După ce jegurile de la guvernare au găsit de cuviință ca mamele au concediu maternal prea mare și sunt prea bine plătite, acum au mai venit cu încă niște modificări. Au micșorat iarăși sumele de bani care se acordă pe perioadă post natală și au băgat și obligativitatea ca tatăl să își ia și el o lună de concediu paternal.
Păi de ce să fie simplu, când poate fi complicat?
Desigur, când aflăm că am mai rămas 19 milioane, dăm vina pe femeile care fac avorturi și ne gândim cum să băgăm o lege antiavort, ca să fie bine.
rromânia te iubesc? ce glumă de 2 lei.
NOU
Şi care ar fi rostul ca un tătic să stea O LUNĂ acasă cu bebe ? Nu-i văd absolut nici un rost, este o porcărie mare, plus implică o tonă de hârţogării la job.
NOU
RBoy » asta e si toata smecheria. sa faci sistemul extrem de complicat, pentru a-l face pe om sa renunte. asta e tot
NOU
Hai sa-ti spun eu un rost: daca mama n-are pe nimeni care sa o ajute si cumva a nascut prin cezariana, nu prea are voie sa ridice nimic prima saptamana / nimic peste 5kg primele 6 luni. Plus ca nah, e si ea obosita, varza etc, o fi avand nevoie de ajutor.
Un alt rost e ca tatal sa se obisnuiasca cu bebele. Orice s-ar spune, noi nu avem instinctul patern, dac-o fi existant asa ceva, la fel de dezvoltat pe cat au mamele instinctul matern. Daca nu stai cu bebele de la inceput, daca nu il stergi la cur si il legeni sa adoarma si te trezesti noaptea la el acum, e greu de crezut c-o sa ai rabdare cu el cand are 2,3,5,10 ani.
Evident, asta nu inseamna ca ar trebui sa fie obligatoriu sa stai si tu acasa, ar trebui sa poti alege – sunt complet de acord cu Arhi, tampenia asta e facuta ca sa complice lucrurile.
NOU
… bond with your child? m?
sau tu esti un tata de-ala pe care copilul il vede seara, eventual il repede ca n-are timp ca-i incepe meciul la televizor?
NOU
Cum? Au micsorat iarasi sumele?
NOU
miss » dea. ceva gen 75% daca stai un an si 600 lei pentru 2 ani, indiferent de salariu
NOU
Din cate stiu e de mult 75% – de data aceasta nu a scazut nimic.
NOU
Cica aia cu concediu paternal o luna, e directiva de la UE… ciudat mi se pare ca e obligatoriu, adica n-ai o alternativa. Prin asta “incurajeaza” si alaptatul cat mai mult sau cum?… vine mama de la servici sa alapteze dupa care se intoarce?
NOU
bine ca n-am sa-mi cresc copiii in tara asta. iar aia de la ue ce-au cacat din cap ? sa stea tatal acasa ca sa fie mai aproape de familie ? ca sa fie legatura mai stransa ? de parca altfel el n-ar fi fost la fel de apropiat de nevasta si de copil.
NOU
Ce au zis astia.Ma indemnizatia e cam mare, mai taie din ea, da-o dracu.In ritmul asta rromii ne vor cotropi.Aia se inmultesc ca iepurii.Si chiar se va numi Rromania.
NOU
Eu castig 8500 pe luna. Daca ma obliga sa stau 1 luna acasa pe 3400 cum PLM ma descurc? Is tampiti???
NOU
Cand castigi 8500 luna de luna, o singura luna cu 3400 n-ar trebui sa fie o problema
NOU
imi cer scuze, dar esti dobitoc. La acei 8500 lei / luna plateste impozite si taxe PROCENTUAL cu cei 8500 lei NU cu maxim 3400 lei. Problema cu capra vecinului, stiu.
NOU
Domnule Savu, cu tot respectul, esti pe langa total…
NOU
Mihai » si de ce ar trebui ca cineva sa imi conditioneze veniturile mele? de ce nu ramane la alegerea MEA cine sta cu copilul si trebuie sa decida altii in loc?
NOU
Una e gestionarea corecta a veniturilor astfel incat sa nu ai aceasta problema (o luna cu 3400 in loc de 8500), alta e decizia legata de cine sta cu copilul. Normal ca trebuie sa ramana la alegerea fiecaruia.
Nu mi se pare ca am scris ca sunt de acord cu conditionarea veniturilor sau ca sa decida altii cine sta cu copilul.
NOU
Stai linistit. Te duci la munca in contonuare, o sa fi doar in acte acasa. Si poate o sa iei chiar mai mult, ca na firma nu-ti mai plateste darile. Sa nu-mi ziceti ca nue posibil asa ceva, eu zic ca e regula. Sau o sa fie.
NOU
Am citit si eu un articol pe aceeasi tema. Acolo scria ca mama are concediu doar 12 luni si, din astea 12, e obligata sa mearga o luna la munca si tatal trebuie sa stea o luna cu copilul. Mi se pare atat de aberant, nu e in firea lucrurilor!
Si daca tatal e john doe?! Si daca copilul e rezultat dintr-un viol, iar tatal a disparut?! Daca mama a folosit inseminarea artificiala cu donator necunoscut?!
Ce aberatie!!!! Obliga mamele sa alapteze 11 luni, apoi sa bage mizeriile alea de lapte praf! Si pe tati ii obliga sa schimbe scutece! :)) sunt putini cei care reusesc sa faca asta! Directiva UE inutila!!!!!!
NOU
Maestre asta este o veste proasta…. sotia mea este insarcinata. Ai cumva OG-ul, HG-ul sau legea prin care se modifica aceasta indemnizatie?
Pana acum era de 85% din salariu maxim 3500 lei pentru un an si/sau 85% maxim 1200 lei pentru 2 ani.
NOU
Valentin Savu » am vazut aseara la teveu, cica e tambalau mare, dar nu stiu sa iti zic care e ordonanta de urgenta. ca prin ordonanta de urgenta e bagat. sigur sigur e 75% pentru unu an si minim 600 pentru 2, ceva de genu`
NOU
am gasit-o: este OUG 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala. Pentru interesati se gaseste aici:
www.dreptonline.ro/legislatie/oug_124_2011_modificare_acte_normative_acordare_beneficii_asistenta_sociala.php
NOU
Nu se pune nimeni in pielea angajatorilor. Cand intra mamica in concediu 12 sau 24 luni trebuie sa angajezi alt om pe acelasi post pe o perioada determinata. Daca se hoataraste mamica sa vina dupa 7 luni la munca ce faci? Platesti un om in plus in luna sau il dai afara si apoi cauti altul?
Daca tatal se hoatarste sa beneficieze de acel concediu impus in perioada concediilor firmei si il leaga si cu concediul de odihna? Angajezi om 2 luni? Sau ramai in pom pentru 2 luni?
Exemplele cred ca pot continua, dar…
NOU
Vlad » nevasta-mea de exemplu si-a pierdut postul. au angajat temporar pe cineva, iar dupa un an, cand femeia deja prinsese jobul bine si era la curent cu toate, cine plm o dadea afara?
NOU
Cred ca 70-80% dintre angajatori procedeaza asa. Fiecare isi conduce afacerea cum crede de cuviinta. Problema mea e ce faci cand ai o luna 2 oameni pe un post si tie iti trebuie numai unul? (nu poti sa dai afara titularul postului pentru ca e si imoral si e in concediu de crestere a copilului, deci ilegal sa faci asta si daca scapi de temporar e posibil sa nu mai gasesti alt om intr-un timp foarte scurt). Ce faci cand ai minus personal? Pierzi si mai multi bani? Nu dai un sac de bani in fiecare luna la stat? Sa mai si pierzi…
NOU
Angajatorul plateste timp de o luna doua persoane: persoana angajata in locul salariatei care isi creste copilul si pe mamica intoarsa la munca, aici face o cheltuiala in plus. In schimb, in alte luni, va veni randul salariatilor tatici sa beneficieze de indemnizatia de crestere copil pentru o luna. Aceasta indemnizatie va fi platita de stat, nu de angajator- aici angajatorul face o economie.
Pentru a evita plata a doua persoane intr-o luna, angajatorul poate angaja pe postul mamei care intra in ingrijire copil 1 an (adica 11 luni mai nou) o persoana (ca si pana acum), numai ca in loc sa o angajeze pe perioada determinata de 12 luni o va angaja pe perioada determinata de 11 luni.
NOU
Desigur este de dorit ca mama sa se intoarca la serviciu in a 11-a luna si nu in a 7-a. Cred ca este mai usor din punct de vedere al actelor. Si ar fi mai bine si pentru copil. Pentru copiii mici se creaza o rutina, care trebuie respectata daca se poate. Astfel: mama 11 luni, tata 1 luna, bunici, bone, crese restul timpului inseamna mai putine modificari in rutina copilului decat: mama 6 luni, tata 1 luna, din nou mama 5 luni, bunici, bone, crese restul timpului.
Plus mie mi se pare mai usor sa-l lasi pe cel mic impreuna cu taticul cand e mai maricel, deja au trecut emotiile mari, taticul a avut timp sa invete de la mama ce trebuie sa faca, etc.
Deci angajatorul poate vorbi cu mamica inainte ca aceasta sa intre in ingrijire copil si sa-i spuna cat de usor si bine ar fi sa se intoarca in a 11-a luna. Si pt ea si pt angajator.
NOU
ha. stai sa ma adun de pe jos. angajatorul meu n-a angajat pe nimeni. a redistribuit sarcinile si le-a pus in carca angajatilor ramasi.
NOU
Dupa mintea mea, nu faza cu alaptatul copilului e sacaitoare, ci partea financiara a problemei, atunci cand tatal catiga mai mult decat sotia. In mod oficial, se urmareste trezirea instinctelor paterne, acolo unde ele nu exista si implicare activa a tatalui in schimbatul de scutece?
NOU
Taticul trebuie sa stea acasa ca sa puna osul la treaba si sa nu-i mai arda de gratare, ca oricum nu mai are unde! (“legea picnicului”)
Cum medicii pediatri recomanda alaptarea pe o perioada cat mai lunga, spre 2 ani, urmeaza o lege prin care toti parintii de sex TARE sunt obligati la implaturi de țâțe. In sprijinul ideii, cercetatorii britanici au descoperit faptul ca o țâță aparuta la momentul oportun pentru un copil face cat o laba dimineata pentru un burlac.
NOU
Mi se pare benefic asta cu tatii…stiu femei care stau dupa curul copiiilor si tatal habar nu are cum se schimba un pampers. Nu pt copii e benefic ci pt mame care se dezumanizeaza si devin niste roboti crescatori d copii.
NOU
@yaser: Benefic pentru tati? Argumentele tale sunt hilare.
Baiatul meu are 1 si 5 luni, stiu sa-l schimb, stiu sa-l imbrac, stiu sa-l fac sa rada atunci cand plange, stiu sa ma joc cu el, stiu si ce sa-i prepar de mancare.
Numai barbatii imbecili, melteni sau care au copii din flori nu vor sa se implice in viata copiilor lor. In general femeile care nu au un rost in viata se dezumanizeaza. Sotia mea poate oricand in timpul saptamanii sa iasa la shopping sau la film sau la plimbare cu prietenele ei si sa se deconecteze astfel de la rutina cresterii unui copil. Poate sa conteze pe mine. In weekend apelam la bona daca e nevoie.
Am vrea pe viitor sa avem si al doilea copil, insa vad ca se pun tot felul de bete in roata. Daca tu statule ma obligi sa stau acasa priponit cu copilul, asta pana la un an (cand inca nu se face legatura aia stransa intre tata si copil, e alta mancare de peste fata de mama-copil), atunci te rog frumos sa imi platesti si cei 1900 euro pe care eu ii fac intr-o luna, ce zici? Daca nu, haisugipuma!
Ca idee orice tata daca vrea se poate implica foarte mult in viata copilului, iar cand zic asta nu ma refer la schimbat scutece si alte cacaturi, ci pur si simplu la jucat cu el, sa dai in mintea copiilor si sa te joci cu el pana cade lat de oboseala si adoarme cu capul pe jucarii (copilul evident :D).
NOU
Cred ca nu ai citit bine sau nu ai inteles…am spus ca e benefic pt mame care 2 ani sau cat stau cu cei mici nu mai vad un coafor sau o iesire cu fetele, sau chiar si o luna de servici unde mai vorbesti si despre altceva decat despre suzete si pampersi. Stiu tati care isi schimba copilul, ii dau sa manance dar nu stau doar ei cu el mai mult de 2 ore…sa stea 10 ore pe zi ar fi un calvar pentru ei…Mamele mai au si ele nevoie de o viata proprie si personala de relatii umane cu persoane care nu au copii sau nu discuta despre copii.
NOU
yaser » mamele se duc la munca in luna aia, nu la coafor
NOU
Mamele care au servici, mamele care nu au servici se pot duce oriunde pt ca sta tatal copilului cu plodul. Chiar si o luna la servici dupa 8-9 luni de plansete si biberoane poate insemna pt o femeie o luna de concediu relaxant.
NOU
Deci dupa tine e ok legea? Adica acum mama nu lucreaza, sta cu pruncul, tatal merge si castiga bani. Dar cu legea asta, tatal sta acasa, primeste mai putini bani, mama merge la coafor, strica toti banii taticului -> pruncul bea apa de la pesti.
NOU
Bravo tie Daniel Andrei daca te implici in ingrijirea copilului tau. Si ma refer aici si la pregatirea unei mese, stersul la fund, pusul unui pampers nu numai la plimbarile ocazionale si la jocuri. Sotia ta este norocoasa daca poate iesi cu fetele in timpul saptamanii, se poate duce la o plimbare, la coafor si are weakendul liber. Dar multe romance nu sunt norocoase. Multi barbati considera ca ingrijirea unui copil este floare la ureche, ca femeia aceea trandaveste, se odihneste in timp ce ei muncesc si ca ei nu trebuie sa aiba nicio alta grija in afara de a aduce bani in casa. Pentru acele femei, care sunt multe din pacate, aceasta lege este una buna. Barbatii vor putea avea o luna in care sa se odihneasca si ei acasa, alaturi de copilul lor si vor putea constata singuri daca este usor sau greu. Poate fi o lege buna si pentru barbati. De ce nu? Poate le va face placere. In orice caz daca barbatul care castiga 8400 lei intr-o luna nu isi doreste o luna de concediu platita cu 3400 lei poate s-o refuze. Nu este obligat sa si-o ia. Din pacate mama isi va pierde o luna din concediul ei oricum. Dar daca privim strict din punctul de vedere al banilor pana la urma castiga si ea (o luna de salariu> decat o luna de indemnizatie platita cu 85% din salariu).
Daca si femeile ar privi aceasta etapa din viata lor si a copilului lor doar din punctul de vedere al banilor castigati, n-ar mai sta niciuna acasa cu copilul!
NOU
pacat ca pe tigani n-o sa-i descurajeze deloc treaba asta. pe rromi, pardon.
NOU
Si sa nu iti vina naibii sa te cari din tara asta?
NOU
Interesant, cu două mici amendamente: e vorba de o lună din perioada totală a concediului, iar sumele nu s-au modificat, doar s-a introdus termenul ăla idiot ISR. Eu am intrat de curân în CCP şi am primit concediu doi ani, oare cum fac, când mai am o lună mă duc a lucru şi le spun: bă, am venit la lucru, că s-o modificat legea şi amu’ tre să-şi ia şi nevastă-mea, cu musaiu’! Oare cum face nevastă-mea să-şi ia concediu fiind administrator şi singurul angajat al firmei pe care o are? Dileme, dileme…
NOU
va fi valabila doar pt copiii nascuti dupa 1 martie 2012
NOU
poi ce sa vA zic nu traim in romania?
-tinerii someri pensionarii in serviciu drepturile omului doar
-dai unuia un pumn in bot cade si moare 15 ani puscarie omori 5 oameni pe trecerea de pitoni cu jipanul 2 ani cu suspendare
-si acu va mirati ca sa dat lege pentru egalitatea dreptului la sters plodul tau personal la poponet? dar astai felul 1ha ha urmeaza felul 2 curand adica sa alapteze si tatii siapoi sa vezi injuraturi in viitor: care a supt de la masa si care de la tacsu
NOU
Nu prea avea statul treaba in problema asta. Este o hotarare ce trebuie luata de fiecare familie in parte.
NOU
care aveti adresa de la chestiile alea numite parlament,guvern, presedintie? am si eu de trimis multa …….
NOU
Depopularea tarii, si nu numai, a inceput acum aproape 23 de ani, dar multi inca au impresia ca e doar teoria conspiratiei.
NOU
Mi se pare incredibil ca o femeie care e in concediu maternal sa fie concediata pe motiv ca e in concediu maternal. Pe de alta parte, si legea e cam generoasa din punctul asta de vedere. Sa ai dreptul sa stai 2 ani (!!!!) acasa este imens; chestia asta provoaca multe dezavantaje dupa parerea mea. Cand un angajator vede o femeie de 28-30 de ani, e imposibil sa nu se gandeasca de 5 ori inainte sa o recruteze. Dupa mine, ar trebui sa fie un concendiu de 6 luni si sanctiuni super drastice daca se incalca legea. Probabil insa, cand o sa ajung la 28 de ani, o sa-mi doresc aia 2 ani :P.
NOU
Dap, e imens 2 ani. Si treaba e ca nu vad cum vine chestia asta: eu, statul, incurajez o tanti sa faca 1-2-3 bebe ca ii dau 2 ani bani. SI APOI? Si apoi pica din pod ca alocatia e de tot rasul, salariile proaste, conditiile de a creste un copil (ma gandesc la bone, crese, crese in firme (da, exista in alte tari)) la noi nu prea sunt si atunci nu-i asa ca o sa se zbata ca naiba sa le dea o paine si sa ii educe? Dupa parerea mea ar trebui redusa perioada de concediu maternal, reduse putin ajutoarele din primul an/primii 2 ani (de ex 65% din salariu, nu 80%) si crescute pe tot parcursul copilariei celui mic (macar pana la scoala) – de exemplu fiecare om cu un copil primeste 5% suplimentar la salariu, sau nu stiu, o suma fixa. Mai degraba asa ar incuraja in mod eficient natalitatea si poate ar reusi lumea sa aiba grija de copil si dupa ce acesta implineste 2 ani, ar incuraja si mama sa lucreze…etc. E discriminare pozitiva dar intr-un mod mai “util”. Nu stiu daca e fezabil dar nah…
NOU
Jalane » sa vezi cat de pozitiv e cand ai copil, 15 milioane salariu si trebuie sa te duci la munca dupa primul an, cand un baby sitter e 10 mil. statul nu asigura crese, nimic de genul asta. dar implementeaza chestii inteligente, ca sa creasca natalitatea. crackerii de mai sus, care explica cum mamele lor eroine au reusit sa ii creasca fara concedii, nu stiu ca totusi exista concediu de 1 an, dar, pe langa asta, aveai crese, CRESE, in fiecare cartier, obligatoriu. plecai la munca, iti lasai bebeul undeva. acum unde il lasi?
NOU
Asta am zis si eu. In loc sa gandeasca pe termen scurt: incurajam mamele sa faca copii dandu-le un kil de bani in primii doi ani si apoi o bataie pe umar si bafta, ar trebui sa gandeasca pe termen mediu/lung: le dam juma de kil de bani in primul an si apoi cate un sfert de kil in fiecare an timp 6-7 sa zicem, timp in care mami munceste. Cu banii aia iti permiti o cresa/gradinita/bona si poate mai construieste si statul ceva. Eu am simplificat la maxim gandirea, nu stiu ce ar iesi cu pixul pe hartie, cert e ca trebuie schimbat sistemul. Si nu asa cum il “schimba” acum.
NOU
iar in Ungaria perioada maternala s-a marit de la 2 la 3 ani parca …