Bună ziua,
Sunt Ovidiu Moisescu, cadru didactic la UBB, în Cluj (la semnătură aveți câteva detalii și link web). De circa două săptămâni am demarat o cercetare privind festivalurile principale din Cluj (Untold, Electric Castle și TIFF). Este vorba, pe de o parte, de a evalua modul în care clujenii percep impactul acestor festivaluri, iar, pe de altă parte, de a evalua calitatea percepută de către participanții din toată țara a ceea ce au oferit în 2019 cele trei festivaluri.
În prezent stăm bine cu răspunsurile din partea clujenilor, având și norocul unei oarece diseminări în presa locală (aici linkuri către apariții: Monitorul de Cluj, Actual de Cluj, Ziar de Cluj, Adevărul de Cluj, Cluju.ro). Mai avem însă de lucru la răspunsurile participanților proveniți din celelalte județe ale țării.
Cred că un articol pe blogul dvs., în care să îndrumați cititorii blogului (care au participat în 2019 la Untold, EC sau TIFF) să completeze chestionarul aferent, ar putea genera un număr suplimentar consistent de răspunsuri din partea participanților proveniți din întreaga țară. Modul în care formulați acel articol ar fi, evident, alegerea dvs.
Se poate face acest lucru? Dacă da, cât ar costa? Menționez că dacă îmi permit suma, voi achita prin Internet Banking (BT24), ca persoană fizică (nu există un buget sau grant instituțional alocat acestei cercetări).
Linkul către chestionar (versiune română și engleză) este acesta: econ.ubbcluj.ro/~ovidiu.moisescu/festivals
Toate cele bune,
Ovidiu I. MOISESCU
Associate Professor, PhD
Dom’ profesor, nu costa nimic. Succes in cercetare.
NOU
Bifat, aștept rezultatul și aici
NOU
Am răspuns la chestionar !
NOU
Bogdaproste Apreciez foarte mult gestul.
NOU
cu placere:)
NOU
Patronu’ are suflet mare. Si pe mine m-a ajutat la o asemanatoare. Lumea nu realizeaza cat de greu se aduna date valide pentru o cercetare.
NOU
Am raspuns.
As fi vrut sa adaug ca, desi am stat la festival pe toata durata lui (Untold) si m-am bucurat la maxim de tot ce inseamna el, nu am reusit sa vizitez nimic in Cluj.
NOU
Rămâne să vedem în ce măsură cei aflați in situația dvs au anumite intenții de a vizita in viitor, ca turist, Clujul. Ar fi și acela un impact indirect al organizării acestor festivaluri.
NOU
Anul trecut am gasit cazare in cartierul Borhanciului, intr-o zona foarte retrasa si departe de centru. Pe seama festivalului pot fi puse vizitele in Sibiu si salina Turda, facute in drumul spre Cluj.
Pentru anul acesta, am cautat o cazare mai “centrala” si am gasit in zona UMF. Ideea a fost tocmai aceasta, de a vedea un pic si din oras.
Iar daca anul acesta nu vom putea sa ne recuperam banii dati pe cazare, cu siguranta vom veni ca turisti, chiar si fara festival.
NOU
Done. Dar unele intrebari…gizas:)): daca ar fi sa vizitez un oras, Clujul ar fi prima optiune.
Yeah..
NOU
Frumos gest, Arhi! I-as fi raspuns si eu cu placere la chestionar, dar nu sunt unul dintre cei merg la astfel de festivaluri.
NOU
Pare un formular facut pt Boc, beneficiile orasului ca untold sa continue in Cluj. E destul de evident rezultatul.
Cred ca e mai important sa se respecte legile inainte de beneficii. La 99% din festivalurile lumii, main stage ul se inchide la 22-23 daca e outdoor. Nu se poate ca joi, duminica muzica sa urle toata noaptea si a doua zi tu sa prestezi normal la serviciu. Faci reclamatii, esti ignorat. Masuratorile de zgomot sunt masluite ca sa iasa bine. A doua zi dupa ce se termina festivalul, Boc iti multumeste pt intelegere. 🙂
NOU
Nici intr-un caz nu am urmărit sa scot în evidență doar efectele pozitive. Sunt incluse in formular un număr similar de afirmații privind efectele negative și pozitive. Boc n-are nici o legătură cu studiul. Posibil să nici nu-i dea importanță. Pentru cei care nu sunt din Cluj: e vorba de o secțiune a chestionarului care este afișată și adresată doar clujenilor.
NOU
Nu înțeleg scopul sondajului. E evident rezultatul. Evident exista un beneficiu economic și cultural.
Boc se folosește de aceste sondaje ca sa încalce legea în continuare.
De ce nu pui în sondaj ce beneficiu are orașul dacă artistul x prestează de la 2 la 4 noaptea în loc de 20-22.
NOU
Scopul sondajului este în primul rând științific (cercetări similare se realizează și se publică în domeniu; de exemplu: doi.org/10.1016/j.annals.2016.07.008, doi.org/10.3727/152599501108751452, doi.org/10.3727/152599503108751676 etc). Eu ca cercetător pe tema aceasta m-am lovit mereu de critici, ba din partea fanilor festivalurilor (de tipul: de ce faci studiul? ai o agendă ascunsă? vrei să dai în organizatori? n-are sens studiul!) sau din partea celor potrivnici acestora (ce vrei să demonstrezi? ai o agendă ascunsă? vrei să susții festivalurile? n-are sens studiul). Eu cercetez subiectul, fiind de interes. Scopul meu nu este să obțin un rezultat pozitiv sau negativ. Am niște ipoteze de cercetare, care se vor infirma sau confirma în funcție de răspunsuri. Sunt convins că unii n-ar vrea să studiez subiectul, dar e jobul meu să fac (și) cercetare.
NOU
Imi cer scuze, ar trebui sa astept rezultatele sondajului si apoi sa ma pronunt.
Dar unele intrebari mi s-au parut ciudate. Uite intrebare din sondaj: “Ar trebui alocati bani publici pentru sustinerea organizarii Untold?”. (imgur.com/a/9qrzy4J)
Automat, tinand seama si de contextul actual (festival anulat, o gramada de bani pierduti) ma pot gandi si la o incercare a lu Buta sa faca rost de bani (a mai facut asta o data la prima editie). Se gandeste asa: Facem un sondaj din care reiese ca e nevoie de Untold in Cluj, includem si Electric Castle ca si ei au nevoie de bani, punem si Tiff ca da bine – e un festival cultural si apoi solicitam fonduri de la primarie ca doar nu o sa platim noi gaura in buget.
Nu zic ca e cazul in sondajul curent, doar ca am suspiciuni.
NOU
da, formularea nu e fericita. deontologic vorbind Ce parerea aveti despre alocarea de fonduri de catre primarie BUN | INDIFERENT |RAU ar fi fost multumitoare pentru toti
NOU
Este un subiect sensibil acesta cu alocarea de fonduri, dar este de interes. Sunt patru întrebări în chestionar prin care încerc să aflu care e susținerea comunității locale pentru cele două festivaluri care au loc in Cluj-Napoca (TIFF și Untold). Una dintre ele are legătură cu banii publici. Ambelor li s-a alocat la un moment dat fonduri, prin decizie politică. Întrebarea este: comunitatea este de acord cu o astfel de practică? Evident, rămâne să vedem la final ce iese. Deocamdată sunt vreo 700 de clujeni care s-au exprimat, dar ideal ar fi să avem un eșantion de peste 1000. Eu am încercat să formulez cât mai neutru întrebările, la toate existând variante de tipul dezacord total sau parțial.
Oricum, nici intr-un caz nu urmăresc să iasă rezultatele intr-un anumit fel. Studiul acesta este o inițiativă proprie, nu m-am consultat cu reprezentanții celor trei festivaluri. De fapt, intenționez să incerc să-i conving și pe ei să accepte să promoveze studiul pe paginile lor de FB, chiar dacă nu este studiul niciunuia dintre ei. Rezultatele ar trebui să-i intereseze in mare măsură.
În fine, am promis că voi face public raportul, așa că, indiferent ce iese, îmi voi respecta promisiunea.