Luna s-a înscris la facultate, la taxă, pentru că nu mai are voie la buget, terminând deja o facultate de stat și un master. Dar lucrurile s-au schimbat puțin, față de vremea când mergeam noi la școli înalte.

Acum, înainte de corectarea eseurilor motivaționale, trebuie să achiți jumătate din taxă. Da, înainte de a ști dacă ai fost admis, trebuie să plătești jumătate din taxa de școlarizare. De ce, e un mister.

Bine, știu că Luna va intra, nu asta e problema, dar mă gândesc cu interes care e procesul de recuperare al banilor pentru cei ce nu intră. Cerere și aștepți 30 de zile, cât timp fac banii pui prin conturile universității?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De vreo doi-trei, studentilor care vor sa plece cu Work and Travel in State nu li se mai cere foie matricola de la facultati, cu notele obtinute pentru a putea pleca, fiind suficienta doar o adeverinta ca esti inscris. Au fost cazuri de studenti inscrisi in toamna, au luat adeverinta si au plecat in primavara in State, fara a mai frecventa cursuri sau achita taxa.

    • #2

      Cand ai plecat, ti se cere foaie matricola, doar ca e mult mai usor sa pleci, adica poti sa ai si 10 restante.

  2. #3

    Nu este nimeni respins

    • #4

      pai si daca sunt mai multi inscrisi?

    • #5

      Se suplimentează numărul de locuri boss, cum? se găsesc soluții! Orice om lăsat de dumniezeu trebuie să facă o facultate până la urmă!;))))))

    • #6

      Se infiinteaza atatea locuri de cate e nevoie. Nu scapa nimeni neinmatriculat. Banii se dau inainte pentru ca, in caz de admitere, sa-ti fie greu sa te razgandesti.

    • Cum dracului de le stiti pe toate? Cum `nezo si al sau Fiu sa mai creeze locuri pentru a-i inmatricula pe toti din moment ce numarul maxim de locuri pentru o specializare este atribuit de catre ARACIS in urma unei vizite?
      Adica vin aia de la ARACIS, controleaza si in urma acordarii unui calificativ satisfacator se stabileste si capacitatea maxima de scolarizare – adica X studenti se pot inscrie la specializarea respectica. Nicio facultate din Romania nu incalca aceasta cifra de scolarizare. Au exista cazuri la Spiru, insa problema s-a remediat in urma cu vreo 3-4 ani.

    • #8

      Cand m-am inscris la UBB (2008)mi-au zis doamnele de la casierie ca daca platesc taxa sunt admis 100% , asa ca tind sa ii dau dreptate lui pardaillan.

  3. #9

    Nu stiu la ce facultate s-a inscris dar stiu sigur ca la ASE nu se uita nici naiba pe eseurile alea “motivationale” care s-au bagat in locul in examenului de admitere acum cativa ani…

    • #10

      am impresia ca eseurile alea sunt ca sa scoata la suprafata analfabetii. ia ba, cum scrie, cum pune virgule?

    • si atunci cum de unii sunt respinsi?

    • #12

      Nu este respins nimeni, fii pe pace. Cum sa trimita acasa un viitor contribuabil la bugetele facultatii? Nu se face asa ceva.

    • bine ca stii tu ca nu e respins nimeni :)))))))

    • #14

      Eu acum ceva timp m am înscris la Psihologie la universitatea de succes Spiru Haret, au fost persoane respinse 🙂 pentru ca de multi ani, după scandalul cu Id ul de la Spiru, legea a fost schimbata și ai un număr limitat de locuri conform evaluării ARACIS. Degeaba plătești dacă concurenta este mare și depășește limitele stabilite

    • Nu s-a schimbat legea in urma scandalului de la Spiru, ci atunci doar s-a confirmat ca cei de la universitatea respectiva au incalcat legea :))
      Metodologia ARACIS era in vigoare in momentul izbucnirii scandalului de la Spiru si de atunci nu a mai suferit nicio modificare cu toate ca este veche si lacunara.

    • #16

      Din cate am înțeles s au folosit de o scăpare din lege, din acest motiv au și câștigat 90% din procese (cel puțin asa am înțeles eu de la un avocat care lucra cu ei)
      Se pare ca Androneasca vrea sa bage o noua portiță prin “la un profesor poți avea X studenți” și astfel ocolești cifra ARACIS. Am văzut scandalul recent dar nu știu cum a rămas, am abandonat ideea ca învățământul romanesc poate sa fie bun 🙂

    • #17

      Acum 3 ani cand sora-mea a intrat la ASE cu aceasi procedura, dupa etapa de eseuri nu a fost absolut niciun respins. Departajarea s-a facut doar la media de bac, avem 600 de locuri, intra primii 600, restul vedem in toamna daca mai suplimentam sau nu…

    • #18

      Universitate Particulara
      LISTA RESPINSI la IF
      www.utm.ro/wp-content/uploads/2017/07/PSIHOLOGIE-IF-RESPINSI.pdf
      LISTA RESPINSI la ID
      www.utm.ro/wp-content/uploads/2017/07/PSIHOLOGIE-ID-RESPINSI.pdf
      Nu vad cum o facultate poate suplimenta locurile primite in urma autorizatiei de la ARACIS, cu atat mai mult cu cat cresterea numarului alocat presupune controale din nou (pentru verificare spatii si profesori), hotarare de guvern, publicare monitorul oficial si astea nu se fac din iulie pana in septembrie.
      Poate maresc locurile incalcand legea dar daca tu ai avut 200 de locuri acreditate ARACIS si la absolvire ceri 250 de diplome, se verifica inainte de eliberarea diplomelor (in urma scandalului Spiru Haret, desi nimeni nu spune ca nu erau singurii care aveau 200 de locuri si scolarizau triplu)
      Daca o universitate particulara nu se mai risca sa incalce legea si sa piarda acreditarea, nu vad de ce ar facea asta ASE ul cand oricum au 1 milion de locuri la taxa.
      Si eu cand am dat la facultate acum mai bine de 10 ani, a intrat toata lumea, cred ca erau 300 de locuri (doar vreo 50 la buget) si au intrat toti 600 inscrisi. Rezultatul a fost ca nu aveam locuri in sala si statea lumea in picioare, plus profesorii “rugam studentii de la cu taxa sa se ridice din banci si sa lase loc celor de la buget, in primele banci” desi la cu taxa s-a fost intrat cu 9 si ceva. Am fost atat de incantat de sistemul de stat incat am abandonat dupa un semestru de batut pe locuri in banca 😛 si m-am inscris anul urmator la o universitate particulara unde am fost tratat 90% din timp ca o persoana care a venit acolo sa invete

  4. #19

    Eu am intrat la taxă la master, am plătit prima tranșă și apoi am fost repartizată la buget. A trebuit să fac cerere de returnare a banilor, să o semneze Dumnezeu 1 și Dumnezeu 2, apoi m-am dus la casieria care avea alt sediu și să-mi dea banii în mână. Durează mai mult până când îți semnează cineva acea cerere.

  5. #23

    Cred ca astfel se asigura ca sunt mai putini cei care renunță. Ma gandesc la cei care se înscriu la mai multe facultăți

  6. #24

    La UAIC taxa e de 300 de lei, 250 daca te inscrii online. Inca 50 de lei la inmatriculare. Nu am auzit nicaieri ca taxa aia ar fi returnabila daca nu intrii.

    • #25

      jumatate din taxa anuala e 1700 de lei

    • #26

      taxa de inscriere != taxa de scolarizare

    • #27

      @Arhi: vezi ca ai un typo si ai scris lei in loc de EURO. Pai se poate ca sotie de A-lister sa aiba taxa de scolarizare / an mai mica decat costul unui expresor okish sau o bicicleta mediocra?

  7. #28

    Eu am intrat la a doua facultate de stat, fără taxă. Eram în al treilea an la Politehnică şi, lepră fiind, nu am mai prins cămin. Şi am intrat la Facultatea de Fizică din Măgurele, doar pentru cămin. Am stat juma de an la cămin în Măgurele, cu toate ciudăţeniile naturii; ziceai că e sanatoriu acolo, spital de nebuni 🙂 Aşa.
    Nu am plătit taxă. M-au întrebat ăia la Fizică “Bă, tu ce-ai făcut de când ai terminat liceul? Ai mai fost pe la facultăţi?” Şi le-am zis că nu. M-au crezut pe cuvânt, n-am semnat nimic.
    Pe urmă, Academia de Aviaţie tot moca am făcut-o :)) Tot cu bani de la buget. Dar aia ţinea de Ministerul Transporturilor, nu de Ministerul Educaţiei. Şi au zis oamenii că nu contează dacă mi-a plătit deja Ministerul Educaţiei o facultate (sau două), ei sunt alt minister şi îmi plătesc încă una. 198 de mii de euro a costat Academia de Aviaţie – bani de la buget. Într-un fel, mă simt puţin dator faţă de statul român. Am tot primit, primit, primit. Si de dat înapoi, cam din părţi.

    • bravo, un român adevarat.

    • #30

      A fost Academie de Aviaţie civilă, SSAvC. Asta ţine de Ministerul Transporturilor. Mă bate gândul să o fac şi pe aia de Aviaţie Militară, de la Braşov. Ăla e alt minister, Ministerul Apărării. Cred că e legal, aş avea voie.

    • cred ca trebuie sa ai sub 26 ani

    • #32

      Vad ca manevrezi destul de bine oile asa ca un doctorat la Academia de Informatii iti mai trebuie si esti numa bun de parlament.

    • big0ne: manipuleaza, nu manevreaza!

    • #34

      Ai semnat un contract cu facultatea, in care se specifica pe proprie raspundere ceva legat de faptul ca nu ai mai urmat alte facultati, deci legal te poate inhata cineva si ti se vor imputa banii, se numesc beneficii nemeritate

    • #35

      Parerea mea e ca ai gresit ca ai pus comentariul asta cu nume si prenume. Daca citeste Olguta si incepe o ancheta? Ar putea fi cel mai scump comentariu de pe arhiblog.ro. Eu zic sa-l faci sa dispara. Roaga-te de bosu

    • #36

      Băbăieţi, voi sunteţi speriaţi de petarde. Nu de bombe, de petarde :))
      Eu tot ce scriu, semnez cu nume şi prenume. Îmi asum absolut tot, nu sunt viermişor sub acoperire, să scriu tâmpenii pentru neant. Îmi asum tot. Dar ştiu ce scriu şi ce îmi asum. Asta într-adevăr ar fi o premieră mondială – să se sesizeze Ministerul Educaţiei pentru un comentariu scris de mine pe un blog :))) Dacă se întâmpă asta, jos pălăria, să curgă banii!
      Problema nu e asta. Problema e că a făcut Quarabag egal cu Şerif Tiraspol. Am băgat combinaţie de 3 la pariuri: Dă gol Plzen cu Steaua, dă gol Moscova cu Atena, bate Quarabag pe moldoveni, pe moldovenii de la Şerif. A dat gol Plzen, a dat gol Moscova, a făcut 0-0 Quarabag cu Şerif. Asta este adevărata problemă! Şi nea Gigi e disperat acum, e aiurit, nu mai ştie fotbal. Mugeşte ca boul la Digi. Bam, bam ,bam, bam… ce şmecheri eram noi înainte de meci şi acum ne kkm pe noi. Astea sunt adevăratele probleme!

    • #37

      Olguta poa’ sa citeasca. Problema e ca citeste si Badea si sa vezi dezvaluiri incendiare ce o sa curga la antena

  8. #38

    eu cunosc un caz unde s-au suplimentat locurile, altul in care s-au tinut X sesiuni pana au intrat toti :))

  9. #39

    Asta e fix la și la angajările in spitale cu fisa medicala, care trebuie făcută, tot la ei 🙂 si unele costa destul.
    Sunt puse expres sa ciupească bani, nu ca vreo câțiva, majoritatea plătesc degeaba, mult mai cinstit ar fi fost ca după examene sa se facă adeverințele medicalele, ca ele sunt strict pt angajare nu sunt probe de examen.

  10. #40

    Anul trecut am dorit sa ma inscriu la master in sesiunea de toama la UAIC Iasi. Toate bune si frumoase, depun dosarul platesc jumate din taxa pe an, taxa de incriere tot tacamul, dupa care sunt sunat ca nu sunt destule persoane si masterul nu se mai tine si supriza, taxa de inscriere fie o pierd, fie ma inscriu la alt master.
    Cand am cerut sa imi fie returnati restul de bani, din taxa de scolarizare, mi-au spus ca imi fac transfer bancar si ca dureaza o saptamana, iar daca vreau cash trebuia sa vin a 2a zi, pentru ca in ziua respectiva nu se mai acceptau cereri de retragere cash.
    Mi-am jurat ca nu ma voi mai inscrie la nici o facultate/specializare in cadrul UAIC Iasi.

    Mi se parea normal ca taxa de inscriere sa o pierd doar daca decideam sa nu mai fac masterul si sa nu mai achit restul din taxa de scolarizare, dar atunci cand masterul nu se mai tine din motive independente de mine, mi se pare o prostie.

    • #41

      Aceeasi situatia la FJSC: inscris la master, platita taxa, data proba pentru admitere, anuntata in 2 zile ca masterul nu se organizeaza pentru ca suntem doar 3 inscrisi 🙂 bineinteles ca orice taxa platita a fost pierduta si imposibil de recuperat, au considerat ca ma umplu de onoare daca imi dau ocazia sa ma inscriu la oricare alt master al lor (bineinteles, care n-aveau nicio legatura cu alegerea initiala).

  11. #42

    eu am făcut greșeala să achit taxa de anul I prin ordin de plată, cred că a durat 2 luni până mi-au venit banii înapoi, că ei nu primesc decât cash (ase), am plătit cash apoi vino să ridici banii că este la buget, s-au redistribuit locurile, iar subiectul ăsta cu aseul și taxele și regulile lor tâmpite va fi unul suculent :D, stai să vezi

  12. #43

    Ar putea sa incerce sa vanda banane la super oferta!
    www.facebook.com/groups/1463841333835735/permalink/1955788574641006/
    Sper sa mearga linkul, a cumparat una un bax de banane cu 20 de lei si acum nu stie ce sa faca cu ele. Cica era o oferta de nerefuzat, pana vineri cred ca arunca jumate din ele.

  13. #45

    Se pare ca vom avea mai multe posturi cu #tatigateste

  14. #46

    Nu stiu cum se corecteaza eseurile acuma dar cand m-am inscris eu acum 2 ani, i-am dat foaia cu eseul s-a uitat maxim 10 secunde peste ea si a trecut acolo admis. Pe alta fata a pus-o sa rescrie acolo ca sa nu o respinga… Cum de anul asta au fost respinsi la eseu?

  15. #47

    Nu stiu la ce facultate s-a inscris Luna, posibil ca depinde de politica fiecarei facultati in parte insa de exemplu la cele UBB Cluj se plateste o taxa de inscriere. Doar dupa alegerea candidatilor si confirmarea dosarelor platesti prima rata din cele patru. Deci nu pierzi suma aceea. Pierzi taxa de inscriere. Care la noi de exemplu la faculta e 200 de lei.