După 47 de ani de mizerii, de cioca boca cu Noi suntem în UE, dar nu suntem în UE, vrem privilegii, nespălații englezi și-au luat la revedere de la UE. Foarte bine, vom face mulți bani exportându-le căcaturi la care înainte aveau acces neîngrădit, ei cultivând exclusiv oi și pietre.

Ce e bine pentru noi este că rablele înmatriculate pe dreapta nu vor mai fi autorizate, iar cele deja înmatriculate vor trebui reautorizate, lucru imposibil, conform standardelor va trebui, la propriu, să le transforme în mașini cu volan pe stânga.

Despre restul, nu mă interesează. Un popor detestabil, cu mâncare dezgustătoare și femei urâte. Aștept cu mare interes probabilul conflict cu Scoția, care a declarat deja că dorește să părăsească UK și inevitabilele atentate irlandeze.

Fun for my heart.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

121 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Scotienii sunt niste pomanagii invatati ” sa li se deie ” fara sa produca nimic, daca englezii cultiva oi si pietre, scotienii culeg resturile din urma lor. Scotienii ca mentalitate sunt extrem, extrem de apropriati de PSD-istii din Teleorman, Olt si Dolj. Fara sa faca parte din UK, ar fi avut nivelul economic undeva intre Belarus si Bulgaria. Orasele lor sunt mai pline de drogati decat Bucurestiul la jumatatea anilor 90 cand prin centru, din 20 de tineri 5 aveau punga cu aurolac in mana.

    Anglia o sa ajunga sa stea cu mult mai bine financiar decat Germania si Franta in doar cativa ani ( nu ca acum e vreo diferenta sesizabila, le-a scazut foarte putin nivelul cat a fost toata nebunia si schimbarea de prim ministri, ca Theresa May a fost o terminata . Long live UK, chiar si fara Scotia, muie U.E.

    Ah, apropo, multi imigranti din UE sau nu in Anglia, dintre aia care au venit acolo cu studii si pe munca cinstita, saluta Brexit-ul si daca ar fi avut drept de vot, ar fi votat si ei pro. De la unul care are in secunda de fata mai multi prieteni si cunostiinte la studii sau la munca in Anglia decat in Romania si care considera Londra a doua casa, fac pariu pe absolut orice vrei tu ca n-o sa existe absolut nicio problema apasatoare in U.K. dupa iesirea din U.E. mai mult decat chestii normale, de zi cu zi. Nu vine apocalipsa, nu ii paste falimentul. Teleormanul ala din nord, daca se separa de regat, s-ar putea sa fie mult mai mult lovit de realitate decat se asteapta.

    • #2

      Bine spus. Jos palaria!

    • #3

      Ai absorbit multă propagandă “pă anglea”, bosicule.

    • #4

      Multă fericire și viață lungă în Londonistan.
      Ventor “suni” ca un ardelean mutat în București și ajuns mai mitic decât miticii originali.

    • #5

      Ma distreaza cum unii cred ca nu-i bai, pe cand companiile care lucreaza cu restul Europei se dau de ceasul mortii pe criterii de GDPR, contracte, colaborari, export de hardware etc :))))
      Sigur, nu afecteaza pe nimeni.

    • #6

      Mulți mitici “pă anglea”.
      Râgâiți și beșiți toți a propagandă tory.

    • #7

      @Juan Panamera, pari usor nervos, o sa fie nasolut fara benefits si fara BMW X5 tinut in parcare 11 luni pe an, iar apoi dat ture de bloc 3 sapt. pe an + 1 saptamana la mare la Eforie cu 225 de poze pe Facebook pe zi ? Pare rau. Libera circulatie in UK, din Uniune sau de peste tot, a facut mult rau imaginii multor tari in Regat, e Anglia, e limba engleza, toti care incropesc cateva cuvinte, au strans ceva bani, si au putere de munca ( si de furt ) s-au napustit acolo si s-au ocupat sa strice numele tarilor lor si ai compatriotilor ajunsi la studii sau la munca cinstita facand ultimele gainarii. Imigrantii cu skill-uri si cu potential, cei care pot ajuta UK-ul cu adevarat, vor fi in continuare acceptati, doar ca poate unii vor trebui sa aiba ceva mai multa rabdare, asta e tot.

      Din 2012, de cand s-a dat drumul calumea la circulatie, ati mai vazut voi suflet de roman sub 50 de ani sa vrea sa se duca in Italia, in Spania, in Grecia sau alte saracii de gen ? Pula, nu exista, alea-s la fel de sarace ca noi, nu vrea nimeni cu scaun la cap sa se mai mute acolo. Asta este cazul cu fiecare tara din Uniune. Anglia a devenit pentru emigranti un fel de statie de metrou la ora de varf.

      Si nu orasele bogate gen Londra, Brighton, Bristol sau zonele bogate din nord gen Cheshire au votat pentru Brexit, ca sa nu mai spui tu ca au votat doar astia imbogatiti sau doar basitii si fandositii si etc. Mai judecati si voi putin. Nu cred ca o sa fie inimaginabil de greu pentru un roman cu ” dosar ” curat si cu intentii bune sa studieze sau sa munceasca in Anglia dupa Brexit.

      @Iulia : e o diferenta intre ” e mult de munca, sunt foarte multe lucruri de facut ” si ” o sa fie foarte greu ” . N-o sa fie greu. Or sa fie doar niste oameni care timp de un an si ceva de acum incolo vor avea de stat niste ore in plus la munca. Greu financiar nu o sa fie pentru UK, pentru ca din fericire, in afara UE, mai exista si o USA, o Canada, o Asie, o Australia, Africa si America de Sud. Cu cate tari din uniune avea UK deal-uri din care iesea pe plus ? Cu 3 sferturi din tarile din Uniune toata treaba era despre ” hai sa stam pe pierdere ca sa-i ajutam si pe aia mai saraci care au avut ghinionul de comunism si etc. ” Iar cand aia saraci musca mana ce-i hraneste si ajung in Regat specimenele date exemplu cateva alineate mai sus in raspunsul pentru Juan, lucruri precum Brexit se intampla. Caci lumea se satura de exemple gen da ma, stiu ca o banda de 10 insi din * insert eastern european // north african country here * au violat-o pe fata aia si i-au furat bunurile, dar am eu 1 baiat bun la birou si inca un vecin pe strada din tara aia si amandoi sunt oameni fantastici . Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.

      Altfel da, sper sa se faca ( din nou ) un referendum si in Scotia. Astia care stati pe reddit poate vedeti pe acolo ca toti scotienii sufera dupa U.E. cu lacrimi in ochi. La un referendum facut calumea, s-ar putea sa iasa din nou vreun 55-60 % pentru ramanerea in Regat si afara din UE.

    • #8

      Este doar o opinie personala ceea ce spui tu acolo, evident, asadar sper ca nu ai pretentia ca restul sa aplaudam ca focile si sa fim de acord cu tine.
      Parerea mea este va fi nasol pentru UK, tot asa, doar o parere personala.
      Un mic exemplu : European Medicines Agency s-a mutat la Amsterdam din Londra, iar asta a fost o mare pierdere pentru UK, una din multele care se vor aduna asa usor dar sigur.
      Poate te pun englezii prim ministru ca vad ca ai complexul omului care le stie pe toate si are doar certitudini.

    • #9

      Vezi ca-I confunzi pe scoțieni cu galezii. Ăia sunt țăranii britanicilor și, ca să vezi, au votat Pro brexit

    • #10

      Pui de tory indopat cu propaganda retardata, intreaba-i pe cei peste 300.000 de englezi de ce s-au mutat in Scotia dupa primul referendum pentru independenta?
      Ce beneficii visezi tu? Ce X5?

      Scotia baiete, Scotia nu e Anglia .
      Ramai cu propaganda ta sudista.

    • #11

      Ai fost macar in Scotia sa vezi ce cultiva?sa vezi ce agricultura au?Daca si astia cultiva pietre….

    • #12

      Draga Ventore, poti sa ne impartasesti cum ai ajuns tu in Anglia ?…Eventual, mai interesant, cum crezi ca ai fi ajuns acolo sau in alt spatiu unde sa te dezvolti personal atat de splendid, daca ei / noi nu erau / eram in UE ?

    • #13

      Ventor este cel care scria pe opencube. No joke!

    • #14

      asta e un site, ceva?

    • #15

      @crimsonware : Nu stiu ce plm e ala opencube :)))

      @Mimi : eu nu locuiesc in Anglia, sora mea mai mica studiaza acolo, si prieteni care la fel, studiaza sau muncesc. Cinstit. De ajuns ar fi ajuns cu siguranta si fara ca U.K. ( sau noi ) sa fie membra U.E. Ce crezi, nu toti oamenii pe care-i cunosc in U.K. sunt din Uniune sau macar de pe continentul European. Londra este un melting pot al intregii lumi, daca se poate ajunge acolo din Pakisan, Uganda, Malaysia ori Africa de Sud ( am dat exemplu de tari cu multi expati, care nu sunt membre ale Commonwealth-ului ), s-ar fi putut cu siguranta ajunge si dintr-o Romanie non membra U.E.

    • #16

      Nepoate, cum plm vorbești dacă nici măcar nu trăiești în regat? De câte ori ai fost în Scoția? Sau doar ai supr cu nesaț poveștile pe care ți le-o fi turnat futalăul sor’tii?

    • #17

      Doamne, ce retardat. Ma duc in Regat aproape in fiecare week-end, sora mea studiaza acolo, tatal meu munceste acolo, am prieteni romani sau de alte origini care studiaza sau muncesc acolo de peste 5 ani, integrati in societate ca membrii utili. TOTI au fost de acord cu Brexit-ul, si asta in Londra, unde majoritatea au votat remain. La cum te exprimi, si la cat de greu iti este sa intelegi ce tot scriu aici, imi dau seama ca mi-am pierdut timpul degeaba explicandu-i un punct de vedere unui analfabet functional, certandu-ma aici acasa la Arhi prin comentarii cum era moda in 2012…

      Conversatia se incheie aici. Nu pot decat sa ma bucur ca vor disparea taranii ca tine, ce se urca in avion in slapi de plastic si cu bagajele in pungi de la Billa sau Lidl pregatiti sa strice din zi in zi mai mult imaginea Romaniei in afara tarii. O seara placuta.

    • #18

      mi se oarecum haios cum o familie de EMIGRANTI, care altfel nu aveau cum ajunge in uk, asa cum nu poti ajunge in niciun stat Commonwealth, a votat Brexit.

    • #19

      O analiza simplista de la o minte simpla

    • #20

      Ai fi uimit câți emigranți au votat pentru brexitMai ales printre cei stabiliți în Anglia și îndopați cu propaganda “tory”.Destui și printre Români, doar nu vor să le calce alții pe urme și să le facă concurență.Sunt multe de spus dar nu pentru urechi prespălate (de alții).Deh, generația de fanatici usr-iși îndopați cu internet și gura plină de muie (propria lor muie).
      Poate în ceva articole ulterioare, guest post-uri ca cele cu “iorait meit? 😉

    • #21

      Desi din comentariul tau mai degraba deduc ca esti un mic bou sunt de acord cu tine intr-o singura privinta cu tine si anume ca nu-i paste pe englezi falimentul, nici pe departe.

      Dar nici mai bine nu o s-o duca, e matematica pura, de gradinita. Ca visezi tu ca o s-o duca mai bine da masura infantilismului tau. Singurul caz in care ar duce-o mai bine ar fi ca UE sa le dea acces pe gratis la piata unica. Atunci da, in rest NU. Si in acel caz UE s-ar destrama, nu ar mai avea sens. De altfel dupa parerea mea anul acesta se joaca viitorul UE. Dar pt UE e suficient sa le zica ca fie e libera circulatie, fie trebuie sa plateasca pt accesul la piata unica si nu o sa le pice prea bine. Ca ei au vandut alta poveste in tarisoara lor.

      Singura mica problema ca in vreo 2-3 ani toate masele de zombie carora le curge din gura si carora li s-au spalat creierele ca sunt saraci din cauza nenorocitilor din UE si in special a imigrantilor din Europa de est O SA INCEAPA SA MARAIE ca unde dracu sunt raurile de bunastare promise.

      Si atunci, smecherasii care au orchestrat tot acest experiment social o sa aiba nevoie de un acar paun si o sa le explice pe indelete ca romanii, polonezii, si cine dracu mai au ei chef sunt VINOVATII. Si ca poate ar trebui facut ceva, ca sa vina dracu o data bogatia aia care nu mai vine.

      Eh, atunci sa vezi distractie in a doua ta casa si pe rudele si prietenii din bula ta de care esti asa mandru.

      PS1. Ca idee in afara de bula ta, am si eu prieteni si rude in Londra care sunt usor ingroziti de ce va urma in anii viitori si care nu au votat sub nicio forma Brexit. Vezi tu, bule diferite.

      PS2. Mi-a placut chestia asta www.youtube.com/watch?v=cTm029_o_60 in mare masura sunt de acord cu ce spune baiatul ala acolo.

    • #22

      @kuky “acar paun” lol. Il chema Paun, nu era paun.

    • #23

      Ventor, iti recomand cu caldura terapie. Ai niste frustrari serioase.

    • Scotia da niste titei la schimb daca vor oi britanice… in rest o sa bea niste whiskey si o sa li se rupa

      en.wikipedia.org/wiki/It%27s_Scotland%27s_oil
      en.wikipedia.org/wiki/Scotch_whisky

  2. Acum avem BRexit, se pregătește FRexit, apoi GExit și apoteotica… ROexit !!!

    • Corect este Rectsit …dar vezi ca noi nu plecam nicaieri, suntem ca musafirul ala care nu se mai da plecat din vizita. Chir ca ramanem ulimii in EU, noi vom fi acolo 😀

  3. #27

    Dezinformarea asta cu mașinile cu volan pe dreapta mă termină. Și eu as vrea sa scapam de ele dar nu se va întâmpla. Ele vor rămâne în continuare omologate la nivel UE pentru că mai sunt și alte țări cu circulație pe stânga/volan dreapta. Irlanda, Malta și parcă Cipru.
    Și mă gândesc că odată omologată o mașină in Romania, rămâne, nu o mai poți dez-omologa că așa vrei tu.

    • #28

      nu e nixio dezinformare, exista instructiuni RAR inca de anul trecut. ar fi interesant sa cauti inainte

    • #29

      Stiu, am citit, am văzut reportaje legate de asta. RAR-ul poate face ce vrea el dar nu e normal să lași omul sa înmatriculeze mașina și apoi să schimbi retroactiv omologarea in condițiile in care nu se schimba nimic la mașina. Și dacă nu le da instanța românească peste ceafă, le va da UE, fix din motivul de mai sus. Hai sa așteptăm și să vedem.

    • #30

      nu le va da nimeni nimic, e dreptul tau ca tara sa faci asta. asa ca mai zi-mi cum dezinformez

    • #31

      Nu tu, pentru că știrile astea le-ai luat de undeva si am văzut și eu la TV cum se umfla RAR în pene, că face și drege. Dar aplicarea retroactivă a legilor e ilegală oriunde in lumea asta. Și fix aplicare retroactivă va fi daca mașini care azi circula perfect legal de la anul nu vor mai putea circula. Și foarte probabil sa poți inmatricula in continuare mașini care volan pe dreapta, daca vor veni din UE. UK nu era caz unic, deci nu se va schimba nimic zic eu. Și ca sa nu ne certăm, putem face un pariu. Care are dreptate, primește un 6 pack de bere 😀

    • #32

      deal!:)))

    • #33

      OK, ITP valabil până la următoarea verificare, apoi gata. Musai volan pe stânga dacă vrei prin RO și sănătate bună.

    • #34

      Sa inteleg ca ai cazan cu volan pe dreapta?

    • #35

      eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=OJ:L:2020:029:TOC

      Regulile RAR publicate erau valabile doar în cazul unui Brexit fără acord… dar acordul a fost publicat ieri, 31.01.2020

      www.rarom.ro/?page_id=7487

      sunt curios ce va face RAR acum.

    • #36

      Ok zarax. Aplicare retroactiva a legii este sa nu pot eu circula pe orice strada din Romania, fara bani, cu cazanul meu euro -17 ( taxa oxigen).

    • #37

      @Matem, una este să pună o taxa, alta să retragă omologarea.

    • #38

      Când se dă o lege nouă care spune că o lege de dinainte nu mai e valabilă și intră în vigoare noua lege în locul ei, nu se mai numește aplicare retroactivă!
      Pur și simplu, noua lege este legea valabilă!
      Cu cazanele deja înmatriculate o să fie simplu, cum a zis cineva de mai sus, la primul termen la care o să trebuiască să-și facă ITP-ul o să rămână fără acesta, conform noii legislații!

    • #39

      ai castigat 6 beri, masinile deja inmatriculate nu patesc nimic, au publicat RAR metodologie

    • #40

      Sa-ti dau adresa in cazul asta? :))

    • #41

      mai bine un cont de revolut ai iti virez banii:)))

  4. @Ventor : toti economistii aia care au facut proiectii economice si au analizat deja pierderea PIB si celelalte costuri Brexit de pana acum, sunt niste neavizati. Explica-le tu cum functioneaza economia, fluxurile financiare si logistice.

    • #43

      vine ventor acum si le face un grafic:)))

    • #44

      De parca economiștii nu ar fi celebri tocmai pentru talentul cu care dau chix cu previziunile lor cam de fiecare dată, fie ca prevad o criză sau un boom economic. Daca pe urma fac un grafic si explica de ce, în ciuda previziunile ratate, totul era previzibil, iau si premiul Nobel. De fapt, dincolo de ingrijorarile ipocrite cu privire la soarta englezilor, de care ii dore undeva, europenii se tem ďoar că, odata scăpată de chingile UE, economia engleză va lua avant nestăvilită. Ceea ce va fi un exemplu foarte prost pentru scepticii francezi sau germani, nu puțini.
      Amuzant mitul cu oile si pietrele al lui Cetin, vorbind de una din cele mai fertile tari agricole din lume. Daca englezii au ales să crească oi în loc să cultive grâu au facut-o doar pentru că era mult mai rentabil. Înainte, când cultivau grâu productivitatea lor a fost mereu incomparabil mai mare decat cea de pe continent. Si nu vorbesc de țări ca Romania unde nici macar azi nu reusim sa atingem productivitatea lor din evul mediu. Vorbim de un popor care a inventat atât revoluția industrială, ci și pe cea agricolă, în timp ce noi nu ne putem lauda decât cu frumusetea tarfelor, din pacate si alea ieftine.

    • @ ventidius

      E greu ,si Seniorul a cam dat chix cu acest articol ,plin de clisee .Chiar credeam ca se poate mai mult.Daca de la straini avem pretentia sa ne mai lase cu’ romani=tzigani’ , probabil ca si noi am putea sa facem un pic de efort si sa intelegem cam cu ce se mananca civilizatia si Vestul in general.

  5. #46

    Stai că de vreo câteva zile se vorbește de Federal UK!
    Cu pronunția de rigoare!

    • #47

      Probabil clittle england și Wales.
      Prin Nord bate vântul independenței.

  6. #48

    Nu le plinge tu de mila britanicilor,aia s-au descurcat intotdeauna,de cele mai multe ori au ajutat(sau batut ca la saltele) ei Europa si nu Europa pe ei.Cu siguranta vor “ decola” economic,fara constringerile cretine ale UE.Aia e marea frica a UE,ca nu cumva UK sa fie mult mai bine in afara UE decit inauntru,pentru ca asta ar da de gindit multor tari din colhozul numit UE si le-ar da idei sa-i urmeze-ceea ce,de fapt,se va intimpla.Intotdeauna UK a setat trendul regional sau mondial,iar ceilalti i-au urmat.Nu le cinta prohodul,astia cad mereu in picioare de-a lungul istoriei.Mai mult decit atit,vor sabota(impreuna cu USA) la maximum UE,ajutind la dezintegrarea ei.Astia nu uita si nu iarta niciodata,mai ales cind e vorba de Germania si Franta.Pina una alta,dpdv economic,UE are de pierdut,nu UK.UK importa de 3 ori mai mult decit exporta in UE,e cea mai mare piata de consum a UE.O taxa vamala ridicata la masinile germane si franceze(coroborata cu aceleasi taxe impuse de USA masiniloreuropene) ar decima economiile germane si franceze.Si amenintarea acestei taxe va fi folosita de UK in negocierile cu UE.Pentru masini in UK exista fabricile japoneze,coreene si americane,se pot lipsi de Volkswagen sau Renault.Londra este singurul oras global al Europei si cel mai cosmopolit(si cel mai bogat).Cele mai bune universitati din Europa si din lume.Cea mai avansata cercetare stiintifica din Europa.Putere nucleara.Cea mai mare flota din Europa.Cel mai mare aeroport din Europa.Cel mai mare sector financiar al Europei.Cei mai multi miliardari din Europa.Cea mai puternica moneda din Europa(si din lume).Parte a commonwealth(si conducator de facto).Cea mai influenta politica externa din Europa.Cele mai bune servicii secrete.Relatie speciala cu USA.Si,cel mai important,fost(cel mai mare) imperiu.Cu influenta in toate colturile lumii.Cind intreaga Europa a fost calcata in picioare si umilita de germani(sau francezi),astia au fost singurii care-au rezistat si i-au invins.De fapt,UK le-a tras-o in bot nemtilor si francezilor pe oriunde i-a prins.Cine se mai poate lauda cu asta?Cit despre Scotia-aia-s un fel de Moldova sau Oltenia de la noi,niste puturosi socialisti care asteapra “ sa li se dea”.Lins-a dat voie sa faca referendum de seaparare acum citiva ani,au votat ca nu vor.Asa ramine,indiferent ce tot biiguie vacutza aia socialista de Sturgeon.Ce uita aia sa spuna e ca o separare de Anglia aduce cu sine si o circa de datorii-Scotia trebuie sa preia procentul ei din datoria externa a UK si s-o plateasca.Cu ce?Ei spera sa adere la UE,uitind ca exista cel putin 5 tari UE care se vor opune(ca sa nu creeze precedente in propria tara)-Spania si Romania fac parte dintre ele,dar acolo e si Franta cu a sa Corsica.Din tot compotul asta,UK iese,ca intotdeauna,in avantaj.Cele 15 miliarde euro platite anual de UK catre UE(cel mai mare contributor,inaintea Germaniei) vor cintari greu la functionarea UE.Mai putini bani inseamna mai putinr pomeni date tarilor din EST pentru a li se inchide gura.Si de acolo incep problemele.Indiferent ce cred uni,iesirea UK din UE inseamna inceputul sfirsituluinpentru UE.O sa merg mai departe sa anticipez care va fi urmatoarea tara care va iesi-Polonia.Urmata de Italia,daca Salvini cistiga urmatoarele alegeri.Si,poate,Franta daca vine Le Pen.Si Salvini si Le Pen au promis referendumuri de iesire din UE.Iar daca,in citiva ani,UK va prospera in afara UE,nu-i greu de intuit ce vor vota italienii si francezii la asemenea referendumuri.

    • #49

      zi-ne si despre cum romania va prospera si va ajunge acolo unde ii e locul

    • #50

      @arhi-Romania nici nu intra in discutiile astea,UK joaca la categoria heavy weight.Crezi ca Germaniei sau Frantei ii pasa de Romania?Romania nu-i nici in car,nici in carutza,ca intotdeauna in istoria ei,tara asta a mers intotdeauna dupa cum a batut vintul si n-a ajuns niciodata nicaieri.Asa va fi mereu.Indiferent cit urasti tu UK,pina una alta,tu te-ai mutat la ei in Anglia si nu ei la tine,in Romania.Nu-ti place,pleci,nu te tine nimeni cu forta.Tara lor,regulile lor,mincarea lor,rasismul lor….n-a stat nimeni in genunchi la romani sau bulgari sa vina sa le salveze tara,aia s-au dus,de bunavoie si de foame.Si tot asa,daca nu le place,pot pleca inapoi la “ belsugul si bunastarea” din tarile de origine.Dar nu-i asa ca,indiferent de mincarea oribila,vremea imputzita si femeile urite,ciinele nu pleaca niciodata de bunavoie de la macelarie?

    • #51

      Esti platit in ruble?

    • #52

      România e ca un cerșetor chiung care cere pomeni la usa bisericii. Sa il sfătuiești pe acesta sa isi ia soartă în mâini este pur si simplu cinic. Dar asta nu inseamna ca cei intregi si apți de munca nu o pot face. Situatia Angliei și a României nu e comparabilă si nici macar nu a fost vreodată.

    • Da. Le a dat-o bulldogu la nemți de s a căcat pe el. Dunkerque par egzamplu.
      Anglia în al doilea razboi a avut baftă cu gârla și ulterior cu ajutor de la americani. Altfel, mâncau varză murată la înmormântarea reginei.
      Pune dracu mâna pe istorie.

      Influența la nivel mondial. Magic, în special în fostele colonii. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Serios yuby? Meri la indieni și zi că ești britanic. Meri în British Columbia, na, să nu zici că s eu extremist. Meri în Africa, oriunde în fostele colonii. Până și francezii în Vietnam sunt văzuți mai bine decât colonialii din Albion. Bă, ai lacune serioase.

      Faptul că Anglia le a făcut la ăia tren, școli și i-a învățat să meargă pe stânga, e fix pwla când pui în balanță toate regimentele de sikhi împinse în față ca să moară.

    • #54

      intotdeauna s-au descurcat : au shmanglit din colonii niste sute de ani dupa aia au participa voios la mulgerea europei estice , da se termina si aia asa ca brexit
      sa vedem ce mai “produc” acum

    • Anglia e o cacata de tara, care doar a profitat in istorie. Sa-i bata pe francezi sau germani? Cand, unde, cum? Nu prea au fost razboaie intre englezi si germani, insa francezii s-au pisat pe ei. In Europa englezii nu prea aveau vreun cuvant de spus asa cum il aveau francezii sau germanii. So, bossulica, ia du-te si vezi care e samanta UE. Exact, era vorba de reconcilierea dintre francezi si germani, popoarele care stau la baza UE, nicidecum englezi.

      Asa ca, m..e Londra!

    • #56

      @raider-c-au avut bafta sau nu,asta conteaza mai putin.Important e rezultatul,adica au cazut mereu in picioare de pe pozitii victorioase.Pina una,alta,istoria e scrisa de invingatori.Orice natiune(inclusiv Romania,de ex la infaptuirea Unirii) a avut noroc de-a lungul istoriei,asta nu inseamna ca au progresat cu ceva sau s-au ales cu ceva.Daca indienii aia ar uri asa de mult UK cum zici tu,nu s-ar mai ingramadi in avioane sa ajunga in Anglia ,ci ar sta,mindri,in mizeria si fecalele lor de pe strazi.Cit priveste influenta globala,numeste-mi o singura tara din UE cu relatii mai bune cu SE Asiei,America de Nord,Australia sau Noua Zeelanda.Stie cineva cum il cheama pe regele Danemarcei?Dar al Suediei?Care e numele printului mostenitor spaniol?Dar al celui olandez?Citi de aici stiu care evnumele primului ministru din Franta?Dar al ministrului de externe italian?Pune aceleasi intrebari pentru UK si extrapoleaza la nivel global.Si-atunci ai sa intelegi ce inseamna “ influenta globala”.Chiar si la tine la Focsani s-ar putea intelege…

    • #57

      Eu și Raider nu suntem de acord de obicei, ar de data asta …….
      Ia și citește:
      en.wikipedia.org/wiki/Indian_Rebellion_of_1857#Death_toll_and_atrocities
      Cum se mirau toți cînd Kim Jong-un a folosit un tun să-i execute pe ăia doi.

    • #58

      mă, eu nu pot decât să stau să mă întreb așa, ca prostul, dacă UE a reprezentat o piatră, fără de care UK va prospera și se va dezvolta inimaginabil, atunci pentru ce UK a mai stat atâta vreme în UE?
      Chiar atât de sufletiști sunt englejii de au vrut să stea doar ca să-și împartă avuția pentru restul țărilor membre UE?
      Părere proprie, nu cred că o să fie moartea UK, dar nici bucuroși de decizie nu cred că o să fie!
      O să fie un fel de alegerea CDR în 96, multe speranțe, mari dezamăgiri!

    • #59

      Macar ei au fost în stare să profite de pe urma coloniilor, nu ca francezii sau ca spaniolii care au ajuns in pragul falimentului din cauza lor. Cat despre faptul că si-au luat-o peste bot uneori, e adevarat! Dar cine nu si-a luat-o macar cateodata? Eșecurile și erorile sunt inevitabile, conteaza însă ce faci dupa ele. Atunci iti arăți determinarea. Parca războiul s-a terminat cu Germania sub dărâmături, dezmembrata dupa ce Berlinul a fost ocupat, în timp ce Londra a suferit doar niste bombardamente. Si asta pentru ca Anglia nu a conceput sa accepte o umilinta. Iar istoria asta s-a repetat de-a dreptul plictisitor de-a lungul timpului. Vai de cei care aveau norocul sa ii invinga macar o data pe englezi! De cate ori a fost ocupat Berlinul, Parisul, sau Moscova? Pana si Washintonul a fost ocupat si incendiat de soldati imediat ce Capitoliul fost construit. Nu însă și Londra, cel putin nu de la Wilhelm Cuceritorul încoace.

    • #60

      Nimeni nu a intrat în uniune de dragul celorlalți, ci pentru avantajele pe care spera să le obtina. Numai ca uniunea s-a schimbat mult de la momentul în care au aderat englezii. Atunci era mai mult o uniune vamală, în avantajul tuturor. Acum a devenit o birocrație de drept divin scăpată de orice control, al cărei unic scop e sa reglementeze tot, pana la cel mai mic detaliu. Înainte oferea oportunități pentru cei intreprinzatori, acum sufoca inițiativele si niveleaza.

    • #61

      @antonioro, citeste cu voce tare ce ai scris:
      “ UK importa de 3 ori mai mult decit exporta in UE”

      si acum spune-ne cat de tare o sa ii ajute acorduri cu alte tari cand ei stiu doar sa importe

    • #62

      Cea mai tare monedă?
      Ce fumezi, ce tragi in piept?! Aurolac?!
      Mesajul tău ear trebui sa aiba niste surse care sa sustina afirmattile!

      România nu e federație de state/provincii/judete sau catune, nu există autonomie etc. România e stat unitar, citeste Constituția României!

      Bati câmpii cu grație!

      In condițiile actuale si viitoare o Europa divizata nu poate lupta economic cu restul, SUA, China, India etc!

      Mai devreme decat credem Rusia va fi in UE.
      Sua a dinamita tot ce inseamna UE, prefera niste state marioneta in mainile lor decat o forta eurpeana unitara!

    • Spaniolii și italienii au orgasme când mai aterizează un român în țările lor minunate, nu?
      De ce nu merge indianu în Spania sau Italia și merge in Anglia cea deosebită și plină de covrigi în coadă de canid?
      De ce merge indianu minunat in Anglia atotputernică? De ce se duce la ceață și ploaie în loc să se lăfăie cu curul lui indian la plajă in Spania cu senoritas si sangria cu gheață? De ce nu merge să-și frece curu de Colosseum sau de Pisa?
      Fiindcă Anglia îi cea mai bazată, scrie istorie și bate nemți?

      Auzi, zi i lu’ RAIDER: ce limbă vorbește indianu? Cum crește indianu? Ce învață indianu de mic? Ce a văzut indianu de mic?
      Exact ce a vazut Vasile din Moldova, nimic altceva.
      Ca există o țară unde te duci să sugi pwla sau să fii indian destoinic și sa faci bani. Știi că asta vede un moldovean fix în secunda asta? Că mama/tata sunt in Italia/Anglia/Spania, adică unde s au dus si alții și poți prinde limba….sau o vorbești deja.
      Da, s au dus in Anglia că a castigat la Trafalgar. Sigur.

    • #64

      Inca unul care sufera de strategii si previziuni geopolitco-economice..etc
      Nu stiu cum se suporta unii oameni cand clar sunt cei mai destepti si detin adevarul absolut, probabil este plictisitor…

    • #65

      Raider. din ceea ce spui, deduc ca tu vezi Dunkirk (Dunkerque) ca pe o infrangere a britanicilor. Sunt curios, cum ai ajuns la rationamentul asta?

    • #66

      Off topic: manute rosii, manute rosii, manute rosii!!!! Uraaaaaaaa!!!! De bucurie mi-am si dat 2 minusuri la commentul de mai sus.

    • #67

      Imi place ca toti sunteti analisti politici pe aici. Si imi mai place mult, tare mult chiar, ca sunteti si istorici. Si stiti voi cum Englezii nu au fost in stare de nimic in al doilea razboi Mondial. Cand de fapt, au fost cam singuri prin Europa pana au venit Americanii.

      Asa ca, eu am impresia ca o sa se descurce si fara UE. DIn pacate. Iar daca si alte tari se lasa influentate si o sa parasseasca Uniunea, o sa fie vai de curu nostru la cum zabalesc rusii in ceafa noastra

    • #68

      @Daniel: vezi ca si tu ai cam dat-o in bara. Pana sa vina americanii, primii aliati ai britanicilor au fost… Sovieticii. Desi, daca e sa ne gandim la “Land-lease program”, americanii i-au ajutat inca din perioada in care erau neutri (not cool…).
      Spune-mi, in afara de Dunkerque, cam ce altceva au facut englezii, in perioada aia in care au ramas singuri?
      Au reusit cumva sa-i impiedice pe germani sa ocupe , sa zicem, Norvegia? Nu spun ca n-au fost in stare de nimic, Doamne fereste, dar pana mai spre ’41 asa nu prea au avut confruntari directe cu germanii. Sau confruntari majore. In schimb, corect, i-au cam fugarit pe italieni prin Africa. E drept, cu mai putin de 100 de ani inainte, niste abisinieni cu bete nu prea avut probleme in a-i alerga pe aceiasi italieni, dar in fine.

    • #69

      Typo: lend – lease program.

    • #70

      Nu resusesc sa parcurg aceasta apologie a nationalismului scelerat si populism de canal. Invata sa folosesti semne de punctuatie. Dar presupun ca este imbecilitate de tip populist cu care isi mangleste Boris Johnson votantii, si pe care idioti precum Dragnea au incercat sa le aplice si la noi.

      Economic, dupa brexit, vor avea de castiga enorm diverse companii extrem de bogate si extrem anti-reglementari, preponderent chinezesti, rusesti si americane. Omul de rand va suge degetul ca pana acum, cautandu-si cu disperare o slujba, si fiind platit prost pentru asta.

      Anglia este o putere de mana a treia, ramasa in urma altor puteri europene precum Germania sau Franta, si complet pe dinafara la nivel global (China, India, SUA, Rusia).

      www.youtube.com/watch?v=cTm029_o_60

      UE inseamna Germania si Franta. UE inseamna sa bagi bani in piete emergente pentru ca acestea sa iti cumpere produsele, pentru ca tu sa ai in continuare fabrici si uzine si poporul muncitor.

      Daca tampeniile semidocte pe care le delirezi erau bune de ceva, Anglia nu se agita in acest moment sa i se aiba parte de aceleasi acorduri ca si Canada. UE este in acest moment a doua cea mai mare piata de desfacere din lume (de doua ori mai mare decat China). SUA este pe locul 1, si china este abia pe locul trei, desi are o populatie de cateva ori mai mare.

      Sa spui ca UE se va destrama, sau ca nu conteaza este cea mai mare tampenie pe care am citit-o vreodata. UE inevitabil se va reforma, insa, nimeni intreg la cap nu vrea sa iasa din a doua cea mai mare piata din lume dupa SUA. E ca si cum ai spune ca politicienii nu isi vor mai dori sa fie la putere pentru ca le e mai bine sa se ocupe de afacerile lor proprii.

      Apoi, din dezembrarea UE, in primul rand vor pierde cetatenii sai. Romania, concret, va ajunge si mai mult la mana Rusiei. Nu stim cum era inainte de integrarea in UE? Pai hai sa vedem cum erau lucrurile acum o decada jumate.

      Cacaturile si cretinitatile astea sunt fix ca alea cu antivaccinistii, pamantul plat, si sovereign citizen. Mai lipseste sa apara un bou care sa spuna ca cetatenilor SUA le-ar fi mai bine daca statele sale ar fi independente.

      en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_consumer_markets

    • #71

      @Genghis. Nu m-am referit la alianțe. Ci la lupta efectiv. Francezii au fost cuceriți, rușii invadau Polonia și după aia fugeau prin spatele munților așteptând iarna. Așa că britanicii au fost cam singuri care le țineau piept naziștilor o vreme. Cam greu sa aperi un continent de unul singur.

  7. #72

    @antonioro: confunzi Imperiul Britanic cu UK.
    UK e un căcat pansat plin de alcooliști albi și ciori criminale. În rest, aștept să văd cum o s-o sugă mai mișto NHS când va primi doar pula în locul miliardului de £ promis de Farange.

    • #73

      @John Temple :
      Ăștia bifează ambele categorii menționate de tine :
      www.pressandjournal.co.uk/fp/news/moray/1989523/men-deny-stealing-whisky-worth-more-than-9000-during-reported-speyside-raids/amp/

    • #74

      cati econonomisti pe aici sa moara bibi.
      ia ziceti bai baieti, cum e mai bine? o piata diversificata de 450 milioane de clienti si moneda unica pentru a nu pierde din curs sau o piata de 70 de milioane ?
      negociaza uk cu us sau cu china si rusia, negociaza pl, uk e fix miezul din dodoasca comparativ cu superputerile lumii.
      sper ca UE sa nu faca concesii cu UK ul (inteleg deja ca au acceptat soft borderul dintre irlanda si irlanda de nord) si sa-i futa cu taxe pe importuri grupa mare. Sa traiasca saraciile cu fasole si marmelada. Dupa ce vor cere sa intre iar, UE sa le spuna ca nu-si pot pastra lira. Take it sau marsh la marmelada!

    • @Costica Mecanicu

      sa ne spui si noua ce va face agricultura si industria din UE fara consumul britanic . UK este o piata de desfacere pentru UE ,si o unitate de productie care nu mai are unde sa vanda, ce se intamla cu ea , cu supraproductia?
      UK a bagat multi bani in agricultura din UE ,mai ales in Spania.nu mai spun de turism.
      Asa ca nu mai spuneti voi ca o sa moara UK ,ca daca moare UK ,nici UE nu ii va fi bine.
      Asa ca un acord economic este in interesul ambelor parti.

    • #76

      @Chris69, n-a zis nimeni ca E.U nu o sa sufere, dintr-un partaj toata lumea sufera.
      Ideea e in felul urmator: balanta de export-import UK/EU afecteaza cel mai mult tara cea mai mica.
      Daca ne uitam pe cifre, UK importa 47% din totalul din Europa in timp ce Europa importa vreo 8 % din UK. Deficitul comercial al UK cu E.U e pe la 67 M de lire.
      Sigur, cateva tari din E.U vor fi mai lovite decat altele, Germania exporta masiv masini in UK, altele mai mici gen Malta sunt dependente de exporturile catre UK insa este la mintea cocosului ca sub nicio forma, o tara de marime medie ca UK, fara diversitate in resurse sa poata sa concureze cu 27 de tari cu o piata extrem de diversa.

      Tot ce spera britanicii e la tot felul de chitibusuri si inginerii economice care sa-i faca un fel de Canada in relatia cu UE ceea ce dupa mine nici nu merita comparat. Structura schimbului de produse si servicii intre Canada si E.U e complet diferita.

      De exemplu, ultima frictiune e cu pescuitul in apele teritoriale engleze. Se pare ca englezii nu mai lasa pescadoarele franceze sa pescuiasca in apele englezesti. OK, 30-40% din totalul productiei de peste in Franta vine din apele teritoriale engleze. O lovitura imensa insa imagineaza-ti ca E.U retaliaza prin a pune taxe pe pestele venit din UK ceea ce va duce la o scadere a cererii pe piata europeana ceea ce va lasa pescadoarele engleze cu un exces de peste. Cine le va cumpara pestele ala? US? pe bune? US e interesat de 2-3 chestii de la englezi si in rest marele interes e exploatarea serviciilor UK. In plus; UE poate pune controale vamale pe navele care duc bunuri catre insulele engleze din largul Frantei (Jersey si Guersey). Pierderile Frantei pot fi absorbite prin subventii la nivel European, unde mai pui ca unele state cu acces la pescuit chiar ar putea beneficia din asta. Overall, pierderile E.U ar fi infinit mai mici decat pierderile UK.
      Asta e doar un exemplu, nu mai vorbim de toate frictiunile de productie. Nicio mare companie care produce in UK si care vinde pe pietele Europene nu va dori sa fie subiectul taxelor asa ca vor prefera sa-si mute business-urile. Nissan, Airbus au anuntat deja ca vor face asta.

      Singura sansa a UK e sa obtina niste contracte de liber schimb excelente cu US, China, India insa pe pietele astea joaca si E.U si ma indoiesc ca de exemplu China va periclita acordurile comerciale cu o piata de 400 M de locuitori pentru un acord cu o piata de 70 M din care la drept vorbind nici nu prea are din ce sa beneficieze (in afara de expertiza si know how).

      O sa spuneti ca economistii habar n-au insa pana una alta proiectiile sunt ca economia E.U va scadea cu 0,5% din GDP-ul fiecarei tari in medie in timp ce economia UK va scadea cu 4 – 8% ceea ca va declansa un efect in lant: migratie forta de munca (emigranti si chiar si englezi), inchiderea multor business-uri locale care aveau legatura cu Europa, daca cetatenii britanici vor vrea sa lucreze in Europa, well, guess what? in functie de deal-ul negociat, s-ar putea sa aiba nevoie de green card.

      Daca E.U isi joaca bine cartea, in 2-3 ani marele imperiu britanic va fi pe butuci, sclav la Trump, Putin, Xi jingping si la Modi 🙂

  8. #77

    Să mor dacă-i înțeleg pe idioții ăștia cu muie UE…

    De ce ți-ai dori să fii ușor de șantajat în loc să poți negocia de pe poziții egale cu SUA sau China? Acum nu mai pot negocia de la egal la egal nici măcar cu UE. E aproape unanimă părerea că au mai mult de pierdut decât de câștigat din Brexit. Deja s-a văzut clar că în 2016 au subestimat efectele ieșirii din UE. Ca idee, 55% din importurile UK vin din UE și 45% din exporturile UK sunt către UE. Rămâne de văzut ce tarife va impune UE și ce alte acorduri vor semna cu alte state. Deși nu prea văd cum ar putea negocia solo ceva mai bun. Sunt chiar curios cum va arăta situația peste 10 ani.

  9. #78

    Sper sa se duca de rapa, dar ce am realizat este ca interesele sunt prea mari, Brexitul ca a fost o frectie. Lucrez la o banca, si Londra e hubul financiar al lumii. Plm ma asteptam ca dupa Brexit sa inchida astia tot si sa mute in Frankfurt sau Paris. Ti-ai gasit, ar fi costat prea mult lumea financiara o miscare de proportii si toate bancile au facut lobby probabil sa nu se schimbe nimic, imi imaginez ca la fel si acordurile astea economice nu prea s-a schimbat mare lucru, de ce sa piarda Franta si Germania clientii englezi?

    • #79

      Ai răbdare; și tu și bancherii tăi londonezi.La primele semne că nu le ies socotelile din perioada de tranziție își vor extrage activele repejor.
      Până una-alta, ‘murica (repulicană sau democrapă) abia așteaptă să acapareze tot.

    • #80

      daca te gandesti bine tocmai de asta au iesit, nu mai trebuie sa se supuna altor legi isi fac spalarea de bani in liniste

    • #81

      Vezi câți politicieni englezi au fost expuși în “Panama papers” 😉

    • #82

      Eu ziceam doar ca bancile au fost lasate sa functioneze cam si pana acum, si Londra este still defacto hubul financiar al UE, in conditiile in care ei nu mai sunt in UE. Nu discutam despre profitabilitatea bancilor si dobanzile negative.

    • @SerbanTeodor
      este uimitor ca lucrezi la o banca ,tinand cont de ce poti sa debitezi:
      1.’Lucrez la o banca, ‘
      2.’Sper sa se duca de rapa’

      WFT??

    • #84

      Londra nu este hub-ul financiar al lumii in ciuda tampeniilor populiste debitate de diversi politicieni.

      Mai incearca o data si scrie New York este cel mai mare centru financiar din lume, cu putin peste multe ale centre financiare extrem de puternice atat din SUA cat si din multe alte tari de pe tot globul.

      en.wikipedia.org/wiki/Global_Financial_Centres_Index

  10. #85

    Speram ca macar dupa ce ies britanicii din uniune sa ne mearga si noua mai bine, sa avem iconite pentru comentariile necitite… Dar e la fel ca inainte.

  11. #87

    numai experti in economie, ma mir cum de nu sunt in top 100 miliardari, si cum se face ca romania nu are salariu minim de 2000euro, la asa experti cu doar 3 luni de munca pe an si tot am fi in top 3 superputeri

  12. #88

    E incredibil cum din cea mai penibila tara din UE ne dam cu parerea despre UK :)))) Citesc comentariile si ma minunez. Bai baieti, n-avem apa calda in Bucuresti si avem opinii despre economie.

  13. In cat timp vor cere sa adere iar?

  14. #93

    Oamenii de aici nu pot scrie o idee, o fraza fara sa contina epitete ofensatoare, atacuri la persoana sau cuvinte triviale?
    Ce urmeaza? Sa apara iarasi oamenii de bine sa ceara ca aia cu “opinii” nesustinute de “motive reale” sa mai stea pe bara o vreme sa isi revina? Sa ne amintim doar de discutiile PSD vs USR!
    Legat de subiect, Brexitul este ceea ce isi doresc cetatenii Regatului Unit, ma refer la majoritate, chiar daca aceea majoritate a fost construita prin manipulare sau prin campanie electorala. Iar opiniile romanilor despre brexit, pro sau contra, sunt resurse extrem de valoroase pt oricine si oriunde, privite mai ales prisma istoriei Romaniei cat si a rezultatelor livrate de acest maret popor!

    • #94

      Ce zici de-un cetățean Român / Britanic, cu rezidență în Scoția, care a votat împotriva Brexit-ului, la fel ca majoritatea covârșitoare a Scoțienilor și Irlandezilor aflați sub ocupație?

  15. Eu am impresia ca o sa fie ca o piatra de moara legata de gatul UE
    Nu cred ca au s-o pățească cu taxele, o sa li se facă concesii tot timpul, ca avem.. concitadini și nu cumva s-o pățească aia.
    Iar când o sa le facă concesii va benefica de ele și comerțul cu SUA prin spatele lor

  16. #96

    Ceea ce uiti tu este ca “perfidul Albion” are in buzunarul de la spate tufla inca doldora, deh, sute de ani de furaciuni de prin coloniile imperiului unde niciodata nu apunea soarele. Au ei oi si pietre, mai au si vreo ‘jde de milioane de asistati social la a 3-a generatie, complet neangajabili, doar ca Londra ramane unul din principalele noduri de tranzactii financiare globale.

    Crede-ma, nici eu nu ii am pe briti la pancreas, caci si la nivel individual sunt curve [mai ales de sex masculin] in care doar sa fii dement sa te increzi. Nu le ajungi cu elicopterul la nas, de parca toti ar fi membri ai familiei regale.

    Din pacate mierlim noi, de batranete sau probleme, si pe ei n-o sa-i vedem cazuti…

  17. #97

    nu dau verdicte, dar strategic pozitia uk dupa brexit este urmatoarea:
    – este un jucator independent, dar a iesit din top 10!
    – nu are acorduri comerciale si de libera circulatie (persoane si capitaluri)!
    – fluxul de estici va fi inlocuit de fluxuri de populatie din vechiul imperiu colonial.
    – risca sa isi piarda importanta ca piata financiara.
    – probleme greu rezolvabile cu scotia si irlanda de nord.

  18. #98

    Squirt from here!

  19. #99

    In sfarsit, au facut si ei o fapta buna pentru omenire.

  20. Auziti, voi nu sunteti tot specialistii aia cu Apocalipsa dupa lovitura de stat din Turcia?

  21. #101

    Trunp si Putyn au incurajat chiar influentat brexitul .cui ii va fi de folos brexitul in final?

    • #102

      ‘murica ; și băeților ălora pomeniți prin “Panama Papers”.Unora de prin U.E. care se vor vedea scăpați de un partener dificil.Scoției care probabil va deveni independentă, Irlandei care probabil se va reuni …Lui Ventor care-și va inhala satisfăcut flatulențlele “tory” … Cine știe cu adevărat?

  22. #103

    Rușilor (mai ales unora ca cei de la Revolur) care-și vor plimba marafeții nestingheriți de băgăcioșii ăia de la U.E.

  23. #104

    Brexit sau nut, tot o țară de că cat rămâne. Ieși din Londra și UK și vezi ce părere mișto are lumea din afara despre UK. Despre haznaua numita Londra, nu comentam pt că ne am pierde timpul.
    Multa bafta in jungla aia. Până și NYC mi se a părut mult mai lejer.

  24. #105

    Referitor la UK, e greu de filtrat ce e paranoia ( aia pro-UE ), ce e manipulare nationalista, ce e ingerenta a unui stat ostil ( gen SUA/Rusia ).
    O sa fie foarte clar in urmatorii 2-3 ani de unde a inceput totul, dupa ce apar castigatorii (nu aia ideologico-idioti, ci aia care fac banul gros ).
    Daca in UK sistemul medical incepe sa fie privatizat a la SUA si agricultura trece pe GMO etc. , inseamna ca actorul principal a fost SUA
    Daca UK devine bbf cu Rusia ( cum a devenit Turcia de ex. ), atunci stim ca de acolo a inceput treaba.
    Pentru cei ce zic ca UK o sa o duca mult mai bine dupa Brexit am o intrebare : Daca e asa bine in afara UE, de ce tari precum Coreea de Sud, Canada, Australia au facut pe dracu in patru sa aiba acorduri comerciale cat mai apropiate cu UE? O fi oare pentru ca e piata premium asta UE , o fi lista de certificate de calitate conferite de UE pentru produse, ce atesta ca calitatea lor ?( remarcati cata grija au cu controlul calitatii pentru exportul in UE: www.youtube.com/watch?v=Oc5DC2WKMBs )

    • #106

      Un exemplu al unei firme exportatoare ( cu productie momentan in UK ), dupa Brexit :
      – proprietarii au vandut firma unui concern international, care acuma detine toate patentele firmei.
      – au creat o subsidiara in Lituania, care are de toate, inclusiv o linie de productie.
      – firma accesa si niste granturi EU pentru a tine productia in UK.
      – firma produce exclusiv pentru piata UE.
      – si cireasa de pe tort: oraselul unde este firma a votat Brexit cu 2 maini.

  25. Au o atitudine de tipul șef-angajat de tipul disprețuitor față de nația noastră. Ori poate doar am întâlnit eu doar uscăturile din pădure…

  26. #109

    Un tip care face o analogie Elvetia-Brexit
    youtu.be/MsNXmfqQqOU

    • #110

      in anii 90, pesedistii spuneau sa nu trebuie sa ne afiliem la organizatiile occidentale, gen nato si ue, pentru ca trebui doar sa ramanem ”nealiniati” si vom deveni elvetia estului!

  27. #111

    Multe capete infierbantate de ambele parti. Vreau doar sa remarc doua trei aspecte:

    1. Din cate aud pe la megacorporatia la care lucrez, care are locatii si in UK si in UE, economic treaba e groasa de ambele parti, adica toti se asteapta la o recesiune. Zic ei ca si UK si UE vor avea de suferit, deci deocamdata nema crestere in ambele parti. Nu sunt economist deci nu ma pronunt, spun doar ce am auzit. Dar…

    2. Afirmatii belicoase gen “le punem embargou si ii bagam in faliment” nu cred ca vor functiona. UK nu e Rusia, sa joci fotbal economic cu ea pe post de minge. Chiar si in cazul Rusiei au fost voci care s-au opus, pe motiv ca mai mult se pierde prin embargou decat se castiga. Cu UK va fi si mai dificil.

    3. Britanicii nu stiu de fapt cum e sa fii tara europeana in afara UE. Cand au aderat, imperiul lor era inca in destramare si efectele economice se simteau din plin. De fapt au aderat de foame si lipsa de perspective. Era post Brexit va fi o experienta noua pentru ei, prima data dupa 1066 cand vor fi doar ei si insula lor.

    4. Britzii isi supraestimeaza si puterea politica si vad ca genul asta de miopie istorica prinde si la romanashi care comenteaza aici pe blog. UK NU a rezistat eroic in fata nemtilor. S-au retras…eroic si, in limbaj de “inmates” they found a big white boy to look after them. Statutul de superputere al UK a incetat de facto cand militarii americani au pus piciorul pe insula ca sa ii apere de nemti. La momentul respectiv puterea britanica era deja in declin, independenta dominioanelor era aproape un fapt si nici celelalte colonii nu se simteau prea bine. Au fost puternici cand erau imperiu si acum nu mai sunt. End of story.

    5. Nu in ultimul rand, coana Europa a gestionat prost Brexitul. Se impunea o analiza la rece a cauzelor cu accent pe greselile oficialilor europeni, pentru a evita un alt exit. In schimb se cam adopta politica strutului si viitorul nu suna bine.

    • #112

      complet de acord

    • #113

      “This is preposterous, complete nonsens and utterly inaccurate you bloody buffoon!”

      😉

    • #114

      As mai spune ca retragerea le-a fost coperita de ce mai ramasese din armata franceza, ei fiind prea ocupati cu imbarcarea.

      1
    • #115

      Inceteaza sa gandesti lucruri de bun simt.

  28. #116

    Discutie de ars gazul de pomana. Dar si datul cu parerea la romanica e moca nu? Asa ca zic si eu ca o sa fie naspa pt uk, ba nu; va curge lapte si miere… sau mai simplu ma uit cursul euro/£ si gata dorm linisitit ca acum stiu.

  29. #117

    Stii ce zic englezii cand e ceata pe Canalul Manecii?
    – Nasol, Europa e izolata.
    E o gluma, dar cam sumarizeaza ce cred o majoritate dintre ei despre noi.

    Nu o sa puna nimeni embargou UK. E suficient sa le pui o taxa pe accesul in piata libera sau sa o legi de libera circulatie ca sa-i bagi pe o crestere nesemnificativa sau mai rau in recesiune.
    De altfel doar de la votul lor pana la sfarsitul lui 2020 vor fi pierdut o suma echivalenta cu tot ce-au platit in 47 de ani de UE.

    www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2020/01/21/brexit-costs-close-to-matching-britains-total-eu-contributions-infographic

    Cu exceptia cazului in care vor demonstra ca 67 mil de oameni au o putere mai mare de negociere decat 520 mil ma indoiesc ca o vor duce mai bine decat daca ar fi ramas in UE.

    Dar cine stie, acum ca multi romani, muncitori cinstiti, considera UK a doua casa, s-ar putea ca balanta sa incline in favoarea UK… LOL

  30. #118

    Romani care au avut drept de vot in UK,au votat out.Unul dintre acestia a intrat la radio.Omul a votat out pentru ca afluxul de emigranti scadeau pretul afacerilor lui din constructii.Cam aici s-a jucat brexitul, la libera circulatie.

    • #119

      Exact ce spuneam mai sus.
      Cei din Scoția au votat majoritar împotriva brexit-ului.

  31. #120

    Cum te-ai simti cand 1.5miliarde de oameni vorbesc limba ta? M-as simti si eu arogant defel.
    Pe englezii rapanosi nu ii inghit defel,in rest Scotienii si Irlandezii mi s-au parut mai curati si civilizati.
    La un loc de munca cu un british dupa 2 saptamani poti iesi la o bere dar cu un german cred ca iti i-a 2 ani.
    Anglia e pe alta lume fata de Europa, au 2 sisteme, ” Vaticanul” Bancar mafiot pentru companii si afaceristi si celalalt pentru plebea de jos. Asta datorita caderii imperiului si sa nu lezeze averea colonialistilor s-a creat acest sistem.
    Majoritatea asigurarilor la masina, casa sunt inregistrate in commonwealth de exemplu Gibraltar ca sa evite taxe si sa plateasca infim sub 1%.
    Opinia mea e ca Anglia ca putere a decazut la multe categorii,Hong Kong acuma revine sub umbra Chinei, multe masinarii, motoare, generatoare si linii de productie is aduse din China, Germania, Korea etc. Dar un trend pozitiv pe inovatii si cercetare in special medicala.
    Cum noi plecam spre tarile calde si ai lor oportunisti pleaca mai spre Vest gen America, Canada. Traind pe insula aia incep sa ii inteleg nebunia lor pentru colonizare dupa atatea fasole.
    Au fost timpuri cand in Romania se traia mai bine ca in U. K cand englezu deabiaa manca 2 cartofi la noi iti afumai cu drag mistretul.
    Mare avantaj al lor a fost mastermimd ul sa faca limba lor sa fie cunoscuta pe tot globul si W. C