confused

Una din pasiunile mele recente este să mă uit, câteva minute pe zi, la poze cu oameni, pe instagram sau tinder. Sunt atât de sătul de apusuri de soare, ploi, pisici, curcubee sau fulgere, încât pur și simplu simt nevoia să îmi clătesc ochii cu frumusețea umană drept tablou.

Știți ce am remarcat?
Privirile tinerilor. Copii, oameni de 20 și, 25, 26 de ani, toți cu priviri debusolate, nesigure, forțându-se să zâmbească sau să arate că știu ce sunt, știu ce vor sau știu ce fac.

Nu, încă nu am ajuns la vârsta la care să o dau pe aia cu Pe vremea mea noi nu eram așa. Pentru că, pe vremea mea, când eu aveam anii ăștia, erau alte vremuri, ne luptam cu alte lucruri, cu alți câini și atunci supraviețuirea era unul din factorii esențiali, nu problemele gen Am iphone 5S și merge prost, dar nu pot să îl schimb că râd prietenii de mine.

Prin urmare, bătrânilor, oamenilor de 35+, pe vremea nostră eram la fel de aiuriți și pierduți în spațiu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sunt prea batran sa imi amintesc de primii 25 de ani si nu stiu cum sa raspund ”dăcât” cu o constatare : pe vremea noastra ieream (ma chinuiam sa exist ) in patria mumă, pe vremea ”lor” am fost aproape obligat sa emigrez.
    O fi bine, o fi rau ?!

  2. #3

    No f*^£ing way.

  3. #4

    Nu, pentru ca eram intre comunism si noua democratie si era niste linii, niste reguli trasate, bune sau proaste. Acum e doar haos. Imi cer scuze, am vrut sa spun “tranzitie”.

  4. #5

    Off-topic – de ce e bifata din oficiu casuta cu “anunta-ma pe email daca mai sunt comentarii”? Intreb si eu, ca oricum mi-am pierdut parola la el de aproape un an 🙂

  5. #12

    nu, nu eram

  6. #13

    nu, marea majoritate stiam ce trebuie sa facem. acum e mult mai greu sa reusesti sa faci ceva.

  7. Pe vremea mea trebuia să-mi controlez privirea și atitudinea în poze ca îmi f..ea tata doua scatoalce de nu ma vedeam.
    Deh, aparatul foto și filmul agfa erau scumpe.

  8. #18

    pai pe vremea aia acum 25 de ani,,nu imi aduc aminte pre binestiu doar ca am stricat alor mei planurile de emigrare in canada,,,si totusi cativa ani mai tarziu tot am plecatin italia, de mai aproape de strabuni

  9. Nu cred ca eram atat de pierduti in spatiu pentru ca aveam mult mai putine “provocari”: aveam partidul si societatea care ne dictau din start ce si cum sa facem (pentru o parte din activitatile/ preocuparile noastre – scoala, servici, timp liber), asa ca nu ne mai ramanea decat sa descoperim cum e cu sexuleala (ca nu ne explica nimeni), cum e cu “prietenii” turnatori (la varste ceva mai mari), si cum sa faci rost de “distractie” mai occidentala (carti, filme, muzica, haine).

  10. #20

    Oricat de sigura pe mine ma simteam eu la 20-25 si chiar daca imi amintesc destul de bine ca stiam clar ce vreau sa fac si care e treaba cu mine, cu siguranta pentru oamenii de 35+ aratam la fel de debusolata. Si sa generalizam si subestimam problemele unei generatii intregi e un act arogant si chiar prostesc, mai ales daca se bazeaza doar pe anul nasterii.

  11. #21

    ba da, eram la fel. numai ca: 1 – nu vrem sa recunoastem (din ciclul “pe vremea mea era mai bine”), 2 – nu sunt atat de multe poze incat sa dovedeasca.

  12. #22

    Acesta e cel mai bun scenariu. O parte din noi s-au sinucis sau au murit din cauza depresiei. Noi, cei care inca supravietuim, ( nu stiu prin ce miracol ), inca ne gandim ce am facut sa ne nastem intre comunisti si hoti. Nu suntem sfinti nici noi, dar am fi meritat mai mult. Unii.

    • #23

      Esti un ratat. Pentru ca numai un ratat considera ca lucrurile ii merg prost mereu din cauza celorlati. Hint: daca ai impresia ca problema e mereu la ceilalti dar nu te uiti la tine o sa ramai un ratat. Sau, ai putea sa-ti inghiti mandria, sa recunosti ca poate ai si tu o problema si sa ceri ajutor.

    • #24

      Ai dreptate. Din pacate, Romania aia din 1989 nu mai exista. Acum exista doar un fel de nomansland sinistru bantuit de fostii securisti sau de progeniturile si acoloitii lor.
      Intr-un astfel de mediu, e imposibil sa faci ceva cu viata ta.
      Daca emigrezi oriunde altundeva, simti imediat diferenta dintre o societate facute “pentru ei” si una facuta pentru oameni. Romania e “pentru ei”.
      Sfatul meu: plecati, mergeti mai repejor sau de-a dreptul FUGITI din tara aia cat mai puteti!

  13. Hai sa nu degeneram cu discutiile in ceea ce priveste privirea tinerilor dintre 20-30 de ani. Problema ca are la baza nesiguranta oferita de tara asta minunata. Daca tanarul provine dintr-o familie care-i asigura cel putin o masina de 50k+ si ii face toate mofturile, crezi ca mai are el o privire debusolata? Poate de mahmureala sau de la vreo doza mica. Ca si contraexemplu avem copilul provenit dintr-o familie modesta. Asta invata bine, a facut o facultate, un masterat, acum poate e la doctorat sau l-a terminat si incepe sa intre putin in criza ca nu reuseste sa-si gaseasca un cacat de slujba care sa-i asigure traiul zilnic. Mai poti oare zambi natural si chiar sa te bucuri de viata cand la 26 de ani te uiti la ma-ta sa-ti dea bani ca sa-ti cumperi ceva sau sa iesi la un suc cu prietena? Sa nu va aud cu vrajeli ca vezi domne nu vrea sa munceasca sau cacaturi de genul ca mai sunt oameni care traiesc si prin provincie si castiga, la patron, fix 600 de lei/luna sau la stat minimul pe economie (~650 ron/luna).

    • #26

      I feel your pain, my brother ! Ma rog, nu chiar aceleasi lucruri, dar esenta…

      Unii se scalda in CLS-uri si vile, nu au cum sa inteleaga ca exista si altii care, nu vor decat o sansa sa arate ca pot, ca vor, ca stiu sa construiasca ceva, dar sunt debusolati total de ce se intampla in tara asta condusa de inapti. Pe care ii aleg alti inapti. Nu putem sa facem nimic, fiindca suntem o minoritate nesemnificativa.

      Unii nu vrem bogatii, ca nu le ducem cu noi in mormant…vrem doar o viata normala, dar cam greu asa ceva…. Cu cine ? Cu fetele care umbla numai dupa bani ? N-ai cu cine

    • #27

      da e de cacat sa lucrezi ca un tamplar, sudor, tinichigiu, trebuie pile multe si parinti cu bani ca sa iti faci un rost in viata.

    • @theRaducu
      Da, e de foarte mult cacat sa lucrezi ca sudor, tamplar, mecanic cand tu ai terminat un futut de doctorat la o Universitatea renumita. Da e de cacat ca vrei sa ramai in Romania si te plateste statul cu minimul pe economie desi tu iti futi nervii intr-un domeniu care implica cercetarea. Da e de cacat ca astepti sa se schimbe ceva in tara asta desi tu cunosti cel putin 3 imbecili care depasesc limita de prostie admisa pe metru patrat dar ei lucreaza intr-o institutie a statului pe un post de conducere. Da, e de cacat!

    • #29

      mai taie din ele da-le dracu’. De ce faci studii cu carul daca piata de munca nu are nevoie de posturile respective? toti fostii muncitori, tarani veniti la oras isi imping copiii sa faca studii universitare.

    • Exact asta este spiritul care dainuie in majoritatea polulatiei unui stat aflat in plin proces de consolidare a democratiei. Pai dragule, cum sa-ti explic eu mai bine ca tu sa pricepi cel putin jumate din cate iti voi spune? O sa incerc totusi sa te fac sa Intelegi folosindu-ma de metoda exemplului.
      Vezi matale, domnule cetatean al acestui stat, ca Romania (spre exemplu) sufera teribil in privinta oamenilor calificati – si aici nu ma refer la sudori, mecanici, lopatari, s.a. – care sa lucreze in domeniul studiat.
      Un exemplu foarte bun pe care vreau sa ti-l ofer este acela ca: Romania este tara care isi plateste extrem de prost profesorii si cercetatorii. Plecand de la acest aspect (adevarata in proportie de 100%) ajungem sa avem si un sistem de invatamant foarte neadecvat pentru secolul XXI si pentru un stat care se vrea a fi Occidental. Ma intelegi matale? Daca tinerii care fac studii: licenta, masterat, doctorat, postdoc, ajung sa lucreze ca lacatus, mecanic, si vanzator atunci sistemul educational nu isi are rostul si nu va reusii sa-si atinga scopul principal si anume acela de a forma oameni intr-un anumit domeniu necesar statului: politic, tehnic, medical, etc.
      Asa ca domnule comentator, te rog sa intelegi ca Romania are nevoie de oameni pregatiti care sa activeze in domeniul pe care l-au studiat ei si NU de oameni cu doctorate care sa activeze in domenii care au nevoie doar de cele 10 clase obligatorii.
      Trebuie inteles ca un stat care-si bate joc de educatie ajunge sa produca doar cretini pe banda rulanta. Asa cum se intampla in Romania anului 2014. Daca tot ne uitam spre SUA, de ce dracului nu observam ca aia investesc foarte multi bani in cercetare. Noi, in fiecare an, acordam tot mai putin cercetarii.
      Asa ca nu are rost “sa taiem din ele da-le dracu`” ca in cazul acesta o sa ajungem sa fim condusi de oameni gen Vanghelie si de imbecili angajati pe pile care nu reusesc sa desparta corect in silabe. Pricepi matale?

    • #31

      @Arhi: i-ai dat drumul lui alin ropan din spam? vezi ca se agita si-si jeleste de mila iar pe aici….

  14. #32

    Stai un pic, acum am citit tot. Cum adica ? Tu ai impresia ca noi astia de 27 de ani nu avem altceva in cap decat Iphone ? Vezi, ca mai exista in tara asta si altfel de tineri, nu doar cocalari.

    • #33

      alin, tu esti ala care a declarat in scris ca vrea sa ucida femei, pentru ca sunt curve. in locul tau, inainte de a lasa comentarii pe bloguri, m-as duce la un control medical. si e un sfat foarte serios.

    • #34

      Si tu iei ad-litteram tot ce spune unu pe internet ? Poate doar troleaza, poate doar glumeste…. Nu as face asa ceva, nu sunt un astfel de om, dar cred ca si tu iti dai seama ca am pe undeva dreptate, nu ?

      Chiar ieri am ramas afis cand am vazut ce acritura de femeie poate fii na de vreo 22 de ani, si cata rautate poate avea in ea.. De astea femei sa imi placa mie ?! Nu, mersi…

    • #35

      Pentru că era așa fix din cauza vajinului dintre picioare, nu pentru că atâta o ducea capul, nu?

    • #36

      Da Cetin, mai sunt care au si Galaxyuri in cap.

  15. Generalizezi. În plus, o poză în care-ți fuge ochiul într-o parte e doar o poză nereușită, nu una care trădează sentimente profunde, debusolare și nesiguranță. :))

    • #38

      Sau poate ca e vorba doar de un inceput de strabism prezidential.

  16. #39

    Eu cred ca variabilele erau mai puține pentru noi. Adică dacă te ducea capul și doreai mergeai la o facultate care ulterior îți imprima un traseu destul de clar (inginer, contabil,.). La fel și pentru cei ce făceau o scoală de meserii – găseau ușor ținta după aceea – un loc de munca într-o fabrica sau un atelier ceva.
    Modelele noastre erau cumva palpabile – “uite ce bine o duce varu’ dacă a învățat, e inginer acum”. Acum modelele sunt cei ce apar la Kapatos, Maruta… și în tabloide. Copii ăștia probabil ca ar dori sa se întrepte către ceva dar acel ceva nu are un început, tine mai mult de noroc și bani (ai părinților cel mai probabil). Pe buna dreptate cei din generația asta par sau sunt debusolați.

  17. #40

    Bineinteles ca eram aerieni, da-ti mai dadea maica-ta cate-o serva peste cap cand o luai prin ceapa, acum copilu` nu mai face absolut nimic gresit, vina o are oricine altcineva…pica prostu` bacu`, profesoru` e de vina…
    Pe langa asta, noi nu am fost menajati asa ca astia din generatia hepimil

  18. #45

    daca nu esti debusolat la acea varsta, atunci cand? doar e momentul marilor schimbari, a alegerilor, a tentatiilor, a nisipurilor miscatoare. eu zic ca majoritatea am fost asa. la 30+ lucrurile sunt mai asezate, directiile sunt mai clare, ceea ce se reflecta si in fizionomie oarecum.

  19. #46

    Nu stiu daca l-am mai spus pe aici…

    Ion se intalneste cu Maria pe ulita.
    – Marie, stii, eu as vrea.. asa… cum sa-ti spun eu… Sa.. Sa ne futem..
    – Ma Ioane, stii, eu mi-s lesbiana..
    – Ce-i aia?
    – Cum sa-ti spun eu tie.. O vezi pe gagica aia de acolo?
    – Da…
    – E.. Io cu aia m-as fute..
    – Ahaa…. Pai Marie, in cazul asta si eu mi-s lesbian..

  20. #47

    “Bătrânii” au fost mult mai debusolaţi decât generaţia mea. Gândiţi-vă numai la perioada 1989-2000. Ce au făcut “bătrânii” de astăzi în deceniul ala. Revoluţie anitcomunistă pentru a îl vota pe comunistul de Iliescu in proportie de 85%. Vandut case si pamanturi pentru bagat bani la Caritas. Pentru ca e logic si normal sa iti dea cineva de 5 ori mai muti bani dupa cateva luni. Ramas fara case si pamanturi, vandut chilotii de pe ei pentru a face FIX aceeasi “investitie” la FNI. Now that’s some fucked up shit!
    Noi astia tinereii, debusolatii, inca nu aveam asa ceva in palmares.

    • #48

      Daca aveam si noi varsta lor, sunt convins ca faceam exact acelasi lucru.

    • #49

      Păi tocmai de la asta a pornit discuţia. De la faptul că nu avem vârsta lor :))
      Probabil tu, Andrei, dacă te-ai fi născut cu 15-20 de ani mai devreme, îţi băgai casa la Caritas. Dar tu, Andrei, tânăr al anului 2014, ai face aşa ceva? Bănuiesc că nu. Noi suntem mult mai ancoraţi în realitate decât au fost părintii sau bunicii nostri atunci cand au avut varsta noastra.

  21. Eu țin minte două categorii: naivii/debusolații, și lupii, ăia care au învățat de la mama și tata cum se fură.

    Cred că privirile debusolate sunt mai ușor de sesizat. Și poate că acum doar a crescut media de vîrstă pînă la care oamenii sunt debusolați.

    • #51

      cred ca toti am fost debusolati. doar ca acum am ajuns la varsta cand pot detecta panica in ochii unui om

  22. #52

    Oamenii-s mereu la fel, doar ca epoca in care traiesc e diferita. Caragiale scria despre niste evenimente care sunt actuale si acum.

  23. #53

    Tinerii au fost la fel de debusolati și înainte. În vremurile de tristă amintire, se făcea la școală o chestie numita orientare școlară si profesională. Teoretic compara ce vrei tu să te faci cu ce competențe ai. Firește, noțiunea de piața muncii nu exista. Tot firește, mai mult de jumătate din clasă au vrut să se facă electroniști, pentru că pe vremea aia cea mai mare frustrare era să ți se strice televizorul, iar cine știa să repare televizoare făcea o grămadă de ciubucuri. Cea mai tare a fost o colegă care a vrut să se facă “electroniciană”. Mie nu mi se pare că tinerii ăia care visau la un ciubuc din reparat televizoare erau mai “busolați” decât ăștia care vor să facă acum un ciubuc din adus mașini din Germania, și-și aleg școala în funcție de prietenii de pe fb. Piața muncii în continuare nu există pentru ei, adică nu are pondere prea mare la alegerile pe care le fac. Nu s-a schimbat nimic esențial.

    O clasă de viitori lăcătuși mecanici, la absolvire. Le-a cerut maistrul să arate lanțul cinematic de la o mașină de gaurit (de-aia fixă). După ce s-au sfătuit îndelung, purtatorul lor de cuvânt a grăit așa: mașina asta de gaurit nu are lanț cinematic, l-o fi furat cineva. Și au primit atestat, pe unul de-ăla îl chemai să-ți repare mașina de găurit în uzină. Nu numai, dar și de asta s-a plăbușit industria română.

  24. Aceasta “debusolare” apare si din cauza libertatii prea mari. Uita-te in jur, cat de complexa e viata astazi, cate trebuie sa stii, cate trebuie sa faci, sa intelegi, s-au schimbat vremurile. Deja am intrat in perioada de multitasking, cand daca stii sa faci doar ceva, esti prost, trebuie sa stii sa faci cat mai multe, cat mai bine, altfel esti nul.

    Este un subiect foarte greu de abordat si cu foarte multe ramuri pe care se poate merge, dar iti dau un exemplu concret. Anul trecut am terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare in cadrul UPB. Stii ce-am vazut pe fata a 90% din colegii mei, cand am absolvit? Exact aceasta debusolare despre care vorbesti. Si stii de ce? Pentru ca parintii iti zic sa faci o facultate, ca ea te face om, cand ea e fix nula, pentru ca toti prietenii tai se distreaza in timpul studentiei si tu nu poti sta sa inveti, ca ai deveni antisocial si depresiv, pentru ca nimeni nu-ti zice exact ce se cauta de la tine in ziua de astazi. Ce faci tu in liceu si la facultate nu are aproape nici o legatura cu ceea ce vei lucra eventual. Dar chiar si daca-ti spune cineva asta, tu nu vrei sa crezi in adancul tau, pentru ca asa ai fost crescut, cu zicala “tu fa mama o facultate si vei trai bine”.

    Temptatiile sunt multe, lumea a evoluat, cerintele sunt mai mari si din pacate nu prea exista oameni care sa te ghideze spre ceva. Acum 20 de ani poate daca citeai 2 carti dintr-un domeniu, deja erai bun. Azi, citesti 10 carti dintr-un domeniu si ai o idee de baza, atata, iti trebuie ani si ani de experienta ca sa devii bun. De aia debusolarea.

    Tot ce-am scris a fost in legatura cu tinerii care au ceva in cap. De acord ca sunt si destui care sunt de pe alta lume, ei vor fi debusolati si la 60 de ani, dar cred ca fiecare generatie are “problema” asta.

    • #55

      Andrei, nu exista libertate prea mare. ci educatie prea putina.

    • #56

      Hai sa nu mai scriem “temptatii” daca avem pretentia ca vorbim in numele tinerilor “care au ceva in cap”.

    • @ Caricatura : Hai sa nu mai cautam rahat in orice. Din tot textul, ai gasit un cuvant gresit (luat din engleza, greseala mea, adesea mai fac dintr-astea) si gata, comentezi ? Felicitari, m-ai facut sa ma simt prost cu mine, data viitoare o sa-i zic sefului ca n-am terminat la timp treaba fiindca am stat sa-mi recitesc scrisul, sa nu cumva sa-mi sara un troll in cap.

      @ Arhi : Si educatia din partea cui vine? Nu stiu cum esti ca parinte, sau cum vei fi, dar eu iti spun ce-am auzit din gura parintilor mei si din gurile altor parinti : “Lasa-i pe altii mama, tu fa o facultate si-o sa fie bine”. Si ghici ce, multi tineri, fiind crescuti asa, asa se invata. Si se inscriu la facultati care nu spun nimic, le termina si apoi ajung vanzatori la Cora, cu priviri debusolate. Este un subiect pe tema caruia as putea discuta cu tine la multe beri, fiindca este foarte vast, dar in cateva commenturi doar ne aruncam cateva idei nestructurate.

    • #58

      Domnule, greseala nu a fost nevoie sa caut prea mult, greseala e mare si, mai ales, ridicola, daca pretinzi ca vorbesti in numele celor “care au ceva in cap”.
      Paragraful al doilea scris de tine initial nu are sens deloc. Ce legatura au prietenii tai cu ce faci tu in facultate si cat inveti? Educatia in Romania are bube multe, aici suntem de acord. Dar de aici pana la a spune ca este nulaeste o cale lunga si imi pare rau daca ti-ai pierdut timpul patru ani.
      Rolul parintelui cred ca este sa te sfatuiasca sa mergi la scoala, dar deja cand esti la varsta de a da la facultate esti major, deci cred ca putem sa ne asumam o bruma responsabilitate pentru alegerea asta. Dincolo de asta, mi se pare perfect normal ca la 24-25 de ani sa nu ai certitudini si sa fii panicat. Termini facultatea, esti privit ca adult, nu iti mai vine sa stai acasa sau sa astepti pachet de la parinti, berea de 5 lei nu-ti mai place ca ficatul nu mai duce si, la urma urmei, certitudinile nu sunt tocmai semnul unui om inteligent, mai ales daca sunt certitudini venite in 24 de ani, din care vreo 18 totul ti s-a dat cu lingurita. Mai bine sa fii panicat la 25 de ani, decat la 40, cand te intrebi ce-ai facut cu viata ta. Nu e mare filozofie, oricum nu facem prea mult timp umbra pamantului, deci de ce sa pretindem ca viata si bunastarea noastra sa fie prioritate pentru altcineva in afara de noi?

    • Bun, vezi ca poti da si un reply argumentat, fara sa cauti nod in papura? Era atat de greu?

      Colegii tai de facultate au in general o influenta foarte mare asupra ta si a ceea ce faci, tocmai fiindca ei devin anturajul tau. Iar studentia in ziua de astazi este vazuta ca cea mai frumoasa perioada a tineretii, fiindca inca n-ai griji, nu mai esti cu parintii in casa (sau macar in acelasi oras) si esti inconjurat numai de tineri ca tine. Ai toate oportunitatile sa te simti liber si bine in acei 4 ani de facultate.

      Sunt de acord cu ce-ai spus la final, si daca ai citi mai subiectiv, poate ai realiza ca nu esti departe de ce am vrut eu sa spun. Eu doar am dat un exemplu concret, ca debusolarea aceasta e normala.

      In fine, inchei aici subiectul.

  25. #60

    E ca faza aia: acum sunt mai multe batai in scoli decat pe vremuri. Nu, nene, acum sunt mai multe smartphone-uri care sa filmeze actiunea in high quality.

  26. #61

    Arhi nu stiu cum erati pe vremea voastra dar ai remarcat bine. Tinerii (de la noi cel putin) chiar sunt complet debusolati si cu idei nerealiste legate de viitor. Cei care in timpul liceului stiu ce vor face si in ce domeniu vor sa se pregateasca sunt putini. Mie imi explica o eleva de clasa a XI-a ca nu are nevoie de BAC pentru ca o slujba bine platita se gaseste si fara asta. Si ca pentru mai putin de 12 milioane pe luna nu s-ar duce nicaieri sa munceasca. Nu a ras nimeni de ea. Au ras in schimb cand un baiat din aceeasi clasa a spus ca el vrea sa-si faca ferma de porci sau de vaci, ca o sa ia BAC-ul si o sa faca un proiect sa acceseze fonduri europene pentru asta (vorbim de un liceu de la tara totusi.) Astea-s doua exemple de copii care nu au priviri debusolate. Restul nu vor sa se gandeasca la viitor “inca”.

  27. Eu, la varsta de 17 ani eram prost. Nu ca as fi vreun destepr, acusi.
    Cand imi era prezentata o fata, ziceam “Ma cheama Morom3t3, incantat de cunostintza” si ii sarutam mana. Asa vazusem eu in filme. Si alea chicoteau…

    Pe urma cred ca i s-a facut mila unui var mai mare, rocker, Guns’s Rossist, si m-a luat subt aripele lui si mi-a aratat adevarata fatza a muierii.
    Si de-atunci sunt mereu in garda, ba chiar actionez anticipat.

  28. #63

    Prin meseria mea lucrez cu tineri, foarte multi tineri. Si majoritatea sint la fel de debusolati ca in Romania.
    Am impresia ca este vorba de generatia pentru care mediul online este mai important decit realitate. Pentru aceasta generatie este mai important sa ajunga printre cei mai buni jucatori de BF4 (de exemplu) decit sa interactioneze cu persoane reale. Lucreaza in timpul facultatii doar pentru a-si plati cel mai scump plan pentru telefonul celular, care neapar trebuie sa fie de ultima generatie, sa poata conversa cu prietenii online cind e in autobuz. Putini dintre ei au capacitatea sa decida corect in viata si sint foarte multumiti cind altii decid pentru ei. Socul realitatii vine cind termina studiile dar social sint undeva la nivelul unui copil de 18 ani. Nimeni nu vrea asa ceva in compania proprie si de aici apare disperarea si restul…

  29. #64

    Eram pierdut in spatiu cand cautam bere la jumate in sticle verzi; cele maro erau de multe ori cu gust de ulei! Gee

  30. Suna destul de profund premiza de la care ai pornit, cum ca privirea tinerilor ar dezvalui atat de multe lucruri. I shall think about it.

  31. #66

    televizorul,telefonul,alealalte ce emit video au un efect de futere a sinapselor pe termen lung.niste colegi faceau odata,in anul 1 de psiho,experimente pe tema asta.sigur,la un nivel insignifiant.da’ ramaneai perplex uneori de rezultate.in acelasi timp,daca n-ai,esti nul.generatia pana in 25 de ani,sa zic.intr-o discutie de complezenta,ne zicea o profesoara(austriaca,ea,de felul ei si de varsta a 3-a):”copii de azi au uitat sa isi foloseasca creierul in a-si proiecta viitorul,si mi se pare ca deseori confunda realitatea cu fantezia”.cred ca e cea mai concisa opinie a cuiva pe care am auzit-o pe tema asta.
    a doua la mana:intotdeauna a existat o oarecare “lupta” intre generatii.probabil ca dintotdeauna.pentru ca omul se obisnuieste cu micile lui tabieturi(imi place cafeaua asa,cu atata zahar,ziarul sa stea acolo,imi mancarea aia,imi place sa fac sex asa,si tot asa…) iar tanar inseamna in general hormoni.actiune.impuls.nerv.ei se adapteaza usor la lumea asta,de fapt nici nu trebe sa se adapteze.cresc odata cu ea.pe cand mama mea,de exemplu,abia are mail de vreo cateva luni.da inca nu stie intra din prima “pe el”.
    am intalnit cativa negri in ultimii ani.intotdeauna am cautat sa ajung sa-i cunosc putin(pe aia care nu is nascuti prin europa,ei fiind prima generatie de expati) incat sa-i pot intreba una-alta.toti,fara exceptie,apreciaza europa.cultural,nivel de trai,organizare statala si sociala.si nu toti vin din coliba si triburi.
    Romania,ca de obicei,e in off-said.n-avem nimic.exemple:mergi in orice tara din ue(poate exagerez,nu le-am vazut pe toate indeaproape) si seful,in general,chiar de ar avea 3000 de angajati,uneori merge printre ei.da nu auzi pe nimeni “ba,scoala,in pula mea,vine seful”.si pe sef nu-l auzi urland.si inca ceva:zicea cineva mai sus de copilul ce voia fonduri europene,visa o ferma,ganduri de viitor.aialalti radeau de el.radeau de el nu pt ca ala visa firma,ci pot ca visa porcarie.sau cu vaci,sau ce animale erau.daca zicea ala ca vrea sa faca o firma de recuperare creante pentru zona cornului africii,nimeni nu radea.asa e la noi cu munca.de cate ori,chiar unii ce zic ca respect si plm si is relativ occidentalizati in gandire,nu scot cate una de genul:”da-l in mortii masii de muncitor in depozit!pai imi spune el mie nu-stiu-ce?in pula mea,am doctorat,is dentist,is o pula…sigur,o sa zica unii ca din cand in cand,mai injuri,mai scapi fraiele nervilor.insa pana atunci cand majoritatea “educatilor” nu se va mai considera superioara in niciun fel astora(printre care ma numar si eu),care muncesc pe salariul minim pe economie,nimic nu se va schimba.
    uitati-va la generatia care acum are 50 de ani.alcoolism,bataie in familii,someri,daca nu pica,picura.cam asta e mentalitatea(sigur,nu la toti,da procentul e considerabil).pai…despre ce educatie a copiilor vorbim?copilul ala,ce repere isi poate lua in viata?ca daca nu intalneste persoana potrivita la mom potrivit,isi fute viata incet si sigur.

  32. #67

    Mai, e frumos si flatant sa spui (crezi) ca noi nu eram asa. Arhi, ai dreptate, ne luptam cu alte lucruri, altfel de probleme, insa un lucru e o problema mare sau mica in functie de cine se confrunta cu ea. Eu cred ca eram la fel de debusolati, pentru ca debusolarea aia e o caracteristica a varstei, si nu a vremurilor in care traiesti. Noi am avut „norocul” sa ne confruntam cu probleme mai substantiale si mai profunde, insa adolescentii de acum isi considera problemele la fel de substantiale si profunde… It’s all in the eye (mind) of the beholder

  33. “nu exista libertate prea mare. ci educatie prea putina.” Arhi nici nu ştii câtă dreptate ai. printr-o conjunctură mai mult sau mai puţin favorabilă m-am ocupat în ultimile 2 luni de trei copii. de 7,8 şi 10 ani. părinţii divorţaţi iar copii martori la discuţiile de rahat ale părinţilor. de ce trebuiau copii să fie martori? ei, la asta nu ştiu să-ţi răspund, poate că lipsa de educaţie vine de la părinţi, oameni de peste 40 de ani crescuţi, cică, pe acele vremuri bune. şi da, cu facultate că de, facultatea îţi îmbogăţeşte anumite cunoştiinţe dar nu te educă. ce să spun? copilul cel mare trece clasa a patra dar nu ştie tabla înmulţirii, la 6*3 de exemplu, socoteşte pe degete, pentru că, nu-i aşa? şcoala e o prostie, engleza e grea şi la ce-ţi trebuie? etc… este adevărat că au posibilităţi financiare mari dar ce tineri vor deveni? nu-mi imaginam că există asemenea situaţii. sincer. dar hai să zicem că ăştia vor avea bani şi se vor descurca cumva. pe de altă parte mă uit la mine în bloc. tineri din familii super modeste. nimeni nu le vorbeşte despre importanţa învăţăturii, despre faptul că învăţând îşi pot crea un alt fel de viaţă. sau, dacă nu îi duce mintea pot face o meserie care să le asigure un trai decent. nu. majoritatea ajung de vând în piaţă, spală maşini la spălătorii auto, se fac alipinişti utilitari că sună spectaculos, etc … – dacă sunt băieţi, că fetele de la 16,17 sau 18 ani se mărită şi fac copii. şi nu sunt de altă etnie. mă uit la câteva fetite pe care le ştiu şi care au, deja, 2 copii la 21-22 de ani. un comentator de mai înainte spunea că nouă ne mai dădeau părinţii una după ceafă să ne revenim. acum, remarc că părinţii se împart în două, cei cu bani care spun că nu contează, cei fără bani care spun că lasă-l trebuie să înveţe să se descurce. iar tinerii ce să facă? fac şi ei ce pot. ambele categorii au însă ceva comun, telefoane super scumpe şi haine de firmă. cei cu bani mai au şi maşină. de parcă fără astea nu existi. şi-n lumea asta a lor, complet debusolată, chiar nu exişti. mă gândesc că vina ne aparţine, nouă, părinţilor, noi care am înotat prin ani tulburi imediat după revoluţie nu ştim să ne educăm copii. că totul ţine, nu-i aşa? de cei 7 ani de-acasă.

  34. Nu este vorba de debusolare…când te uiți drept nu iese bine poza…

  35. #70

    Acelasi lucru l-am remarcat si eu la acesti tineri. Teama din privire, neincrederea pe care o arata, isi cladesc o viata pe toate aceste lucruri “la moda”, in care increderea lor de sine creste odata cu numarul de like-uri primite. Nu e de mirare ca atunci cand balonul se sparge nu mai ramane nimic care sa le ofere siguranta si certitudine. Nu se cunosc pentru ca nu au invatat sa se cunoasca decat prin prisma celorlanti.

  36. in tara asta lipseste respectul fata de altii si fata de propria persoana(uitati-va cum au ajuns sa se imbrace, sa vorbeasca si sa se comporte o groaza de compatrioti, comparativ cu ce vezi in tari mai vestice). nu mai sunt de vina doar politicienii, sistemul, mass-media, ”hotii” si atatia alti tapi ispasitori pe care s-a obisnuit sa dea vina poporul. oamenii obisnuiti trebuie sa se schimbe, pentru ca schimbarea ”tarii” sa fie doar un efect secundar. ganditi-va. cine a ajuns sa va faca mai mult rau? ”statul” sau semenii obisnuiti? da, ei au fost pervertiti si de sistem, dar nu la fel de fortat ca pe vremea comunismului.

  37. #72

    Terminați, măi tată, cu “pe vremea mea”. Eram niște aiuriți, tataie — cel pu’in io. Vă spui cu mâna pe inimă… Eram niște aiuriți fără cătare și fără genunchi. Nu doar apatici, dar și serios avariați din punct de vedere social. Habar n-am cum am reușit să supraviețuim ca generație, poate doar din instinct.