Ionuţ, de exemplu, a împlinit de curând 26 de ani. Are acasă un copil de 4 ani şi o soţie. Nu lucrează de un an şi jumătate şi se gândeşte să plece din ţară, dacă părinţii nu vor mai avea bani să-i întreţină familia.

Mai multe specimene, aici.

Cam ei sunt viitorul țării. Oamenii care nu se angajează, pentru că sunt salariile mici. Cei care au terminat liceul și, dacă nu primesc 1000 de euro, mai bine stau cu mama acasă, că ies mai ieftin. Și pentru că ajutoare sociale, de ce nu, că doar plătește statul.

Partea extrem de dubioasă sunt specimele astea care se căsătoresc la vârste mici, fac copii, dar tot întreținuți de părinți sunt. Pentru că salariile sunt, nu-i așa, mici, mai bine stăm acasă, că ne dau părinții bani de țigări.

Dacă pot înțelege că femeile, fiind ele femei, aleg instant varianta căsătoriei, ca să fie sigure că există cineva care are grijă de ele, nu înțeleg sub nicio formă masculii care aleg să devină capi de familie, fără a fi bărbați. Cum poți să îți asumi o familie, un copil, cât timp tu nu ești în stare să îi întreții? Ce fel de bărbat te numești, unde este mândria ta masculină? Cum te simți când dai la buci ținându-i mâna pe gură femeii, ca să nu se audă în camera părinților vreo urmă de geamăt fals?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

155 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    tu platesti la pensie ca blogger?

    • #2

      da, stii, cand ai o firma, mai platesti si alte salarii si pensii, pe langa ale tale. eu nu sunt blogger. multumesc, sper ca ti-am satisfacut curiozitatea.

    • #3

      Blogger-ii cotizeaza dublu, au statut special. In functie de contributiile lor promit astia de la PSD pomenile si marirea pensiilor

    • #4

      cu impertinenta maxima, tot trebuie sa intreb: ce anume faci, care e domeniul de activitate?
      “om care are o firma” nu e chiar asa de descriptiv.

    • #5

      cu relaxare maxima, impertinenta ta ma lasa rece. nu e treaba ta ce fac eu.

    • #6

      Ca sa raspund eu, ca porc capitalist care a avut firme si pfa, coa’, si pe firma cheltui banii tot in romania. Pun gaz in masina, trosc accize si TVA. Orice cumpar, trosc TVA. Fac factura, pleosc TVA si impozit pe profit. Impresia ta ca platesti mai mult ca ai un salariu fix e doar o impresie, si firma (mai ales una mica, de blogger sau de liber profesionist in IT de ex) plateste suficient la buget. Iar la pensii si asig sociale oricum se da de multi ani bani de la bugetul general pentru ca sistemul public de pensii si asig sociale este de mult in deficit urias.

    • #7

      Obositu…vrei sa scarpini capra vecinului sau cum?

    • #8

      pentru obositu

      E suficient “om care are o firma”, indiferent de specific, pentru a deduce oricine cate sunt de plata, nu numai la pensii.

    • #9

      A zis un domn’ ca sunteti Publicitar, nu ii dau numele.

    • #10

      @cata mi am facut cont acum doar sa ti zic ca esti slab la minte

    • #11

      Este o firmă de dat … la curioşi :))

    • #12

      Plătește 1 % impozit pe venit.Daca are si carte de munca mai plătește 66%.

  2. #13

    Fii fericit, vom muncii pana la groapă. Asa nu vei mai avea nici un stres cu pensii and stuff.

    • #14

      Daca mai apucam pensie , citisem undeva acum 3-4 luni ca vor sa majoreze varsta de pensionare (nu tin minte unde), sper sa fi fost un site de fake news .

    • #15

      nu e fake, vor sa o mai maresca vreo 2 ani. targetul UE e sa se pensioneze la 70

    • #16

      Fuck…..

    • #17

      tipule, mie mi se fâlfâie dacă ai sau nu de gând să muncești să’ți poți deschide un orizont mai larg, asigura un viitor ție, copiilor tăi și altora cu care te împreunezi!
      dar plătește’mi, ffs, pensia, că dacă n’o faci când voi ieși la pensie o să votez psd. iar tu vei avea o criză a vârstei de mijloc mult mai nasoală întrebându’te de ce boșorogii votează disperați cu psd.

    • #18

      Pana ajungem noi acolo, o sa fie 75. Daca cineva spera sa traiasca vreodata din pensie, e naiv.
      Singura metoda de a te retrage e sa strangi niste active care sa produca bani lunar.

    • #19

      Daca vrem sa scadem in continuare varsta de pensionare a militarilor pana spre 30-35 cum e normal trebuie s-o crestem pe-a celorlalti ca altfel nu se poate.

  3. #20

    Vina parintilor…

    • #21

      Ai dreptate.Ce nu au avut parintii incearca sa le ofere copiilor.,,Lasa mama de ce sa mai muncesti si tu, nu am muncit noi destul?”.Si de aici pleaca nesimtirea,rasfatul,altruismul,incultura si toate celelalte ,,calitati”pe care nu le mai enumar aici.Le vedeti si voi zilnic pe strada.

    • #22

      Exact, trebuie sa strivim din fasa orice forma de altruism si formei celei mai grave de altruism, si anume truismul!!!

    • #23

      Reporter: ″Și, de unde aveţi bani de ţigări, suc?”

      Ionuț: “Are familia. Mă ajută mama, tata. Sunt singur la părinţi, ce ar avea altceva de făcut?”

      fmmm!!!

  4. #24

    Nu am nici o iluzie ca voi primi pensie de la statul roman. Pensia privata sau banii la saltea sunt singura speranta.

  5. #25

    Pai normal toti viseaza la posturi de director/manager ceva. Cum adica sa inceapa cu 1200 de lei, ei sunt valorosi (asa le-a zis mamica). Cand nu vor mai fi mami si tati sa dea bani probabil se vor duce in afara la munca si dupa 3 luni se intorc in tara pe motiv ca e grea munca acolo si nu se merita .

  6. Ăștia au ajuns capi de familie că nu au scos-o la timp. Educația și părinții-s de vină.

  7. #27

    iete vezi ce buna era armata ?

    • #28

      agreed.

    • #29

      +1 de la mine, de acord.

    • #30

      desigur, armata ne invata TOT

      de la cum sa-ti iei examenele in facultate la cum sa obtii un loc de munca bine platit si intretine o familie

      logica de fier!

    • #31

      Te invata sa supravietuiesti/sa te descurci singur, prin simplul motiv ca nu mai este mamica langa tine mereu .

    • #32

      Fix pula era buna armata ! Am avut coleg de dormitor care, in 2 luni, isi spalase tinuta o singura dată. Si aia obligat de noi , aruncand cu galetile apă si turnând sampon pe el. Nu vrei sa stii cum era când se descalta ! Dupa perioada de instructie am fost trimis într-o unitate unde 60% erau taranii

    • #33

      Unul dintre ei, era din Bucerdea-Granoasa ( da sarci pe goagle) , făcut sergent la apelul bocancilor, a vrut sa “ma plimbe cu metroul”. Adica intrai in dulapul de arme , avand doua usi culisante, si loveau cu castile de metal dulapul. I-am transmis sa o plimbe pe masa sa

    • #34

      @Alecs

      lasa-ma-n pula mea cu armata

      incepi sa te descuri singur cand ai plecat de acasa sau mult mai devreme daca ai ghinionul sa ai parintii bolnavi si/sau someri

    • #35

      Acu depinde unde ai facut armata si ce specimene nimeresti . Eu de exemplu am facut-o la Academia de Politie la bucatarie 🙂

    • #36

      Babaetz – Armata nu e panaceu universal ( cum nu exista asa ceva oricum in nici un domeniu/situatie etc ). E normal ca pe unii sa nu-i educe nici intr-un fel . Insa per ansamblu functiona in ceea ce priveste responsabilizarea tanarului adolescent care avea fluturi in cap. Nu va mai dati cocosi acum ca la voi n-ar fi functionat. Nu este relevant. Dupa cum nu este relevant faptul ca v-ati maturizat cand ati plecat la facultate sau mai stiu eu cum. Specimenele din videoclip nu sunt genul… Si sunt multi. Pe astia nu i-a disciplinat nimic nici-odata…
      E mult de vorbit pe subiect – dar daca n-ati inteles pana aici , n-are rost sa dezvolt…

    • #37

      “Agreed” ?!
      Da’ tu de ce nu ai facut armata ?

    • #38

      sa moara ma-ta ca eu nu am facut armata?

  8. Atunci când stai cu mâna întinsă la părinți, fuți în casa lor pe muțeşte, n-ar fi rău să foloseşti prezervativul până ce te pui cât de cât pe picioare. Oh wait….”mami dă-mi bani de prezervative”, nu sună chiar în regulă.

    • Pînă la urmă, Sprite n-a difuzat o serie de reclame, ci un documentar (sutien, dormitor, “Maaamiiii!”).

  9. #41

    Clar nu e ok asa si din punctul meu de vedere aici e vorba de bunul simt al copilului mai mult decat de ce fac parintii, e o durere in cur care greu poate fi schimbata, greu poti educa daca-l doare-n pula, nu conteaza ca maica-sa umbla cu cizme gaurite si nu are bani de mancare. Dar si pe de alta parte, daca luam exemple din extrema cealalta cu mama care te asteapta la usa cu geanta in mana in ziua in care faci 18 ani si “MARS AFARA DIN CASA MEA, ca nu te mai tin, mergi si cauta-ti de munca, ca pe vremea meaaaa” (aici ignorand faptul statul ii dadea casa, si servici din bancile scolii si ii tineau program 8AM – 3 PM)”, dupa care, la batranete, ca de ce nu ne mai cauta copiii si nu sunt o familie unita, ca “datorita noua ati ajuns aici, e meritul nostru, ca daca nu va dadeam noi afara …”.

    • #42

      E simplu, ii tai finantarea. La nemti e ceva normal ca parintii sa incaseze chirie de la copii. Unora le convine ca mai primesc si cate o masa calda. Altii, satui de aerele parintilor, aleg calea pribegiei si se duc in chirie. Dar marea majoritate sunt pe organul lor la majorat.
      Dar la noi iti dai seama ‘ce-o sa zica lumea?’. Pune-i unui ‘cap de familie’ de asta o factura de curent in mana si o sa-l pufneasca rasul.
      Romanii mai au mentalitatea aia provenita din comunism ‘ca macar ei sa o duca mai bine’. Nu realizeaza ca, de fapt, ii condamna pe viata.

      Cat timp este o ciorba pe masa tot timpul, o rosie in gradina pentru care n-a trebuit sa faca mare lucru, o tigare care o mai primeste de la un prieten si o cafea si o bere pentru care se mai duce o zi pe saptaman la lucru, nu se vor schimba. Pentru ca nicaieri nu-i ca acasa

    • #43

      Postul tău este plin de inexactități. Să spulberăm câteva mituri.

      Statul nu-ți dădea casă, în el mai bun îți dădea o repartiție după ce așteptai câțiva ani, timp în care stăteai cu chirie pe unde puteai. Chiar și în cazul în care “îți dădea statul casă”, începând cu anii 80 casa aia nu era a ta, erai chiriaș la ICRAL. Proprietatea personală era pe cale de dispariție. Deci statul nu-ți dădea casă, îți dădea dacă aveai noroc un loc unde să stai.

      De asemenea, statul nu-ți dădea nici “servici”. Dacă ești curios de ce, caută “servici” în dex. Statul nu îți dădea direct un loc de muncă, îți dădea o repartiție dacă îndeplineai anumite condiții (cum ar fi munca patriotică în agricultură, sau ce le dădea prin cap în anul respectiv). Vrei serviciu, vino matale cu adeverința că ai strâns roșii 3 săptămâni și p-ormă mai discutăm.

      Iar serviciul ăla pe care îl primeai nu era de la 8 la 15, era ori de la 7 la 15 ori de la 8 la 16 sau variațiuni pe temă.

    • #44

      *erată, “în el mai bun” = “în cel mai bun caz”

    • #45

      Bunul simt al copilului nu se naste, el se educa. Si nu la 18 ani cand il dai afara din casa, ci incepand cu 2-3 ani cand il pui sa duca pampersu’ lu’ frate-su la cos, mai tarziu cand il pui sa-si faca curat in camera, cand il pui sa te ajute la curatenie/gatit/orice pe langa casa care poate fi facut de el (vorbesc de chesti raportate la varsta, forta, starea de sanatate a copilului). Cand ii zici ca-n iarna asta nu-i iei bocanci noi doar pt ca vrea, desi cei de iarna trecuta inca ii vin, sunt functionali, nu scalciati, nu nimic, iarna asta isi ia ma-sa cizme ca ale ei au 10 ani, sunt scalciate, iau apa si nu mai pot fi reparate, cand singura ciocolata pe care si-o permite familia se imparte intre copii si adultii din familie, nu doar copiii ca lor li se cuvine tot.
      Eu asa cred ca se educa bunul simt al unui copil/tanar viitor adult functional care nu asteapta totul pe tava de la mami si tati.

    • #46

      Baieti, multumesc mult pentru reply-uri, foarte bune comentariile, fara flame sau ironie desi pribabil m-am aberat, foarte constructive. Imi dau seama ca nu am fost foarte corect in ceea ce am zis (in special la cele cu casa si munca).

      Ceea ce spuneti suna foarte bine si chiar ar fi o practica foarte buna de parenting, repet, comentarii foarte bune si foarte constructive, insa eu am vrut sa subliniez ceva si aceeasi idee e si in dupa comentariilor voastre. Din ce am intalnit, educatia functioneaza atat timp cat in persoana respectiva exista si un minim de bun simt si responsabilitate, un minim de respect, de gandire, de empatie, de logica in persoana pe care incerci sa o educi. Ceva constructiv functioneaza cand ambele parti lucreaza in directia asta. De genul “eu vreau sa te ajut sa inveti niste lucruri, dar am nevoie si de ajutorul tau sa ma lasi sa te ajut”. Va spun ca si daca ii taiati finantara, daca pe ala il doare-n pula de parinti, se duce, fura din casa, amaneteaza, ii da in judecata pe principiul ca pana la x ani esti obligat sa ma intretii, le ia banii cum primesc salariul, le ia pensia, face imprumuturi, se duce la camatari si dispare lasand parintii sa se descurce, etc. Va zic sincer, cu o persoana care nu are minim de responsabilitate, care face exact impotriva incercarilor tale, nici mama psihologului nu te ajuta. Sunt foarte de acord cu Andy-p ca daca incerci sa educi de foarte mic, exista o sansa ca acel copil sa nu faca lucrurile astea, foarte bun exemplul cu 2 ani (se presupune ca pana la 3 ani creierul e foarte usor de modelat), insa pentru asta parintii trebuie sa fie foarte inteligenti emotional, sa ofere extrem de mult timp copilului, si o educatie si relatie pozitiva. Insa procentual, cate cazuri ati vazut de genul asta in RO?

      Revenind la ideea mea, cred ca multi dintre noi avem exemple de copii model avand niste parinti execrabili, si niste copii problema cu parinti ok. Motivul pentru care consider ca acel copil trebuie sa aiba putin bun simt, respect, inteligenta emotionala e pentru ca lucrurile bune sa functioneze mai departe si atunci cand acesta cunoaste anturaje, ia contact cu informatia si stie sa aleaga ce e folositor sa ia niste decizii logice de bun simt.

      Si inca ceva, repet, nu sunt de acord cu parintii care zic “eu te intretin, mars de aici, abia astept sa faci 18 ani sa te dau afara din casa, acum nu te pot da ca am probleme cu legea dupa aia” in loc sa se conentreze la probleme “cum facem sa inveti niste deprinderi, niste aptitudini de viata intr-un mod constructiv”. Fratioare, daca la 17 ani vrei sa-l dai afara din casa, la ce l-ai mai facut? Pentru ca ala de pe strada ce munca poate face? mai mult de minim pe economie nu poate obtine.

  10. #47

    bravo lor, oamenii sunt pragmatici si maximizeaza raportul beneficii/munca.

  11. #48

    Da, e cam lepra omul dar acuma sincer e si vina patronilor romani.Pai cu facultatea terminata,o limba straina vorbita fluent si alta asa si asa dar cu posibilitatea de a o dezvolta ,ei iti ofera 1200 de lei.In situatia de fata nu mai bine mut cutii in UK pe 1400 de lire?

    • 1400 de lire in UK = 1200 lei in RO.

    • #50

      Da bre. Uite eu am inceput acu 2 ani pe 1200 de lei net, in primul an au plusat cu cate 200 de lei net la fiecare 3 luni, asta inseamna ca dupa 1 an aveam 2000 de lei, iar dupa la 6 luni cate 500 lei net in plus. Poti sa ai 7 facultati si sa stii 5 limbi straine, daca nu ai experienta esti 0. Angajatorul nu iti plateste diplomele tale, ca nu esti la stat, el iti plateste munca prestata si tu cum nu stii sa faci nimic inseamna ca nu produci nimic. Stii care e ideea, ca eu dupa 2 ani am sanse mari sa ajung la aia 1200 de lire, iar peste 5 ani sa trec de 2000, dar tu la mutat cutii o sa ramai tot la 1200 de lire si peste 10 ani. Perioada critica e dupa ce termini facultatea pana la 30 de ani. Daca in anii aia nu acumulezi experienta si cunostinte o sa iti fie foarte greu dupa aia.

    • #51

      mmc, sa fim seriosi, aberezi. Da’ aberezi rau. UK nu inseamna numai Londra.

    • #52

      Fiecare cu alegerile lui.Cunosc pe cineva care a muncit 1 an si 4 luni in Anglia la depozitele amazon,sia strans 10.000 de euro.Acuma, cu banii respectivi aduce masini din Germania pe care le vinde aici facand 800-1000 de euro profit lunar.Deci el la 21 de ani are mai mult decat vei avea tu peste 5 ani.

    • #53

      Daca nu fumezi si nu bei,1400 de lire nu sunt in niciun caz 1200 de lei.Reusesti sa strangi 500 de lire fara sa faci prea mari economii.

    • #54

      Da, Light, dar sa stii ca pentru fiecare unul smecher care a reusit din “combinatii” (care la un moment dat il pot duce la parnaie) sa faca ceva bani, sunt alti 1000 de prosti care nu vor sa invete sau sa isi caute de lucru visand ca vor face si ei la fel de usor succesuri ca smecherul de care au auzit ei. Si o sug pe uscat, si la 30 de ani, cand mor parintii, ajung sa aseze cutii la raft in carfur sau mega pe 800 de lei + bonuri sau sa fie pandari de noapte la cate un santier parasit.

    • #55

      @alex – nu abereaza deloc. Daca vrei sa traiesti la standardele de viata de acolo, cam acolo esti. Bineinteles, daca nu platesti asigurari, stai intr-un container cum fac multi in agricultura sau constructii de exemplu, daca nu ai masina, daca, daca, daca, reusesti sa pui mare parte din bani deoparte. Dar aia nu se numeste sa traiesti, inseamna sa supravietuiesti. In Germania cu 1100-1200 cat e minimul iti permiti totul, dar mic: apartament cu o camera, Ford Fiesta, cumparaturi din Lidl si un concediu pe an. Asta inseamna sa traiesti, nu sa manaci cartofi prajiti 6 zile din 7.

    • #56

      @Light, locuind în ce condiții și mâncând ce?

      Serios, nu sunt ironic sau condescendent, dar cât de puțin te poate ajunge o chirie + utilități + haleală + ceva haine + transport?

    • #57

      Sa zicem ca te-ar rupe chiria dar si pe aia o poti rezolva avand in vedere ca sunt atatia romani care te primesc la ei in sufragerie pentru 300 de lire.Iar la mancare preturile nu sunt cu mult mai mari ca aici.Tesco vinde 3 pachete de piept de pui de 500 de grame cu 5 lire.Pnm te duci acolo sa strangi bani nu sa mananci muschi tiganesc.

    • #58

      @bebito pai si in romania este mai bine?La 300 de euro salariu minum chiria la noi este 150 de euro garsoniera si stai cu sobolanii.

    • #59

      Eu ma trezesc la mine in pat zilnic langa nevasta, imi fac cafeaua, fac dush ma duc la munca de luni pana vineri, in week-end liber, ma vad cu prietenii, sunt aproape de familie si prieteni. Prietenul tau ce face? Doarme in masina, mananca ce apuca si pe unde apuca, e plecat cat timp pe luna? Strange din buci ca sa ce? Diferenta nu o fac banii, ci modul de viata, asta nu intelegeti voi. Si ala de e plecat, doarme in conditii dubioase si isi rupe salele ca sa isi stranga bani sa isi cumpere ceva in Romania, apoi pleaca iar sa aibe cu ce sa le intretina si la batranete afla ca nu a avut nici o placere in viata.

    • #60

      @Eu problema este ca la ritmul in care se pleace este posibil sa ajungi la batranete si sa nu ai pensie.Din 14 cati eram pe strada mea am ramas 3 baieti de 23 de ani.Restul au plecat,deci eu prieteni cu care sa ies in weekend nu prea mai am in tara.

    • #61

      @Light- termina te rog cu argumentatia asta de rahat, ca nu putem compara mere cu pere. Nu ma duc intr-o tara mai avansata dpdv al civilizatiei sa fac o gaura in pamant in care sa ma usurez, doar ca sa nu platesc anumite chestii. Stiu, as putea sa dorm pe o saltea intr-un hambar, sa ma spal in butoi si sa mananc din tomberoane. As veni acasa dupa doi ani cu 50 de mii. Uiti ca toate in viata au un pret.
      Tu cunosti pe cineva care a facut ceva si la 21 de ani are o gramada de bani. Omul ala ‘se descurca’ cum ziceti voi, alea sunt gainarii, bisnitareli. Nu toti suntem facuti pentru asta, altii mai vrem sa ne si mandrim cu munca noastra. Sa avem un venit stabil si o siguranta a zilei de maine, nu sa mancam din tomberoane si sa ne etalam bemweul dupa ani de zile dormiti prin cotete. Sa ne povestesti despre prietenul tau dupa vreo 10 ani, sa vezi surpriza.

    • #62

      Nici nu ma gandesc sa apuc vreodata pensie, din cauza asta incerc sa “adun” se pe acu.

    • #63

      pensie o sa avem. o sa votam PSD-ul de atunci, ei o sa imprumute bani si o sa ne dea pensie

    • #64

      @bebito85 nu serios?
      Pe unde stau eu gasesti 1 dormitor (gen asta www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-61395793.html) la 425. Hai 500 daca esti mai pretentios. Vorbesc de stat singur in apartament, nu 4-5 intr-o camera.
      Mai adaugi utilitati la 100. Ajungi la 600. Cu mancarea te descurci super lejer.

      Cu banii aia, repet, daca nu stai in/pe langa Londra, poti sa pui si bani deoparte. Desigur, daca fumezi/bei 3-4 beri pe zi, te-ai dus pe pula.

    • #65

      PS: @bebito85 ce e asa nasol cu Fiesta si cumparaturi la Lidl? Rili?

    • #66

      “Poti sa ai 7 facultati si sa stii 5 limbi straine, daca nu ai experienta esti 0”

      e clar ca aia cu automatica sunt kkt pansat iar cei care stiu limbi nordice sau asiatice sunt vai mama lor

      cunosc o fata, saraca de ea, la 21 de ani castiga aprox 1500 eur (NET) in romania, jale … nu stiu cum se descurca!

    • #67

      a, si e si uratica, nu face videochat 🙂

    • #68

      Da si aia cu automatica au nevoie de experienta, spre surprinderea ta. Iar cei cu limbi straine sunt o exceptie.

    • #69

      @Alex inceteaza sa fi prostut. Am definit standardul minim de viata si ala inseamna cumparaturi de la Lidl si Ford Fiesta. N-am zis ca e rau, dar mai bine suna masa la restaurant si Mercedes, nu crezi?
      Ti-o spun ca unul care traieste si plateste facturi aici. Si vreau sa o fac la standardele de aici, nu sa imi mananc de sub unghii. Adica joc fotbal duminica, logic ca imi fac o asigurare de accident. Pentru ca am o raspundere si nu imi permit sa traiesc cu ‘doamne fereste’ in gand. Un abonament la internet e 50 de euro lunar, telefonul tot pe-acolo, uiti ca aici oamenii se mai si spala si isi mai cumpara cate o haina. Mai o benzina, un cauciuc de iarna, un schimb de ulei la timp, un concert, o iesire in oras. Un concediu. Am putea sa traim ca animalele, fara toate astea. Dar asta nu inseamna viata e supravietuire.
      Vii si imi arunci in ochi un calcul minimalist si imi spui mie cum poti pune nu stiu cati bani deoparte. Stiu, se poate, am facut-o si eu la randul meu. Dar am impresia ca vorbesti mai mult din auzite. Apropo, cheltuielile anuale la o casa de 120 mp, familie cu 3 copii, cu impozit si asigurare, in Germania, ajung la 7000 de euro. Adauga 4,5 euro mp chiria, internet, telefon, televizor si povesteste-ne ce bine se traieste cu 1200 lunar de persoane. Da-mi mailul ca iti trimit facturile!

    • #70

      @bebito85 poate nu intelegi – vorbim de 1400£ in UK vs 1200 lei in Romania. Ignora concerte & stuff ca la 1200 lei numai la concerte nu te gandesti. Eu doar am zis ca la 1400£ in UK traiesti mult mult mai bine decat cu 1200 lei in tara.
      Ma opresc aici ca vorbesc din auzite…

    • #71

      Si eu vorbeam de standard de viata dexonline.ro/definitie/standard. Ai o problema cu intelegerea limbii romane si ai impresia ca ai descoperit coada la pruna. Logic ca se traieste mai bine in vest, eu spuneam ca 1200 €/£ aici e comparabil cu 1200 lei in tara, luand in calcul STANDARDUL de viata. E o comparatie, nu pune nimeni semnul egal, nici n-ai avea cum. Pentru ca saracul de aici e rege fata de saracul din Romania, care e un fel de imparat pentru saracul din India sau Africa.

    • #72

      LOL @Light, imi vine sa rad de ma cracanez. daca avea barbati-miu asemenea ganduri, la 23 de ani, il bagam in pizda ma-sii cu vandutul lui de masini.
      Hai sa iti zic eu una buna, ca de la persoana de 24 de ani (soon 25) si deja 7 ani de munca in spate, ca deh…
      1. PRIETENII, te scuipa in ochi la greu. Aia cu care iesi tu in weekend. Ai nevoie de ceva? “Pai stii, boss, ca nici eu n-am, stai ca sunt ocupat stai ca… nu stiu ce”. Si se fac nevazuti.
      2. In 2010 eram clasa a12a si ma mutasem cu al meu, traiam cu 100 de lei pe luna, bani ramasi dupa chirie si utilitati. Lucram 4 ore pe zi, la o firma de distributie, la facturare. Scoala dimineata, de la pranz pana seara eram la munca. Castigam undeva la 600 de lei. Barbati-miu avea 23 de ani, abia iesise din facultate si incepuse munca full time, castiga 1000 de lei. Chirie la o garsoniera jegoasa din Crangasi (800 lei) + inca vreo 300 de lei utilitati, aveam un jeg de dacia 1310, mai manca si ala 100 de lei benzina, mai cumparam un caiet, mai plateam meditatiile la matematica. Pe parinti ii minteam ca o ducem bine, aveam noroc ca insistau sa ne faca cate o oala de mancare. Inca insista :)).
      Intre timp, colegii mei de liceu, apoi facultate, se distrau, vacante, bani de la parinti, etc.

      Fast forward 7 ani mai tarziu, adica azi, am reusit sa ne luam casa, am reusit sa schimbam 3 masini (dacia a ramas un vis urat), salariile sunt mai mult decat bune si destul de mari, pentru media noastra de varsta. Dar am muncit. Mult. Nici macar nu am iesit din tara, am 25 de ani si nu am fost in viata mea in alta tara, intr-o vacanta. Cand strangeam 500 de euro, ii puneam la casa, ca ma durea inima sa ii arunc pe vacanta. Dar o sa plecam anul viitor, in sfarsit.
      Am dat nas in nas cu unul din colegii astia, care se distrau cand noi munceam peste program. Se plange ca e tara de cacat, ca aici nu te descurci, ca salarii mici… cacat in ploaie. La 25 de ani nu stie sa faca nimic si nu vrea sa plece de la 1200 de lei. Si ne lua pe noi la intrebari, gen :”Da’ voua cum de va merge? Ce invartiti?!?”.

      Intre timp, fratele meu a bagat la cap faptul ca nu e in stare sa faca o facultate mai tarziu ( a avut note dezastruoase in generala) si s-a dus, cu mana lui, la scoala profesionala, de buacatari. La 16 ani, deja munceste la restaurant la spalat vase si curatat cartofi, pe 1000 de lei. La 20 de ani, cand o sa termine scoala, deja iese cu o calificare, de bucatar. Nu o sa inceapa de la curatat cartofi, fata de altul care a facut o scoala normala, sau pe salariu mic.

      Mi-e rusine ca esti de, aproape, aceeasi varsta cu mine.

      Vina patronilor romani? Tu stii cate taxe plateste un patron, pentru aia 1200 de lei pe care ti-i da tie, expertul in toate care merita 1000 de euro? Aproape inca o data pe atat!!
      A venit intr-o zi, la interviu, un putoi de 19 ani, la firma unde lucreaza sotul. cu pretentie clara de a avea salariu de 800 de euro, ca el a facut nu stiu ce scoala bla bla. Tipul care se ocupa de recrutare, i-a zis din start: “Convinge-ma sa iti dau 800 de euro salariu. Arata-mi ca munca si cunostintele tale valoreaza 800 de euro” si i-a dat o sa execute foaie in Excel, cu cateva formule simple. Chestie de baza (ordonat coloane, calcule, etc). S-a scarpinat ala in cap vreo 10 minute, dupa care, angajatorul i-a zis: “Ce te-am pus eu sa faci, aici, e o munca de maxim 1500 de lei pe luna. Deci, ce stii sa faci de 800 de euro?”.

    • #73

      @bebito:astia care stau pe afara si gandesc ca din cei 1400£pun si ceva deoparte inseamna ca sunt naivi.Daca traiesti dupa standardul de viata din tara respectiva inseamna supravietuire.
      Exemplu..in Sicilia..moldova Italiei..costul lunar al unei familii fara copii este undeva la 2000 euro…insa daca vrei sa stai in apartamente din zona veche . fara masina..cu internet doar pe telefon si cartela preplatita..fara gaz..atunci iti ajung 1000..insa daca iti cresti standardul muncesti mai mult..nu ai timp asa cum ai vrea ..dar cum spunea bebito..ai un standard..nu supravietiuiesti

    • #74

      @Georgi, poate nu toti vor sa duca viata de sclav pe care o propui. Unii isi ocupa timpul cu invatatul la varsta respectiva, altii prefera sa plece (in 7 ani trebuie sa fii oligofren sa ramai pe 1400 de lire). E un cumul de stat infect & patroni obsedati sa faca banul repede si uite la ce a dus. (ps. lucrez in UK- 3500/luna – experienta 6 luni- IT – as fi dus-o bine si in RO – dar asta nu inseamna ca ii acuz imediat pe toti care prefera sa nu duca o viata de sclav la patron in RO).

  12. #75

    Primul job, ’99, anul 4 la facultate, programare, muncă de la 18 la 22, 50$/lună. Practic gratis, dar am intrat în ”sistem”.

    Ia să le propui așa ceva tinerilor de acum. Te scuipă în ochi.

    • Pe atunci te bucurai la o iesire in oras, o bluza noua la cateva luni si un joc pe CD de la Universitate.

      Acum toti viseaza iphone, centrul vechi si playstation 4, cum sa ajunga 1200 lei lunar pentru asta?

    • #77

      Da, asta e problema ca au prea multe vise, de-aia nu incep cu niciunul.

  13. #78

    Ca om care a venit in Bucuresti, si a muncit de la 16 ani: Cu exceptia situatiei cand ai copil, situatia e de inteles. Si eu daca as fi avut un background familial bun, nu as fi muncit la un stapan de sclavi, la un moment dat, pe sub 10$ / zi. Economia de piata, piata libera sunt bune doar cand putem sa angajam oamenii pe salarii de sclavi?

  14. #79

    Si eu ma ingrijoram ca fac aproape 29 de ani și ca am strâns doar 40 de mii de euro.

  15. #83

    barbatii casnici sunt o dovada de progresismul societatii romanesti. de ce n-ar avea voie un barbat sa nu munceasca? suntem in comunism? trebuie sa obligam oamenii la munca? de ce sa nu fortam si femeile fara copii sa muncesca? si nu cred ca noi suntem singurul cuplu care s-a gandit ca banii la batranete trebuie stransi de la primu salariu mai consistent in vreo 3 locuri. sa fim realisti: pensionare la 70 de ani?! va fi un vis umed peste 30 de ani. mai degraba la 80, la cum creste speranta de viata. si eu m-as fi multumit cu un salariu de 1000 de lei ca urbanist, numai sa fiu lasata sa-mi fac treaba corect, nu sa fiu batjocorita de primar in fata prefectului, zicandu-i de fata cu mine ca voi semna autorizatia de construire a drumului fara avize, ca oricum eu pot plati amenda de 100.000 de ron, ca doar voi avea nunta peste 2 saptamani.

  16. #84

    hai coae, mi-ai amintit ca vineri e 25, tre sa platesc TVAul.

    • #85

      am platit tot, inclusiv cacaturile pe salarii, de pe 7, ca nu stiam daca imi mai raman bani pe 25:)

    • #86

      porc capitalist!

    • Plm, io credeam ca eman miros de prosperitate dupa ce le-am platit saptamina trecuta. Judecind la rece cred doar ca era miros de transpiratie….

    • #88

      Eu iar am uitat sa le platesc la timp.
      Noroc cu contabila ca e fata draguta si imi trimite mail.
      “Vezi ca iar ai primit somatie…” #cascat

  17. #89

    La ultima întrebare cred că o brumă de răspuns ai putea primi de la badea mircea, el e în măsură să aprofundeze tema asta.

  18. #90

    Toate aceste probleme nu ma ating in niciun fel. Zilele trecute fi-miu al mare mi-a zis ca nu mai vrea sa fie gamer profesionist, vrea sa se faca patriarh, ca l-a vazut la televizor pe preafericit si ca e f cool. Pupati moasca, pacatosilor, o sa va coplesesc pe toti cu cat aur o sa am eu, ca tata de patriarh!!

    • #91

      dar i-ai zis ca patriarhul nu poate fi decat calugar, prin urmare virgin?

    • #92

      :)) e inca mic, il mai las nitel sa inteleaga ce pierde.

    • #93

      Mark my word, nu peste mult timp gameri profesionisti vor fi noii ITisti.

    • Dar George, deja sunt… sa vezi la PCG cati sunt care iti recomanda petarde, banui ca au target pe stocurile mari, sa le lichideze.Imi scapa acum denumirea lor…

    • #95

      @cartus Ce zici tu e endorsement, chestie veche si extrem de nisata. Eu vorbesc de clasa medie. Astazi, ITul reprezinta cumva clasa medie, reprezentata nu demult de clasa muncitoreasca. Gamerul profesionist va fi noul reprezentant al clasei de mijloc si nu cred ca va mai fi asa fun sa faci treaba asta stiind ca ai si responsabilitati.

    • #96

      dacă fute în cur alți călugări /popi/ copii înseamnă că e tot virgin? Mama ei de fofoloancă, se pare că numai aia e păcatul suprem!:)))))))

    • #97

      Deja vad ce premii de milioane de dolari se dau la campionatele internationale de DOTA 2.
      Imi vine sa ii bat pe ai mei, cand ziceau ca jocurile nu sunt bune, lol.

  19. #98

    Creca totusi trebuie sa renuntati de pe acum la idea ca pensia voastra va fi platita de altii si sa va faceti pensii private.

  20. #99

    Exista si reversul medaliei: eu vreau sa muncesc, dar medicina muncii e de parere ca nu. Asa ca sa-mi distrug sanatatea si mai mult,(daca as si face fata), muncind la negru in agricultura sau constructii, ar insemna ca sunt cel mai mare tampit. Sanatatea e cel mai important lucru din viata fiecarui om, si daca m-as duce sa muncesc la negru pe bani de seminte, punandu-mi sanatatea precara pe care o am in pericol, inseamna ca sunt prost. Banii nu sunt decat niste plastic imputit(polimer). Asa ca cei care nu muncesc, e problema lor. La inceput si eu ii judecam si consideram niste trantori., pana mi-au plecat toti prietenii in strainatate. Eu sunt prostul care a ramas.

  21. #100

    Ter’nati-o, bre, cu colapsul sistemului de penzii.
    Ca vom avea colaps la pensii in timp ce se va prabusi sistemul de sanatate iar cele de utilitati nu vor supravietui reformei pe impozitarea proprietatii.

    Romania viitorului: o tara fara popor careia ii vor lipsi locuitorii 🙂

    serif, pentru ochisorii matale ai un grafic singeros pe contact.
    cind e gata tot pachetul, vei fi primul care se va delecta.

  22. #101

    Si de ce as intretine o femeie? Pentru ca imi daruieste niste copii? NEVER! Are maini, are picioare, sa munceasca daca vrea sa fie partenera mea.

    • #102

      Pentru ca e ok sa ai grija de oameni in modul tau si ei sa aiba grija de tine in modul lor, pizde glorioase si triste ce sunteti. Tot geekul din ziua de azi e mare capitalist, ei neplatind un salariu, neintelegand o boaba din piata financiara decat din carti citite la Starbucks si documentare pe Ubuntul lui cool crezand ca jegul ala din UK ce tipa la angajati e mare capitalist. Lasa, nu-ti bate capul, mergi fa o laba ca iesi mai ieftin.

    • #103

      Exemplu clar de “dacă tăceai, filosof erai”.

  23. #104

    Inca ceva: si eu sunt unul care suge la tzatza internetului, si eu imi castig banii tot din marketingul online. Cetin, ai impresia ca muncim? Ca suntem niste mari ingineri care aducem vreun progres? Tu creezi niste content, care nu poate fi asemanat cu un content profesionist de ziar, eu implementez niste campanii. Cu de-al de noi n-o sa ajunga omul in afara Sistemului Solar :)).

    • #105

      da, muncesc. e treaba ta ce faci tu.

    • #106

      Intrebarea era, cat de utila societatii e breasla asta a internetului, care nu face nici development, nici nu ajuta la progres efectiv.

    • #107

      aduce bani in societate si plateste impozitele din care traiesc pitongii astia. iata, o utilitate superba.

    • #108

      Ti se pare normal ca unul care face basic coding sa castige mai mult ca un medic :)) ? Normal ca nu vrea lumea sa puna osu la treaba pe 10 milioane.

    • #109

      cat timp medicul e platit de stat, da, de ce nu? pentru ca nu munceste pe o piata libera. also, sa nu incepem cu medicii, ca tocmai am dat niste spagi in directia aia si nu ma simt in stare sa discut calm. also, medicul face functie de janitor ptr corpul uman, nu te scoate din sistemul solar. in schimb, un programator a contribuit la asta, mult.

    • #110

      Da, utili sunt doar minerii si muncitorii in fabrica. Dobitocilor.

    • #111

      >Ti se pare normal ca unul care face basic coding sa castige mai mult ca un medic?

      Da. La fel cum mi se pare normal ca unul care da cu crosa in bila sa castige mai mult decat toti doctorii din Romania la un loc, incluzand spaga si parandaratul de la medicamente si echipamente. Cerere si oferta.

    • #112

      Era o dezbatere despre munca in general, nu despre economia de piata.

    • #113

      munca in general. basic coding e mai greu de facut decat medicina, unde in 99% din cazuri ai simptomele x, care se trateaza cu medicatia y. si, cum ziceam, aduce mai multa plus valoare societatii. my 2c

    • #114

      Arhi – aici nu pot fi de acord cu tine.
      Am facut si informatica la viata mea – ce e drept – la un nivel rudimentar dar nu cred ca poti sa spui ca e mai usor sa faci basic coding.
      “unde in 99% din cazuri ai simptomele x, care se trateaza cu medicatia y” – chestia asta este o mema pe care o tot aud aruncata pe-aici si pe acolo de oameni din afara sistemului medical.
      Din pacate este neadevarat. Nu numai ca procentele sunt gresite – dar din pacate lista de semne si simptome este nu foarte lunga si aceleasi semne si simptome agregte pot fi explicate printr-un numar mare de boli.
      Gandirea medicala ( cel putin cea corecta) nu e ceva simplu de obtinut sau dezvoltat. Spre deosebire de basic coding – unde conceptele cu care lucrezi se invata intr-un timp scurt – in medicina – conceptele cu care va trebui sa jonglezi iau minim 6 ani ca sa le inveti.
      Inainte sa poti gandi logic in domeniul medical trebuie sa acumulezi mult mai multa informatie decat un programator.

      Daca vorbim de plus valoare adus societatii – nu stiu cine are dreptate. Depinde pe ce pune acea societate mai mult pret.

      “medicul face functie de janitor ptr corpul uman”
      De obicei da – pentru ca actul medical nu tine numai de medic. Asta e problema. In anumite specialitati actul medical tine 20% de medic si 80% de pacient. Nu poti face performanta sigur – si de foarte multe ori oamenii nu vor sa rezolve cu adevarat problema – ci doar sa o amane sau sa o ascunda.

      “Cerere si oferta.”
      Sunt de acord. De asemenea ar fi interesant de vazut cum se modifica parametrii de cerere si oferta daca corpul medical din tara si-ar da seama ca ar putea negocia totul altfel daca si-ar da demisiile in bloc din diversele spitale unde lucreaza lasandu-le goale.

    • #115

      @Șefu’, uite cum îmi strici tu seara și Hennessy-ul amintindu-mi de LOINC și SNOMED.

    • #116

      nu imi zi ca ai lucrat la dezvoltarea terminologiei, ca incep sa ma laud ca cunoscc oameni cu bani

    • #117

      @Șefu’, la folosirea terminologiei. Ontologiile și kkturile de abordări b2b ne mănâncă veața. Well, și eu cunosc oameni cu bani, dar asta nu ajută la facturi.

    • #118

      a, deci tot sarac. damn

    • #119

      @Șefu’. Well, chiar și la vârsta asta încă aștept ca părinții să mă sune și să îmi spună că sunt putrezi de bogați iar până acum a fost o lecție de viață pentru formarea caracterului.

    • #120

      Brothers in hope

  24. #121

    pe mine ma doare fix in pl ca 1 din 4 romani freaca menta si vrea bani de la ma-sa si tacso. de vina e ma-sa si tacso si punct !!! nu e vina psd-ului , nu e vina mea , nici a ta , nici ca nu a facut armata ( a facut o tacso ) , e vina educatiei care ce crezi se presupune ca a primit o fix de la ma sa si tacso.
    si va spun sincer la toti mi e sila de cliseul ” cine imi plateste mie pensia peste x ani” . daca ai 40 ( +- 10 ani ) si plangi ca o fetita ca cine iti plateste tie pensia peste 20 de ani pt mine esti fix ca astia de 26 care nu lucreaza. la modul general ma deranjeaza ideea sa te vaiti – din orice si pt orice. romanul are pretentia sa astepte de la altul el stand cu mana intinsa sau in buzunare.
    eu am fost crescut sa caut solutii si rezolvari singur si sa nu astept nimic de la nimeni !!!!!
    daca esti putin ( macar putin ) mobilat la creieras ai grija de tine si de viata ta astfel incat la “pensie” sa iti asiguri niste venituri care depind doar de tine si ce ai facut tu in viata si care nu vin de la statul roman.

    • #122

      da’ boss, da’ cand stii ca iti ia bani din salariu, bani care iti sunt promisi la pensie, si la pensie primesti mare p**a-n cur, e bine?

    • #123

      Esti baiatul cu combinatii?

  25. #124

    Fara sa apar trantorii, eu chiar am o mare problema cu piata muncii din .ro
    Joburile care nu necesita super-specializare (chirurgi, ingineri aerospatiali, IT, etc) sunt extrem de prost platite. Pe de alta parte, joburile specializate sunt platite bine spre foarte bine, iar pretentiile potentialilor angajati sunt de multe ori exagerate.
    De asta unui tanar absolvent de liceu, facultate, whatever ii este extrem de greu sa se fie si angajat si fericit:
    – daca e specializat nu se poate angaja pe un salariu comparabil cu cel la care viseaza (desi aici exista potentialul de a primi candva acel salariu)
    – daca nu e specializat nu va primi niciodata un salariu la care viseaza.
    Din cauza ca realitatea este cu mult sub asteptarile lui, el va fi foarte nefericit.
    De ce are asteptarile atat de mari? pentru ca instagram, facebook, keep up with the Joneses, etc. Toata media, sub orice forma (inclusiv tu arhi, care ne arati ce becuri inteligente si alte gadgeturi iti cumperi) ii seteaza acele asteptari!

    • #125

      da boss, dar eu am 40jde ani. la 20 caram cu carca chestii, ca sa am bani de tigari, nu ma gandeam sa ma intretina mama, ca e pre putin

    • #126

      Corect. Numai ca in 1997 cel mai mare vis al unui barbatel de 20 de ani era datul la buci (care, sa fim seriosi, nu era chiar asa scump daca aveai o bruma de carisma). Nu frizuri de 100 de euro, nu haine de nushcare, ochelari de 1k lei, smartfon de 4k lei, bemve, etc.
      Numai mie mi se pare o diferenta enorma intre targetul de varsta al reclamelor din 2017 si cel din orice an pana in 2008?

    • #127

      Pai si eu cat am stat pana am inceput la astia in anglia coseam iarba oamenilor prin curte si plimbam babe cu masina. Nu vad cum m-as fi putut muta de acasa cu jobul asta.

    • #128

      Vlad, atat timp cat oamanii o sa isi seteze valorile prin prisma obiectelor pe care le detin, vor fi tot timpul nefericiti. In rest, in 2001, primul meu salar a fost de USD 110.- Atat costa o coarda de alpinism dupa care tanjeam. Bocanci si costum erau in alta liga 🙂 Cam aia era tunsoarea mea si smartfonu. Si totusi, munceam. In 3 ani de zile si 3 firme schimbate, cad am plecat din RO in 2004, aveam EUR 800 salar. Bani frumosi si in zilele noastre zic eu, fara sa duc oameni pe luna cum zicea cineva mai sus si fara vreo mega specializare. Munca si seriozitate. Atat.

    • #129

      Las ca si eu cand am terminat liceul o placa video buna era 12 mil lei vechi…ghici cat aveam eu salar?
      1mil si 100…Am platit un an la ea dar aveam ce mi-am dorit…PLM…m-am jucat cu placa aia pana a iesit fum din ea ad-literam.
      Asa ca , comparatia de mai sus cu tel de 4k, ochelari de 1 k si alta vrajeli ma lasa rece.(mai ales ca ai atatea alternative ok).
      Eu zic sa faci o comparatie intre asteptarile tale(nerealiste) si ceea ce poti oferi tu.
      Ca e trendy sa ai iphone, gucci, conversi, plm….da-l draq de trend…
      Si asta cu in 97 visul umed al unui tinerel(recte eu) nu era numa datu la buci…(aia se rezolva lejer in liceu) era un pc performant care la vremea aia era 1000 si ceva de dolari, era un ps1, era un golf 3 gti…dar erau doar vise…

    • #130

      Dupa ce-am citit ca chirurgia nu necesita super-specializare mi-au iesit ochii ca la melci si n-am mai inteles nimic.
      Du-te, frate, la doftoroaie sa te taie sub limba ca chirurgul nu e super-specializat.

    • #131

      @Romeo: si un an pana ti-ai platit placa aia ai fost fericit? Dar daca TOTI prietenii tai aveau deja placa aia si tu erai singurul care nu o are? Dar daca intr-un an pana strangeai tu bani de ea aparea deja alta placa un pic mai scumpa?

    • #132

      Vlad, cum ziceam mai sus totul tine de asteptari…placa aceea nu am luat-o nici ca aveau alti prieteni, nici ca era cea mai bina de pe piata, ci doar ca am considerat la vremea respectiva ca merita investitia.
      Ce vrei sa zic: cand prietenii mei aveau pentium 2 si 3 eu am aveam un p1 133…?, sau cand stateam pe la amici si jucam delta force pe voodoo 3 eu aveam in pc un Ati cu 2mb? Pentru mine pc-urile in general si evolutia lor a fost imboldul sa ma angajez la 19 ani si sa prefer serviciul fata de facultatea platita in mare de parinti…Ca intre timp mi-a placut mai mult serviciul si am renuntat la prima facultate sa pot lucra full time…iar parintii m-au lasat sa fiu “independent”, si am invatat pe pielea mea ce inseamna facturi, chirie, etc, chestia asta ma face sa ma mir cum de tanar la 24-25 de ani nu vrea sa fie pe barba lui, sa vada cum e viata in general.Eu nu zic sa renunte la suportul parintilor(daca il are) , dar odata cu independenta financiara si “locativa” apar si niste chestii foarte faine in viata….doar zic.

  26. #133

    Pai zi tu boss daca ai pleca de acasa pentru 2000 de lei pe luna? Si spune cum poti trai din 2000 de lei daca nu iti da mata casa si masina si eventual si ceva de mancare? Eu singur in bucuresti nu as putea trai cu 2000 de lei fara sa ma duc sa stau la taicamiu, fara 4000 de lei nu faci nimic. E discutabil faptul ca s-au casatorit si au facut un copil, dar pe urma ne plangem ca fac minoritarii copii si nu mai suntem noi majoritari.
    Asta e saracia, degeaba spunem despre ei ca sunt cretini sau lenesi.

    • #134

      Dar de ce nu? 800 lei chiria (garsoniera mica), 600 lei mancarea (nu fast food si nici restaurant/centrul-vechi), 200 lei intretinerea, 70 lei abonament metrou, 40 lei telefon, 50 lei cablu si internet fix, 40 lei factura la curent. De restul iei haine la promotie sau pui deoparte. Totul depinde de tine, trebuie sa inveti sa te descurci.

    • #135

      www.google.co.uk/amp/www.refinery29.uk/amp/money-diary-literary-agent-london
      Citeam chestia asta azi. Cam ce job sa ai in bucuresti ca sa iti permiti sa traiesti asa? Si poate parea un salariu mare, dar pentru londra asta e cam muritoare de foame, daca iti mai tragi si o masina in salariu asta deja chitai la sfarsit de luna.

    • #136

      Dude, am pornit de la un salariu de 1200 lei in Bucuresti acum nu prea mult timp, in conditiile in care nu aveam pe nimeni aici, nu cunosteam pe nimeni, iar singura mea calitate era faptul ca eram proaspat absolvent de litere si facusem ceva voluntariat. Da, a fost nasol in primele 3 luni, pana cand am vazut cum merg lucrurile si ca nu puteam sa fac altceva decat sa muncesc, sa acumulez experienta si sa devin din ce in ce mai buna in ceea ce fac. Chiar si cu 1200 lei traiam din propria ambitie (chiar si fara chestii ca taxi, iesit in fiecare seara in club, iphone), nu pt ca m-ar fi dat afara cineva afara de acasa. De acolo am invatat, am muncit si am crescut (si la job, si ca nivel de maturitate si ce mai vrei tu); deci asta cu “nu poti trai din 2000 de lei” mi se pare ca e doar un motiv sa o mai lungesti acasa la ai tai, cu mustrari minime de constiinta.

    • #137

      Dar de ce nu? 800 lei chiria (garsoniera mica), 600 lei mancarea (nu fast food si nici restaurant/centrul-vechi), 200 lei intretinerea, 70 lei abonament metrou, 40 lei telefon, 50 lei cablu si internet fix, 40 lei factura la curent. De restul iei haine la promotie sau pui deoparte. Totul depinde de tine, trebuie sa inveti sa te descurci.

      Ma ingrozeste sa citesc asa ceva. Daca faci asta mai mult de doua trei luni cat esti in tranzitie spre ceva mai bun, poti sa la fel de bine sa testezi prizele cu furculita ca traiesti degeaba. Nu e viata ce descrii tu acolo.

    • #138

      Pentru ca asa inveti valoarea banului. Asa inveti, atunci cand o sa cresti la un salariu mai bun, sa te gandesti de 2 ori daca vrei sa dai 4000 de lei pe un telefon care, in 2 ani, va costa 1000 de lei. Si pe care il vei inlocui, din nou, cu unul la 4000 de lei. Daca vrei sa dai 300 lei pe niste blugi care, la reduceri or sa valoreze 87 de lei, sau care se decoloreaza dupa 1 an, se lasa si strebuie sa ii arunci. Sau pe niste adidasi pe care dai 500 de lei si li se ingalbeneste talpa, se dezlipesc sau dai cu ei, din greseala, intr-o bordura si le julesti pielea si trebuie sa ii arunci.

      Nu zice nimeni ca nu trebuie sa te si lafai in lux. Dar te lafai atunci cand esti bazat, pe picioarele tale si stii exact cat valoreaza acel produs si stii ca ai muncit si meriti sa il ai. Mai pe romaneste, iti iei chestii scumpe cand o sa ai fatza de ele.

      Iti aduci aminte cand iti mancai de sub unghii si te chinuiai sa ajungi sus. Satisfactia, de a pleca de jos, e incomparabila. Sa stii ca ai fost capabil . Sa stii ca esti printre putinii care au reusit, plecand de jos. Sa umbi cu nasu’ in vant, pe barba ta, ca ai dreptul.

  27. #139

    Generalizarea, mandria celor slabi…
    In momentul in care iti alegi o meserie o faci pentru ca iti place, nu cu gandul ca astepti pensia cu nerabdare. Eu nu concep sa nu lucrez pana pe patul de moarte si nu astept mila statului. Nu-mi e nimeni dator! Muncesc pentru ca-mi place ceea ce fac si nu stau sa caut defecte in generatiile mai tinere, imi vad de treaba mea si merg inainte. Generatia pe care voi o blamati e cea care are in randul sau multi directori in firme mari, multi inventatori, matematicieni, artisti. Hai sa aratam lumii asta! Pardon, aici ar fi rusine pentru cei de varsta mijlocie. In cazurile astea stati si va plangeti ca a ajuns un mucos sa va fure job-ul de sub nas. Stiti de ce? Pentru ca au studii, au experienta (lucrand inca de pe bancile scolii), au bunul simt de a-si vedea de treaba lor.
    Mai mult de atat, sunt femeie! Nu, nu am in plan sa fiu intretinuta! Nu, nu am de gand sa fac un copil si sa ma milogesc de parinti sa il creasca! La 16 ani am avut primul internship in domeniul in care activez. Se poate si fara sa ai parinti sus pusi sau sa faci videochat.
    Hai sa avem coloana vertebrala si sa nu aratam cu degetul. Puncte slabe au existat in toate generatiile, asta nu inseamna ca nu sunt multi extraordinari care ne fac sa fim mandri.

    • #140

      Eu vad ca articolul este despre o parte, nu despre toata generatia. Sa te simti atinsa desi nu esti implica un efort considerabil, iar asta chiar e caracteristic generatiei voastre, sensibilitatea extrema si fortata.

    • #141

      Probabil esti urâta. Altfel erai deja intretinuta si/sau videochat

    • #142

      bad, bad flat

  28. din ce in ce mai multi spun “daca mai apucam pensia”. vedem peste 25 de ani (cazul meu). ca deh, cu cm mi-s angajat din 2005.
    ca, dupa cum bine stiu astia de-un leat cu mine, pana in 2002-2003 se muncea la negru intr-o veselie, din 94 chiar.
    iliescu, alea alea.

    da, pana atunci platim cas, cass la stat ca avand angajati full time. ca deh, bietii asistati sociali sa nu moara de foame. dupa cum bine ai zis, sa aibe bani de cico si tigari

    • si asta ca urmare a iesirii la pensie a decreteilor (66-68), care, dupa nush cate date si cate cercetari, vor duce la disparitia pensiilor dupa cum le stim acum.
      ori dezastru financiar.

  29. #145

    Paradoxal sau nu eu cred ca tot ce vine din urma va fi mai bun decat ce este acum.Ei vor descoperi leacul pentru cancer, ei vor ajunge pe Marte, ei vor face o lume mai buna and so on.Noi in general alegem sa vedem ce este rau dar daca este sa fim onesti cu noi insine trebuie sa vededem si ce este bun.Am sau nu dreptate Cetin?Copiii tai cu siguranta vor fi mai buni decat tine, vor suferi mai putin, vor avea o viata mai usoara si cine stie poate vor contribui mai mult la dezvoltarea societatii.Nu neg ca o mare parte se duce in jos dar trebuie sa privim si ce este bun.
    Cred ca 90% din cei ce citesc acest blog nu se astepata la pensie de la cineva ci isi fac singuri o viata mai buna la batranete.Multi dintre parintii si bunicii nostri nu au avut aceasta oportunitate.Azi esti liber, poti fi medic, programator, inginer poti merge in Suedia dimineata si seara in Slovenia si exemplele pot continua.

  30. #146

    Paradoxal sau nu eu cred ca tot ce vine din urma va fi mai bun decat ce este acum.Ei vor descoperi leacul pentru cancer, ei vor ajunge pe Marte, ei vor face o lume mai buna and so on.Noi in general alegem sa vedem ce este rau dar daca este sa fim onesti cu noi insine trebuie sa vededem si ce este bun.Am sau nu dreptate Cetin?Copiii tai cu siguranta vor fi mai buni decat tine, vor suferi mai putin, vor avea o viata mai usoara si cine stie poate vor contribui mai mult la dezvoltarea societatii.Nu neg ca o mare parte se duce in jos dar trebuie sa privim si ce este bun.
    Cred ca 90% din cei ce citesc acest blog nu se astepata la pensie de la cineva ci isi fac singuri o viata mai buna la batranete.Multi dintre parintii si bunicii nostri nu au avut aceasta oportunitate.Azi esti liber, poti fi medic, programator, inginer poti merge in Suedia dimineata si seara in Slovenia si exemplele pot continua.

  31. #147

    Primu spera sa “reuseasca in continuare” sa primeasca pensie de urmas. Asta inseamna ca el cumva ar intui ca nu mai are drept de pensie de urmas, da se poate cu spaga…

  32. #148

    Au si dreptate, nu prea e echitate, prea multe taxe de-an pulea doar sa aiba de dat la pomanagii, taxe pentru care ii foot la sange pe aia mici, care ar munci si pe putin dar nu pot supravietui din cauza taxelor

    • #149

      Deci mai bine devii si tu un pomanagiu, nu? Sau iti inchipui ca ala cu copil si nevasta nu ia ajutor de somaj?

  33. #150

    Uitându-mă de la distanţă şi generalizând, se observa deja trendul viitorului…şi asta nu este doar în românia.

    Munca va deveni un lux, şi va fi o cruntă sărăcie pentru restul, pentru că venitul minim garantat e o gargară care nu va funcţiona în practică.

    Nu ştiu câţi aţi văzut filmul Elysium, dar într-un fel exprimă parţial viitorul. Odată ce există roboţi umanoizi care pot face 99% din munca necalificată, de la fabrici, la construcţii, la agricultură, alte cele, ce nevoie reală mai există de oamenii necalificaţi? Dacă sunteţi sceptici uitaţi-vă la ce face Boston Dynamics pe youtube.

    Mă uitam la Elysium şi era ceva de genul, bogaţii s-au retras într-un loc separat, păzit de roboţi, întreţinut de roboţi, şi resursele minerale/naturale erau minate tot de roboţi. Întreg lanţul de aprovizionare, de la produse cel puţin, era complet fără oameni.

    Restul oamenilor trăiau într-o sărăcie cruntă.

    Dar ce mă întrebam, e că dacă s-a ajuns în acea situaţie, şi bogaţii te-au lăsat în pace, de ce nu s-au apucat şi s-au organizat ei să facă agricultură, să reconstruiască, să refacă, să îi lase în pace pe bogaţi, şi să se apuce de reconstruit?

    Ca alt exemplu oarecum similar, era o poză pe 9GAG cu condiţiile poliţiştilor din franţa, wc-uri mizerabile, mizerie în birou, maşini murdare, oamenii se plângeau de toate şi orice, şi mi se părea complet legitim.

    La care încep să comenteze nişte americani că li se pare o bătaie de joc, ei în secţie dacă e murdar, pun mâna şi curăţă, dacă wc-ul e înfundat, se adună 1-2 şi îl desfundă. Dacă maşina e murdară, pun de un furtun în curte şi o spală. Oarecum oamenii se gospodăreau, aşa şi cum românii mai au firave reflexe de genul, mai ales cei mai în vârstă. M-a frapat diferenţa de mentalitate, şi abordarea la fix aceleaşi probleme.

    Ce vroiam să zic e că la generaţia nouă (chiar şi la americani), acel instinct e complet inoculat. Dacă ceva e murdar, nu pun mâna 2 minute să cureţe, ci se plâng constant şi nu văd o soluţie nici dacă e în faţa lor frontal.

    Şi tehnologia accesibilă + protecţia excesivă a părinţilor e o combinaţie letală, părinţii rezolvă orice + tehnologia te obişnuieşte de mic să ai soluţii într-un timp foarte scurt şi efectiv îţi inoculează orice creativitate de a rezolva probleme.

    Şi acuma ţin minte când eram în şcoală şi au apărut site-urile cu referate, ce nebunie era, dar realitatea e că au crescut o generaţie care nu ştie scrie o declaraţie cap coadă, nu mă refer de mână, ci dpdv al vocabularului, al stăpânirii limbii ce-o vorbesc. De limbă străină nu poate fi vorba, faptul că vorbeşti engleza ca un chinez în excursie în pakistan nu înseamnă că ştii engleză.

  34. #151

    Aici hai ca deja multi sar gardu si probabil e cazu sa intervin sa il construieac mai mare ,daca e nevoie ca tot sunt in domeniu.
    1.Mai oameni buni..ce parinti au aceste lepre..ce educatie au,pai te miri apoi ca iti da in cap ca nu primesc bani de iesit?
    2.Pe timpul meu..ca sa citez din clasici,dupa ce am terminat armata,venind bucuros spre casa,am avut surpriza,,ai mei au zis clar..ai 20 de ani e cazu sa pui mana la munca,ori daca nu treaba ta.
    3.Acum e mult mai usor sa faci atatea..exact sa muncesti..si da de la 1200 si sa lasam lamentarile de genul..chirie..tigari etc.Te limitezi la ce ai..muncesti si cresti.
    4.In 2000 eram in Budapesta cu o geanta si cateva toale..si fara un viitor..am avut noroc am gasit de lucru relativ repede si de aici un sir lung de munci si meserii incercate apoi via Italia…de fiecare data nimeni dar absolut nimeni nu iti da mii de euro asa cum viseaza acesti tampitei.

  35. #152

    hai sa largim un pic imaginea:
    pe ionut il cheama mai nou husein, are 26 de ani …a plecat deja din tara lui, iar acum traieste in austria, deja are 3 copii si nevasta de intretinut din ajutorul pe care il primeste de la statul austriac=parintii lui ionut, la care se mai adauga ceva venituri din expediente…mai o ciordela din magazine, mai o ciunga cu droguri, mai o bomba mica sau peste pt curve din est.

    acesta este noul mod de viata, ne descurcam singuri si impotriva sistemului (pt ca sistemul e buba-rau si pute a coruptie si incompetenta), asta pana ajungem cu 5 ani inainte de pensie si incepem sa votam psd-ul

    acum vreo 2 ani ai avut un articol despre un zugrav emerit, vara asta n-am apucat sa lucrez cu el….sunt inca pe lista lui de asteptare, dar in acelasi articol mai erau cateva numere de telefon, la fel recomandate……ei bine nu e niciunul disponibil, deci se cauta zugravi nu it-sti

  36. #153

    un pic mai tarziu

    am bananait pe niste sait-uri cautand neste chestii si aflu ca altii o vor duce mai rau ca noi, de exemplu mareata china in 2010 avea 10 angajati/cap de vita pensionata, astazi are 7 angajati, iar in 2050 va avea doar 2…..e din astia 2 unul va fi copilul lui ionut, ala de la care a pornit articolul

  37. #154

    Am 20 de ani. Lucrez de un an de zile. Sunt student.
    Cu prima ocazia am zburat din tara. Sper sa se manance intre ei pensionarii. 🙂