Conducerea Complexului Energetic Oltenia a hotarat sa le dea tuturor salariatelor o prima in valoare de 100 de lei, cu ocazia zilei de 8 Martie.

Aș și curios, cât de repede ar fi dat în judecată angajatorul care ar da o primă numai bărbaților, pe motiv că sunt bărbați? Câte păsărici s-ar strânge într-un lanț uman, demonstrând împotriva discriminării? Câte articole vitriolante s-ar scrie?

Câte?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu doar la complexul energetic oltenia se intampla asta. Si la mine la munca e la fel.

  2. #2

    Corect! Eu eram tare suparata cand la niste cursuri de pregatire profesionala am fost obligata sa bifez la completarea unei cereri apartenenta mea la un grup social defavorizat: femeile. Am facut si ceva scandal pe tema asta, ca eu nu consider ca sunt defavorizata in vreun fel. La acelasi curs, locurile erau rezervate minim 50% pentru femei. Mie asta mi se pare caz clar de defavorizare a barbatilor. Adica 10 din 20 erau sigur femei, iar restul de 10 locuri erau la liber pentru toata lumea.

    Pe de la alta parte, media salariilor femeilor este mai mica decat cea a barbatilor, pe aceleasi locuri de munca. Nu stiu cat este mai mica productivitatea si competenta si cat este mai degraba perceptia angajatorului asupra competentei mai mici a femeilor.

    • #3

      Tu cred ca esti prea urata si ti-e si rusine la obraz sa profiti de statutul de muiere

    • #4

      Boule! Mi-e rusine sa profit ca mi-e rusine sa profit! Ca vreau sa ajung undeva prin forte proprii, nu ca o mironosita de femeie. Cum ar fi sa te incadreze cineva intr-un grup defavorizat social al barbatilor de inaltime mediu cu 43 la picior? Nu te-ai simti ca naiba? Cand stii ca nu esti cu nimic mai prejos decat barbatii cu 44 la picior?

    • #5

      E deja incadrat intr-un grup defavorizat al barbatiul cu marimea de sub 12 cm.

    • #6

      190- 46 la picior. Coane ubercool,la cum ai spus-o as intelege ca 12 ar fi o normalitate din punctul tau de vedere,deci a ta e problema :)))

  3. #7

    Si la CFR se ofera nu stiu ce reducere femeilor de 8 martie, pentru trenurile intercity.

  4. #11

    La noi cu ocazia zilei de 8 martie la femei se ofera cate o zi libera (pe care sunt libere sa si-o aleaga in termen de 3 luni), cadou + oareshce bonuri de masa bonus. Si da si noi barbatii avem sotii acasa, dar deh…

  5. #12

    Cate PET-uri ar fi izbit asfaltul? Cate?

  6. #14

    Este discriminare, pt 8 martie trebuia sa le dea 800 de lei, evident.

    • #15

      Da, de 1 martie sa se dea 100 de lei, si de 8 martie 800 de lei. 😀
      E perfect adevarat, femeile sunt favorizate in anumite privinte, de ex. eu, pe cand inca lucram intr-o firma, beneficiam de tot soiul de favoritisme, fara sa le solicit: daca era de munca sambata sau duminica, daca era posibil eu eram scutita. Imi zicea seful meu, un domn asa mai de varsaa a 3-a si de moda veche: “da-i pace, tu stai acasa si fa-i de mancare lu barbatu-to, ca daca nu te lasa 🙂 ” Primeam nu numai o mica prima de 8 martie, ci si flori si ciocolata.
      Dar trebuie sa ne uitam si la big picture: sunt statistici, la nivel european, care arata ca la acelasi nivel de calificare/aceeasi pozitie femeile castiga in medie cu 10-20 la suta mai putin decat barbatii.

    • #16

      pentru ca muncesc cu 20% mai putin sau mai prost. stiai ca exista reglementari diferite de protectia muncii, barbati vs femei? adica o femeie poate fi pusa sa ridice o greutate cu mult mai mica decat un barbat. inteleg, nu poate mai mult. DAR ATUNCI DE CE SA FIE PLATITA LA FEL?

    • #17

      @arhi – pentru modul in care se apleaca dupa acea greutate

    • #18

      true dat. dar daca are 120 de kile si brat de morsa, ar trebui sa primesti spor de munca grea

    • #19

      Nu era vorba de joburi unde trebuie sa prestezi munci fizice, statisticile pe care le-am vazut eu se refereau la functionari publici, middle management etc. Da’ ma rog, eu as accepta sa fiu platita cu 20 la suta mai putin si sa stiu pot sa-mi iau o zi-doua libere cand e strict nevoie si ca nu trage nimeni de mine sa raman peste program, sa muncesc weekenduri si alte alea.

    • #20

      si middle management and shit. toate femeile dau randament zero 5 zile pe luna, cand nu se mai intelege nici dracu cu ele.

    • #21

      Yeah, right! Chiar crezi aia? De fapt e o conspiratie a femeilor, o legenda lansata ca sa fie lasate in pace si sa nu mai fie futute la creier barem alea 5 zile pe luna. La fel e si cu poftele la gravide, trust me, nu exista pe bune.

    • #22

      Cunosc barbati care ridica greutati mai mici ca mine. Aia la ce categorie de salarizare intra?

    • #23

      categoria fătălău

    • #24

      Deea, fara suparare, dar cand se lucra sambata si duminica, saracii oameni poate voiau sa stea si ei mai lejeri, sa mai scape o injuratura, sa mai povesteasca de vreo amanta, sa mai scape de gura ta…

    • #25

      sau sa faca sex cu colegele care voiau. sau sa mai schimbe partenelerel de sex. o gramada de motive

    • #26

      Am zis sa fiu elegant si sa nu pomenesc de orgii, betii crunte, droguri si alte minuni.

    • #27

      @Sarpele: poate, dar pentru mine era oricum excelent, ca nu ardeam de nerabdare sa ma duc la birou in weekend.
      @arhi: eram singura de sex feminin pe-acolo prin zona, alte colege nu existau, asa ca sexul de weekend functiona numa’ daca era intre ei.

  7. #28

    Toate!

  8. #29

    ejti rau: c-o suta de lei, nu le-ajunge de tampoane un an

  9. #30

    Terminati cu rautacismele : aia 100 de lei tot la barbati ajung. Mai precis la stripperii care-s peste tot de 8 Martie. Adica, eu pe aia i-as cheltui. Si mi s-a zis ca-s femeie chibzuita 😛

  10. #31

    Tocmai ce au venit şi la mine în birou cu cadourile de 8 Martie pentru colege.
    Conducerea pare-se că e misogină: le-a făcut cadou o tigaie şi o carte de bucate. :)))))

    • #32

      ahahahahhahahahahhaha

    • #33

      Petre, sincer, eu m-as bucura de o tigaie buna mai mult decat un buchet de flori….Vine un moment in viata fiecarei femei cand o oala sau o tigaie de calitate ajung sa fie apreciate la adevarat lor valoare 😀

    • evident, când le foloseşti pe căpăţâna bărbatului 🙂

  11. #35

    Arhi : cand te plictisesti de bloggin’ aplica pentru un job la Jolidon.

  12. #36

    la noi curvele, pardon, stimabilele doamne au parte de urmatoarele: zi libera + bani + petrecere.

    • #37

      ce bine e de voi curvele !!! 🙂

    • #38

      Ce poarta muma-ta la petrecere ?:D

    • Da lucrezi pe Matasari?

    • #40

      @roxi: tu lucrezi cu ma-ta? nasol 🙂 eu nu lucrez cu mama

    • #41

      @vlad: ai ratat momentul in care trebuia sa te prefaci ca nu vezi raspunsurile de la comentariul tau de prost gust si te-ai facut si mai mult de cacat decat te facusesi initial.

    • #42

      Hai mai Vladut,curve.?Daca te baga macar una-n seama,altfel iti suna comentariul.

    • #43

      pentru un blog de misogini tare o mai ardeti cu drepturile femeilor 🙂
      eu doar le-am alintat pe doamne, n-am de unde sa le cunosc comportamentul si nici nu vreau – la cat de huidume sunt bag pula nici nu vreau sa le cunosc. Pentru cine nu cunoaste situatia, eu lucrez la MiB (dap, the movie) cu toate miss-urile din Univers 😀 – media de varsta 40+, kilograme 80, inaltime 1.62 (cu mainile ridicate).
      Hai cu disslike-urile 😀

  13. E un vin rosu bun la Auchan. Il recomand calduros de facut cadou de 8 martie. E portughez, cu eticheta crem. Cam scump: 55 lei, insa numele e priceless: numisfera.ro/ati-avea-curaj-de-8-martie-sa-daruiti-o-sticla-de-vin/

    • #45

      A-ha-ha, misto! 😀 Daca e rosu si sec, pe mine nu m-ar eranja sa-l primesc.
      Oricum, faza asta-mi aminteste de adolescenta, cand posturile TV erau mult mai putine decat in ziua de astazi. Si un coleg de liceu astepta cu entuziasm maxim sa inceapa un serial nou pe TVR, ii zicea “Dangerous curves”. De ce? Pt ca el crezuse ca o sa fie despre curve periculoase (nu curbe), deci asa, un soi de serial sexy…Asta demonstreaza cam la ce nivel ni se preda engleza in liceu. serialul s-a dovedit a fi unul politist, destul de plicticos de altfel

  14. #46

    astia nu au in componenta si Turceni, Rovinari, acele minunate companii carora statul le tot sterge datoriile si ele fac cu spor altele? Pai sa dea, neicusorule, prime, ca au de unde!

  15. #47

    Singurele femei care nu dau randament 5 zile pe luna sunt femeile care nu au chef de munca nici in celelalte zile. Sunt cazuri si cazuri, nu poti generaliza. Eu nu primesc nimic de la firma, de la colegi un “La multi ani!” si cateodata un buchet de flori dar sincer nu as fi impotriva sa primesc ceva, oricat de mic, de la cooperativa :). Oricum noi femeile din campul muncii suntem “exploatate” deoarece mai muncim si acasa (spalam, calcam, etc). Adevarul este, nu ca nu vrea, dar daca l-as lasa pe SO-ul meu sa spele sau sa faca de mancare, nu as avea decat imbracaminte roz (alb+rosu=roz) si mancare afumata sau foarte arsa.

    • #48

      Iar barbatii repara una alta, cara cam ce e mai greu. De reparat instalatia in casa mandea a facut-o , de zugravit-reparat peretii tot mandea….e doar o divizare a muncii. Nu va mai plangeti. Prea mult feminism face sa fiti singure, frustrate si nefutute.

    • #49

      Imi pare rau ca nu ai inteles ce am zis. Nu sunt feminista, nici singura, frustrata si in nici un caz nefututa. Nu stiu de cate ori pe saptamana zugravesti tu dar stiu ca trebuie gatit de minim 3 ori si spalat de cel putin de doua ori. Si asta doar la o familie formata din doi. Asa ca te rog sa nu intram in polemici de genul asta si sa ajungem la un consens ca toti sutem diferiti si in niciun caz egali!

  16. #50

    Nu e discriminare, pentru ca de 5 Mai se va intampla acelasi lucru si pentru barbati.

  17. #52

    @deea:
    “Dar trebuie sa ne uitam si la big picture: sunt statistici, la nivel european, care arata ca la acelasi nivel de calificare/aceeasi pozitie femeile castiga in medie cu 10-20 la suta mai putin decat barbatii.”

    Poti sa indici o astfel de statistica? Ca mie mi se pare ca “acelasi nivel de calificare/aceeasi pozitie ” le-ai cam bagat de la tine. Din cate stiu s-au facut doar statistici generale pentru intreaga forta de munca si nu pe nivele de calificare si pozitii (efortul ar fi fost imens).

  18. #56

    Ma repet: de unde reiese “acelasi nivel de calificare/aceeasi pozitie”? Statisticile sunt dat pe “workforce” in general si pe nivel de educatie. Atat. Pentru cultura generala, nivel de educatie si nivel de calificare nu sunt unul si acelasi lucru. Am colege care au absolvit in acelasi an cu mine aceeasi facultate dar au avut pana acum 2 concedii de maternitate insumand cam 3 ani. Nivelul de educatie (diploma) e identic, experienta in munca e altceva (sa nu mai pomenesc tendentios de interesul pe care si-l dau la munca).
    E foarte greu sa faci statistici care sa includa milioane de oameni si sa tina cont de absolut toate aspectele care determina diferente la salarii. Gender pay gap-ul e un mit demontat de mult. Gandeste-te la un singur aspect: exista sefi femei care au subalterni barbati? Daca da, de ce? Care e proasta care sa angajeze barbati pe care sa ii plateasca mai mult PENTRU EXACT ACELEASI REZULTATE in loc sa angajeze doar femei si sa economiseasca 10-20% sau cat se vehicula ca e gap-ul. Si un manager barbat cu capul pe umeri ar face la fel, cererea pentru angajati femei fiind enorma (practic n-ar trebui sa existe somere).

    • #57

      In exemplul pe care ti l-am dat, era vorba despre persoane aflate in primul an de munca, de starting salary. Adica au absolvit facultatea, s-au angajat la primul job si barbatul a primit din start mai mult decat femeia. Acuma, evident, putem dezbate la nesfarsit ca o fi, ca o pati, ca poate barbatii fac practica in facultate si femeile nu, etc., etc. Nu am chef sa caut acum documentul respectiv dar, la un moment dat, am citit un studiu referitor la salariile functionarilor publici din Romania, barbati vs femei, si exista si acolo o disparitate destul de mare intre venituri. Si nu e asa de greu sa faci statistici pe categorii de varsta, nivel de calificare, etc., pt ca tocmai asa se colecteaza datele, deci nu e nimic senzational. Evident, statistica nu poate lua inc onsiderare situatii particulare, dar totusi, da o idee despre situatia generala.
      Oricum, for de record, si barbatii is dezavantajati in multe alte situatii, de ex la obtinereea tutelei copiilor dupa divort, ca sa dau un singur exemplu.

  19. #58

    Exista minciuni, minciuni sfruntate si statistici. Intreb din nou, de unde au dedus aia cu studiul ce avea in cap fiecare angajat cand a absolvit facultatea? Eu, de exemplu, am dat teste (inclusiv de inteligenta, fara sa sugerez nimic aici) la fiecare job pe care l-am avut. In functie de rezultate mi s-a propus un salariu sau altul. Si asta inclusiv la primul job unde o colega avea salariu mai mare decat mine pe motiv ca lucrase in timpul facultatii (jobul ei din facultate nu avea nicio legatura cu ce absolvisem noi deci experienta in domeniu era aceeasi la amandoi). Pur si simplu angajatorul a vazut in asta un avantaj al ei fata de mine (se poate adapta mai usor sau mai stiu eu ce). De aceea eu nu pot sa am incredere in studii care iau in considerare doar primul job platit pe care il ai dupa ce absolvi (daca unii au facut voluntariat inainte? un angajator ia asta in considerare).
    Un amic de-al meu era as in calculatoare (foarte pasionat) si s-a angajat din prima ca administrator de retea luand toate testele cu brio, in timp ce alti colegi de-ai lui (baieti si fete deopotriva) abia si-au gasit un job de tester sau nici macar atat. In statistici toti sunt considerati egali. Gandeste-te ca baietii sunt mai inclinati spre si mai pasionati de tehnica si inginerie de unde sansa sa se comporte mai bine la un interviu si obtina un job mai bun decat fetele. Mai sunt domenii cum e politia (unde sunt acceptate si fete) dar unde fetele de obicei iau joburi de birou in timp ce barbatii fac munca periculoasa. In statistici toti sunt absolventi de Academie de Politie. Similar in majoritatea meseriilor care necesita munca de teren (pentru care se dau sporuri, diurne etc).
    Repet intrebarea: daca exista un gender gap de ce nu sunt angajate preferential femeile? Somerii ar trebui sa fie aproape toti barbati pentru ca nu ar fi competitivi (30% in plus la salariu pentru EXACT aceeasi munca). Reiese asta cumva din statistici?
    Eu tot spun ca genul asta de statistici sunt puternic viciate de ce vrea statisticianul respectiv sa obtina. Din genul asta de date nu poti trage concluzia ca exista o discriminare.

  20. #60

    Eu nu sunt inversunat, doar ti-am atras atentia ca ai bagat de la tine niste “fapte” care nu prea reies din articolul pe care l-ai citat initial. Atat. Eu prefer ca un rationament sa fie mai degraba corect logic decat corect politic.
    Calculele (de care stiu eu) din care a rezultat gap-ul luau in considerare populatii intregi si adunau salariile femeilor pe de-o parte si cele ale barbatilor pe de alta parte si rezulta o diferenta de x procente. Si din cate citesc in linkurile pe care mi le-ai trimis am dreptate:
    ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-pay-gap/causes/index_en.htm
    Citam: “Jobs requiring similar skills, qualifications or experience tend to be poorly paid and undervalued when they are dominated by women rather than by men. For example, the (mainly female) cashiers in a supermarket usually earn less than the (mainly male) employees involved in stacking shelves and other more physical tasks.” (Similar cu exemplul pe care l-am dat eu cu politia.)
    Observa te rog ca muncile nu sunt tocmai echivalente. Mie mi-ar conveni mai degraba sa fiu casier (o munca pe care o poate indelini si un barbat si unii chiar o indeplinesc) decat stivuitor in magazie si probabil asa judeca multi, de unde cererea de locuri de munca la casierie e mai mare decat cea de stivuitor (daca oferta e mai mare pretul scade, conform legilor economice). Iti risti sanatatea la magazie (mai o hernie de disc, mai cade un container pe tine) mai mult decat la casierie. Una peste alta, un angajator nu face cadouri angajatilor si da cel mai mic salariu pe care il poate da. Legile cererei si ofertei se ocupa de restul.
    Tu afirmasesi ca, citez: “sunt statistici, la nivel european, care arata ca la acelasi nivel de calificare/aceeasi pozitie femeile castiga in medie cu 10-20 la suta mai putin decat barbatii.”, carevasazica un fierar betonist castiga cu 10-20% mai mult decat o fierareasa betonista si un baby sitter castiga cu 10-20% in plus fata de o baby sitteritza. Ori asta nu rezulta nici macar din articolele pe care le citezi. Uite, de exemplu ei iau in calcul: “differences in education, labour market experience, hours worked, type of job”, dar ai vazut ca ei considera lucrul la supermarket acelasi type of job, indiferent ca e de hamal sau de incasatoare. Differences in education: daca ambii au terminat liceul nu conteaza ca unul lucreaza in aer liber cu picamerul iar cealalta sta la birou la agentia de turism, ei au acelasi nivel de educatie s.a.m.d.

    Iti propun si eu un articol: www.thedailybeast.com/articles/2014/02/01/no-women-don-t-make-less-money-than-men.html#url=/articles/2014/02/01/no-women-don-t-make-less-money-than-men.html
    “In its 2007 Behind the Pay Gap report, the AAUW admits that most of the gap in earnings is explained by choices.” adica pur si simplu femeile aleg joburi din sfera educatiei, stiintelor socio-umane, muncilor de birou etc chiar daca sunt mai slab platite. Pentru ca societatea vestica emancipata le da dreptul la alegere. Si asta e pur si simplu frumos din partea ei.