In 2005, during his famous commencement speech at Stanford University, Steve Jobs quoted the farewell message placed on the back cover of the 1974 edition of the Whole Earth Catalog: “Stay hungry. Stay foolish.”
Miliardarii participanţi la forumul de la Davos şi-au mărit considerabil averile de la criza financiară din 2009. Elita afacerilor globale se îndreaptă în această săptămână spre Davos, unde va participa la Forumul Economic Mondial şi, la un deceniu de la criza financiară, membrii acesteia sunt din ce în ce mai bogaţi. Astfel, averea lui Mark Zukerberg, fondatorul Facebook, a crescut cu 1,853% în ultimii 10 ani, de la 3 miliarde de dolari în 2009 la 58,6 miliarde de dolari în 2019.
Magnatul media Rupert Murdoch şi-a mărit averea cu 472%, de la 3,2 miliarde de dolari la 18,3 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Bill Gates a urcat cu 86%, de la 50,8 miliarde de dolari la 94,5 miliarde de dolari.
Desigur, e cel mai simplu să dai sfaturi de genul titlului, cât timp afacerea și averea ți-ai făcut-o pornind de la niște furăciuni. Ce poate fi mai înălțător decât sfaturi gen Munca înnobilează, muncește mult dacă vrei să ajungi departe, jobul trebuie să fie în suflet, înainte de femeie și copil, nu fi niciodată satisfăcut de munca ta, ci tot timpul dorește-ți mai mult etc. Pentru că na, e logic, toată gargara asta este de fapt despre muncește cât mai mult pentru mine și adu-mi cât mai mulți bani. Deși, să mor dacă îmi dau seama ce fac știa cu atâția bani. Gates e la porțile cerului, Soroș la fel, Bezos are 120 de miliarde, ok, strângi bani, ce dracu faci cu ei, care e scopul, când deja ai bogății mai mari decât multe PIB-uri din lume, îți faci armată personală și pornești să cucerești câte o țară mai bananieră?
În contextul acesta, de fapt, mă gândeam că oamenii ar trebui să vadă mai multe povești de succes cu oameni de condiție medie. Oameni care muncesc relativ decent, nu 16 ore pe zi, oameni care au reușit să aibă o casă, 2 mașini și care nu sunt îngrijorați de ce pun mâine pe masă decât din perspectiva că nu mai au idei despre ce să mănânce. Serios, e nevoie de asemenea povești care, zic eu, sunt mai de succes decât cele ale unor hoți miliardari. Pentru că o societate, ca să fie funcțională, trebuie să fie, majoritar, formată din acest gen de oameni de succes, clasa medie.
Doar că, din păcate, acești oameni de succes sunt prea ocupați să fie fericiți cu viața lor medie ca să mai aibă timp să își împărtășească valorile și succesul. Și atunci rămân doar șmenari ca ăștia din poze, care te învață cum să fii curajos, să îți schimbi viața și să strângi din buci doar cât să cumperi o formulă magică de îmbogățire.
NOU
Mda aceste formule miraculoase de imbogatire.. primeam si eu mail-uri stresante de la acesti sarlatani ca sa zic.. pana am reusit sa ii redirectionez spre negura spamului,,, cat despre succesul clasei mijlocii, in multe tari cam dispare.. si lasa loc doar pt doua clase.. bogati si saraci
NOU
Ceea ce spui tu se numeste clasa medie, clasa pe moarte inclusiv si mai ales in State, unde pana acum era motorul economiei. In Romania, din pacate, e nesemnificativa…
NOU
NOU
Mă consider unul din cei „…fericiți cu viața lor medie…” și nu că nu am timp să împărtășeasc „valorile și succesul”, nu am de ce să o fac, nu am motivație… Cum era cu chinezul, cu „învață un om să pescuiască”? Păi de ce să-l învăț? Cum se auto întreabă golănește „e frate cu tata” sau „a fost la furat cu mine”?
Și zicea colegu mai sus/jos că dispare clasa mijlocie etc și „si lasa loc doar pt doua clase.. bogati si saraci”… Nu au decît să dispară aici la mine, contează ce compari, personal prefer să fiu sărac în Flandra mea decît clasa medie superioară în România.
Iar SUA e altceva, eu trăiesc în Europa Unită iar viața americană, să fie sănătoși acolo la ei…
NOU
europa unita? Doar la nivel declarativ.. ca in realitate situatia nu e asa.. nordul prefera sa ignore problemele din statele mediterane.. si cei din sud asteapta sa vina totul pe tava.. si de aici multe din problemele economice,, cat despre noile state care vor adera.. unii viseaza la o noua piata de desfacere.. ceilalti cum sa vina multi bani fara efort
NOU
Manu, iartă-mă de întrebare poate indiscretă, tu unde trăiești?
Eu trăiesc în Nord (cred după cum zici, sau zici de scandinavi?), tocmai m-am întors dintr-un periplu din Mediterana (Marsilia, Barcelona, Palma de Majorca, Messina, Livorno, Genoa) și probleme? Obișnuite și mărunte, lumea prosperă, se construiește peste tot și să mă crezi că SDF ce am văzut în orașele astea trăiesc mai bine, sînt îmbrăcați mai bine și de multe ori mai curat decît muncitorii din ceva cartiere bucureștene…
NOU
Nu neaparat tarile scandinave au nemultumiri vizazvi de cei din sud.. insa germania. danemarca, norvegia nu cam agreeaza idea de diversitate cum agreeaza cei din sud.. ma refer la imigranti si problema tot mai spinoasa in Italia.Muncesc trei zile in Italia.. celelalte cu familia in Albania.. stii ce ma frapeaza? Europa e total pe langa cand vor sa adere alte tari.. se gandesc doar la o piata de consum si cam atat
NOU
Manu, nu sînteți dvs doamna Udrea? Bine, eu nu-s Turcescu… 😉
NOU
Pai daca eram doamna Udrea stateam eu pe site-ul seniorului.. dar daca tot ai pomenit de ea,, chiar puteam sa o intalnesc in Costa Rica inainte sa o aresteze.. dar nu a fost sa fie.. plus paza personala ma supraveghea
NOU
@Arbait, clasa sociala medie nu are datorii la banci sau pe masina si nici nu sta in chirie. Eu asa stiu definitia, atunci cand am mai dat cu ochii pe economie (acolo, erau impartite in 9 substraturi, cate 3 pentru fiecare clasa sociala).
NOU
rilache, scoate-ti comunismul din cur. clasa medie traieste din banii băncilor, isi ia masini in leasing si foloseste credite, tocmai pentru a se putea dezvolta. economia aia de o stii tu nu se mai preda din 89 si doar in romania
NOU
Da, Rilache, explică-mi și mie cum sunt un pârlit dacă am o rată la bancă pe care mi-o permit și trăiesc liniștit fără să-mi îngrădesc din pofte cu tot cu acea rată și fără să-mi pese efectiv dacă roborul a crescut nu știu cât?
NOU
rilache stie economie de aia romaneasca, in care esti mandru ca ti-ai luat “cu banu jos” :))))))
NOU
sa mai intervin si eu un pic pe aici..
Oameni buni fara credite si banci nu s_ar mai investi nimic.. cunosc oameni care doar datorita bancilor au ajuns undeva sus.. chiar si eu tot datorita fondului de investitii.. bine pt ca muncesc la ei.. am ajuns sa gestionez in alte parti activitatile conexe.. deci aia cu am facut cu banii mei.. e utopie si ceva comunism amestecat.. cum spunea seniorul
NOU
trebuie sa intelegi ca, in romania, bancile sunt considerate inamic si ca nu trebuie sa castige absolut nimic. asa ca mai bine mananc ceai cu paine 5 ani decat sa iau un leasing decent, pe care mi-l permit. cum plm sa dau bani bancii???
NOU
Asta suna ca si atunci cand am spus ca imi bag ceva in ea europa ai plec in Albania sa i vestesc.. imediat vaiete si plansete din partea unor asa zisi prieteni.. arunci atatia bani pe geam.. pai uite ca am aruncat si acum o duc bine mersi.. chiar si cei pt care lucrez au ramas uimiti de curaj.. dar asa e bine uneori. Cat despre banci, politica e peste tot la fel.. profit.. insa la noi ce sa faci.. tot statul trebuie sa protejeze
NOU
Pe de altă parte însă oameni ca Bill Gates nu au intrat peste tine noaptea în casă ca să îți fure banii. Ai cumpărat licențe de Windows sau Office, ai un telefon cu Android pentru care Google plătește royalties lui Microsoft etc, etc, etc. Că s-au inspirat de la unul sau altul, de la un punct încolo devine irelevant.
Știu, sunt trumpist. 😀
NOU
zice CNN ca primii 28 de miliardari ai lumii au averea cat a 3,8 miliarde de oameni din totalul de 7,5 miliarde. acuma eu nu-s de-asta de stanga sau progresist sadea insa raportul asta e profund imoral. dar pare-se ca asta ar fi motorul Occidentului si a stilului nostru de viata. ceva ce nu va putea merge la nesfarsit.
NOU
Tot ce e bun e imoral sau îngrașă. Cine te oprește să devii următorul multimiliardar în dolari și să nu mai plângi că alții au bani și tu nu?
NOU
A propos de ce spuneai: “să mor dacă îmi dau seama ce fac știa cu atâția bani”. La primul meu loc de munca, patronul firmei era un roman, cetatean canadian. Renuntase la cetatenia romana, zicea ca era ca un lest. A ajuns omul sa deschida mai multe firme prin Canada. Treaba mergea foarte bine. Platea undeva la 100 de oameni, plus 8 in Romania intr-un judet extrem de sarac dintr-o extremitate a tarii. Tipul a deschis firma asta (cu 8 angajati) doar ca sa-si testeze abilitatile de investitor. Era o distractie. A pornit si el de jos, ne povestea cum era pizza-boy sau cum se spune…habar n-am. Cativa ani a fost si el angajat pe-acolo, la muncile de jos. A facut ceva facultate in America, a ajuns sa aiba in cont cateva milioane bune de dolari. Ii place foarte mult ciclismul si investeste enorm in pasiunea asta. Dar legat de afaceri intotdeauna incerca sa riste cat mai mult, sa vada pana unde poate merge, sa vanda, sa cumpere, sa deschida firma, s-o inchida…Habar n-am ce fel de placere e aici, dar poate, unii dintre alde bezos, porcu’ ala de zuckerberg si ceilalti sunt pe acelasi stil “hai sa vedem cat merge treaba”.
NOU
Eu as invata, fratica, da’ n-ai pe cine… daca le spui ca ajungi sa ai casa si doua masini invatand sa faci o meserie foarte bine, avand o afacere care in primii ani iti mananca tot timpul si energia si ca in timpul asta trebuie sa te tii la curent cu noutatile din domeniul in care activezi, ca sa nu ramai in urma, dar sa te ocupi frumos si de familie si casa, fara spart banii pe tampenii si cu perioade de sacrificiu, punem pariu ca de la 99 din 100 o sa auzi “da’ de ce sa ma chinui eu asa fratica?!? Lasa ca imi e bine cum sunt acum, ce sa ma spetesc atata?”…. been there, heard that. Disciplina muncii, dorinta de a face cat mai bine ceea ce faci ca sa iti castigi banii si educatia conteaza mult, dar sunt foarte putin apreciate. In Ro toata lumea vrea sa se imbogateasca peste noapte dintr-un tun sau de la loto… munca e pt fraieri.
NOU
mie de tucarberg imi place cel mai mult. cum spune el ca nu a stiut de trolli. ca nu a stiut de cambridge analytica. ca nu a stiut de abuzuri de tot felul. ca este complet nevinovat si ca va remedia tot. si cand e prins, spune iar toata chestia cu nu stiu nu sunt eu, nu sunt din zona. si lumea inghite galusca si isi vede mai departe de facebucit. frumos. bani curati, bani munciti
NOU
bine ai zis-o asta cu oamenii de conditie medie. Din ce stiu eu clasa mijlocie e cea care sustine cu adevarat statul. Castiga decent, peste medie si sunt oameni de baza ai societatii pentru ca aduc plus valoare prin ceea ce fac. Sunt educati, inteligenti dar mai ales destepti. Sa nu-i mai aud pe astia din dreapta esicherului politic ca mai arunca cu sloganuri cretine de genul , asistatii sociali ai piesede sunt de vina , pentrtu ca se vor face de ras. Pesede a ajuns un partid rafinat. E de rasul plansu, pentru ca s-au inversat rolurile. La un partid de stanga s-a aplosit clasa de mijloc , adica cei care castiga peste medie. Bugetarii au ajuns clasa de mijloc acum in romania. Cica ei sunt ….motorul societatii.
NOU
Eu cred ca ii bagam prea mult in seama si poate si de la asta li se trage mare parte din avere. Bezos are 120 de miliarde care nu sunt intr-o banca sau in cocosei de aur. Sunt in actiuni care se tranzactioneaza la nivelul asta. Si posibil ca daca nu am sta toti cu ochii pe ei ca pe butelie si nu le-am da atatea limbi ar fi minunat. Exact cum zici, asta e umflatul actiunilor cu pompa, nu e o poveste de succes.
NOU
E un joc pentru ei, banii sunt irelevanti. Asta ii tine in viata. Gandeste-te ca ai fi un miliardar de asta si de maine vrei sa iesi la pensie. Brusc devii un oarecare, nu mai esti acolo in focul luptei, astepti practic sa mori.
NOU
Cam offtopic.
Definitia succesul pentru mine personal este: sa ajungi sa te bucuri de ceea ce ai. Pentru asta mi-am modelat un pic si mediul in care traiesc, dupa aceste precepte 🙂
1. Jobul trebuie sa fie multumitor. Adica sa nu iti manance zilele nici cat esti acolo, nici dupa ce ai plecat acasa.
2. Remuneratia – sa iti ajunga banii si poti economisi fara sa iti iei de la gura sau de la gura copiilor. Sa ai un salariu adecvat si sa simti ca esti remunerat cat de cat corect fata de jobul pe care il faci
3. Sot/sotie – tovarasul de viata trebuie ales cu atentie. Trebuie sa va respectati reciproc si sa mai stie fiecare sa lase de la el/ea
4. Oamenii toxici trebuie eliminati din anturaj
5. Oamenii foarte negativi – adica la tot ce incerci sa faci iti raspund ca nu o sa reusesti trebuie eliminati sau limitata interactiunea daca sunt parte din familia naturala
6. Oamenii care te intreaba cand vine al doilea copil dupa ce l-ai facut pe primul pentru ca nu au ei subiect de conversatie. Raspunsul PC este: sictir
7. Bucura-te de prezenta celor care au ramas dupa triaj
NOU
Ce sa scris si mai pe sus.
Eu cred ca niciun om nu doreste sa fie sarac. Multi doresc sa fie ultra bogați. Majoritatea insa cred ca doresc sa le fie bine… Clasa de mijloc superioara.
Problema intervine cand vine vorba de munca si mai ales riscuri asumate.
Eu am plecat de la un job foarte bine platit… De fapt ca sa fiu cinstit, extraordunar de bine.
Am o firma mica de 6 ani. De doi ani cred ca traiesc bine spre la mai bine. Am riscat: bani de mancare ptr. Copil, pensie si faptul ca de astazi pe maine (poimaine) ma pot trezi cu degetul in cur – fara mansusa de controlat prostata. Fara concesiul de 30 de zile, fara asigurare de boala 50% platita…
In fine acum am inca o optiune sa deschid un co-working space… Mic, investiti doar bani proprii. Daca ma iau dupa business planul meu afacerea ar fi un failure total. Insa nu o sa fie, o sa fie la fel ca prima, o sa mearga bine. Si acum 6 ani imi ziceau toti ca-s nebun… Doar soția a ținut cu si la mine si ma ajuta incredibil.
Deci diferenta dintre oameni cu succes (nu, nu ma refer la mine) , mai mult succes si aia din articol este dpmdv afinitatea la risc + alte însușiri + NOROC (pe asta-l uita toti).
Astazi am avut un interviu cu un tip sa-l angajez… Allrounder… Ceva in magazie, ceva de prelucrat, ceva de impachetat. Eu nu-mi mint angajtii sau la interviuri: le zic direct, multa munca, bine spre foarte bine plătită (ptr. cea ce au de făcut), weekenduri libere, concediul liber (fara telefinate si alte cacaturi), orar de munca intre 9 si 15 restul la diapozitie. Majoritatea se sperie cand le arat la munca mainile mele murdare de (acum) muncitor – acum 7 ani ma duceam lunar la manichiura. Aaaa, tipul nu o sa vina. – prea multa munca.
NOU
Nu mai stiu pe unde am citit ceva de genul: “Daca m-ar intreba competitorii care e cheia succesului meu, le-as raspunde ca ma trezesc in fiecare zi la 4 si lucrez 20 de ore pe zi… ar fi foarte convenabil pentru mine acest raspuns.” … ca sa faci averi de nivelul aceala, trebuie sa calci pe cadavre, multe cadavre… ca nu-ti asumi asta, e cu totul alta poveste. S-a demonstrat de foarte multe ori, cum in spatele unor castiguri colosale stau milioane de oameni care traiesc in mizeri, mizerie care e sustinuta de prima categorie in multe cazuri. Exact cum sustin pensionarii ca fara Ceausescu n-am fi avut case… de parca daca nu era Ceausescu oamenii traiau in corturi pe deal, exact asa e si-n tarile aste… li se tot spune ca fara industria textila/tech, nu ar avea nimic…
NOU
Gates are o Fundație și o folosește in scopuri nobile. A convins mulți bogați sa semneze ca vor dona cea mai mare parte a averilor lor.
Bezos a zis in interviuri – are norocul sa poată vinde $1B / an din acțiunile sale (vreo 16% din Amazon) pentru a finanța BlueOrigin. El crede ca industria va fi in spațiu in viitor, și pământul va rămâne zona rezidențiala. Smth.