Ce să facem noi, gândea PSD-ul, în contextul în care începe să se vadă din ce în ce mai pregnant că miniștrii noștri au creat un șir de generații de analfabeți funcțional, incapabili de a înțelege un text simplu la prima citire și, în general, materie de votanți contra găleți și pungi de zahăr? Cum rezolvăm problema de a avea 99% absolvenți la bac, să se vadă ce succes avem?

Simplu, băgăm teste grilă la limba română.
Păi nu? De ce să vedem dacă semi handicapații ăia au înțeles ceva din materie, când putem să îi punem să bifeze, frumos, grile? Practic, poți lua examenul cu o monedă, statistica e în favoarea ta. Uh, statistică, iată, încă o materie rezolvată.

Serios, în țara unde jurnaliștii nu știu să pună i-urile, examenul de bac e preconizat să se desfășoare grilă.
The end. Mai mult nici nu trebuie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sa-mi trag una. Ma gandeam daca pot merge la marire de nota. Eu am dat bacul amu vreo 18+ ani si parca as vrea o marire de nota. E posibil? :)))

    • Mai asteapta uMpic, sa se faca pe baza de cerere tip, unde sa semnam optional, cu X sau cu amprenta.

    • #3

      se zice anprenta nai anvatzat nimik la scoala anaflabetu-le

    • Ma kar e-u am fost la skuala, fa nauz.

  2. #5

    in 5 ani il facem optional, pentru ca “testele standardizate distrug identitatea copiilor”

  3. #6

    Bai, nu stiu ce sa zic, fiindca am suferit teribil la partea cu “comentariile” atat la treapta I cat si la bac, eu tind sa ma bucur ca acum exista optiunea asta pentru viitori “injineri” care nu le au p-astea cu descrierea altfel decat prin formule a non-actiunii din “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Varianta pentru injineri: Frumusete + Dragoste + Cunoastere = Perfectiune.

    • #7

      Nu scapa nimeni de comentarii. Am vazut aseara modelele de subiecte, ca anul asta fi-miu da bacul. Le usureaza treaba la subiectele mici de genul sinonime, antonime, precizeaza sensul, ce motiv intalnim in poezea. Adica destul cat sa creasca rata de promovabilitate. Asta, presupunand desigur, ca nu se mai razgandesc de o suta de ori pana in iulie.

  4. Statistica nu ii prea ajuta. Sa nimeresti un raspuns la o intrebare dand cu banul, sansele sunt 1/2. Sa prinzi 2 rezultate ai 1/4 si tot asa … sa raspunzi corect la 10 intrebari dand cu banul ai sanse 1/1024.
    Problema e ca se poate copia foarte usor. Telefonul fara fir mai da si rateuri. Daca pleaca un A s-ar putea ca la unii sa ajunga D dar majoritatea vor auzi bine, cred.

    • Ce am spus e valabil pentru intrebari cu 2 raspunsuri gen adevarat/fals. Mai sunt intrebari cu raspunsuri multiple, raspunsuri unde ai de completat, corespondente bijective intre mai multe intrebari si mai multe raspunsuri.
      Aici ar trebui sa fie modele de subiecte pentru elevii care dau bacul in cateva luni
      subiecte.edu.ro/2019/bacalaureat/Subiecte_si_bareme/
      Nu merge niciun link. Daca zici ca ai muncit sa schimbi ceva si intr-o zi te caci in ce ai facut arata ce gasti de competenti sunt in ministerul ala.
      In cativa ani de psd sunt 1/1 sigur ca se va renunta si la camere

    • #10

      Poate nu intelegi cum fuctioneaza datul cu banu’ la testele grila:
      Dai cu banu si primesti testul grila. Gata. Completat.

    • #11

      Bigone, nu gandesti bine. A doua intrebare nu e conditionata de prima. Daca bifezi de sus pana jos DA, prima varianta, etc., vei avea sanse de 50% sa fie jumatate dintre ele corecte.

  5. Asta ne mai trebuie că în rest le avem pe toate. Am înnebunit de tot!?!!

  6. #13

    Deja au anuntat ca revin la vechiul sistem.
    Oamenii astia se plictisesc.

  7. #14

    Moneda nu merge tot timpul, mi-a zis un prieten, latino lower. Ce faci daca ai 3 variante de raspuns? Sau daca te-a buzunarit vreun porumbel negru in metrou cat beneai la bac? Este? Este ca nu vatz gandit? Pai va zic eu, metoda cea mai sigura e “in o ceanul Pac ci fic”, rar, sa nu sariti peste variante.
    Atentie ca aici e o smecherie, functioneaza strategia asta doar daca variantele de raspuns sunt pe verticala si trebuie inceput de foarte sus in jos, indiferent unde e intrebarea. Daca variantele de raspuns sunt pe orizontala, nu mai merge, incercati strategia 2, ” pe o ba ra, se caca o cioa ra”

    • #15

      Imi pare rau dar esti rasist. Corect este: lang-o ba-ra se ca-ca un ro-mu-lan.

  8. #16

    Eu n-as cadea in capcana aceasta a grilelor. Tin minte la ASE, nu mai stiu la ce materie, aveam 15 grille la examen. Ce insemnau grilele la ei?
    Pai aveam vreo 20 definitii, numerotate de la 1 la 20. Apoi incepeau grilele:
    I. Ce reguli se incadreaza la
    a. 1, 3, 5, 8, 12
    b. 1, 3, 15, 16, 17
    c. 2, 3, 7, 8, 11
    d. 1, 5, 12, 19, 20
    e. 3, 6, 7, 8, 14, 15
    Argumentati!

    Bine, ma indoiesc ca o sa bage ceva de genul la bac, dar e o sanse (cum ar zice claudiu raducanu:))

  9. #17

    Faptul ca era un concurs de cea mai buna memorie nu il face mai bun decat grila de acum. Plus ca materia predata la Limba Romana in liceu nu foloseste la nimic concret in viata reala (cu exceptia viitorilor critici literari).

    • #18

      da, asa e, nu foloseste la nimic cultura generala. lasa-ma sa ghicesc, esti IT-st, nu?

    • la real sa dea asimov si c. clark la bac nu paduri cu spanzurati si toate epopeile ciobanilor si morometilor din literatura noastra.

    • #20

      @arhi, ce ai dom’le cu IT-iștii? ce rău ți-au făcut ei? wordpress-ul ăsta de unde crezi că-l ai? dacă nu erau IT-iștii acum făceai blog pe foi A5 și le distribuiai clandestin prin oraș. rasistule!

    • #21

      dar nu am zis nimic de rau, verificam o chestie care tine de logica:))))

    • #22

      @Le Bigone: daca se dadea bacul cu Asimov si A. Clarke probabil ca dadeam direct teza de doctorat (cucitate din Frederic Brown) 🙂

    • #23

      Nici macar de cultura generala nu tine materia predata la Limba Romana in liceu. E pur si simplu un exercitiu de memorie a unor termeni literari in general nefolositori si de lecturare a unor comentarii complet stupide…
      Si ca sa raspund pe ocolite la intrebare… nici analiza matematica nu are ce cauta in liceu, mai bine s-ar fixa prin exercitiu algebra si geometria, chestii de care tinzi sa te lovesti chiar daca esti profesor de limba romana…

    • #24

      foarte ciudat, dar, cumva, sunt de acord. mai complex, dar undeva, ai dreptate

  10. #25

    Next step: Simpla prezență îți asigură nota 5. După aia dacă – doamne ferește! – vrei să excelezi, poți chiar să închizi ochii și să colorezi pătrățele.

  11. #26

    eu am înțeles că 40 % din test va fi grilă, iar restu sinteză

  12. #27

    Tinand cont de utilitatea bacalaureatului si valoarea cunostintelor dobandite dupa ce ai terminat cu scoala, poate ar fi chiar benefic sa fie examenul mai usor.

    • bac mai usor inseamna mai multi studenti, mai multe facultati private, in viitor mai multi tampiti prin ministere sau vanzatori cu diploma in relatii internationale la tg. jiu sau suceava. Nu merci, mai bine sa fie foarte greu. 10% e suficient pentru mine. Daca numai aia 10% ajung in posturi cheie in 20 de ani cumpara israelul armament de la noi si nemtii motoare otto

    • #29

      Adevarat. Poate prin Lalaland pe unde e CPF sa functioneze lucrurile asa. In lumea reala in nici un caz.
      Ca sa ai o societate functionala trebuie ca fiecare sa aiba un loc in care sa faca ceva. Ce spui tu acolo e doar asa o grandomanie. Performanta si eficienta nu se obtin asa usor, ai o gramada de factori de luat in seama. Cu 10% d-astia care stiu sa faca analize pe text si ecuatii de gradul doi nu prea faci nici un cacat.
      Da noi muncim, nu gandim. Cam asta spui tu acolo.

    • Nu stiu cum reusesti sa intelegi exact invers din ce spun eu.
      Noi gandim dupa care muncim, daca vrei un slogan neaparat.
      Modelul tau e: sa se dea o diploma pentru fiecare ca invata el din mers. Exact asta-i modelul de succes din romania si din nici o alta tara civilizata, unde muncesti si tu.

      Traim in societate asa ca e necesar sa comunicam clar si eficient cu ceilalti. Analiza pe text (nu vb. de cacaturile de comentarii pe care le stiu toti) arata ca intelegi un text si esti in stare sa exprimi coerent o idee. Ia un subiect de romana de bac si o sa vezi ca nu e greu sa iei examenul chiar daca nu citesti nimic din literarura romana.
      La matematica e mai simplu. Nu dau decat aia de la real si sunt curios, cum ai putea fi un bun economist care sa faca “performanta” daca nu stii sa rezolvi o ecuatie? Eu ma lovesc zilnic de performanti de astia.
      Nu mai spun de inginerie si IT. In fond stii care-i treaba cu matematica? E obiectul ala care testeaza gandirea, in primul rand. Tot timpul a fost un obiect de asta. Cu secole in urma era o limba moarta, cum e latina sau greaca veche, peste 30 de ani ar putea fi informatica.
      Nu-i ajuta pe toti in viitor sa calculeze arii fictive folosind integralele, dar cu unul care e in stare pot sa ma gandesc la performanta. Cu unul care nu stie sa rezolve o ecuatie dupa 12 ani de scoala cel mai probabil te stergi la cur cand e vorba de performanta.
      La Suceava, la Calculatoare intri doar cu media de la bac. Poate nu prinzi la buget dar cu taxa aproape sigur prinzi. Daca te zbati 4 ani si ai ceva bani poti iesi un mare IT-ist pe care nu-l angajeaza nimeni.
      Decat sa-i dai “1+2=3 DA/NU” la bac numai sa-l ia, nu mai bine il orintezi spre panificatie sau tinichigerie unde sa faca performanta?

    • #31

      Oy. Nu vă mai certați! Am observat tot felul de scandalagii pe aici în ultima vreme. Nu mai suport:))

    • nu mai ne certam

    • #33

      Tocmai pentru ca folosesti cuvantul performanta imi arati ca tu nu intelegi nimic.
      Nu mai traim timpurile alea cand se baga unul in shed si batea cu ciocanu pana scotea ceva.
      Si ca sa vezi ca nu intelegi nimic, tu insisti ca e bun un sistem facut doar pentru aia zece la suta, restul de 90 sa se duca naibii. Nu ti se pare ca e cam ineficient pentru un sistem care se adreseaza tuturor?

    • #34

      Le big0ne, noi nu mai traim ca pe vremea lui Ceausescu, unde sa se gaseasca munca pentru toti. Daca inca mai traiam pe vremea aceea, aveai 100% dreptate.

      Din fericire, nu mai traim vremurile alea…

    • Au venit si subiectele pentru voi, pentru secolul asta i.imgur.com/bEqLmq9.jpg

  13. #36

    Examenele astea sunt doar o simplificare a corectărilor. Nu influențează rezultatele dacă sunt făcute bine. Poți pune capcane lejer. Nu le-am inventat noi, le-au aplicat și alte țări unde analfabetismul e mai redus față de ro.

  14. #39

    În câțiva ani, dacă nu merge treaba nici așa, or să oblige ca varianta corectă să fie aceeași literă, la toate întrebările.

  15. Stai, bre, ca cica azi au scos grilele, ca nu e bune :))

    • #41

      Iti trebuie stiinta si pentru grilele alea sa le fauresti……normal ca nu e bune, ca cine sa le faca?

  16. #42

    Sa il faca tot grija ca la admiterea la medicina, unde sunt 200 cu medie peste 9.90. Penibil.

  17. #43

    Lit. rom. tre’ să fie neap. cu comentarii. La bac mi-a picat proza fantastică. Am rupt.

  18. #44

    Nici cu grila n-o să facă mare cash flow la universităţile private. Dar mă tem că vor bagă licee la FF şi, mai ales, pentru alde Nicolicea Clan, Şcoala Profesională de Drept şi Ştiinţe Juridice la distanţă, cu durata de un an.
    Iar pentru progenitura dnei Firea, c-am înţeles că e cam loază de-a picat bunătate de bacalaureat fără grilă, vor introduce tadaaaaam Şcoala Populară de Ştiinţe Administrative, învăţământ seral fără frecvenţă la distanţă, cu durata de 6 luni.
    Pentru Şierban Nicolae vor da varianta Şcoala Populară de Ştiinţe Administrative pentru Şoferi, învăţământ seral fără frecvenţă la domiciliu. Păi, dăcât pârnaia?!

  19. #45

    Eu am priceput de ce se face asta. Nu mai traim cu scoli profesionale si locuri de munca garantate. Nu mai are rost fiindca si cadrul didactic nu mai are voie sa faca multe.

  20. #46

    <>
    ar scrie ei corect, dar ii impiedica <>!

  21. #47

    Frații mei albi, PSD-ul pregătește alegerile din 2019/2020.
    Sunt relativ mulți dintre tinerii noștri proaspeți trecuți prin fiorul majoratului mai proști ca geamandura? Sunt.
    Le e teama de Bac? Le e.
    Au mare parte dintre ei câte 2 parinti care ar face totul sa treaca loaza sa scape de el la un Spiru? Au.
    Actorii de mai sus au drept de vot? Au.
    Io-te vreo 500k voturi posibile.

    • #48

      a wise man has spoken

    • #49

      cam Da
      unde mai pui ca pe termen lung un popor de cretini, saraci si bolnavi e mult mai usor de manipulat?

  22. #50

    in 99 cand am dat eu bacul, la istoria muzicii am avut grila. Cred ca daca n-aveam eram si acu’ la liceu

  23. #51

    La cum isi dezvolta statele civilizate sistemele de invatamant, ce invata oamenii aia si la ce varste, in curand scoala noastra o sa produca “decat” servitori pentru aia, indiferent la ce nivel termini. Ca si exemplu, in anul I de facultate, Constructii, la o facultate din Germania, oamenii invata sa scrie cod in Python ca sa isi automatizeze munca, sa inteleaga algoritmi, sa isi deschida mintea catre inovatie si IT, sa automatizeze procese, etc… La noi ies de la Calculatoare (Poli) sau de la Mate-Info dupa 4 ani si habar n-au sa scrie un algoritm simplu. Sa producem mai multi din astia!

    • #52

      se poate automatiza ceva cu Python?

    • #53

      In speranta ca i-a trecut gazdei supararea ca am postat chestii care-i stricau combinatia 🙂

      Python e bun si la automatizat chestii, si la prototyping. E relativ bun cam la orice. Cu python mi-am facut automatizare la centrala controlabila prin internet.
      Ar fi fost si mai bun daca cei care l-au creat nu aveau idea idioata sa faca whitespace-ul atat de important.
      Dar cei mai idioti sunt aia care predau copiilor Pascal, daca se mai intampla asa ceva azi.

    • #54

      nu, nu imi stricai combinatia. erai profund nesimtit. ti-ai zis o data parerea, ți-am lasat-o, din respect si ptr ca ceilalti sa aibă si o opinie din partea cealalta, dar tu ai fost roman pana la capat.

    • #55

      Chestiile plictisitoare:

      automatetheboringstuff.com

  24. #56

    Nu romana e miza… miza e matematica, acolo unde sta unu bun in ultima banca si bate cu creionul in banca variantele… ai luat 5-ul :D. La romana se trecea destul de usor oricum. Problema este cand o sa se pice si asa… pentru ca se stie bine, prostul tot prost este cu sau fara grila.

  25. #57

    nici daca grilele vor avea o singura varianta de raspuns nu va fi promovabilitate de 100%.
    cat timp in liceu esti admis si cu media 1 la testarea dupa 8 clase, intervine aplicabilitatea principiului GIGO.

  26. #58

    Cam cu orice limbaj de programare poti automatiza lucruri, pasi in rutina de zi cu zi, cautari si raportari din diferite surse de date, etc… dar nu despre asta era vorba, si recitind comentariul mi-am dat seama ca, poate, nu m-am exprimat destul de clar. Ideea e ca in strainatate lumea se pregateste de viitor si incepe de la educatie, ei vad ca vine o lipsa totala de forta de munca, resurse o sa fie din ce in ce mai putine, automatizari si robotizari o sa apara in toate domeniile. Facultatile incearca sa adapteze din mers programa, profi si studenti fac un soi de startup-uri sau idea hub-uri, institutii ca primariile se implica si dau spatii si contribuie cu fonduri. La noi, in invatamant, am facut un manual de sport si am stricat alte manuale . Reformele noastre din invatamant se rezuma la schimbatul datelor cand iau copiii vacante. O sa ne manance capul aia din vest peste doua – trei generatii daca nu mai devreme.

  27. #59

    Problema de geometrie la bac 2019:
    – se da un triunghi dreptunghic cu un unghi de 30 grade si cateta mica de 5. Colorati triunghiul.

    • #60

      :))))))))))). nu, e usor asa. cerinta ar fi sa il hasureze

    • #61

      Mie imi suna a intrebare capcana… 5 ce?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam