Mai țineți minte când s-a decis că pungile de plastic sunt răul total în lume și, pentru asta, va trebui să plătim pentru ele?
Mă gândeam la asta aseară, vorbind cu cineva despre timpul petrecut în Germania, unde ideea de poluare este combătută draconic, cel puțin în Bavaria oamenii au o adevărată religie legată de poluare.

În același timp, însă, dacă mă duceam la Kaufland să îmi iau niște mezeluri feliate, fiecare felie, FIECARE FELIE de ce era acolo era pusă pe bucata lui de plastic transparent și frumos. Salatele, amestecurile de legume, totul era pus, frumos, în ambalaj de plastic, aerisit, așa cum cere legea. Efectiv, dacă ajungeai la casă cu cumpărăturile, aveai un munte de chestii de plastic.

Dar punga, punga era cea care poluează.

Ca idee, acum, pungile sunt biodegradabile, conform legii. Dar noi tot le plătim. În schimb, ambalajele sunt la fel ca întotdeauna.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da, si eu am ramas socat. Si nu doar in Romania. Am zadarnicit de curand lupta anti-COVID mergand in vacanta in vest. Si la fel ca la noi sau mai rau. Foarte mult plastic.
    Stii pungutele alea de hartie de la supermarket unde iti pui patiserie? Acolo am vazut de plastic!
    Tot felul de fructe, in plastic. 3 chestii mici, evident ambalate in mult plastic.
    Si mai grav, nu prea am vazut cosuri pe strada cu colectare separata. La gramada…
    Si de la case cam la fel, gunoiul se colecta la gramada.
    Pai la mine la tara in Teleorman, exista zi speciala de colectare plastic! Si daca amesteci tipurile de gunoi, te controleaza la pubela si nu il ridica!

    • Stau in anglia
      Familie de 3
      Producem cam 3/4 dintr-un tomberon la 2 săptămâni.
      Tomberonul cred ca e de 100 Litri

      Asta in perioada normă a anului.

      Cand sunt sărbători evident producem mai mult

    • #3

      Tomberon care e din plastic… 🙂

    • #4

      @Ciobi, plasticul nu e rau ca idee. E rau sa folosim plastic pentru produse de unica folosinta, gen paie, sticle, cutite, furculite, ambalaje etc.
      Un tomberon nu cred ca il arunci dupa o utilizare Poate rezista ani de zile fara probleme daca nu e supus la socuri.

    • #5

      @zarax: daca vine un extraterestru mâine la tine cum ii explici tu că noi ca specie combatem plasticul strângând in recipiente de plastic?

  2. #6

    Sau faci ca mine. Efectiv refuz sa iau acele mizerii de pungi eco sau cum naiba le cheama. Pun in cos 10 cartofi si 4 cepe, morcovi si ce mai am nevoie, ma duc la casele self service si le cantaresc direct, fara punga sufletului. Se mai uita lumea ciudat la mine, dar nu ma intereseaza. Ce vreau sa stiu intradevar este ce anume se intamp,a cu acei 10 bani incasatipe fiecare punga. Unde se duc banii aia? Pentru ca mi se pare cel mai mare castig net al magazinelor. Va dati seama, intr-un sul din ala sunt cateva sute de pungi…la 10 bani bucata este un adaos fenomenal, nu cred ca ii costa mai mult de 5 lei un sul.

    • in plus, ei lucreaza pe procente, nu pe sume nete. la final de an, sare EBIDTA pana la cer

    • #8

      Dar de ce sa te duci la casele self service? Fiecare mar, portocala, cartof cantarite individual si direct la casa cu angajati. Tu economisesti pretul pungii, ei pierd pretul etichetelor si timpul doamnei de la casa de marcat – win win.

    • in carrefour nu te lasa

    • #10

      Cei 10 bani sunt taxa, se vireaza la Administratia NAtionala a Fondului de Mediu…astia aduna niste munti de taxe…iar ei dau banii la programele de impaduriri, colectari deseuri, RABLA masini si electrocasnice , Casa Verde…panouri solare si fotovoltaice…samd.
      Ecotaxele se pot deduce, ca orice taxa, impozit, tarif, la final de an fiscal, dupa auditare si control, NU inainte, iar nevirarea banilor la Fondul de Mediu este evaziune fiscala si vei fi bubuit de nu te vezi.
      Ghiciti voi cine de fapt suporta totul…

    • #11

      Și de fapt pungile alea mai sînt plătite încă o dată, în funcție de ce produs iei, deoarece le cîntărești împreună. Ați văzut la carne, ce mișto e să iei hîrtie la preț de mușchiuleț afumat?
      Aaa, o folie de 10 grame nu-i problemă pentru buzunarul meu, vor zice mulți. Dar tonele lunare însumate?

    • #12

      Am invatat vara de la greci: fructele si legumele in pungi de hartie. Dau o raita pe la raionul de patiserie si iau de acolo pungi din alea mari de paine si imi pun linistit in ele legumele si fructele. Pana acum nu mi-a comentat nimeni. Faza proasta e ca la noi la Carrefour pungile alea au un perete transparent sa vada ce-i inauntru deci tot nu scap de plastic de tot, dar macar reduc din cantitate si nici nu platesc pentru el.

    • #13

      Eheeii, n-ați prins vremurile când la alimentarele unde se râșneau boabele de cafea în fața ta, pe cântarul cu talere, în partea unde se puneau greutăți se punea și o pungă goală, să compenseze punga în care era cafeaua măcinată de pe celălalt taler.

    • #14

      Marinel, mie mi se întâmplă să cumpăr salam de sibiu şi 50 gr, că aşa vreau eu, 10 gr sunt 20% la preţ de 70-80 lei/kg.

    • #15

      Nechezolul venea gata râșnit

    • #16

      @Andrei, in loc sa pierd 3-4 minute sa cantaresc fiecare mar, portocala, cartof separat, mai bine platesc cei 10 bani. Timpul ala pierdut nu se justifica deloc. Tu esti 1 singur client care face tampenia asta raportat la cateva mii de clienti zilnic. Nici nu se sesizeaza nimeni din conducerea Carrefour ca le produci vreo paguba.

      @Radu, taxa aia este perceputa doar pentru pungile de tip maieu. Cele de la fructe si legume nu sunt taxate.

      @un om, pui produsele in punga si apoi punga pe cantar. S-ar putea ca pentru punga aia de hartie (care are si plastic nebiodegradabil) sa platesti ceva mai mult decat cei 10 bani cat costa pungulita din platic biodegradabil. Si sa poluezi la fel de mult mediul.

  3. #17

    Asta cu mutarea responsabilitatii poluarii de la producator / magazin la clienul final si toate campaniile de “shaming” a utilizatorilor finali a fost o miscare maginstrala de marketing. La fel ca si duma aia cu carbon footprint scoasa de producatorii de petrol.

  4. #18

    Daca, incepand de maine, TOTI oamenii ar incepe sa sorteze selectiv deseurile si s-ar comporta astfel incat sa limiteze in proportie de min. 90% producerea de deseuri din astea poluante, ghici ce … poluarea la nivel global NU se va reduce decat cu max 20-30%. Pentru simplul motiv ca 70-80% din poluare este, si va RAMANE, generata de COMPANII, nu de persoanele fizice. Companii pe care nu le “arde” cu adevarat nimeni la buzunar. Si, chiar daca ar face-o, muta amenda in pretul produsului si tot fazanul ajunge sa plateasca.
    Asa ca imi vine greata cand aud vrajelile astea cu masini hibrid/electrice (cu preturi de achizitie x2-3 fata de un model similar clasa/dotari), cu 10 bani punga la casa (pe supermarchet il costa probabil 2 bani sa achizitioneze punga aia deci ce plm, ROI 500% pt supermarchet si salariul minim la fraierii de la casa, ca sa fie bine sa nu fie rau). Cu alte cuvinte, hai sa bagam bani in marketing din asta de prostit bizonul, ca noi facem eforturi sa reducem poluarea, da’ pe banii fraierilor. Intre timp, corporatiile continua sa faca niste bani inclusiv din prosteala asta.
    Cand o sa gaseasca guvernul o varianta sa oblige Coca-Cola sa plateasca o TAXA pe sticla de plastic (sau sa-i oblige sa recupereze ambalajele in proportie de 90%) – din profitul lor, nu din buzunarul clientului!!! – incepem sa vorbim pe bune despre protectia mediului, pana atunci … hai sctir!

    • #19

      Sortezi gunoiul pe pungi, containere, tipuri de deșeuri și vin băieții de la firma de salubritate și le aruncă pe toate in același container. Isteți foc. Nu mersi.

    • #20

      Principiul initial era “poluatorul plateste”, dar s-a fasait, acum este cetateanul fraier plateste, ca el vrea mediu curat.
      Se pot sili firmele sa plateasca depoluarea, eliminand acele articole universal valabile din codurile fiscale vizavi de mecanismele de transfer a costurilor in carca clientilor…dar asta , probabil, i-ar face pe producatori sa gaseasca alte modalitati sa iti arunce asta in cap…de exp, sa exporte deseurile intr-o alta tara, unde sunt procesate , si apoi reexportate ca materie prima la ce poola mea de pret vreau eu, Coca Cola…care iti includ, nu-i asa, si costul transportului…ideea e ca bajetii tot o vor da cumva sa iasa ei on top.
      Suntem prea multi pe gogoloi si asta este de fapt marea problema, iar the earth nu prea ne mai inghite…suprapopularea face ca problemele generate, adica epuizarea resurselor, poluarea, pandemii, decaderea sau insuficienta serviciilor generale ale statului, samd sa devina INSOLVABILE altcumva decat prin…you guess…depopulare…de aici incolo incepe o discutie care trebuie sa dea frisoane tuturor…

    • #21

      Am mai auzit una buna zilele astea, ca masinile polueaza foarte mult prin franare!! Adica ca se freaca fier pe fier. Doamne feri. Se arunca gunoaie in rauri in nestire, reporterii is omorati prin paduri de padurari, la o comanda de 50 lei prin glovo primesti si 1kg de ambalaje, dar hei, masinile is de vina pentru tot!
      O sa vina ziua in care am renuntat la masini si problemele planetei nu se vor fi miscat, ba din contra. Multumim greta.

    • #22

      @radu, poluatorul este consumatorul final, pentru a livra catre el lucreaza companiile, el suporta costurile, iar poluarea tolerata pentru reducerea costurilor inseamna preturi mai mici pe piata. ai putea face tu o firma care sa-i concureze pe poluatori, dar presimt ca n-ai avea clienti din cauza preturilor.
      @robert, poti face proba ridicolului poluarii produse de sabotii de franare tragand pe nas o liniuta pe zi din praful rezultat si sa ne scrii despre rezultatul experimentului dupa un an.

  5. #23

    Bai ce idee fenomenala, pescarusi dresati care sa stranga plasticul din oceane, respekt!

    • Pe pescarusul ala in cheama Ionut, e al influekeritei aleia proaste care ardea cauciucuri in Delta, mai scrie zoso din cand in cand de ea. Ii strange ei material sa aiba la filmari.

  6. Fix din cauza sutelor de ambalaje pentru 3 feliuțe mi-am luat un feliator electric acasă. Merge de la foarte subțire pe șuncă, salam la gros pe cașcaval sau pâine.

    • #26

      al meu prinde praf pe undeva

    • #27

      Fix de aia am cuțite . Și nu mănânc preparate. La magazinul de unde-mi iau cafeaua dimineața au și fructe; mai iau uneori un mar, o pară… vânzătoarele sar cu punguța, sa o ambaleze. Întotdeauna le refuz. La câtă poșetă am, încap 3 kg de fructe 🙂 Urăsc pungile !

    • Termină cu prostiile, daca ai de feliat 50 de felii faci beșici până termini și nu le faci la fel de uniform.

  7. #29

    Tot plasticul din lume este de fapt petrol si gaze naturale, resurse pe cale de epuizare…in fapt, toate belelele economice prin care trecem din 2007 incoace, inclusiv faptul ca nu putem stavili pandemia, ni se trage tocmai de la epuizarea resurselor, in special cele energetice…recomand cu caldura Limits to Growth , scrisa in anii 70 de Clubul de la Roma…previziunile lor incep sa se intample cu o precizie infricosatoare…
    Revenind la petrol si gaze, suntem practic la ceea ce se numeste tehnic peak…adica punctul in care vom fi scos din pamant si exploatat cam jumatate din zestrea energetica a Terrei. Am cules deja fructele de pe ramurile de jos, alea zemoase si usor de cules – adica resursele abundente, scoase din pamant si prelucrate cu costuri minime – iar acum, tot mai des, trebuie sa folosim scara sa culegem restul fructelor – adica din ce in ce mai scumpe, mai greu de exploatat si prelucrat, la costuri tot mai mari – dar…NU MAI PUTEM, fizic, culege restul fructelor, ca la cele din varf nu vom ajunge niciodata…adica nu putem extrage resursele ramase, fizica si chimia fiind implacabile.
    Tranzitia de la plastic, cauciuc samd la altceva se va accelera NU din ratiuni de mediu, ci din ratiuni pur economice…vom avea nevoie de petrol si gaze drept combustibili ptr transport si generarea de electricitate si nu ne vom mai permite sa utilizam aceste resusrse decat doar in domeniul farma.
    Ecotaxele, inclusiv taxa pe poluare, certificatele verzi samd nu sunt altceva decat un nou BIR pus pe capul nostru, furnicile, de sefii de musuroi ca sa nu plateasca bajetii destepti pentru poluarea de pana acum, poluarea de acum si poluarea din viitor, sa platim tot noi, cei care si suportam consecintele…
    Personal, prevad intr-un viitor nu prea indepartat o mare contractie economica cauzata de epuizarea resurselor…mai exact, epuizarea resurselor ieftine si atingerea unor costuri atat de prohibitive la ceea ce a mai ramas in scoarta Terrei incat pur si simplu activitatea economica nu va mai avea sens.
    Cam atat…

    • #30

      pe la chimia din clasa a 10-a invatam ca practic este posibil sa faci orice din orice problema care se pune este de cost. Asadar ramane cum spui tu daca e nevoie de produs petrolier il facem din alcool sau din ce putem produce direct din plante problema este daca renteaza pentru ca la fiecare transformare sunt necesare resurse si exista niste coeficienti de transformare/pierderi. Este foarte posibil ca pretul hainelor de plastic sa sara in sus la un moment dat si sa revenim la bumbac si lana cu cel mult un spray de impermeabilizare pe ele. Deplasarea ramane de vazut in ce directie o ia piata electric sau hidrogen (depinde mult de cine face primul pas: bateriile care sa poate stoca mai multa energie sau metode de a obtine hidrogenul mai ieftin).

    • Nu mai bine mori acuma, ce sens mai are sa astepti ?

    • #32

      Hai, nu mai fi așa fatalist. Resurse energetice mai avem. Poate reușesc băieții (și fetele) cu fuziunea. Poate se ieftinesc panourile solare și punem în Sahara, poate revenim la energia nucleară (fisiune), etc. Vorba lu’ dobermanu’ de mai sus, ce sens mai are să trăiești?

    • #33

      @un om In capitalismul de azi totul se rezuma la cost/beneficiu…daca nu iese pe plus, nu se face, punct.
      Hidrogenul este o gluma sinistra. Cine stie fizica si chimie isi da seama de ce spun asta: este nevoie de enorm de multa energie ca sa extragi hidrogen din gaz metan si nu obtii nici jumatate din acea energie arzand hidrogen.
      EROEI: energy return on energy invested. Tineti minte chestia asta. Actualmente Petrol , gaze, carbuni au EROEI pe la 10, adica bagi o unitate de energie ca sa scoti 10. Etanolul si biodieselul sunt la …2!! Adica bagi energie cacalau sa produci biomasa sau/si sa o recoltezi si prelucrezi si rezultatul este 1 la 2. Hidrogenul si alte aberatii sunt net pierzatoare, au EROEI negativ.
      Nu stiu la asa zis regenerabile cat este EROEI, ca acolo calculele sunt enorme de complicate, avand in vedere lanturile de aprovizionare, resursele enorme investite, inclusiv petrol si gaze, pentru a construi baraje sau panouri solare sau eoliene, plus ca sunt intermitente, adica nu produc electricitate liniar, ca o termocentrala, ci in functie de vreme!!
      Ca sa va dau un exemplu, barajul Vidraru practic a distrus Argesul, care numai rau nu mai este, si s-a amortizat si a devenit activ profitabil acum vreo cativa ani, iar Raul Mare Retezat abia anul asta, dupa 45 ani, a intrat pe profit.
      Probabil, la cate unitati de energie se investesc in regenerabile pana la terminarea duratei de viata, sunt si ele or break even or putin peste 1.
      LA EROEI 1 la 1 sau negativ NU MAI ARE SENS sa incerci sa generzi electricitate , lucru mecanic si caldura din resursele respectiva, pentru ca nu mai exista profit…cu exceptia RADET!!

    • #34

      @7 you first!

    • #36

      @Radu
      Hidrogenul se mai obtine și prin electroliza apei. Da, are randament mic, dar corentu’ se poate obține direct de la panourile fotovoltaice, că deșerturi însorite sînt potop.

    • #37

      @radu, multa informatie, toata gresit procesata. in plus, crezi ca ai descoperit roata si apa calda, una nu prea rotunda, cealalta cam rece.
      combustibilii fosili sunt considerati aproape de epuizare inca de acum 40-50 de ani. plastic se poate obtine si din alte materii prime.
      in esenta, ai o gandire comunista, sloganul tau este: sa se faca orice vrea muschii mei, dar exclusiv pe banii altor oameni!

  8. #38

    Bun, da’ cu prezervativele (folosite doar o dată) cum facem, nu-i păcat de ele?!?

    • #39

      Le intorci pe dos!

    • #40

      Am încercat, îti dai seama, da’ cred că poartă ghinion…am deja 11 copii…da, născuți vii, cu CNP, cu tot…

  9. #41

    In Saxonia aruncam tot plasticul in Gelbesack, acum in BW sunt n categorii de plastic. O vrajeala mai mare decât colectarea selectiva (ma refer ca aici unde sunt 40 de categorii de gunoi), n am vazut. Se arunca vina in spinarea consumatorului, el se simte mai bine impartind gunoiul in zeci de categorii, apoi 85% din plastic, nereciclabil, se trimite in tari gen România și nemtii se simt buni cu planeta. Apoi mai dam bani din taxe pentru ONG uri si fantasme gen Acordul de la Paris, il injuram pe Trump si gata, salvarăm o târică planeta muică.
    Atata vreme cât există imbecili activiști leftarzi treaba va merge ca unsă si planeta se va duce sigur dracului.
    Pana la a interzice masinile pe benzina, ar fi mai usor de interzis plasticul inutil din magazine, dar ce da bine la imbecili, asta trebuie promovat.

    • #42

      in bavaria arunci plasticul doar in sacul de plastic galben autorizat, pe care il ridici de la ei. nu e in sac, nu il ridica plus amenda

    • #43

      In neamt nu este Gelbesack, in schimb avem lacul bicaz. In cativa ani se aduna toate gunoaiele spre baraj si activistii vin si curata intr-un weekend. E mult mai ok decat sa plimbi masini sa colecteze gunoiul zilnic. Mai aveti de invatat.

  10. #44

    Exista inlocuitori pentru plastic, vointa nu prea e…mai degraba rea vointa!
    learn.eartheasy.com/guides/the-best-eco-friendly-alternatives-for-the-plastic-in-your-life/
    Din ce ma mai pricep si eu, sticla pare a fi ideala…mai ales ca se poate recicla la nesfarsit…plasticul vandut peste tot, inclusiv in masini si jucarii, in mare parte nu este reciclabil acum…stiu ca in Olanda exista o fabrica la stadiu de experimentare preproductie / pe cale sa devina productiva economic, fabrica care ar fi reusit sa transforme plasticul nereciclabil intr-un fel de combustibil sintetic pentru camioane.
    PS ce ziceti de investitia olandeza de la Podari Craiova care urmareste sa adune TOATE resturile agricole din Campia Romana…alea de se ard in fiece an cu consecinte foarte naspa…si sa le converteasca in bio etanol?

    • #45

      Cuuum? Olandejii aia care sunt responsabili pentru faptul ca portul Constanta nu se poate dezvolta sa vina sa ne adune paiele noastre stramosesti? Noi nu ne vindem tara huoo, noi o dam pe gratis in curand la rusi.

    • #46

      Nu ma Anton, e vorba de olandezii aia care drenează tancurile din rafinării pana la ultimul strop, mai aduga ceva aditivi si il trimit in Africa de Vest ca și Benzină Nigerian Grade. Sau ăia de au exploatat in ritm barbaric oameni și pământ prin Caraibe. Și care pe la 1800 carau că marfă sclavi ca era cea mai rentabilă financiar. Altfel sigur niște ecologiști cărora le pasă de planetă!

    • #47

      Nu, e o firma cu ceva traditie care a intuit potentialul agricol din Ro si au vazut ca dam foc la miristi ca niste boi…Clariant se numeste…in iarna dau drumul la fabrica, au in stoc vreo 80000 one de paie…practic, se extrage celuloza din paie si apoi din celuloza se extrage etanol…
      Pe timpuri era scandal mare sa arzi paie, se duceau la fabrica de cartoane…

    • #48

      si acum e ilegal, doar ca nu ii pasa nimanui

    • #49

      Aia cu cracarea au făcut-o și nemții prin WWII obținînd motorină/benzină sintetică. Dar nu este rentabilă economic, ci numai dacă e susținută pentru depoluare.

    • #50

      @Arhi a incendia miristile FARA autorizatie de lucru cu foc deschis, pompieri prezenti, brazde trase in prealabil si in conditii meteo FARA vant, aia este ilegal.
      Sanctiunile sunt destul de drastice, mergand de la unele administrative, gen retragere subventii APIA paartial sau total pe n ani, amenzi samd pana la dosar penal pentru infractiuni la legile cu PSi si, daca e cazul, distrugere.
      Pompierii au in dotare drone si au structuri de investigare, plus capoti folosi fotografii satelitare. Dar exista un dezinteres total vizavi de politie, parchet, judecatori…datorita increngaturilor politice.
      Doar marii proprietari/marile ferme aduna paiele pentru ca apoi le vand…sunt firma care fac ceva din ele, gen peleti, materiale ptr diverse domenii si, evident, ethanol.
      La fabricarea ethanolului cred ca se dau subventii UE.

  11. #51

    Arhi, in DE fiecare Landkreis (cam ca un județ, da sunt 400) are regulile lui. Acilea am la Werstoffhof (mergi frumos cu plasticul după tine) următoarele categorii: Pahare iaurt(!!), folii mai mici A4, folii mai mari A4, diverse, PET transparent, PET netransparent, CD, Ceară (lumânări), dopuri plută, două tipuri de baterii, stiropor, Tetra Pack, becuri neon, becuri led.
    fmm
    Alex

  12. Oare când vom începe și noi sa ne luăm banii înapoi pe sticle/pet-uri de la automat?

    • #53

      @Geo aveau la Carefour ceva automat, la fiecare pet primeai 5 bani…

  13. #54

    Problema e asa: multe dintre chestiile de plastic despre care credem ca sunt reciclabile de fapt nu sunt. De exemplu punga din poza nu e reciclabila. Si alea care sunt trebuie colectate separat, sau separate la reciclare, sunt vreo 5 categorii de plastice care nu se amesteca.

  14. #56

    @ontopic, cautati MarinaTex pe internet, un plastic bun de te lingi pe degete!

  15. #57

    la aia care mananca alimente pline de e-uri, nici rahatul nu mai e reciclabil!

  16. #58

    Am fost implicat și chiar foarte preocupat la facultate de reciclare și mediu. Chiar voiam să merg în carieră pe partea asta, pana când am realizat ca 95% din oamenii din domeniu vor să fie doar supărați, doar să acuze și nu pot/vor să înțeleagă problema in complexitatea ei. Să scoatem paiele, să folosim doar săculeți, să nu ne mai spălăm că folosim apă. Să facem o vază din sticle de plastic și bratari din capace. Clar așa reciclezi eficient tone de plastic.
    Inainte de a upgrada sistemul, mai bine am rezolva bug-urile din ce avem. Nu toate localitatile au groapă de gunoi și nici colectarea gunoiului saptamanal macar. Colectarea selectivă e făcută prost pentru se separă la punctul de reciclare și nu sursă. Nu avem centre de reciclare și nici economie pentru asta. Pentru că e mai ieftin să cumperi de nou materia primă, decât reciclat. Asta din nou o rezolvi prin legi și taxe pe materia primă virgină. In Romania nu prea se reciclează materialele de constructie.
    Ia să vedem o lege că absolut toate bancile și cosurile de gunoi din UAT-uri trebuie să fie din plastic reciclat. Ia să vedem că fiecare hotel, restaurant și bar trebuie să composteze.
    Plus că au distrus piața de reciclare: recorder.ro/nationalizarea-gunoiului-cum-a-reusit-statul-sa-paralizeze-circuitul-reciclarii-deseurilor/

    Sunt atâtea lucruri mari care pot fi făcute înainte de prostia asta cu punguța de 10 bani.

  17. #59

    @razvan nu se poate ca uat rile sa achizitioneze banci si cosuri din plastic, astea au termen de valabilitate 200 de ani…. adica o spaga la 200 de ani? Eji nebun? Nu mai bine din lemn de brad, in fiecare an, dupa care strigam ca ne taie strainii padurilii

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.