Alocații copii în țările europei

Germania – 170 de euro
Suedia – 116 euro
Franta – 124 de euro sau 285 euro de copil, pentru familiile cu minim 3 copii
Spania – 137 – 375 de euro. Se mai primesc și 2000 de euro la naștere, drept ajutor pentru părinți.
Ungaria – 57 de euro

România – 42 de lei.
Ieri, senatul româniei a decis să respingă propunerea de creștere a alocației cu 1 leu, pentru că nu sunt bani. Același senat care și-a votat mărirea de buget cu 30%, și-au votat transport gratuit pe avioane, au cumpărat câteva sute de dustere și alte, alte cheltuieli.

Știu că printre voi sunt capsomani care consideră că un copil nu are de ce să primească ajutor de la stat. În prostia voastră se vede rezultatul scăderii natalității și ajungerii la 18 milioane, din aproape 23. Pentru că e greu să înțelegi că stimularea nașterii și creșterii copiilor asigură de fapt viitorul țării, viitorii muncitori, intelectuali, oameni de știință, viitorii contribuabili la buget, viitorii plătitori ai pensiilor voastre nenorocite, ciuntite de boci și ponți.

Viitorul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

98 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    true… dar ei nu ai ciori reproductibile de la 13 la 53 de ani.

    • #2

      gresesti, nu stiu in alte tari, dar Austria geme de familii de musulmani cu de la 5 copii in sus, nu stiu daca tine de religie sau de ideea de ”afacere cu statul” dar astia fac copii pe banda rulanta

    • #3

      Similar în Germania. Mii de turci, care nu fac altceva decât copii. Unii au câte 5-6, nu lucrează, dar copii continuă să facă. Şi statul plăteşte…

    • #4

      Marocanii la fel in Belgia.

  2. Pai copiii nici nu voteaza si nici nu pot iesi in strada. De ce le-ar da marirea de 1 leu? Jigodii de senatori!

  3. #6

    nu stiu de unde ai luat numerele, dar pentru spania nu cred ca sunt corecte.
    am un var acolo si alocatia e cam 30 euro.
    sau poate sunt eu imformat prost.

    eu sunt de parere ca 2 oameni (ca familie nu pot sa ii zic) care nu au lucrat o singura data in viata dar au 10 copii si dau alocatia lor pe tigari, nu au de ce sa primeasca bani de la stat. da, stiu nu copii sunt vinovati, e o bucla inchisa pe undeva.

    • #7

      Arhi, tu vrei sa se inmulteasca tiganii?

    • #8

      ba, voi sunteti prosti pe bune sau e doar un atac de panica?

    • #9

      Arhi, sunt atat de prost incat nu inteleg de ce ma faci prost.
      Prost deoarece cred ca o alocatie de, sa zicem, 100 de euro ar creste in mod semnificativ populatia de romi, moldoveni betivani si in general de plozi cu care nu ti-ai dori ca ai tai copii sa fie colegi la scoala, gradinita sau locul de joaca.
      Pe de alta parte astia 100 de euro pe luna ar influenta deloc sau foarte putin decizia unor oameni “OK” de a face copii. Si cand spun OK nu ma refer doar la venit.

    • #10

      Si sunt atat de prost ca nu inteleg de ce ma tot bagi la moderare.

    • #11

      ionut, ai aproape 100 de comentarii aici, daca erai prost, nu le aveai. iar in moderare intri pentru ca folosesti unele cuvinte pe care eu le am bagate in spam. unul ar fi de exemplu Arhi…

  4. #12

    idioti… si noi mai prosti ca ei ,pentru ca-i votam

  5. #13

    Austria,1400 euro la nastere, si cate 350 euro lunar in primii 2 ani.

  6. #14

    decat sa mareasca alocatia cu 1 leu, mai bine fara… eu, ca parinte si platitor de taxe, m-am simtit jignit cand am auzit cu cat vor astia sa mareasca alocatia. in rest, total de acord cu tine.

  7. #15

    nu stiu daca in spania mai sunt valabile dar inainte era ceva de genu

  8. In toata lumea civilizata natalitatea e in scadere, asta e si motivul pentru care multe tari si-au deschis granitele si incearca macar sa trieze emigrantii, primind oarecum spuma.
    In Romania nu vrea nimeni sa intre si din ce in ce mai putini sa ramana, alocatia este mica insa eu cred ca ar trebui modificata partea de inceput, concediul de maternitate si plata facuta in timpul lui, pentru a incuraja mamele sa ramana insarcinate si sa nasca.
    Insa dupa o zi normala in care mergi pe trotuar, conduci prin oras, te lovesti de oameni la munca, te invarti prin magazine si vezi stirile seara s-ar putea sa nu gasesti motive pentru a avea/creste un copil in Romania.

  9. #17

    Pe vremea mea era 12 lei. Cred. Stiu ca strangeam cecurile alea de alocatie si ma duceam o data sau de doua ori pe an sa le incasez. Parca pareau mai mult 🙂

  10. #18

    in ce sens prosti ?
    in caz ca te-ai referit la mine, eu cand am de gand sa fac un copil nu astept/nu cer nici un ajutor de la stat. punct.
    nu ma apuc sa fac copii in baza ca statul plateste scutecele murdare, si munca mea sa le schimb.
    mi se rupe de stat in aceasta problema.

    iar in caz ca as primi o suma de bani decenta de la stat pentru el, aia s-ar duce intr-un cont. ca sunt banii lui, si sa faca ce vrea cu ei cand o sa fie cat de cat matur.

    e o intreaga discutie referitoare la subiectul asta, nu se poate acoperi pe un blog. si fiecare categorie sociala are regulile si nevoile ei.

    • #19

      tu ai impresia ca noi, cei care avem copii, i-am facut ca sa primim ajutor de la stat? esti dobitoc, prietene…aici e vorba despre altceva, te cam depaseste discutia.

    • #20

      vorbesc de aia care zic ca e bine ca nu dau alocatii, pentru ca s-ar inmulti tiganii. faci parte dintre ei? atunci da…
      cat despre restul, e problema ta ce crezi tu ca o sa faci cand vei avea un copil. natalitatea se stimuleaza in toate tarile dezvoltate, pentru ca ei au invatat ca asta este VIITORUL unei tari.

    • #21

      esti dobitoc prietene daca tu crezi ca primirea unei alocatii de la stat stimuleaza nasterea si viitorul unei tarii care are serviciile de baza la pamant. nu alocatia este problema. problemele sunt multiple si nerezolvabile pe termen scurt. de la sanatate la educatie.

      am zis eu ca ai facut copii ca sa primesti alocatie pentru ei ?

      patura sociala la care am facut referire sunt romii. ca sa citez pe cei din sat pe care ii cunosc, 6 copii e numarul ideal pentru a primii banii optimi din alocatia lor.

    • #22

      Ma dar de ce platesti ma taxe si impozite la acelasi nivel ca tarile mentionate in articol? noi ce ROI avem?

    • #23

      user n-a vazut primele 5 minute din “Idiocracy” 🙂

  11. #24

    problema eu o vad putin altfel. nu impartim lumea in tigani si romani, negri si blonzi, etc. dar realitatea vizibila lejer este ca in general cei care au cel mai mare numar de copii (indiferent de apartenenta etnica) sunt in general si cei mai religiosi, needucati, fara locuri de munca sau cu munca de cacat pe salariu minim/mic, etc, in fine,ati prins ideea. in general, copiii proveniti din astfel de familii, cu foarte rare exceptii, duc mai departe ”traditia”, scoala putina, educatie mai spre ioc, Salam e artist national de valoare mondiala, tarfe gen alea de la Capatos sunt dive, vedete, etc. eu cred ca statul ar trebui sa acorde ajutor pentru maxim 3 copii per familie, in momentul in care ai mai multi se presupune ca iti si permiti, si mai cred ca ar trebui gasita o cale de corelare a veniturilor parintilor cu alocatia/ajutorul pentru copii. stiu, suna ca dracu, e discriminare, dar la ANL de exemplu au prioritate tinerii cu studii superioare, de ce nu s-ar putea face si la alocatii la fel. personal nu consider normal ca unul care si-a tocit coatele nu’s cati ani pe bancile scolii dupa care s-a apucat serios de munca sa primeasca ajutor de la stat cat unul care a frecat-o toata viata, n-a muncit o zi in viata lui si singura lui preocupare e sa toarne plozi ca sa aiba ce bea la carciuma din sat. pe fond, chiar daca nu a folosit cea mai fericita formulare, @Ionut are dreptate.

  12. #25

    Cei 5 milioane lipsa sunt in mare parte cei emigrati permanent sau temporar, si in foarte mica parte spor natural negativ.

    Cat despre viitor, copiii vor fi viitorii muncitori in Spania, viitorii intelectuali din Germania, viitorii contribuabili la bugetul Marii Britanii.
    Si va fi nevoie de mult mai mult decat amaratul ala de leu (sau 10, sau 100) ca ei sa ramana totusi in tara.

    • Nu totul se rezuma la bani. Pentru ca si in Romania poti sa ai un trai mai mult decat decent, poate chiar mai usor decat in alte tari.
      Dar si ce faci cu acesti bani? Daca te imbolnavesti te duci in Germania sau in Austria pentru ca in romania mori cu zile in spitale.
      Vrei sa-ti deschizi o afacere sau ceva? Trebuie sa dai spaga peste spaga si sa cunosti pe cineva.
      Ca sa nu mai vorbim de educatie…tara cu 20 de milioane de locuitori sa nu aiba o universitate in top 500 din lume?
      Eu cu prima ocazie sper sa plec din romania, pentru ca exista tari in care copii chiar au un viitor mult mai bun, iar tara respectiva stie ca ei sunt viitorul si ii ajuta.

  13. Spania nu mai da cei 2000 de euro cam de 2 ani incoace…

  14. Pai clar ca nu pluseaza la alocatie, e mult mai simplu cand o sa fie nevoie de mana de lucru sa faciliteze venirea chinezilor, marocanilor si altor africani care vin gata adulti si pt care statul nu a cheltuit nici un leu decat sa incurajeze natalitatea in propria tara…ca aia e pe bani. Cam asta e logica in multe tari din Europa care se confrunta cu aceasta problema.

    • #30

      dupa logica asta, s-a ajuns la situatia in care Londra, Paris, si multe alte orase, sunt islamizate, si nu religia sau culoarea pielii sunt problema, ci faptul ca toate astea vin la pachet cu anumite mentalitati specifice, pe care eu unul le consider fix de ev mediu, plus o educatie extrem de precara, sau ma rog, probabil ca educatia precara sta la baza mentalitatilor. problema e ca toate astea se cam lasa ”mostenire” din tata’n fiu. a zis cineva mai sus, discutia asta e atat de complexa ca nu ne-ar ajunge tot hostingul lui arhi sa o terminam. asa e

    • perfect de acord cu tine. Nu am zis ca e bine, ziceam doar ca asa sta treaba. In curand islamismul va fii religia dominanta in Europa

  15. #32

    Faptul ca au avut tupeul sa propuna o crestere de 1 leu mi s-a parut mai grav decat refuzul de a o face. Spune multe despre noi, ca popor…
    In alta ordine de idei, dau dreptate lui Danyzus, copiii nu ii ajuta cu nimic la alegeri, ergo, de ce ei i-ar ajuta pe copii?

  16. #33

    Sunt socialist, si ca atare consider ca acea alocatie ar trebui sa fie in functie de veniturile parintilor. E nedrept ca un copil care a avut norocul de a se naste intr-o familie stabila financiar, sa ia aceeasi suma cu un copil nevoias. E nedrept ca acei 42 de lei, pentru un copil sa nu insemne absolut nimic, iar pentru celalalt sa insemne mancarea pentru o luna. La fel cum e nedrept sa ai in parcare ditamai SUV-ul, si inca alte 2-3 masini, sa stai intr-un penthouse, si sa beneficiezi de-o gigacalorie subventionata.

    In rest, da, suntem un popor de mamaligari care nu se revolta si nu-si cer drepturile. Acum 1 luna, parca, s-a facut rectificare bugetara in care s-a luat de la SANATATE, si s-a dat la parlament. Vreo 20 de milioane de lei. Bine, nici nu conteaza suma neaparat, conteaza gestul. Sa iei niste bani care ar putea salva niste vieti, pentru a-i baga in curul unora care habar n-au ce voteaza. Dovada ca ieri, ce-i drept, senatul, n-a stiut c-a votat marirea indemnizatiilor membrilor din CA si AGA de la 1% din salariul directorului, cat era plafonul pana acum, la 25%. Cam asta-i tara. Si noi tacem si-nghitim.

    • #34

      Socialist fiind gandesti exact ca un socialist cand e vorba de “other people maney”, adica doar din punctul tau de vedere, care se rezuma la atat: sa se dea! Ce ai zice tu daca alocatia ar fi, nu in functie de veniturile parintilor, ci in functie de contributia parintilor la bugetul de stat, din care de fapt se vireaza aceasta alocatie? Ar fi mai bine asa dle socialist? E frumos sa faci calcule pe banii altora, nu-I asa? Alocatia trebuie sa fie aceeasi pentru toti copiii!

    • #35

      Ca sa nu scriu o poliloghie asemanatoare cu a ta, pe scurt pot sa iti spun asa:
      ESTI SOCIALIST, PUGI SULA!!

    • #36

      Sa se dea, să se dea, cât timpu nu se dă de la mine, nu?
      Parerea mea ar fi sa nu se dea alocaţii deloc.
      De când sunt, cu alocaţia de 21 lei (atâta era când eram eu) nu puteam face absolut nimic. Cred că şi printarea cecurilor costă mai mult, e o bătaie de joc absolută, chestie făcută doar ca să fie făcută, să nu poată zice boborul că nu se face.
      Sunt capitalist convins, şi cred că cu cât laşi mai multe atribuţii statului, cu atât te furi singur pe tine mai mult.

      Cu ce îl va ajuta pe copilul nevoiaş o alocaţie de 1000 de eur dacă părinţii o beau toată la birt? E fix totuna, îţi zic eu, problema este alta: crearea de locuri de muncă, ceea ce ar ajuta pe cei corecţi care vor să muncească să se descurce bine pe popriile picioare, nu să depindă de un kg de zahăr şi ulei la fiecare 2 ani când sunt alegeri (locale/parlamentare/prezidenţiale/europarlamentare/etc).

      De fapt asta cred că e intenţia, aducerea într-o dependenţă totală de stat.

  17. #37

    Oamenilor, in toate tarile din Europa este un fel de afacere facutul de copii de catre diverse minoritati etnice. Sunt milioane de oameni in vestul Europei care traiesc din “alocatiile” (sub diversele nume din diferitele tari) copiilor. E ceva normal, intotdeauna vor exista si unii care sa profite de pe urma sistemului.
    Totusi din acest motiv voi credeti ca nu trebuie incurajata natalitatea? Pai fara viitoarea generatie, nimic din ceea ce facem nu isi are vreun rost.
    Never go full retard people!

    • #38

      natalitatea trebuie incurajata, dar….. discriminatoriu. stiu, e o formulare/idee de tot cacatul, dar n-am gasit alta mai buna

  18. E mai complicat calculul, vă dau pentru Flandra.
    Familie biparentală, indiferent de situație
    Primul copil, al doilea copil, al treilea copil și următorii:
    90,28 EUR, +167,05 EUR, +249,41 EUR, deci trei copii = 506.74 euro
    Dar sumele per copil cresc în funcție de părinte (singur, șomer, pensionar, boală etc) și se mai adaugă un spor în funcție de vîrsta copilului – copil unic peste 6 ani , +15,73 EUR, copil unic peste 12 ani +23,95 EUR, copil unic peste 18 ani +27,60 EUR. Pentru copii următori, +31,36 EUR, +47,92 EUR, +60,93 EUR.
    Se mai adaugă prima de începere an școlar – 1 alocație, dacă e familie cu venituri mici o bursă școlară de, exemplu, 580 euro/copil clasa IX o dată pe an, abonament gratis sau aproape pe bus, reducere pe tren minim 50%, de la al doilea copil gratis etc etc.
    Plus multe altele, separat de Guvern – de pildă cînd a împlinit fiimiu 16 ani a primit cadou prin poștă de la CFR(sic) un carnet cu 10 călătorii dus-întors, orice distanță Belgia, că e tînăr și să-și cunoască patria și/sau să se ducă îm vizită la prieteni sau la mare, munte etc.
    Tinerii flamanzi cînd fac copii, păi fac repede 3, unul după altul, foarte rar vezi familii cu un singur copil iar doi, chiar că e raritate. Trag un credit de casă pe 20 de ani (500 – 700/lună) și cînd au terminat copii școala e și casa achitată.
    Totul e gîndit să fie ajutată familia cu copii și nu numai cu bani. Astfel școala (de la 3 ani) începe la ora 8:00/8:30 pînă la 17, pauză de prînz mare, copii manîncă în școală, își fac temele tot la școală etc, pot părinții să își vadă de un servici.
    Chestia cu populația îmbătrînită – mulți bătrîni – nu e de la puțini copii, este de la speranța mare de viață, obișnuit se trece de 80….

    • Exact, exemplul belgian e cel mai potrivit, si e valabil si in partea franceza, nu numai in cea flamanda. Si din cate imi amintesc eu, erau inclusiv niste reduceri destul de mari la impozite pentru familiile cu trei copii si peste.

    • Acum mi-am făcut o idee mai clara de ce se plâng strainezii când zic ca ii vor invada romanii la pomeni sociale. Mare dreptate au.

  19. #42

    Intre timp Camera Deputatilor (aia alesi NOMINAL de popor) isi cumpara “maruntisuri” de 430 de mii RON.

    www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Cumparaturi+la+Camera+Deputatilor+un+plug+de+zapada+si+niste+mar

    Multumim frumos pentru participare.

  20. #43

    Serios ca nu pricep, adica e o problema atat de grava ca se puiesc etniile minoritare? Sa-nteleg c-avem nevoie doar de blogheri, intelectuali, ziaristi, medici, profesori? Chiar nu mai trebuie sa produca nimeni in tara asta? Nimeni nu mai trebuie sa faca o saiba or sa faca agricultura? Cred ca se exagereaza nitsel. Cat despre tigani, daca am avea un organ de ordine competent, care n-ar fi corupt si mana-n mana, de cele mai multe ori, cu faptuitorii, n-am avea nicio problema.

    • #44

      ce minoritar ai vazut muncind la saiba sau in agricultura?

    • #45

      @bugsy. pai la noi doar minoritatea munceste. majoritatea sta si asteapta sa se faca.

    • #46

      @semeketh: asa e, si cand se face cheama un minoritar sa le stranga/culeaga

  21. #47

    nu si tiganii cu 140+ case din timisoara… pentru ca sunt monumente istorice( casele, din pacate)…

  22. #48

    Tocmai zicea la radio ca, camera deputatilor si-a cumparat plug de zapada… www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Cumparaturi+la+Camera+Deputatilor+un+plug+de+zapada+si+niste+mar

  23. #49

    Eu nu ştiu ce e aşa de uimitor, avînd în vedere că politicienilor români le lipseşte complet înţelegerea termenului de “investiţie”. Aşa cum nu investesc în infrastructură, energie şi multe altele, tot aşa nu investesc nici în propriul popor. Nu înţeleg că investiţia presupune cheltuială pentru a obţine profit. Pentru ei “afacere” sau “investiţie” echivalează cu “ţeapă”, respectiv “tun”.

  24. #51

    Faci un hop logic in ultimul paragraf de la ajutor de stat pentru copii pana la natalitate.

    Daca pornesti de la ideea cresterii alocatiilor. Asta se poate doar prin cresterea fiscalitatii, taxe si impozite mai mari. Nu ma innebuni cu alocarea eficienta a resurselor de catre stat (de ex de la parlamentari la copii), e dovedit ca statul nu face asta, a crede contrariul presupune doar naivitatate.

    Revenind, singurul mod prin care poti creste alocatiile este sa cresti taxele si impozitele fix pentru acei muncitori, intelectuali, oameni de știința si actuali contribuabili de la care ne asteptam sa intemeieze o familie pentru a produce urmatoarea generatie de muncitori, intelectuali, oameni de stiinta. Daca nu va creste proportional retributia pe unitatea de timp alocata muncii pentru acestia din urma fie:
    1.Va trebui ca ei sa munceasca mai mult, asadar mai putin timp pentru familie.
    2.Vor avea mai putini bani pentru a intemeia o familie, si vor regandi oportunitatea acesteia.

    Acum daca punem in balanta o unitate familiala cu statul din punct de vedere al eficientei alocarii resurselor (fara presiunea factorilor externi: societate, religie, etc) cum crezi ca ne-am situa?

    Mai mult decat atat, pe cine ar avantaja redistribuirea avutiei in felul acesta?

    • #52

      Ca să am mai mulţi copii, trebuie să muncesc mai mult pentru stat, ca să-mi dea înapoi o parte din banii pe care-i cotizez. Asta ne spui. Unde dracu’ e logica? De ce aş mai da bani statului, în loc să mi-i administrez singur?

    • eu zic hai sa nu mai tot marim bugete pt institutii gen parlament, aparare…hai sa nu mai arunce banii pe tot felu` de cacaturi ce nu produc crestere ci doar confort pt. unii…si nici nu mai zic de hai sa nu mai fure leprele cu ambele maini…si sa vezi cum sunt bani pt orice

  25. #54

    daca de Boc nu v-a placut luati de aici cat puteti duce!:) peste un an si Base va fi amintit cu parere de rau

  26. #57

    Arhi, baga te rog poza de mai jos la articolul asta … merita 😀

    fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/539713_620627837999775_1258140388_n.jpg

  27. Un pungas ca a furat si sta in inchisoare castiga 100ron/luna iar un copil curat, far’ de pacat sau poate doar cu vina ca a venit pe acest pamant al hienelor parlamentare trebuie sa supravietuiasca cu alocatia de mizerie pe care statul lor o ofera! 42RON. Rusine Romania!

  28. Alocatii mai mari = explozie de tigani si moldoveni. Din partea mea, sa se scoata, sa fie 0.

  29. Arhi tu castigi banuti din blog si stai cu pula-n sus dar unu care munceste nu ii convine sa plateasca bani asa de-an pulea ca te inmultsti tu. Fiecare face ce vrea cu viata lui si nu sunt eu sau altul obligat sa-i crestem plozii pe care el singur si i-a facut. Si asa banii astia care se dau lunar timp de doi ani doar fiindca ai facut un copil, nici astia nu ii merita niciunu. Inainte nu se dadeau si acuma de pe timpu’ lu’ Base’ au inceput sa primeasca si s-au invatat cu narav. De parca le-as fi facut eu copiii. Cine si-i face, sa si-i creasca ! Simplu !
    Populatia nu a scazut din cauza ca nu se mai inmulteste lumea ci fiindca viata e grea si pleaca in alte tari. De asta o asemenea prostie cu contributia ptr. plozi ai tarii nu are farmec. daca vrei poti sa platesti tu mai mult la stat ptr. chestiile astea si ptr. tigani si ptr. romani i ptr. oricine mai vrei tu ca tu doar castigi destui bani din blog, ai de unde. Noi restu’ muncim !

    • #61

      mi se pare mie sau faci parte dintre oligofrenii care considera munca doar aia fizica, la lopata? daca ti se pare asa simplu sa creezi un blog si continutul aferent si sa il aduci la un nivel la care sa iti poti permite sa traiesti confortabil doar din blog, de ce pula mea nu iti faci si tu unul?

    • #62

      are blog, linkul e la nume 🙂

  30. #63

    @bugsy, pentri tine, capitalistul feroce am sa las asta aici www.youtube.com/watch?v=slTF_XXoKAQ . Si poate tot tie, capitalist feroce, o sa ti se para normal. Mie nu mi se pare nici normal, nici echitabil.

    • #64

      @coke – iti recomand sa vorbesti cu un cetateana american (dar cauta sa fie unul care munceste zi de zi avand afacerea lui sau ca angajat si nu un “bro” suparat ca a intrat alocatia cu intarziere pe card) si sa-l intrebi despre obamacare,…., apoi mai vorbim si pe blog,….

  31. #65

    nu zic ca e bine, nu zic ca e rau. atata zic ca in statele enumerate de tine concediul maternal este de 3 luni max. Sunt cazuri in care nici banii pe alea 3 luni nu ii iei. 🙁 in timp ce in Romania mamele pot sta acasa si 2 ani. Platite.

    si stiu despre ce vorbesc. am trecut prin cazurile astea.

    • #66

      In Germania stau mamele/tatii acasa, intre 12/14 luni (14 luni daca ambii parinti isi iau concediu maternal/paternal. 14 luni primesc si mamele/tatii singuri – familii monoparentale).
      Iar suma primita este de 65% din salar, dar nu mai mult de 1800 EUR/luna.
      Mamele mai primesc un concediu de 6 saptamani inainte de nastere (100% platit). Totodata, un parinte mai poate sta acasa, in concediu neplatit, pana cand copilul implineste 3 ani, fara a-si pierde locul de munca.

    • #67

      cine ma, nemtii?? da-i dreaq, ce stiu ei?!?!!

  32. nu degeaba s-au uniti socialiști cu liberali și a ieșit mizeria numită USL. îs socialiști când le convine, liberali la fel.

  33. #70

    Atunci oare ar fi bine ca alocatia sa fie direct proportionala cu salariile parintilor. Sau macar la nivel de populatie. Sa comparam salariu mediu de 1700 lei si alocatie de 42 lei, cu salariu mediu de 2500 euro si alocatie de 170 euro. Discrepanta este mai mica, chiar daca exista totusi o discrepanta. Si din cate stiu si la noi se primeste o suma la nastere.

  34. #72

    Alocatiile sint pe luna sau pe an?

  35. #73

    @Anca aia care iau 2500€ n-ar trebui sa primeasca alocatie. alocatia e un ajutor nu o pomana. trebuie sa-l primeasca amaratii. copii n-au nici o vina daca s-au nascut in casa de manelisti

  36. #75

    da-i in pula mea de asistati social si de lenese care puiesc sa faca bani, noi aici suntem de dreapta, hrrr, mrrr, nu sustinem statul care asista social si cheltuie banii aiurea, hrrr, mrrr, dreapta! se fut si ele o data si toarna un plod si dupa aia mai vor si bani si sa fie apreciate.

  37. #76

    Io tin minte ca inainte de a fi chestia cu alocatiile pe cecuri, alocatia era o scutire de ceva procent la impozit la indemnizatia unui parinte. Asta ar fi o metoda buna de triere a zburatoarelor, muncesti legal, ai alocatie la copil, nu muncesti, nu ai.

  38. #77

    In uk 80 lire pe luna pt un copil. Daca ai doi copii primesti ceva msi putin, adica 120 de lire in total. Pana la 16 ani.

  39. Bine ca iesim in p**a mea in strada pentru Rosia Montana si pentru gazele de sist dar cand e o problema serioasa gen alocatia copiilor stam ca prostii in baie si facem laba!

  40. #81

    Solutia cu procent din salariu mi se pare cea mai buna..oriunde in lume. La noi, din pacate, decat o suma fixa care sa stimuleze inmultirea puturosilor, cu toate problemele anexe pe care le cauzeaza societatii, mai bine una mica, sau chiar deloc.

  41. #82

    In Grecia e 98 euro.. Hahaha..oh wait, pe an.

  42. #84

    Odata ce intri pe orice blog, sau pe orice ziar si citesti comentariile ar impresia ca ai nimerit fix in tara care a inventat capitalismul, avand in vedere cati capitalisti pe m2 avem. Capitalisti si antreprenori. Nici n-ai zice ca esti in tara in care cei mai multi locuiesc in continuare in blocurile comuniste, pe care au avut sansa se le cumpere undeva dupa ’90 la niste preturi ridicolo, incalzindu-se c-o gigacalorie subventionata de stat, deplasandu-se la munca c-un transport in comun, la randul sau subventionat de stat. Ai naibii capitalisti, cum muncesc ei in mare parte la stat, si-o ard neoliberal intre doua beri si-un pachet de nutline.

    • #85

      bine mai, coke, tu ca socialist adevarat, stai la vila, mananci caviar cu polonicul, bei numai de la chivas in sus si ai garaj doar bentley si lexus! faptul ca esti asistat social nu are bineinteles nicio relevanta!

  43. #86

    @bugsy, vezi tu, eu, culmea, ma numar printre cei care fac parte din patura de mijloc, si care ar avea numai de castigat de pe urma unui capitalism salbatic. Dar parca mi-as dori sa traiesc intr-o tara in care nu doar 10-20-30% o duc bine, ci o mare majoritate, o tara in care sa ma uit pe strada si sa nu mai vad fete triste si ponosite, o lume in care oamenii care au cu adevarat nevoie de ajutor la un moment dat, il primesc. Caci toti putem ajunge oricand, fie din probleme medicale, fie din cauza unor decizii gresite sa avem nevoie sa fim asistati. Sa-ti inchipui ca tu esti intangibil, si ca nu poti s-ajungi de acolo de unde ai pornit, adica jos, inseamna sa fii rupt cu totul de realitate. Si pe tema asta, permite-mi sa-ti dau o lectura placuta de citit din care sper sa-nveti ceva priceonomics.com/what-its-like-to-fail/ si imagineaza-ti ca oricare din noi poate fi in locul sau.

    • #87

      coke, apropo de semenii de care zici tu ca au nevoie de ajutor, lor trebuie sa li se dea o undita, ei primesc un peste din partea statului. si se bucura! asta nu e capitalism salbatic, e pomana institutionalizata!

  44. #88

    Locuiesc la casa, incalzirea e pe combustibil solid, lucrez la privat, si nu folosesc transportul in comun. Deci nu, n-am parte de nicio subventie de la stat, doar cotizez.

  45. #90

    170euro in ron = ~800RON
    Cat era salariul minim pe economie in rumenia?

  46. #91

    Aveam 14 ani, si tin minte cat de bucuros asteptam luna de luna acea alocatie, acea suma care era infima la acea vreme. N-aveam deloc o situatie financiara buna acasa, si aia erau banii cu care puteam sa-mi iau inca una din cartile alea cu coperti verzi, care au aparut o buna bucata de vreme prin librarii, cartiile scrise de Karl May pentru a intra din nou in lumea lui Winnetou si Old Shatterhand. Asa cum eram eu atunci, la fel sunt convins ca sunt tineri acum, tineri care n-au acasa situatii bune, tineri pentru care cei 42 de lei conteaza. Pentru baiatul meu acei 42 de lei ar insemna poate jumate dintre jucarie pe care ar baga-o in seama fix 5 minute, dupa care ar uita de ea printr-un colt al camerei. Pentru un alt tanar, ar putea insemna un lucru pe care si l-ar dori si l-ar pretui cu adevart. Despre asta e vorba, pana la urma, despre umanitate. Ti se pare firesc ca un tanar, care provine dintr-o familie buna, si caruia parintii isi permit sa-i ofere cele mai bune conditii, sa primeasca aceeasi suma cu niste tineri dintr-un sat uitat de lume, care strabat 5-6-7 km pe jos, in fiecare zi pentru a ajunge la scoala, multi dintre ei poate cu ghetele rupte? Mie nu mi se pare firesc. La fel cum nu mi se pare firesc ca un CEO de companie, care sta intr-un penthouse si care are doua masini de lux in parcare, sa primeasca agent termic subventionat, asa cum primeste si X-ulescu, care sta cu chirie, e student, si e proaspat venit in bucuresti, sau X-uleasca, care lucreaza pentru 1000 de lei la o fabrica de confectii. Asa vad eu lucrurile, si-asa mi-ar placea sa arate lumea in care traiesc. Pentru ca mie nu-mi pasa doar de mine, ci ce sa vezi, si de altii. Si dintr-un motiv simplu. Ca maine, coborat din turnul tau de fildes, unde ti-e bine, si de unde ti-ai dori ca toti cei ce sunt saraci, sa moara, sa te trezesti ca unu-ti da-n cap de foame, si-i fura sotiei geanta.

    • #92

      Ideea in sine e buna si pot sa inteleg cum ai ajuns la ea. Problema e, ca de obicei, cu aplicarea ei. Mi s-ar parea mai normal ca primirea alocatiei sa fie conditionata de niste chestii. Adica da, copilul dintr-un sat uitat de lume merita de ex. sa aiba transport gratuit pana la scoala, dar tatal betivan al acestui copil nu merita sa primeasca 42 de lei pe luna pt. rachiu, in timp ce copilul poarta aceleasi ghete rupte. Iar pt. acei 42 de lei sa muncesc eu.

    • #93

      +1

  47. Pe vremea mea…era 40 de lei si frustrarea de a nu avea bani sa scot niste gagici la un suc fara sa cer parintilor m-a facut sa castig vreo 3 concursuri de literatura intr-o luna (concursurile se premiau sanatos, spre deosebire de olimpiade). Multumesc, Stat Roman!

  48. #95

    Eu zic ca alocatia ar trebui sa se dea sub o alta forma, ceva in genul bonurilor de masa. Primesti bonuri de pampersi de 42 de lei/copil si nu poti sa le dai pe tigari sau rachiu, ci doar pe articole pt. copii.

  49. #96

    Criminal de adevarat ce-ai spus. :/

  50. Prostia romaneasca e fenomenala, voi vreti sa fiti mancati de tigani.

  51. #98

    “Știu că printre voi sunt capsomani care consideră că un copil nu are de ce să primească ajutor de la stat.”

    Exact asta-i mentalitatea unor adulti fara copii. Ce au nevoie ba, de alocatii mai mari ? Sa-i dea pe beutura si tigari ? Tu-le-n..

    Partea reala e ca eu personal nu mi-am incasat niciodata alocatia in clasele I-VIII, ca banii intrau in casa…20 lei cat era pe atunci.