Pentru că am primit un comentariu legat de termenii de licențiere de la Microsoft, mă simt dator să aduc lămuririle necesare.

Si sa nu spui ca totusi e bine ca pot sa mai caut 2 prieteni facem cheta si apoi facem posta CDul de instalare.

Nu, nu poți să faci chetă, este contrar termenilor de licențiere.

Suntem trei colegi și dorim să cumpărăm un pachet Microsoft® Office 2007 Acasă și pentru Școală. Putem să folosim fiecare câte o licenţă?
Nu, termenii licenţei la vânzarea cu amănuntul permit instalarea și utilizarea Office Acasă şi pentru Şcoală 2007 pe trei dispozitive din aceeași gospodărie.

Orice program pe care îl cumperi îți oferă dreptul de instalare pe O SINGURĂ mașină. Indiferent dacă programul se numește Microsoft Excel sau Need for Speed Undercover. Știu și înțeleg, e normal să nu fim obișnuiți cu licențe și termeni de licențiere. Dar e timpul să ne învățăm.

Și ca să dau un răspuns complet comentariului de mai sus, Aghyuta, pachetul costă 199 lei tocmai pentru că este o ofertă. La fel cum cumperi din Carrefour 2 sticle de vin și îți dă una gratis. Altfel, probabil că ar fi mai scump. Și totuși, gandește-te că la 199 ai dreptul de a folosi Microsoft Office pe 3 computere de acasă.

Să fie oare mult?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. pentru romanul obisnuit cu dc++ si torrente orice implica darea de bani pe un software e mult

  2. E cam bulshitista oferta pentru ca te face din vorbe. in sensul ca eu personal nu stiu prea multi oameni care sa aibe acasa doua sau trei computere personale. Si nici kinderi care sa se duca cu laptopul sa-si ia notite la scoala.

    La pret nu comentez din motiv ca un office pentru firme, care are si Outlook in plus e de vreo 3-4-5 ori mai scump (daca nu mai mult).

  3. Eu vreau sa va vad o data pe voi cand faceti un program si il vindeti…ce o sa ziceti atunci…ganditi-va ca in soft-ul acela sunt multe ore de munca, multi ingineri si-au hranit familile cu salarile care le-au luat dedicanduse si lucrand la soft-ul respectiv, ditto on that peoples.

  4. #4

    Nu este vorba de bani, e vorba ca nu cumpar mai mult decat imi trebuie. Cum spui si tu, este o oferta, dar este normal ca orice vanzator care face oferte de genul asta 3 produse la 2 mil, sa vanda si prdusul singur la 1 mil sa zicem. Cam asa fac supermarketurile, vand produsele separat si fac si oferte de pachete, daca vrei mai mult si mai ieftin. Toata treaba nu e asa laudabila si mareata, wow ce a facut Microsoft. Este o simpla oferta.

  5. #5

    Aghyuta, nu te retine nimeni sa cumperi de pe situl oficial, la pretul oficial…si la oferta de vin din carrefour, daca vrei doar o sticla de vin, o platesti la pretul de raft.

  6. #6

    Hmm.. Cooorect, ai perfecta dreptate in legatura cu prima parte.

  7. “Orice program pe care îl cumperi îți oferă dreptul de instalare pe O SINGURĂ mașină. Indiferent dacă programul se numește Microsoft Excel sau Need for Speed Undercover. Știu și înțeleg, e normal să nu fim obișnuiți cu licențe și termeni de licențiere. Dar e timpul să ne învățăm.”

    Ştiu că se pot cumpăra licenţe “de grup”, a.k.a. cu un singur sn poţi instala pe un număr fix de maşini, legal. Parcă fix la uindous era treaba asta.

    Posibil să mă înşel, totuşi.

  8. Pe aceeaşi temă

    * Există dezvirginare masculină?Am de 2 zile o discuţie plină de miez cu micu`TZ…

    Nu am putut sa ma abtin. Cum naiba se potriveste Microsoftul cu dezvirginarea masculina nu imi dau seama 🙂

  9. Pai Napster, e simplu. La un moment dat, îţi vine să-ţi bagi p..a în el.

  10. #10

    Incep prin a spune ca imi place blogul tau, mi se pare unul dintre daca nu chiar cel mai bun blog din segmentul romanesc. E blogul tau, si e foarte normal si sunt perfect ok sa castigi bani din blog, e munca ta, e ceva normal. Din partea mea, poti face reclama la microshit, adobe, dacia, vincon, ce vrei tu, nu conteaza. E normal ca in postul initial unde faci reclama, sa lauzi respectivul produs si sa il aperi. E perfect ok sa scrii cuvinte pompoase. Dar deja exagerezi. Daca ar fi fost o parere personala despre cat de fabulos e microshit ar fi perfect ok. Dar hai sa iti improspatez putin memoria. ” Dar este suita OpenOffice. Care poate face absolut orice face Microsoft Office. Cu singura diferenta ca OpenOffice e gratuit, iar Microsoft Office costa 500 sute de dolari. O licenta. Pentru un singur calculator.” – 24 ianuarie 2008; “Se baga cineva impreuna cu mine sa dam in judecata Microsoft Romania ca vinde jeguri la suprapret?” . Acum sa vedem ce ziceai tu in postul de reclama : ” Gândiți-vă, unde ați fi acum dacă nu ați fi avut Office-ul?” ; “mi se pare o idee bestială, la care pot spune umil că am contribuit puțin.” Observi putin diferentele? Ok, mai departe.
    Exemplul dat de tine, cu vinul de la carrefour e ales nepotrivit, ca sa nu zic ca e stupid exemplul. O sticla de vin este un bun ce se consuma si in aceeasi zi daca e cumparat. Atunci e normal ca trebuie alta sticla de vin. Office e un soft, ce legatura are? Trebuie sa iei Office saptamanal sau zilnic, precum ulei si paine? Complet stupid exemplul. E ca si cum ar fi o mega promotie de genul” Cumpara acum 3 placi de baza marca X la senzationalul pret de 1500 lei” , placa de baza care costa in mod normal 700. Insa sa nu ai dreptul sa dai si prietenilor, ci esti obligat sa le folosesti doar pe pc-urile din casa ta. Nu e putin stupid? Adica ma bucur enorm ca placa e 500 in loc de 700, dar ce naiba sa fac cu 3 din moment ce eu am un singur pc? La fel si cu office, ce sa fac cu 3 din moment ce am un singur pc? Si e complet stupid, din moment ce aceasta campanie se adreseaza elevilor, dupa cum spune si reclama ce apare la tine pe blog: ” Cauti ceva pentru scoala?” . Ma indoiesc profund ca fie macar 5% din elevi au 2 sau mai multe pc-uri acasa. Asa ca e complet stupid. Daca te opreai doar la postul de promovare, era ok, dar sa insisti in….(ma rog) mi se pare prostesc, tu care in general vezi toate tampeniile din jurul nostru. Daca doar ai face reclama si apoi ai continua cu subiectele obisnuite, ar fi perfect in regula, dar sa continui sa o dai inainte laudand un nimic, mi se pare stupid. Super oferta, 200 lei pentru 3 licente dar le poti folosi doar tu. Imediat apare super oferta cu 3 apartamente cu 25% reducere fiecare, dar pe care sa le folosesti doar tu. Probabil pot locui in toate 3 in acelasi timp, nu?
    Cu respect, un mare admirator al tau, anonimul.

  11. #11

    dhozoo, multumesc:) adevarat, a iesit altfel decat era intentia. doar voiam sa ii explic copilului ca nu merge faza cu hai sa ne adunam 3 si sa cumparam o licenta.

  12. Poate vorbesc prostii, dar stiam ca licenta mea de Office 2007 (normala) poate fi instalata pe doua “masini” – pe desktop si pe laptop, daca sunt ambele in proprietatea mea.

  13. #13

    Melk, nu ma pronunt, e posibil sa gresesc.

  14. Cât timp există o majoritate covârşitoare ce îşi cumpără PC-ul de 2000-2500 lei în rate pe 5 ani (să fie rata cât mai mică), cred că este absurd să îi ceri cuiva să dea încă 200 lei pe o licenţă. Mai ales dacă reprezintă 30% din veniturile din casă…

    Anyhow, parcă era un parteneriat microsoft cu şcolile şi universităţile şi puteai folosi cam toate aplicaţiile lor for free (inclusiv windows)

  15. Staicu Ionut: parteneriatul între ms şi şcoli/univ se numeşte MSDNAA.

  16. #16

    @Melk: ai dreptate. Asa este.

    @dhozoo: de acord cu tine ca unele licente sunt cam restrictive. Dar acum ce sa-i faci. Sunt licente si licente. Fiecare produs cu licenta lui.

    @Arhi: foarte bine ca lamuresti lumea. Daca lumea vrea sa fie in legalitate, barem sa fie pana la capat. Cat despre licente, cititul si intelesul lor multe din ele sunt kilometrice si cam greu de inteles. Mai ales cand vrei putin sa le fortezi limitele, de exemplu sa instalezi pe mai multe calculatoare sau pe mai multe masini virtuale. Stiai de exemplu ca Windows Vista nu poate fi instalat pe mai multe masini virtuale fara o licenta corespunzatoare? In schimb Windows XP poate fi instalat, atata timp cat masinile virtuale sunt pe aceeasi masina fizica.
    Iar de licentele de la Oracle ce sa mai zic. Aia au un departament special si software care sa-ti analizeze situatia si care sa-ti recomande ce licente iti trebuie. Asa “usor” de inteles sunt.
    Dar de licentele care iti interzic sa publici benchmark-uri ce mai spui? Tare, nu-i asa?

    @rasebo: nu stiu daca e valabil pentru orice student/elev, dar poate ma insel.

  17. #17

    Arhi, care probabil nu a folosit in toata viata lui un program cu licenta (ca noi toti de altfel) a devenit acum, odata cu banii din reclama Office, apostolul cumpararii de softuri cu licenta.

    Mizerabil.

  18. #18

    mizerabil esti tu, prietene. eu pe laptop am vista cu licenta. tu ce folosesti?

  19. nenea arhi pe laptop ai vista cu licenta pentru ca si deoarece ai fost obligat sa l cumperi intr un fel sau altul 😉 asa ca liniste si eu am dat in jur de 2 3 mil pe vista inclus in pretul laptopului dupa care acasa mi am instalat xp 😐 in fine ………asta este o alta poveste ……..no offense

  20. Hai sa ne laudam ca avem licente acum. 2 milioane e mult, din moment ce un calculator costa undeva la 14-20 milioane. Las-o ca macane asta cu licentele si cu vrajelile. Spune-ne la winrar ai licenta? La photoshop si la celelalte programe? Majoritatea laptop-urilor au licenta acum pe windows pentru ca e bagata pe gat automat. Mai mult ca sigur nu te-ai dus tu sa-ti iei licenta separat pentru Windows.

  21. #21

    ha, sa vezi faza, da, e cumparata.

    in nici un caz nu am zis ca as fi fanul licentelor, si in articolul de mai sus nu spun ca licentierea este the shit, ci doar ca ar trebui sa fie o normalitate. m-a enervat doar idiotul de bog, care cand nu e futut sau pica vreun examen, vine si ma injura, iar dupa 3 zile ii trece si revine.

  22. adevarat Danielu :)) nu as da banii astia nici mort ………. asta este mentalitate noastra proasta…buna …. pm 😀

  23. nena arhi eu nu critic ..cred 😀 ….adevarat nu trebuie sa folosesti cuv jignitoare asta demonstreaza ca esti un idiot ……in fine acum sunt cu o mica Supradoza de Vise :)) 😛 sper sa ma intelegi 😛

  24. @dhozoo – OpenOffice este mult sub Microsoft Office 2007 la capitolul complexitate. Zici ca face exact acelasi lucru pe gratis, dar probabil ca folosesti 1% din functiile programelor si nu ai idee cate lipsuri are.

    Comparatia ta cu placile de baza e cel mai stupid exemplu. Micromoale iti ofera posibilitatea de a instala Office 2007 pe trei computere din casa, la un pret (200 lei) mai mic decat al unei licente normale (aprox. 400 euro, cum ai zis si tu). Daca nu ai trei computere il instalezi o data si tot iesi mai ieftin. Pe bune, esti retardat sau beat?

  25. #25

    @Melk : Stimabile, eu mi-am exprimat o parere, decenta, la obiect. Se pare ca nu stii sa citesti, te inteleg, e greu sa fii analfabet. Daca ai fi stiut sa citesti, ai fi vazut ca ceea ce pretinzi ca as fi spus eu, era pus intre ghilimele, ceea ce inseamna ca e citat, lucru pe care l-ai fi stiut daca ai fi mers vreodata in viata ta la scoala. Era un citat din posturile vechi ale lui Arhi, fara intentia de a il jigni, era doar un reminder de parerile lui precedente, atata tot. Repet, il respect pe Arhi, mi se pare normal sa castige bani din blog, doar e munca lui, era doar asa ca un reminder, fara rautate.
    Exemplul dat de mine mi se pare destul de elocvent, iti voi explica mai pe larg, sunt convins ca arhi a inteles, dar tu se pare ca ai nevoie de explicatii suplimentare. El a dat exemplul vinului si cu promotia iei 3 sticle la pret de 2, ceea ce nu a fost cel mai fericit, deoarece daca vrei sa bei vin timp de mai mult timp si nu doar odata la o ocazie, e normal sa fie buna aceasta promotie, vinul fiind consumabil e logic ca trebuie alta sticla pentru urmatorul eveniment. In schimb, la office, daca vrei sa folosesti office timp de o saptamana iti ajunge aceeasi licenta, deoarece nu se consuma, poti folosi office timp de o luna cu aceeasi licenta, fara a avea nevoie de una noua. Exemplul cu placa de baza la promotie era un exemplu mai adecvat, tu desigur te-ai legat de pret, care l-am pus fictiv si era doar pentru a imi arata mai bine punctul de vedere. Exact la fel ca si cu office-ul, daca vreau sa folosesc pc-ul timp de o luna imi ajunge o singura placa de baza(in caz ca nu se strica desigur), nu imi trebuie si celelalte 2 oferite la promotie. La vin in schimb e exact pe dos. Sper ca ai inteles acum.
    Ok, sigur, e mai ieftin, nu zic nu. Fata de 400 ron cat e o licenta singura ( Microsoft Office Home and Student 2007) , 200 lei e exact jumatate din cat ar trebui sa dai normal. Eu am vrut sa scot in evidenta faptul ca Microsoft a facut o campanie usor stupida din punctul meu de vedere, aici nu esti la piata, sa zici 3 la 10 mii. Cei care au calculator si se pricep cat de cat, inclusiv elevii , isi dau seama ca e o oferta usor kitsch, crezand ca vor exploata subconstientul celor care nu cunosc. La modul ” Uite, nu e doar o licenta, sunt 3 trei licente, ce misto!” ca si cum ar oferi cineva 3 kg de rosii la pret de unul singur. Eu, personal, m-as simti jignit de aceasta oferta daca un reprezentant microsoft mi-ar oferi-o, deoarece am notiuni suficiente despre industrie pentru a imi da seama ca nu conteaza cantitatea, ci calitatea. Sunt convins ca era cel putin la fel de reusita, daca nu mai reusita, campania in cazul in care se oferea o singura licenta la pretul de 200 de ron, sunt sigur ca multi ar fi apreciat oricum. Asa, unii s-ar putea simti jigniti, deoarece multi oameni s-au saturat de acele stelute, adnotari aflate la sfarsitul unor oferte. La fel cum la ofertele de telefonie mobila se oferea 100 de minute si in adnotari aflai ca erau doar in retea si doar dupa o anumita ora, la fel si Microsoft aici face o campanie de genul “Office la 60 ron!” dar dupa ce citesti mai exact vezi ca e defapt office la 200 ron pentru 3 licente, care licente oricum nu le poti folosi, tu, personal, deoarece nu ai 3 pc-uri. Sigur ca oricum e o oferta buna, dar de ce sa mai faca tot acest joc si aceasta minciuna usoara(nu minciuna , scuze, incercare de atragere a oamenilor omitand anumite lucruri initial, pe care sa le spui abia dupa).
    “Pe bune” , ca sa ma exprim la fel ca tine, am intrat pe al tau blog ca sa vad cine si-a permis sa imi spuna ca ori sunt retardat ori beat. Dupa numele deosebit de inteligent(Melk) si modul de exprimare folosit pe blogul tau, m-am linistit, credeam ca am fost insultat de vreun savant sau un om de o inteligenta rara. Ma bucura faptul ca m-am inselat. Cu expresii de genul plei pe film, cul, uichend, joace si multe altele care nu le voi insira din motive obiective ce tin de ora, imi dau seama ca te pretinzi un om ce uraste “cocalarii” dar se vede ca nu esti decat unul din ei care doar aduce injurii, deoarece atat poate, atat te duce capul.
    Si ca sa iti raspund la intrebare, nu sunt nici retardat nici beat. Insa tu, “stimabile” esti cu siguranta cel putin extrem de prost, asta ca sa nu spun retardat mintal.
    @Arhi scuze de postul lung, insa trebuia sa ii raspund animalului(Melk) . Inca o data, felicitari pentru blog.
    Cu respect si stima, un mare admirator al tau, anonimul.

  26. Si daca am 2 laptopuri ? ce doar nus nebun sa iau 2 cduri …

  27. #27

    Campania ar fi avut un efect cu adevarat deosebit (viral !) daca ar fi permis elevilor sa puna mana de la mana sa isi ia cele 3 licente pe care apoi sa le foloseasca fiecare acasa.
    Acum, termenii licentierii mi se par chiar o invitatie la piraterie: folosesc doar o licenta din cele 3 (ca deh, a fost buna ca pret) dar dupa aia zic la prieteni “sorry guys, mai am 2 nefolosite dar nu vi le pot da, trebuie sa le pastrez pentru mine cand o sa imi mai iau inca 2 computere”.
    Sau ca sa continui comparatia cu vinul – “3 sticle la pret de 1” si cu steluta dedesubt: “interzis consumul cu prietenii, toate 3 trebuie consumate de cumparator!” C’mon – asta e incitare la alcoolism!

  28. Ştii cum e asta cu termenii de licenţiere? Dacă tot ai pomenit de sticlele de vin. Cumperi 2 sticle de vin şi primeşti una gratis cu condiţia să le bei singur. Ce dracu să fac cu 3 licenţe acasă? Sau ăştia şi-au greşit targetul? Auzi tu, promoţie 3 la 200 pentru şmecherii care au 3 calculatoare acasă… jeez.

  29. Eu uite, eu am Mac dar Office-ul e Microsoft for Mac (pentru ca era mai ieftin sa iau licenta de pe ebay decat sa ii lasa pe aia de la Apple sa imi vanda produsul lor, care mai costa inca vreo 100euro).

    Office-ul asta are 3 licente, pentru 3 masini diferite si l-am luat cu varul meu, ca si el tot Apple are. A treia licenta i-a vandut-o unui prieten. Poate era mai bine sa fac si Microsoft asa, ca in Romania, situatia mea, unde sunt 3 calculatoare in casa (un desktop si 2 laptop-uri) e una foarte rara. Si in plus, multi copii/parinti iau calculatoare “no name” tocmai ca sa mai economiseasca niste bani.

    Si atunci, ne mai intrebam de ce e torrent in floare…

  30. OK, pe dhozoo il consider un caz pierdut, a scris un roman intreg pe langa subiect fara sa imi demonteze niciun punct de vedere. Dar restul? Ori nu inteleg eu bine promotia Microsoft, ori toata lumea mananca cacat.

    Inainte dadeai cam 430 lei pentru acelasi program in engleza si o singura licenta (numai pentru persoane fizice). Acum dai 200 lei si obtii aceeasi licenta, ba chiar daca ai un computer sau doua in plus prin casa (nu toti sunt saraci) – poti instala legal Office 2007 si pe acele computere. Daca nu ai, asta e, tot ai dat de 2 ori mai putin pe o singura licenta. Ce importanta mai are ca ti s-au oferit 3 licente pe care nu ai unde sa le fososesti si nu 1???

  31. #31

    S-a inventat Open Office, care este complet gratuit si are toate optiunile pe care le are si suita office de la mucisoft.

    Si daca sunteti pe un calculator unde nu este instalat nici o suita office, dar aveti internet, intrati pe google mail, care va ofera office online gratuit. Scrieti, editati, salvati, printati documente.

  32. #32

    Si daca in aceeasi gospodarie stau 3 insi ( studenti ce stau in chirie spre exemplu ) ?

  33. #33

    atunci ai voie:))

  34. #34

    @Melk – treaba cu pretul redus am inteles-o si e de laudat oricum ar fi, sa zicem. Imi scapa insa cumva targetul: cati au 3 computere acasa? Puteau sa faca altfel: una buc. licenta Office 100 Ron (in loc de 60 cum se lauda, pentru ca NU e adevarat deoarece nu poti lua una singura), a doua pentru acelasi homeuser 70 ron (pana acum total 170), iar pentru <1% cazuri care au 3 computere acasa (si nu sunt microfirme!) o iei si pe a 3-a la doar 30 RON!

    Cum insa nu cred ca M$ nu cantareste bine astfel de campanii, ma gandesc ca a mai fost (cel putin) un motiv ascuns – de exemplu, statistica. Suna bine sa raportezi “am vandut 1.000.000 de licente in aceasta campanie” – ca oricum nu stie nimeni ca sunt doar o idee mai mult de o treime folosite efectiv…

  35. Arhi, de vină e şi expresia “3 calculatoare din aceeaşi gospodărie”, care mai mult creează confuzii. Eu am profitat de ofertă, iar pe tipul de la Microsoft l-a bufnit râsul când a auzit de ce-mi făceam eu griji. Au fost idioţi ăştia care au gândit campania.

    Da mă, puteţi să faceţi chetă 3 colegi şi apoi să faceţi poştă CD-ul între voi. Sunt banii voştri, aveţi softul licenţiat pt maxim 3 calculatoare, nu vă verifică nimeni după IP. Puteţi pune pe un laptop şi să plecaţi cu el şi să mergeţi online de la altă adresă, nu e absolut nici o problemă.

    Reţineţi însă că e doar pt uz personal, acasă. Dacă l-aţi instalat la firmă şi vă vine BSA-ul în control, aţi belit-o, chit că e original. Asta ar fi cam singura restricţie.

    Eu mi-am instalat pe laptopul meu, şi voi mai pune pe al soţiei şi pe desktop. Pe laptopul meu nu l-am instalat propriu-zis, pt că aveam deja versiunea de probă 60 de zile. Doar am introdus product-key-ul, l-am activat online şi gata!

    Eu sunt de acord cu licenţierea. Am fost printre primii care au trecut la Vista cu licenţă, şi am vrut Office 2007 încă de la lansare, când am testat versiunea Profesional. Până acum însă nu mi-am luat din cauza preţului, ce sare şi de 1.000 lei pe licenţă.

  36. #36

    Un mersi de lamurire pentru ‘Drumul Taberei’

  37. Şi pt cine vrea o alternativă la Google Documents, există OfficeLive.com, unde puteţi edita şi partaja documente. Vedeţi însă că nu merge de pe Chrome, ci doar IE şi Firefox (amuzant: oficial Microsoft recomandă Firefox!).

  38. #38

    @Drumul Taberei – pai tocmai asta a fost toata problema in discutie: daca poti sa folosesti cele 3 licente doar acasa (aceeasi gospodarie) sau nu. Vezi ce scrie Arhi chiar in post (e citat din FAQ pe site-ul oficial al promotiei):

    “Suntem trei colegi și dorim să cumpărăm un pachet Microsoft® Office 2007 Acasă și pentru Școală. Putem să folosim fiecare câte o licenţă?
    Nu, termenii licenţei la vânzarea cu amănuntul permit instalarea și utilizarea Office Acasă şi pentru Şcoală 2007 pe trei dispozitive din aceeași gospodărie.”

    So… vanzatorul ala era chiar profesionist. Si nu e vorba ca va urmareste cineva dupa IP – e vorba doar ca la o eventuala verificare a BSI (care din fericire inca nu vine pe la homeuseri), doar unul dintre cei 3 care au facut cheta va putea arata factura si holograma sau ce o mai fi in pachetul ala sa dovedeasca licentierea. La ceilalti 2 vine duba… 🙂

  39. Nu e vorba de 3 licenţe separate, ci de una singură, multi-user, pt 3 calculatoare. Există un singur CD de instalare şi un singur product-key versiune retail (independent de serialul plăcii de bază). Metoda nu e nouă, fiind folosită de Microsoft în mediul business, la firmele cu multe calculatoare (licenţă pt 5 calculatoare, pt 30 calculatoare, etc.).

    De la Microsoft România (TelVerde 0800822222) mi s-a spus că nu există verificare după locaţie, deci după gospodărie. Poţi să-ţi iei laptopul în spinare şi să ieşi în oraş cu el. Condiţia de licenţiere e să fii persoană fizică, nu juridică (cu toate acestea magazinul de unde cumpăraţi vă poate emite factură pe persoană juridică, dar nu îl veţi folosi în activităţi comerciale).

    Confuzia provine din campania Microsoft România, firma ce se ocupă de publicitate preferând politica lui “Dacă nu-i poţi convinge, ameţeşte-i!”… Termenul de “for personal use only” a fost tradus în program ca “uz necomercial”, iar în campania publicitară ca “în aceeaşi gospodărie”.

    Să luăm un exemplu de mai sus: 3 studenţi, locuiesc în aceeaşi cameră de cămin. Cum ar veni “aceeaşi gospodărie”. Instalează Office şi la terminarea anului universitar pleacă fiecare pe drumul lui. Sunt ei pe urmă în ilegalitate? Nu, pt că au respectat termenii contractuali.

    Să zicem că unul dintre ei are un mic business şi îşi ţine contabilitatea în Excel 2007 Acasă şi Şcoală. E în ilegalitate? Da, pt că obţine profit de pe urma unei licenţe doar pt uz personal.

    Exemplul cu colegii: “I-am vândut calculatorul, domne! A fost al meu şi i l-am dat, cu tot cu programul instalat pe el.”

    O altă lămurire referitoare la controalele BSA: ţinta lor sunt cu predilecţie firmele, deoarece acestea obţin profit de pe urma softului piratat. Pe locul 2 vin “piraţii” care au trafic masiv de date, inclusiv cei ce vând soft ilegal. Utilizatorii casnici sunt ocoliţi de BSA, aceştia fiind verificaţi doar dacă există suspiciuni solide.

    Încă câteva cuvinte despre pachetul promoţional, ca să ştiţi pe ce daţi banii. Office 2007 Acasă şi şcoală (Home and Student) cuprinde Word, Excel, Powerpoint şi OneNote. Dacă aveţi nevoie de Access sau Outlook trebuie să vă orinetaţi către versiunile mai scumpe (Business, Professional). În timp ce primele 3 programe beneficiază de interfaţa nouă, OneNote are aspect de 2003, aşa că să nu vă speriaţi.

    Preţul oficial anunţat de Microsoft România pt acest pachet este de 490 lei. Nu a fost anunţat public cât va dura oferta la preţul de 199 lei.

  40. Sau pentru uz casnic, folositi cu incredere Open Office, ca nu o sa sesizati vreo diferenta de functionalitate in 90% din cazuri.

  41. Folosit şi Open Office. Revenit la Microsoft Office. Nu tot ce e gratis e şi cel mai bun.

    În plus 2007 aduce o interfaţă mult mai logică. Eu nu m-aş întoarce la alt MS Office, la Open Office sau la IBM Lotus Symphony pt nimic în lume. La fel cum nu aş renunţa la Vista pt XP.

    De ce? Pt că produsele evoluează. Iar Vista şi Office 2007 reprezintă o evoluţie importantă.

  42. Nu stiu voi cum ganditi. Dar eu cand ma gandesc ca americanii si in general Microsoft-ul ne-au luat cei mai buni programatori si unele dintre cele mai bune produse IT lansate pe piata de firmele din Romania, eu zic ca le-am platit cu varf si indesat licentele. Si sa stiti ca nici in tarile civilizate nu este chiar asa toata lumea are licenta. Nici pe departe. Si acolo se trage de pe torenti in floare. Iar daca stau s-o mai analizez putin ai 2 variante de a rezolva problema : ori iti iei licenta pe toate produsele pe care le folosesti, daca n-ai ce face cu 10k $ ori nu-ti iei pe nici unul. E tot dracul ala daca ai licenta la windows si n-ai la winrar, antivirus, office sau ce programe foloseste fiecare. Pedeapsa daca ar fi nu s-ar schimba. Asadar nici un motiv rezonabil de a cumpara o licenta pentru windows atat timp cat asta nu schimba nimic. Daca e sa vorbim de moralitate, sa rasplatim webdesignerul sau programatorul este altceva. Poate mai faci o donatie, poate chiar ii cumperi licenta unuia. Dar fiind vorba de un trust care a monopolizat piata sincer mi se rupe. Noi sa fim multumiti ca majoritatea firmelor sunt cam obligate sa aiba licente pentru toate programele ( desi pentru Photoshop putine au ca asta costa peste 40 mil ), dar in general au. E prea mult pentru nivelul nostru.

    Asta una la mana. 2 la mana. Microsoft ofera un suport de cacat utilizatorului imbecil de windows. Poate cei care au lucrat in firme mai mari stiu diferenta intre suportul pentru fraerul platitor de licenta si utilizatorul, la fel de imbecil al unei companii. Chiar daca au cumparat mult mai multe licente cei de la firma respectiva, cu un discount baban, tot un utilizator ajuta, dar e tratat altfel. Si ce te faci cand dispare suportul de XP pentru ca s-a trecut pe Vista? Cumperi alta licenta?

  43. Unul din avantajele licenţei e că îţi oferă posibilitatea update-urilor de pe site-ul firmei producătoare, atunci când aceasta are implementat un sistem de verificare a autenticităţii.

    De ce plătesc eu licenţa la fel cum plătesc şi abonament pe transportul în comun? Pt că sunt conştient că munca altora trebuie plătită. La rromâni nu există chestia asta, cu preţuirea muncii. Oriunde te uiţi în jur, cel puţin 70% din interlocutori vor să facă şmecherii, vor să fure, vor să copie ilegal sau să plagieze. Dacă vreun programator sau vreun producător îşi oferă produsul muncii gratis, ori îşi trage banii din altă parte, ori nu veţi avea suport tehnic.

    Să luăm exemplul comunităţii open-source: cică utilizatorii contribuie la îmbunătăţirea programului. Fals, pt că majoritatea doar îl vor folosi, şi doar puţini îl vor upgrada. Exemple: Firefox 3 a fost “lansat” de câteva ori începând de anul trecut, şi nu are încă funcţionalitatea lui 2. OpenOffice se îmbunătăţeşte greu, încorporând aceleaşi tehnologii învechite şi reinstalându-se la fiecare “update”.

    Cât priveşte suportul pt XP… Ce, tu vrei ca un Diamant alb-negru de acum douăj’ de ani să-ţi meargă ca un Panasonic de ultimă generaţie?

  44. #44

    super tare oferta, am vazut-o si prin magazine de specialitate

    nu am gasit insa o informatie, da – nici nu m-am uitat insistent: “pack-ul asta faimos cu 199 RON,are softul in romana? ”

    (sunt unele persoane care au neaparata nevoie ca office-ul sa fie in RO)

  45. Da, e tradus în română.

  46. #46

    @Danielu:
    > Dar eu cand ma gandesc ca americanii si in general Microsoft-ul ne-au luat cei mai buni programatori si unele dintre cele mai bune produse IT lansate pe piata de firmele din Romania, eu zic ca le-am platit cu varf si indesat licentele.

    Asta e mentalitate comunista.

    Daca nu-ti place produsul (inclusiv termenii de utilizare/licentiere) nu-l folosi. Si protestezi in alt fel decat necumparandu-l, dar utilizandu-l in continuare.

  47. Nici eu nu sunt de acord cu astfel de afirmaţii. Nu a venit Microsoft să ia pe nimeni cu japca, ai noştri s-au dus de bunăvoie acolo pt bani.

    Cât priveşte fudulia că am avea cei mai buni programatori din lume… D-aia indienii sunt mai numeroşi la Microsoft decât noi, d-aia nu a inventat nici un rromân vreun sistem de operare revoluţionar, etc, etc, etc. Dar asta deja este altă discuţie ce trebuie Cetin s-o iniţieze.

  48. Şi ce a preluat Microsoft de pe piaţa IT rromânească în afară de defunctul RAV, vândut pt că patronul firmei se săturase de afacere?

  49. Drumul Taberei ai facut si tu o comparatie de tot cacatul. Indienii sunt un miliard noi suntem 22 de milioane daca mai suntem si aia. Compari puricele cu elefantul. Cam ciudat pentru cineva asa corect si inteligent ca tine. In alta ordine de idei cand ma inviti si pe mine sa imi arati toate licentele tale. Sa nu spui ca si toate filmele le platesti ca deja imi fac cruci. Sau ai cumva o firma si esti frustrat ca esti printre putinii corecti care plateste licente.

  50. 😀 În primul rând mulţumesc pt aprecieri.

    Să îţi explic de ce îi admir totuşi pe indieni. Pt că majoritatea sunt mai săraci şi au mai puţine resurse decât noi, şi totuşi sunt pe locul 2 în lume într-un asemenea gigant IT.

    Licenţele mele sunt în felul următor: Vista EN, Vista RO, Office 2007 RO. Nu deţin firmă şi nu mă oftic că am plătit licenţa. A fost alegerea mea să le cumpăr, nu mi-a pus nimeni sula-n coaste. Prin urmare nu regret decizia luată.

    În rest folosesc programe gratuite, care deşi nu sunt la fel de extraordinare ca cele plătite, îmi oferă totuşi o lejeritate în acţiune. Cât despre filme, nu am mai descărcat nimic de vreo 2 ani (nici măcar nu mai am instalat DC-ul 🙂 ). De ce? Pt că nu am timp decât de serialele mele favorite de pe AXN, iar dacă totuşi vreau să văd ceva anume, închiriez DVD-ul. Nu-mi bat capul aşteptând să găsesc bandă.

    Aaa…şi dacă doreşti să citeşti blogul unui român care chiar lucrează la Microsoft (divizia din Seattle), ţi-l recomand pe Eduard Koller. Iar pt Google ţi-l recomand pe Octavian “Vivi” Costache. 🙂

  51. Pe Vivi il citesc 🙂
    Cred ca nu i-ai iubi pe indieni asa mult daca ti-ar lua jobul pentru ca accepta un salariu pe jumatate. Nu mi s-a intamplat mie sa ma plang, dar multi au patit-o. Noroc ca in Romania inca n-au ajuns.
    bft

  52. Dacă e s-o luăm aşa, nici românii nu muncesc la Microsoft ca alţi români să le fure produsul muncii lor. Nu de alta, dar salariile lor sunt acoperite în parte şi din vânzarea licenţelor, nu doar din servicii business. Eu unul aş fi foarte supărat dacă aş avea un soft de vânzare, iar cineva mi-l fură, ca să nu-mi plătească.

    Iar indienii au ajuns şi în Rromânia. Deocamdată în construcţii, pt că nu e mână de lucru calificată.

  53. #53

    Am gasit un site cu software pentru studenti la preturi mult mai mici decat pe piata. E si Office-ul acolo clar si multe altele de la Adobe. Adresa e www.legalo.eu/ro . M-am gandit ca poate fi de ajutor cuiva.