Am văzut în ultima vreme multe reflecții docte asupra sistemului de sănătate din România, care este desigur falimentar iar medicii sunt niște incompetenți șpăgari care le lasă să mori la poarta spitalului.

Suntem experți în păreristică și futegrijă. În general, chestia asta mă distrează, dar am ajuns la un punct în care opinionarzii dezinformați și agresivi mă exasperează. Da, și tu!

Momentul a fost catalizat de băiatul ăsta. 

Ăsta e nivelul educației medicale din România: un băiat care nu știe că este vaccinat de rujeolă, și de aia nu a făcut boala, dar emite păreri docte online. Alți semidocți care îl citesc și probabil se gândesc „da mă, are dreptate, ce i-a zis-o!”. Cancer de informații nedocumentate care se împrăștie până când metatstazează la nivelul întregii societăți. 

Și acum o să arunc în voi cu un termen pe care doctorii îl folosesc la fiecare consultație, și de care depinde decisiv calitatea actului medical: anamneza. Când ajungi la doctor, înainte să arunce cu analize în tine, te întreabă: unde doare, de când doare, ce boli mai ai, ești alergic la medicamente, părinții tăi ce boli au, chestii din astea. În funcție de răspunsurile tale, medicul poate să îți pună un diagnostic preliminar, pe care îl va confirma sau infirma prin analize specifice. 

Și acum să îmi spuneți voi: câți dintre voi sunteți capabili să răspundeți măcar 50% corect la întrebările astea?  

Câți vă cunoașteți istoricul medical? Știți ce boli ale copilăriei ați avut, și la ce vârstă? Știți că puteți afla dacă ați avut unele boli virale sau nu, dozându-vă din sânge anticorpii specifici (de exemplu, la varicelă, se dozează anticorpii pentru virusul varicelo-zosterian)?

Câți dintre voi știți ce boli au părinții voștri și care dintre ele sunt transmisibile genetic (de exemplu, bolile autoimune cam au șanse să fie transmise următoarelor generații)?

Câți știți ce vaccinuri ați făcut atunci când erați mici?

Câți știți dacă ați făcut vreodată alergie la un medicament?

Mă, și nu e greu de aflat. Puteți cere fișa de la medicul de familie, puteți să intrați online să vedeți care era schema de vaccinare în perioada când erați voi mici, puteți să folosiți internetul pentru a citi (din surse decente, pe care ar trebui să știți să le alegeți, că vă dați pe internet de zeci de ani și sunteți deștepți) despre bolile pe care le au părinții voștri. 

Puteți, înainte să mergeți la doctor, să notați simptomele voastre (ce te doare, cum, de când), încercând să fiți cât mai succinți și exacți. 

Puteți, atunci când vă vaccinați copiii, să citiți câte ceva despre bolile care sunt incluse în schema de imunizare din România. Despre boli, nu despre vaccinuri, ca să vă mai scadă din elanul oligofren antivaccinist. Atunci când voi sau copiii voștri primiți un diagnostic și un tratament, urmăriți evoluția și rețineți dacă a funcționat sau nu, pentru că s-ar putea ca boala să revină, și să știți ce să vorbiți cu doctorul. 

Dacă vă faceți analize, întrebați medicul pentru ce sunt necesare și ce înseamnă rezultatele în afara intervalului de referință. Nu faceți pe deștepții, dar documentați-vă și țineți minte. Într-o zi, informația asta s-ar putea să vă salveze pielea. 

Calitatea actului medical va fi întotdeauna atât de bună pe cât de cooperant și informat este pacientul, pentru că medicii nu sunt dumnezei, oricât de bine ar fi pregătiți. Sănătatea este, în primul rând, în mâinile voastre. Încercați, dacă tot vă bateți joc de ea, măcar să o faceți în cunoștință de cauză. 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Yep, asa este. Eu nu am multe informații despre istoricul analizelor sau vaccinurilor pe care le-am făcut (mai degrabă nu le-am făcut) în copilărie, că ai mei aveau mereu alta treabă și doctorii s-au tot schimbat. Dar știu totul despre analizele, intolerantele, ureterohidronefroza, ecografiile făcute copiilor. Am vaccinat-o pe cea mare contra gripei, multi au zis că sunt nebuna. Am o prietena a cărei fata a făcut în februarie gripa de tip A, in martie de tip B.

    • #2

      I-am facut antigripalul bebelusului imediat ce s-a putut dpdv al varstei (minim 6 lyni). Tot priviri ca la urs am primit si eu de la vasnicii ocrotitori daci ai imunizarii cu scoarta de copac.

      Acum am alta problema, nu gasesc vaccinurile de la 11 luni la medicul de familie. A zis ca poate sa ii fie administrat pana la 12 luni. Probabil ca va trebui sa il platesc la privat.

    • #3

      Saptamana trecuta am fost cu ala micu la vaccinul de 11 luni – medicul de familie a primit automat vaccinul programat. Insista la medicul de familie.

  2. #4

    ”fac ce vreau cu trupul meu”?!

  3. #5

    Dacă n-ar fi tara plina de analfabeți funcționali, textul asta ar trebui printat si lipit in orice cabinet. Mai ales ultimul paragraf.

  4. #6

    Sa-ti mai spun ca vacinul pentru hepatita iti asigura imunitate pentru 6-10 ani (daca nu esti expus hepatitei)? Deci pe la 30 de ani ar trebui verificat nivelul de anticorpi si refacut daca sunt prea putini 😉

  5. #7

    Chiar am vrut sa zic aici despre izolatul in casa datorita unei boli contagioase.Anul 2012-rubeola.Groaznica boala-facuta la maturitate.Zece zile de izolare.Zece zile,24 din 24, am avut urmatoarea senzatie:dupa o zi de plaja fara protectie solara,tot corpul mi-a fost strans impachetat in urzici proaspete.Nu-mi mai suportam pielea de pe mine.Doar pe talpi nu aveam senzatia asta./N-am facut varicela,si tot timpul ma stresez cand apare prin zona.

    • Copiii mei au avut varicelă iarna asta. Eu nu avusesem.

      Perioada de incubatie la varicela e 14-21 de zile. In primele 14 zile de la debutul bolii la fi-miu am facut un tratament antiviral timp de 7 zile, si nu am mai facut boala. Probabilitatea de infectare este de 90%, deci a fost clar mulțumită tratamentului.

      Daca mai intri in contact, intreaba medicul de familie de optiunea asta. Eu nu dau aici doze si nume, ca nu-s medic, plus ca medicamentul are potential alergogen, si nu vreau sa va am pe constiinta.

  6. #9

    Si nemtii au specimenele lor. Am avut multi pacienti la Orto de nu mai stiau de ce se operasera cu un an doi inainte la umar, genunchi etc.. Zici ca fusesera sub hipnoza la momentu’ respectiv. Si nu vorbesc de pensionarii cu vechime :)) La capatul opus is aia care au fiecare besina notata frumos pe o foaie cu data cu tot. O tanti pe la 80 si de ani o tinut mortis sa treaca pe biletel si ca face zilnic dilatatii anale. Cum, cu cine, cu ce n-am mai intrebat, ca venise la noi pt o proteza de genunchi….

    • Ahahhahahahaaaa! De asta iubesc eu medicii, mai ales pe cei cu simțul umorului. Aveți niște povești…

    • #11

      Madamme-Msmesc!

    • #12

      Toamna lu’ 1990, un mos surd de la tara la anamneza:

      “Si ia zi, tataie, bei mult matale?”
      Mosu’, serios pana in maduva oaselor:
      “Aaaa, nuuuu, doamna doctoră, sa zic asa, ca pan’ la 3 kile de vin pe zi”

  7. #13

    Aferim.
    As vrea insa sa mai spun ca problema asta cu educatia populatiei mai e si una a politicii de stat si chiar a acelor medici de familie, cu care omul interactioneaza in prima instanta.
    Nu toate prostiile sunt “pa persoana fizica”. Cumva in ultima vreme responsabilitatea cetateanului a fost trecuta in mana oricui altcuiva numai a lui nu…

    De curand, intru relocarea categoriilor de risc de la mine din neam mi-a fost dat sa trec prin biblioteca bunica-mii ( asistenta medicala de pe la sfarsitul razboilui) si m-au surprins cat de clare si bine puse la punct erau fituicile de educarea populatiei de prin anii 50-60, alea sustinute de statul ala stalinist cu sistem medical de 100 de ori mai prost decat azi.

    Am dat de-un vademecum de prim ajutor de niste sute de pagini, descriind in detaliu situatii destul de complexe, in masura in care la cursul reactualizat anul asta la Crucea Rosie am aflat ca nu mai trebuie sa incercam sa luam pulsul, ca oricum “nu ne descurcam daca nu avem experienta”.

    In masura in care tot fac cursurile astea de ceva ani si observ cum curricula se schimba de la un an la altul, am ramas tampit.

    Tot tinutul asta de mana in care nu mai esti responsabil de propria sanatate ci trebuie sa “suni doar la 112 si se rezolva”, in care nu mai ai voie sa iei un amarat de algocalmin ca “iti trebuie reteta” (pentru care iei o zi de concediu sa umbli pe la medici de familie) a dus la nasterea unor generatii intregi de copii iresponsabili cu propria viata si bunastare.

    Si lasati in bezna informationala de aia care ar fi trebuit sa le ofere educatia care trebuie, iau de bune parerile unor semidocti aparuti pe internet, care nu se sfiesc deloc sa le imparta in stanga si-n dreapta.

    Apropo de ce spui, am avut de curand un caz apropiat in stare destul de grava cu diagnostic dificil. Dupa o internare de mai multe saptamani nu i se comunicau nici macar rezultatele analizelor ( ce, ca oricum nu intelege) desi scrie clar ca rezultatele se comunica bolnavului sau cuiva numit de bolnav.
    Si pana sa nu fac scandal si sa ajung la medicul responsabil de caz sa-i expun istoricul complet si parerea altui medic (intre timp iesit la pensie), directia pe care se mergea era una total gresita. Ca deh, hai sa ne stergem undeva cu Hipocrat ala, ca tot nu mai e hartie igienica.

    Toata lumea se plange ca poporul e prost si needucat….ba da’ sa dea naiba daca se chinuie careva sa-l scoata din bezna.

    “ce-ai cu noi ba, pentru ce sa dam cu var?!?”

  8. Mă …da și nu. Sunt nascut în 74. Ar fi trebuit sa am vaccinul de rujeolă făcut. Nu l am avut. Toate bolile ălea ale copilăriei le am facut intre 25 si 35 de ani. Scarlatina, pojar și varicela. Am un singur vaccin din alea care lasă cicatrici pe mână (asa cum au părinții nostri) și presupun că e TBC ul. La școala generala ni s au făcut “balonasul” (gamaglobulina) și încă unul (habar n am ce a fost ăla, prin clasa a 5 a).

    • Rujeola se vaccineaza din ‘79.
      Nasol de tine…

    • #16

      Eu sunt din 79, n-am facut rujeola, doar rubeola (daca tin bine minte) si varsat de vant. Dar tin minte ca oamenii se temeau si de rujeola, nu mi-e clar daca din nestiinta, sau informatia nu era publica, sau poate nu era vaccinata toata lumea.

    • Înainte de 89 nu prea exista să nu fii vaccinat. Era o vorbă “doar țiganii nu se vaccinează”.

    • Am făcut rujeolă pe la 30 de ani si la un an după aia varicela. Unde rujeola mi s a părut ușor de suportat … varicela a fost căcarea planetei. Anyway, atunci am reușit performanța să dorm în apă rece, talcul cu mentol și toate pufurile n au fost eficiente. Am scăpat fără semne…

  9. #19

    Mie mi-e cel mai frică de oreion.

    E adevărat că poți face când ești mare? Dar mai ales e adevărat că ți se umflă coaiele și trebuie să le ții pe o pernă nemișcate că altfel e nașpa?

    • #20

      Nu trebuie sa le tii nemiscate decat daca vrei sa le mai folosesti. 🙂

    • Dacă ți-e frică de oreion, există vaccinul ROR, care se poate face și la adulți. Întreabă medicul de familie.

      Ca idee, din 2004, copiii sunt vaccinati de oreion, ca parte a programului national de imunizare, deci incidenta bolii a scazut considerabil.

    • #22

      păi de-aia întreb, că n-am mai văzut copii cu gâtul umflat de când eram ciutan.

      e adevărat, totuși?

    • #23

      Eu sunt născut in 80. Habar nu am ce vaccinuri am făcut…Îmi aduc aminte doar ca prin clasa a 7-8 ne-au făcut niște vaccinuri de mi-a amorțit mâna complet și încă ceva in picior de am mers șchiop vreo 3 zile. Oreion am făcut, de ăla dublu 🙂 ziceai că-s Jabba The Hut :))

    • Îți zic eu ce vaccinuri ai făcut:
      BCG – vaccinul de tuberculoza
      DTP – difterie-tetanos-pertussis (tuse convulsiva)
      Anti-poliomelita
      Rujeola

      Inainte de 89 nu exista “nu imi vaccinez copiii”.

    • #25

      Varicela la 40 de ani aici. Se poate descrie in trei cuvinte: groaznic, groaznic, groaznic.

    • #26

      Sărut mâna doamna. 🙂 Uite cum îți dai cu părerea pe internet despre mine și bolile de care am suferit/pentru care am fost vaccinat :)))

    • Schema de imunizare din anii 80 e publica, și o puteai afla și tu dacă scotoceai prin internet cu un pic de pricepere.

      Ce boli ai avut, nu stiu (si observi că nici nu mi-am dat cu părerea, da? Citim conștient înainte să comentăm), dar sigur ai fost vaccinat ca restul copiilor. “Regimul” nu permitea derapajele.

      BCGul se făcea în braț – probabil vezi cicatricea.
      DTPul în picior, de “abia mai mergeai”
      Antipolio era picături
      Rujeola în picior

      Atâta vă mai făliți cu ignoranța voastră, de parcă ar fi vreo calitate…

    • #28

      Corect M. Astea le am si eu. Inca imi amintesc rozuliu rosu ce era vaccinul oral pt polio.

      Varicela pe la 27 de ani. Suportabila (mai urate simptomele faringiene dar numai 2-3 zile).

  10. #29

    păi de-aia întreb, că n-am mai văzut copii cu gâtul umflat de când eram ciutan.

    e adevărat, totuși?

    • Mă, sincer, nu știu. Poate e vreun medic pe aici să ne lămurească – mai din garda veche, pe când nu se vaccina.

  11. Am vorbit cu ai mei, nu mai știu nici ei ce boli am făcut. Parca am facut pojar, parca x, parca y. Despre vaccinuri… Dumnezeu cu mila

  12. #32

    Yep. Am avut ocazia sa citesc toata fisa medicala atunci cand am schimbat medicul de familie. Stiu ce vaccinuri am facut si cand. Stiu ce boli am avut ca si eu si mama avem memorie buna. Analize fac in fiecare an. E util, mai ales ca ultima data am aflat ca am alta grupa de sange decat stiam eu dintotdeauna.

    • #33

      Dude what??!?
      Stiai de unde dintotdeauna?!?

    • #34

      De la operatia de apendicita din copilarie.

    • #35

      La 14 ani nu se mai face analiza grupei de sange, la primul buletin ? Nu era obligatoriu?

  13. #36

    Such a good point, Maddame! La mine in familie s-au incurcat “bolile cu bube” si desi am crezut toata viata ca am avut varicela, si m-am expus linistita ajutand colegi/prieteni bolnavi, am avut rubeola. Am aflat cand am ramas insarcinata. Iar sotul mai face zona zoster din cand in cand…

    • Săracul. A făcut de mai multe ori zona zoster? Aveam impresia că și aia se face doar odată. Nasol de tot.

    • #38

      @Madame zoster e activarea virusului varicelei (care e din familia herpesurilor) de-a lungul unui nerv; o data ce ai făcut varicela, virusul rămâne inactiv in corp, însă se poate reactiva când sistemul imunitar e scăzut. Acum 3 ani și jumătate am avut “norocul” sa fac zoster de-a lungul unui nerv pe spate, in zona omoplatului, pe baza de sistem imunitar scăzut de la stres + cel mai probabil intrat în contact cu rujeola (pentru care fiind vaccinata s-au activat anticorpii, dar a suprasolicitat sistemul imunitar făcând asta și a lăsat corpul vulnerabil la zoster), “noroc” care a culminat cu virusul care a ajuns la creier și am făcut meningita virala. Am fost internată 10 zile in spital în Germania cu acciclovir intravenos de 3 ori pe zi si stat în poziția semi-razmat pentru că dacă stăteam întinsa mă durea spatele unde era afectat nervul, și dacă stătea la 90 de grade mă durea capul insuportabil de la meningita…oricum doctorul imunolog a menționat că dacă se activează des zoster se poate face un anumit vaccin, dar că nu funcționează întotdeauna și că nu e recomandat dacă faci doar o data.

    • Mama mea a facut zona zoster la finalul lui ianuarie, dupa ce a intrat in contact cu copiii mei, bolnavi de varicela. Am vazut cum se manifesta, mai ales pe persoane imunocompromise.

      Bine ca ai scapat. Nu stiam ca se poate reactiva de mai multe ori. Nasoală maladie.

    • #40

      brrrr, atat de grav poate fi??

    • #41

      Din pacate se activeaza virusul ori de cate ori ai imunitatea scazuta si esti stresat. Si e f dureros la adult. Dupa ce nasc ma interesez daca ma pot imuniza cumva pentru virusul asta. Si pt oreion.

  14. #42

    Hai salutare lume, din carantina in Italia.
    Din istoricul medical din paleolitico, sa imi fie rusine nu stiu nimic, stiu ca ai mei mi-au facut vaccinurile toate,, nu am alergii, racesc foarte greu, antibioticele le refuz din start. Cu piticul urmez toata schema de vaccinare, a facut ultimul exact inainte de intrarea in carantina.
    Voi va minunati de cea ce vedeti la noi, sa vedeti aici specimene. Oameni in toata fire nu sunt capabili sa inteleaga ce impune legea, o data pe saptamana la market, sunt unii care merg de 5 ori pe zi, pt te miri ce. EU cand se anunta aceste vremuri, deja mi-am luat masurile necesare, am devenit mester in casa, ma bucur de terasa,, si astept ziua de 3 aprilie.

  15. #43

    Mama era stomatolog. Cu dragoste de meserie, cu pacienți care veneau la ea de mici și tot la ea în cabinet intrau și cu copiii lor. Și zicea: mă, atâta de frumos îți spune pacientul tot ce-l supără, numai să știi cum să-l întrebi, cum să-ți adaptezi discursul în funcție de om și ce întrebări să pui. Că spune tot.
    Subscriu la importanța notării simptomelor/necazurilor înainte de discuția cu medicul. Că se poate să te pierzi, să te stresezi și să uiți un fapt esențial.
    De aia cei mai buni medici au, în primul rând, urechi de elefant. Cum are un medic specialist la care am fost, care a făcut anamneză cu mine 20 de minute, fără exagerare, la primul consult. Privat, noah.
    Și să nu ne temem de a doua opinie. Că noi ne cunoaștem cel mai bine corpul și ne dăm seama când primim semnale.
    Și să răspund la întrebare. Îmi cunosc istoricul destul de bine, intru în service la diverse specialități, preventiv, dar fără ipohondrie, nu iau antibiotice la viroze, nu țin decât vreo trei feluri de medicamente în casă, nu dau sfaturi medicale că nu-s medic.
    Și lupt împotriva păreriștilor.

    • #44

      Maddame, penultima propoziție e interpretabilă, aceea cu ”nu dau sfaturi…”
      Dar interpretarea pe care am avut-o în minte e asta: în afară de ”du-te la medic, documentează-te un pic, nu lua medicamente după ureche” nu spun nimic. Că mă-ntreabă și pe mine unii, alții: ești fată de medic, cum, nu poți să-mi spui ceva? Ce să fac?
      Nu.
      Decât să te duci la doftor și la potică, că medicina nu se transmite intrauterin.

    • Nici nu te-aș fi suspectat de altceva, doamnă!

  16. #46

    Eu am fisa cu toate vaccinurile de la nastere si pana la data la care am plecat din sat. Aveam nevoie de ea prin strainataturi si-am cerut-o la dispensar la 30 de ani dupa momentul plecarii.

    • Zi-ne și nouă, Nea Zăpadă: in cretacic ce vaccinuri se făceau?

    • #48

      Citez din fisa redactata de dinozauru’ sef din sat:
      – BCG: la 12 zile de la nastere, la 3 ani si la 6 ani jumate
      – AV: la varsta de un an si-o luna
      – AP: la 10, la 11 si la 13 luni, la 22 de luni, la 35 de luni, la 8 ani jumate
      – DTP: la 7, 8 si 9 luni, la 1 an si 3 luni
      – DT: la 4, 7, 10 si 13 ani.
      Apoi am plecat la liceu in alt judet, nu mai am trasabilitate de-acolo.

    • Uai de capul meu, ești vaccinat antivariolă!

      Variola a fost declarată eradicată, în 79 a fost ultimul caz, mi se pare, printr-o țară africană. Ce vintage esti 🙂

    • #50

      Curios, acelasi lucru mi l-a zis si nepotu’ unui vecin, Burebista il chema.
      Pe nepot.

  17. #51

    părinții mi-au zis că am fost vaccinată cu tot ce se vaccina în perioada copilăriei mele (născută în ’80), știu sigur că am ratat un vaccin (probabil un rapel) în liceu la rubeolă. au venit când eram într-a 11-a sau a 10-a, dar eram deja majoră (alte probleme de sănătate care au dus a amânarea unui am școlar) (atunci m-am bucurat ca un copil prost, acum îmi pare rău), mama nu mai știe care dintre mine și frate-meu a făcut toate 3 ”bolile cu bube” și care doar 2, am o vagă senzație că am făcut și oreion (o să-i întreb pe ai mei), știu că am făcut o reacție urâtă la penicilină când eram foarte mică, știu când m-am operat și pentru ce, inclusiv aia de la 5 ani și cea de la 7, știu că o bunică a murit de cancer de col uterin, un bunic de ciroză și unul de infarct.
    și am făcut zona zoster la 27. n-a fost amuzant, dar la mine nu s-a ajuns nici pe departe la ce spun oamenii mai sus.