După lungi discuții sterile, s-a stabilit că gata, doamna May, această Thatcher, dar fără bilele de bronz, va declara Brexit, ura și la gară. Și, pentru mine, ăsta e un lucru bun. UK nu a fost niciodatăun membru real al UE, iar poziția lor a fost dintotdeauna de protejare a intereselor UK în detrimentul oricărei probleme a uniunii.

Și nu, nu e o glumă. Mie nu îmi pasă de cerșetorii români plecați badante prin UK dupa care se muta la cerșit de ajutoare, iar prietenii mei de acolo probabil vor fi rugați să nu plece, atât de buni sunt. Dar îmi pasă că, de exemplu, absolut orice proces de integrare mai adâncă a UE, de predare a unor părți a suveranității către un guvern comun, armata comună, totul era blocat prin veto de UK, în a căror interese nu a intrat niciodată acest punct de vedere. Desigur, totul ambalat frumos și pompos, dar, overall, dacă suntem în acest loc, acum, este și pentru că englezilor le-a convenit starea de nesiguranță a uniunii.

În plus, prezența lor în UE a fost marcată de la început de tot felul de concesii economice și politice care, bineînțeles, nu erau făcute și celorlalte state. Practic, UK beneficia de toate avantajele de a fi în UE, dar nu avea aproape niciuna din obligațiile ce le revin altor state.

Da, nu îmi pare rău că englezii pleacă. Pleacă dintr-un loc unde nu au fost niciodată, de fapt, un loc pe care îl minează în mod constant, în încercarea de a obține cât mai multe de la celelalte state. Mult succes, Scoția e pe cale să facă un frumos referendum și nici Irlanda nu se simte prea bine.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

103 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Doar că rămânem cu franța și germania (litere mici) drept cârmacii Europei. Ce să faci cu ăștia? Pupincuriștii lui Putin vor trage mUE puternic spre est, lucru imposibil în trecut cu UK membră. Poate de aceea le-a și făcut vânt cu atâta grabă britanicilor iubitoare de ciuhabi, să nu o mai încurce în combinațiile ei.
    Prioritatea României pe următorii 5 ani e intrarea în grupul Vișegrad fără discuții. Bine, cu Iohannis, Dragnea, șordan n-om vedea niciodată așa ceva dar Cioloș cred că va face mișcări în acest sens.

    • #2

      Cine este Cioloș?

    • #3

      Cui ii este frica de Virginia Woolf?

    • meştere, Grupul de la Vişegrad e una din problemele în calea unui UE funcţional…

    • #5

      Asa, de ce e prioritatea sa intre RO in Visegrad? Sa fim alaturi de sclavii rusiei Slovacia, Ungaria, Cehia, sau de turbatii de polonezi? Am castiga ce?

    • #6

      am forma un pol crestin in UE

    • #7

      Șefu’, în cazul acesta nefericit va fi necesar să îți schimbi numele cu ceva mai ortodox.

    • #8

      Am un Daniel pastrat in rezerva

    • #9

      Cred c-o sa ne multumim doar cu Grupul de la Craiova, cu Serbia si Bulgaria

    • #10

      @almare: pfffffff…. Macar sa adere si Grecia la grupul ala. Sa facem si noi un “Visegrad” ortodox!

  2. #11

    “Ceata densa pe Canal. Continentul este izolat!”

  3. #12

    E de bine, ni de întorc valorile

  4. #13

    Legătura la Bârlad!

  5. #14

    Parerea mea e ca a sosit timpul ca Irlanda de Nord sa se uneasca cu Irlanda.

    • #15

      la cat a crescut procentul de populatie catolica in N. I., nu e exclus.

    • #16

      nu numai asta insa eu cred ca sunt si protestanti acolo in NI care vor unirea ca sa nu iasa din EU. Dupa referendumul din UK f multi britanici cu radacini irlandeze au cerut pasapoarte irlandeze ca sa nu piarda statutul de cetatean EU.

    • #17

      Eu sunt de alta parere. Da, aici votul majoritar a fost pentru a ramane in UE. Da, Sinn Feinn a mai luat niste voturi indecise pana acum pe faza asta + nemultumirea fata de Westminster. Dar situatia e mult mai complicata avand in vedere ca, pe aici, jumatate se considera irlandezi si jumatate britanici. Practic, ca o paralela simplista, daca Transilvania ar fi 50-50 romani si unguri, s-ar fi luptat si segregat timp de secole pe baza identitatilor lor nationale si religioase, si brusc jumatatea maghiara ar vota sa se uneasca cu Ungaria.

      Pe bune, uitate numai ce haos e pe 12 iulie pe aici cand partea protestanta sarbatoreste o victorie de acum 300+ ani impotriva catolicilor + sezonul de parade. Opiniile se mai schimba si cred ca e foarte posibil ca pana la urma, in cateva decenii, sa se ajunga la unirea Irlandei dar, cam din ce-am vazut deocamdata, sentimentele legate de tot ce s-a intamplat sunt inca prea puternice.

    • #18

      Irlanda nu are arsenal atomic.

  6. #19

    Inbreds.

  7. #20

    De cand s-a votat am sperat sa scapam de ei dar nu prea credeam ca o sa iasa treaba. Au fost mereu pionul americanilor in UE si cum a spus arhi au blocat in multe feluri Uniunea. Nu sunt asa o mare piata incat sa le ducem dorul, pe de alta parte le ‘furam’, din pacate nu si Romania, o gramada de companii. In special pe fintech.

    Dupa referendumul Soctiei cred ca deja o sa inceapa rapid discutiile de re-aderare 🙂 O sa ramana in istoria gafa asta, si-au ars o tesla in oaie cum rar se intampla. Bine, au venit americanii imediat sa le fure momentul de glorie. Mi-am facut provizii de popcorn.

    • #21

      încetișor prietene că nu vorbim de Republica Populara Benin
      Vorbim de țara care a avut cel mai mare imperiu colonial din lume
      Stau sa-mi aduc aminte cand au pierdut britanicii un război in ultima sută de ani
      Sau ultimii două sute

    • #22

      a avut e cuvantul corect.

    • #23

      Da, e o piata mica, gen Moldova.
      Pe pariu ca nu stii PIB-ul lor sau valoarea relatiilor comerciale doar cu UE?

    • #24

      @kaktus: depinde ce intelegi prin victorie si depinde ce intelegi prin ultimii 200 de ani (en.wikipedia.org/wiki/War_of_1812)

    • #25

      @kakatus – “Stau sa-mi aduc aminte cand au pierdut britanicii un război in ultima sută de ani” – stai sa verific un pic pe wikipedia starea frontului in momentul in care s-au hotarat americanii sa intre in cele 2 razbele mondiale …

    • #26

      Nu am avut niciodata niciun fel de stima pentru parodia asta de tara, care a reusit performanta in WW2 sa fie singura tara europeana pe care nazistii nu au ocupat-o. Mai pe intelesul tuturor, nu a suferit la fel de multe ca celelalte. Nu a avut un razboi propriu-zis pe teritoriul propriu, nema distrugeri masive, deportari si alte chestii. A cam aruncat cu pietre peste gard si a primit pietre inapoi peste gard. Razboiul nu l-au castigat ei, ci rusii cu americanii, dar la masa impartelii au cam pretentii la parti egale. S-au pisat aiurea pe francezi, nu i-au ajutat cu nimic. Nici pe noi, ca tara nu ne-au ajutat cu absolut nimic.

    • #27

      Nu am spus ca este o piata mica, nu am comparat-o cu Moldova. Am spus ca nu sunt asa de mari incat sa le ducem dorul, crezi ca astia EU nu stiu ce fac? Nu vezi ca toti nu stiu cum sa grabeasca mai repede divortul, mai mai sa o impinga pe May pe scari.

      “44% of the UK’s exports go to other EU countries, while somewhere between 8-17% of exports from other EU countries go to the UK”

      Cam cine crezi ca o sa aiba nevoie mai mare de un acord de liber schimb?

    • #28

      @Izolierband: serios? Ia uite aici niste poze din Londra dupa bombardamentele germane: www.google.ro/search?q=london+bombardment+ww2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjW7cO82efSAhVDsBQKHZxMAREQsAQITw&biw=1680&bih=913&dpr=1
      Nimic “devastator”. Niste geamuri sparte. De marele blitz ai auzit? Dar de micul blitz? De Coventry? (da, bai stiu ca stiau de Covetry, dar nu asta e ideea)? De insulele din Canalul Manecii ai auzit? Alea ce teritorii erau? Filipineze? Din iunie 1940 si pina in iunie 1941, ai idee cine s-au batut singuri cu nemtii, italienii si Franta de la Vichy? Stii ca batalia nu se dadea doar in Europa, ci si in Africa? Nu i-au ajutat pe francezi cu nimic? E unul, generalul de Gaulle, care te-ar putea contrazice. Si pe noi, ca tara, de ce ar fi trebuit sa ne ajute? Sau mai bine zis cum sa ne ajute, cand noi am respins garamtiile lor ca fiind neserioase, si am sarit in “barca” germana? Hai, mai spune-mi.

    • #29

      + Nave. Multe nave. Multe “Cargouri masacrate”, o carte foarte buna. Si juma’ de Home Fleet. Asta in Europa si Atlantic.
      Mai pune Mediterana si Africa de Nord si Asia de Sud Est, unde englezii au luptat pina aproape de ultimul australian.

    • #30

      @Mihai: am citit cartea mai demult. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca, pina sa intre americanii in razboi, britanicii au trebuit sa sprijine si o parte din efortul de razboi sovietic.

    • #31

      @Izolirband: Tu si L. Boia aveti un mod haois de a vedea/scrie istoria. Simplu fapt ca a intrat in razboi in 1939 pentru a-si respecta angajamentele luate fata de Polonia spune multe.

    • #32

      @Mihai: iar in Asia de Sud-Est, daca e sa ne gandim doar la Singapore…

    • #33

      @bugsy: ei, da, au declarat razboi Germaniei dupa ce aceasta a invadat Polonia. Si ei, si Franta. De respectat angajamentele…
      Daca nu ma insel, garantiile date Poloniei de cele 2 puteri spuneau ca in cazul in care Polonia avea sa fie atacata de Germania, Franta si Marea Britanie aveau sa atace la randul lor Germania. Ori ei ce au facut? Au declarat razboi si s-au asezat pe pozitii defensive… Si stii cine a mai profitat de pe urma acestei pozitii?

    • #34

      @Mare Han: Stalin si poporul rus……………..

    • #35

      @kakatus.in ’39 cand Germania a invadat Polonia Uk a declarat razboi Germaniei.Si punct. Nu a facut nimic altceva pana cand America a fost invadata la Pearl Harbor si a intrat in razboi. Au negat Holocausul si alte lagare de concentrare si nu faceau decat sa declare la radio si pe hartie razboi Axei, pana in ’44.Cam asta e sprijinul Uk in Europa, pe scurt, in istoria moderna!

    • #36

      “america invadata la Pearl Harbor”, “Nu a facut nimic altceva pana cand America “, “au negat holocaustul si alte lagare de concentrare”.
      Cetin, unde ii gasesti tata pe astia? Nu de alta, dar acum, cand practic e atit de simplu sa gasesti orice informatie (si nu pretind informatii din tratate de istorie…), sa semnalizezi in halul asta…

    • #37

      Ia bunicule si invata:

      ro.wikipedia.org/wiki/Atacul_de_la_Pearl_Harbor

      en.wikipedia.org/wiki/International_response_to_the_Holocaust

      si voi cobori la mintea ta dupa ce mai inveti putina istorie.

    • #38

      Inainte sa-mi spui mie sa invat istorie, hai sa invatam un pic limba romana:
      A invada este diferit de a ataca: dexonline.ro/intrare/invada/28955
      Cat despre politica britanica, eu zic ca e cazul sa inveti si un pic de engleza. Cand ti-am zis ca semnalizezi, n-am gresit nici un pic. Arata-mi tu in linkul tau unde spune ca englezii au negat holocaustul si lagarele de concentrare. Ai idee ce inseamna negat?

    • #40

      1. romanian.abcthesaurus.com/browse_synonyms/synonyms_for_invada.html

      2. Despre Holocaust si lagare de concentrare vs UK ( Churchill in mod special):
      www.theholocaustexplained.org/ks4/how-did-the-world-respond/how-did-britain-respond/did-britain-do-enough-to-help-the-jews/#.WNKW46Kx-Mo
      +citeste si cartea lui Churchill “Triumph and Tragedy” – memoriile in 6 volume, unde nu se mentioneaza nimic despre evrei ( reprezentau o problema prea minora in viziunea lui)
      + ca bonus: si Roosevelt s-a facut ca ploua ignorand total ce se intampla in Europa in privinta evreilor.

      www.telegraph.co.uk/culture/books/non_fictionreviews/3667859/Winston-Churchill-a-good-friend-to-the-Jews.html

      2.ce spui tu e ca sa-si apere interesele coloniale, nicidecum ca au depus efort pentru tratatele semnate anterior cu tarile atacate de nazisti.Nici macar pentru Franta nu a depus prea mare efort; ba mai rau, printul Edward e acuzat si de spionaj, fiind bun prieten cu Hitler si se presupune ca din cauza lui Franta a pierdut asa usor.
      nypost.com/2015/03/01/how-britian-covered-up-the-friendship-between-hitler-edward-viii/

      Pasarel, revin, cand incetezi sa mai google-uiesti ca sa-ti demonstrezi elucubratie iti voi mai raspunde.

    • #41

      @unoarecare (ca tot iti plac sinonimele) Papushel, inainte de a ma acuza pe mine ca googelesc dupa elucubratii, spunem, tu citesti cu atentie linkurile pe care mi le dai? De la un capat la altul, sau selectezi doar ce-ti convine?
      “Printul” Edward? Adica fostul rege Edward al VIII-lea? Abdicat in 1936? Si un articol din NYP? Pe bune? Asta ar trebui sa fie un argument sau ce? Si tot eu googelesc ca sa-mi justific elucubratiile?
      Sincer, te umpli de penibil.

    • #42

      ador cand greseste lumea pe internet…

    • #43

      @bosorog apropo de spus doar ce vrem: exact, vorbim de acelasi print de Wales sau duce de Windsor, dar desigur ca iar te-ai legat de nimicuri cand ramai fara argumente.

    • #44

      @oarecare: Papuhsel, la data despre care vorbim noi, daca tot il legi de Franta, era doar Duce de Windsor, pentru ca, exact, abdicase in 1936. Din cite stiu eu, Franta a capitulat in iunie 1940. Aaaa, ca zice NYP citind dintr-o carte ca ar fi cautat el cu frenezie apatamente in Parisul ocupat… Ei, daca asa zice nenea ala, asa o fi fost. Cat despre “informatiile” legate de spionaj, ele trebuie probate. Ca a zis nu stiu ce ambasador german, ca Ribbentrop ar fi fost amantul lui madam Simpson, iar trebuie probat. Cit despre cit de de incredre erau informatiile serviciilor secrete… Repet, ca tot iti plac tabloidele, ia de aici si citeste pina la sfarsit: www.theguardian.com/uk/2002/jun/29/research.monarchy. E chiar haios. Goering sa-l rastoarne pe Hitler odata ce Germania ar fi castigat razboiul…
      Pentru cultura ta generala, Prince of Wales a fost pina in momentul incoronarii, dupa aia a fost rege, iar dupa abdicare Duce de Windsor. Asta legat de ramas fara argumente.
      Sunt sigur ca in cercul tau de prieteni ai asa o aura de intelectual, dar te asigur ca oricate linkuri spre tabloide pe post de “argumente” imi vei da, pe mine ma lasa rece.
      Si ca tot iti plac tie asa de mult linkurile din tabloide, ia de aici ceva dragut: www.dailymail.co.uk/news/article-1279842/Did-Stalin-condone-holocaust-How-warped-Soviet-values-prevented-stopping-death-camps.html. Citeste-l bine. E acolo o expresie care ti se potriveste de minune: “Armchair moralists”. La noi se spune “razboinic de tastatura”. Hai, ca mai astept si linkuri catre site-uri pentru scolari. Ceva legat de povesti nemuritoare nu ai?
      Hai ca m-am distrat cu tine, simpaticule.

    • #45

      Nu a devenit duce ca a abdicat, ci ca asa a vrut sa-l numeasca fra-su, George al VI-lea, succesorul. Un rege nu devine duce cand abdica!

      Interesante linkurile!

  8. #46

    Scotia daca va face referendum își da foc singura la coliba. Ei depind intr-o mare măsura de Anglia. Ce au ei ca o resursa importantă, e petrolul. Odată ce cade prețul petrolului cad si ei. Nu văd ca Scoția sa plece din UK și nu văd cum Scoția poate adera in UE. Trebuie îndeplinite niște condiții…
    Irlanda de Nord… acolo e alta treaba.

  9. #47

    Ti-ai mai schimbat tonul si parerea despre subiect, imi amintesc acum vreun an despre cat de fiert erai pe chestia asta. Acum imi place oarecum ce ai scris. Ideea este foarte simpla, U.E. nu va avea de suferit dupa plecarea Marii Britanii, si cu siguranta nici Marea Britanie nu va avea de suferit pentru faptul ca nu mai este in uniune .

    Treaba cu independenta Scotiei este mai nasoala, chiar daca o vor obtine, sunt state in Uniune, Spania, noi, Belgia care este de multe ori impartita in doua, care au multe probleme d-astea cu regiunile separatiste, si nu cred ca vor fi de acord cu aderarea lor separat in Uniune .

    • #48

      Scotia nu a fost niciodată regiune separatistă. A fost regat. Kingdom of Scotland. Nu este același lucru cu harcov, tara bascilor. Cu Belgia e altă poveste, un pic mai complicata. Cele două regiuni valonia și flandra au avut alt statut în cadrul regatului Franței (mai exact sub tutela ducatului de Burgundia, care în funcție de interese era, sau nu, vasal al regelui Franței). Lucrurile și-au nuanțat in”epoca luminilor” (1830), când de formează, artificial, aș spune eu, regatul Belgiei. Nu știu ca harcov sa fi fost vreodată regat, ducat sau Banat.

    • #49

      La un moment dat se vehicula ideea independenței Scotiei incurajata de englezi
      Adică ne facem toate chestiile economice prin Scoția nefiind obligati să suportăm rahaturile politice ale UE
      lucru de care ii cred perfect capabili pe englezi

      Cum te-ai simți ca natiune cu parlament din 1700 că vine domnu Merkel să te-anunte că trebe să primesti 50000 de sirieni?

    • #50

      @kakatus: cine au parlament de la 1700?

    • #51

      stii foarte bine ca mă refer la parlamentul modern de dupa Bill of rights din 1689

    • #52

      @kakatus: depinde. Daca e dupa tanti Viky, parlamentul “modern” incepe cam cu epoca tudorilor. Urmind ca nici dupa un secol sa aratre ca are si “dinti”, in timpul dinastiei Stuart.

  10. #53

    Scotia nu poate face un referendum fara acceptul Londrei. Iar Londra nu e chiar masochista ca sa accepte un referendum acum, cand lumea e nemultumita.

    Irlanda de Nord e cu totul alta poveste, aia pot face cand vrea muschiu’ lor un referendum (e garantat prin Acordul de Bunavestire) si mai mult decat atat, rezultatul referendumului irlandez nu este consultativ, ci obligatoriu prin tratatul dintre UK si Republica Irlanda.

    • Bo$$ fără acordul No. 10 Downing Street, Londra in sine ar vrea să fie oleacă independentă față de restul plebii de la țară care a votat la unison sa iasă din UE

    • #55

      Da, bo$$, stiu, ai dreptate, orasul Londra ar vrea sa fie independent, asa cum si orasul Bucuresti a fost in majoritatea timpului in ultimii 27 de ani impotriva celor de la guvernare.

      Dar sunt convins ca pentru esti baiat inteligent te-ai prins tu ce vroiam sa zic cand ziceam ca “Londra nu accepta…”. N-am zis “doamna Theresa” pentru ca nu e baba singura de capul ei.

  11. #56

    Daca dupa 300 si de ani si o “integrare” care o depaseste mult pe cea care este in UE, Scotia si Irlanda ar cam iesi din UK ma face sa cred ca Uniunea Europeana are un viitor dureros sa zic asa.

  12. #57

    Un singur lucru nu mi-a plăcut din tot ce ai scris:,,cerșetorii români plecați badante prin UK” hotaraste-te, ori badante, ori cerșetori. Personal sunt plecat cu sotia in UK si muncim amandoi legal din ziua în care am ajuns aici, deci nu suntem cerșetori si nici spălători de cururi de englezi. Si noua ca si multor alți români ne convine faptul că UK iese din UE din foarte multe motive. N-am luat benefits niciodată nici eu sau vreun membru al familiei mele și nici vreunul din cunoscuții sau prietenii mei. Acesta este apanajul țiganilor care vin aici si își iau pe benefits câteva case in chirie pe care apoi le suprapopuleaza cu alți nefericiți veniți la munca aici. Cat despre noi, ăștia de rând, excluzând prietenii tăi despre care sunt convins ca sunt excepționali în muncă lor și nu o spun cu ironie, noi cei veniți aici nu prea avem de gând să ne mai întoarcem în România, tot așa, din mai multe motive care ar cere prea mult spatiu in acest comentariu pentru a putea fi detaliate.

    • #58

      daca nu ai luat, de ce te simti? adica, scrie mare, CERSETORI…

    • #59

      Nu e vorba ca ma simt. E vorba ca ai făcut o alăturare nefericită ca să nu zic alta vorba mare: badante cerșetori. Ma îndoiesc că nu știi ce înseamnă badanta. Așadar un om care muncește si care nu e la nivelul intelectual al prietenilor tai, e cerșetor???

    • #60

      boss, in continuare, te simti degeaba. eu am scris clar ca vb de aia care pleaca badante sa spele la cur englezi, dar acolo se sucesc si aplica pentru ajutor social. va fi ultimul comentariu pe aceasta tema, daca te simti cersetor in continuare, e treaba ta si probabil esti.

    • Parcă dacă iei benefits când ai nevoie e cel mai mare păcat din lume. Bă tătucă am muncit am,am plătit taxe de am behait și dacă se întâmplă să ai o perioada mai proasta e DREPTUL meu să nu stau ca prostul în curul gol și să sufăr.

      PS: Deci dacă ai o meserie denigratoare e cam aceeași cariera ca unui cerșetor “deci nu suntem cerșetori si nici spălători de cururi de englezi. ”

      The banter is great with this one.
      Alt geto-dac care se credea prea Britanic pentru binele sau.

    • #62

      Abia acum am înțeles ce ai vrut să spui, ca e vorba de aia care pleacă cu un scop si acolo îi apucă nevoia de beneficii. Da, ai dreptate, nu era ca zul să mă simt. Nico, crede-ma când îți spun, sunt aici de aproape 8 ani și până acum am văzut o groază de țigani aplicând pt beneficii zi doar câțiva români care intr-adevar chiar aveau nevoie.
      Nu am o meserie umilitoare, si eu si sotia suntem șoferi la Eddie Stobart

    • #63

      well, vina mea ca nu am fost mai explicit

    • #64

      @Alt Costin: nu e umilitoare de loc. E chiar foarte onorabila. Dar cred ca e foarte grea pentru sotia ta.

    • #65

      Cam da, dar s-a obișnuit. Englezii sunt cei mai leneși oameni din lume la condus, iar soția face doar transporturi interne în regat

  13. #66

    Vizionar serialul asta…

    m.youtube.com/watch?v=37iHSwA1SwE

  14. #67

    Șefu’, mata ai fost băgat în ședință, nu-i așa? 🙂 Pe de altă parte cred că ar mai fi făcut ei multă vreme așa cum ai descris dar i-a luat prin surprindere dobitocul ăla al lor cu referendumul de exit.

  15. #68

    Peste tot in lume exista curente separatiste si nationaliste, si nici Romania nu este exclusa. Imaginati-va daca irlanda si scotia s-ar desprinde de uk, cum ar aparea si la noi revendicarile teritoriale si independeta unor regiuni. O sa ajunga cererile astea de autonomie sau independeta la nivel de cartier sau scara de bloc, ce plm sa platesc eu din salariul meu de mii de euro asfaltul si canalizarea pentru saracii aia cu ajutor social.
    Din pacate suntem contemporani cu sfarsitul democratiei. Banuiesc ca urmeaza o conducere globala, si nu ma refer la conspiratii cu new world order si reducerea populatiei. Pur si simplu un guvern mondial care sa se ocupe de toate, un fel de UE la nivel mondial.

    • #69

      irlanda si scotia sunt tari separate, care au aderat la un sistem. nu sate de flamanzi, ca in harghita si covasna

    • #70

      Pai tocmai, ca aia sunt sate de flamanzi si nu stiu sa faca diferenta intre ei si scotia. Niciodata nu am inteles de ce vor autonomie, din moment ce si-au taiat aproape padurile si, nu au cine stie ce economie. Probabil ca as vrea un experiment din asta, sa ii vad cum vin in genunchi inapoi. Dar din ce stiu majoritatea nu vor, sunt vreo 2 smecheri pe acolo care vor sa faca combinatii si statul e ca un ghimpe in coasta lor.

    • #71

      intotdeauna miscarile astea de independenta vin de la niiste baieti care au combinatii.

    • #72

      OK, cineva greseste pe internet:
      Cuvantul Irlanda, folosit ca nume de tara se refera la Republica Irlanda, stat independent care ocupa cam 5/6 din insula. Folosit ca referinta la un teritoriu desemneaza zona (insula mare + cateva mici) care cuprinde atat Republica Irlanda (5/6) si Irlanda de Nord (1/6).

      Acum ca am lamurit asta 🙂 problema e foarte delicata acolo si are potentialul sa reaprinda frictiunile si violentele intre cei care se considera britanici si sunt loiali reginei si vor steagul union jack si cei care se considera irlandezi si ar vrea tricolorul. Peste impartirea asta mai e acum si cea legata de UE, si problema granitei, ca sa devina o problema complicata si mai complicata.

  16. #73

    Râzi tu dar nu râzi a bine. Acum ai cat ? 5 ? Ai 8 pensionari cu copiii plecati in străinătate “că-s deștepți” si au facultati. Parcă 8 erau la numărul de cap prost care munceste si e impozitat. Stai sa vezi ce o sa mai râzi când s-or întoarce cu duiumul toti care s-au dus acolo slugi si cersetori. Sa vezi atuncea cat de bine o s-o ducem când vom avea de tinut in spate pe lângă cei 8 pensionari sau cati sunt, încă 10-20 poate chiar 30 de labagii asistati social. Atunci să vezi ce “bine” o să fie ! Acum ti se opreste 30% din ce castigi pe post de taxe si impozite, când or sa vina toti flămânzii iti vor opri astia 50-60% ca la arabi, sau poate e pe principiul vin ei si plecam noi.

    • #74

      Si ce ii impiedica pe aia sa cerseasca in continuare prin italia,franta sau germania?

    • #75

      Au fost deja acolo si nu prea merge smecheria. Nu dau aia bani asa usor daca nu muncesti sau daca nu ai muncit înainte.

    • #76

      Once you go black, you never go back

    • #77

      In toate tarile sunt taxe, mai mari sau mai mici. In SUA taxele ajung spre 45%. In Suedia spre 50-60%. Taxe mici sunt in paradisurile fiscale (unde-si muta fotbalistii, tenismenii si romanii bogati rezidenta fiscala). In rest as zice ca pe Lună se traieste mai tax-free.

  17. #78

    Ba, ca pleaca aia – sa fie sanatosi! Personal cred ca lor o sa le fie la fel de bine sau de prost cum le e si acum. Au plecat pe o fenta nationalista, foarte incurajata de “upper class”, care simteau ca pierd din privilegii. Problema mea e un pic alta – de ce nu gandeste nimeni cum sa atragem ce faceau baietii aia catre Romania. Ei fac financial services o gramada, chestie foarte dependenta de data centers si net. Pai nu ne laudam noi cu IT-sti si net de mare viteza ? De ce nu s-ar duce un ministru – doi la niste banci sa-si mute IT-ul aici, sa ne aratam si noi benefici UE si pana la urma sa mai aducem de lucru si bani aici. Ca undeva o sa plece aia oricum.

    • #79

      Ei se țin de cuvânt.

    • #80

      ” Au plecat pe o fenta nationalista, foarte incurajata de “upper class”, care simteau ca pierd din privilegii.”

      Tovarase CSB, tocmai aia “upper class” nu voiau sa plece. Mai lasa internetul pe site-uri marxiste ca te indobitoceste urat de tot.

  18. Ei si nordicii au beneficiat de concesii in special, pentru a putea intra pe piata europeana. Momentan nu isi dau seama ce fac, iar peste vreo cativa ani, cand efectele iesirii din Uniunea Europeana isi vor face efectul, vor vedea ca nu mai e asa distractiv sa fii tot tu cel care impune concesii, mai ales cand nu mai ai parte de beneficiile economice ale UE.

    Cat despre cersetori, ei bine, se relocheaza ei, aia e cea mai mica problema a lor.

    • #82

      Incerc sa inteleg ce vrei sa spui: ii lauzi pentru ca au obtinut concesii sau le pierzi dorul fiindca nu mai vor sa aiba de-a face cu UE? O varianta, nu ambele.

    • Ce vroiam sa sumarizez: au cautat sa obtina cat mai multe concesii, le-au primit, puteau sa nu mai faca toata treaba cu referendumul. Au facut-o, puteau sa nu mearga mai departe cu “full brexit”, iar peste cativa ani, dupa ce vor iesi complet din UE, iti vor da seama ca le era mult mai bine inainte.

  19. #84

    “doamna May, această Thatcher, dar fără bilele de bronz”. Sefu’, vezi ca Madam Thatcher le avea de fier, nu de bronz. Bilele. #numazicsieu.

  20. #86

    Deci o văd pe asta cu spălat cururi… Ce e așa umilitor? Da am făcut-o de nevoie și pe asta. Ghici ce, găsești inclusiv englezi în domeniul ăsta, una mi-a devenit parteneră de lungă durată. În plus e un sentiment foarte fain să ajuți oameni în nevoie. Și să vă mai spun o chestie, bătrânețea nu iartă pe nimeni. Oricare dintre voi poate ajunge în situația de a nu se mai putea ocupa singur de igiena personală sau să se hrănească.
    Altfel, am mai multă încredere în autoritățile de la Londra decât în cele europene. Numai dacă ne uităm la risipa teribilă de bani europeni, pe lângă birocrația excesivă. Sunt de acord cu tine că englezii au întins coarda până s-a cam rupt, dar rău n-o să fie. Și încă ceva Teresa May a fost în tabăra care s-a opus Brexitului. Cred că a fost cea mai bună opțiune de prim ministru, chiar ciudată ținând cont de opțiunea ei anti Brexit. L-ai fi vrut pe dilăul de Boris?

  21. #88

    Pe mine m-a cam afectat tâmpenia. Trebuie să mă repliez din mers către alte țări, băga-le-aș sârme-n gât cu Brexitul lor cu tot, că acolo mi-era cel mai ușor să plec.

    • #89

      inca poti pleca, durează 2 ani

    • #90

      La modul concret, nu s-a schimbat nimic in ce-i priveste pe cei care au plecat la munca in UK.

    • #91

      Nu-ti fa griji Bogdane, lumea e plina de stapani, o sa gasesti si altii. La urma urmei, tie iti este ciuda ca nu mai vor sa te plateasca. 😀

  22. Încă o dovadă că nu le poți avea pe toate. Stau acum și mă gîndesc la ce au renunțat: la sufletul din rai sau la restul.

  23. #94

    adica SIE va trebui sa schimbe formatul la tiparnita de pasapoarte?

  24. #95

    Pentru cei care spun ca Anglia va iesi mai bine dupa brexit as dori citeva argumente logice.
    Eu vad fenomenul in felul urmator: 70-80% din exportul Angliei va merge catre UE si daca apare o taxa va fi afectat major. Firmele mari din Anglia care vind pe piata europeana se vor muta in UE pentru a nu plati taxele.
    Financiar Anglia va pierde si nu prea vad cu cine vor inlocui comertul cu UE.
    Pe plan social ii vad tare porniti impotriva est-eropenilor dar nu vad nimic impotriva celor care vor sa islamizeze Anglia. Care e motivul oare?

    • #96

      Anglia e o piață importantă. Exportă dar și importă. Și unele lucruri de pot produce și în afara UE. Struguri poți cumpăra azi și din Spania dar și din Maroc. Poți lua legume și din Turcia nu trebuie să iei din Italia. În condițiile astea taxele vamale vor fi o armă cu două tăișuri. Da, salariile sunt mai mari in UK, dar spre deosebire de Franța muncitorii au mai puține drepturi, să ne gândim doar ce s-ar întâmpla dacă angajatorul francez ar avea dreptul să nu plătească pauza, cum e în UK.
      Încă ceva, imigrația nu v-a fi oprită. Dacă ești medic sau alt specialist de care e nevoie în UK vei putea imigra oricând. Majoritatea taximetriștilor și a celor din construcții sunt oricum PFA (Self Employed) ori așa se putea veni și înainte de 2014.

      Islamizarea e de fapt un politically correctness dus la extrem. Eu tot sper că ne vom trezi și le vom spune tuturor imigranților de oriunde ar veni o chestie simplă: amice, vrei să venerezi pe Marele Monstru al Spaghetelor? Ok, dar dacă asta înseamnă să porți o farfurie cu spaghete pe post de pălărie nu e bine. Ești aici respecți regulile noastre și tot ce ne-a ajutat să creăm această civilizație.

    • #97

      Ii raspund lui Mihai.

      1) Dupa ce-si aranjeaza sarmele & politia de frontiera la loc (joburi pentru ei), isi controleaza granitele.
      2) Nu mai platesc cotizatii de peste 10 miliarde de lire sterline la bugetul UE.
      3) Tarife marite pe importuri.
      4) Isi renegociaza comertul cu lumea exterioara in care UE-ul nu voia sau punea triliarde de bariere & le santaja economiile, cum ar fi tarile africane si cele din America de Sud.
      5) Vor avea mai multa independenta in privinta legii si a regulatiilor.
      6) Ei vor decide cine intra in tara lor si cine sta afara, curgandu-le lacrimi de crocodili pe obraji.
      7) Redobandeste influenta in lume prin intermediul Commonwealth-ului si a fostelor state/orase coloniale si cu ajutorul SUA; din moment ce toate astea formeaza Anglosfera.
      8) Chiar daca pensionarii lor vor trebui sa plece din tarile unde stau (cum ar fi Spania si Portugalia), pensionarii britanici se vor intaorce in UK si-si vor cheltui restul pensiei in economia lor.
      9) Afaceri cu producatorii straini exact cum face Trump.

    • #98

      tu, absolut serios, habar nu ai despre ce vorbesti, in afara de ce ai googalit rapid si ca esti pro trump. nu, serios, HABAR NU AI, nu stii cand a intrat UK in UE, care au fost conditiile negociate, ce facilitati aveau in plus, nimic. te rog, calmeaza-te, stim, esti pro trump, nu te mai stresa, orice om cu iq din 3 cifre rade de aberatiile tale

    • #99

      @Maraka:

      1. Ca doar stim ca politistii de frontiera contribuie la buget si nu sunt platiti din el…imi suna cunoscut
      2. Ca miliardele alea nu se intorceau sub diverse forme tot in UK, nu? De exemplu in regiuni falite precum Cornwall si Wales.Si accesul la piata unica europeana se plateste oricum.
      3. Chestia s-a mai incercat de natiuni mai puternice (U.S. de exemplu) si s-au trezit cu taxe marite pe exporturi puse de celelalte tari. Ce au luat pe mere au dat pe pere. Asta e o arma cu 2 taisuri.
      4. Negocierea dureaza ani, poate decenii. Si e din nou o arma cu 2 taisuri. O tara mica cum e UK, nu poate negocia de pe pozitii forte. Vezi cazul Elvetia – China, unde chinezii au impus elvetienilor toste conditiile pe care le-au vrut si aia le-au acceptat fara sa comenteze doar ca sa aiba acces la piata enorma chineza. Altfel e cand ai in spate o piata de cateva sute de milioane de consumatori si altfel cand ai doar cateva zeci.
      5. Din nou, depinde de cat de puternica a tara respectiva fata de vecini. In cazul englezilor ei vor fi practic striviti intre 2 mastodonti: US si UE. Si cand ii apuca independenta, ambasadorii celor 2 vor face o vozota primului ministru si treburile se rezolva asa.
      6. Vezi punctul 3. Alte state o sa le puna vize asa, just because reciprocity si o sa planga ei cu lacrimi de crocodili pe obraji.
      7. Asta e de fapt esenta Brexitului. Fostul imperiu nu s-a obisnuit cu faptul ca nu mai musca asa rau ca inainte. Ar vrea ei influenta aia pierduta inapoi. De fapt cele mai multe colonii detesta si sa auda de perioada coloniala, iar cele 2 puternic populate cu britanici (Canada si Australia) au suferit schimbari semnificative dupa independenta. Datorita imigratiei, in special din Asia, populatia a devenit mai putin britanica iar economic cele 2 depind de alte puteri acum (Canada de US iar Australia de China). Brexitul si noua independenta o sa fie un dus rece in privinta asta. Noul centru al anglosferei e U.S. iar ei au ajuns o periferie.
      8. Una din principalele nemultumiri care a dus la Brexit era si pretul exorbitant al chiriilor si locuintelor. Pensionarii care se intorc nu o sa ajute in privinta asta.
      9. Afacerii cu producatorii straini nu o sa aduca fabricile inchise inapoi in UK. Asta a fost o alta mare nemultumire care a dus la Brexit.

    • #101

      @alex

      Tine minte: nu ei au venit sa te roage sa lucrezi pentru ei, tu te-ai dus acolo sa lucrezi orice slujba pe care nici ei nu le-ar fi permis copiilor lor sa le lucreze. Tu ai nevoie de ei decat ei ar avea vreodata nevoie de tine. 🙂

      “Empire of good”? Ce frumos, nu e ca si cum imperiile lumii nu si-au pus amprenta pe planeta cu forta si sange improscat.
      archive.is/3xmcu

    • #102

      @Maraka:

      In primul rand poza aia cu “oamenii de rand au vrut brexitul si au castigat” e o prostie de mare clasa. Pentru brexit au votat aprox 37% din britanicii cu drept de vot, adica o minoritate.
      In al doilea rand pe mine englezii m-au invitat sa lucrez la ei in tara, era o meserie pe care voiau si alti englezi sa o faca, doar ca nu prea aveau calificarea necesara. Le-am zis sa isi bage in cur jobul cu tara cu tot pentru ca, daca aveam de gand sa plec, gaseam tari mai frumoase si mai prietenoase. Deci pana una alta ei aveau mai multa nevoie de mine decat eu de ei, in mare parte pentru ca eu pot alege sa lucrez in orice tara UE, pe cand ei trebuie sa aleaga dintr-un nr. redus de specialisti.
      Referitor la imperiul binelui: UE ar fi primul “imperiu” la care participantii aleg de bunavoie sa se alature. Nu e perfect dar e mai bine decat cu alte imperii (de exemplu imperiul britanic).

  25. #103

    Hm, englezii astia nu sunt aia de au infrant nazismul german, hm asta ar insemana ca sunt mai ai dreaq ca si natiunea asta germana ex-hitlerista… o sa va dumiriti de ce zic asta in episodul urmator…
    Hai sa va povestesc o intamplare cu o opratoarea MI gues the nr :)) …
    Pai se facea ca era anul 2011 pe o cladura de numa, numa si pe deasupra de te lua mama dreaq, imi fu furat id din dotare si cum imi cam trebuia, asa ca am si purces la il recupera atat pe cai legale si corecte si nu prea, o sa vedeti…
    Pai merg la politia din Rosiori si incerc sa dau o planagere precum ca mi s-a furat buletinul… dau sa intru in institutie si primu polist imi zice frumos: Ce doriti? Ii spun ca mi s-a furat buletinul… Ma intreaba unde mai exact si ii indic ca nu in Rosiori ci in Alexandria… Oho, face asta ochii mari si relaxandu-se imi zambeste: pai trebuie sa depuneti cerere/plangere pe raza loclaitatii unde credeti ca vi s-a furat id-ul… Case closed, care va sa zica si dau buna ziua , plec spre Capitala: recte Alexandria… Primul maxi, urc, aer conditionat civilizat cat de cat… asta pana se aglomereaza caldura de te ia mama lu’ proces verbal, tarani… vorbarie multa si trafic infernal… soferul cu tel la ureche mergea vois plus ca mai si numara cand si cand biletele, banii si pasagerii… + ca era nevoit sa opreasca destul de des de ma umplea de scarba si nervi si ciuda… ciuda ca nu eram eu in tara care trebuia, ziceam eu in gand…
    Intru ln lisandrie(Alexandria), ajung la municipala dau o plangere si dupa un chilleanu… aferent ma intalnesc cu cativa fosti colegi de munca… in fine… am mai discutat noi ce si cum si dau sa plec spre o shaormarie de pe centru… Cand sta dreaq de tine, hm nimeni nu poate face nimic… merg si pe drum vad eu ca sunt neste pirande agitate grupa mare ca nu le merge telefonul si ca se la jut ca ma si plateste, zic fratioweere ceva nu se leaga, ori m-au vazut mai imbracat ori e ceva putred in Danemarca… In fine, plec din zona cu pirandele de pe langa pol municipala, imi cumpar un energy drink si purced spre maxi-taxi… E rupere, o caldura neobisnuita si un soare artagos… ce sa mai: o bucurie, eu putin ingrijorat cu privire la declaratie… in fine… maxiul de trebuia sa vina normal e defect si e inlcocuit de maxiul de rezerva… cel mai naspa maxi ever… de n-am injurat si pe mama lu’ benz … caci desigur era un mertan vechi, o duba patratoasa.
    Urc, in spate… cum mama dreaq se intampla ca se suira si pirandele, hm … pe drum ne luaram la vorba si din una din alta… imi zice una ca sa scriu decat atat, un nr pe tel si sa il dictez ca vorbeste cu anglia, cu barbatul ei sau ceva… eu plictisit si fara chef de scandal si fara sa banuies nema ce va urma… le fac hatarul si le dau nr de tel… Ce sa mai, vorbesc astia la telefon… pirandele erau cam 4 sau 5 plus copii mici, cu fuste inflorate… oho, splendidd ce sa mai… eram catranit deja de nervi… Cum se face ca dupa un timp de discutii telefonice, ragete si alte pasari de telefon intre pirande si copii… mi-l da si mie la telefon pe barosan… Salu eu, putin pe tiganeste din ce mai stiam eu… de, nimeni nu e perfect… Si mi-l aud pe al meu, era in trafic prin Londra, in decapotabila il durea la bascheti… ca l-am si intrebat pe unde e… ce telefon are acum la ureche… imi zice ca un iphone, ca e cat de cat bine prin uk, d’astea… eu instincitv… ca si la noi era asta cu ascultari de telefoane si filaje pe la televizor… ca de asta e era tema nationala, ma pune necuratu’ si ii zic asa cam asa intr-o doara si mai mult pus pe glume, vezi ca te asculta englezii pe la telefon, chiar daca ai tu iphone. Mai bine ai arunca acum iphonul de la ureche pe geam din masina ca nu e de joaca cu englezi… pam-pam… ce sa mai atat am apucat sa zic… cand colo ce sa vezi, n-am mai patit in viata mea asa ceva… Se intrerupe telefonul, si intra o voce de femeie pe fir… sunt operatorul nr 4 al serviciului MI si nu am retinut nr,… Cine e la telefon, zice englezoaica… Pai ce sa mai, sa te intrerupa un serviciu secret in timp ce ai o conversatie mi se pare super profi din parte lor… asa ceva, hm… plus ca ma si ameninta cu retinerea si alte minuni, desigur ca mi-am aparat si eu pilelea dar per total o cam bagasem pe manecuta cu englezii… Am auzit ca, si anume, chiar au telefonat la politia din tara ce si cum despre mine… hm…
    Ce vreau sa va spun, englezii astia nu prea stiu de gluma… si dupa ce am citit cele zise de Arhi, imi cam pare rau ca romanii nu isi vad inca de interesul lor… in totalitate, zic… desigur ca e bine cu UE, e cu miere si covrigi in coada dar in traista trebuie indesat si mai mult… zic eu… chiar daca ne mulg ei in fel si chip… europenii astia pusi pe captuiala.
    In orice caz, e bine ca scapam de englezi… Hm! Cat de cat… ca prea is ai dreaqului… 😀 …

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.