Știți ce înseamnă, în limbajul unei societăți, solidaritatea?
Înseamnă că dacă unui membru al societății vine apa și îi ia casa, sătenii vin și îl ajută, fiecare după puteri, să și-o reconstruiască. Înseamnă că dacă satul are bătrâni care nu își pot purta de grijă, oamenii din sat vin și îi ajută cu rândul, le aduc de mâncare și încearcă să le facă viața mai simplă, cu puținul respect avut pentru oamenii care au construit acolo înaintea lor și pentru ei. Asta am îvățat de la moldovenii mei din suceava și asta am considerat că e normal dintotdeauna.

Spun cele de mai sus urmărit fiind de imaginile în care bătrâni prinși în nămeți plâng și spun cum nimeni nu vine să le fie de ajutor, nici măcar pentru a da zăpada la o parte, dacă nu sunt plătiți. Tot timpul bani, bani, bani.
Societatea care nu are grijă de cei defavorizați de soartă este una destinată extincției. Iar asta se vede. Ne umplem de țigani, am scăzut cu 2 milioane persoane.

Rromânia, anyone?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. ne-am învățat de le cei din guverne.

  2. Solidaritatea e o conditie necesara supravietuirii si apoi dezvoltarii. Probabil asta e diferenta intre statele avansate si cele mai putin dezvoltate.

  3. #3

    Tiganii au in ei solidaritate totusi, deci nu ne putem compara…

  4. #4

    @dima
    Daca suntem condusi de niste hoti nu trebuie sa scuzam impotenta morala prin asta. Hai sa nu mai dam vina pe guvern, presedinte, extraterestri si ce mai vrei tu pentru ca am uitat sa fim oameni. Asta tine de un minim de omenie, nimic mai mult. Altfel, nu ne putem compara nici macar cu niste animale (le-am jigni).

  5. #5

    cand citesc toate astea sunt mandru ca-s bucovinean,ca-s sucevean… asa e ,in mare cum zici tu,arhi..desi s-au mai pierdut si la noi simtamintele solidare. N-au fost inca nici zapezi f mari…dar totusi ,stiu de la inundatii, ca oamenii inca se mai ajuta inca lupta..nu stau ,resemnati,furiosi ca nu vine guvernul sa le scoata apa din case,sa le scoata zapada din curti,de pe drumuri…batranii singuri sunt ajutati..fiecare are macar un nepot la oras,un vecin mai in putere.
    Tara asta se duce incet spre buza prapastiei…sa incercam,fiecare,sa facem ordine in ”ograda” lui…poate mai salvam ceva…

  6. #6

    Eu cred ca totul tine de saracie,de traiul zilnic in momentul in care tu nu ai ce pune pe masa parca nu iti sta gandul sa faci pe samariteanul…..

  7. Depinde din ce pozitie vezi aceasta solidaritate. Exista cel putin 4 pozitii.

  8. Probabil ca prin Moldova lucrurile astea nu se uita. De aia imi place sa merg acasa, la Bacau, cu trenul. E plin de oameni cu bun simt, chiar daca unii sunt muncitor pe santier si miros a alcool, tot se scuza daca te calca pe picioare, ajuta batranii sa urce sau sa coboare, te ajuta sa urci gentile sus, si tot felul de chestii care sunt normale, pana la urma. Iar cand ajung acolo, n-am vazut oameni sa arunce hartii pe jos, orasul e mereu curat si linistit, si chiar daca sunt manelisti, nu merg cu telefoanele “pa sistem”, nu flegmeaza si nu injura. 🙂

  9. #9

    marius vl. Iti doresc sa ajungi la 5 metri sub zapada, dar sa auzi cum roiesc oamenii in jurul tau spunand: bai, suntem prea saraci sa il ajutam pe asta, da-l in plm de ghertoi. Atunci sa te vad cum iti freci mainile de bucurie ca ai dreptate.

  10. Pai, in conditiile in care romanii n-au nici macar 5 idei generale, acceptate de minim 80% dintre noi, este clar ca suntem la periferia a ceea ce numim comunitate (de valori). Romania este inca impartita in triburi, un mare rol in acest sens avand si massmedia, cea care indeamna la ura si dezbinare.

  11. #11

    si ultimul post: dupa cum era de asteptat, gasim scuze penibile pentru a ne scuza lipsa de omenie: guvern, saracie, alinierea planetelor. Nu e de ajuns ca gandim in felul asta, simtim ca nu e suficient, trebuie sa auda si altii cat de mici suntem. Jenant…

  12. Solidaritatea e doar un gand frumos in zilele noastre. Am avut ocazia sa vad batrani cazuti pe strada si zeci de oameni daca ii putem numi asa care treceau nepasatori pe langa ei.

    Si nu mai dati vina pe saracie. Daca ati avea acel ceva in sange, v-ati simti mai bine daca un covrig il impartiti in doua cu un sarac decat daca va indopati voi el 😉

  13. #13

    ionut
    N-am simpatii politice, dar hai sa nu exageram. S-a referit la cei in putere care stau la birtul comunal, nu la copii, batrani si alte categorii neajutorate.

  14. bine ca stii tu ce-i aia democratie si capitalism

  15. Te-ai gandit vreodata ca cel care sta la mila ta dupa un covrig are mai mult decat tine ? Esti sigura ca fata lui reprezinta realitatea ? Iti vine sa crezi ca tu nu ai o casa, stai in chirie si unii dintre cei care intind mana si fundul isi construiesc o casa ? Da, o sa spui ca nu sunt toti la fel, dar cum ii deosebesti ? Sunt cei mai buni actori. Crede-ma am vazut cazuri in care cel care intindea mana, ducea o punga de lapte nu la fratele lui mai mic, la caine. Familia lui traia mai bine, cel putin decat mine.
    Sa ne fie mila ? De cine ? Care sunt acele persoane ? Poate ii vezi iarna ghemuiti de frig si subtire imbracati, dar vara sunt cu berea in mana.

  16. Raspunsul de mai sus era pt Alina. Nu stiu ce se intampla. azi. Comentarii care imi apar de doua ori, dar nu apar postate…

  17. #17

    Dimineata am vazut la tv cum becali a plecat cu niste utilaje sa ajute la deszapezire, pe langa focsani parca. Cu vreo cateva zeci de wole d’alea sau cum se cheama, sute de lopeti.. Oare cati oameni instariti ar face gestul asta? anuntase ca are nevoie de voluntari, ca le ofera el cazare si masa.. astepta vreo 3 mii de oameni. cati au venit? max 30.. si ma indoiesc sincer ca asa cum a aruncat sute de milioane la colindatori, acesti voluntari cum ii numeste el chiar vor pleca neplatiti.. e strigator la cer:(

  18. mda… şi ce-i învăţaţi pe copiii voştri, după atâţia ani de “capitalism” ?
    “Dragul tatii, teoretic solidaritate înseamnă (vezi dex)…. practic, vezi-ţi de felia ta că nu te ajută nici dracu’ , e fiecare cu-a mă-sii !”
    Sau nu?

  19. Maria, este exact raspunsul pe care il astepta Marius vi. Daca suntem saraci nu oferim bani pe apa sau paine, oferim o mana de ajutor, in acest caz a lui Becali, platita.

  20. albinuta veninoasa

    da’ stii de ce nu-i mai poti deosebi pe cei care au cu adevarat nevoie de ceilalti? pentru ca interactiunea e zero. problema saraciei nu se rezolva doar cu bani. daca cineva cerseste si cineva ii da bani dar in rest il ignora complet sa nu se planga atunci cand numarul cersitorilor creste. este anormal sa fii rasplatit pentru cersit! trebuie rasplatita munca, trebuie o minima recunostinta pentru inaintasi pentru ca buni rai asa cum sunt ei ne-au facut si ne-au crescut si ince multe altele care tin de decenta nu de socialimul comunist

  21. #21

    Am vazut un documentat filmat pe o insula tropicala, unde oamenii isi construiau case din palmieri, iar cand avea nevoie unul de o casa, se strangea tot tribul ca sa-l ajute la constructia casei, barbatii construiau “scheletul” casei, iar femeile impleteau acoperisul din frunze de palmier.

  22. @ io, deci vrei sa spui, sa avem grija fiecare de cei care ne-au dat viata si ne-au crescut sau de a altora ?
    Copii lor stau in vile de lux si ei in strada.

  23. Avem tara pe care o meritam…

  24. @Probiu: tu consideri ca-ti meriti tara? Adica esti perfect indreptatit sa traiesti intr-o tara in care nu face nimeni nimic? Si singura ta reactie e cea de mai sus? Ca daca da, sincer, mai bine du-te si traieste in jungla.
    Eu am prieteni care ajuta oameni, eu ajut oameni, daca am sta cu totii sa ne uitam doar la lucrurile rele din jur, ce-am mai ajunge? Cei care simt ceva (tristete, mila, etc) atunci cand vad un om care are nevoie de ajutor, o sa intinda o mana. Cei care stau toata ziua in fund fara sa actioneze o sa spuna ca traiesc in tara pe care o merita. Eu nu simt ca merit asa ceva si, chiar daca cu o floare nu se face primavara, incerc pe cat posibil sa schimb ceva.

  25. @ albinuta veninoasa
    raspunsul scurt: implicarea e cheia. a fi implicat vine si din solidaritate.

    pe larg zic urmatoarele:
    1) democratia prost inteleasa si capitalismul salbatic unde banul e rege i-au tampit pe multi romani si, in loc sa ne comportam ca niste oameni (modelul ideal ar fi Japonia; bine e monarhie da’ nu inseamna ca iti trebuie rege ca sa fii Om), se ajunge la situatii penibile cum ai zis tu: “Copii lor stau in vile de lux si ei in strada.”
    2) la noi nici justitia nu functioneaza cum ar trebui
    3) nici oamenii politici nu reprezinta pe cetateni cu adevarat desi sunt finantati de la buget si nu de donatii ca in SUA de exemplu
    si 4) partea cea mai grava oamenii nu sunt educati si cu tot accesul la internet nu sunt incurajati sa se auto-educe cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au.
    cand ii aud pe elevii de liceu intrebandu-se ca de ce e nevoie de matematica daca in viitor nu doresc sa faca o cariera din asta nu ma mai mir ca le vine greu sa-si dea seama

    cat vor plati in viitor pentru indiferenta de azi (functia exponentiala da dureri de cap).

    Toate astea la un loc duc la dublu standard:
    1)da vrem democratie sa se descurce fiecare cum poate
    dar nu, nu vrem sa vedem mizerie si saracie (ele exista oriunde diferenta e ca la noi foarte putini se implica pentru eradicarea lor)
    2)da vrem sa-i judece si sa-i pedepseasca pe corupti
    dar nu vrem sa recunoastem ca multi dintre noi muncim la negru
    3)da vrem oameni potitici sa ne reprezinte
    dar nu iesim instrada sa protestam cand ei calca pe bec pentru ca-i frig, nu mergem la vot pentru ca nu avem cu cine…
    4)da vrem copiii destepti sa ramana in tara, sa fie model pentru altii
    dar nu suntem constienti ca educatia se plateste

    atata timp cat cetatenii nu se implica in aceste aspecte zicand “nu-i treaba mea”, sa faca ministrul x sau y nu se va rezolva absolut nimic pentru ca politicianul intinde mana

    si noi ii dam.
    Am zis!

  26. #26

    În vreme ce sunt de acord cu tine, capitalismul prost înțeles și idolatrizat ne-a împins spre individualism nasol, e și un mic detaliu: nu mai sunt tineri la țară care să ajute bătrâneii ăia nevoiași. Sunt toți în Spania.

  27. #27

    vin din solidaritate…. dar pentru bani! :)) E trist ce se intampla, imi amintesc cum imi povestea bunica despre nuntile din vremurile trecute. Cum mergeau toti la ajutat la facut mancare, cum puteai sa mergi la 20 de nunti intr-un an si nu mureai de foame… Am devenit o societate preocupata doar de bani., toti isi pun problema din punctul lor de vedere… De ce sa-l ajut pe x, mie ce-mi iese? … pai sigur nu o sa iti cada din cer kilograme de aur… dar poti sa traiesti cu inima impacata ca ai ajutat pe cineva, sunt convins ca lelea Marie blocata in zapada… a trait cam aceleasi vremuri ca bunica mea… si sunt convins ca la un moment dat a ajutat vreun parinte, bunic, strabunic… de-al tau… si probabil l-a ajutat cu buna inima… nu pentru un venit. E trist ce se intampla… dar pana statul te obisnuieste cu biscuiti fara sa-i meriti lucrurile se vor duce spre mai rau… Stiu ca in biblie scrie ca trebuie sa arunci cu paine cand alti arunca cu pietre… dar pana avem paini… solidaritatea dispare. Avea parca Liviu Alexa intr-unul din articole… Daca arunci cu paine, eu iti dau cu bocancul in gura… cam asta ar trebui sa fie politica de indreptare a Romaniei… PS. Chiar asa de greu e de ales 1000 de studenti eminenti si pusi in 1000 de locuri ale Romaniei pentru a face un plan de reabilitare a Romaniei rurale… Dupa ce pui un sat pe picioare economic, scurt si la obiect 10 plitisti pe comuna… ajutoare sociale sub limita subzistente… fortat omul sa mearga la lucru… hotii la puscarie… munca zilnica fara drept de apel… si atunci sa vezi tu ce salvezi o societate. E greu… da este dar este obligatoriu sa spunem STOP! S-a ajuns pe satele mai retrase sa iti fie frica in propria ta casa… asta nu e democratie, nu e capitalism… e o alta doctrina pur romaneasca…in care fiecare isi traieste clipa… un fel de sah in care toate strategiile se rezuma la o mutare. TRIST!

  28. Nu-i peste tot asa. Sunt si sate in care oamenii își poartă de grijă unii altora, batranii sunt ajutati (chiar daca in zilele lor bune barfesc pe unde apuca), săracilor li se duce o cana de lapte, faina, mălai, ouă…
    Oamenii în putere ies la dat zăpada și chiar dacă mai beau și câte un vin fiert și mai trag și câte-o înjurătură către cei de sus, pun umărul la treabă, muncesc râzând de Gelu a lu Niculae care și-a rupt coada lopeții și acum dă zăpada cu fărașul. Oamenii ăia știu ce-i solidaritatea fără să cunoască poate cuvântul asta. Și da, satul despre care vorbesc e în România, undeva în județul Braila și daca-ai fi acum într-un elicopter și te-ai uita spre sat de sus, ai vedea un mare labirint alb.

  29. #29

    Solidaritatea inca exista. Exista si exceptii, normal si alea-s vanate de media. Ar fi aiurea sa filmam case deszapezite nu ?

  30. #30

    poate bor sa aiba un cuvint de spus in chestiunea asta? daca nu e ocupata cu treburi mai importante…

  31. #31

    Ma uit la voi cata demagogie scoateti fratilor…
    Va intreb ceva simplu:
    – ati iesit sa dati zapada din fata blocului vostru sau din fata casei?
    Aici nu vorbesc ca manine dimineata veti da 2m zapada ca sa scoateti masina 🙂
    – conditiile la tara sunt altele, oamenii sunt putini si in general se ajuta intre ei, dar asta nu inseamna ca iti curat eu toata curtea, ci poate te ajut la o mica poteca. Atat!

    – situatia de fata e EXCEPTIONALA!

    – nu suntem la tropice, si a venit peste noi prima zapada!
    La tara aveam in camara: zacusca, faina, malai, zahar, untura, carnati, carne, apa, slana, branza, mere, pere, tuica, vin etc.
    Mamaliga e delicioasa, daca stii sa o prepari.

    Nu mureai de foame daca nu ieseai din casa o saptamana!

    Am devenit f. comozi si am devenit pomanagii.
    Nu aduce la magazin cramvusti radioactivi -> murim de foame.

    Cand ai zapada pana la geam sau pana la streasina, nici dracu nu te scoate, iesi singur!

    Asteptati de la guvern? Nu va e rusine?
    Tara asta e imensa, nici dracu nu stie de problemele tzatzii Ioana de la Urlatii de Jos!

    Si.. da totul costa!
    Motorina costa, buldozerele si lamele costa, frezele la fel!
    Nu suntem o tara din nord, nimeni nu da 100 000 euro pentru o freza, care o foloseste maxim o saptamana pe an, si asta la nivel local!

    Cine plateste? VOI?

    Pe vremuri te scoteau cu arcanul din casa, de la intreprindere, iar soldatii (oameni si ei), erau abuziv folositi ca forta de munca gratuita/sclavie.
    Deigur, asta vi se pare NORMAL! 🙂
    Ce pacat ca s-a scos armata obligatorie (ar trebuie sa fie si la fomei), ca s anu mai aberati aici cu gratie divina.

    Acum fuga la lopata si bagati niste solidaritate pana transpirati; nu veti mai avea nevoie de sala…

  32. si averile agonisite in timpul mandatului de fostii viitori impuscati is gratis nu?

  33. iar lipseste de la comentarii Arhi, iar trolling..

  34. #34

    @io
    sunt platiti din ei vuvuzelele de pe antene, nu-ti face probleme. Si cu rezultate evidente, dupa cate vad.

  35. #35

    Asta nu s-a intamplat dintr-o data, asa, peste noapta au devenit oamenii rai. S-a intamplat pentru ca unii tot ajutau si erau luati de prosti, la un moment dat te saturi. E exact ca aia de stau si asteapta armata sa ii scoata din zapada. Unii au zis, las’ ca ma ajuta prostii… si prostii ii ajutau. Pana s-au saturat si si-au invata si copii sa nu mai fie prosti, asa cum am fost invatat si eu. Pana la un anumit punct in viata, nu am ascultat, dar acum ma gandesc de doua ori inainte sa ajut pe cineva. Pentru ca te saturi sa fii prost.

  36. #36

    +1

  37. #37

    Solidaritatea a disparut acolo unde au aparut forme de solidaritate impuse de sus: ajutor social, pensii pe degeaba, etc.

    Vedeti ca noi toti AM FOST DEJA SOLIDARI cu toata lumea din aceasta tara, atunci cand am platit un impozit. Acolo e solidaritatea, ca nu e nelimitata, are si ea o limita. In rest, e normal sa coste, din moment ce ei, asistati sociali, tarani cu subventie la hectar si pensionari sunt solidari de ani de zile cu buzunarul taxelor platite de mine. Si freza aceea care i-a scos din zapada, impreuna cu militarul acela care a dat la lopata sunt platite tot din solidaritatea mea. Ca salariat mediu, esti din start solidar cu peste 55% din tot ce castigi, imediat ce ai primit fluturasul de salariu. Pai n-ajunge, nene? Mai mult de jumatate si tot nu sunt destul de solidar?

    A naibii solidaritate, mereu are numai un singur sens, de la aia care platesc spre aia care cer sa ii ajute si pe ei cineva.

    • #38

      MiniMe » vorbesti prostii, aproape ca de obicei. unde e vorba in articol de ccacaturile astea? eu vorbesc de solidaritatea oamenilor dintr-o comunitate. si cam atat.

  38. #39

    Iar eu ti-am explicat unde a disparut solidaritatea: unii a fost solidari deja, cand au dat (in general cei de pe la orase; zicea unul mai sus ca a cazut cineva pe strada si nu l-a ridicat nimeni; pai logic, deja au fost platiti unii pentru asta – SMURD & shit), iar ceilalti au invatat ca se primeste moka, luna de luna (ajutorul, pensia) sau an de an (subventia). Daca vrei sa pricepi, bine, daca nu, iar bine. Macar atat sa intelegi: solidaritatea nu e nelimitata, ci e doar un surplus de bunavointa pe care-l ai. Daca s-a dus surplusul, luat cu forta prin impozite sau te-ai oblisnuit doar sa primesti, asta e ce rezulta.

  39. #40

    Tu ai scris: “Tot timpul bani, bani, bani”. Pai de aceea, tot timpul bani, bani, bani.

    • #41

      MiniMe » sa ajuti un batran fara sa ii ceri bani nu are legatura cu taxele platite la stat si cu jandrmeria

  40. #42

    Ieri, cand m-am trezit (mai pe la pranz, asa), ca de-obicei la cafea, ti-am citit blogul. Articolul asta, cu care am fost 100% de acord, mi-a lasat un gust amar despre ce a ajuns societatea noastra. Mai catre seara, mi-am luat sotia de mana si am dat o talpa pana la un hypermarket din Brasov, pe drum povestindu-i despre articolul tau. Faza la care sotia imi spune ca de-obicei cand se intampla sa te scarbesti de lume si si de toate intamplarile de rahat, nush’ cum, dai peste ceva care sa-ti contrazica total ideea. Bun. Ajungem in hypermarket si fix la intrare, am dat peste asta: imgur.com/SUsyq
    De-obicei, in locul ala este o singura lada si aia cu 2-3 chestii pe fund. NU stiu ce se va intampla cu alimentele donat, cert e ca lumea e solidara, doneaza.

  41. #44

    ( opusul lui solitar 😛 – asta mi-a venit in minte cand am citit titlul)..lasand tonul glumet la o parte, cred ca fiecare detine o mana (uneori chiar doua) de ajutor…daca o ofera, depinde..

  42. @Sarpele: in Bucuresti n-am vazut niciodata cutia aia atat de plina. Mi-e rusine cu noi…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam