Simplu. VEzi asta atunci când curierii au liber de ziua unui așa zis sfânt de calendarul unei religii, dar lucrează de ziua națională a româniei, când, așa cum ar fi normal, toți ar trebui să aibă liber, în afară de joburile de maximă necesitate.
Simplu. VEzi asta atunci când curierii au liber de ziua unui așa zis sfânt de calendarul unei religii, dar lucrează de ziua națională a româniei, când, așa cum ar fi normal, toți ar trebui să aibă liber, în afară de joburile de maximă necesitate.
NOU
Nu este asa, curierii au lucrat tot timpul, ma rog poate la unele firme a fost zi libera dar in general s-a lucrat.
NOU
ba e fix asa, firmele au dat mailuri si au anuntat ca livrările se reprogrameaza dupa 30. inclusiv emag
NOU
La mine la firma au venit baietii cu bidoanele de apa, iar la easy box-uri…aici este posibil ca ori pe 30 sau pe 1 sa nu fi lucrat, dar nu bag mana in foc.
NOU
Cum stii ca Romania este populata de sclavi care incurajeaza capul plecat -> societate terminata? Te angajezi la RobertD la firma. Nu poate la unele firme a fost liber boss, la toate a fost liber in afara de cele care desfasoara activitati de maxima necesitate cum zice si autorul.
RobertD, firma ta desfasoara activitati din astea ?
NOU
La mine la firma, adica unde lucrez…adica sclav si eu.
NOU
Aia cu bidoane de apa nu sunt curieri, ci vin chiar cu masina firmei si sunt angajati pe firma aia: Cumpana, La Fantana sau care o fi.
NOU
Eu am crezut ca o societate e terminata cand copiii nu se mai bat, omului din fata ta nu poti sa-i spui ca e prost deorece intervine corectitudinea politica, baietii nu mai merg in armata, tarfele nu mai pot fi numite tarfe si politicienii facuti hoti. 🙂
NOU
O societate care-si bate copiii, care insulta omul in loc sa-l educe, care-si forteaza oamenii sa faca armata si care isi alege hoti si tarfe sa o conduca e terminata.
NOU
Sa merg in armata ca sa ce? Sa isi bata joc de mine un om frustrat ca e batran si cu apucaturi megalomaniace, doar pentru ca a ajuns sa ordone la 100 de putoi? Nu, multumesc.
NOU
Deci, lumea ta perfecta este o lume in care vadim tudor e standardul. Iti poți croi copiii, ii poți insulta cum îți vine pe toti care îți taie calea in vreun fel, PTAP si armata la sortat cartofi sunt obligatorii, tarfele își știu locul in societate adica la cratita si umericraci, si politicienii impuscati pe stadioane.
NOU
@Zarax confunzi armata cu munca pe plantatie a lui Ceasca. Elvetia si Israel au serviciu militar obligatoriu. Ce zici, nu isi permit sa plateasca militari sau e altul scopul?
NOU
Si la Elvetia si la Israel, e altul scopul….alta strategie
Armata însa, asa cum a fost ea in Romania, a fost doar un mijloc de îndobitocire intr-o directie sau alta. Si sa nu povestim despre cum te făcea bărbat ca e ca si cum ai zice ca ești bărbat fiindca te ținea tactu’n palme si iti dădea o ‘educatie’
Ma rog – deraiez – multe de discutat – realitatea e ca pentru unii care nu aveau habar sa puna un ciorap in cos sau sa spele o farfurie armata putea sa însemne ceva si un mijloc de educare. De asta zic – deschidem cutia Pandorei, însă oricum za rahatul de la cap si plutonier se impute…
NOU
@Comisaru’ Moldovan dar ce inveti si cum esti tratat in armata Elvetiei si a Israelului, si cum esti in Romania?
Daca pui un om care a facut stagiul militar aici si unul acolo unul langa altul, e ca si cum ai pune un jucator de la Barcelona langa oricare din divizia A. In al doilea caz mai bine te lasi pagubas.
NOU
@Zarax Fix asta am zis si eu dar cu mai putine cuvinte
NOU
As zice ca are mai mult de a face cu faptul ca o zi libera de luni se leaga mai bine cu weekend-ul.
NOU
Man dar au lucrat sambata ca sa isi ia liber luni?
NOU
Ai citit doar titlul?
NOU
In cazul asta cred ca a fost o chestie de zi a saptamanii. Sfantu a picat luni, mai usor de legat cu o eventuala zi libera de duminica (unii au livrat si duminica pe 29, dar probabil nu cu intreg efectivul). Daca le dadeau liber pe 1 decembrie ar fi fost martea, rupeau saptamana in doua aiurea.
NOU
Hmmm… oare care ar fi fost solutia… poate sa dea AMBELE ZILE libere, pentru ca asa zice legea? Neeaaah…
NOU
Legea spune ca poti sa lucrezi si sa primesti liber in alta zi.
Majoritatea firmelor care se ocupa de prestari servicii cheama aproximativ jumatate din personal in zilele libere nationale si le ofera liber in alta zi.
Unii aleg sa ii plateasca suplimentar pentru aceste zile, dar sunt foarte putini fiindca ar trebui sa plateasca dublu si nu le convine acest lucru.
NOU
Curierii, vanzatorii la magazine, malluri etc.
NOU
Ba, da’ te-ai gandid ca poate Sf. Andrei e (si) protectorul curierilor? Ha?! Sau poate pe toti curierii ii cheama Andrei si nu pot lucra de ziua numelui lor? Ha?!
Da’ tu repede “betmen, betmen…” .
NOU
Sfântul Andrei e protectorul căilor ferate. De fapt al șoferilor dacă opresc.
NOU
la voi a incoltit graul pus de sfantul andrei? cica aduce belsug si livrari rapide
NOU
Doar Fan Courier a lucrat pe 1. Restul au fost liberi.
NOU
A lucrat si Sameday.
NOU
Pai daca ai ras de Sf Andrei, te-a lovit unde te doare cel mai tare :)))
NOU
youtu.be/oIiCdSm040M
NOU
Ne zici si daca aprobi sau ne zici ca asta e sfarsitul civilizatiei, cand nu mai avem identitate si suntem toti oameni de pe pamant.
NOU
@Radu
www.deviantart.com/rednblacksalamander/art/A-Beginner-s-Guide-to-Nationalism-767005914
NOU
Salut. Cred că explicația ține mai degrabă de codul muncii și o să încerc să explic de ce spun asta:
Codul muncii (legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/191867) spune așa la articolul 139:
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 și 2 ianuarie;
– 24 ianuarie
– Ziua Unirii Principatelor Române;
– prima și a doua zi de Paști;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima și a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima și a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Așadar, în aceste zile, declarate ca fiind zile de sărbătoare legală salariații nu pot lucra.
Cu anumite excepții indicate tot de codul muncii, la art.141:
“Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.”
Ce înseamnă acele excepții?
Pot munci cei care lucrează în domenii cu activitate continuă cum ar fi: servicii de sănătate, farmacii non-stop, benzinării cu program non-stop, utilități (furnizori de energie electrică, apă, canal, telefonie, etc), și alții asemenea – aici intrând la excepția numită “datorită caracterului procesului de producție”.
Pot munci, de exemplu, cei care lucrează în magazine dintr-un centru comercial, pentru că le permite specificul activității – există o decizie în acest sens emisă de ÎCCJ – care spune că intră la excepții toți cei care au activitate în unități situate în centre comerciale pentru că acele magazine, restaurante, baruri, cinematografe, etc aveau prevăzute în contractele de închiriere cu proprietarii mall-urilor inclusiv orele de funcționare, modul de adaptare la programul impus de aceștia, anumite condiții impuse de către proprietar, etc. ceea ce face ca specificul activității lor să nu permită închiderea activității.
În rest, toți cei care nu se încadrează în aceste excepții și nu pot justifica încadrarea în acele excepții, în mod legal, nu cu texte luate de pe net și alte justificări ce țin de scara blocului, sunt obligați să acorde liber salariaților lor.
Salariații care muncesc în acele zile trebuie să fie plătiți pentru munca prestată în zilele respective și în plus:
1. fie primesc o zi liberă în următoarele 30 de zile (vezi art.142 alin.2)
2. fie, dacă nu pot primi acea zi liberă în următoarele 30 de zile, pe lângă plata orelor din ziua respectivă, li se plătește suplimentar o indemnizație egală cu salariul cuvenit pentru orele lucrate în acele zile de sărbătoare legală.
De aceea motivul pentru care unii nu au muncit în acele zile este unul de ține în pricipal de lege nu de motive religioase. Că sunt și unii care nu muncesc în sărbători religioase – da, sunt. Dar sunt puțini. Și eu colaborez cu o astfel de firmă, dar aceea e problema lor.
Dar când zilele sunt stabilite prin lege e altceva.
Ține de lege spuneam, pentru că cei care nu acordă liber salariaților în zilele respective, adică cei care nu intră la excepțiile prevăzute de lege, iau o amendă bine mersi la orice control ITM.
Amenda este de la 5000 lei la 10000 lei (vezi art.260 alineatul 1 litera f din codul muncii). Și nu doar că iau amendă. Se dispune (impune mai bine zic) și un plan de măsuri prin care i se stabilește angajatorului respectiv ca pe viitor să aplice corespunzător codul muncii și să acorde zile libere în zilele de sărbătoare legală, iar dacă angajatorul încalcă pe viitor planul de măsuri dispus o mai poate încasa încă o dată, iar de acea dată va lua amendă atât pentru că nu a acorda liber cât și una de la 5000 la 10000 lei (pe legea 108/1999 – art.23 alin.1 litera b) pentru că nu a respectat planul de măsuri dispus de inspectori.
Că zilele libere sunt stabilite în funcție de sărbători religioase în marea lor majoritate, da, este adevărat, dar asta e o chestiune ce ține de Parlament. Deocamdată asta este legea și angajatorii sunt obligați să o aplice așa cum este ea.
Când angajatorii obligă salariații să vină la muncă în zile de sărbătoare legală sau să presteze suplimentar fără a le ponta și plăti acele ore, unii se revoltă, pe bună dreptate, că angajatorii comit un abuz, dar și când angajatorii respectă legea, nu ar trebui ca asta să fie un motiv de critică la adresa lor sau a salariaților.
NOU
Bravo, asta înseamnă un răspuns informat.
NOU
iar ASTA nu vi se pare o tara terminata?
NOU
@Arhi
Dacă te referi la faptul că zilele libere au în principal conotații religioase, sincer, nu. M-am uitat de curiozitate la Germania, pe care o luăm în multe privințe ca etalon. Cred că undeva la 75-80% dintre zilele libere au legătură cu religia. Oricum, sunt convins că majoritatea curierilor ar fi preferat, dacă ar fi fost întrebați, să fie liberi de Sf. Andrei și să lucreze de 1 Decembrie.
NOU
ASTA mi se pare o țară care se bate cu pumnii în piept că democrație câștigată la revoluție, că flatulențe cu miros de trandafiri venite de la o fecioară virgină îmbăiată toată viața ei numai cu apă evian, dar de fapt de la o poștă puțim a comunism și a adulație a comunismului!
NOU
Personal mi-am dat seama de asta prin 92-93, dupa ce-a castigat (iarasi, ftw) Ilici & co. Ca a fost votat in ’90 cu ‘flying colors’ ok, de inteles (eram prosti/ne-educati intr-ale propagandei+Stockholm Syndrome). Da’ sa castige si dupa? Si asta dupa Mineriada 1. Am tras concluzia ca luati ca grup social/ca natie santem imbecili. Om fi noi destepti luati individual, dar ca societate nu prea.
NOU
Si cand lucreaza ca sclavii de luni pana sambata e corect? Ca v.a intarziat voua un cacatis o zi, e tragedie nationala? Poate e din cauza ca s.au gandit si oamenii patroni sa faca un pustiu de bine si i.au lasat si pe angajati in lumea lor…voi vreti sa va sculati in fiecare zi la 10 si la 11 sa va bata aia in usa cu pachetul….asa ceva!!!(nu fac parte din bransa)
NOU
Poate curierii nu sunt români…