scularie

— răspuns la “Din țara tuturor ratărilor în viață

Eu am o vorbă. “Pe noroc se bazează doar putorile, eu muncesc”. Muncesc de-mi sar capacele, muncesc de când eram mic, la 5 ani îi dădeam scândură la mână lui bunicul în atelier și căram apă bunicii pe tarlaua de porumb. Mama muncea din obligație într-un canton pe un câmp din Babadag iar tata era închis la secu. Ce căcat e ăla noroc, nu știu. Eu am muncit ca sclavul. Am cărat bălegar de la vaci cu roaba, am săpat șanțuri de canalizare că nu ne-a aprobat primăria apă curentă… În clasa a 3-a, când a ieșit tata, mă lua cu el să încarc baloți. Erau baloții mai grei și furca mai înaltă ca mine. Vacanțe n-am avut că trebuia să muncesc la fermă. M-a prins revoluția într-o turnătorie de fontă, împingeam la vagonetul plin cu bucăți de minereu.

De ce contează toate astea? Pentru că în lamentația ta cât și în majoritatea comentariilor n-am auzit pe unul să zică ceva de muncă. N-ar pune unul osul la treabă, n-ar munci unul cu conștiința că doar așa poate să reușească. Ci toți se bazează pe noroc. Ciordim că poate avem noroc și nu ne prinde, învățăm că poate avem noroc de un serviciu bun, mergem la polițai cu șpaga-n buletin că poate avem noroc și dăm de un băiat bun, jucăm la loterie, votăm, plecăm în afară, ne însurăm și mărităm fix pe același principiu: că poate avem noroc.

Și la sfârșit toți se lamentează, se văicăresc, se tânguiesc ca babele în urma remorcii cu mortul.
– Ce nașpa o ducem de 27 de ani!

Labirintul ăsta căruia tu îi spui România, a fost și este pentru mine cea mai simplă ecuație: eu + muncă = rezultate.

E România, e țara tuturor succeselor în viață. Când muncești.
La început am fost tentat să cred și eu în noroc. Nu m-au prins minerii în piață — plecasem cu 20 de minute înainte să apară, am trecut printr-o moarte clinică în armată, am fost împușcat în Iugoslavia în timpul misiunii.
– Ai avut noroc, coaie! îmi spuneau prietenii.

Am avut o lae. Am muncit și am luptat pentru supraviețuire. Nu m-am lăsat otrăvit de politică, religie sau media deși am lucrat în toate trei. Am luat cele mai sănătoase sfaturi și am scăpat repede de prietenii leneși.
Eu nu m-am plâns că n-are tanti Octavia timbre la starea civilă ci m-am dus și-am întrebat-o ce pot să fac să aibă timbre acolo. Și mi-a zis că trebuie modificată legislația. Și m-am întâlnit cu jigodia aia de Vosganian să-i spun că vreau timbre. Inițiativa a fost bună, dar ăla a uitat pentru că eu eram singur, tu n-ai venit să te întâlnești și tu cu el. Tu ai stat să caști gura la OTV că era al 376-lea episod despre Elodia.

A zis Gyula Horn la un momentdat: “Ce proști sunt românii, fură toți de parcă mâine ar trebui să se mute toți de-aici…”. Și l-am luat la șuturi, tu-l în gură de ungur. N-a zis unul… “bă, poate are dreptate, hai las-o dreacu dă ciordeală, hai să muncim, că altfel lăsăm prăpăd în urmă”.

Știu, manifestul ăsta al meu o să ți se pară ipocrit, pebtru că, nu-i așa, s-a găsit un nea-ilie să-mi dea mie sfaturi după ce și-a pus palma-n cur și-a plecat în America. N-am plecat, bă. N-am plecat! Sufletul meu e tot acolo. Muncesc de mă crăcănez pe-aici și-am să mă întorc când o fi de întors.

Crede-mă, n-ai să reușești în viață fără muncă. Din cauza voastră care ați promovat norocul, noua generație visează să stea cu curul pe scaun la calculator și să dea clicuri și să curgă paraii.

Eram prin clasa a unșpea, ieșisem cu colegii de liceu pe faleză, fiecare cu gagica. Una mai scundă, una mai grasă, unu mai lat, altul mai ascuțit, arătam caraghios și descoperă unu’, Măgaru îi ziceam, că dacă ne pupăm în nu-știu-ce poziție formăm o macara. Și ne înșirasem toți pe marginea falezei spre deliciul trecătorilor. Și întreabă Măgarul către public:
– Ce formăm noi când ne sărutăm?
Un țigan din Cazino i-a zis “un tub lung cu două găoaze”.
Dar a venit un nene, nea Toma s-a prezentat și-a zis că suntem un grup de viitori constructori.
– Dac-o să munciți o să construiți și macarale.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

116 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mulțumesc!

    • #2

      Muncesti 9-20 L-S dar trebuie sa ai noroc sa iti incasezi factura cu 30 de zile intarziere si fara inca 100 de modificari in proiect, ca altfel nu iti vezi banii. Munca si perseverenta in brutaria asta nu inseamna succes ci o viata mai scurta.

  2. #3

    Tare de tot! 🙂 La o luna-doua dupa ce-am ajuns in State, un sfat bun de la un roman, conduceam pe autostrada: bre, de-abia asta e tara in curs de dezvoltare, nu Romania. Uite cum construiesc baietii peste tot. Aici macarale, nu Romania. Iar vremea furaciunilor si a misto-urilor tip alba-neagra a trecut la astia, au avut si ei si s-a chemat Wild West. Acu’ e doar de treaba, e tara in curs de dezvoltare.

  3. #4

    Salut. Ai mare dreptate!!! (trebuie sa iti si placa sa muncesti…nu sa vegetezi si sa astepti sa vina norocul). De obicei nu comentez 🙂 …sint multe orgolii aici 🙂 si nu vreau sa fiu luat in balon. De fapt cred ca e primul comentariu (cam de 5 ani incoace). 🙂 Numai bine.

    • #5

      bravo silviu, bine ai venit:))) e al 7 lea, mai exact

    • #6

      si eu comentez destul de rar pe aici, cred ca asta e al doilea comentariu si primul a fost un dezastru, dar de data asta nu ma pot abtine, ca le zice bine Nea Ilie, mai bine decat atunci cand e Nea Marin undercover.

      Asa ca…bravos Nea Ilie pentru scriitura de azi.

      Si daca te ratacesti prin Dublin iti zic care sunt zonele de care sa te feresti, ca sunt pline de romani si ti-e portofelul in primejdie. Iti fac o harta.

    • #7

      @Corco, în Dublin vin mereu fără nevastă și fără portofel :)))

    • #8

      la partea cu nevasta n-am cum sa te ajut, ca a mea e mofturoasa si nu-i place swingul, am intrebat-o de mai multe ori. Da’ stiu niste moldovence relativ ok.

  4. #13

    Cine nu da like sa aiba 7 ani de ghinion!
    in alta ordine de idei… Asa grait-a Nea Ilie… Din lend of zah fri. Si eu fizic sunt in Romania, dar cu sufletu in Grecia, la soare. Sau la Constanta…

    • #14

      asa e, kir Dufu

    • #15

      Rămâi şi cu sufletul în altă parte, pentru că în Constanţa nu este treabă. Este toată ca după război, urâtă cu spume.

    • #16

      Eu sunt cu sufletul in Natalie Portman.

    • #17

      asa ii zici si tu, Suflete?

    • #18

      Alea mai mici de 12cm se numesc “Sufletzel”

  5. #19

    Ma, tu stii pe cati ma chinui io sa conving pe unii ca singura cale sigura spre inavutire este munca?
    Cand ii vad pe astia care injura serviciu dar scuipa seminte la sapte pauze de cafea… care nu incearca sa progreseze profesional (neintelegand ca numai asa poti sa ai mai multi bani)… cand ii vad ca “a, firma mea o duce rau si nu are bani sa-mi dea prima? atunci stau si frec menta la cafele, ce rost are sa muncesc, plm”…

    • #20

      du-te ma de aici. 99% din bogatii lumii nu s-au imbogatit prin munca. Relatiile conteaza

    • #21

      Bogat, sărac, ieftin, scump – toate sunt cuvinte relative 😉 nu știu ce denumesti tu ca fiind bogați deci :)) e vorba de Rockefeller , Țiriac sau vecinul de vizavi cu vila aia mare ? 😀

    • #22

      sa definim bogat financiar: cand ai atatia bani sa iti cumperi o insula si nu iti vinzi Ferrari-ul. In pus cu ce mai ai in buzunare marunt iti iei un Lambo

    • Eu as putea sa scriu un articol gen “Munca, cum sa te feresti de ea” dar mi-e lene.

    • #24

      Mai sunt si firme unde aia care freaca menta au salarii mai mari ca aia care muncesc si tot se plang ca nu au bani.

  6. #25

    Dacă mai rămâneau multi ca Nea Ilie pe aicisa poate ne mai ridicam și noi un pic. Dar măcar aia putini încă încercăm. Și da, ai dreptate nene, e plina tara de hateri, mai mult ca niciodată, inclusiv formatorii de opinii …. care ar trebui cred eu, sa mai și aducă o soluție sau ceva constructiv, ca asa la aruncat cu pietre ne pricepem toți.
    Un articol Chapeau! M-a uns la suflet

  7. #26

    so … you are telling me there’s a chance?

  8. Pot sa adaug un mic amendament la chestia cu munca?
    sa muncesti pentru tine, nu pentru altii.
    Degeaba incarci de la 5 ani finul in caruta, daca ala e finul altuia…

    • #29

      era fânul lui Ceaușescu :))))))

  9. #30

    Pe-aia cu “o dau pe fiicămea la pian să ajungă și ea cineva” o știți?
    Era discuție între mămici da’ n-am suportat și m-am băgat în seamă.
    – Ce să facă, doamnă? E cumva talent de mică? Face melodii din bășini, stă de vorbă cu furnicile, are vreun talent, ceva, sau asta vă doriți dumneavoastră?
    – Cum adică? Păi ce s-au născut toți talentați? Toți au învățat — zice ea — și poate are noroc și-o aude cineva cum cântă.
    Bă, tu realizezi cum se educă acum copiii? “poate are noroc și-o aude cineva”…

    • #31

      insurat cu cantacioasa si absolvent de studii medii in muzica iti pot zice ca sansele sa faci avere din cantat sunt mi mici decat in constructii. Cred ca financiar doar 0,001% o duc peste medie in tara din care vin. Ma refer la muzica clasica cum ai zis tu, gen pian, canto, flaut…

    • #32

      Dap. Am scris poezii până când mi-a zis Fănuș Neagu “Bă, tu scrii foarte frumos. Vrei să mori sărac?”

    • #33

      @Lucifer: Hai ca la flaut pt fete e mai mult de 1%. Bineinteles nu flaut ‘clasic’, mai degraba flaut ‘modern’ 🙂

    • #34

      Ba tu esti ca buzdugan, furi chestii de pe net? Am mai citit undeva asta cu pianu, posibil sa o fi scris tu aici, dar imi esti antipatic asa ca presupun ca nu ai scriso tu.

    • #35

      @ super_fotbal: nea ilie nu “fura chestii de pe net”. doar le pune in context sa inteleaga unii, altii chestii pe care capu lor nu le pricepe direct. era la un moment dat dupa revolutie parca, o carticica cu povesti de tolstoi cu talc. cam despre asta e vorba.
      omul iti spune ca fara munca nu reusesti in viata si ca ajungi atarnache si tu zici ca e sintaxa de kkt.

  10. #36

    Cam asta-i. Ti se propaga ideea de inavutire daca vei munci pentru altii, fiind scobit in buzunare si de stat, iar intre timp tre sa jonglezi cu sanatatea, cainii salbatici, tiganii, haterismul, homofobia. Ma doare-n pula de homosexuali, dar ura asta imprastiata pe ici-colo devine molima.

    ramai in america tati, n-are rost

  11. #38

    Fie pâinea cât de rea, tot mai buna ii in tara mea

    Barack Obama

    • #39

      “Fie painea cat de rea, tot ti-o fura cineva”.

      Nu mai stiu cine, da’ român in orice caz

    • #40

      Nea zapada, trupa se numeste Spitalul de Urgenta, iar opera de o incomensurabila valoare se intituleaza “Traiasca berea”.

    • #41

      @Arthur: asa, asa, ai dreptate, merci (deh, varsta! )

    • #42

      Fie painea cat de rea, tot mai bun e cozonacul! – Divertis

    • #43

      Dacă nu aveți pâine, mâncați cozonac – Ceva pipiță importantă de prin istorie

    • #44

      Fie painea cat de rea, sa nu incercati s-o cumparati din judetul Covasna.

  12. #45

    Credeam ca e un articol din care sa inveti ceva, sa vina cu o idee, cand colo munca si iar munca.

  13. #47

    Munca in Romania duce la succes si nu ai nevoie de noroc. Motiv pentru care ai plecat in America.

    Bai, nici eu nu sunt destept, dar..

  14. “N-am plecat, bă. N-am plecat! Sufletul meu e tot acolo. Muncesc de mă crăcănez pe-aici și-am să mă întorc când o fi de întors.” – adica esti un oportunist (ca majoritatea românilor, de altfel) … nu ca ar fi neaparat ceva rau in asta 😉
    Ti-am mai citit din articole, comentarii … ma bucur sa vad ca ai o gramada de fani rasisti, xenofobi etc. (ca majoritatea românilor, de altfel).
    In concluzie, esti mai român decat iti place sa crezi …

    • #49

      Dacă chiar urmăreai comentariile mele aflai că sunt într-un contract care necesită prezența mea aici — n-are nimic de-a face cu oportunismul. N-am înțeles-o, însă, pe-asta cu rasiștii și xenofobii. Chiar n-am înțeles-o.

    • Nu, n-am urmarit comentariile, am alte lucruri mai bune de facut decat sa urmaresc bloguri din Romania.
      Aha, deci esti acolo cu contract … si ce scrie in contractul ala, ca-ti omoara familia daca nu mergi sa lucrezi in US ? Faptul ca esti sau nu cu contract nu schimba cu nimic datele problemei.
      Hai sa mai pierd 2 minute sa-ti explic si care-i faza cu xenofobii si rasistii : oamenii in general isi pierd timpul acolo unde sunt chestii cu care rezoneaza 😉 . Eu, de exemplu, nu intru pe forumuri/siteuri/bloguri de conservatori/republicani nici macar ca sa rad de prostia lor pentru ca ii consider pe respectivii niste idioti. Asa cum nu intru nici pe forumuri/siteuri/bloguri de religiosi. Samd.
      Daca insa intrebarea ta se refera la faptul ca nu crezi ca ai cititori/comentatori rasisti, xenofobi etc. inseamna ca ai o mare problema de perceptie si analiza.

    • #51

      practic o critica coerenta de la unu’ care se mandreste in asemenea hal cu emigrarea lui reusita, incat are si numele expatriat. seems very legit.hai, du-te, nu mai citi bloguri pe care nu le citesti, desi i-ai mai citit cateva articole. multumim.

    • #52

      Bre Nea ilie, si matale acuma… Ceri explicatii de la unu’ care-l are in avatar pe Base, nickul “canadianu'” si un link catre Casa Alba…

    • #53

      Ăsta nu s-a uitat cine-a scris articolul. Pun pariu.

    • #54

      da’ glume cu canadieni stii?

    • #55

      @bugsy: ee, stie ca nu ne dam in vant dupa pleonasme, de-aia le evita.

    • #56

      pun pariu ca asta e tigano-canadian, de aci si disperarea lui cu “sariti, xenofobii, rasistii, uite, ne ameninta cu munca”. Tiganul cand ii pomenesti de munca devine balistic, o ia razna.

      Stai usor, balaure, ca nu iti ia nimeni socialul si nu te pune nimeni la munca, relax. Au trecut demult vremurile alea.

    • #57

      Pai daca aveti alte lucruri mai bune de facut decit de urmarit bloguri din Ro….de ce nu faceti asta? Macar sa faceti ceva util cu timpul dumneavoatra….si sa ii lasati pe altii sa urmareasca….ca se ingusteaza latimea de banda la net 🙂

  15. #58

    Zise unul care și-a pus palma-n cur și-a plecat în America.

  16. #59

    Zicea un american pe limba lui : ” Nu te intreba ce poate face tara pentru tine ci intreaba-te ce poti face tu pentru ea. “

    • #60

      Eh, se pare ca unora, tot americani, nu le-a placut asta.

    • #61

      Nu era american, era libanez…
      Khalil Gibran a zis chestia asta pe la revoluția anti-otomană 😉

  17. Eu as putea sa scriu un articol gen “munca, cum sa te feresti de ea” dar mi-e lene.

    • Daca esti bugetar, scrie-l de la servici. Macar iei si bani pe el…

    • Bo$$, Cetin, Arhi, Excelenta, e a doua oara cand sterg un mesaj si totusi apare dupa un timp. Nu e foarte important dar eu sunt platit la numarul de mesaje si nu vreau sa para ca trisez.

    • #65

      sefu, ma ierti din suflet, dar habar nu am despre ce vorbesti. in viata mea nu ti-am moderat vreun mesaj si ai 948, mai exact…

    • Nu-i vorba de moderat. De exemplu, daca apas edit si apoi sterge imi scrie ca mesajul a fost sters si initial nu mai apare. Pana aici e bine. Pun mesajul in alta parte si imi apar amandoua.
      Bo$$, parca ziceai ca am 2000, acum 900? Sunt putin dezamagit. Tre sa scriu mai mult.

    • #67

      asa apare, poate mai ai vreun user…

    • #68

      Nu mai am nici un user. Poate asa am lasat impresia dar n-am nici timp nici chef sa ma joc cu ip-uri si useri. Apesi sterge si nu sterge.

    • #69

      nu user, mail. de exemplu acum ai alt mail. aia cu stersul nu stiu ce sa zic, asa o fi pluginul, nu am ce sa ii fac

    • #70

      Plm ::))) Acum am pus gmail in loc de yahoo. Mai incerc. Oricum cand am pus mesajele eram logat si nu schimbasem nici un mail.

    • #71

      Poate ai noroc si se scrie singur 😀

  18. #72

    Daaa, păi toată lumea știe că cei mai bogați oameni din lume sunt foști campioni olimpici la cărat fân, la săpat mălai și la împins vagoneți.
    Rockefeller a fost cel mai bun mulgător din lume.
    Și în romanela, tot ăia care muncesc dețin lozul.
    Politicienii sunt niște muritori de foame.
    ps.
    bă nea țașcă, nu mai scrie ” fumat “că nu e frumos.

  19. #73

    Și încă ceva.
    Dacă ne mai povestești cum culegeai cartofi în clasa a 3 a, plantai vie în clasa a 6 a și erai sef de echipă în clasa a 10 a , s-ar putea să te așteptăm toți la aeroport să îți luăm mulajul ca să îți facem statuie.
    Călare !

  20. #78

    Ti-am mai zis odata ca tu vorbesti prostii si chestii care erau valabile prin 1900.
    Am vrut sa scriu ceva mai lung, dar m-am incurcat in propozitii si am sters. O sa incerc sa scriu mai scurt si mai prost.
    Din grupu meu, aia care baga placa asta ca muncesc de rup au salariu cel mai mic.
    Eu consider ca iti trebuie putin noroc ca sa sari si sa faci chestii, acum m-au propus sa ma duc la pregatire pentru management, sper sa am norocul de partea mea si acolo si sa iau.
    Mi-a aratat facebook o poza de acum 3 ani, aveam mainile murdare de pamant. I-am sapat unei babe o groapa pt 50 de lei, asa ca daca continuam sa muncesc fara ca sa am norocul de a vedea anuntul pt jobu asta probabil caram pamant in continuare.
    Ce spui mata acolo se aplica intr-o lume de care eu nu am habar, dar nu e asta de azi. Cand recruteaza, astia resping cv-uri din cele mai tampite motive asa ca munca de una singura nu iti poate aduce mare lucru.
    Nu zic ca daca nu muncesti cad chestii din cer, dar glorificarea muncii e o prostie. Poate in China te apreciau aia pentru asta.
    Cat despre articolul la care ai raspuns, nici nu l-am citit. Ce spunea tipu ala acolo era peste intelegerea mea, dar mata o dai mai asa ca pentru popor…

    • #79

      1. “m-au propus sa ma duc la pregatire pentru management, sper sa am norocul de partea mea si acolo si sa iau”.
      Ce noroc?! Înveți, iei. Nu înveți, nu iei. Că doar nu dau ăia cu zarul să vadă ce notă-ți dau.
      2. “daca continuam sa muncesc fara ca sa am norocul de a vedea anuntul pt jobu asta probabil caram pamant in continuare”.
      Din nou, poate nu realizezi, dar faptul că ai găsit un anunț se numește tot muncă. Alții stau și-așteaptă la birt.
      3. “glorificarea muncii e o prostie”.
      De acord, ho, că nu m-apuc de propagandă socialistă. Doar că glorificarea norocului e prostie absolută.

    • #80

      Pai trebuia sa spui ca nu faci propaganda socialista, mie asa mi s-a parut.
      Da boss, am si muncit, nu am zis ca pica din cer. Dar norocul a facut diferenta dintre a lucra la cfr sau la network rail.

    • #81

      Eu nu neg existența norocului, ci-l combat ca singur concept de viață.

    • #82

      Vă dau și eu un citat din unul dintr-o tara în care toți emigranții din Canada doresc sa ajunga: Pregatire+ Atitudine + Oportunitate + Actiune (sa faci ceva in legatura cu un anumit lucru) =Noroc

    • #83

      Pai spune asta acolo. Eu am inteles ca ma trimiti la munca.

    • #84
  21. #85

    Esti penibil bai Nea Ilie. Te-ai trezit vorbind….

  22. #87

    Ne Ilie…orice ai scrie tot e prost. Nu mai spune de munca ca e de ras.

    • #88

      Iar tu, ori de câte ori, încerci o ironie…nu-ți iese. Nu vrea și pace!

    • #89

      e din cauza limbii…

  23. #90

    Corect bre , tre sa muncesti. Da acolo e meritocratie si lucrezi pe bani. Acilea la multinationala e ….. de mama.
    Iar entrepreneur sau consultant…no thank you.

  24. Nu dau cu parul. Bravo nea Ilie. Ai zis exact ce trebuia. Dar ai fost al dracului de subtil si poate de aia unii nu cred nimic din ce zici.
    Eu iti zic ce am inteles si am inteles ca fara efort, fara sa transpiri si sa te zbati, fara sa-ti doresti schimbare, fara sa-ti doresti sa te implici, nu se poate. Munceste cu simt de raspundere si vei fi remarcat si sansele iti vor apare sau cum ar spune altii mai destepti ca mine “norocul ti-l faci”. Asta am inteles din mesajul tau si sper sa nu ma insel. E motivant ce ai scris. Un sincer multumesc, de la firicel.

    • #92

      Bă, vă zic cu mâna pe inimă, dacă mesajul meu a ajuns la firicel sunt împlinit.

    • 🙂 sa traiasca glumele!

  25. #94

    Imi pare rau, n-am reusit sa citesc niciodata pana la final un asemenea pomelnic de articol.

  26. #95

    Coa, mare muncitor, făuritor de etică proletaro-stalinistă.
    Am muncit și eo ca tine, cu etică, sârg, devotament, fără să mă lamentez and stuff. Și am luat-o la mue. Eu eram bun la ce făceam, nici vorbă să mă avanseze, recomande, să-mi fac viața mai ușoară, eram ideal la împins baloți la deal, să iasă muistu bine la evaluări.
    Și me-am băgat cucu. De vreo 6 ani îs tută oportunistă. Unde-s banii, acolo îs și io, de la plase și cartofi, la rachete nucleare.
    Cine zice că munca te face om, în sistemul capitalist românesc, merită o pulă peste ochi și balastul din noi, că e mai importat pe cine cunoști și pe cine ai.
    Cu stimă, un pârlit de soartă, din intenții bune și etică protestantă.
    Muie Românie, oriunde te-ai afla.

    • #96

      Ia de citeste articolul de la care a pornit discutia, “Din tara tuturor ratarilor in viata”. Si comentariile, sa vezi cum sunt unii care zic “ce prost esti ba, nu vezi ca in Romania iti poti deschide o afacere fara sa te calce mafia pe gat; daca nu-ti convine sistemul de sanatate/invatamant de stat, atunci poti opta pentru cel privat; poti merge in siguranta pe strada etc”.

      Eu cred ca am orbul gainilor, si nu stiu daca-i numaidecat din cauza ca e noapte.

  27. #97

    Cred că mulți nu înțeleg ce înseamnă, de fapt, munca. Munca poate fi și activitatea aia de documentare despre un domeniu în care vrei să faci speculă, de exemplu. Tot munca poate fi și activitatea aia în care îți calculezi pașii următori pentru o eventuală promovare. Știu un băiat foarte muncitor, dar prost grămadă. Om care muncește foarte mult, dar nu avansează. Asta pentru că e prost. Degeaba muncești ca un prost. Cum o fi mai bine? Să muncești ca un prost pentru un avans de 100% în 2 ani? Sau să muncești deștept pentru un avans de 200% într-un an? Ce face diferența dintre cele două situații? Tot munca. Spre exemplu, vă dau cazul muistului clasic, care este nesuferit la locul de muncă, un muist bășinos pe care nu îl place nimeni. Ăla are așteptările lui, nu? Vrea și el să avanseze. Cu toate astea, e un muist. Nu are trăsăturile necesare să avanseze (unii vor spune că trebuie să pupi în cur – fals, trebuie să fii diplomat și să găsești un punct comun cu oamenii care contează) dar se întreabă de ce nu e el ăla băgat în față, că doar muncește cel puțin la fel de mulți ca ceilalți. Sigur nu e el de vină… și va pune nereușita pe seama ghinionului, în niciun caz pe propriul spate. Și uite așa se diferențiază ăia care își calculează pașii și muncesc în anumite direcții, de cei care dau cu banu. Cei din urmă, din punctul meu de vedere, muncesc mult mai puțin față de primii.

  28. #98

    Ia uite, exemplu clar de “in Romania poti reusi in viata, trebuie doar sa muncesti, nu sa te vaiti”:

    ANAF acuza sase dintre cele mai mari firme romanesti din comertul cu materiale de constructii de constituire a unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala

    […]
    Cele sase firme sunt conduse de cunoscuti oameni de afaceri romani. Printre ei se numara Ioan Ciolan, actionarul Ambient SA din Sibiu, un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis. Intr-un interviu din ziarul Turnul Sfatului din aprilie 2013, Ciolan vorbea despre relatia sa de “prietenie” cu Klaus Iohannis, dublata de acelasi tip de relatie intre sotiile lor.

    [..]
    Potrivit sursei citate, operatiunile de achizitie/livrare declarate si/sau inregistrate in contabilitate, in perioada 2011-2015, de catre societatile din circuit nu au avut la baza tranzactii reale, fiind create circuite scriptice de tranzactionare succesiva in lant, incercandu-se astfel disimularea realitatii fiscale prin crearea unei aparente privind existenta unor operatiuni care in fapt nu au existat, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

    ANAF arata ca firmele fantoma au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si ungara, domiciliati atat in judetele Cluj si Bihor, cat si in Ungaria. Aceste presupuse firme – fantoma nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate in procedura de insolventa.

    ANAF sustine ca cele sase firme si-au diminuat nelegal TVA de plata si impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei.

    Sursa: goo.gl/dn0jcA

    Deci sa repetam toti: prin munca, hotarare si optimism vom avea succes. Asta e tot ce conteaza, restul sunt niste rautati si niste neadevaruri spuse de lenesi. Nu nene, munca e de baza. Nu conteaza ca salariile sunt de cateva ori mai mici decat cele din vest, iar alimentele costa la fel ca acolo. Sau benzina. Sau intretinerea/cheltuielile. Nu stim noi sa muncim si sa fim optimisti, clar. Si culmea, ni se spune cat de bine e aici de catre cineva care nu e aici si sigur, dar sigur-sigur a plecat din cauza ca ii era foarte bine aici, dar a zis sa dea o sansa si Americii, sa le arate lor!
    Eu vreau sa vad unul care sa spuna ca a reusit, doar prin munca, optimism si rabdare, sa ajunga macar la nivelul clasei de mijloc (desi naiba stie cum ar putea fi definita asta in tara noastra…). Dar cand, de la mii de km departare, citesti in ziare cum tinerii antreprenori x si y au infiintat un start-up care le-a adus faima si succes, normal ca spui ca aici e bine. Numai ca de cele mai multe ori tinerii antreprenori sunt odraslele hotilor de la putere, fie ea vazuta sau nevazuta. Marii patroni de azi au ajuns asa pentru ca au muncit. Sa dam si exemple: Ioan Niculae, Tiriac, Tesari, Dascalu, Comanescu, Popoviciu, Tudor. Toti au pornit de jos, au muncit sarguincios, au fost mereu optimisti si au stiut ca doar prin munca pot ajunge la succes. Sa luam toti exemplu de la ei. Sau ne putem uita la politicieni si la guvernanti; vom vedea aceiasi oameni care au muncit si doar astfel au reusit in viata; urmele muncii se vad pe fetele lor.
    Nu stim noi sa apreciem, asta e clar. Romania este tara tuturor posibilitatilor, una dintre ele fiind intr-adevar aceea de a munci si de a avea succes. In sensul ca tu muncesti, iar altul are succes.

    Nu cred ca autorul articolului e chiar cea mai indreptatita persoana care sa ne spuna ca in Romania ai succes daca muncesti. Daca scria articolul din Romania, din biroul firmei ridicate de la zero prin munca proprie, atunci da, ar fi avut credibilitate in ochii mei. Dar nu e cazul. Articolul pare scris de cineva care se uita cu luneta invers catre Romania. De departe e frumos, bine si miroase a succes. Cand te apropii insa, incepi sa simti si alte mirosuri.

    • #99

      Pai Ciolan a muncit, nu s-a vaitat. S-a combinat cu cine trebuie, a uns pe cine trebuie. Ma tem ca nu ai inteles esenta articolului: nu stai pe cur si astepti sa pice para din copac.

  29. #100

    Multumesc pentru articol este superb!

  30. #101

    nea Ilie, ai starnit multe discutii. Pe mine m-ar interesa unde ai facut armata si in ce an pentru ca am oaresce banuieli ca te stiu de undeva 🙂

    • #102

      giurgiu 1991, topraisar / constanța (km4) 1993/1994

    • #103

      Hmmm, la Topraisar parca era un BD ceva…

    • #104

      La Topraisar era BD pentru cadre — e altăpoveste.

    • #105

      Am citit ca ai fost impuscat in aplicatie in Jugoslavia de aceea am intrebat. Am fost si eu in unica aplicatie la care a participat tara noastra in Jugoslavia, intr-adevar un baietas de la noi (Lugerdean Florian il chema) a fost ranit neintentionat de un cadru de-al lor….mama ce scandal a iesit! Esti tinerel, bre :))

    • #106

      dar cata armata facusi, suflete?

    • #107

      Am fost clasat în urma incidentului cu moartea clinică din 1991 , i-am dat in judecată, am câștigat, m-am întors să-mi termin stagiul militar.

  31. #108

    Degeaba muncesti ca robu daca nu stii sa scrii corect pluralul la succes, mai Nea Ilie.

  32. #110

    Bravo, frumos articol!

  33. #111

    munca e pentru tractoaree.

  34. #112

    Nea Ilie,

    Stătui şi cetii tot ce se scrisă pe marginea articolului matale. Şi, deşi nu am vrut să mă mai înscriu la cuvânt pe aici în astă şagă, totuşi aş vrea să punctez câteva păreri, probabil mai subiective, dar nah, asta e. Interpretăm şi traducem ceea ce vedem, auzim, trăim prin prisma propriei noasrtre putirinţe. Şi probabil inteligenţe.

    Dacă nu mă înşel suntem cam apropiaţi de-a leat şi din acest motiv cred că ceea ce scrisăşi acolo este cam povestea tuturor ăstora mai purii de p-aici din astă congregaţie.

    Zici de muncă.
    Am muncit şi eu. Ca robotul. Am “băgat” la greu, de la adunat de şpan în fabrică până la brevete de inovaţie. Am dat cu strungul, DPFul, Oerlikonul, freza, am cărat găleţi de curent (mai şi întrebam uneori obraznic, ostentativ alteori spăşit, obosit de prostie, de care să aduc: mono- sau trifazic?). Am împins şi eu vagonete cu minetreu în turnătorie. Vara la ţară, în vacanţele minunatei adolescenţe, la reparat pompe de irigaţii, la săpat, cules, la moară sau la SMT-u la CAP-u.

    În fabricile unde am învăţat smerenia şi disciplina muncii de la oraş, am scris programe de procesare pe maşini CNC pe vremea în care introducerea datelor se făcea prin interfeţe care azi majorităţii celor obişnuiţi cu megi de RAM, tera de harduri şi megaherţi de procesare li se par din epoca de piatră. Am luat manualul am citit am învăţat şi am făcut. Aproposito, mai târziu când au venit delegaţii producătorului să facă reviziile tehnice şi să să facă update pe softul maşinilor am fost delegat să-i sprijin. I-am sprijinit 5 zile (şi nopţi) la rând c-aşa era contractul, iar la final mi-au dat un certificat de inginer specialist autorizat pe echipamentele păstorite, zicând că ei nu mai au ce face şi că dacă sunt probleme să mă cheme pe mine la înaintare. Apioi m-au cerut să le fac o vizită. Eu nu am mai ajuns eu acolo. Alţii da.

    Am trecut prin proprie forţă de muncă mai mult fizică şi probabil mai puţin ‘telectuală prin cam toate etapele ingineriei. Mai târziu, după “schimbare” şi ale economiei. Şi marketingului. Şi comunicării. Am adunat la “buchetul” portofoliului câteva “succesuri”. Toate probate, nu vorbe să dea bine la CVeu.

    Însă NICIODATĂ atunci, înainte, nu “am crescut” NUMAI pentru că am muncit. Ci pentru că ATUNCI, înainte de capitalism, câte “unul sau altul” au intuit ce “comoară” e ascunsă în “secţia” lor, pe care “felia” pe care o propovăduiau ca nişte vătafi şi, prin asta (fini psihologi puişicherii!), vedeau că este de supt, de ciupit, de “ieşit în faţă”. Deci, “hai să-i dăm un ajutor lu’ ăsta că tot mie îmi e de bine”. Nici după nu s-a schimbat nimic. Totul este la fel. Poate şi mai pregnant şi mai omniprezent. Şi uneori chiar pe faţă.

    Riboluţia, m-a prins după terminarea facultăţii. Am mai tras “un fel de master” de juma de semestru să ies om şi să mă pot apuca de treabă. Să muncesc. Aveam vise, aveam încredere, Aveam putere. Aveam un ţel. Şi am luat-o iarăşi de la “niika”. Din nou. Aferim facultăţii. Ca-n bancul ăla, cam adevărat, dovedit de timp: “Ce eşti ca şi formare profesională? Inginer. Aha, în ce domeniu? De fapt nu contează. Om bun la toate!”

    Fabricile, unităţile economice de stat, alea-alea le-au închis sau au falimentat invariabil, pentru că trebuia, cu viteza luminii. Apoi “s-au vândut”. Asta a fo’ istoria noast’. Toţi cei ca tine sau ca mine am traversat pe lumina roşie a semaforului şi ne-am cătat calea, am luptat şi muncit să ne ferim de “şoferii idioţi” ce conduceau după ureche, după bunul plac şi după propriile interese, uneori subpuse altor interese, camionul României pe drumuri “ioropene”.

    Am fost şi “entrepreneur”. Am lucrat şi în companii ca lefegiu. Am fost afară. La muncă, nu la cioridt. Am ales după câţiva ani de zdroabă – şi cred că ştii ce înseamnă munca afară faţă de imaginea muncii de la noi în anii aceia – să mă întorc să fac ceva aici în ţara mea. Am muncit cu numai un sclav la propriul stăpân poate trage. Doar doar voi vedea “luminiţa de la capu’-la-tunel”. La un moment dat, ajunsesem să plece angajaţii de la “orificiu” şi dimineaţa când reveneau să mă găseau tot acolo, tot lucrând. Muncind.

    Geaba! M-au îngenuncheat taxele, legislaţia, modificările modificate cu aplicare imediată sau chiar retroactivă, controalele, datul-cu-subsemnatu’… Încă mai trag şi acum. Deunăzi de exemplu fusăi “sumănat” să plătesc dări din 2005, reaplicate în 2007 actualizate în anno domini 2016, pentru ceva ce este plătit şi paraplătit. Dar nu, trebuie să mă duc eu acolo, să dovedesc că e cum ştiu eu, nu cum “zice ei”. Cu acte, cu chitanţe, OPuri, “docomenturi”. “Dovada!”… Pe timpul meu, pe munca mea, pe cinstea mea. Că deh…

    Nu mai comentez că alta era ideea… M-am abătut de la subiect.

    În anii de antreprenioriat – ca au cam fost ceva ani, vreo 15, am avut cum e şi normal o multitudine de contacte de afaceri şi normal că m-a uitat şi “peste gardul meu” să văd cum face celălalt de îi merge (mai) bine. De ce lui i se adunau sacii în căruţă mai repede, mai graşi, mai mulţi, mai deodată, iar mie la sfârşitul anului de abia apucam să trag linia pe plus. Ştiu, mi s-a mai zis. Management… Know-how… Estimarea resurselor… Controlul costurilor… Eficienţă… Puii mei.

    “Esplicaţia” este alta. ERA si ESTE. O ştim toţi. Am văzut-o pe viu. Am “pipăit-o”. Am primit-o peste faţă de nenumărate ori, ca o “palmă dată cu piciorul”. Vorba lui Tomiţă Caragiu: “N-ai pe cineva…? Sau măcar pe cineva pe lângă altcineva…” Eu n-aveam…

    Am renunţat. Am obosit. Clienţii mei, chiar foarte bine înfipţi în “sinergia economiei capitaliste” autohtone şi-au restrâns activitatea. Au redus bugete. Au închis investiţii. Cu părere de rău. La un moment dat a trebuit să trag şi eu oblonul. Nu aveam cum să plătesc estimat pe baza cifrelor de afaceri ale anului trecut impozitul forfait. Plus salarii şi taxe şi altele similare.

    Am redevenit lefegiu. Îmi fac treaba. Muncesc la fel de mult ca şi pentru mine. Cu zel şi încă cu încredere. Cred. Nu mai am mult. Pensia nu cred că o mai prind. Însă am înţeles de la început că indiferent unde tragi la jug, munca de fapt face parte din mecanismul de subzistenţă şi al meu şi al fermei unde păstoresc. Dar iar mă-ntorc la glume: “Cine-i harnic şi munceşte, are tot ce vrea. Cine nu, aşişderea!” În Ro un salariu decent nu este de ajuns. Peste 95% sunt cheltuieli, coşniţă şi impozite. Aşa că… “Lasciate ogni speranza voi che entrate!” Sau te descurci… altfel.

    Să-ţi zic cum am reuşit să-mi găsesc un loc de muncă deşi “patalamalele” şi calificările obţinute tot prin muncă asiduă, studiu alături de certificări recunoscute internaţional şi recomandările primite “pe bune” credeam că sunt măcar suficiente să justifice profesional calităţile mele? Intuieşti probabil. Dar asta e. M-am resemnat.

    “Munca este brăţară de aur! Izvor de sănătate”
    Brăţara este furată înainte să apuci să visezi la ea. Cât despre sănătate, cred că toţi suntem un pic bolnavi. De lipsă de viitor. Sau de speranţă în mai bine. Sau de o motivare, altele decât cele propăvăduite de diverse firme de consultanţă.

    “Cea mai bună parte a faptului că ai fost “îngenuncheat” este să te ridici repede, să înveţi şi să o iei de la cap!”
    Depinde cine te ajută să mai stai în picioare, să te proptească, după ce te-ai ridicat. Sau ce rezerve ai apucat să “pui de-o parte înainte” Altfel tot aia. Texte pentru prostimea credulă.
    Şi ar mai fi de zis, dar deja e roman foileton.

    Dar mi-am vărsat şi eu oful. Pentru prima şi ultima oară.

    Aferim, Nea Ilie.

    • #113

      Toa’su, n-am stat sa citesc, doar o singura chestie mi-a sarit in ochi: “am cărat găleţi de curent (mai şi întrebam uneori obraznic, ostentativ alteori spăşit, obosit de prostie, de care să aduc: mono- sau trifazic?)”
      Mai suntem si altii care ne aducem aminte de serile de teatru de marti seara de la TVR, toar’su…

    • #114

      @ dufu

      Ştiu că mai “este” toa’şi de-şi aduc aminte. Doară n-oi fi rămas io ultimu’ dinozaur pă pământ…

  35. Heh, pana acum am crezut ca eu sunt nebun! E vineri, 18:27 si sunt inca la lucru. Am luat pauza de cafea, mai bag o tigara si cred ca mai stau vo’ ora sa se faca 13 ore pe azi.
    Avea o vorba bunica-miu “ca banii nemunciti nu o sa stea niciodata cu tine”. Am doua chirii – casa si hala – nimic al meu mai mult de un telefon mobil si hainele de pe mine dar sunt fericit.
    P.S. Acu cred ca vin si maine la lucru daca tot m-am imbarbatat ca treaba este 🙂

    • #116

      cat timp ai clienti, cat timp esti multumit de tine si de ce faci…totul e bine

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.