Probabil toți aveți impresia că eu sunt vreun alogen din Constanța, care își duce cu mândrie cetățenia mai departe.
O să fiți surprinși oare să citiți că eu de fapt sunt moldovean get beget?

Rădăcinile mele sunt în Mitocu- Dragomirnei, în Suceava. Practic, sunt bucovinean, nu moldovean, e cu totul altă provincie istorică, dar eu prefer și vreau să îmi asum statutul acesta, de moldovean deștept, iute, descurcăreț și haios. Poate nu știați, dar filmul Frații Jderi s-a filmat pe dealurile și pădurile din Mitoc. Jumătate de sat era la figurație, jumătate de sat la muncă, la cooperativă. Bunicul era figurant 1, pentru că era șef de atelaj. Adică mâna căruța în care stătea Draga Olteanu-Matei. Dacă vedeți filmul, zâmbiți un pic când îl vedeți pe bătrânul ce îi conduce căruța distinsei doamne. A fost cel mai blând și bun om din lume.

Revenind.
Cred că singurul loc fizic de pe această lume, pe care îl iubesc fără rezerve, este Mitocul. Pentru că acolo am fost întotdeauna, fericit.

Nu exista vacanță în care să nu fac în așa fel încât să fug la bunici, la Mitoc. Bucureștiul nu îmi oferea nimic, în afară de praf, gunoaie și răutate. Așa că preferam să fug acolo, să respir aer curat, să alerg pe dealuri și păduri și să fac prostii neștiute și neghicite. Acolo m-a călcat prima oară un cal, acolo am făcut prima dată baie în vadul unui pârâu, după ce săpam o groapă cu mâinile.

Vara furam ziua cireșe, vișine, caise din pomii tuturor vecinilor, pentru că erau clar mai bune decât cele din curtea mea. Seara luam din mers niște porumb fraged și dulce ca laptele, îl înfigeam în nuiele verzi de lemn și îl coceam deasupra focului. Sau îl puneam direct pe jar, ca să pot avea mâinile libere, să privesc în ochi câte o fată cu cozi lungi și vorbă moale.

Iarna veneam de-a berbeleacul pe derdelușuri și îmi făceam patine de plastic pentru ghețușul de pe iazul din mijlocul satului. Fugeam cu mâinile la urechi când îl asomau pe Ceaușu, porcul tradițional al familiei. Datorită țipetelor acelor generații de Ceauși, nu mai pot să mănânc șorici, urechi, coadă și alte bunătăți porcine crude.

De paște și crăciun, eram miez la Mănăstirea Dragomirna, care e la vreo 2 km depărtare. Spărgeaam ouă roșii sau dădeam de pomană cârnați și slănină afumată, râdeam de babele care sprijineau zidul de cetate al mănăstiri, ne ascundeam printre morminte, așteptând să geamă în noaptea de paști (thriller în varianta sârmelor)

După ce a murit și ultimul dintre bunici, nu am mai fost acolo, deși câteodată simțeam că mă trage ața, să simt iar mirosul de pădure.
Am fost anii trecuți și am rămas bujbee.

Satul meu era…altceva. Șoseaua spre mănăstire, locul unde am învățat eu să mă dau cu bicicleta, era mai circulată decât șoseaua din fața blocului meu. Autocare peste autocare, mașini cu numere străineze, bucureșteni peste bcureșteni. Pensiuni de 3-4 margarete puse la poalele pădurii, să vezi mistrețul de la balcon, magazine cu de toate, tot satul plin de scutere și mașini.

Am rămas paf când am realizat că în casa vărului meu, unde stăteam, aveau internet prin cablu și descărcau cu 2-3 MBps, iar eu pe vremea aceea aveam UPC, care îmi limita traficul la 50 kbps, doar aia e viteza necesară și suficientă pentru tot ce înseamnă internet.

Mă mândresc cu satul meu? Da, e un loc cu care România se poate mândri și, nu în ultimul rând, pentru că m-a oferit pe mine țării :mrgreen:

SuntEuropean.ro caută să adune într-un singur loc lucrurile care te fac să te simți ca afară, să te simți european. Dacă înscrii și tu un lucru și câștigi, vei petrece un weekend la Kalnoky.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    man nu contenesti sa ma uimesti sa fiu al draq daca te mint!sa mor de te periez dar articolele sunt tot mai bune!mi-a mers la inima asta…..ce bou am fost cand te-am jignit mai demult!!!!!

    • #2

      Poate ca i le scrie altcineva tot la fel cum si lu’ ala de la piticigratis i le scrie altcineva si el numai le pune la persoana inati si-si da cu subsemnatul.

    • #3

      vezi arhi, si tu ziceai: scrie, scrie, ca nu se prinde nimeni 😛

    • #4

      Maria » ne-au prins

    • Bine zis

  2. Am un coleg de facultate din Suceava si pot spune ca, datorita lui, am ajuns sa vad frumusetile Bucovinei. Abia astept sa vina vara si sa ne ducem iar la tara la el, in Maratei, Darmanesti :))

    • #7

      😀 Si ai fost si la minunata discoteca din Maritei??? :))

  3. #8

    Am 19 ani, bunicii si strabunicii sunt in viata, dar mie imi este deja dor de multe dintre lucrurile enumerate de tine. Cat de nedreapta e viata uneori! Mai tarziu imi va parea rau ca a trecut timpul pe langa mine, eu gandindu-ma la “Ce bine ar fi fost daca!” desi inca nu era prea tarziu…
    Daca as putea sa dau timpul inapoi cred ca m-as gandi de doua ori inainte sa las totul si sa plec. Inca sper ca intr-un an sau doi, dupa ce termin facultatea si strang suficienti bani, ii voi putea aduce pe toti langa mine, sau cel putin voi merge suficient de des ACASA.
    Nimic nu se compara cu locul in care ti-ai petrecut primii ani din viata. Si eu sunt mandra de orasul si de satul meu!
    Scuza-ma Arhi, dar m-au napadit amintirile. Superb post!

  4. #11

    Arhi, nu te supara pe mine, te citesc de cateva luni, mi se pare ca esti super ok, totusi, nu pot sa nu observ ca aceste super articole sunt scrise atunci cand faci cate o campanie\or somthing. Nu ma intelege gresit, stiu ca din asta traiesti, dar vreau sa cred ca inca mai suntem demni sa scriem ceva din suflet si daca nu suntem neaparat platiti pentru asta. Poate e doar un eufemism, dar asa simt eu acum. E adevarat, am vazut si articole scrise de tine cu suflet, care nu mi se pareau neaparat ” la comanda” ceea ce ma face ca ai un suflet chiar sensibil, dar na… nush ce sa zic…material shit or sensitive shit?

    • #12

      Marile capodopere ale muzicii clasice au fost scrise la comandă. Şi e doar un exemplu.

  5. #13

    daca treci prin gura humorului (o sa treci in urmatorii ani cu siguranta ca o sa ai de ce) sa anunti inainte pe blog 😀 tnx 😀

  6. #14

    Tu esti dovada vie ca istoria este o legenda in sine. De fapt tatarii cand au venit in tinutul carpato-danubiano-pontic au venit sa procreeze, sa iubeasca romance, sa fie pace. :))))

  7. Cunosc zona foarte bine, mama este din Solca, acolo unde se facea si se face berea neagra, tatal din Patrauti, am verisoare in Mitocul Dragomirnei.Am copilarit in orasul Suceava, acolo m-am nascut , crescut, numai ca vacantele le faceam la bunici, si…si…Bucovina e minunata, cu oamenii ei, traditii si tot ce vrei.Acolo inca se mai pastreaza traditiile si acum.

  8. esti tatar si un om al contrastelor, al contrariilor si al paradoxurilor. 😛 toate cu conatatie pozitiva. 🙂

  9. #17

    Ce-mi erai simpatic pana acum si te citeam de cateva ori pe zi, acum esti si mai si.

  10. O, incantata sa te cunosc, moldoveanule 😀 Presupun ca tie n-ar trebui sa-ti explic ce inseamna scrinciob si pirjoale (asta a fost socul meu cultural cand am venit in bucuresti, ca oamenii aia nu stiau ce inseamna cuvintele astea)!

    Imi recunosc o buna parte din copilarie in articolul tau. De cacao ca copiii nostri nu o sa mai faca din astea. Oricat ne-am chinui, oricate le-am oferi noi, viata de genul asta s-a dus si nu se mai intoarte 🙁

    P.s. – pe generatiile voastre de porci ii chema Ceaușu??? Era cumva paralela la —?

    • #19

      Moldoveanca » facea bunica niste parjoale cat laba de urs. scranciob mi se facea in mod special, in fiecare vara, intr-unul din nucii din gradina, o franghie si o bucata de scandura:)) desigur ca era paralela. vino la mosu sa te taie, ceausu, ceausu, da-r-ar branca-n tine ceausu etc:)

  11. #20

    Maica-mea s-a nascut in Vaslui! 🙂

  12. #21

    Bai, cat de frumos! Si ai dreptate, ciresele, visinele, merele, perele sau chiar rosiile sunt intodeauna mai bune din curtea vecinului.

  13. #22

    Sunt mahmur si imi tiuie urechile cupa concertul Trooper de aseara si am citit “acolo am facut prima oara dragoste cu un cal” (sfarsit alineat 4).

  14. tătar e deja ceva banal, cumnatul meu vine pe linie paternă din Bucovina şi e huţul 🙂

  15. Ai descris perfect atmosfera de la bunici pe care am trait-o si eu. Asa mult imi doresc sa se mute ai mei la tara cand ajung la pensie, sa se poata bucura si copiii mei de astfel de lucruri.

  16. #25

    ma asteptam si la varianta audio a articolului

  17. #29

    Daca nu ma insel, zona Sucevei se numeste Bucovina, nu Moldova? Nu prea ma pricep eu la chestii de genu, dar asa am auzit si eu, nu dati cu pietre daca gresesc.

  18. Zona Sucevei este in Bucovina!Daca ai o posibilitate viziteaz-o, vei vedea ca e ceva deosebit cu toate imprejurimile ei.Eu merg in fiecare am , nu m-am rupt de locurile dragi mie!Aici locuiesc(in sud) dar acolo ma simt acasa , chiar daca si doar in vizita.

  19. #31

    Sensibil tare nea Cetin! Am impresia ca ai pus-o pe Doamna Arhi sa te ajute ca nu mai inspiratie si uite ce a iesit :))
    Mai faci si tu vizualizari :))
    In alta ordine de idei, peisajul de la manastirea Dragomirna, te face sa uiti de tot!!! Cand am ajuns acolo, m-am intins pe iarba si am adormit ca prostu` langa lac :))

  20. Sper ca realizezi ca bucurestenii au inteles doar “…….bla bla bla SUNT MOLDOVEAN bla bla bla…..” :))

  21. #34

    Pe 2 decembrie mi-am luat liber si am plecat de pe 1 dimineata in bucovina . De dimineata si pana seara ma plimbam cu masina roata prin toate localitatile. M-am minunat de ordinea, curatenia, harnicia oamenilor de prin jur. Intr-o localitate, Bivolarie, sunt nu mai putin de 6 fabrici de incaltaminte cu magazine de desfacere, 6 fabrici intr-o singura comuna plina de case frumoase, noi, ingrijite dar nu palate ca in pipera .
    Ai zice ca locuiesc miliardarii acolo dar de fapt locuiesc niste oameni muncitori .
    Desi conduceam toata ziua nu eram deloc stresat, prefer sa conduc 10 ore prin bucovina decat 3 ore in bucuresti .
    M-a oprit si politia pentru radar , aveam si itp expirat 🙂 dar cand si-a dat seama ca sunt in vacanta la ei m-au rugat sa merg cu atentie si mi-au dat drumul fara pv. Pacat ca nu a nins, mi-am propus ca anul viitor pastele sa il fac in acea zona, am vizitat muzeul de oua din Vama, cel mai mare din tara, 3000 de oua incondeiate, tinut in casa tipei care le incondeia. Atata munca vanduta pe atat de putini bani nu mi-a fost dat sa vad. Sa pictezi si sa finisezi sute de oua pe care sa le trimiti in toate tarile pentru un schimb, presupun ca a durat ani de zile si a necesitat o ambitie de fier.
    Desi oamenii par sa o duca bine, nu prea vezi saracie, preturile in zona sunt foarte mici .

  22. Da, o variantă audio cu accentul bucovinean (în genul poveștilor lui Creangă) ar fi binevenită! Un podcast moldovenesc, asta da premieră în blogosferă!!

    • #36

      tocmai ce incepuse sa imi placa de tine, dar Creanga e din sat de la mine Humulesti, judetul Neamt, deci nu are nici o treaba cu bucovina.

    • #37

      am stat un revelion la brosteni

  23. dude si io care credeam ca impartim acelasi singe..frumos articol btw

  24. Unde mai pui ca satul are si site: mitocudragomirnei.ro/ 🙂
    Pana la mine la tara mai mananci o paine de acolo, eu am avut o bunica de la Partestii de sus, undeva langa Cacica, unde e catedrala catolica si salina. 🙂

  25. #40

    Fain.

  26. Toata Bucovina are multe de aratat lumii! Peisaje frumoase, adevarate “averi” care daca ar fi exploatate turisic ar aduce turisti multi! Mancarurile traditionale, produsele bio si multe altele…Oameni primitori, amabili, care muncesc si nu se plang.Sunt sate in care o casa este ici si una la 1 km.Pajisti care de primavara pana toamana tarziu sunt pline cu maci si margarete…Fiindca suntem in pragul sarbatorilor de iarna ar fi minunat sa vedti traditiile , colindatorii, obiceiurile…Cozonacii din Bucovina sunt super! Eu fac mereu…Dar si parjoalele sunt bune…rau de tot!
    Arhi, tocinei ai mancat la bunici?

  27. #44

    Cum ar veni… esti mitocan 🙂

  28. #45

    S-a dezlegat misterul “simpatiei” fata de ardeleni.

  29. #46

    ARHI: :))). Unde in Brosteni?

  30. #48

    Nu il cunosc,dar cum ti s-a parut zona? Cam dezolant presupun 😀

    • #49

      dan » zona este foarte frumoasa. cel putin asa era acum 10 ani, cand am fost eu

  31. Foarte misto campania si mai ales ideea unui site care sa ofere romanilor motive sa fie mandri ca sunt europeni. Am citit articole pe tema si pe alte bloguri, iar site-ul l-am descoperit prin iunie.
    Ceea ce nu-mi place este faptul ca, in spatele site-ului si campaniei, este de fapt o companie din industria tutunului.
    Iar mesajul “din spate” este “nu fuma tigari mai ieftine, de contrabanda, fumeaza tigari mai scumpe, cu timbru fiscal de Romania, sa ai motive sa te simti european”

    • #51

      Correct, acum am vazut. Asta pentru ca oricum nu dau click din principiu pe campanii. Si acum am dat click datorita comentariului tau 🙂 Nasoala campanie. Fii european, fumeaza pana mori :)))) Paranteza: sunt fumator.

  32. #52

    Partea cea mai bună din tot bullşitul despre Bucovina este că ţiganii sunt puternic marginalizaţi şi nu există clanuri de ţigani. De exemplu în Marginea, Suceviţa sau Vicov, nu există ţigani care să facă gât la vreun român. Motivul este unul simplu şi anume spiritul de bucovinean venit din pădure cu topor la purtător. Localnicii trec direct la omor dacă prind pe vreun tucuriu că face figuri. De asta nu mă voi muta niciodată de aici.

  33. La Marginea se fac acele vase din lut care sunt extra: oale de pamant pentru sarmale, ghiveci, sa tot mananci mancare facuta in ele, coapte in cuptor de pamant.Sa vedeti ce gust au mancarurile…
    Si in cuptorul de la aragaz daca pui sarmalele intr-o “oala” dinaia…pai mananci de dai cu palaria in tavan! Eu folosesc, frecvent!

  34. #54

    foarte frumos 😀 si eu am crescut cand eram mica tot la tara, la strabunicii mei. Satul e unul din Ardeal, Micoslaca ii spune..e pe langa Ocna Mures (orasul ala de s-a surpat). Aveam foarte multe ruder, verisori mai ales si multi prieteni acolo cu care faceam o gramada de nebunii. Cel mai mult imi placea cand ne plimba unchiul meu cu caruta prin padure sau pe la camp. De atunci iubesc caii foarte mult, ba chiar m-am si urcat pe unul mai bland. Iarna toata ziua la zapada. Cel mai nasol era spalatul la lighean. Mi-e dor sa merg acolo 😀 Mai ajung doar vara cate o saptamana maxim

  35. #55

    NU stiu daca l-ai citit vreodata pe Octavian Paler. Parca povestesti cu aceeasi caldura sufleteasca. Pasajul asta s-ar integra perfect in al lui ‘Desertul pentru totdeauna’ unde povesteste despre Lisa (Brasov) de unde este el originar. Si o data cu asta mi-am amintit si eu cu drag de copilarie 🙂

  36. #56

    Dintre toate mânăstirile din Bucovina, Dragormina e cea mai frumoasă. Şi da, ne-am pus toată familia, am întins o pătură pe iarbă prostiţi de peisaj.
    De-aş mai ajunge odată acolo …

  37. Prietene, dacă mai scrii câteva articole d-astea vin la tine-n Pantelimon și te alerg până le pui frumos într-o carte. Mult prea sublime ca să le citești doar pe net!

  38. Habar nu am ce inseamna sa fii european, nu stiu daca a fi civilizat inseamna automat ca esti european, mai iute articolul asta reprezinta mandria de a fi roman in Romania. Si e bine scris..

  39. #59

    Cetin,
    Adica a fi tatar, este o rusine?! Cum adica te tratezi de faptul ca esti tatar? Tatarii traiesc in exemplu de armonie inter-etnica in Dobrogea si nu numai. Puteai sa numesti oricum altfel articolul tau, dar nu jignind o intreaga comunitate. Sper sa se sesizeze autoritatile competente, cat mai curand.

  40. Articolul asta mi-a amintit de acasa, de Suceava. Nu e totul roz in zona, dar in ultima vreme se mai misca lucrurile. Ceva drumuri s-au facut, oamenii invata incet-incet sa faca turism de calitate, iar cu ajutorul banilor europeni s-au si construit cateva chestii interesante pentru agrement. Mai ales in zona Gura Humorului/Voronet.

    Oricum, inca este de lucru mult. Zona are un potential imens. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile.

    Pana atunci, vizitati zona ca merita. Una dintre cele mai frumoase, simple si tradionale parti ale tarii. 🙂

    Am si niste poze de la Man. Dragomirna, de vara asta. Daca e vreo problema, poti sterge link-ul. 🙂 adinechifor.com/2011/08/25/fotoincercari-6-manastirea-dragomirna/

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam