A scris Andrei un articol despre o culturistă a anilor 2020, care nu își lasă copiii cu tehnica, pentru că tehnica e bad, dar ei se joacă singuri fără tehnică și e emoționant cât de imaginativi sunt ei. Rezonez complet, eu, când aud de alea cu Eu nu îmi las copiii cu tehnologia, rup legăturile, nu îmi place să coabitez în bula mea cu oameni cu IQ subunitar.

După care vine și powerpufful de pe internet:

Nu vă închipuiți câtă ură strămoșească am pe fleoșcăiții ăștia. Nu e ok să arătăm cu degetul că sunt proști, da? Dar cum e ok să le spunem că sunt proști? Trebuie formulări speciale, în care, de fapt, să îi lăudăm întâi, după care să intrăm în discuții amănunțite?

Tarzii ăștia de internet au adus societatea în punctul în care nimeni nu mai suportă PCul, deși, la bază, e ceva bun. Totul e iritant, totul e jignitor, nu mai ai voie să ai opinii decât despre pisicuțe, vreme și, eventual, dar nici acolo, politică. În rest, nu poți să jignești așa aiurea oamenii.

Seek tear.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nici despre pisicute / animalute nu prea mai ai voie sa ai opinii, am vazut ce a patit Tenita dupa ce a vrut sa isi ia un caine de rasa.

  2. #2

    Eu nu înțeleg ura asta pe tehnologie. Oricum copilul ăla va folosi tehnologia în viața lui în proporție foarte mare. Așa că e bine sa se obișnuiască cu ea de mic.
    Ăștia care se opun sunt fix aia care urla împotriva la 5G, microunde, vaccinuri. Sunt speriați că nu înțeleg nimic și asta îi face să devină imbecili.
    Este adevărat că puștii din ziua de azi nu mai socializează că pe vremuri dar nu e vina lor. Tot de la părinți pleacă.

    • #3

      “Este adevărat că puștii din ziua de azi nu mai socializează că pe vremuri dar nu e vina lor. Tot de la părinți pleacă.”

      Cand ma gandesc ca noi “socializam” cu borcane, cornete cu ac in varf, prastie din aia de sarma, bataile generale zilnice de la ora 5 cu cartierul vecin etc. parca nu imi pare rau ca copilul meu nu mai socializeaza “ca pe vremuri”.

    • #4

      :)))))))) word. eu cu mana mea i-am futut un cornet cu ac vecinului Viorel in ochi. norocul ambilor ca a fost in laterala, nu a atins nimic, no harm done

    • #5

      Subiectul nu e chiar asa facil precum raspunsul la intreabrea, e sarma din masca antena 5g (normal ca e, altfel de ce ne-ar forta sa o purtam), sau e pamantul plat (normal ca e, altfel aia din australia ar avea mereu dureri de cap ca stau cu capul in jos).

      Da un google “WHO recommended screen time for kids”. Bine, e acelasi WHO care zicea ca nu e nici o pandemie in ianuarie. D-aia zic, e greu de stiut care e impactul real daca copilul creste cu tableta in brate. Am vazut copii care incercau sa dea zoom in pe o poza din carte…is it funny, is it worrying?

    • #6

      @Manole: sarma din masca si aia din sutien.

    • #7

      nu si daca se muta in padure

    • #8

      Tehnologia evolueaza: sarma din sutien e antena 4G, sarma din masca e antena 5G iar aia din cUr e antena 6G

    • #9

      zic sa terminam cu generatia noastra stia sa se joace ‘frumos’, ieseam afara, socializam etc.
      daca ne-am fi nascut in perioada asta sunt sigur ca faceam la fel: tick-tock, internet, fortnite, telefoane scumpe etc
      asa ziceau si parintii nostri de noi cand eram mici…pe vremea noastra stiam sa ne distram cu ce aveam si nu aveam luxul vostru:
      – nu aveam tv asa ca mergeam toti la singurul care avea, socializam direct si ne uitam pe ascuns la casete,
      – nu aveam minge adevarata, era ceva ce confectioneam din carpe
      – noi ne bucuram la portocale si covrigi cand colindam, acum vor doar bani
      – uite cum stau cu orele in sali de jocuri pe pc sau fac lan party, isi strica ochii in ecranul ala
      – s.a.m.d.

      tine de parinti sa-si educe copilul astfel incat sa experimenteze cate putin din fiecare si sa nu o duca intr-o extrema sau alta, sa fie cat de cat echilibrat

  3. #10

    Mi-l imaginez pe domnul Sache cum a vrut el sa isi lase opinia pe internet, asa ca si-a sprijinit frumos trotineta electrica de un stalp, si-a ajustat breteaua de la sandalele de culoare crem asortate cu ciorapi albi si pantaloni trei sferturi stil cargo verzi si extrem de largi care arata foarte haios pe picioarele lui solide ca un tac de biliard, si a purces in a tasta.

    Nu ma mai enerveaza hipsterii de genul de multi ani, sunt haiosi prin aparitie, iar pe cei atat de sensibili, ca asta, ii recunosti dintr-o mie, au devenit niste stereotipuri mergatoare mai usor de recunoscut decat cocalarii autentici :))

  4. #11

    Presupunand ca toti interlocutorii vor avea pareri, in general de acord cu tine si cu Andrei, nu vreau sa spun decat ca am crescut si noi, generatia anilor 70 si 80, fara (prea multa) tehnologie, si uite ca nu ne-a luat dracu.

    Evident, cu ZERO tehnologie, cand ea exista, nu e acelasi lucru cu ZERO tehnologie pentru ca le interzici accesul celor mici.

    Ca parinte, cred ca e esential sa gasesti echilibrul intre accesul la “tehnologie” (presupun ca se refera strict la online, la internet in general, nu la TV, consola, frigider, radio, etc. Sau ?) si cititul “traditional”, jocurile in aer liber, etc.

    • #12

      bineinteles ca trebuie un echilibru. tuta aia explica clar ca e NO TECH ca asa vrea curul ei

    • #13

      stii cum e, generatia care se lauda ca a invatat engleza de la cartoon network interzice copiilor accesul la tehnologie, ca ii tampeste. cablul tv fiind apogeul tehnologic la care aveam acces noi in anii 90

    • #14

      Da, dar noi aveam si masinute de fier. Si jocul ala dement cu beculete, cu intrebari de cultura generala.

      Beat that.

    • eu primu calculator, da HC, l-am vazut la 7 ani. Si de avut nu mai stiu, cert e ca fu scump.

    • #16

      @Dragos Jocul cu beculete mai exista. L-am luat eu pentru copilul unui prieten. Chiar am ghicit unele intrebari din prima.

    • #17

      Si eu tot din generatia aia, buna seara.
      Cind zici – bla, bla, am crescut fara una-alta si ”uite ca nu ne-a luat dracu”’ nu prea aduci argumente gindirii hipsteresti pe care incerci sa o sustii, dimpotriva.

      Jocurile pe care le aveam pe vremea aia as vrea sa nu aiba parte veci urmasii mei! Da, sunt amintiri frumoase, pentru ca le-am facut noi si am supravietuit si suntem aici sa vorbim despre ele.

      Eram toata ziua pe strada si socializam si ne jucam. De la 8 la 18, cu cheia de git. Tu crezi ca aia creeaza personalitate si inteligenta? Jocuri cretine, dat foc la chestii, dat cu piatra in hirtii de guma de mestecat, abuzind fete? Parkour in cladiri care stau sa cada, tras cu prastia cu invizoace dupa oameni, cornete cu ace??! Veri sa experimenteze si copiii tai asta? Eu nu!

      Faceam asta pentru ca nu exista altceva mai bun. Pentru ca parintii nostri aveau de mers la munca si nu exista vreun sistem in care sa ii lasi acasa cu cineva, daca nu aveai familie care sa stea cu tine.

      Poate sunt unii care citesc mai sus si zic ”ce cool, toata lumea trebuie sa faca din astea ca sa experimenteze viata!”. NU! Suntem aici sa comentam doar aia care au supravietuit. Am avut amici care au ramas fara ochi de la bombele cu carbid; prieteni care si-au rupt miini si picioare de la cursele prin cladiri abandonate si catarari in copaci dupa corcoduse verzi. Ati vrea sa aveti un copil care isi incepe viata sexuala la 7-8 ani?!?!?

      Asta a fost copilaria aia a celor din anii 70. Terminati cu prostiile!
      Pe cit posibil am sa reduc posibilitatile copilului meu sa aiba o copilarie ca a mea. Inca am probleme sa ii explic cicatricile orible pe care le-am dobindit cu mindrie cind eram de virsta lui.

      Personal, m -am adunat doar cind am dat peste primul computer, pe la 15 ani. aMic. 64K. ce placere! :)))

      TLDR E frumos sa te joci pe afara sau cu alte caramizi, dar avantajele tehnologiei nu pot fii negate. Dezvoltarea inteligentei copiilor e sigur ajutata de tehnologia moderna. Bineinteles, cum mai ziceau unii pe aici , asta nu inseamna sa iti uiti copilul in fata televizorului sau la computer/tableta, dar nici sa interzici categoric accesul.

  5. #18

    Imi imaginez ca astfel de parinti (daca presupunem prin absurd ca au vreo logica) gandesc ca aia mici poate vor cauta informatii pe net care sa le contrazica antivaxu’ si pamantu’ plat si uite asa nu mai pupa junioru’ desert, ca fu neascultator si ne-a contrazis cu lucruri dovedite.

  6. #19

    Știi care e partea cea mai mișto? Una, două generații mai încolo ăia vor face cum vrea aia lor, nu cum a decis patriarhul familiei. Și cu cât le interzici mai multe, cu atât și le vor dori mai tare.

    • #20

      Aia sa fie problema, ca si le vor dori mai tare.

      Cainele tinut pe lant rupe tot cand scapa.

      Faci rahaturi din astea cu copiii tai, te poti astepta sa devina niste monstri ulterior.

    • #22

      Parerea ta de nespecialist nu are nici o valoare in afara de a fi un exercitiu de aerisire a gurii, si aici nici macar aia nu e. Copilul isi poate dezvolta mai multe abilitati in acelasi timp, nu e o ordine anume mai importanta, si chiar daca ar fi, familiarizarea cu tehnologia e o abilitate vitala.
      O chestie mult mai nasoala pe care sa i-o faci copilului e sa-l duci cu forta, fara sa ceara el, la sport de performanta.

    • #23

      @Radu

      Parerea ta de nespecialist nu are nici o valoare

      Are valoare prin prisma copilului pe care l-am crescut si care a trecut de majorat.
      Si care se descurca bine in viata de zi cu zi.
      E adevarat ca pana pe la 10- 11 ani nu a pus mana pe pc sau mobil dar s-a jucat pe afara, a desenat/colorat, a citit ceva carti( multe de fapt si diferite ca subiect =poate foarte usor sa lege o conversatie), a facut sport, a cunoscut persoane IRL si si-a creat un network f mare. Se exprima corect, cursiv si are un vocabular bogat. Scrie citet( desi acum nu se mai da importanta aspectului asta).
      Lucreaza ceva ce-i place, castiga bine si intalneste zeci de persoane noi ( reale).
      Normal ca foloseste tehnologia dar am convingerea ca aceea perioada a fost foarte buna ca etapa a dezvoltarii( eu am avut un copil volubil si prietenos)
      Pana la urma noi vorbim din experienta personala( nu stiu daca ai copii asa mari sau daca ai macar).
      Pt specialisti am dat linkuri.

    • #24

      @Radu: O chestie mult mai nasoala pe care sa i-o faci copilului e sa-l duci cu forta, fara sa ceara el, la sport de performanta.
      Ti-ai aerisit si tu gura… Dusul cu forta la scoala e ok, sau tu esti doar impotriva sportului?
      Pe mine m-au dus cu forta la scoala. De la 6 ani cind toti colegii mei de clasa aveau 7. A, si la inot. La 12 ani eram ceva vicecampion. Nasol. Mi-au tras-o urit de tot parintii. Pina pe la 35 ani n-am avut nici macar gripa, la scoala in 12 ani n-am lipsit nici macar o zi pe caz de boala. Vecinii mei, Danezu si Mita rideau de mine de la distanta ca mergeam seara de la 6 la 8 la antrenament cind ei fumau un Snagov sterpelit de la parinti la o sticla de ci-co cu visinata sifonata din damigeana. Danezu are acum o fata cenusie de zici ca e dintr-un film cu zombi. Mita are o culoare mai ok, da-i tremura miinile. Pustimea din curte ii zice Dizelu’.

    • #25

      fara sport de performanta de la gradinita, doar botezul obligatoriu la sugari!
      iar putina obezitate infantila nu omoara pe loc!

    • #26

      E clar, copilul tău nu pupă smartphone până nu termină facultatea magna cum laude.

    • #27

      @Ovidiu

      🙂 🙂 vezi ca nu ai citit cu atentie :)…dupa 11 ani a inceput cu pc, pe urma mobil, pe urma tableta , apoi laptop s.a.m.d
      Dar nu a suferit de bullying online sau alte chestii pt ca( parere de nespecialist) si-a dezvoltat echilibrat emisferele cerebrale si stia sa pareze mizeriile( nu trebuia sa dovedeasca nimanui nimic, nu mergea cu turma decat daca voia, ignora provocarile tampite etc)

      Tu cum crezi ca tine legatura cu clientii?

  7. #28

    Pai noi astia care am crescut fara tehnologie suntem cam tampiti asa in proportie de vreo 50%. Eu zic sa incercam si invers.

  8. #29

    Te rog! Ai voie sa zici ca sunt prosti, dar doar daca fac parte din alt curent de gandire politica. De ex, toti oamenii care aleg PSD sunt prosti, motivul ptr care Trump a fost ales e ca a atras prostii, si se stie ca prostii sunt multi, sau ca singurul motiv ptr care in Germania se alege AFD e ca sunt oamenii prosti.

    • #30

      la primele 2 ai dreptate, la ultimul nu am idee, nu urmaresc

    • #31

      Fraza e complexă, dar se poate deduce din ea că proștii care au ales PSD l-au ales și pe Trump?

    • #32

      De fapt Trump e al peneleului. Obama era un fel de pesedist…

  9. #33

    Nu am copii, dar îmi dau cu părerea pentru că am 3 nepoate de care mi-e drag și sper ca ele să nu iasă bagaboante și bețive ca unchiu M.
    Cu tehnologie sau fără, avem 60% din ei analfabeți digital.
    Nu, statu pe Facebook, instagramul și băgat Netflix pe tv nu e competență digitală.
    A venit pandemia curului, ne-au mutat cu școala din clasa fizică, in mediul online: dick ăla Google classroom, cazul meu.
    Oamenii cu smartfoane de 50 de milioane nu sunt capabili să utilizeze 3 aplicații pentru învățământ.
    Și nu, nu vorbesc despre ăștia bătrânii, ci de copilași de 20 de ani, care se uită la laptopuri precum omida la sudură.
    În lumea în care cam tot se face online, îi iei copilului oportunitatea de a căpăta un pic de cultură web. Vaide peleu nostru de idioți.
    Cu sau fără tehnologie, tineret mândria țării tot de prost moare și visul american al nostru rămân tot căpșunile, muncitu pe bandă în Anglia, trimisul femeilor la produs în .de și spinarea ruptă.
    Faza e că având toată tehnologia din lume, tot nu sunt capabili să o folosească.
    Oameni la 40 de ani, cu carduri bancare, laptopuri de 7000 de lei luate pentru ăla micu, telefoane mobile de 1000 de euro, scot bani de la bancomat să plătească facturile la ghișeu băncii.
    Deci, despre ce e frica aia de tehnologie?

    • #34

      Ionut: asta e un motiv excelent de a face copii: cu atit de multi dobitoci pe lumea asta e pacat sa nu iti cresti copilul astfel incit sa profite de prostime….

  10. #35

    Eu zic sa o lăsăm mai moale cu verdictele de prostie aruncate cu generozitate in jur. Steve Jobs avea același principiu în legătură cu copiii săi, și prost sigur nu era. Nu înseamnă că avea neapărat dreptate, tot el a luat-o pe terapii alternative pentru cancerul lui pancreatic. In general nu prea știm chiar exact ce e bine și ce e rău; unele se vor lămuri in timp, altele niciodată. E foarte ok sa își vadă fiecare de treabă, copiii aia sigur nu vor iesi handicapați dacă nu au acces la tehnologie, nu mai mult decât toți reprezentanții speciei umane până acum câțiva ani. Da, vor fi diferiți de alți copii care au crescut cu altfel de reguli, și e foarte bine așa, parca celebram diversitatea ultima oara când am verificat. Cât despre prostie, mai degrabă bizonismul ăsta de a-i face plin de suficiența proști pe ăia care au păreri diferite ar fi un indiciu.

    • ” prost sigur nu era. Nu înseamnă că avea neapărat dreptate, tot el a luat-o pe terapii alternative pentru cancerul lui pancreatic.”

      sau cum reusesti sa iti futi argumentatia din prima. nici macar nu ai asteptat pana la a doua fraza

    • #37

      Ce-mi plac comparatiile cu Steve Jobs, Gates si Soros. Aia invart milioane de euro in educatia copiilor si e fix la fel pentru o familie cu 2 salarii medii in Romania. Vad in jurul meu oameni de 30-40 ani, care o ard doar pe fb, dar nu stiu sa se foloseasca de mediu online pentru cumparaturi, tranzactii online sau diverse. Din pacate oamenii astia au pierdut lupta cu tehnologia si la batranete o vor arde cu mentalitati “pe vremea mea”, incapabili sa inteleaga noile generatii.

    • #38

      Steve Jobs era o jigodie si un nespalat, orice sfat nelegat de partea lui profesionala e zero.
      De fapt si alea sunt zero, nici la etica profesionala nu statea bine, daca faci ce a facut el cand si-a inselat partenerul la bani azi posibil ajungi la puscarie.

    • #39

      @ animaloo
      Eu zic că nu mi-am futut nici o argumentație. Ai o abordar prea binară, ceea ce numesc gândire de inginer (lol, de abia aici risc sa mi se reproșeze că îmi invalidez singur pledoaria contra jignirilor). Toată ideea mea e că e mult prea simplista dihotomia – oameni deștepți, care au dreptate vs oameni proști, care greșesc. Noi considerandu-ne evident deștepți, rezultă că cei cu alte păreri sunt automat proști. E ceva mai complicat. Oamenii pot fi deștepți in unele situații și proști in altele – vezi Steve Jobs. Ar fi simplu să identificăm un deștept, fie el antreprenor de succes, fie academician, whatever, și să facem fix ca el în orice domeniu, de la principii de alimentație la creșterea copiilor. Oare chestia cu interzicerea accesului copiilor la tehnologie tine de prostie sau nu? Nu știm, e prea recentă treaba, va trebui văzut peste câteva decenii dacă cei fără acces în copilarie, se vor dovedi (in medie) mai echilibrați, mai creativi, cu abilități sociale mai bune, sau vor fi la fel, sau vor fi mai rău decât cei cu acces. Nu e o chestie de viață sau de moarte, ca în cazul vaccinurilor, deci putem accepta relaxați că unii aleg să își crească odraslele fara acces la gadgeturi, fără să îi etichetăm drept proști pentru asta.

  11. #40

    E laudabil ca vrei sa te ocupi de copiii tai si nu ii plantezi in fata unui tv, ca tu sa ‘iti traiesti viata’.
    Dar doar pana merge ala la scoala unde anturaj, etc.

    • #41

      Din căutările mele am aflat că accesul prea devreme la jocuri (stupide) pe PC ar putea duce în timp la o inabilitate de joacă libera (ce zice și Sasha) și asta mai târziu ar putea duce la o gândire critica mai puțin dezvoltată, toate astea ținând însă de atât de mulți factori încât nu mai înțelegi nimic și atunci faci ceea ce simți/ crezi. Și oricum nu e etic sa faci studii sa detaliezi problema.

      Noi suntem dintre părinții care limitam accesul și care sunt enervați că la Sanador au tv cu desene stupide la urgențe.

      Mi se pare însă că până la o discuție serioasă despre impactul tehnologiei ar trebui sa ne preocupe multe altele, gen copii care beau cola la 1 an, lipsa unui program oricât de liber ar fi el, violenta in familia, lipsa mâncării, etc.
      Eu sunt convins că nu pierzi nimic dacă până la 4 ani nu știi să faci lucruri online sau la telefon. Noi incercam sa ii arătăm că tehnologia e unul din modurile de a munci și mai ales la vârsta lui e despre învățare (LingoKids e foarte fain) și apoi despre distracții.
      In rest, am lucrat cu multi adolescenți, crescuți cu PC și telefon și care nu știu să folosească google drive la un nivel minimal sau care sunt surprinși că poți să afli cam tot ce ai nevoie in prima faza despre un magazin sau o persoana și online, a doua pagina din Google fiind un mister.

  12. #42

    Or mai fi cativa picati din luna care isi cresc copiii fara acces la tehnologie, eu nu cunosc pe nici un handicapat mintal dinasta.
    Cum sa cresti tu un copil handicapat tehnologic cand asta de fapt este viitorul, pentru cei care vor trebui sa isi castige painea.

  13. #43

    Rasa asta a noastră merită să dispară. Cu toată părerea de rău pentru cei de treabă și pentru domnișoarele din galeria foto de vineri… P.S. Nu-s de ăla care se dă Simon Templar. Eu merit să dispar, chiar dacă mulți alții și-o merită mai mult ca mine. 🙂

    • #44

      Boss, din punctul meu de vedere poti sa te duci si s-o iei si pe Vulpita cu tine.
      Doar ca au mai fost baieti pe lumea asta care chiar i-au adus adaos, si doar pentru personajele astea mai merita sa mai bagi o fisa, poate pica trei lamai.
      Mai un Milton, mai un Khayyam, mai un Niels Bohr.
      Altfel, nihilisme despre cum soarele-n caini morti da nastere la viermi sunt bune doar in Danemarca.

  14. #45

    La subiectul asta nu pot decat sa-mi dau parerea de fost copil, ca la resul sunt nivelul marii.
    Fiecare generatie a avut “pericolul” ei. La vremea noastra stiu ca era televizorul cel mai mare “Bau-Bau”. Ca ala tampea.
    Si de n-am bagat televizor in copilarie de mi-a ajuns, imi spune maica-mea ca ma uitam cu interes pana si la plenarele partidului inainte sa inteleg ce inseamna cuvintele.
    Problema reala mi se pare ce continut accesezi si cum iti trece prin filtru.

    Pentru ca realitatea care ma ingrijoreaza pe bune e ca toate jocurile si aplicatiile din momentul asta au un cu totul alt scop decat acu douaj de ani:

    Nu mai cauta sa vanda jocul ca produs finit cat mai mult sau sa te faca sa devii bun la el si sa-l lauzi ca sa-l cumpere si altul, ci cauta sa vanda alora timpul pe care tu-l petreci acolo.

    Scopul final e sa te tina cu orice pret lipit de el, sa-ti intre in cap si sa te faca “dependent” de petrecut timp acolo si numai acolo, in timp ce incearca sa monetizeze timpul asta catre terti. Si din asta nu vad ceva de invatat valoros…

    Observ treaba asta pana si la aplicatiile “educationale” de pe la progeniturile amicilor si ma ia cu frig.

  15. #46

    cred ca smartfonul intrauterin ar fi un produs de succes!
    de ce sa astepti pana la nastere?!

  16. #47

    Generația mea:
    – jucat Frunza; unul scăpa către bază dar in zbor e împins de adversar. A aterizat pe o mână care s-a și rupt.
    – construcție noua, groapă pentru fundație foarte fun să sari pe mormanul de pamant. O săritură mai nașpa rezultă un picior rupt .
    – Ma duc la verișorul meu. Cica e afară in spatele blocului. Dau colțul și ma trezesc cu o piatră în cap. Ăia din cartierul lui se băteau cu alții pe dreptul de a folosi terenul stadionului.
    – Au mai fost morți că i-a prins liftul între put și cabină că mergeau cu ideile deschise, sarit în cap in contratimpi pe stabilopozi plus multe alte minuni. Sigur nu apărea nimic pe internet pe atunci din toate astea. Bai parcă eram eroi de roman Sven Hassel. Supraviețuitori purtând pe noi urmele bătăliilor prin care am trecut!

    • #48

      buna comparatie:))))))))

    • #49

      documentat statistic, sedentarismul si obezitatea produc mai multe decese.

  17. #50

    Nu-s de-acord cu interzicerea totală, dar ceva adevăr pare că e în treaba asta, obsesia producătorilor cu ease-of-use are consecințele ei, fiecare judecă cum vrea.

    www.youtube.com/watch?v=7Je1xK37KMc

    Merită urmărit de cei care au copii și sunt în dilemă cu cât e prea puțin, cât e prea mult, etc.