti engleJi. Overall, 5 din 5.

    • #10

      Ti-ai raspuns singur – era plin de ‘turisti engleji’, de asta era acolo, sa pretuiasca fiecare client. In restul anului, ce conteaza, 40 lei o lingura de pastai.

    • #11

      Eu nu eram englez. A venit oricum. A fost mancarea buna oricum. Nu fi basic hater.

  5. acum 1000 de ani cand am fost era ok in zona. Cam distrus drumul, dar frumos pe acolo. Un sat dragut.

  6. #13

    chiar si charles cand vrea sa incurajeze spiritul local viscrian asa striga: go oaza! go!

  7. #14

    Am facut si eu greșeala sa fac revelionul intr-un sat din zonă, Richiș. Mișto, zonă frumoasă, liniște, casa din 1938 renovată frumos de o italiancă, ne-am gătit noi etc.

    Dar, cand am fost la plimbare prin sat, cu copiii, care se jucau în bălțile înghețate, am înghețat cand am văzut ce era in santul de pe marginea drumului.

    Știi unde se termina conducta de canalizare de la o casa? In santul de la poartă. Adică căcatul și hârtia igienică ieșeau în șanț și stăteau acolo.

    Așa că degeaba pun poze super pe booking si apar la stirile ProTV. Tot niște sate de cacat rămân.

  8. #15

    Viscri era o chestie drăguță înainte să fie vama de munte. Acum, alaturi de fita bistro de l’arte din Brașov unde o tanti crizata rau are impresii de mare bucătar sunt doua locuri de stors banii de la prosti.

    La bistro de l’arte ca sa pleci necertat trebuie sa mergi smerit și să nu comentezinla nicio măgărie. Au greșit comanda? E ok, let it go.

    Au vărsat mâncare pe tine? Daca spui ceva o sa urle la tine ” și ce vrei sa fac acum?”

    Au uitat de comanda? Aștepți în liniște, ce, ai ceva mai bun de făcut decât să te afli in acest templu al gastronomiei?

    • #16

      Soup nazi

    • #17

      Exact! Cu diferența că mâncarea ei este puțin peste mediocră și uneori este mascată cu sare ori din lipsa de prospețime ori că-i tremura mana.

    • Voi nu v-ati invatat sa va ridicati si sa plecati daca si-o ard aia prost?

  9. #19

    Spelunca oferă, pe lângă bunătățuri locale bio / eco, și “cafea de specialitate din zonă”. Raiul pe Pământ!

    • #20

      Ce Brazilia, ce Columbia? Cafeaua de Viscri, e mai ceva decat Kopi Luwak….

    • #21

      Saşii cultivau cafea instant pe dealuri si coline inca de pe timpul dacilor suverani. Iar “drojdia salbatica indigena” are denumirea populara de candidoza.

  10. #22

    Eu am un mare mister cu birtul ala. De ce e asa de scump?? Patronul zice ca fiindca totul e local, si fiindca angajeaza oameni locali si e gatit de babute locale cum îsi gateau si lor ca e autentic si local. Pai, atunci înseamna ca satenii aia erau cei mai bogati oameni din România, daca lor îsi gateau fasole la 40 de lei portia??

    Brusc nu mai ramâne mare lucru din discursul ala de autentic local si binefacator.

    • #23

      Cum, nu știi că e mai scump să cumperi păstăi de la localnici decât de la furnizorii HORECA? :)))))) În plus, dă salariul minim pe economie pentru NOUĂ OAMENI din sat!!!

      E așa scump pentru că bășini și nimic mai mult.

  11. #24

    Satul Breb din Maramureș( unde are încă o casă prințul Charles) devine și el kitsch încet dar sigur. Apar construcții noi,fără a avea legătură cu cele vechi,drumul a fost asfaltat cândva dar e plin de gropi. Canalizare ca la Viscri ….tradițional românesc,ce mai.

  12. #25

    Fost in viscri acu 2 ani. Nimic deosebit. Fost, vazut, alta data nu mai merg. Ptr mine, care mi-am petrecut copilaria la tara e un sat ca oricare altu.
    N-am mancat nimic p-acolo, n-am cumparat suveniruri. Am luat doar o paine superbuna facuta pe loc la un cuptor d-ala antic.

  13. #26

    Manelism si dintr-o parte si din celalata! Serviti prost pentru ca nu au comandat 11 mii de portii de mancare! La ce s-a asteptat patronul? Cumva ca doua persoane mititele de cateva luni sa infulece fiecare cate o ceafa de porc garnisita din belsug cu cartofi prajiti? Iar capul familiei isi scuza hagitudosenia prin a afirma ca sotia cantareste si mananca cat o pasarica si prin urmare a lasat-o flamanda?
    Istorii din astea cunosc si eu cu client si personal manelist. O gramada!
    La o iesire la local a trebuit sa suport si eu si compania si personalul amintirile cu papanasi de acum 20 de ani ale unui prieten! La final, ne-am asteptat sa se lanseze intr-o orgie culinara dar s-a multumit cu vreo trei mititei. “- las’ ca mananc acasa, nu le dau eu bani la astia!” :)))) Si cum se dadea el om de lume si obisnuit al restaurantelor! Of! Altadata am asteptat 40 de minute o apa minerala si o vodca pentru ca personalul luase pozitie de drepti in fata unor manelisti si maneliste ce faceau misto (ah, ce urasc cuvantul asta!) de el la greu ca in cele din urma sa se ridice si sa plece fara sa consume nimic! La manelisti ma refer!

  14. #27

    Cat de bou sa fii incat sa vrei mancare normala romaneasca si sa te duci la…restaurant? Mergi vito cu masina in zona si opreste la prima casa mai spalata, zi la om ca platesti ca sa mananci ce mananca si el in ziua aia. Putze proaste si fitzoase.

    • #28

      @7 La greci si romani era “deux ex machina” la noi este “vita ex machina”! :))))
      Altfel ideea cu mancatul la tarani acasa e excelenta!

    • “Mergi vito cu masina in zona si opreste la prima casa mai spalata, zi la om ca platesti ca sa mananci ce mananca si el in ziua aia”

      ce ma?

    • #30

      dada, mie mi e silasa mananc de la restaurante,dar mananc la primul ardelean nespalat de pe marginea soselei

    • #31

      @Arhi Ce stii tu? Noi, ardelenii, suntem neam cu Maria Antoaneta, mancam cozonac in loc de paine si purtam peruci parfumate si pudrate si ne dam cu Chanel nr 5 ( ca Marylin!)! Doar saracii ce nu-si permit parfum se spala! :)))))
      In vacanta, ne balaceam toata ziua in rauletul din mijlocul statului. In susul raului se balaceau bivolii, in josul raului, noi, nepotii satului!
      -A ce mirosi in halul asta? se mira mama, seara, cand ma intorceam de la scalda!
      Eu raspundeam nevinovata:
      – Am facut baie cu bivolii!

    • #32

      @animaloo
      Pai da dar in cazul tau nu mai trebuie sa se specifice cu ” Vito”! La tine se poate zice mai la modul general:

      “-mergi animaloo cu masina si mananca acasa, la taranii ardeleni. O sa fie ceva confuzie, s-ar putea sa te astepte cu ceva fan sau graunte sau oase, ca nu o sa stie ce fel de animal esti.. dar dupa ce se lamureste confuzia o sa fii servit cu munti de sarmale si de placinte!
      Sper ca nu te superi ca glumesc cu nick-ul tau.. 🙂

    • #33

      Adica, ori faci agroturism si mananci la om, spalat sau nespalat, in functie de cum ti-l alegi, ori nu faci agroturism si mergi la restaurant, asumandu-ti toate figurile, scumpelile, portiile mici si delicate etc. Doar ca in a doua varianta nu vad de ce ai merge la Viscri, Miscri Piscri sau alt sat, cand ai taraneala scumpa si in Centrul Vechi.

    • #34

      Exact asa am facut eu la Viscri în 2013, eram cinci oameni. Nu cred ca erau pe atunci birturile astea. Ne-a zis una din babele de la bisericuta aia ca un nene Eugen are ceva pensiune, ne-am dus la ala si era fix la el acasa. Si am mâncat ce facusera ei ziua aia: supa de pui (ok, nimic nebunesc), ardei umpluti (la fel), si cea mai buna prajitura cu visine din viata mea. De baut – doua sticle de apa minerala.

      Nota de plata – 500 si ceva de lei lol. Mai scump decât ce plateam prin restaurante la Sibiu unde stateam câteva zile.

    • #35

      Lasa asta cu sila, dar cum dracu sa te duci la un om la poarta, bati, strigi, iese ala si tu ii spui ca vrei sa mananci la el. E ca si cum iti vine tie unul de pe strada, suna la usa, si intreaba daca ai loc si pentru el la masa, ca plateste. Ce reactie ai avea?

      Chiar si in zonele turistice sunt multi oameni care vor sa fie lasati in pace, nu e ca si cum stau toti pe acolo cu sufletul in gat sa vina turistii sa manance la ei.

    • #36

      Acu ceva mult timp am trecut in traseul nostru prin Saschiz si inainte sa urcam spre ruine, am vazut ca era deschis centrul de informare turistica. Si avea si angajati. Nu mai vazusem asa ceva. Eram obisnuit cu schema clasica: fonduri luate, plantat ghereta, eventual “expropriat” terenul ala pentru cineva, angajat fictiv presupun, inchis cu lacat, semn in usa “revin”. Maine, la anul?
      Din vorba in vorba, murind si de foame, am intrebat si de turismul gastronomic local.
      Ne-a zis ca au pentru turisti niste chestii organizate: o tanti in varsta care gateste traditional locului, un mos care face coaching pe olarit, poate vrei sa cosi niste iarba, etc. Doar ca trebuia sunat cu vreo 2 zile inainte si specificat cat de mare e grupul. Partea interesanta era ca mergea sa faci asta si cu grup mic de 2-3 oameni. Ma gandesc ca in ultimul caz nu statea sa mai gateasca juma de zi o oala plina, iti punea ce mai ramasese de ieri. Si tot parca as fi mancat. Nustiu de ce nu am insistat sa trezim baba.

  15. #37

    Senor…nu i cunosc/urmaresc pe nici unul din ei …nici pe Viscri nici pe Maxim( incepand de acum o sa imi largesc orizonturile) …insa amandoi au o problema mare in comunicare, iar placerea ta vinovata de a rastigni carciumari nu face altceva decat sa atate un foc facut din cacat. Nu ti face cinste si nici comunitatii sa dea cu hate degeaba( de ambele parti), e vorba de servicii pt oameni( prestatori/primitori) , oameni care sunt foarte schimbatori si capriciosi.

  16. Omul are o problema care ai zice ca-i pur ardeleneasca: totul e slow [ Slow Food ], doar ca la noi in Maramures, unde mai fac si altii chestia asta, cat astepti ala te intretine, iti face asteptarea mai usoara. Oricum ai mereu aperitive la nas, ca la noi jumate au fost plecati sa faca bani pe te miri unde, au invatat cate ceva. Pe romaneste sa nu o freci 50 de minute cu ochii in soare sau si mai rau, in fata carciumii. Dar patronii de la Viscri au alta mentalitate: investesc fix cat trebuie, deci rezervare. Beleaua e ca daca tot zice ca se duce la tanti Maria sa ia vaca ar putea sa nu aiba meniu fix. Dar e clar ca e vrajeala.

    Era o emisiune pe un canal din ala NG, discopery, sau mama lui: sa salvezi afaceri din domeniul HORECA la americheni. Lectia numer one: clientul are mereu dreptate. Raspunzi civilizat la recenzii, nu scoti clientul vinovat. Doar ca el nu vrea sa se extinda, sa creasca e multumit cu rezervarile celor ce nu citesc review-urile, si sunt zeci sau poate sute negative. Sunt si pozitive, babuiesc de la aia cu rezerveri, care nu numara banii [ aici ii dau dreptate, bai nu e autoservire, asta e… ].

    Noi halim la pranz la un din asta antreprenor local cu pensiune, ca sa mai socializam. Sa io spuna lu mutu ca astepti sa faca mancarea pe loc, cu ingrediente de acum 5 minute ca la japoneji – prind pestele in fata ta. Chiar ei zic ca fac aprovizionarea joia sau mama loc cand ca nu mai caut, adica o data pe saptamana- cand e si inchis. E o chestie de viziune, asa vede omul afacerea lui, degeaba ii dam noi cu sfaturile in cap. Sincer? Am inteles sa tai de pe lista vizita la Viscri. Pacat, e pe rutra mea Brasov- Baia Mare – Home.

  17. #39

    Au cam inceput toate vedetele sa-si cumpere case in Viscri…pana acum ceva ani daca-i intrebai unde e Viscri pe harta nu stiau nici in ce judet se afla sau daca satul asta e din Romania.

    Manelism toatal si de o parte si de alta a situatiei. Te duci la o casa sateasca si comanzi o portie din fiecare fel de mancare pentru 4 persoane si te astepti sa-ti vina cu vreo galeata din fiecare fel. Alalalt total nepregatit sta cu gaina sa o jumuleasca atunci cand vine prima persoana pe usa restaurantului. N-ai mancarea facuta ..stai cu clientul ii mai dai ceva de inceput pana se face mancarea.
    Cea mai misto situatie anul trecut cand am ajuns la Valea Zanelor …se inchisese de vreo jumatate de ora, ploua si ne era cam foame…i-am gasit pe niste oameni la niste baraci care se pregateau sa inchida o terasa improvizata. Am intrebat daca mai au ceva de mancare si ne-au spus ca nu mai au dar ne pot face rapid ceva mici si cartofi prajiti daca mai asteptam…ne-au adus floricele cu bere. Intre timp. au venit la noi la masa si ne-au intrebat de unde suntem…ne-au mai povestit de-ale locului. Nu stiu cand au venit micii si cartofii ca deja ne puseseram pe glume si ziceai ca ne stim de cand lumea…Afara ploua si noi stateam la terasa aia si radeam ca tampitii mancand mici….in final ne-au facut clatite…bai clatite! Asa cevaaaa! Iar in mijlocul Sibiului am intrat sa mancam un desert…vine nea Unulinaltcabradu’ dupa jumatate de ora si spune ca nu are decat vorgobeles(puii mei ce denumire ziceai ca cine stie ce denumire frantuzeasca de 5 stele o fi) si dupa comanda mai vine dupa jumatate de ora cu budinca de orez cu branza. Cool!

  18. #40

    Sat sărac…nu prea e. Eu am o casa veche construita de părinții mei într-unul din satele vecine, și de vreo 2ani, au inceput sa se mute foarte multe familii din București, și mulți nemți. Atenție, nu sași plecați, nemți. Nemți care nu știu o boaba de romana. Sunt și vreo câteva pensiuni la câteva sute de locuitori, pline de..bucuresteni. E un trend crescător, o modă oarecum, as zice. Vizitezi, te muti, îți renovezi casa săsească veche. O sa decoleze în câțiva ani toate satele astea sărace..

  19. #41

    Bai, eu ma mir de o chestie. Voi inca nu ati inteles ca turismul in Romania este ceva pentru oameni cu bani? Ca antreprenorul din turismul romanesc nu are concepte de genul “fidelizarii clientului”? (ma rog, exista, dar sunt o minoritate). Ca politica lui principala e : acum l-ai prins, acum l-ai ars, ca nu se stie…? Iar daca alta data nu te mai duci acolo, nu conteaza, el tot te-a “facut”, nu mai vii, asta e, are balta peste… Iar chestia cu reclama negativa pentru ei nu exista…. Nu vedeti ca unul nu ar recunoaste “da, dom’le am gresit, data viitoare nu mai luam de acolo/suntem mai atenti/schimbam-sporim personalul?”. Toti se lamenteaza ca nu s-au uitat clientii la preturi, ca sunt clientii prea pretentiosi, ca sunt clientii saraki si carcotasi, dar ca ei fac atata bine…
    Va mirati ca nenea aia au preturile pe care le au? Cate restaurante sau carciumi unde poti manca ceva decent sunt in Viscri? Daca el are monopol, el face legea. Si o da in chestii jalnice ca ah, produse locale, ah, economie locala…. Nu vreti sa mancati in Viscri, Sighisoara e la mai putin de o ora de Viscri. Sunt destule carciumi decente acolo, poate chiar un pic mai scumpe. Glumesc, gasiti o pizza mancabila in Sighisoara la un pret decent. Sau va opriti in Saschiz, langa biserica e un birt. Poate gasiti ceva mancabil acolo. Daca aveti stomacul mai tare, rezistati pana in Brasov si acolo sigur gasiti o saormerie sau o covrigarie…
    Fara suparare, aia cu opresti si intri in casa unui taran de la marginea drumului si-i ceri sa imparta mancarea cu tine mi se pare trolleala maxima (chapeau!). In cel mai bun caz te injura, in cel mai rau te alearga cu furci si coase si inca cativa membrii ai familiei sau vecini, pentru ca asta e ospitalitatea traditionala romanesca. In Ardeal, sa imparta cineva mancarea cu un strain?! Si cu accent de moldovean sau Domne feri, de mitic?! Hai bai, voi cum ati ajuns la varsta asta?!?
    Asa ca dragilor, faceti-va concediile in Grecia, in Turcia, prin Europa, unde gasiti conditii de masa egale (adica decente) cu banii pe care ii aveti/vreti sa cheltuiti. Ah, nu puteti? Ghinion…
    P.S. bai, eu nu sunt de acord cu inchiderea teraselor si cluburilor de pe litoral la ora 23:00… Daca ar fi fost dupa mine, eu le-as fi inchis la ora 23:30. De ce? Pentru ca bajetii (bine, si fetili) stau pe plaja pana pe la opt, pe urma se duc la hotel, baga un somnic mic, pe la 9 si ceva li se face fomica, baga o saorma ceva, de abia pe la 10 ajung in cluburi… Pana pe la 10 jumate unspe’ isi fac incalzirea… Asa ca la ora 23:00 daca se inchid nu e nicio placere… Placerea era sa inchida la ora 23:30, si sa le strice placerea cand ei erau deja inclaziti. Un fel de coitus interruptus asa…

  20. #42

    Clientul care ameninta cu procesul si care ar fi primit portii mici si scumpe a facut acelasi lucru ca si proprietarul pensiunii din Viscri.
    A publicat in presa, nu pe facebook, faptul ca niste clienti de-ai sai au rezervat camere dar nu au mai venit.
    m.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/tudor-maxim-spune-ca-a-fost-tepuit-de-echipa-emisiunii-poftiti-pe-la-noi-504944.html

    • #43

      @Laurentiu
      … si asta este relevant in contextul discutiei de aici, pentru ca… ?
      sunt enorm de multe diferente intre cele doua situatii, chiar pe nici una sa nu o prinzi …