Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.
Nu sunt prune de tuica astea, sunt de gem. Am facut si tuica anu trecut/ Iese o posirca tuica. Ma specializez pe gem, natural fara zahar, fara nimic, sa moara mama.
Păresea mea este, că e o mare prostie sata cu pupatul moaştelor. Ca să fi un bun credincios trebue să faci ce scrie în Biblie şi nu ce fac ceilalţi. Multă sănătate
eh, tanti asta sigur e de acord si cu ” Catedrala Mantuirii Neamului” daca o sa mearga toti acolo, ce daca mai are vreo 5.ooo.ooo de biserici prin rRomania! Scuzati limbajul, dar sa va fut in gura de tarani prosti cu credinta voastra si va doresc sa mancati dimineata la pranz si seara moaste , ai dracu’ de retarzi ce sunteti!
Biserica = cersetorie legala, prostii cer si altii iau ;i ]n final pro;tii sunt fericiti ca Dumnezeu a fost atat de bun sa le accepte cei 20 de lei pe care i-au dat popii sa le citeasca acatistu’!))
Moaste sa ajungeti, cu toata credinta voastra.
Ps, n-au decat sa ma injure toti credinciosii, sa vad ce o sa le puna pe masa Bunul Dumnezeu, dupa atata piosenie si rugaciune!
de ce ne doare asa de tare in general prostia altora? de ce devine un subiect asa de iritant cand vedem oameni care nu se ridica la un anumit nivel intelectual? de ce ne deranjeaza asa de mult taranii inculti si tampiti?
pentru ca sintem contemporani cu ei? pentru ca noua ne place sa traim numai printre oameni destepti si daca se poate si bogati? de cine vrem sa ne ascundem?
Inca o data tin sa-mi cer scuze pt postul de mai sus si sa vin cu o completare. Eu o sa cer sa fiu incinerat, sa nu cumva sa nu putrezesc si sa-mi pupe astia cucu dupa ce mor de fericire ca sunt sfant, dar o sa pun o lingurita langa urna , cine vrea totusi sa interactioneze spiritual cu mine sa manance o lingurita de cenusa si tinand cont ca o sa fiu considerat un sfant, n-o sa ma termin niciodata, nu?;=)))))))))))))))))))
@thomas: haios. iti ceri scuze pentru randurile de mai sus si continui in aceeasi maniera… de ce iti mai ceri scuze daca zici cam acelasi lucru? e ca si cum ai injura pe cineva, dupa care iti ceri scuze si apoi continui cu injuraturile…:-)
#33 NOU
M.
trebuia sa apara ala care injura credinciosii. multi sunt probabil superstitiosi, nu credinciosi, cum zice si badea. si oricum, poti fi credincios fara ca asta sa insemne ca nu crezi ca banii dati pe catedrala aia sunt aruncati.
de ce nu ne punem intrebarea fireasca: e normal ca reporterul sa-si bata joc de oamenii acestia simplii? e adevarat nu a vorbit urat cu dansa, insa a speculat lipsa de cunostinte si a ghidat raspunsurile ei in directia dorita de el. practic scopul acestui interviu a fost de a scoate in evidenta “prostia” omului simplu de la tzara care face lucruri fara sa stie de ce, doar pentru ca si ceilalti fac la fel.
daca as avea ceva timp si spatiu, v-as putea dovedi ca si voi toti care va credeti mai presus decat acesti oameni simpli, va comportati la fel in viata de zi cu zi. doar la alt “nivel”.
as tine si o teorie despre credinta la modul general (nu neaparat in sensul crestin) insa asta este totusi un blog si nu o platforma in care sa-ti expui gandurile pe larg. cu toate ca ma mananca in degete sa o fac….:-)
#35 NOU
M.
pai daca vad ca rade lumea de ei, unii se mai desteapta. chiar atata toleranta…nici la scoala n-ar trebui date note mici cand trebuie, nu?
#36 NOU
M.
chiar te rog dovedeste-ne. ne faci un serviciu. daca vrei.
Hary, oamenii aceia simpli decid in locul tau sa se construiasca biserici in loc de spitale sau lucruri de care e nevoie, asa ca…da, e normal sa-ti arate cine ia deciziile importante pentru tara asta!
thomas, vezi tu, problema deja incepe cu faptul ca tu esti convins ca ne trebuie spitale si nu biserici. nu e relevant daca se fac mai multe biserici decat spitale sau invers. problema este ca ne trebuiesc sisteme functionale in biserici si in egala masura in spitale. degeaba faci spitale daca nu ai sistem de sanatate eficient. banii tot aruncati pe fereastra sint….
si din pacate trebuie sa spun ca avem o problema in Romania cu perceptia despre democratie. ne plangem ca ne conduc prostii, ca ei castiga alegerile si ca sint responsabili pentru toate problemele de la noi din tara. ca daca ar fi mai multi destepti in Romania, ar fi mult mai bine. GRESIT.
Te-ai gandit vreodata ca si parintii nostrii fac parte tot din categoria celor pe care te-ai suparat? dar banuiesc ca tu esti suparat si pe parintii tai, sau? sau ai “privilegiul” sa ai parinti intelectuali care la randul lor ii face troaca de porci pe cei care nu stiu carte…? nu cerd asta, pentru ca daca ar fi asa, tu ai fi cu siguranta mult mai tolerant decat ei si ai intelege sa apreciezi oamenii pentru ceea ce sint nu pentru ceea ce te astepti tu de la ei….
#39 NOU
Andrei
Toate icoanele si moastele si alte chipuri cioplite sunt focare bacteriologice, unde-si lasa balele toti nespalatii. De ce as vrea ca sa le pup?
Andrei: pentru ca o fac si ceilalti. aici e vorba despre incredere. nu te gandesti ca te poti imbolnavi si pur si simplu nu te imbolnavesti. suna sf pt tine?
mai era unu pe care l-a întrebat reporterul ce face la coadă şi el a răspuns: la moaşte, ce dracu să facem şi noi?
p.s. nu zic că întrebarea a fost una deşteaptă având în vedere că toată lumea era acolo să …
#44 NOU
sensei
arhi, io m-am chinuit o vreme sa aflu care e singularul de la moaste si n-am reusit sa-l aflu. Am intrebat si lingviti, n-au stiut nici ei… Concluzia mea? Cred ca astea vin la oferta 3 in 1.
#45 NOU
sensei
apropo de gramatica, ia te uita ce-am gasit in ziarul Gindul, apropo de prostia la romani: BAC 2011. PERLE DIN CURTEA ŞCOLII: o dinioară, două diniori. “Am întrebat în faţă, în spate, în stânga şi în dreapta. Nimeni nu ştia ce înseamnă cuvântul odinioară”
Singularul de la moaste? Tre’-ntrebat un lincvist d’asta ca el poa’ sa stie… si ala poate stie si ce moasca a pupat tanti! Da’ ce mai conteaza, dac-a pupat-o toti! Bai frate, dupa revolutia asta (de fapt, involutie), propaganda comunista de pe vremea lu’ Ceasca, a fost inlocuita cu succes de propaganda religioasa! Nu zic, era nevoie de revenirea la credinta dar prea se face exces in scopul umflarii burtilor innaltelor fete bisericesti, si-asa destul de rubiconde!
Vreau să încep comentariul scriind că probabil sunt mai credincios decât toți care intră pe blogul lui Arhi la un loc. Cine citește flame-urile lui știe că niciodată nu mă abțin.
Dar aici e complet altă discuție. Trebuie făcută din start distincția între credință și religie. Credința e a ta și e cu sufletul, religia e colectivă și e cu portofelul. Bisericile, moaștele, pelerinajele și cireașa de pe căcat, popii sunt responsabilii pentru toți cei care și-au pierdut credința interioară.
Gata cu introducerea, să trecem la subiect. @hary, ești un naiv dacă ai senzația că biserica are cel mai mic efect benefic într-o societate. După cum spune și mult stimabila babă, a pupat moaștele degeaba, dar probabil a dat 2 lei în cutia milei, bani pe autobuz și a pierdut ore în șir la coadă în soare, contribuind la starea ei de mizerie.
Care sunt statele care o duc cel mai prost în lumea asta? Exceptând africanii ăia din trib (care se închină la dracu știe ce prostii), statele arabe, profund religioase sunt cele mai involuate social, educațional, economic etc. La polul opus sunt state ca SUA, Franța, Germania, unde nici o biserică, de orice natură ar fi ea, nu este finanțată de stat.
Per total, da, este problema tuturor faptul că o majoritate spălată pe creier ne dictează ce să facem cu banii. Cred că mai mult am ajuta societatea dacă am merge într-un strip club de banii de catedrală și i-am îndesa în chiloții dansatoarelor, că barem așa ne-am asigura că și-ar plăti chiria la timp, s-ar apuca de o facultate la Spiru Haret sau ar da un lapte copilului.
Repet începutul ca să nu-mi dea oamenii lui Dumnezeu în cap. Religia diferă de credință. De-asta din urmă posed și eu cu mândrie. De cealaltă mă dezic.
PS: @Sensei: e substantiv defectiv de singular. Vezi și „pantaloni”, „zori”, ai prins ideea…
@Flo:
din pacate ceea ce numesti tu CREDINTA este pentru tine o traire individuala si personala care are mai mult de a face cu ignoranta, egoism si separatism. Pentru ca CREDINTA chiar daca se naste in sufletul nostru, ea se manifesta intr-o comuniune a sufletelor. E ca si cu iubirea. Ea se naste in tine, insa daca nu trece pragul tau, nu este nimic altceva decat o dragoste de sine. IUBIREA si CREDINTA are nevoie sa fie impartasita cu alte suflete si in special cu divinitatea in care crezi (n cazul tau ar trebui sa fie Dumenezeu, pentru ca banuiesc ca esti crestin ortodox). asta este menirea bisericii, de a oferi un loc in care credinciosii isi pot impartasi CREDINTA.
trebuie sa-ti spun din pacate ca si tu – ca si femeia din interviu – te relationezi la societatea de consum in care traiesti, in care primeaza satisfacerea nevoilor individuale prin mijloace materiale, care sint in societatea noastra cele mai promovate.
societatea in care traiesti, iti ofera modelele de viata. modele care iti sint prezentate mai intai de catre parintii tai si dupa aceea de catre gradinite, scoli, media, internet, mediul inconjurator etc…
traim vremuri grele din punct de vedere spiritual, pentru ca exista un dezechilibru evident intre “ofertele” materiale si cele spirituale, in favoarea modelelor materiale de viata.
din acest punct de vedere si tu actionezi si reactionezi dupa principiul turmei, exact ca si femeia aceea din interviu. patternurile comportamentale sint acelasi. femeia aceea se duce sa pupe moastele pentru ca toti fac asta, pentru ca spera astfel sa i se indeplineasca nevoile, visele etc…
pentru tine femeia aceea este o proasta ca se increde in ceva care pentru tine este absurd si lipsit de sens.
din perspectiva unui credincios autentic, si comportamenul tau de zi cu zi poate este prostesc si absurd. pentru ca si tu, din perspectiva lui repet, urmezi un drum absurd in viata, de la care te astepti si speri ca iti va aduce fericirea. acum poate eu te privesc si stiu ca goana dupa valori materiale si consumul de senzatii tari (masina, casa, femei frumoase, petreceri etc…) nu iti va aduce fericirea ci mai degraba frustrare. pentru ca asta se intimpla de cele mai multe ori, pentru ca societatea de consum are nevoie de “sclavii” ei ca sa functioneze. adica de oameni care isi irosesc toata viata incercand sa castige cat mai multi bani pentru a fi cat mai fericiti.
la fel se intimpla si cand se intilnesc oameni din sisteme diferite de valori. nu au intelegere unul pentru celelalt pentru ca se cred mai buni, mai destepti, mai evoluati decat ceilalti.
probabil ca nu vei intelege ce am vrut sa zic, si asta nu pentru ca esti mai prost ca mine ci pentru ca te relationezi la alte valori decat mine.
de aceea si experienta de viata este diferita. diferenta dintre tine si mine este ca pe mine nu ma irita si nu ma deranjeaza cand cineva este “altfel”, ca sa nu zic “prost” sau “imbecil” etc…
incerc sa-l inteleg si sa-l respect asa cum este, ca sa pot sa ma bucur ca-l cunosc…
@hary: Nu știu de unde ai făcut tu deducția că dacă nu sunt plimbător pe la biserici mă dedau la plăceri materiale superficiale. Menirea mea în viață este să am o familie și copii, să ajut la binele societății și umanității, toate astea respectând valorile creștine. Biserica nu încape în peisajul ăsta.
Văd că îți plac asocierile. Asemeni credința cu sentimentul de iubire și eu te aprob. Credința e iubirea mea pentru Dumnezeu. E între mine și El. La fel cum iubirea mea pentru prietena mea e doar între mine și ea, fără nimeni altcineva. Ca să extrapolez, biserica e bordel. E un loc în care mulți iubesc, nimeni nu prea știe ce pupă și de ce, dar toți au impulsul de a iubi. Mă pricep la metafore?
ok, o sa fiu mai la obiect.
@Flo: “Nu știu de unde ai făcut tu deducția că dacă nu sunt plimbător pe la biserici mă dedau la plăceri materiale superficiale.”
Deductia aceasta o faci tu, nu eu. Eu am sustinut doar ca te dedai la placeri materiale, insa nu am facut aprecierea de superficial si nici nu am zis ca se intimpla din cauza ca nu te duci la biserica…
mai citeste odata ce am zis si vei intelege. poate… daca nu, nu-i bai…
si apropo de biserica: ea este o institutie ca si un spital de altfel.
problema este, asa cum am mai zis, modul in care functioneaza aceste institutii la noi in tara.
imi place expresia lui Flo, ca biserica a devenit un bordel in care “mulți iubesc, nimeni nu prea știe ce pupă și de ce, dar toti au impulsul de a iubi…”
Flo, prefer sa vad ca lumea se duce in biserica si face lucruri aparent tampe, decat sa stea in strada si sa dea altora in cap. Si pana la urma ne trebuie si un ventil spiritual, nu numai unul fizic. Frustrarile oamenilor trebuiesc undeva canalizate si biserica este un mai bun loc decat stadionul de fotbal. parerea mea. daca tu ai alte metode de a te descarca emotional, foarte bine. nu e nevoie sa mergi la biserica sa-ti manifesti credinta si dragostea pentru Dumnezeu. insa asta nu inseamna ca biserica nu isi are rostul ei in societatea noastra….
@hary: Văd că tu ai cele mai bune intenții, dar oricum aș aborda problema tot nu pot fi de acord cu tine. Diferența dintre orice instituție și biserica stă în rezultate. În timp ce numărul de pacienți tratați sau salvați, copii educați sau clienți satisfăcuți stau mărturie succeselor primei categorii, pentru biserică trebuie să ne bazăm pe niște cifre categoric subiective. Și nu mă refer la faptul că orice om are senzația că mergând la biserică îi e mai bine, ci la faptul că nu poți cuantifica masa respectivă. Am două bunici, una postește și se împărtășește, cealaltă nu, una merge la biserică duminică de duminică, cealaltă nu, ambele sunt credincioase cu amendamentul că cea de-a doua a citit biblia și știe despre ce e vorba. Dacă o întrebi pe prima bunică, spune că îi merge excelent datorită bisericii, dar nu are termen de comparație cu o perioadă când nu mergea.
Repet, îndobitocirea religioasă, spre deosebire de credința sufletească, au ținut popoarele mult timp în urmă (vezi inchiziția în evul mediu, popoarele fundamentalist-musulmane etc).
Și în final, dacă biserica aduce o contribuție însemnată pe toate planurile sociale, te sfătuiesc să mergi acolo de fiecare dată când ai nevoie de îngrijiri medicale, sau să-ți trimiți copilul să primească educație acolo în loc de o facultate.
Flo: biserica nu sta in loc de spital sau de facultate….
insa crede-ma fara biserica, fara posibilitatea de a oferi oamenilor un loc de refugiu, de comuniune sufleteasca, frustrarea in societate ar fi si mai mare decat este acum.
nu exista numai numai acei oameni care merg la biserica sa ceara ceva de la dumnezeu, mai exista si acei oameni care se duc sa se intilneasca cu el si sa-si impartaseasca credinta fata de el, fara sa ceara nimic, dimpotriva sa poata oferi. In CREDINTA e ca si in IUBIRE, trebuie sa oferi ceva, ca sa primesti ceva. Niciodata invers!
#65 NOU
ARHI
hary » argumentul cu crede-ma este extrem de pueril. zi-le asta cu refugiul celor care au fost ucisi de biserica. ah, wait… nu ai cui. practic, nu ai nici o argumentatie in afara de chestiile astea dulgeag-cleioase.
#66 NOU
M.
in evul mediu, mai ales cel timpuriu, daca nu era biserica, s-ar fi pierdut toata stiinta antichitatii
arhi, multi s-au folosit de biserica si si-au facut de cap in numele ei
E puţin mai complex. Hary, poate tu ai găsit un refugiu sau înţelegere acolo, dar eşti un caz aparte. Şi am două argumente: 1) La ţară toţi sunt credincioşi, toţi cruci, mătănii etc. Dar tot toţi sunt la birt şi beau de sting, se înjură şi îşi dau în cap de-i vezi la ştirile de la ora 5. Iar 2) de câte ori văd ştiri despre pelerinaje, moaşte, dat de pomană, Înviere etc, de atâtea ori se înghesuie dobitocii şi se spurcă fără nici o jenă faţă de biserică sau credinţa pe care o afişează.
De câte ori merg la biserică (nu sunt chiar nedus pe acolo…) de atâtea ori plec cu un gust amar de la babele şi moşii care găsesc de cuviinţă să vorbească în timpul predicii sau să comenteze şi să muştruluiască orice incident. Ca să nu mai vorbesc că de acolo pleacă direct la cumpărat Libertatea şi băut pălinci.
Bonus: am fost la mânăstirile din nordul Moldovei (astea sunt făcute pe vremea când biserica însemna ceva şi când oamenii foloseau harul de la Dumnezeu pentru artă, nu pentru scuipat seminţe) şi la toate era în buza şi parcarea lăcaşului un mare bazar de chinezării şi gunoaie. De fiecare dată am admonestat călugării sau călugăriţele de acolo, spunându-le de incidentul din Biblie când Hristos se cruceşte că au făcut ăia talcioc la templu. Toţi s-au apărat că trebuie bani, restaurare, chestii etc. Despre asta vorbesc eu. Etica credinţei s-a dus literalmente dracului când vine vorba de BOR.
#69 NOU
ARHI
Flo » etica si BOR nu isi au locul in aceeasi propozitie
#70 NOU
M.
era un pic mai altfel cu negustorii din templu. mai catolici ca papa unii oameni…
#71 NOU
hary
@arhi: chiar ma intrebam cat o sa rezisti… 🙂 nu cuvantul “crede-ma“ e argumentul meu.
Iar biserica este in argumentia mea o institutie, un refugiu, un adapost. Si o institute nu ucide oameni.
Numai oamenii ucid alti oameni. Faptul ca s-a ucis in numele unei institutii e foarte de condamnat, insa nu institutia e problema aici.
S-a ucis si in numele lui Dumnezeu. S-a ucis din tot felul de motive, unele mai nobile si mai argumentate decat altele.
Vinovatii sint intotdeauna oamenii.
Chestiile alea dulceag-cleioase cum zici tu reprezinta niste valori care sint greu de suportat de catre oameni instabil emotional.
Tu faci parte din pacate din aceasta categorie. Sau din fericire, ca daca nu ai fi asa, nu ar exista acest blog…:-)
#72 NOU
ARHI
hary » sun convins ca acceptarea asta intra in categoria oamenilor foarte echilibrati. INSTITUTIILE sunt facute de oameni. faptul ca tu idilizezi biserica, e doar problema ta. biserica, institutia bisericii, este formata din oameni. restul sunt aberatii. e pueril sa vorbesti unor oameni maturi si cu acces la scolarizare despre Biserica, aceasta doamna care priveste indurerata la oamenii ce o compun.
@hary: Biserica e o institutie doar pentru ca e finantata de stat. Eu as numi-o mafie datorita structurii de conducere. Dar nu asta e important. Ca sa punem punct, ca discutia deja o ia pe traiectoria ba nu-ba da, da-mi doua exemple, cazuri reale, ceva palpabil si documentat ca omul x care nu merge la biserica o duce mult mai prost decat y care merge. Pana atunci e subiectivitate.
Daca tu ai senzatia ca o duci mai bine mergand acolo nu pot decat sa am respect pentru tine. Dar eu si atatia altii care nu simtim la fel nu vrem sa finantam ceva ce nu ne este util. Esti de acord?
@arhi: daca este asa de complicat de inteles, sa incercam sa simplificam putin. gindeste-te la biserica ca si la un imobil, o cladire, in care se pot – dar nu e obligatoriu – strange “credinciosii” (de toate felurile, si cei mai cu putina scoala si cei mai cu carte) ca sa se simta bine acolo. unii cersesc ajutorul divinitatii, altii multumesc ca sint sanatosi, si iarasi altii se bucura doar de momentul de liniste si pace din interiorul lacasului.
pe acei oameni ii uneste religia lor. si biserica este un loc in care ei pot intilni si alti oameni de aceesi credinta. e mai putin relevant nivelul si profunzimea credintei fiecaruia, nu pot fi toti la fel.
hai sa rezumam biserica la un loc fizic in care oamenii se pot intilni si simti bine. asa cum se intilnesc sa mearga la un meci de fotbal pe stadion, sau cum merg sa vizioneze un concert sau un film. sau cum se merge la shopping in malluri.
de ce sa nu mearga lumea si la biserica? numai pentru ca unii preoti sint niste betzivani ordinari sau pentru ca isi fac treaba de mantuiala?
sau pentru ca altii au fost si mai sint informantii securitatii?
incearca sa intelegi ca oricare lucru din lumea pe care o cunoastem noi, are doua laturi: una pozitiva si una negativa. si biserica ca si institutie, tocmai pentru ca este reprezentata de oameni, are si ea parti bune si parti rele. nu poate face exceptie.
acum fa un exercitiu de imaginatie: incearca sa pui binele in fatza. incearca sa enumeri ce fapte bune a facut biserica in decursul istoriei (a se intelege oamenii care au reprezentat biserica ca si institutie)? ca de faptele rele mi-ai zis deja destul…
#75 NOU
ARHI
hary » te rog, chestiile astea ma scarbesc. hai mai bine sa incheiem discutia, tu da o raita la biserica, sa te simti bine si ne oprim aici, mke?
@Flo: trebuie sa-ti raspund si tie: nu am zis niciodata si nici nu o voi face vreodata sa sustin ca omul care merge in biserica e mai fericit decat cel care nu merge la biserica. si eu nu am zis in nici un mesaj ca eu frecventez si merg la biserica si ca asta ma face mai fericit decat altii. nu ma consider mai fericit decat altii si poate ca frecventez biserica mai putin decat tine.
faptul ca tu asta deduci din ce explic eu imi arata cat de sablonat si superficial gandesti. poate ca de vina este si limbajul meu dulceago-cleios, nu stiu…:-)
eu incercam sa iti arat cum stau lucrurile daca le privesti din alta perspectiva, pentru ca nu sint de-acord cu ideea ca biserica reprezinta ceva negativ care trebuie combatut si in care trebuie aruncat cu noroi.
dimpotriva sustin ideea ca este o institutie care isi are rostul si chiar poate face bine in societatea noastra, daca noi oamenii am fi mai aproape de CREDINTA.
ce incerc eu sa va arat este ca orice lucru poate fi privit din mai multe perspective. exista intotdeauna si cealalalta parte a medaliei. e simplu sa condamni si sa arunci cu noroi in cineva sau ceva. mai ales cand sintem frustrati, ne cade foarte usor. e insa foarte dificil sa accepti ca orice rau are si o latura buna, care merita sa fie macar cautata daca nu si gasita….
Cum spuneam, e subiectivitate. Dar la ultima parte ce zici? Suntem ~10 mii de oameni care il citim pe Arhi. Ti s-ar parea normal sa fie blogul lui finantat de stat? Scrie romaneste, pentru romani, uneori ne deschide ochii, alteori ne distreaza, e spiritul national. Dar nu e ok sa fie finaintat de la buget un lucru in care nu crede toata lumea si mai ales care nu e vital tarii. Eu vreau sa fie si moscheile si sinagogile la fel de finantate de stat. Nu in egala masura, ci proportional cu numarul adeptilor.
Flo, esti f nostim, incerci din rasputeri sa te ridici la inaltimea mariei sale Arhi, dar… nu ai talentul lui… esti mai prostutz de felul tau. si nu poti injura si scrie la fel de interesant ca si Arhi. de aceea esti numai un lupuletz….
NOU
“Moastele” este alea care se pupa? :))))))
Dracu stie bai Arhi, cate “moaste” ai fi pupat si tu in viatza astaaaa…
NOU
baxter » ceva ceva am lins si eu…
NOU
Cica nu-i a buna, ca pe astea le pupa toti, cu cat mai multi cu atat mai bine.
Ahhhaaaaa, deci Dragusanu e “moasta”? :)))))
NOU
Nu pupati moaste pentru ca va prostiti 🙂
NOU
pai daca pupa toata lumea… :))
din seria “daca colegul se arunca pe geam te arunci si tu?”
NOU
Productia de moaste s-a mutat la chinezi. Nu mai sunt nici moastele cum erau odata! Femeia asta a luat ţeapă….
NOU
Pupa-m-ar unde tună și nu fulgeră! Ai pupat mortăciune, babă proastă ce ești! 😀
NOU
exact asta am pus si eu..”daca le-a pupat lumea, m-am dus si eu:..si pina la urma nu prea v-au ajutat nu?
nepretuit e baiatu’ asta de la prahova tv
NOU
doamne=))) unde le gasesti Arhi pe astea?:)) mor de ras..
NOU
Nu conteaza, frate, ce era, bineinteles ca era sfant.
Am ras cu lacrimi. Deh, credinciosi…
NOU
da, da, cred că de-asta înjură unii de moaşte, că le pupă toţi şi au mai mult public ţintă :))
NOU
Concluzia e magistrala: “le-ati pupat degeaba” :))))))))))))))
NOU
O fi pupata moastele Elodiei … Aatata bun simt nu au si astia, macar sa scrie ale cui sunt.
NOU
Bai nene, fac si io niste gem de prune si nu stiu cum sa fac ca sa fiu sigur ca nu mucegaieste.
NOU
fa mai bine tuica, nu strica prunele pe gem… ai cu ce te incalzi la iarna, unde mai pui ca nici nu mucegaieste
NOU
Yey. He’s alive. :))
NOU
Aspirina! 🙂
NOU
nu aveai “ban permanent”?
NOU
Ba da, avea. Si are. Si bea cat tine banu ala. Si cum e permanent, bea de el mereu. Si apoi, dupa ce permanenta se termina, se imprumuta.
NOU
moatele e atunci cand
NOU
prahovatv does it again :)))) mai tari sunt totusi alea mai vechi, gen “cine a scris biblia?”
NOU
Nu mai pot sa scriu,rad. :))
NOU
corcodusul:
Nu sunt prune de tuica astea, sunt de gem. Am facut si tuica anu trecut/ Iese o posirca tuica. Ma specializez pe gem, natural fara zahar, fara nimic, sa moara mama.
NOU
Erau desenati niste sfinti, doar n-o pune oameni vii :))))))))))))))) EPIC!
NOU
Păresea mea este, că e o mare prostie sata cu pupatul moaştelor. Ca să fi un bun credincios trebue să faci ce scrie în Biblie şi nu ce fac ceilalţi. Multă sănătate
NOU
pe mine m-ar interesa etimologia cuvintului moaste. cine stie sa-mi explice?
NOU
“pai daca a pupat toata lumea am pupat si eu” …daca toata lumea se arunca in cap… hop si ea.
…offf offff
NOU
eh, tanti asta sigur e de acord si cu ” Catedrala Mantuirii Neamului” daca o sa mearga toti acolo, ce daca mai are vreo 5.ooo.ooo de biserici prin rRomania! Scuzati limbajul, dar sa va fut in gura de tarani prosti cu credinta voastra si va doresc sa mancati dimineata la pranz si seara moaste , ai dracu’ de retarzi ce sunteti!
Biserica = cersetorie legala, prostii cer si altii iau ;i ]n final pro;tii sunt fericiti ca Dumnezeu a fost atat de bun sa le accepte cei 20 de lei pe care i-au dat popii sa le citeasca acatistu’!))
Moaste sa ajungeti, cu toata credinta voastra.
Ps, n-au decat sa ma injure toti credinciosii, sa vad ce o sa le puna pe masa Bunul Dumnezeu, dupa atata piosenie si rugaciune!
NOU
de ce ne doare asa de tare in general prostia altora? de ce devine un subiect asa de iritant cand vedem oameni care nu se ridica la un anumit nivel intelectual? de ce ne deranjeaza asa de mult taranii inculti si tampiti?
pentru ca sintem contemporani cu ei? pentru ca noua ne place sa traim numai printre oameni destepti si daca se poate si bogati? de cine vrem sa ne ascundem?
NOU
De aia bey, ca voteaza!
NOU
Inca o data tin sa-mi cer scuze pt postul de mai sus si sa vin cu o completare. Eu o sa cer sa fiu incinerat, sa nu cumva sa nu putrezesc si sa-mi pupe astia cucu dupa ce mor de fericire ca sunt sfant, dar o sa pun o lingurita langa urna , cine vrea totusi sa interactioneze spiritual cu mine sa manance o lingurita de cenusa si tinand cont ca o sa fiu considerat un sfant, n-o sa ma termin niciodata, nu?;=)))))))))))))))))))
NOU
@thomas: haios. iti ceri scuze pentru randurile de mai sus si continui in aceeasi maniera… de ce iti mai ceri scuze daca zici cam acelasi lucru? e ca si cum ai injura pe cineva, dupa care iti ceri scuze si apoi continui cu injuraturile…:-)
NOU
trebuia sa apara ala care injura credinciosii. multi sunt probabil superstitiosi, nu credinciosi, cum zice si badea. si oricum, poti fi credincios fara ca asta sa insemne ca nu crezi ca banii dati pe catedrala aia sunt aruncati.
NOU
de ce nu ne punem intrebarea fireasca: e normal ca reporterul sa-si bata joc de oamenii acestia simplii? e adevarat nu a vorbit urat cu dansa, insa a speculat lipsa de cunostinte si a ghidat raspunsurile ei in directia dorita de el. practic scopul acestui interviu a fost de a scoate in evidenta “prostia” omului simplu de la tzara care face lucruri fara sa stie de ce, doar pentru ca si ceilalti fac la fel.
daca as avea ceva timp si spatiu, v-as putea dovedi ca si voi toti care va credeti mai presus decat acesti oameni simpli, va comportati la fel in viata de zi cu zi. doar la alt “nivel”.
as tine si o teorie despre credinta la modul general (nu neaparat in sensul crestin) insa asta este totusi un blog si nu o platforma in care sa-ti expui gandurile pe larg. cu toate ca ma mananca in degete sa o fac….:-)
NOU
pai daca vad ca rade lumea de ei, unii se mai desteapta. chiar atata toleranta…nici la scoala n-ar trebui date note mici cand trebuie, nu?
NOU
chiar te rog dovedeste-ne. ne faci un serviciu. daca vrei.
NOU
Hary, oamenii aceia simpli decid in locul tau sa se construiasca biserici in loc de spitale sau lucruri de care e nevoie, asa ca…da, e normal sa-ti arate cine ia deciziile importante pentru tara asta!
NOU
thomas, vezi tu, problema deja incepe cu faptul ca tu esti convins ca ne trebuie spitale si nu biserici. nu e relevant daca se fac mai multe biserici decat spitale sau invers. problema este ca ne trebuiesc sisteme functionale in biserici si in egala masura in spitale. degeaba faci spitale daca nu ai sistem de sanatate eficient. banii tot aruncati pe fereastra sint….
si din pacate trebuie sa spun ca avem o problema in Romania cu perceptia despre democratie. ne plangem ca ne conduc prostii, ca ei castiga alegerile si ca sint responsabili pentru toate problemele de la noi din tara. ca daca ar fi mai multi destepti in Romania, ar fi mult mai bine. GRESIT.
Te-ai gandit vreodata ca si parintii nostrii fac parte tot din categoria celor pe care te-ai suparat? dar banuiesc ca tu esti suparat si pe parintii tai, sau? sau ai “privilegiul” sa ai parinti intelectuali care la randul lor ii face troaca de porci pe cei care nu stiu carte…? nu cerd asta, pentru ca daca ar fi asa, tu ai fi cu siguranta mult mai tolerant decat ei si ai intelege sa apreciezi oamenii pentru ceea ce sint nu pentru ceea ce te astepti tu de la ei….
NOU
Toate icoanele si moastele si alte chipuri cioplite sunt focare bacteriologice, unde-si lasa balele toti nespalatii. De ce as vrea ca sa le pup?
NOU
Andrei: pentru ca o fac si ceilalti. aici e vorba despre incredere. nu te gandesti ca te poti imbolnavi si pur si simplu nu te imbolnavesti. suna sf pt tine?
NOU
Keep safe, use durex!
NOU
am scris un mesaj, am “apasat cu incredere” si ….. nimic.
poate ca e un semn sa ma opresc… Arhi?
NOU
mai era unu pe care l-a întrebat reporterul ce face la coadă şi el a răspuns: la moaşte, ce dracu să facem şi noi?
p.s. nu zic că întrebarea a fost una deşteaptă având în vedere că toată lumea era acolo să …
NOU
arhi, io m-am chinuit o vreme sa aflu care e singularul de la moaste si n-am reusit sa-l aflu. Am intrebat si lingviti, n-au stiut nici ei… Concluzia mea? Cred ca astea vin la oferta 3 in 1.
NOU
apropo de gramatica, ia te uita ce-am gasit in ziarul Gindul, apropo de prostia la romani: BAC 2011. PERLE DIN CURTEA ŞCOLII: o dinioară, două diniori. “Am întrebat în faţă, în spate, în stânga şi în dreapta. Nimeni nu ştia ce înseamnă cuvântul odinioară”
NOU
Singularul de la moaste? Tre’-ntrebat un lincvist d’asta ca el poa’ sa stie… si ala poate stie si ce moasca a pupat tanti! Da’ ce mai conteaza, dac-a pupat-o toti! Bai frate, dupa revolutia asta (de fapt, involutie), propaganda comunista de pe vremea lu’ Ceasca, a fost inlocuita cu succes de propaganda religioasa! Nu zic, era nevoie de revenirea la credinta dar prea se face exces in scopul umflarii burtilor innaltelor fete bisericesti, si-asa destul de rubiconde!
NOU
Moastele sunt o injuratura. Imi zicea mie tataia (eu am avut tataie, nu bunic) “moas-ta pe gheatza”.
NOU
sudistule. aia-s cu tataie si mamaie. injuratura pare insa estul de areleneasca, dar poate ma insel asupra exclusivitatii provenientei ei.
NOU
ai zis “sudistule” de parca ar fi un lucru rau…
NOU
daca esti, nu-i lucru rau.
NOU
Vreau să încep comentariul scriind că probabil sunt mai credincios decât toți care intră pe blogul lui Arhi la un loc. Cine citește flame-urile lui știe că niciodată nu mă abțin.
Dar aici e complet altă discuție. Trebuie făcută din start distincția între credință și religie. Credința e a ta și e cu sufletul, religia e colectivă și e cu portofelul. Bisericile, moaștele, pelerinajele și cireașa de pe căcat, popii sunt responsabilii pentru toți cei care și-au pierdut credința interioară.
Gata cu introducerea, să trecem la subiect. @hary, ești un naiv dacă ai senzația că biserica are cel mai mic efect benefic într-o societate. După cum spune și mult stimabila babă, a pupat moaștele degeaba, dar probabil a dat 2 lei în cutia milei, bani pe autobuz și a pierdut ore în șir la coadă în soare, contribuind la starea ei de mizerie.
Care sunt statele care o duc cel mai prost în lumea asta? Exceptând africanii ăia din trib (care se închină la dracu știe ce prostii), statele arabe, profund religioase sunt cele mai involuate social, educațional, economic etc. La polul opus sunt state ca SUA, Franța, Germania, unde nici o biserică, de orice natură ar fi ea, nu este finanțată de stat.
Per total, da, este problema tuturor faptul că o majoritate spălată pe creier ne dictează ce să facem cu banii. Cred că mai mult am ajuta societatea dacă am merge într-un strip club de banii de catedrală și i-am îndesa în chiloții dansatoarelor, că barem așa ne-am asigura că și-ar plăti chiria la timp, s-ar apuca de o facultate la Spiru Haret sau ar da un lapte copilului.
Repet începutul ca să nu-mi dea oamenii lui Dumnezeu în cap. Religia diferă de credință. De-asta din urmă posed și eu cu mândrie. De cealaltă mă dezic.
PS: @Sensei: e substantiv defectiv de singular. Vezi și „pantaloni”, „zori”, ai prins ideea…
NOU
Flo » defectiv, bagamiash!!
NOU
@Flo:
din pacate ceea ce numesti tu CREDINTA este pentru tine o traire individuala si personala care are mai mult de a face cu ignoranta, egoism si separatism. Pentru ca CREDINTA chiar daca se naste in sufletul nostru, ea se manifesta intr-o comuniune a sufletelor. E ca si cu iubirea. Ea se naste in tine, insa daca nu trece pragul tau, nu este nimic altceva decat o dragoste de sine. IUBIREA si CREDINTA are nevoie sa fie impartasita cu alte suflete si in special cu divinitatea in care crezi (n cazul tau ar trebui sa fie Dumenezeu, pentru ca banuiesc ca esti crestin ortodox). asta este menirea bisericii, de a oferi un loc in care credinciosii isi pot impartasi CREDINTA.
trebuie sa-ti spun din pacate ca si tu – ca si femeia din interviu – te relationezi la societatea de consum in care traiesti, in care primeaza satisfacerea nevoilor individuale prin mijloace materiale, care sint in societatea noastra cele mai promovate.
societatea in care traiesti, iti ofera modelele de viata. modele care iti sint prezentate mai intai de catre parintii tai si dupa aceea de catre gradinite, scoli, media, internet, mediul inconjurator etc…
traim vremuri grele din punct de vedere spiritual, pentru ca exista un dezechilibru evident intre “ofertele” materiale si cele spirituale, in favoarea modelelor materiale de viata.
din acest punct de vedere si tu actionezi si reactionezi dupa principiul turmei, exact ca si femeia aceea din interviu. patternurile comportamentale sint acelasi. femeia aceea se duce sa pupe moastele pentru ca toti fac asta, pentru ca spera astfel sa i se indeplineasca nevoile, visele etc…
pentru tine femeia aceea este o proasta ca se increde in ceva care pentru tine este absurd si lipsit de sens.
din perspectiva unui credincios autentic, si comportamenul tau de zi cu zi poate este prostesc si absurd. pentru ca si tu, din perspectiva lui repet, urmezi un drum absurd in viata, de la care te astepti si speri ca iti va aduce fericirea. acum poate eu te privesc si stiu ca goana dupa valori materiale si consumul de senzatii tari (masina, casa, femei frumoase, petreceri etc…) nu iti va aduce fericirea ci mai degraba frustrare. pentru ca asta se intimpla de cele mai multe ori, pentru ca societatea de consum are nevoie de “sclavii” ei ca sa functioneze. adica de oameni care isi irosesc toata viata incercand sa castige cat mai multi bani pentru a fi cat mai fericiti.
la fel se intimpla si cand se intilnesc oameni din sisteme diferite de valori. nu au intelegere unul pentru celelalt pentru ca se cred mai buni, mai destepti, mai evoluati decat ceilalti.
probabil ca nu vei intelege ce am vrut sa zic, si asta nu pentru ca esti mai prost ca mine ci pentru ca te relationezi la alte valori decat mine.
de aceea si experienta de viata este diferita. diferenta dintre tine si mine este ca pe mine nu ma irita si nu ma deranjeaza cand cineva este “altfel”, ca sa nu zic “prost” sau “imbecil” etc…
incerc sa-l inteleg si sa-l respect asa cum este, ca sa pot sa ma bucur ca-l cunosc…
NOU
@arhi: sorry pentu postul mult prea lung de mai inainte…
NOU
@hary (18) pentru ca sintem un popor latin, cu o limba latina, cuvintul moaste vine din slava (mošti)
NOU
@stefan: mersi de lamurire. si mai departe? “mošti” inseamna ce?
NOU
@hary: Nu știu de unde ai făcut tu deducția că dacă nu sunt plimbător pe la biserici mă dedau la plăceri materiale superficiale. Menirea mea în viață este să am o familie și copii, să ajut la binele societății și umanității, toate astea respectând valorile creștine. Biserica nu încape în peisajul ăsta.
Văd că îți plac asocierile. Asemeni credința cu sentimentul de iubire și eu te aprob. Credința e iubirea mea pentru Dumnezeu. E între mine și El. La fel cum iubirea mea pentru prietena mea e doar între mine și ea, fără nimeni altcineva. Ca să extrapolez, biserica e bordel. E un loc în care mulți iubesc, nimeni nu prea știe ce pupă și de ce, dar toți au impulsul de a iubi. Mă pricep la metafore?
NOU
@Flo: te pricepi la metafore. dar cam atat…:-)
NOU
da stiu, am fost rau cu Flo… imi cer scuze…
NOU
ok, o sa fiu mai la obiect.
@Flo: “Nu știu de unde ai făcut tu deducția că dacă nu sunt plimbător pe la biserici mă dedau la plăceri materiale superficiale.”
Deductia aceasta o faci tu, nu eu. Eu am sustinut doar ca te dedai la placeri materiale, insa nu am facut aprecierea de superficial si nici nu am zis ca se intimpla din cauza ca nu te duci la biserica…
mai citeste odata ce am zis si vei intelege. poate… daca nu, nu-i bai…
NOU
www.youtube.com/watch?v=G86kW8xnS0E … adevarat ai grait si tu si trupa TRUDA.
NOU
si apropo de biserica: ea este o institutie ca si un spital de altfel.
problema este, asa cum am mai zis, modul in care functioneaza aceste institutii la noi in tara.
imi place expresia lui Flo, ca biserica a devenit un bordel in care “mulți iubesc, nimeni nu prea știe ce pupă și de ce, dar toti au impulsul de a iubi…”
Flo, prefer sa vad ca lumea se duce in biserica si face lucruri aparent tampe, decat sa stea in strada si sa dea altora in cap. Si pana la urma ne trebuie si un ventil spiritual, nu numai unul fizic. Frustrarile oamenilor trebuiesc undeva canalizate si biserica este un mai bun loc decat stadionul de fotbal. parerea mea. daca tu ai alte metode de a te descarca emotional, foarte bine. nu e nevoie sa mergi la biserica sa-ti manifesti credinta si dragostea pentru Dumnezeu. insa asta nu inseamna ca biserica nu isi are rostul ei in societatea noastra….
NOU
@hary: Văd că tu ai cele mai bune intenții, dar oricum aș aborda problema tot nu pot fi de acord cu tine. Diferența dintre orice instituție și biserica stă în rezultate. În timp ce numărul de pacienți tratați sau salvați, copii educați sau clienți satisfăcuți stau mărturie succeselor primei categorii, pentru biserică trebuie să ne bazăm pe niște cifre categoric subiective. Și nu mă refer la faptul că orice om are senzația că mergând la biserică îi e mai bine, ci la faptul că nu poți cuantifica masa respectivă. Am două bunici, una postește și se împărtășește, cealaltă nu, una merge la biserică duminică de duminică, cealaltă nu, ambele sunt credincioase cu amendamentul că cea de-a doua a citit biblia și știe despre ce e vorba. Dacă o întrebi pe prima bunică, spune că îi merge excelent datorită bisericii, dar nu are termen de comparație cu o perioadă când nu mergea.
Repet, îndobitocirea religioasă, spre deosebire de credința sufletească, au ținut popoarele mult timp în urmă (vezi inchiziția în evul mediu, popoarele fundamentalist-musulmane etc).
Și în final, dacă biserica aduce o contribuție însemnată pe toate planurile sociale, te sfătuiesc să mergi acolo de fiecare dată când ai nevoie de îngrijiri medicale, sau să-ți trimiți copilul să primească educație acolo în loc de o facultate.
NOU
Flo: biserica nu sta in loc de spital sau de facultate….
insa crede-ma fara biserica, fara posibilitatea de a oferi oamenilor un loc de refugiu, de comuniune sufleteasca, frustrarea in societate ar fi si mai mare decat este acum.
nu exista numai numai acei oameni care merg la biserica sa ceara ceva de la dumnezeu, mai exista si acei oameni care se duc sa se intilneasca cu el si sa-si impartaseasca credinta fata de el, fara sa ceara nimic, dimpotriva sa poata oferi. In CREDINTA e ca si in IUBIRE, trebuie sa oferi ceva, ca sa primesti ceva. Niciodata invers!
NOU
hary » argumentul cu crede-ma este extrem de pueril. zi-le asta cu refugiul celor care au fost ucisi de biserica. ah, wait… nu ai cui. practic, nu ai nici o argumentatie in afara de chestiile astea dulgeag-cleioase.
NOU
in evul mediu, mai ales cel timpuriu, daca nu era biserica, s-ar fi pierdut toata stiinta antichitatii
arhi, multi s-au folosit de biserica si si-au facut de cap in numele ei
NOU
M. » Zi-i asta lui giordano bruno. Oh, wait..
NOU
E puţin mai complex. Hary, poate tu ai găsit un refugiu sau înţelegere acolo, dar eşti un caz aparte. Şi am două argumente: 1) La ţară toţi sunt credincioşi, toţi cruci, mătănii etc. Dar tot toţi sunt la birt şi beau de sting, se înjură şi îşi dau în cap de-i vezi la ştirile de la ora 5. Iar 2) de câte ori văd ştiri despre pelerinaje, moaşte, dat de pomană, Înviere etc, de atâtea ori se înghesuie dobitocii şi se spurcă fără nici o jenă faţă de biserică sau credinţa pe care o afişează.
De câte ori merg la biserică (nu sunt chiar nedus pe acolo…) de atâtea ori plec cu un gust amar de la babele şi moşii care găsesc de cuviinţă să vorbească în timpul predicii sau să comenteze şi să muştruluiască orice incident. Ca să nu mai vorbesc că de acolo pleacă direct la cumpărat Libertatea şi băut pălinci.
Bonus: am fost la mânăstirile din nordul Moldovei (astea sunt făcute pe vremea când biserica însemna ceva şi când oamenii foloseau harul de la Dumnezeu pentru artă, nu pentru scuipat seminţe) şi la toate era în buza şi parcarea lăcaşului un mare bazar de chinezării şi gunoaie. De fiecare dată am admonestat călugării sau călugăriţele de acolo, spunându-le de incidentul din Biblie când Hristos se cruceşte că au făcut ăia talcioc la templu. Toţi s-au apărat că trebuie bani, restaurare, chestii etc. Despre asta vorbesc eu. Etica credinţei s-a dus literalmente dracului când vine vorba de BOR.
NOU
Flo » etica si BOR nu isi au locul in aceeasi propozitie
NOU
era un pic mai altfel cu negustorii din templu. mai catolici ca papa unii oameni…
NOU
@arhi: chiar ma intrebam cat o sa rezisti… 🙂 nu cuvantul “crede-ma“ e argumentul meu.
Iar biserica este in argumentia mea o institutie, un refugiu, un adapost. Si o institute nu ucide oameni.
Numai oamenii ucid alti oameni. Faptul ca s-a ucis in numele unei institutii e foarte de condamnat, insa nu institutia e problema aici.
S-a ucis si in numele lui Dumnezeu. S-a ucis din tot felul de motive, unele mai nobile si mai argumentate decat altele.
Vinovatii sint intotdeauna oamenii.
Chestiile alea dulceag-cleioase cum zici tu reprezinta niste valori care sint greu de suportat de catre oameni instabil emotional.
Tu faci parte din pacate din aceasta categorie. Sau din fericire, ca daca nu ai fi asa, nu ar exista acest blog…:-)
NOU
hary » sun convins ca acceptarea asta intra in categoria oamenilor foarte echilibrati. INSTITUTIILE sunt facute de oameni. faptul ca tu idilizezi biserica, e doar problema ta. biserica, institutia bisericii, este formata din oameni. restul sunt aberatii. e pueril sa vorbesti unor oameni maturi si cu acces la scolarizare despre Biserica, aceasta doamna care priveste indurerata la oamenii ce o compun.
NOU
@hary: Biserica e o institutie doar pentru ca e finantata de stat. Eu as numi-o mafie datorita structurii de conducere. Dar nu asta e important. Ca sa punem punct, ca discutia deja o ia pe traiectoria ba nu-ba da, da-mi doua exemple, cazuri reale, ceva palpabil si documentat ca omul x care nu merge la biserica o duce mult mai prost decat y care merge. Pana atunci e subiectivitate.
Daca tu ai senzatia ca o duci mai bine mergand acolo nu pot decat sa am respect pentru tine. Dar eu si atatia altii care nu simtim la fel nu vrem sa finantam ceva ce nu ne este util. Esti de acord?
NOU
@arhi: daca este asa de complicat de inteles, sa incercam sa simplificam putin. gindeste-te la biserica ca si la un imobil, o cladire, in care se pot – dar nu e obligatoriu – strange “credinciosii” (de toate felurile, si cei mai cu putina scoala si cei mai cu carte) ca sa se simta bine acolo. unii cersesc ajutorul divinitatii, altii multumesc ca sint sanatosi, si iarasi altii se bucura doar de momentul de liniste si pace din interiorul lacasului.
pe acei oameni ii uneste religia lor. si biserica este un loc in care ei pot intilni si alti oameni de aceesi credinta. e mai putin relevant nivelul si profunzimea credintei fiecaruia, nu pot fi toti la fel.
hai sa rezumam biserica la un loc fizic in care oamenii se pot intilni si simti bine. asa cum se intilnesc sa mearga la un meci de fotbal pe stadion, sau cum merg sa vizioneze un concert sau un film. sau cum se merge la shopping in malluri.
de ce sa nu mearga lumea si la biserica? numai pentru ca unii preoti sint niste betzivani ordinari sau pentru ca isi fac treaba de mantuiala?
sau pentru ca altii au fost si mai sint informantii securitatii?
incearca sa intelegi ca oricare lucru din lumea pe care o cunoastem noi, are doua laturi: una pozitiva si una negativa. si biserica ca si institutie, tocmai pentru ca este reprezentata de oameni, are si ea parti bune si parti rele. nu poate face exceptie.
acum fa un exercitiu de imaginatie: incearca sa pui binele in fatza. incearca sa enumeri ce fapte bune a facut biserica in decursul istoriei (a se intelege oamenii care au reprezentat biserica ca si institutie)? ca de faptele rele mi-ai zis deja destul…
NOU
hary » te rog, chestiile astea ma scarbesc. hai mai bine sa incheiem discutia, tu da o raita la biserica, sa te simti bine si ne oprim aici, mke?
NOU
@Flo: trebuie sa-ti raspund si tie: nu am zis niciodata si nici nu o voi face vreodata sa sustin ca omul care merge in biserica e mai fericit decat cel care nu merge la biserica. si eu nu am zis in nici un mesaj ca eu frecventez si merg la biserica si ca asta ma face mai fericit decat altii. nu ma consider mai fericit decat altii si poate ca frecventez biserica mai putin decat tine.
faptul ca tu asta deduci din ce explic eu imi arata cat de sablonat si superficial gandesti. poate ca de vina este si limbajul meu dulceago-cleios, nu stiu…:-)
eu incercam sa iti arat cum stau lucrurile daca le privesti din alta perspectiva, pentru ca nu sint de-acord cu ideea ca biserica reprezinta ceva negativ care trebuie combatut si in care trebuie aruncat cu noroi.
dimpotriva sustin ideea ca este o institutie care isi are rostul si chiar poate face bine in societatea noastra, daca noi oamenii am fi mai aproape de CREDINTA.
ce incerc eu sa va arat este ca orice lucru poate fi privit din mai multe perspective. exista intotdeauna si cealalalta parte a medaliei. e simplu sa condamni si sa arunci cu noroi in cineva sau ceva. mai ales cand sintem frustrati, ne cade foarte usor. e insa foarte dificil sa accepti ca orice rau are si o latura buna, care merita sa fie macar cautata daca nu si gasita….
NOU
@arhi: promit sa te las in pace. am pus un punct.
NOU
Ain’t that some s**t?
NOU
Cum spuneam, e subiectivitate. Dar la ultima parte ce zici? Suntem ~10 mii de oameni care il citim pe Arhi. Ti s-ar parea normal sa fie blogul lui finantat de stat? Scrie romaneste, pentru romani, uneori ne deschide ochii, alteori ne distreaza, e spiritul national. Dar nu e ok sa fie finaintat de la buget un lucru in care nu crede toata lumea si mai ales care nu e vital tarii. Eu vreau sa fie si moscheile si sinagogile la fel de finantate de stat. Nu in egala masura, ci proportional cu numarul adeptilor.
Mai putin sectantii, ‘tu-le muma-n cur 😆
NOU
Flo, esti f nostim, incerci din rasputeri sa te ridici la inaltimea mariei sale Arhi, dar… nu ai talentul lui… esti mai prostutz de felul tau. si nu poti injura si scrie la fel de interesant ca si Arhi. de aceea esti numai un lupuletz….