A apărut în libertatea un articol despre cum munca la negru e ceva rău și cu motivațiile acestui lucru. Și mă gândeam să fac un pic pe avocatul diavolului la acele argumente. Nu susțin munca la negru, dimpotrivă, dar așa, ca exercițiu semantic.

1. Nu ai siguranţa salariului şi nu vei putea să-ţi dai angajatorul în judecată dacă nu-ţi primeşti salariul sau dacă îţi sunt încălcate drepturile.
Pentru că dacă lucrezi pe bune, salariul ți-l iei cu siguranță și datul în judecată a unui angajator e easy peasy, bucățică de prăjitură.

2. Nu beneficiezi de vechime în muncă, iar la bătrâneţe vei avea o pensie sub nivelul nevoilor tale. Totodată, dacă ultimii ani dinainte de pensionare lucrezi la negru, nu ai dreptul la pensie pentru limită de vârstă.

În românia, dacă nu lucrezi la stat sau într-o instituție care oferă pensii speciale, pensiile sunt de un nivel jenant, uneori nici măcar la nivelul contribuției lunare pe care o plăteai înainte de a deveni pensionar. Așa că, la pensia de la stat, nu se gândește niciun om sănătos la minte, ci își caută soluții alternative.

3. Nu ai dreptul la ajutor de şomaj sau la indemnizaţie de sprijin.
În poza de mai jos e o simulare a ajutorului de șomaj pentru contribuție minimă și spre maximă.

Nu-i așa că e minunat să dai la stat, lunar, minim 750 de lei CAS, timp de 20 de ani, ca să poți primi, timp de 6 luni, 500 de lei? Simțiți, cu adevărat, cum sunteți protejați de stat? Bun.

4. Dacă eşti bolnav(ă), nu ai dreptul la concediu medical.
Da, dar ai dreptul de a fi bolnav și nici nu vine ITM să controleze dacă ești acasă pe perioada bolii. Și dacă ești internat în spital, nu trebuie să te prezinți TU PERSONAL, în prima zi de boală, cu concediul medical de la medic.

5. Nu ai dreptul la credite bancare.
Foarte bine. Ăsta e un sistem de protecție extrem de bun față de hrăpărismul băncilor. Sisteme de creditare alternative se găsesc. Pentru case ai rate la dezvoltator. Pentru restul, frații Cămătaru sunt liberi.

6. Nu ai dreptul la concediu de odihnă sau de studii.
Concediu de studii îți iei când ești tânăr și chiar și atunci e un haloimăs să încerci să îl obții. În rest, dacă lucrezi la negru, îți iei concediu când vrei tu.

7. Nu ai dreptul la indemnizaţie de maternitate, respectiv pentru creşterea copilului.
Mama copiilor mei plătea, lunar, peste 1000 de euro impozite și contribuții de sănătate. Când a avut primul copil, statul român a decis că 1200 de lei e tot ce poate primi pentru contribuțiile ei. Plus plata tuturor chestiilor legate de copil, altfel mori cu el în spitale sau programări medicale.
La al doilea, statul nu i-a mai dat niciun ban, pentru că schimbase locul de muncă în ultimele 12 luni și nu era fix pe fix schimbarea, deci nu era contribuție continuă în ultimele 12 luni. Deci da.

8. Nu ai dreptul la asistenţă medicală gratuită și îţi plăteşti din buzunar costul consultaţiilor, al medicamentelor, al spitalizării etc.
Am râs de mi-a crăpat buza. Bănuiesc că nu e nevoie să explic, nu?

9. Nu ai activitate normată şi nu beneficiezi de reducerea normei de timp ca urmare a condiţiilor de muncă, adică vei munci câte ore îţi spune patronul.
Sigur, pentru că acum muncești fix cât vrei tu. Cunosc niște fete de agenții care, probabil, au plecat acasă azi dimineață la 1 și acum deja sunt pe baricade, înapoi. Dar observați comunismul agresiv “cât îți spune patronul“.

10. Nu îţi poţi negocia drepturile de protecţie a sănătăţii şi securităţii în muncă (condiţii de muncă, echipament, grupa de muncă etc.). Nu beneficiezi de pensie de invalid, în caz de accident de muncă. Nu ai dreptul la pensie anticipată, iar rudele tale, în caz de deces, nu beneficiază de pensie de urmaş. Nu-ţi poţi exercita dreptul la asociere în sindicate, la negocierea contractului colectiv de muncă. Nu ai dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare şi reconversie profesională.
Tâmpenii. The end.

Cum spuneam, nu sunt adeptul muncii la negru, pentru că țara crește dacă are din ce, iar străzi, spitale, nu se fac din neant. A, că firea pune borduri și sârme, asta e altceva dar, teoretic, așa ar trebui să fie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Referitor la punctul 7 – acum se iau 12 luni lucrate adunat in ultimele 24 de luni dinainte de nasterea copilului (cel putin asa scrie pe site).

  2. #2

    La partea cu salariul, daca lucrezi pe bune si nu ti-l plateste e relativ usor din ce stiu. Te duci si faci plangere la ITM. Nu prea vor firmele sa aibe probleme cu ITM-ul. Sau dat in judecata, procesele astea merg repede deobicei, si dupa executata silit firma. 🙂

    • dacă vorbești de o firmă măricică, o companie cu planuri de viitor, o corporație, ai dreptate, e ușor.
      dar dacă vorbești de un patronaș român șmecheraș, sunt atâtea portițe în zona gri a legii plus de manipulare a angajatului (mai ales într-un orășel sărac fără alternative de job) și nu se dau salariile cu lunile.

  3. #4

    Am ras (tot semantic) la ce-ai zis tu la punctul 5.

    Rate direct la dezvoltator cand esti – in acte – somer? Sigur, poftiti inauntru.

    Sisteme de creditare alternative? Care? Cu ce dobanzi?

    Hraparismul bancilor? Dar hraparismul ‘creditatilor’ ce-are? Adica ei nu pot lua bani cu toptanul pe care nu-i mai dau inapoi? Urat, urat. Intr-o natie de hoti, asteapta-te la riscuri mari, pe care le acopera tot aia cinstiti, cu dobanzi mari la credite ca sa acopere “gaura”.

    Cine-i tare-n spate are dureri la bascula de banci si de stat. Asa s-au facut averile. Restul, mucles, ca-i un sistem boieri-iobagi, ceva mai evoluat si disimulat.

    • #5

      sa vezi faza, eu am facut rata la dezvoltator, fara sa fiu angajat. si a acceptat. a fost nevoie doar sa vada contul si rulajul.

    • #6

      @arhi – bo$$ mode intensifies.

      E bine de stiut ca se poate asa, dar cred ca dezvoltatorii mai mari sau care au contracte cu bancile pentru finatarea lucrarilor nu pot face acest lucru.

    • #7

      toti pot face asa, pe ei ii intereseaza sa apara ca au vandut chestii. been there, done that. desigur, depinde de mai multi factori. cati bani dai avans, ce rulaj ai in banca, de astea. pentru ca e mai greut sa nu mai platesti ratele cand dai avans 40% din valoarea casei, iar contractul tau stipuleaza ca, daca nu ai platit 2 luni, casa reintra in proprietatea dezvoltatorului fara alte formalitati.

  4. #8

    Arhi, tu ai selectat niște aspecte oarecum individuale.
    Totuși, munca la negru are și alte efecte (negative evident), contribuțiile aferente fiind de natură socială, nu într-un cadru de asigurări individuale.

    • #9

      am selectat exact aspectele din articol si atat

    • #10

      “mă gândeam să fac un pic pe avocatul diavolului la acele argumente. Nu susțin munca la negru, dimpotrivă, dar așa, ca exercițiu semantic.”
      acele argumente. acele argumente. acele argumente. alece agurmneet. ceale meentuarg

  5. #11

    Maica-mea a iesit la pensie anul acesta, 43 de ani vechime, 849 lei lunar pe decizie.

    • #12

      Si ca ce a lucrat mai exact?

    • #13

      Nu fii prost, nu are importanta ce a muncit, a cotizat la sistemul public 43 de ani. În 2019 vine statul roman și îți spune ca 849 de lei sunt suficienți pentru un om lunar. Îhî

    • #14

      Întrebarea e perfect legitimă. Ce a lucrat si ce salariu avea? Degeaba accepti să ai venit minim pe economie, nu o sa poti sa ai pensie mare.

    • #15

      ai lucrat 20 de ani pe 1500 de lei pe luna respectiv 500 de lei la stat, iar acum, la 65 ai iesit la pensie si pentru ca esti si un pic bolnav, pentru a te descurca decent ai avea nevoie de vreo 2500 de lei pe luna… seems legit! fiecare dupa posibilitati,, fiecaruia dupa nevoi…

    • #16

      Păi nu fi tu prost, ca asa poti sa muncești 43 de ani ca necalificat. Salariul minim net este 1250 si doamna primește 68%, si nu cred ca ii primește din contribuția proprie ci din contribuția generației urmatoare(posibil sa ma înșel aici).

      1
    • #17

      la condițiile actuale, unui om cu salariu minim i se retin de catre stat, in 43 de ani, 408 000 de lei. asta presupunand ca absolut toata viata a fost muncitor necalificat si a avut salariu minim, lucru, efectiv, imposibil. despre ce vorbim, mai exact?

    • #18

      408k de care vb Cetin asigura un venit de 2%. 8000 lei pe an adică 700 pe luna. Problema pensiilor e aceeasi din totdeauna. Un sistem piramidal gandit on perioada de după război cand nu credea nimeni ca populatia poate sa scadă și între varsta de pensionare si durata medie de viata erau 5 ani.

    • #19

      un sistem de asigurari nu functioneaza la modul platesti 43 de ani 800 de lei ca sa iti dam dupa aia 800 de lei cand iesi la pensie. cel putin, nu ar trebui. cat timp pensiile speciale, pentru cei ce EFECTIV nu au contribuit, reprezinta 80% din tot bugetul, undeva, ceva, nu e ok

    • #20

      Cetin tu cand ai calculat ai calculat doar procentul pentru pensie sau toata contribuția? Si tin sa anunt de pe acuma ca ce spun sunt mari șanse să fie prostii, eu doar sunt curios ca ce a lucrat mama dansului ca de ex bunica mea spalatoreasa la sp militar cred ca are 900 de lei pensie.

  6. #21

    ar mai fi :
    1. in caz ca ai vreo poprire sau datorie la banca/anaf/fosta-colega-de-camera
    2. in caz ca vrei sa nu platesti taxe / impozite
    3. in caz ca nu poti declara activitatea prestata a veniturilor… obtinute
    4. in caz ca ti-e foame… azi/acum #zilierpesantier
    5. in caz ca te cheama Andreea Pătrașcu
    etc.

  7. #22

    Munca în romanistan e doar o hahaiala sinistra și sclavagism mai modern, exact cum sunt tratați romanii care accepta angajarea pe bani mai putini prin tarile mai dezvoltate. Cat despre asigurări de sănătate și șomaj,, da a fost și este cea mai tare gluma a zilei. Bine de știut despre rate la dezvoltator,, chiar vroiam sa te întreb chestii,, proceduri și alte alea.

  8. #23

    În fiecare lună în care baxez o căruță de bani la stat (fără să primesc înapoi mare lucru), am același vis umed. În vis se face că închideam firma și lucrez la negru, și nu mai plătesc nimic la jegoșii ăștia. Și de fiecare dată mă trezesc, îmi dau două palme și-mi zic că parcă n-aș vrea să trăiesc cu stres, mai ales că, de obicei, noi, ăștia micii, suntem tufuți primii.

    Asta e, e vorba de frică, n-am tupeul marilor șmecherași cu miliarde datorii, al maneliștilor care se pișă pe ANAF, așa că mă aliniez frumos până pe 25 ale lunii la coada fraierilor care joacă după reguli 🙁

    • #24

      ssss, ca tocmai am platit impozitele, doliul e in sufletul meu

    • #25

      Azi a fost zi de doliu la toți contributorii statului…

      Așa faină senzație e după ce ai făcut plata în homebank să te uiți la un discurs de-al lui Veorika…

  9. #26

    “8. Nu ai dreptul la asistenţă medicală gratuită și îţi plăteşti din buzunar costul consultaţiilor, al medicamentelor, al spitalizării etc.
    Am râs de mi-a crăpat buza. Bănuiesc că nu e nevoie să explic, nu”

    Cu punctul 8 nu prea sunt de acord, o data la 3 luni trebuie sa procur 6 injectii pe care mi le deconteaza statul in totalitate, o injectie = 2500 de lei, as fi ajuns la sapa de lemn daca nu erau decontante. 🙂

    • #27

      Dan, din fericire, nu ai fost niciodata in spital, sa iti puna rudele sa vina inclusiv cu fașă sterilă, ață, dezinfectant plus medicamente.

    • #28

      Si tot sa dai 2000 de lei ciubuc la doctor ca sa il intereseze de tine 😉

    • #29

      Jimmy, poate ca sunt norocos dar pana acum nu am fost nevoit sa dau ciubuc.

    • #30

      Am fost acum 2 luni internat în spital pentru o operație. Nu am plătit nimic, nimănui

  10. #31

    Well … www.startupcafe.ro/taxe/controale-anaf-inspectia-muncii-firme-2019.htm

    Foame de bani. Sunt convins că-i rupe pe datornici. Praf îi face.

    NOT

  11. #32

    La 4 nu ai dreptate. Nu vine nimeni să te controleze să vadă dacă ești acasă. A existat o prevedere stupidă, care permitea asta, dar a fost abrogată. Concediul medical trebuie să îl duci până în data de 5 a lunii următoare externării, pentru că abia după externare ți se eliberează.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.