Azi a urmat partea a 2 a a epopeei muraturilor. Partea unde eu ma duc sa cumpar vinete, pentru ca jumatatea mea sa le bage la congelator, de unde sa imi faca la iarna salate de vinete.
Ca un tip cu sentimente, am zis sa ma duc in piata si sa cumpar de la tarani, nu din Cora, de unde puteam sa le cumpar cu 2,3 lei kilogramul.

Gasesc un taran, dupa indelungi cautari, pentru ca nu cumpar de la ciorile agroindustriale care populeaza pietele cu produse crescute de ei insisi, la fermele de ciori.
Vinetele, destul de scumpe, la 4 lei, dar na, sanatoase, de la tara, naturale si mai mult de atat, sustin economia rromaneasca, nu?
Cer 15 kilograme. La care tanti se apuca sa balboteze in sacosa, fara discriminare, de parca da cu lopata.

– Alo, nu va suparati, vreau sa le aleg, doar nu o sa cumpar toate ciurucurile.
– Nu e pe alese, iei totul la rand, daca vrei, daca nu, nu.

Am zis nu (du-te ba, unde vrei) si m-am dus in Real, de unde oricum nu am cumparat, ca era coada la casa ca la nebuni.
Concluzia? Sprijiniti agricultura rromaneasca, sa faca taranul rroman p@#a mare, sa vorbeasca frumos in piata.
Muriti, ma!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    parintii mei au facut putina agricultura,acum cativa ani,si crede-ma arhi dupa ce muncesti din primavara pana in toamna pentru cativa saci de ardei vinete si mai stiu eu ce,sa vina un burtos sa le ia pe alese…nu te simti prea bine,dute si ia din cora gata “fortat crescute”

  2. #2

    postu asta e scris in stilul : vaca are 4 picioare, masa are 4 picioare deci masa e o vaca. hai sa mulgem masa

    nu toti is nesimtiti

  3. #3

    costel, deci daca parintii tai fac putina agricultura, trebuie sa imi vanda toate gunoaiele? pai pula mea, si astia de la dacia muncesc 12 ore pe zi, hai sa le cumparam si rebuturile, ca doar au muncit, nu?

  4. #4

    nu inteleg ce ai cu muraturile. cu vanzatorii am si eu, dar nu cu muraturile.

  5. @costel: naspa ca te-am prins pe subiectul asta; din cauza taranilor vanzatori care gandesc asa, eu prefer sa ocolesc pietele si sa iau din supermarket, artificiale dar pe alese, curate, CANTARITE CORECT; la piata oricum e calculata in pret si pierderea deci nu e cazul sa-i plangem pe bietii agricultori.
    Apropos de agricultori, va amintiti cu ce pret au intrat pepenii pe piata la inceputul verii? Erau scoruri de delicatese. Eu nu mi-am permis sa dau 20 lei pe un pepene rosu. Si in august cine plangea pe langa mormanele de pepeni care se treceau in soarele amiezii? Si cine isi caina soarta la TV ca ei vand cu 10 bani kilu de pepene ca e supraproductie?
    Scutiti-ma cu bietul taran roman!

  6. Costele, de ce crezi tu că părinţii tăi au muncit iar eu am furat banii ăia, ca să-mi dea mie produse proaste?! Pt. că aveţi mentalitatea asta nu mai dă nici dracu’ pe la piaţă şi apoi plângeţi că de ce cumpărăm produse din Turcia. Pentru că românii sunt proşti şi nesimţiţi. Şi vând şi scump. Pentru că, da, prostia se plăteşte. Plătitţi voi, bă!

  7. Apropo, ai remarcat ca toti analfabetii, boschetarii, soferii, vanzatorii te iau la pertu imediat, desi ai cel putin varsta lor si de 3 ori mai multa scoala?
    Mie aia de la paine imi zice: ia de colo, stai asa, etc.

  8. Mie mi se par mult mai bune muraturile home-made decat alea din comert chiar daca ai mei nu fac asa ceva. Ideea ca cineva a muncit pentru ele e totusi ceva pentru ca oamenii care pun muraturi nu au 20-30 de ani si sunt plini de treaba.

  9. Te-ai curentat degeaba. Oricum vinetele urmeaza sa fie coapte, belite si apoi aruncate in pungi, iar produsul final arata ca o balega verde. Nu e ca si cum le-ai fi pus la pastrare in forma initiala. Asta cu estetica produsul e un lucru ce tine de psihologic. Ma simt eu mai bine daca le aleg pe cele mai aratoase pentru ca dau niste bani si etc. Da stiu…te bucuri mai mult si mai bine de o mancare daca arata bine…dar vinetele arata ca dracu; poa’ sa aiba maioneza maionezelor si ceapa cepelor si pasiunea pasiunilor…ca tot arata ca dracu’. Sa mai bem, zic!

    URA!

  10. sunt mai sanatoase de la tara:))
    vezi ca mai nou si taranii s au smecherit si baga tot felul de porcarii ca sa se faca mari si frumoase

  11. #11

    pai si alea din hypermarket tot de la tarani vin – ca fi sigur nu munceste casiera pentru ele.

  12. #12

    Buna

    Mercurialul vinetelor la Galati:

    – 1,5 lei/kg in piata de en-gros;

    – paradoxal, 1,3 lei/kg, la taran, in piata de langa blocul meu. I-am oferit 1,5 lei, ca sa le pot alege. Mi le-am ales, el mi-a dat restul la 1,3 lei kg, si mi-a multumit. Pe bune.

    Concluzia: piata fara ciori, in Bucuresti nu mai exista de mult

  13. Deci să-nţeleg că ai zis pas la salata de vinete de la iarnă? Sau trimiţi nevasta după vinete?

  14. Ati observat cum taranii etaleaza produsele mai curat in fatza gramezii si alea stricate in spate ca sa le toarne in sacosa???
    E un adevarat sprint care trebuie sa-l faci sa tori mai repede ca vanzatorul cand bagati amandoi in sacosa.

    Stiu.. nu mi se pare corect. Dar daca traim in tara asta … noi suntem de vina. Vrei corectitudine? Go somewhere else !Ca aici daca unul vrea sa faca bine toti sar la el ! :spammer: :spammer: :spammer:

  15. vintele arata nashpa daca sint stricate, nu???de ce as da 4lei pe un kil de vinete distruse?
    foarte bine ai facut arhi..m-am saturat de nesimtirea lor…sa va spund enoua moda la cimpina?in timpul saptaminii legumele sint la un pret, dar de vineri se adauga cam 2lei pekil,. ca doar vin bucurestenii si au bani ce mama naibii…nu conteaza ca avem si noi nevoie de haleala, ei le dau la suprapret
    ma pish pe ei..ma duc io frumusel ;la carrefour si iau rosiile cu 2 lei

  16. #16

    Eh, tragand linie, femeia putea sa faca o vanzare frumusica, pe care a ratat-o. Iar daca o sa continue sa se poarte in felul asta, o sa mai piarda si o sa ramana cu vinetele.

    Totusi, Arhi… ai fi avut rabdare sa stai sa alegi 15 kilograme de vinete? :turtle:

  17. Marea buba a jegului asta de popor (nu stiu ce tot se vb de ositalitatea rromaneasca ca nu exista) e ca nu stiu ca , CLIENTU STAPANU NOSTRU …

  18. Din pacate, asa se intampla. Pana apuci tu sa pui o gogonea in sacosa, precupetul de dincolo de taraba basculeaza fara mila partea second-hand a marfii, aflata in fata lui. Cand te dezmeticesti, constati ca marfa la care te holbezi in traista o gaseai la juma de pret in alta parte. Iata un mic ghid de “descurcat” in piata:
    1. cand ai pus ochii pe o marfa aranjata intr-un morman, dai ocol tarabei si vezi cum arata marfa din spatele mormanului (acolo sunt produsele mai proaste, pe care le primesti primele)
    2. de regula, marfa din afara pietei, aflata intr-un spatiu neacoperit, e mai ieftina
    3. te uiti dupa vanzatoare sau vanzatori mai in varsta (nu e o garantie a onestitatii sau a calitatii, dar e un reper)
    4. multi asa zisi “tarani” sunt de fapt negustori care stau la bloc si nu fac deosebirea dintre marar sau patrunjel
    5. nu te increzi in originea pe care vanzatorul o atribuie marfii (multa marfa “romaneasca” e de fapt de provenienta turceasca, greceasca, etc)
    6. daca iei produse in cantitati mari, intreaba care e reducerea pe care ti-o face; nu-ti face reducere, la revedere
    7. nu te increde sub nicio forma in chestii de genul: “am lasat ieftin sa plec acasa”, “e ultima/ultimul produs si plec”,
    ‘la mine e marfa cea mai ieftina”
    8. cu cat mergeti mai des la piata, cu atat deveniti mai expert in arta negociatului si in cea a alegerii produselor
    Cu speranta ca v-am fost de folos, bafta la cumparaturile din piata !

  19. Chiar nu ma asteptam la asta. Dupa ce ca nu au, mai si fac pe … sau poate au …

  20. #20

    Vezi de treaba Arhi, ca mai rar vezi producatori prin piete.Cei care vand sunt a 2-a sau a 3-a mana.
    Sunt si cazuri in care vabzatorul=producatorul;si de multe ori are pe taraba marfa sanatoasa, de prima calitate.
    Intuiesc eu bine oare si tu nu urasti muraturile ca produs, ci mai degraba perioada in care se “pun” muraturile – cu toata agitatia aferenta (specifica femeilor dealtfel…)?

  21. @Ingrid – in 15kg nu intra chiar atat de multe vinete. Eu am ales 20kg de pe marginea soselei in Ciolpani si, dupa o ora de copt la gratar m-am ales cu vinete pentru toata iarna.

    Acuma, despre piata… Vezi tu, in piata trebuie sa dezvolti niste relatii. Eu ma duc destul de regulat prin piata de langa mine si am anumiti “furnizori agreati” :). O batranica de la care iau zarzavaturi, un nene de la care iau ciuperci, alt nene de la care iau fructe. In timp mai scapa si cate un pastarnac bonus, un morcov in plus la kil… Legatura cu “pe alese” este ca eu ii refuz din start pe astia care nu ma lasa sa aleg (desi am intalnit extrem de rar) si prefer vanzatorul care ma lasa sa-i scotoces si-n lada (s-a intamplat).

    Despre muraturi… toata familia mea pune muraturi asa ca eu am ales sa nu ma agit. Singura care lipseste in familie este varza murata care se rezolva dupa un tur de degustare pe la toti “varzarii” din piata de la Cultural (si n-am plecat dezamagit niciodata 😉 ). Eu n-as avea incredere in muraturile de la borcan din supermarket pentru ca au tot felul de conservanti (de care NU se pun in muraturile din casa). In afara de asta n-am gasit niciodata castraveti murati de care imi plac mie – in saramura, nu in otet (bleah !).

  22. @karmapolice – mersi de informatie, o sa-mi fac cumparaturile de vineri din Bucuresti d-acuma :thumbup:

  23. Buiei, nu te lua de muraturi. Sunt delicatese. Pune Sorin niste castraveciori, de zici ca-i facut cu o bulgaroaica. E drept ca muncesti o zi doua, dar daca iei totul de la targul de legume, iesi super-ieftin si cu camara plina.
    P.S. In urma cu cativa ani, gandeam fix ca tine. 😀

  24. daca vreti piata agroindustriala de calitate incercati piata 16 noiembrie sau piata agroindustriala din 1 mai…garantat aveti preturi mici si numai tarani… si acolo fiind concurenta foarte mare va garantez ca puteti alege ce vreti…

  25. am visat mereu sa am propria gradina de legume

  26. #26

    Interesanta mentalitate are domnu’ Costel !!! din pacate nu-i singurul .
    Eu intotdeauna am zis ca romanu’ ii om destept. chiar al dracului de destept. Din pacate insa nu se pricepe la afaceri.

    Asta e , ne-a dat Natura, D-zeu ….Allah, Buddha , Jahve sau cine ne-o fi dat cam de toate dar nu stim ce sa facem cu ce am primit .
    Nu tu turism ,nu tu industrie, nu tu comert …….bine ca suntem toti poeti totusi…. :whatever:

  27. cum tu zici sa-ti citeasca blogul cine suporta ce zici tu,la fel taranul respectiv ti-a zis conditiile.nu vad de ce te-ai ofticat,nu-ti convine,nu cumperi.stai linistit ca nu ramane cu vinetele necumparate si tu tocmai ce ti-ai luat pesticide la kilogram

  28. Arhi spunei doamnei tale sa intre pe www.bucatarul.com sa faca de acolo Castraveti ca la Radauti, si restu la fel, sa vedeti ce adorati voi muraturile :))

    P.S. Stiu ca e spam, dar asta e ….

  29. ciocoflendere esti cam prost

  30. #30

    Tot asa am patit si eu. Ma trimite mama in piata dupa vreo 2 kile de ardei capia. ajung in piata si vad la o taraba ardei frumosi si urati. buuun: ii spun la vanzatoare ca vreau 2 kile si ea se apuca sa imi puna ardei la gramada si care arata bine si care nu in cantar. cand indraznesc sa o intreb daca pot sa aleg eu imi spune ca e cu 1 ron mai scump kilogramul daca aleg eu. ma enervez si am duc la alta taraba. avea doar ardei frumosi si la acelasi pret.

  31. In piata, de obicei nu vand direct producatorii ci intermediarii. totusi, legumele din piata sunt naturale, crescute ecologic( cum se spune mai nou), nu cu chimicale si alte dracii. Ia din supermarchet gogosari sau castraveti ca poti avea surpriza sa iese moi. Totusi, nici eu num agreez ca si tine Arh,i “taranii” care-ti vand la gramada, fara sa te lase sa-ti alegi marfa.
    Primul comentator are dreptate, taranul munceste foarte mult pentru produsele lui dar nu-i corect sa cumpar un produs inferior calitativ la pret de calitate superioara. Normal este ca acelas produs, dupa marime si calitate sa-l vanda separat, la preturi diferite: asa, cumpara omul dupa buzunar! In legatura cu limbajul folosit in piata, ce sa zic: mai au de invatat mult si unii tarani ca vorba dulce…vinde marfa! O seara minunata prietene Arhi si… succesuri in piatza!

  32. Eu “fac piata” in Matache, Domenii (scumpa) si aia din spatele parcului Bazilescu (ieftina).
    Taranii care vor sa faca vanzare au legumele pe 3-4 sortimente:
    1- super-ieftine- lovite, taiate, etc (merg pentru ciorbe, mancaruri, compoturi, etc)
    2- ieftine- mici dar sanatoase (io d-astea iau, nu-i treaba de bani dar nu mai trebuie sa tai rosia, daca n-o fac salata, vanata se coace mai repede, ardeiul la fel…)
    3- mai scumpe, cam cu 25-30% decat alea mici, dar mari (din categoria asta iau cartofii, ca-s puturos si arunci mai putin la cojeala).
    Apropo de preturi interne/externe, nu uitati ca agricultura aia, de afara, e cam subventionata, ca sa nu vorbim despre faptul ca alea sunt orice, numai ce numesc io legume/fructe NU sunt, cu toate ca reprezinta 80% din produsele de pe piata, toate tratate chimic si hormonal, in conditii de laborator, NU in pamant, la soare, e.t.c.
    (poate ati vazut reportaje la tembelizor, din Olanda sau Turcia, io le-am vazut pe viu…).
    Beleaua este ca doar 5% (conform astora de la DSV) din legumele romanesti nu sunt chimizate si stimulate cu hormoni de crestere.
    Deci foarte putine din legumele si fructele de pe piata au gust si sunt nepericuloase pentru sanatate. Cum dai de ele, asta-i problema? Nu-i chiar asa greu. Cereti voie sa mirositi si gustati fructele si legumele, uitati-va sa nu fie perfecte, sa aiba cate una atacata de daunatori, cu o pata… Sau cautati-va rude la tara. :-)))

  33. Acum mi-am adus aminte c-am uitat s-o aprob pe jollyca- DA, la piata iti stabilesti in timp furnizorii, am asa ceva de la sibienii cu branza, pana la machedoanca cu smantana, batranele cu legume, nenea care vine la poarta si-mi aduce lapte de capra de 2 ori pe saptamana (e grozav, de 2 ani, de cand dau copiilor de-asta, n-au mai racit, si nici noi, ca ne punem la cafea), macelarul de la Domenii (care mi-a spus sa nu iau din galantar, nici macar de la el- toata carnea e data cu antioxidanti ca sa nu cocleasca, ci sa iau proaspat-taiata in fata mea)…

  34. Te invit sa dai cu sapa o vara intreaga si apoi sa iti alegi tu 50 de kile , cele mai frumoase. Bon , una doua kile le poti alege , dar cine sta sa aleaga cinspe kile? Iar in Roman sunt niste tarani cum se cade , alegi cinspe kile. Eu cu mana mea am ales , m-au invitat sa aleg. Daca taranii din Bucuresti sunt cu aere de vedeta , voi i-ati invatat. Si bravo tie pana la urma ca le-ai dat peste nas , insa cinspe kile iti lua ceva timp si poate omul vindea 30 in acelasi timp.

  35. Da, fenomenul imi e cunoscut. Eu ma incapatanez sa mai iau de la ei, tot in ideea de a sustine productia romaneasca. Insa l-am vazut acum vreo 2 saptamani pe nenea de la care luam lapte la teveu spunand k a ajuns sa dea laptele la porci, ca mai sus de 1 leu nu il poate da. Si mie mi-l da cu 3 lei litrul, si am vazut o babuta efectiv rugandu-se de el sa il dea cu 2 lei, sa isi permita si ea sa cumpere. Si ghiciti daca i-a dat sau nu… mi s-a facut lehamite…

  36. Chiar nu mai exista producatori care sa vanda in pietele din Bucuresti in momentul asta, toti sunt “pietari” (termen tehnic, gen), adica tigani care cumpara de la tarani. Eu stau in Baneasa si, in piata de aici, vezi in fiecare zi aceiasi oameni care vand. Inteleg ca ai rosii si castraveti dar de unde plm ai portocale si nectarine?! Asa ca tu n-ai negociat cu un taran ci cu un speculant pe care il doare in poola (PULA) daca isi vinde marfa azi sau maine. Nu mai generaliza.

  37. #37

    @redandblue: atunci pot sa zic si eu: sa munceasca taranul ala 8 ore pe zi la calculator,5 zile pe saptamana, sa bage mii de date, sa faca sute de rationamente si sa suporte atmosfera stresanta a majoritatii firmelor din Bucuresti? asta ca sa fim chit, daca tot se pune problema sa amestecam ordinea firii

  38. #38

    Apropos de un domn de mai sus ce sustine ca taranul munceste din greu pentru ce expune pe taraba, dar eu care-s exclusiv consumator, imi castig banii usor astfel incat sa inchid ochii ca imi baga ala gunoaie in sacosa si ma arde la cantar?

  39. Ai foarte mare dreptate .. odata ce esti cumparator , omul trebuia sa te lase sa iti alegi marfa deoarece era tot in castigul lui

  40. @ml: Sunt taran , nu muncesc insa mult pe campurile tarii insa atunci cand merg , plec dimineata si stau pana se intunesca , si gandeste-te ca asta face in fiecare zi un taran agricultor. Si pe santier e mai usor decat la tara. Iar in fata calculatorului nu e chiar asa usor , desi un blogger trebuie sa munceasca , adica sa scrie. O munca mult prea simpla fata de ceea ce trage un taran.Dar fiecare crede ce vrea , face ce stie.

  41. Daca e vorba de vinete merita orice sacrificiu 🙂 As putea sa traiesc numai cu ele. Ma duc eu sa iti cumpar vinete frumoase daca dai si tu un pachet atunci cand o fi zapada mai mare si mie mi-o fi pofta 😛

  42. Nashpa zi ai mai avut … si nici macar n-ai luat vinete … 🙂
    Mergi si tu intr-o piata mai mare … acolo mai gasesti si tarani adevarati care stiu sa si vanda, iar preturile sunt simtitor mai mici. Oricum, oricat de aiurea sunt cumparaturile in piata fatza de supermarket, parca nu merita sa mananc toate chimicalele … sincer …

  43. Prin vara .. ma duce naiba in piata (detest locul ala, plin de tigani si mizerie, te mai si palmeaza de un portofel, daca nu esti atent). Ajungem la o taraba cu niste caise si ni se “lasa”. Decidem sa luam 3 kg, timp in care observ ca nenea imi tot basculeaza verziturile din spatele gramezii (dinspre el, adica) si mai nimic din alea misto coapte de se etalau in fata. Ii spun scurt ca as dori, daca se poate sa nu le coc pe balcon, drept pentru care mi-a retezat-o ca la supermarket imi aleg marfa. E drept ca si in piata respectiva exista regula ca trebuie sa te lase pe tine sa alegi, asa ca ii arunc si asta peste nas.

    Fac stanga imprejur, las naibii cotetul ala ordinar de piata si ma duc in Kaufland. Am luat de acolo pe alese ce caise am dorit. Pretul nu ma intereseaza oricum, pentru ca, in momentul in care las zeci de lei pe nus’ ce carnuri pentru toata familia (caini inclusiv), chiar nu ma mai streseaza gandul ca dau 2 lei in plus.

    Am dat, e drept, si de multi vanzatori in piata absolut OK. Care mai ca te rugau sa le si gusti marfa, sa fie siguri ca esti incantat de cum arata. De obicei ii refuz, ca n-am pofta sa fac mereu sampling, dar le cumpar produsele cu mult drag. Si culmea este ca marfa este de calitate, poate de aia nici nu se streseaza ca te pui si cauti. Stiu ca au marfa proaspata si te lasa in pace.

  44. Nu cred ca putem generaliza acum pentru taranul pe care l-a nimerit Arhi. Motivele lui pot fi mai multe pentru care nu l-a lasat sa-si aleaga vinetele:
    1. Dura destul timp in care putea sa vanda sa zicem 5 kg. Nu prea se sta la coada in piata daca la toate tarabele produsele sunt la fel ( pret & calitate ).
    2. Daca ea avea 40-50 kg si veneau 2 ca tine a isi aleaga vinetele ea ramanea cu 10 kg f. urate pe care trebuia sa le dea la 1/2 din pret. Atat timp cat nu sunt stricate ci doar deformate, pipernicite vinetele au acelasi gust. In vest se lucreaza la schimbarea mentalitatii in privinta asta, dar la noi fitele sunt maxime.
    3. Si taranii au orgoliul lor si nu se lasa calcati in picioare:
    “- Alo, nu va suparati, vreau sa le aleg, doar nu o sa cumpar toate ciurucurile.” Exprimare ta lasa de dorit.

    In fine, pana la urma este posibil sa fi fost chiar unul dintre speculanti, semanand si imbracandu-se ca niste tarani tocmai pentru a induce in eroare ( uneori mai uita ghiulurile ).

  45. #45

    @redandblue: nu esti taran decat prin origine, asa cum suntem majoritatea din Bucuresti; am intrat la tine pe blog sa-mi dau seama ce varsta ai de tratezi subiectul asa cum ai facut-o: esti un viitor student, deci ai pana in 20 ani si probabil nu ai fost pana acum in situatia de a munci sa-ti asiguri traiul de la luna la luna (te rog sa-mi accepti scuzele daca sunt foarte departe de adevar); nu minimizez dificultatea trudei pe ogor, dar nu am auzit ca rata deceselor pe ogoare sa fie mare, cum nu e nici rata deceselor in randul celor ce muncesc cu fundul pe scaun; in schimb, daca luam taranul si-l punem pe scaun, apoi luam “telectualul” si-l punem pe ogor, cu siguranta se va micsora dramatic populatia tarii, adica fiecare om are rostul lui in viata si e potrivit pentru ceva anume; zi-mi tu mie daca ii propui mamei tale ce munceste din greu, si sunt convinsa ca e asa “mama, te mut la oras, intr-un apartament de 2 camere, si iti asigur eu toate necesare traiului, ba te trimit si la tratament de 2 ori pe an”, daca ea o sa paraseasca bucuroasa traiul actual. Bag mana in foc ca nu. Mama ta o sa munceasca si la 70 ani pe ogor, insa poate nu la intensitatea asta. Un orasean la 70 ani e leguma anchilozata.
    Am scris o groaza de argumente pentru a-mi sustine ideea ca nu trebuie sa fac eu un compromis la calitate, la bani si la respectul fata de mine (se mai uita si dispretuitor la tine daca ai cerinte de bun simt) pentru ca taranul trudeste la jobul lui.
    Mai adaug ca eu ma duc la munca tot anul mai putin 21 zile de concediu (daca am noroc sa insumez 21 zile concediu pe an). Taranul munceste sezonier. Nu veni te rog cu argumente ca are grija de animalele din curte zilnic.

  46. #46

    Ca sa priceapa toti taranii agricultori (inclusiv aia care ii sprijina si “ii inteleg”) – Asa cum ei muncesc un an pt alea 3 vinete, 5 ardei si alte chestii cu care mai vin la piata, asa si eu muncesc pentru banii pe care ii dau lor pt produsele respective, iar pe banii mei cumpar ce vreu eu nu ce-mi da taranu’ ala obosit.

  47. Apropo de treaba asta am fost azi la un targ de mestesugari organizat la noi aici in Timisoara. Mare nenorocire mare si cand am intrat ia ghici cine e mestesugarii? Rromanii nostri cu D&G pe cap brunteti cu parul dat pe spate ( sa nu mint erau vreo doi mesteri adevarati dar prea putin ) cu plastice din CHINA de vanzare. Erau si fructe si legume ( din Spania 😉 ) la aceiasi agricultori si preturi ca la magazinele BIO ! Sa-i TUF

  48. #48

    Si inca ceva … daca munca de agricultor e stat de grea si nu ii aduce un venit satisfacator poate trece oricand la munca de birou ca acolo e simplu, nu-i trebuie decat niste ani scoala … de la 14-15 in sus :D.

  49. marketingul taranilor ne face sa murim de foame :shake:

  50. Te fura putin la cantar, iti mai baga niste mizerii de vinete printre alea bune si cand nu mai cumpara nimeni de la ei se plang ca nu ii ajuta statul.

  51. În primul rând, vinetele sunt singurele provizii de iarnă pe care le ador și de la care nu am cum să mă abțin.
    Să vă spun câte ceva despre țăranul mehedințean care vine în piață cu marfa.De cele mai multe ori el este producătorul, contrar cu alte județe din câte am aflat din comentariile voastre, de cele mai multe ori el nu are gândirea aceasta învechită de-a nu lăsa clientul să aleagă iar dacă vede că pe cumpărător nu-l interesează alesul sau pur și simplu e prea mic în vârstă pentru așa ceva, îi alege singur cele mai bune produse (credeți-mă, am văzut cu ochii mei). Țăranul nostru caută să fie în relații bune cu toți clienții, să-i servească cât se poate de repede și să fie ținut minte de toți ca un om de încredere.
    Într-un oraș ca Severin, piețe găsești cam una la 10 km^2 iar produse turcești sunt nu numai la Carefour, dar și în aproape orice magazin.

  52. #52

    Arhi, hai sa-ti spun cum fac, si de ce nu ajung in piete, sa ma enervez cand vad 80-90% din tarabe ocupate de engrosisti care jecmanesc producatorii…
    Am norocul sa am la tara doua gradini, intravilan, pompa de apa este, iar pamantul se preteaza de minune legumiculturii. Asa ca din primavara incep sa plantez, sa rasadesc si sa ingrijesc plantutele. Nu o sa-mi ia mult timp nici la anul, mai ales ca s-au anuntat si ajutoare 🙂 Si nu ajung sa cumpar din piata mai nimic, am de toate (si pentru muraturi). Sunt un caz fericit, stiu. Dar nu as da bani pe muraturile, zacustile si tocanitele de legume din market. Eu intr-ale mele nu pun conservanti, arome si alte… vitamine de astea.
    A, uitam! Nu exista, cred eu, repriza mai buna de fitness si aerobic decat un 2-3 ore de udat si de plivit 😀

  53. #53

    @eugen: cum?!?!? si nu-ti lasi sudoarea amestecata cu sange pe brazde? si uite ca mai si scrii una alta pe net! e ceva putred aici :smirk:

  54. #54

    @ml Nu produc decat pentru consum propriu, in stare proaspata si la borcane / congelator. Iti ajunge o bucatica de pamant pentru asta.

    Daca as sta s-o ingrijesc ca la carte, mi-ar lua sigur mai mult de 2-3 ore pe zi. La tara tot timpul iti gasesti treaba.

    La anul pun si niste pomi fructiferi, ca loc este. Sa nu mai cumpar in cativa ani nici mere pere in panere :smirk:

  55. #55

    @eugen: ma bucur sincer pentru tine, esti un caz fericit ca ai posibilitatea sa faci aceste lucruri, din pacate marea majoritatea a populatiei de la oras nu are asemenea sansa de la soarta, si este dependenta de furnizori; si de aici apare o atitudine de superioritate si aroganta din partea acestora (asta pentru a reveni la tema discutiei). Spor la treburi :beer:

  56. Asta e piata din Bucuresti. In alte orase te lasa sa alegi.

  57. Imi aduc aminte de copilarie, cand mama inca mai punea si ea muraturi si ma trimitea pe mine sa mai cumpar 1 kil-2, ca sa completeze “Ai grija, du-te nu stiu unde, ca aia te lasa sa alegi!”
    Intre timp imi place sa cred ca am contribuit si eu la atitudinea pe care o are acum, si anume “nu mai fac nicio muratura, cumpar si gata”

  58. Arhi iti recomand Piata de Gros din Berceni pentru cantitati mai mari. Poti sa te tocmesti la cantitati si poti alege ce muschiul tau vrea 🙂

  59. #59

    Nu. Asa nu ! Deci clar ai dat peste un(o) nesimtit(ă). Eu am gasit mai mult tarani in felul cum a spus gabibi mai sus. Dar mai gasesti si nesimtiti.

  60. #60

    …cred ca si muraturile te urasc la fel de mult…umbla vorba prin targ ca toti gogosarii au primit poza ta si instructiuni clare cu ce sa faca atunci cand te intalnesc…castravetii is in regula, n-au porniri razboinice…mai putin aia bulgaresti, da’ daca arunci pe masa si o mamaliga (pentru diversiune, ca aia urasc mamaligicki) n-ar trebui sa fie o problema…

  61. #61

    selectie naturala. sigur gasesti pe cineva care o sa te lase sa alegi. e o piata ascunsa pe la dr taberei 38 / 40 cred… iti vand aia si prin gard.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam