Pare interesant și bine. În principiu, orice stimulează munca este bine și dacă îi scot pe țărani din casă ca să meargă la muncă, nu să bea ajutorul social, pe caiet, la birt, este perfect.
Problema mea este formularea care, din punctul meu de vedere, lasă loc la abuzuri masive.
Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutor social.
Nu văd nicăieri formularea conform calificării. Dacă sunt contabil trimis în șomaj, ce fac, mă duc și mă angajez femeie de serviciu la ploiești, altfel pierd șomajul? (pentru că legea spune că AJOFM-urile pot să te trimită până la 60km distanță de domiciliu, btw)
Sunt ingineri, oameni care au studiat ani, zeci de ani, trimiși în șomaj, cum s-a întâmplat la Daewoo, de exemplu. Îi trimitem agenți la societățile de pază? Îi recalificăm confecționere? Nu ar fi deloc corect și în niciun caz benefic pentru societate.
Aici e problema pe care o văd eu și care, cred eu, va da naștere la abuzuri mari din partea agenților AJOFM, care vor deveni brusc niște zei peste destine. Și se știe cum sunt românii când dau de putere.
Sper să mă înșel și undeva să fie ceva ce mă contrazice și îmi invalidează ideea. Sper.
NOU
Cine sta pt somaj de 500 lei sau cat plm o fi sa numai faca si nazuri… daca’i inginer ori isi gaseste singur ori plm
NOU
Somajul se acorda 9 luni si apoi pa. Vorbim de venitul minim garantat care se acordă cat timp respiri…
NOU
Ii punem in scutece si la confectii pe minimul pe economei.
NOU
Si mai vine si tanti ministra, cum ca vrea ceva lege sa dea 500 de euro angajatorilor per capita de somer angajat si tinut vreo 6 luni. Pariu ca va incepe o hora de concedieri si angajari ?
NOU
Majoritatea nu vor sa mearga la munca, legea e data pentru ei. O alta parte din someri e reprezentata de persoane supracalificate, pe hartie, care vor sa lucreze in domeniu si nu vor sa se mute. Cei la care te gandesti tu sunt foarte putini si din pacate o sa fie sacrificati.
NOU
Legea fara norme de aplicare e doar poveste de adormit copii 🙂
NOU
aia mă gândesc și eu
NOU
Numai la noi orice lege are nevoie de norma de aplicare… Stiinta de a face legi/regulamente/norme clare si dincolo de orice dubiu nu o avem inca…
NOU
Ce faci dacă refuzi un loc de muncă într-o zonă izolată, de unde nu ai mijloace de transport bune cu o zonă unde găsești de muncă? Unde e mai ieftin pentru un “asistat” să primească șomaj decât să plătească zilnic transport până la serviciu? Ce îi dai ăluia? Îi tai singura sursă de venit? Practic, îl bagi în sărăcie sau îl inviți la furt.
Nema discuții despre recalificare și pregătire profesională pentru un nou job!
NOU
Ai perfecta dreptate. E o lege cretina data cu curul, care nu va face decat sa sporeasca abuzurile. Oricum, in mediul rural primarul e ala care decide cine primeste ajutor social si cine nu, acum va avea chiar mai mult suport legal ca sa faca fix ce are el chef.
Cum ar putea, de exemplu, un om fara loc de munca din mediul rural, pe ajutor social, intr-un sat la, sa zicem, 50 de km de municipiul resedinta de judet, sa mearga la un curs de recalificare profesionala? Conform legii asteia, din cate pricep ei, daca il refuza, i se poate taia ajutorul social, dar, pe de alta parte, nici nu-si poate permite, din respectivul ajutor, sa faca naveta zi de zi pentru nu stiu ce curs, care, probabil, nici macar nu va garanta un loc de munca. Sau cum ar putea o femeie cu cu copii mici sa lucreze pe salariul minim pe economie, daca locul de munca e la 30-40 de km de casa? In primul rand, isi da jumate din bani pe naveta, in al doilea rand, nu-si poate permite sa lipseasca 10-12 ore de acasa.
Oamenii aia au nevoie de locuri de munca cat de cat aproape de casa, ca in general nu au masini, nu-si permit naveta, nu-si permit chirie. si daca lucreaza pe salariul minim dar sunt plecati toata ziua de acasa si nu mai pot cultiva gradina/creste un animal prin ograda, se vor descurca mai rau decat cu ajutorul social.
Dar ce sa vezi, decidentii politici, in loc sa se gandeasca la problemele reale din mediul rural, la o strategie care sa stimuleze cu adevarat infiintarea de firme mici si mijlocii in mediul rural, se razboiesc cu saracii. Si primarii, in loc sa acceseze fondurile euorpene de dezvoltare pt mediul rural, se plang ca-s oamenii puturosi. Ca sa nu mai zic de faza cu betivii prin birturi – da, sunt multi, dar o strategie nationala, ceva, de combatere a alcoolismului, oare nu ar fi bine-venita? Da’ de unde, e mai simplu sa ajungem la concluzia ca TOTI oamenii is nesimtiti si lenesi, si sa gasim metode sa-i afundam si mai mult in saracie.
NOU
Autostrazile americane s-au construit cu someri care inainte lucrasera in fabrici in orase, aproape de familiile lor si care au trebuit dupa aia sa doarma in baraci luni intregi ca sa trimita un ban acasa. La mai mult de 60km.
NOU
@alex: numai ca la nici nu se construiesc autostazi, nici nu li se ofera oamenilor ocazia de a munci cu cazare inclusa, deci despre ce vorbim? Si romanii locuiesc in baraci ca sa trimita un ban acasa, numai ca sunt nevoiti sa o faca in Italia, Spania sau UK, la noi in tara nici macar ocazia aia nu o au.
NOU
@deea iti aduci aminte cand era povestea cu inundatiile cum armata si pompierii se tavaleau prin namol in timp ce satenii erau la crasma si isi cumparau bautura cu ajutoarele primite? Ai observat ca in general astea care fac copii pe banda rulanta de zici ca se pregatesc pentru olimipiada toate il au pe dumnzeu in gura si ca nu dau doi bani pe bunastarea progeniturilor? Ai vazut ca atunci cand ninge aproape nimeni nu isi dezapezeste curtea? Tu muncesti si iti distrugi nervii in trafic zi de zi ca jegurile astea sa se poate scarpina cu o mana in cur si cu cealalta in buric toata ziua
Daca fermierii s-ar organiza in asociatii astfel incat sa poata sa vanda catre fabrici si magazine s-ar crea si locuri de munca si ar aduce si bani in zona. Daca nu si-ar bate joc de productie ar putea sa ceara mai multi bani. Ce program vrei sa faca statul daca astia nu accepta sa coopereze?
As plati sa te vad cum le explici oamenilor ca alcoolul in exces e rau si dupa sa ii trimiti la munca. Campaniile astea nu valoreaza doi bani, nu o sa convingi pe nimeni sa renunte la un viciu daca el nu vrea. Ca sa iti faci o idee ce inseamna o dependenta, renunta la zahar, fructoza si alti indulcitori artificiali timp de 10 zile.
Satul romanesc trebuie sa moara
NOU
@gc: am lucrat si eu in media, destula vreme. Crede-ma, stirile alea de la inundatii nu reflecta realitatea, ci poate 1% din ea. Nu face nimeni copii pe banda rulanta, nici macar la tara, decat amaratii care nu au educatie si access la servicii medicale cat sa stie altfel. Pt ei, e nevoie de educatie-informare si de locuri de munca. Pt copiii lor (Romania se depopuleaza, nu uita) e nevoie de gradinite cu program prelungit si macar doua mese pe zi, de scoli si de aplicat legea aia care zice ca scoala e obligatorie 10 clase, ca lipsa de educatie tot la saracie ii condamna. Satul romanesc nu e deloc ce-ti imaginezi tu, nu e plin de betivi care stau pe ajutoare sociale. In zonele in care exista cat de cat acces la locuri de munca, satele sunt prospere si linistite. Dar exista si destule sate in care lipsa accesului la orice (loc de munca, medic, scoala, transport) condamna oamenii care sunt deja vulnerabili la saracie extrema, care se perpetueaza de la o generatie la alta. Fara interventie inteligenta din partea statului, nu se va rezolva nimic. Nu taiatul ajutoarelor sociale e solutia, ci ajutor social conceput in asa fel incat sa scoata omul din rahat. Sau care macar sa salveze generatiile viitoare.
NOU
@deea majoritatea sunt delasatori, incapatanati si dezbinati. Bonus, le place alcoolul, pentru unii e o problema iar pentru restul o sa devina o problema de sanatate.
La sate fie practici agricultura, fie cresti animale, fie exista o fabrica in vecinatate unde sunt angajati majoritatea din sat. Cum vrei sa produca statul locuri de munca? In agricultura taranul nu mai cumpara seminte a doua oara fiindca vrea sa faca economie si foloseste seminte din prorpia recolta ca apoi sa iasa un cacat. De fructe isi bat joc si restul le transforma in alcool de proasta calitate pe care ajung sa il bea tot ei. Animalele sunt crescute dupa ureche fara sa se tina cont de o dieta iar cand vine vorba de imperecheat corcesc rasa si iese o mizerie, samanta de calitatea e scumpa. Fabrici nu se deschid fiindca nu au forta de munca, drumuri, materie prima sau beneficii monetare din partea statului.
Stiu sunt exceptii care fac lucrurile astfel incat sa poata vinde pe piata europeana dar sunt putine. Cei mai multi nu pot fi ajutati fiindca au o mentalitate defecta. Nu vor sa se foloseasca de tehnologie, nu vor sa invete, le-ar placea locuri de munca unde sa nu conteze daca fac sau nu ceva dar sa fie platiti. Daca ar fi dupa mine banii pe care ii primesc astia pentru ajutoare sociale ar putea sa mearga catre copiii orfani, adultii care stau cu mana intinsa nu merita nimic.
NOU
@gc: Chiar nu stiu de ce e nevoie sa faci generalizari de genul ala, nici nu stiu ce sate ai vazut tu, unde toti taranii erau prosti, lenesi si betivi, asa, in masa. Ajutor social, la tara, primesc oamenii cei mai saraci, nu toata lumea, si respectivul ajutor e folosit, in general, de catre autoritatile locale ca stimulent, mijloc de santaj sau mita pt diverse situatii. O lege care face acordarea respectivului ajutor si mai arbitrara decat acum nu va ajuta decat partide de genul PSD, care se bazeaza pe clientela de partid (functionarime&co) si pe o masa critica de oameni usor de manevrat/manipulat.
NOU
@gc: Inca o chestie, normal ca statul nu produce locuri de munca, dar este datoria statului sa stimuleze crearea de locuri de munca in zone in care acestea nu exista. Ca sa nu mai zic de datoria statului de a asigura acces la infrastructura de sanatate, de transport, educatie, etc.
NOU
da, ii trimiti paznici. vezi inginerii chimisti ramasi fara loc de munca. unde sa se duca? se duc de nevoie paznici pe 10 milioane lunar, 12 cu 12 sau 16 ore la megaimage, in picioare (been there). pentru ca nu gasesc de munca in bransa loc. un prieten sta pe bara de 4 luni. e tehnician sisteme de securitate bancare. nu gaseste de munca. nu l-au luat nici ca sofer ca e supracalificat. si are 38 de ani. la peste 40 nu te mai ia nici dracu, decat ca paznic sau casier la lidl…
NOU
1: inginer telecomunicații. Cam 10 ani. De la retea de cartier la sef de NOC, trecand prin teren si terminand cu management.
2: tehnician securitate. Calificare & experienta tot asa, cam 10 ani. De la DSC uri in apartament si terminand cu …insert ce vrea muschiul tau here (n o sa zic decat ca era orice iti poti imagina pe infrastructura de secu). Anyway, cand mi am dat demisia la 40 de ani de acolo, puteam sa stau lejer acolo până la pensie.
3: m-am mutat intr-un oraș mic. Mic. Prima ofertă: montat antene satelit. Pas. A doua oferta: tehnician secu, 1500 in mana, 600 pe cartea de munca, hai sa punem camere la ceva abator. Dupa aia la grajduri. Hahahahaha. Am facut o pana cand in 24 ianuarie nu m am dus la muncă. Ce kkt, era liber. Anul trecut. In 25, “aaaa, nu cred ca mai putem colabora”. Am ras iar. Aveam 43 de ani.
4: lucrez in bancare de aproape 1 an. A fost treia ofertă. N am cautat-o eu. De la atm uri si masini de numarat bani, pana la seifuri si alte jucarii.
Tu mi zici mie ca ala al tau nu se poate angaja la hellenick? Care cauta oameni fiindca au contractul cu btrl? Sau la avitech? Ba nene, tu glumești. Ala nu vrea.
Punct.
NOU
P.S. HABAR N-AM cum arată oficiul de șomaj pe dinăuntru. Nici ITM ul … fiindcă n-am apelat niciodată la așa ceva.
Mă rog, a mea e medic și nici rețeta compensată habar n-am cum arată. Și sper să nu aflu vreodată 😀
NOU
@Raider: Mai sunt si absolventii de relatii publice, sociologie, relatii Internationale si alte de astea care nu au nicio sansa sa se angajeze pe domeniul lor niciodata. Plus cohortele de inginerasi de TCM, mine si alte ramuri defuncte.
NOU
@alex: am facut liceu la seral si facultate la zi. La buget, Geologie.
Liceul l-am terminat pe la trij’ de ani. 😀 Ca sa fii sef de birou in telecomunicații, încadrarea cf. contractului, nu ți trebuie politehnica.
NOU
Ca de obicei e pe jumătate data cum trebuie.
Lipește obligația primăriilor (cu sancțiunile de rigoare în caz ca nu o fac)
Nu cred ca are treaba AJOFM, asistații sunt in plata primăriilor, ei trebuie sa miște, eu o vad lăsată la cheful primarului, care nu prea cred ca o sa-i trimită dacă ii dispare electoratul
NOU
Nu mai confundați pe cei cu venit minim garantat, pe românește ajutor social cu șomerii. VMG – istii nu iau banii de la primărie ci de la AJPIS, primăria doar la face dosarele și le înaintează la AJPIS. E adevărat ca primăria tine evidenta dacă respectivul a făcut orele de munca sau nu și atunci se va poate suspenda sau înceta ajutorul, da asta e alta poveste. Obligația de a se prezenta la șomaj pt adeverinta ca este luat în evidenta era si pana acum si trebuiau să participe inclusiv la bursele organizate de Ajofm. Mergeau doar pentru adeverinta aceea fără care zburau dela VMG. SIGUR un inginer nu se “califica” pt ajutor social, cu șomajul e alta poveste. Repet, e vorba de cei cu ajutor social și nu de cei cu șomaj care primesc oferte pe baza calificării. Șomajul e undeva pe la 500 +, VMG e 100,200, 300, depinde de numărul de membrii din familie și venituri. Aștept huiduieli pentru faptul că v-am spulberat miturile (sau o parte din ele) despre asistații sociali așa cum circula prin media și mai ales social media. Exista pe undeva un articol al lui Danilet pe tema ideii (greșite) despre asistat social la români dar nu-l găsesc acuma și nici timp sa mai aberez nu am.
NOU
Din câte am auzit, scrie pe undeva în proiect că, în cazul în care pierde dreptul la ajutorul social din această cauză, îl poate cere din nou pentru încă 12 luni. Dar nu știu dacă zice în ce condiții NU i se dă din nou.
Proiect de lege făcut fără cap, doar așa, să fie, populism pentru “soroșiști”, ca să simtă că sunt băgați și ei în seamă și să nu mai plece din țară, că nu mai are cine să muncească p-aici.
NOU
peste 12 luni, nu pentru
NOU
Corect. Greșeala mea.
NOU
Am lucrat la o firma de paza. Eu si cu inca 2 colegi care au lucrat cu mine la Icepronav, institut de proiectare navala. O placere, 260 ore pe luna, salariul minim pe economie, incasat si ala cand avea chef patronul. Cam rar mai exact. Depinde si ce joburi gasesti in oras. Se poate pleca, desigur, dar s-ar putea sa ai vreo obligatie gen parinte bolnav, imobilizat la pat si socoteala nu mai e asa de simpla.
NOU
A fost un scandal de asta in Doiciland mai demult. Lege asemanatoare. Niste fete tinerele erau pe venit minim garantat. Vine unul cu un bordel si le ofera de lucru. Ele refuza. P*la ajutor social.
NOU
Legea este un cacat. In mod normal, somerii care primesc si bani de somaj sunt trimisi la locuri de munca din luna in luna cand merg sa-si primeasca viza de somaj. Nimeni nu e tampit sa refuze sa lucreze (oficial) si sa piarda banii, in schimb negociaza cu firma unde au fost trimisi si primesc stampila de la firma ca au venit sa lucreze dar nu corespund postului. Asta este sport national pentru toti somerii de ani de zile, ei stiu, secretarele de la firme stiu, functionarii de la somaj stiu, toata lumea cunoaste sportul. Asta este regula, nu exceptia, in special pentru tigani si alte persoane care fac tona de bani din alte “munci neoficiale” oricum. Legea nu face decat sa extinda porcaria de la someri la restul asistatilor social, dar procedura va ramane cum am stabilit.
NOU
Nu e vorba de ajutorul de somaj in lege, e vorba de ajutor social, care se da prin intermediul primariilor.
NOU
Eh da, dupa cum spuneam, legea asta noua nu face decat sa extinda aceste conditii de la someri la restul asistatilor social. Dar metoda de a evita aceste conditii este deja
arhicunoscuta.
Asistatii respectivi se vor pisa cu jet pe legea cea noua si frumoasa, si eventual vor deveni extrem de iritati pentru ca vor avea de pierdut timp in fiecare luna pentru a obtine stampila de necorespunzator.
Acest timp care ar putea fi mult mai bine folosit pentru jobul lor normal, ca furtul in autobuze, tramvaie, spargeri de locuinte si autovehicule sau vandut valuta in piata, adus de masini second hand din Germania, etc etc etc
NOU
Pai ajutorul social intra in aceeasi categorie cu ajutorul de somaj? Eu stiu ca sunt chestii diferite si reglementate diferit in lege.
NOU
Ajutor social nu este acelasi lucru cu somajul.
NOU
Eu inteleg ca la noi, oricum o dai, nu e bine. Legea asta e data in principal pentru termitele alea care stau acasa si primesc ajutor social de la primarie. Stiti voi filmuletul ala cu aia pe care o apucau “frezoanele” cand auzea de munca? E, aia si ceilalti de teapa lor sunt tinta acestei legi. Sau asa ar trebui, ca in zilele astea nu se mai stie nimic sigur.
M-am saturat sa aud ca la noi nu se plateste, ca patronii sunt naspa si tot asa. Toti care se angajeaza vor din prima 1000 de euro, masina de serviciu, mese la restaurant, eventual abonament la spa. Dar nu se intreaba ce valoare aduce el companiei aleia, de la care cere toate beneficiile astea. De aia se aduc vietnamezi si alte natii din astea, aia din 8 ore muncesc 6, romanasul nostru din 8 ore ar munci vreo doua, da’ tre sa mai bea si cafea in timpul asta.
NOU
Incredibil. Ai descoperit ca angajatul vrea salariu cat mai mare si patronul vrea sa dea cat mai putin. Ca bonus ai mai descoperit ca si vietnamezul vrea salariu mai mare si de aia pleaca in alta tara )))
NOU
Iar face PNL ceva util societății, un prim pas. În cateva luni o sa fie totul pus la punct.
NOU
Multi dintre asistati nu mai pot fi calificati, si-au pierdut orice dexteritate, au decazut moral etc Unde ar putea muncii femeia “batrana” de 50 ani care avea “frezoane”. Cine s-ar incurca sa o angajeze?
Cine s-ar incumeta sa angajeze alcoolicii satului? Pot ei, de exemplu, sa spele vasele intr-un restaurant? Pot ei macar sa dea la mână materiale pentru zidari, faiantari etc?
NOU
va pot ajuta eu social.
Cetin@cedetin.ro
Completati formula(rul) , nu este obligatoriu,
platiti 20 euro/ pagina ( repet: nu este obligatorie completarea formularului, se va face automat).
Intrarea in sistemul automat de plata a ajutatului dpdv social este intre 24 ore si 3 ani (zile lucratoare).
Platile pentru procesarea dosarului se pot face intre 10 AM si 10 AM.
Se auziti cu bine!
NOU
Citisem si o declaratie a Olgutei, vrea sa dea 500 de euro angajatorilor care recruteaza someri, asistati, etc. Problema nu e acolo, angajatorii nu vor acei bani. Rezolvarea este taierea ajutoarelor acolo unde nu este cazul.
Eu nu as pune totul pe AJOFM, as da somaj 3 luni, mergi frumos sa iti cauti de munca si imi vii cu minim 5 refuzuri de angajare, daca le ai, poate iti mai dau 3 luni dar abia acum te oblig sa mergi si la cei din lista AJOFM. Daca esti calificat si nu ai gasit in 3 luni, posibil sa ai nevoie de o recalificare.