Am o nedumerire ce mă apasă intens.
Care e justificarea pentru intrarea direct în șomaj a elevilor de liceu? Adică, e clar, înțeleg ajutorul de șomaj, atunci când reprezintă un ajutor real, pentru cineva ce a lucra într-o industrie, a cotizat la acest ajutor și acum îl primește, când are mai mare nevoie.

Dar când ești un bebic de pe băncile școlii, care nu ai muncit o zi în viață și prin urmare, nu ai plătit niciodată taxe la stat, de unde și până când trebuie să primești ajutorul? Ne începem drumul maturității în viață cu directul statut de asistat social?

Vă dați seama sper, că majoritatea acestor ajutoare de șomaj se transformă în bani de mare, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si la facultate e la fel, daca nu ma insel.

    • #2

      presupui ca in facultTE ai un job, din care te intretii, mai platesti un impozit, o chestie. dar aia care muncesc in liceu ii numeri pe degete si, in general, cand termina liveul, isi aprind trabucurile cu banii de somaj…

    • @Cetin: se presupune că, odată terminat liceul, dacă nu merge la facultate, urmează să se angajeze. La fel, se presupune că, pînă îşi găseşte de muncă, trebuie să se întreţină. Nu contează că îl întreţin părinţii. În plus, mai e o treabă. Potenţialul angajator are nişte beneficii de la stat, nişte scutiri de taxe, ceva, dacă angajează şomeri şi absolvenţi.

  2. #4

    Băi, eu țin minte ce-mi zicea taică-meu când am dat bac-ul (și după aia când am dat examen la facultate). “Nu iei examenele, la muncă baiatu’ că nu te ține nimeni acasă și să nu te prind nici cu ajutor de șomaj”.

  3. Stai aşa – şi eu puteam lua şomaj după ce-am terminat liceul? Sau după ce m-am lăsat de prima facultate? Sau după ce-am terminat-o pe a doua?

  4. #7

    Asa, si daca un absolvent de liceu nu-si gaseste un loc de munca, ce face?
    Parintii lui n-au contribuit la asigurarile de somaj?

    Primesti ajutor de somaj numai daca timp de 60 de zile dupa absolvire nu ti-ai gasit loc de munca. Daca ai solicitat somaj si cei de la ANOFM iti dau un loc de munca, trebuie sa te duci, deci nu e vreun fel de venit garantat. Si plm, cu 250 de lei nu prea ai ce face la mare 🙂

    • #8

      somajul e un ajutor pentru muncitorul ce ramane fara loc de munca. punct. parintii au platit contributii pentru ei, nu pentru copiii lor

    • #9

      La Vama Veche esti zeu cu 250 lei.

  5. #10

    Crezi că faci mare treabă la mare cu 250 de lei?

    • #11

      la 18 ani, cu 250 lei stai la costinesti 2 luni

    • #12

      stai o pula 2 luni, nici daca te bosketaresti si dormi pe plaja nu-ti ajung 1.8 mil pe perioada aia

    • #13

      pardon, 2.5 mil

    • #14

      250/30= 8lei/zi. un pet juma-2. Cam putin.
      Vlad are dreptate.

  6. am fost să fac un reportaj la coada la șomaj când eram la facultate. a fost atât de trist că mi-am jurat că nu mai calc pe acolo niciodată.

  7. #16

    @Arhi

    La 12 lei pachetul de țigări și la cinci lei berea, maxim un weekend. Și ăla, dacă mergi cu nașul.

    • #17

      nu prea ai mers prin costinesti recent, nu?

    • #18

      tigari de contrabanda la 8 lei/pachet si bere la pet la 5 lei 2,5 litri. rezonabil. apoi paine, margarina, parizer si hartie igienica.

    • #19

      @y – nu mai au aia frunze prin costinesti?

    • #20

      Hartie igienică? Păi marea pentru ce-i?

  8. #21

    Trist e ca am avut si eu colegi care au procedat asa. Mai mult, au mers pe ideea: “Somaj + loc de munca la negru = Win Win”

    PS. Aranjeazati meniul ca arata urat. Un margin-left:20px; la li ar fi numa bine.

  9. #22

    poate e doar o folosire incorecta a termenului “ajutor de somaj”, cand in realitate ei primesc “ajutor social”. zic doar, caci n-am citit stirea…

  10. #23

    o prietena a term facultatea. a fost intern 11 luni cat a avut contract pentru practica sau ceva de genu, nu stiu exact si abia la toamna urmeaza sa fie reangajata si s-a dus si ea ca poate ia somaj si i-au zis ca a muncit doar 11 luni si trebuiau 12 si n-a primit nimic… :))

  11. #24

    Mi se pare incorecta ideea cu ajutorul de somaj unui proaspat absolvent, mai ales de liceu. Pe ideea asta de ce nu se da ajutor de somaj tuturor studentilor, tinand cont ca au terminat un liceu si ar putea lucra ceva part time in timpul facultatii insa nu o fac?
    Ori o e chestie nereglementata din lipsa de interes ori e folosit ca ajutor social, ca sa fie bine la alegeri, indiferent cine e la putere. La fel se dadeau ori poate se dau inca subventii in masa, la toti cei ce stau la bloc, ca sa fie bine la popor.

  12. #25

    ba, ne legam da analfabetii iesiti da pa bancile liceului, da sa nu-l uitam pa bechtel si cei 50 km da autostrada

    • #26

      care-i legatura?

    • #27

      legatura??!!!!….aaa….niciuna….doar m-am trezit din somn scriind…cer scuze

    • #28

      Omugri: m-ai dezamagit. Daca erai comentator smecher faceai pe dracu in 7 si gaseai legatura… sau dadeai vina pe basescu pentru ambele situatii. Rusinee!!

    • #29

      mi-am uitat spontaneitatea la buda, da stiu, legatura ieste UNGURII!!!

    • #30

      oumungurii

  13. #31

    Pentru ca e incredibil de usor sa-ti gasesti de munca la 18 ani. Mai ales pentru aia care locuiesc in metropole gen Calarasi, Ramnicu Sarat sau Ianca.

    • #32

      de muncit gasesti trebuie numai sa cauti, slujbe de vara mai ales gasesti cate vrei chiar si in mega metropole gen Calarasi, Ramnicu Valcea sau chiar Zalau. nu is platite bine majoritatea, dar tocmai de aia ori te ambitionezi si faci ceva cu viata ta ori iti meriti soarta

    • #33

      +1

    • #34

      vasile ieste roman.duminica mere regulat la biserica.iese de la biserica si intra in carciuma.merge cu constiinciozitate la vot.se crede important.nu castiga mult, da-si refuza micile placeri ale vietii si reuseste sa puna deoparte cate ceva,putin.ii place sa dea sfaturi.ca sa n-o mai lungim.vasile ieste un roman.prost.

    • #35

      acuma am luat bacul ca informatie deci inca nu lucrez nicairi, exceptie vara, si da ma duc la biserica, mai rar dar ma duc. nu vorbesc fara mine pentru ca in ultimii doi ani am lucrat pe terasa si in deposit la aranjat marfa, am castigat putin si nu mi-o placut deloc, si daca vreau ceva mai mult de atat, daca vreau sa invat sa fac ceva si sa imi fie mai bine asta ma face prost? atunci asta sunt, doar ca idee daca asta ii definitia prostului, tu ce esti?

    • #36

      un prost cu pretentii

    • #37

      @vasile – dupa cum te exprimi, te-a costat ceva sa iei BAC-ul…

  14. #38

    Cheltuirea somajului ii va motiva sa faca alti bani.

  15. #39

    pentru ca statul asta imputit incurajeaza lenea si trandaveala. o tara de asistati sociali suntem.

  16. #40

    Intr-o vreme facultatea se considera vechime in munca, liceul nu stiu daca se numara la anii vechime. Si ajutorul de somaj nu este conditionat de liceu cat depinde de implinirea varstei de 18 ani.

  17. #41

    L-am bătut ieri pe Freigedank la table. Să moară gibilan, numa´ duble îi dădeam :))))

  18. #42

    ajutor de somaj primesti dupa ce ai terminat liceul doar daca ai un predat un atestat in care sa arati ce ai invatat la scoala, daca nu ai luat cu brio atestatul nu primesti ajutorul de somaj. Eu fiind in clasa de mate info am avut de facut o aplicatie sau un site la alegere, cu documentatie si tot ce trebuie, clasele de economic au lucrat pe la kaufland sau alte magazine mari cu care are liceul contract, iar clasele de ethnic trebuiau sa repare sau sa faca ceva de prezentat, acum 1 an de exemplu s-au format o echipa de 4 elevi care au facut o masina din piese de la fier vechi.

    • #43

      Cine te-a mintit? Si aia de la uman primesc somaj si ce atestate fac aia ? :)))))))

    • #44

      d-aia sunt pline mega-image-urile de elevi ce poarta tricouri cu semne distincte(sa se stie domne ca nu primesc bani), mai fac si ei o practica, aranjare de marfa in raft ca sa ia somaj

    • #45

      la uman fac o lucrare pe o tema la alegere si o prezinta, cam asta ii lucrarea lor de atestat, dar au facut ceva… ori l-au facut de pe net ori l-au cumparat cu 50 de lei cu cat se da un atestat

  19. #46

    Nu toti absolventii de studii superioare primesc somaj. Doar cei de la elevatul minister al invatamantului. Cei care termina tot felul de institutii speciale, in care chiar invata ceva, dar sunt sub aripa altor ministere ( Ex: Ministerul Transporturilor, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, etc ) primiesc o mare hula.. Oricum, ajutorul ala de somaj e de aprox 250 de lei/luna. Te pisi pe el cu bolta. Dar asa, ca fapt divers.

    • #47

      Asta referitor la absolventii de studii superioare, nu la cei de liceu. Dar si aia de liceu primesc tot aceiasi bani de inghetata si cola (American Cola).

  20. #48

    pe mine m-a indemnat diriginta ba chiar mi-a dat si acte/adrese necesare ca sa ma duc, in sensul ca daca il pot primii de ce sa nu o fac? Ca daca m-as angaja oricum nu mi-ar face acte asa ca as lua bani din doua parti.

    Nu am facut asa ceva, nu ma intereseaza asa ceva si am ramas perplex cand m-am gandit ca din 2000 de elevi cel putin 1500 apeleaza la somaj fix din a 2-a sapt dupa ce au luat bacu.

    Eu as scoate macar chestia cu somaju din scoli, si l-as lasa valabil doar pentru cei cu situatii grele…nu unu cu masina de 30k sa iasa cu somaj din scoala

  21. #49

    Nu comentez in privinta liceului, dar dau un exemplu personal din faculta.

    Am terminat Medicina, licenta data in septembrie, examenul de rezidentiat prin noiembrie, inceput efectiv lucrul la 01.01. anul urmator…..

    Din septembrie pana la 01.01 mi-am bagat somaj, ca citeam pe imed.ro pataniile altora…. Bun, vreo 2 luni stand-by, apoi vin si banii….un cacat.

    Apoi cariera merge mai departe, incep rezidentiatul, imi vad de treaba, muncesc pe branci, imi fac un PFA in anul 2 de rezi pt. prestari servicii medicale si surpriza, ma pun retarzii de la asigurasi de sanatate sa platesc penalizari pt. septembrie(luna licentei) pana ianuarie(inceput efectiv munca)…. Va dati seama, generatii intregi termina ca mine, dar nu platesc asigurari la CAS…..

    Intreb: bai, va dati seama ca toti cei care termina medicina ar trebui sa plateasca? De ce dracu nu-i anuntati? Ce se-ntampla daca nu veneam cu contractul de PFA?

    Raspuns: daca nu veneati, dupa cativa ani se prescriau datoriile….

    Vai, in ce tara traim!

    • #50

      pfuai

    • #51

      Nu mai pomenesc ca amenda pe perioada septembrie – 01.01 a fost mai mare decat toate datoriile mele catre stat pt. un an intreg de prestari servicii pe PFA…. Iar eu ar trebui sa apar sistemul din care fac (inca) parte….

    • #52

      oare sunt singuru care nu a inteles nimic?

    • #53

      Stai linistit, ca nici eu n-am inteles, dar a trebuit sa scot banul….

      Desi abia terminasem facultatea, dupa mintea creata a celor de la CASMB, trebuia sa platesc asigurari de sanatate pentru perioada cat eram intre examene, adica intre momentul licentei si examenul de rezidentiat(imi luasem marja de siguranta prin introducerea somajului, dar aparent n-a fost destul, primele doua luni de la depunerea actelor esti considerat job seeker si nu primesti indemnizatie, deci nici nu cotizezi la CASMB, din a treia luna esti asigurat).

      Nu stiu cum fac altii care o ard aiurea ani intregi, eu pt. 2 luni am avut de platit inclusiv penalizari la CASMB, ceea ce nu-i normal, am aflat dupa doi ani cand m-am prezentat la ghiseu…. NU am fost nici macar anuntat/notificat oficial… habar n-aveam ca trebuie sa platesc ceva pt. ca-mi vedeam de traseul profesional cu examenele specifice, prin care trec generatii intregi…

  22. #54

    Cum pusca mea sa stai in somaj pe 250 lei. Cand am terminat facultatea,satul de atata carte si spalare de creier, m-am dus glont sa ma angajez…of, ooof…si ce dornic mai eram sa muncesc

  23. #57

    cand eram tanar, la vama veche era un polonez cu o rulota care facea hamsii prajite si sandwitchuri.
    aveam o intelegere cu omul. el livra hamsiile si sandwitchurile cu franzeluta, dar de la care scobea miezul, la cei mai “bogati”, si noi luam ligheaane intregi de miez de paine si mancam. cam aia era 90% din mancarea noastra din zona. miez de paine.
    apoi se mai facea mila la pescari de noi, ne blagostoveau cu o traista de peste, mergeam la muntele de om bucatar de la 2 mai de la terasa, si ne facea o tava cu peste prajit. destul de rar.
    practic mergeam la mare cu bani de nas numai, cu traista plina de alcoale, in rest ne descurcam pe acolo.
    cu echivalentul a 2mil jumate pe vremurile alea cred ca traiam imparateste.

  24. #58

    ii invata de mici asistati social. pai daca banu’ vine moca, ei la ce sa mai munceasca? stau la parinti, deci pauza platit chirie/intretinere/facturi etc., mancarea o au garantata, le-or mai scapa parintii de o bere acolo si aia e. apoi merg la vot si voteaza cu cine trebuie, ca sa le dea in continuare bani pe degeaba. intre timp, altii muncesc de-i ia naiba, platesc taxe ca prostii, iar votul lor conteaza la fel cu al asistatilor. welcome to the socialist republic of romania, varianta post ’90 🙂

  25. #59

    nu e ca si cum ar primi miliarde… 3 lei cat primesc tinerii astia maltratati de educatia romaneasca se poate interpreta ca un act de dauna morala transformat in despagubire sub forma de batiaie de joc.

    neamtul sta acasa pe bani mult mai multi in timp ce face praf Romania.

  26. #60

    Cand am terminat liceul nu stiam ca se da ajutor de somaj absolventilor. Am aflat mai tarziu cand deja era prea tarziu. 250lei x 6 luni e 1500 lei. Aveam pensie in perioada aia si nu doream sa lucrez dar era bine daca primeam un ban in plus. Un fel de alocatie dar mai mare. Apropo, si absolventii de facultate primesc ajutor de somaj. Cand o sa termin nu o sa mai fac greseala de a nu primi ajutorul de somaj. Cum zicea cineva mai sus: daca statul iti da, trebuie sa fii prost sa nu primesti.
    P.S. Si in strainatate e la fel: am un prieten care s-a casatorit cu o austriaca si acum stau amandoi pe ajutor de somaj in Austria. Si prietenul asta era muritor de foame cand era in Romania. Si cand a plecat in Austria a venit la mine sa-i dau bani de pasaport si de drum. Din februarie 2012 tot astept banii(vreo 600 lei). Sa-i ramana in gat!

  27. #63

    L-am considerat prieten-se pare ca era doar un profitor!

  28. #64

    @Tetelu: nu; e de varsta lui(20 de ani) dar parintii ei sunt oameni cu bani!

  29. #65

    Subventie la bere si distractie din partea statului! Clar trebuie “motivati” din moment ce recent si-au primit dreptul de vot! Pe cine vor vota daca nu pe cei care le-au asigurat o vara la mare aproape gratis?

    • #66

      O vara la mare? Breaking news: sunt multi tineri care abia au ce manca. De distractie la mare nici nu se pune problema. In special in zonele rurale si metropole gen Calarasi, Ramnicu Sarat sau Ianca (vorba lui tablespoon), situatia e de rahat. Crezi ca parintii acelor tineri le lasa lor imensa suma primita drept ajutor de la stat? Banii se baga la familie nenica.

      Ba, voi pe ce planeta traiti? Daca voi o duceti bine inseamna ca toti o duc la fel? Uite ca nu.

  30. #67

    E nevoie de niste bani pentru ca a te angaja presupune niste chetuieli: costum, pantofi, transport, etc. Am auzit deja de existenta unor programe de decontari doar pentru asemenea cheltuieli, probabil in viitor se va implementa pe scara larga.

    • #68

      Sa nu uitam si de analizele ce trebuie sa le faci; TBC si boli cu transmitere prin sange!

  31. #69

    Cu 250 lei adica cam 22 de poli poti cumpara ceva servicii de pe unpol.ro ;))

  32. #71

    ah un pol e 20 lei…

  33. #72

    Asigurarea de somaj nu-i o chestie optionala. E obligatorie pe toata durata vietii. Iar obligativitatea aste funtioneaza in ambele sensuri nu doar dinspre stat catre individ.
    Altfel, de ce-as plati asiguare de somaj dupa un an de stat acasa cand nu-mi gaseam de lucru desi au am facut tot ce depinde de mine sa-mi gasesc de lucru?
    As putea spune ca existenta somajului pentru absolventi e o garantie a calitatii sistemuli de educatie/invatamant.
    Faptul ca majoritatea apeleaza la “garantie” e definitoriu pentru esecul acestuia.
    Un exemplu din familie: Sotia (care e medic) a incetat de a avea obligatia morala (ca legal n-a avut niciodata) de a profesa medicina in Romania o data cu primirea primei idemnizatii de somaj. Dupa 4 luni de somaj dupa rezidentiat s-a angajat intr-un alt domeniu. Unde a contributit repede cu suma de care a beneficiat.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.