Pentru mine e 23 de grade. Fix. Jumătate de grad peste, mă sufoc de cald, jumătate de grad sub, mi-e frig instant și îmi îngheață picioarele. La mine, tălpile sunt termometrul anual, dacă încep să îmi înghețe picioarele prin casă, e clar, a venit toamna și e frig, pot fi afară și 30 de grade.

Aud, totuși, de oameni care consideră că 19 grade noaptea este temperatura perfectă. Deci ce? La 19 grade îngheț lemn. La 19 grade nici nu mai dau drumul la centrală, aia e temperatura din casa mea iarna, fără să încălzesc. Cum să stai la 19 grade în casă? Cum? Voi nu aveți dad bod? Nu stați în lenjerie, ci cu 2 plovăre și pufăiți de cald?

Cum?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

108 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    sug pula la babe

  2. #6

    De cand cu bebele, 22 maxim 23.
    Asa a zis med de familie si cel de la ORL.
    Nici infofolit. Noaptea nu suporta patura pe el, eu stau pana in gat invelita :))

    • #7

      fix la fel, eu cu patura si uneori mi-e frig spre dimineata, iar copilul face de zici ca-l arde ceva daca pun patura pe el

    • #8

      Exact asa si la noi, noi inveliti iar copilul e rebel.

    • #9

      Same here, eu cu plapuma pe cap si bebe in salopeta cu picioarele goale

  3. #10

    Fix la 23 am tinut si eu termostatul toata iarna. Comparam cu altii pe Softpedia consumul de peleti pentru iarna trecuta, eu am consumat 8 tone pentru 250 metri patrati, altii au consumat la jumatate pentru aceeasi suprafata. Sfatul lor era sa dau si eu cu vreo 2 grade mai jos termostatul, sa nu consum atat. Lol, nu! La 23 stau perfect in casa, tricou si pantaloni scurti, la 19 imi e frig si cu polarul pe mine.

    • #11

      21 e standardul casei mele. Abaterea simțită porneste de la 1 grad , nu-s atat de sensibil la jumatati. Dar inteleg disconfortul termic , fiind un “calorifer uman” . Vara beau aprox 3l de apa ( rece ) zilnic tocmai din cauza asta.

  4. #12

    22,5 – 23 am ajuns la un compromis cu lumina vieții mele care doarme cu șosete până prin 31 iulie, apoi le dă jos, „că e vară” și prin 15 august le pune înapoi că vine imediat toamna. Eu aș fi vrut mai rece, ea mai cald, avem middle ground pe aici.

    1
    • #13

      20 non stop a fost toată iarna, ca să putem sta în tricou și cu picioarele goale, la 18 era cam răcoare.

  5. #14

    Eu sunt unul din aia cu 19-20. Peste 21 deja e prea cald.

    1
  6. #15

    22-23 grade in casa si 19-20 in dormitor, stau in pantaloni scurti si tricou, fara papuci. Asa m-am obisnuit. Nu pot sa dorm daca nu am o patura ceva pe mine is daca e mai cald de 19-20 grade mor de cald si ma trezesc. Aparent produc caldura in somn. 😀

  7. #16

    La matusa-mea sunt 17 grade in casa (no joke) si ei umbla in bermude + slapi. Cand ma duc in vizita imi iau sosete de lana si trei pulovere numai sa nu inghet.

    Pentru mine idealul e pe la 21-22. Nici prea chilly nici prea toasty, mai ales in dormitor.

  8. #17

    24 grade in casa, 22 in apartament la bloc, mi se pare frig la 22 in casa, sotia ar prefera 26 dar ma sufoc

  9. #18

    Intre 15 si 20 de grade. Spre surprinderea nimanui, sunt dereglat rau :))) nu e vreo superputere, rezistenta mea la frig se anuleaza la orice temperatura de peste 28-30 de grade, cand daca nu sunt in vreo piscina sau vreo mare, ori cu un aer conditionat // ventilator masiv in spate, simt ca lesin. Si incalzirea globala nu pare ca vrea sa tina prea mult cu slabiciunile mele, asa ca tre’ sa invat sa rezist la caldura ASAP

    • #19

      La fel. N-am mai deschis caloriferul iarna de 10 ani, mai tin si geamurile deschise ca am prostul obicei sa fumez in casa. Vara e jale.

  10. #20

    Termostatul e setat la 23.5.
    De la sfarsitul lui septembrie pana la jumatatea lui iunie am 24 de grade in casa.
    O data pe an ridic termostatul la 25 de grade sa testez daca mai functioneaza incalzirea.

  11. #21

    23 ziua si 22 dupa ce ma bag in pat. Vara merge ac nonstop pe la 24-25-26, un functie de cum ma simt.

  12. #22

    Ziua 23 grade, noaptea 19 sau cat se poate de jos.

  13. #23

    La 15 grade dorm în tricou și șort, de la 17 grade în sus doar în șort, doamna și copiii sunt la 24 grade în zona de confort , eu la temperatura aia sunt la limita unui leșin masiv.

    • #24

      Te înțeleg perfect. Și iarna dorm acoperit doar cu o pătură în plic de plapumă și în tricou. Iar în cameră 19-20 de grade. Tot ce depășește 21 de grade, că e vară sau iarnă, e prea mult și nu mai dorm bine.

  14. 22-23 in casa. 19-20 in dormitor. E mai bine sa fie mai rece la somn, daca e cald transpir si nu pot sa imi gasesc deloc temperatura aia confortabila

    Am stat 1 an la 15-16 grade. Eram la 1 fix deasupra casei scarii, in restul apartamentului stateai cu geamurile deschise, la mine in camera stateai cu fesu. Satana
    2 ani am stat cu 18-19. E mai racoare la inceput, dupa care te obisnuiesti. Si capeti super puteri de a ti se rupe pixu de temperatura de afara

    acum is batran si gaina Imi plac 22 de grade.

  15. #26

    Pana sa ma marit, similar cu dl. Mandea aici, nu porneam caldura iarna, nu aveam nevoie de aer conditionat vara. E adevarat, singura planta in casa era un cactus mic pus pe calorifer. Dormeam cu o paturica, de multe ori imbracat doar cu pantaloni. Ce misto era senzatia de rece la talpi!
    Acum doamna sotia mea doarme cu plapuma si sosete pana prin mai, si prin septembrie o pune iar. Iar noi locuim la tropice! Altfel, aerul sta mereu pe 23-24 si “iarna” dam drumu’ la semineu sa compenseze

  16. #27

    21 Maxim. Si copiii si noi stam in tricou si pantaloni scurti la temperatura asta.

  17. #28

    Iarna ziua la 20,5 °C pornește centrala, până la 21. Dacă e foarte frig, pănă la 21, 5.
    Iarna noaptea 19, 5 °C . Cu umidificatoare pe calorifere, că-s din alea de modă veche, de fontă, care țin căldura bine. Spre deosebire de finuțele din băi și de pe balconul închis, care se răcesc la 10 minute după ce s-a oprit centrala.
    Dacă e mai cald noaptea, mă sufoc, dorm prost, se usucă nasul.

    1
  18. #29

    Nu prea ma interesa temperatura cand eram mai tanar dar de cand cu cei mici la mine 23.5 e cea optima…culmea ca peste nu prea ma deranjeaza dar sub temperatura asta chiar si juma de grad il simt instant…si e juma de grad…

  19. #30

    23 pentru ca nevasta nu a vrut mai putin.
    Am dormit lemn cand s-a stricat centrala seara pe la 8 si s-au facut cam 16-17 grade peste noapte, cel mai glorios somn ever. Si m-am culcat si nervos ca aveam de umblat dupa mester a doua zi in loc sa-mi vad de munca mea.

  20. #31

    Si eu cam tot pe-acolo. Nu-i inteleg pe aia carora le e cald la 20 si-un pic, precum nici pe aia care fac sauna.

  21. #32

    24 de grade in apartament este temperatura mea optima.
    Daca iau ceva la bord uit de termometru, temperatura optima,umiditate..etc

  22. #33

    24 ziua, 20 noaptea

  23. #34

    In dormitor am observat ca dorm cel mai bine pe la 19-20 grade. In dormitorul unde doarme copilul de 1 an tin la 23 pentru ca nu sta invelit, nu prea pot dormi confortabil la aceasta temperatura.
    In restul casei 22, o temperatura ok cat esti in miscare.

    Din ce inteleg nu prea e ok temperaturile care le folosim in locuinte… suntem scapati din era glaciara comunista + casele de la tara extrem de reci si acum ne satisfacem lipsurile trecutului fara prea mult discernamant

  24. 19 grade :)) aia-i temperatura de îngheț. Eu constant am centrala pe 22.5 – 23.5, asta-i temperatura ideala, lucrând de acasă, și mult stat pe scaun, clar circulația nu mai e ce trebuie. Deci, la fel ca și tine, tot acolo bat și eu. 23.

    • #36

      stii care e treaba? ca la 3 grade eu ies afara in pantaloni scurti, trebuie sa fie zapada ca sa ma convinga sa trec la pantaloni. dar in casa…

    • #37

      @Cetin: pai d-aia ma si striga lumea pe strada “nea_zapada persuasivu'”.

  25. #38

    22.5- 23, nu stiu cum functioneaza mizeria aia de termostat, cand scade sub 22.5 ii da drumul centralei, se opreste pe la 23.5, sunt deja mort….:)))) Concluzie: daca ar fi sa aleg intre a muri de cald si a muri de frig, da, aleg frigul

  26. #39

    23 de grade ziua, 22 noaptea (as putea si mai putin, dar jumatatea mea mai buna nu poate), 65 de grade temperatura apei in calorifere. Este ineficient sa tineti temperatura in calorifere mai mare de 70 de grade.

    Also temperatura se simte diferit si in functie de umiditatea din casa.

  27. #40

    22-23 sunt si eu. Deci in medie. Cu mentiunea ca la temperatura aia sunt confortabil in pantaloni scurti, tricou, fara soseste si dormit fara patura.
    Vad multi care se plang ei sau consoartele de frig la 20 – 23 de grade, cu soseste, plapuma, fes, etc. Mergeti fratilor la medic. Nu sunteti voi frigurosi, aveti probleme cu circulatia. Haine in plus doar trateaza simptomele, nu cauza.

  28. #41

    vara 23, iarna 21.5-22 maxim.

  29. #42

    Avem termostatul setat pe 22 de grade. Are un histerezis de +/- 0.2 grade si cam asa sta non stop. Pentru orele de noapte este setat pe 20, insa apartamentul este atat de bine captusit incat nu coboara niciodata temperatura pana acolo. Avem in noptile de iarna uneori 21-21.5 si dimineata porneste centrala tocmai pentru a ne porni ziua intr-un puseu de caldura…
    Eu dorm de prin finalul lui Martie cu geamul rabatat si asta pana da inghetul prin noiembrie.

    Doamna ar fi vrut o temperatura mai ridicata, insa am convenit ca mai sus este mai sustenabil sa luam o haina pe noi daca e cazul. Daca avem activitate in casa (orice necesita miscare, sau stat in picioare si dat din maini) putem face si sub 22 de grade. La calculator insa sub 22 de grade mi se blocheaza degetele si ma dor asa am stabilit limita.

  30. #48

    12 luni pe an in tricou, pantaloni scurti si picioarele goale prin casa. Temperatura optima ar fi de 19-20 ziua. Noaptea cat mai frig posibil.

  31. #49

    24-28 ca sa ma simt bine in bermude. Sub 23 ma face sa pun ceva mai gros pe mine.
    La 28 vara ma simt perfect!
    🙂

  32. #50

    21 in casa… nu conteaza, vara/iarna
    18 in masina… la fel… iarna/vara

  33. #52

    La noi temperatura de confort este 21.5, mai mult ma sufoc iar noaptea, când dormim, este 19 grade pt ca altfel mi-e prea cald în somn.

  34. #53

    a zis cineva de dr, eu am fost si am explicatie, deficitara la circulatie. Tot ce este sub 21 pt mine e chin, nu conteaza daca este afara sau in casa.

    Sunt la modul in care daca afara sunt 30 grade si pe mine ma pui la umbra ma invinetesc de frig. Pt ca am imbatranit acum sunt alergica la soare. Deci….haine, cum o dau nu e bine.

  35. #54

    Am incercat si eu aia cu 19 grade and shit. La fel ca tine, in casa imi era frig cu polarul.
    Noaptea era jale. Ziceai ca respir aer rece si sub plapuma muream de cald spre dimineata.
    Am crescut la 23 si deja dormeam relax, fara jena.
    Conteaza mult si umiditatea. La mine e foarte scazuta si iarna la 23 de grade in camera tot imi era frig. Asa ca am luat un umidificator si lucrurile s-au mai imbunatatit. Testeaza si asta.
    Cei cu probleme la tiroida mai au probleme de genul tau si al meu.

  36. #55

    18-19, mereu mi-a placut mai racoare. Cand mai merg pe la oameni care au 23 aproape ca mi se face rau de cald

  37. #56

    “Voi nu aveți dad bod?”
    Fix ala-mi tine de cald, ce-ai…

    Astea sunt probleme de oameni subtirei.

  38. #57

    Iarna reglez termostatii asa:
    – de la 6 la 12 – 23 grade
    – de la 12 la 6 – 21.5 grade

    Vara tin aerul conditionat de dimineata pana seara la 23 de grade.

    Amuzant e ca saptamanile trecute asistam la un scandal la bloc si se plangeau oamenii ca a venit mult intretinerea. Avand centrala comuna, dadeau inainte si inapoi ca i-a tepit administratia, dezvoltatorul etc. Dupa cateva discutii am aflat ca juma’ din ei tineau caldura pornita pe 25-26 de grade in permanenta (24/24) iar cealalta jumatate aveau termostatii necalibrati desi dezvoltatorul le-a spus de la bun inceput sa ii calibreze (si mai ales cum).

  39. #58

    Iarna 24-25, vara prefer 21-22. Da, nu tot timpul anului prefer aceeasi temperatura. Dracu’ stie de ce.

  40. #59

    21.5 ziua, 21.0 noaptea. Eu stau in tricou in casa, restul au o bluza cu maneca lunga, nu sta nimeni infofolit in casa. Dar si faptul ca stau la casa contribuie cu ceva, cand intri de la frig de afara in casa ti se pare instantaneu sufocant de cald, apoi te temperezi. Totul e o chestiune de adaptare si nivel de confort personal. Cand merg la niste prieteni care tin cam 23 grade in casa si au centrala de ventilatie cu recuperare de caldura si dozare de umiditate, ma simt in incubator. Mie imi place sa mai “zbarnie” neuronul responsabil cu termoreglarea corporala.

  41. #60

    24 în timpul zilei, 23 noaptea.
    De când cu bebe, am uniformizat la 23 de grade pe toată durata unei zile.
    Noapte mi-e bine și la 20-21, însă nevasta dârdâie la sub 23.

  42. #61

    24-25 iarna
    23 primavara/toamna
    21-22 vara

  43. #62

    Si eu prefer cam 22-23 in birou, living, bucatarie. De fapt in birou, pt ca e mic si caloriferul cam supradimensionat, de obicei se face un pic mai mult, dar e OK, abia nu mi-e frig la picioare. In dormitor totusi imi place mai racoare, cam 20-21, asa ca acolo tin caloriferul aproape inchis.

  44. #63

    in dormitor am termostatul pe 23 de grade. asta inseamna ca in sufragerie se fac 27. asta iarna. cat am trait in olanda, dormeam la 17 grade – ma cacam pe mine de frig. acum, la 19 (se mai oprese totusi si termostatul meu) ma simt perfect, doar in somn. insa sub 24 de grade iarna mi se pare frig. deh, casa veche, godinasul mic, asta ii vieatza.

  45. #64

    22.5 grade pe termostat, porneste centrala la 22 si se opreste la 23. Asa am tinut toata iarna. Din amicii care au mai venit pe la noi nimeni nu s-a plans de cald insa am avut o fata care a clantanit, efectiv, de frig pana mi-am dat seama ca ii este frig dar ii este rusine sa zica :))) Deci, 22.5-23

  46. #65

    Dorm in birthday suit. De exemplu azi noapte pe furtuna geamul era larg deschis cu plasa trasa sa nu intre apa. Deci cate grade au fost afara atat au fost si la mine. Ma mai inveleam si dezveleam cu pilota in functie de moment. Prefer sa fie mai rece noaptea. Am doua perne. Cand una se incalzeste ma.mut pe aia rece.

    • #66

      Acu’ depinde si de stratul de untura..

  47. #67

    setez termostatul pe 26 de grade, uneori 27 dar mai rar – am camere de-alea de 4 m inaltime, e mai ciudat aici cu distributia caldurii.

  48. #68

    Vara în toată casa avem clima pusă pe 18C. Fimeu de când l-a făcut mă-sa e învățat cu temperatura asta. Iarna parca simțim nevoia să ținem pe la 21 temperatura in casa.

  49. #69

    24 +

  50. #70

    Eu sunt dereglat rau: vara vreau 18-19 grade, iarna la 24 mi-e frig

  51. #71

    Termostatul are doua setari : 22 de grade ziua cand este cineva in casa, 18 grade noaptea sau cand nu este nimeni in casa.

  52. #72

    La noi e mai mult pe intervale: 23 grade intre 19-22 , sa fie cald cand ne linistim si ne uitam la tv, si pana urcam si terminat de spalat copiii, adormit. Si tot 23 dimineata 5-7.30 AM, sa fie caldu cand te trezesti , baie, etc. In rest 21 grade, dar mai jos de 21.5 nu scade, practic in restul perioadelor nu prea merge centrala.

  53. #73

    21,5 setarea, Delta t – ul o duce până la 22 și apoi stop .
    Pentru mine e groaznic, pentru doamna e tot la fel, dar din motive exact inverse .
    Suntem că Fram ursul polar și antilopa Bongo .
    Eu sunt Fram . Calit într-o viață de , mă rog, sa zicem de lucru în aer liber .

  54. #74

    Exact ca tine. 23 grade. Asa ne-am obișnuit.
    Am vecini care stau pe 26 grade… Și alții care stau pe 18… Nu știu, asa suntem noi mai ciudați :)))

  55. #75

    avand in vedere ca nu suport sa stau cu ceva in picioare in casa, cand imi e frig la picioare e semn ca e iarna :)))
    altfel 20-22 grade in casa ca nevasta e frigacioasa si daca incerc sa scad se prinde si modifica rapid
    noaptea: incerc spre maxim 20 grade, eu trag spre 18, nevasta 21. daca adoarme prima e 18.

  56. #76

    In vizita la ai mei parinti, la tara, centrala pe lemne. Ramanem peste noapte, nu mi-am dat seama cand s-a facut asa de cald. Sa ne intelegem: deci dormeam la 50 de cm de calorifer care duduia, incepusem sa visez forje, locomotive pe carbune, otelarie/topitorie.
    La un moment dat, ma ia in brate nevasta mea. Dau sa zic ceva, imi reuseste doar un marait prelung. Ma preling din pat, dau cu mana dupa manerul la geam sa il deschid: decembrie de sarbatori. Frig de crapai. Io simteam precum briza de la mare. Pe la 6 sau 7 dimineata am emigrat in alta camera cu o temperatura de vreo 19-20 de grade. Dormit pana la amiaza.

  57. #77

    La noi sta pe 21 – avem termostat pe hol si stam la casa. In camere ajunge pe la 22-23

    In prima vizita la Braila la (atunci) viitorii socrii am nimerit la 17 grade in miezul iernii. Termostatul, in sufragerie unde trebui sa dorm. Am pus pe 20 si am dormit neintoarsa. Dimineața am aflat ca doar eu am dormit, restul au murit de cald

  58. #79

    17-18 se recomandă pentru sugari. Cam puțin părerea mea, dar nemții sunt mai rezistenți se pare.

    • #80

      daca iti tii sugarul la 18 grade, il omori. ar insemna ca in maternitati sa bata crivatul

  59. #81

    Nu vrei sa stii si care e marimea optima la chiloti?

  60. Când eram singur îmi era ok și la 19 grade. Acum că avem copil, cam 22. Vesticii am înțeles că țin 18 grade, deci…

  61. #86

    Dacă singurul factor luat în calcul e temperatura atunci valoarea nu este foarte relevată deoarece modul în care este percepută este foarte puternic influențată de umiditatea relativa din casă. Când pot controla umiditatea 22 grade la 55-60% când nu merg până la 25-26 de grade

  62. #87

    Nu exista o temperatura fixa la care sa ne simtim confortabil. Temperatura de confort variaza in functie de umiditate si anotimp. Organismul uman are mecanisme de adaptare la vara/iarna prin modificarea metabolismului, a activitatii cardiace si a vasodilatatiei. Astfel iarna ne simtim mai bine la temperaturi la care vara am tremura de frig. De asemenea temperatura de confort este dependenta de umiditatea aerului. Cu cat aerul este mai saturat cu vapori de apa este diminuata evaporarea transpiratiei (mecanismul de racire al corpului). In mediu umed avem nevoie de o temperatura mai mica. In mediu uscat avem nevoie de o temperatura mai mare pentru ce este facilitata evaporarea transpiratiei care raceste corpul.
    La o umiditate relativa de 50%-60% iarna se recomanda o temperatura de 20-21 grd iar vara o temperatura de 25-27 grd
    Eu am setate termostatele la modul urmator: iarna – spatii de lucru 19-20 grd, iarna – dormitoare 20-21 grd, vara – spatii de lucru 26-27 grd, dormitoare -25 grd. Umiditatea incerc sa o mentin la 55%. La temperaturile astea ne simtim bine. Nevasta-mea este ceva mai friguroasa si regleaza termostatele cu un grad mai mult ca mine.
    Mai jos este un grafic care arata legatura dintre temperatura de confort, umiditate si anotimpuri

    www.researchgate.net/figure/RELATIVE-HUMIDITY-RH-TEMPERATURE-T-DIAGRAM-BASED-ON-COMFORT-ZONE-ACCORDING-TO_fig1_259359809

    La astea se adauga elementele de constructie ale sistemului. Ideal este sa masori temperatura aerului ambiental din centrul incaperii(lucru cam greu de facut in practica). Am vazut termostate montate pe peretele exterior si neizolate fata de perete care inregistrau temperaturi cu 5-6 grd mai mici. De asemenea este important ca temperatura sa fie mentinuta cat mai constanta. Aici depinde de constructia termostatului (o ieftinatura are un histerezis de 1-2 grade). De asemenea este importanta si inertia elementului radiant. Am vazut persoane care se mirau ca mor de cald desi fixau termostatul pe 20 grd, fara sa inteleaga ca un calorifer de fonta mai radiaza caldura inca o jumatate de ora dupa ce termostatul ajunge la echilibru.
    Eu am un termostat in fiecare incapere (mai putin bucatarie,bai si spatiile tehnice) montate pe pereti interiori si izolate cu polistiren fata de perete. Termostatele nu functioneaza pe principiul deschis/inchis ci pe bucla PID (analogic), in distribuitoare fiind instalate valve motorizate modulante. Incalzirea o fac cu calorifere de aluminiu care au inertie termica rezonabila (nu m-a lasat nevasta sa pun ventiloconvectoare ca fac zgomot). Temperatura setata sufera mici ajustari in functie de umiditatea din incapere printr-un algoritm. Bucla PID invata comportamentul sistemului si compenseaza inertia termica a caloriferelor. Astfel am o variatie a temperaturii in camere de maxim 0.5 grd fata de temperatura setata.

  63. #88

    Nu am știut că problemele cu tiroida pot afecta rezistența la frig. Tiroida mea e pe papiote de 25 de ani.
    De când mă știu sunt o friguroasă. 🙂
    Așa că pt mine, cel puțin 24 grade. Termostatul e pus pe 22,5-23 și e în bucătărie unde e mai rece.

    Inclusiv la somn îmi trebuie temperatura asta. Dacă mi-e frig peste noapte, nu pot dormi, sau mă trezesc și nu pot să adorm până nu fac mai cald. Îmi simt cumva mușchii rigizi și înțepeniți și nu-i pot relaxa suficient să adorm.

    Eu chiar și vara dorm cu un cearșaf sau ceva pe mine. Dorm buștean la 35 grade.

    Iar vremea asta de primăvară e dubioasă: afară e cald și plăcut, dar în casă e un frig de-mi îngheață mâinile. Singura perioadă din an când îmi îngheață mâinile. În rest, trebuie să fie ger de la -10 în jos ca să pun eu mănuși..

  64. Noi ținem centrala pe 21 de grade, dar eu nu am probleme sa dorm învelit până în gât la 26 de grade. :))

  65. #90

    20-21 de grade cand eram burlac si stateam cu geam deschis martie-noiembrie. . Acuma cu nevasta si 2 copii, 22 de grade cu geam inchis si mi-e cam cald…

  66. #91

    Maxim 20-21° (și aia doar ca să nu moară doamna), pantaloni scurți, tricou, NICIODATĂ șosete. Soața nu e tocmai încântată, așa că doarme cu ciorapi groși, dar la temperatură mai mare riscă să rămână și văduvă și fără copil. Cea mică nu face nici la foame atât de rău cum face la căldură.

  67. #92

    Noi ne-am obisnuit sa tinem 18 grade in casa (UK), vara sau iarna. Cand s-a nascut primul bebe am aflat ca aceasta era temperatura recomandata de NHS pt newborn si de atunci ne-am obisnuit asa. Nu mai zic ce meci am avut atunci cu soacra venita “sa ne ajute”, pt ea orice temperatura sub 25 de grade in casa e Polul Nord. A trebuit sa vina health visitor-ul la noi acasa ca sa o convinga ca bebele e ok la 18 grade fara caciula pe cap. Singura problema cu rezistenta la frig e ca nu suportam caldura, tot ce trece de 25 de grade e canicula.

  68. #93

    Cand nu e nimeni acasa, termostatul e la 18 grade. Cand e, pe la 21,5-22. Cat sa stam comod fara sa ne infofolim si fara sa stam sub 10 paturi. In dormitor e puuutin mai racoare decat la parter, dar e numai bine de dormit sub pilota de fulgi (mare inventie). Fereastra sta deschisa noaptea incepand cu jumatatea lui aprilie pana dupa jumatatea lui octombrie, sa intre aer curat de afara.

    Vara tinem de obicei aerul conditionat pe la 24-25, si doar ziua. Noaptea e racoare aici la tara, nu am simtit nevoia sa ii dam drumul. Nici macar nu avem in dormitor, doar la parter unul destul de maricel.

  69. #94

    Intr-o casa prost izolata 23 de grade poate fi echivalent cu 21 de grade din una bine izolata si in care nu sunt non stop curenti de aer. Apoi mai conteaza umiditatea si locul unde e pus termostatul. 23 de grade indicate de termostatul pus pe o masa/masuta nu sunt acelasi lucru cu 23 de grade indicate de un termostat pus pe perete la 1.4 metri inaltime. Sunt o multime de variabile care fac ca raspunsurile fiecaruia sa nu insemne prea mult daca intentia e sa faci comparatii.

  70. #95

    Iarna nu tineam termostatul pe mai mult de 22 de grade. Nu am platit gazele mai mult de 90 de lei pe luna de iarna. Pana cand a venit bebe si s-a schimbat treaba (camera bebelinei fiind si mai racoaroasa decat a noastra).
    Vara las AC-ul pe 25 de grade.

  71. #96

    Termostatul este amplasat in living, care e open space mare si se incalzeste mai greu, mai ales ca am reusit sa subdimensionez un pic radiatoarele. Iarna este reglat pe 21 de grade ziua, 18 grade noaptea. In conditiile astea in dormitoare temperaturile ajung la 23-24 de grade, ceea ce pentru mine e mult, dar doamna are probleme de circulatie si ii este frig. In living peste noapte nu scade sub 19,5 grade, iar in dormitoare pana pe la 21. Pentru mine temperatura pentru cel mai bun somn este pe la 19-20 de grade.
    Vara, pana sa instalez AC, temperatura in dormitor a ajuns si la 31 de grade in zilele caniculare.
    Acum reglez AC-ul la 25-26 de grade care mi se pare o temeperatura acceptabila.
    Am stabilit temeperaturile astea prin try&error pentru a gasi compormisul optim intre comfort si economie de energie.
    Nu-i inteleg pe cei care fac 26 de grade iarna si 20 de grade vara.

  72. #97

    Eu ma simt bine la 22-24 de grade. Iarna asta am suferit ca locuiesc intr-un bloc comunist si am calorifere vechi care nu pot fi reglate. In dormitor noaptea erau 26-27 de grade. N-am folosit deloc plapuma toata iarna si cand dormeam purtam pantaloni scurti si tricou.

  73. Eu mă număr printre cei cu 19 grade noaptea în dormitor, să mă criogenez. :)) Dar ziua, în restul casei, cel mai bine mă simt la 22-24. Iarna obișnuiesc să mai ies în tricou / gecuță pe afară, și în același timp sunt super ok și când e căldură extremă.
    De fapt, singurul lucru pe care-l urăsc din suflet este aerul condiționat. În puținele dăți când îl pornesc (deși nu l-aș porni niciodată), îl țin maxim jumătate de oră și pe la temperaturi de genul 22, spre disperarea soțului (deși, culmea, el e mai friguros noaptea decât mine). Simt că mă îmbolnăvesc când e pornit, deși iarna, când e cu adevărat frig, nu răcesc niciodată.
    Poate e cineva pe aici care citește și îmi elucidează și mie misterul ăsta cu aerul condiționat, să înțeleg de ce nu-l suport.

    • #99

      Aerul conditionat e loc propice pentru bacterii care afecteaza sistemul respirator si provoaca alergii si alte probleme. Periodic ar trebui igienizat si atunci nu mai curge nasul, nu mai racesti.

    • #100

      exact, curata-l si igienizeaza-l periodic. sunt firme specializate in asta, costa cateva sute de lei operatiunea (nu foarte mult). Iese namol pur si simplu din el.
      cand am inceput sa dau cu sapa prin cladirile de birouri (nu pe la firme mici cu AC de uz casnic) mi-a aparut o sinuzita sora cu moartea, a devenit frecventabila doar dupa o tura de antibiotice foarte tari. In cladirile mai vechi a fost nasoleala mare, in cele mai noi putin mai suportabil.
      anu’ asta am stat acasa, dar cu AC ul nostru, nu si-a facut simtita deloc prezenta.

  74. #101

    Pe termostat: 28 grade ziua 33 noaptea, chiar mai mult daca e vâj afara.Ce insemna asta in aer nu stiu dar mai putin egal probleme: muci, cefalee, tuse.

  75. #102

    17°C – ca’s trait in comunism:

    In casa frig, afara frig
    Deschid geamu’ si-ncep sa strig
    “Sa ne traiesti partid iubit
    Ca ne-ai calit, ca ne-ai calit!”

    • #103

      Și eu sunt trăită în comunism. E unul din motivele pr care nu suport frigul în casă și probabil singurul motiv pt care în interior nu suport mai mult de un strat de haine peste lenjeria intimă.
      La “lăsăm mai rece și mai punem o haină” îmi pușcă mai multe vene.

    • #104

      Eh, e un bănculeț prost, de 5+3 (cinci ani la canal pentru ăla de-l zice și trei pentru ascultători).
      In alta ordine de idei, chiar îmi place la frig, azi au fost aprope +30°C aici și n-am ieșit afară – doar in casa, la răcoare, am stat!

  76. #105

    21-22 altfel se declanseaza gerul polar.,desi stau in zona mediteraneana, uneori iarna din causa umiditatii se resimte frigul

  77. #106

    25 iarna, 23 vara

  78. #107

    Eu pun termostatul la 21.5 grade si stau mai imbracat si fac economie. Daca as pune la 23 as sta la tricou si pantaloni scurti. Seara opresc centrala, se fac 18-19 grade pana dimineata, dar sub pilota e OK. Dimiineata plec in 15 min. si nu am nevoie de caldura.

  79. #108

    Ma simt foarte bine la 19 grade – ce depaseste 19 grade devine stres termic. Piticele mele dormeau dezvelite la 17 grade asta iarna.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.