Dacă e ceva ce nu îmi place pe lumea asta, sunt serbările de la terminarea școlilor sau grădinițelor. Mă enervează maxim lumea stresată din jurul meu, părinții roșii de emoție care își maltratează plozii “ia, repetă poezia de la cap. cum nu știi, anafura și amarulmă-tii, că de o săptămână repetăm? semeni cu tactu, numai el e așa de prost. cine e prost, mă? ai uitat că nici la chiloți nu știi să te închei”, totul concluzionat cu o pișcătură pe furiș pe brațul bietului copil, care nu înțelege ce dracu are lumea cu el și de ce a ajuns așa.
Și vin și banii strânși pentru doamna, că se știe, doamna trebuie să primească un cadou de final de an. Normal, cea mai țață dintre părinți se va ocupa cu strângerea banilor și va întreba zilnic când plătești, uitându-se dezaprobator la tine că încă nu te-ai grăbit să marchezi banul.
Tonele de fursecuri și prăjiturele pe care nu le mănâncă nimeni, pentru că sunt aduse cu titlu de laudă, dar țărăneții știu ei de undeva că e jenant să pui mâna pe mâncare, pleznindu-și din când în când plozii peste lăbuțe, pentru că au îndrăznit să poftească la ciocolată.
O adevărată sărbătoare, identică cu crăciunul și paștele în familiile majorității românilor, când toți se ceartă cu elan înainte de crăciun, dar se așează pios la masă, îmbuibându-se din cele sfinte, lăsate de la dumnezeu.
În poză avem o puicuță de tătar, în costumul tradițional al strămoșilor ei.
NOU
De ce nu ai astupat gaura pentru hota?
NOU
Este sursa neobturabilă de aer proaspăt.
NOU
@jiji – dacii au murit pe columna lui Traian ca noi sa fim liberi astazi, da? Dupa grammar nazi noul trend e sa ii criticam pe altii pentru modul in care aleg sa se exprime. Just move on…
NOU
@ jiji
Cumva ai observat detaliul minor ca bigbear a observat un detaliu minor si ai comentat pe marginea lui?
NOU
unele gauri trebuie umplute, alte gauri ar trebui lasate in pace.
NOU
@jiji: si bucataria e rosie si aragazul sprijinit de mobila. In bucatarie nu era nimeni. Pe dulap era un cos de paine gol….fara paine
NOU
E faina, sa-ti traiasca si sa iti aduca o cana de apa la batranete (ai grija sa iti fie sete in prealabil). In rest o sa va distrati peste ani cand o sa va uitati peste pozele astea.
NOU
Vizavi de cana de apa, sa nu patesti ca in clipul de mai jos: www.youtube.com/watch?v=36Mw76M13HA
NOU
Costumul “pepular”, dupa cum il denumeste nepoata-mea de 4 ani.
NOU
Costumul e incomplet. iataganul, arcul si sagetile unde sunt? Da’ saua, saua, unde-i saua????
NOU
Da, am uitat, sa creasca mare si sa fie sanatoasa. La noi la gradinita a fost mai simplu. A trebuit sa-si invete poezia si cam atit. Fara contributii pentru cadou, fara nimic. Ma rog…. Intrebare: incepe clasa 0 din toamna, sau cum procedezi? Fetita noastra face cinci ani la anul si chiar nu stiu… Cica ar fi posibil sa se renunte la asta…
NOU
am inscris-o la grupa mare la gradinita. pis pe clasa lor 0, copil este o singura data si nu ii fut eu copilaria pentru niste retarzi
NOU
Corect, si daca pierde primele 8 clase din invatamantul de rahat tot iese mai fericita, mai creativa si sanatoasa la cap, numai oferindu-i adevarate surse de inspiratie In locul unor profesori sterpi si tampiti.
NOU
@Arhi: cam aceeasi opinie o am si eu. Sincer, s-o dau la clasa 0 de la 5 ani si jumatate… Nu stiu, parca…
NOU
Sa iti spun cum a fost la noi? Eu am vrut ca si voi sa il las inca un an la gradinita doar ca daca era sa ramana ramanea comasati cu o grupa care venea din urma, nefiind o grupa dedicata celor care alegeau sa continue pe gradinita, deci, ca si materie (pt ca la gradinita se si face ceva materie, nu doar joaca, pt ca altfel ii tineam acasa pe toti) repeta practic ce a facut deja.
Asadat, am fost fortat de imprejurari sa merg cu el la clasa 0 (oricum eram maxim 3 parinti care si-ar fi dorit sa continue la gradinita). Acum o termina si pot spune ca la clasa 0 chiar au avut programa foarte incarcata. Sa iti spun ca deja fac ecuatii simple (cu o necunoscuta), cu numere pana la 100?
Acum nu stiu daca a fost bine sau a fost rau, tind sa cred ca nu a fost asa rau cum ma asteptam, s-a obisnuit cu notiunea de “scoala” si cred ca de la toamna “clasa 1”, ne va fi mult mai usor.
Acum fiecare alege asa cum considera, repet, anul trecut pe vremea asta aveam exact aceeasi opinie ca voi.
NOU
@baxt E gresit sa inveti mecanic niste ecuatii care nu ai idee la ce folosesc, timp in care ai fi putut sa descoperi ceva interesant si atractiv sau pur si simplu sa te joci, joaca stimuleaza creativitatea. Te bucuri ca a avut un program incarcat ? De ce ? Cum il poate ajuta asta pe termen lung, dincolo ca stie sa rezole ecuatia de gradul I fara sa o aplice in activitatea lui preferata, joaca ?
NOU
@George, unde am zis ca ma bucura asta? Făceam doar constatări din cunostiinta de cauza a unui părinte al cărui copil termina clasa 0. În cazul meu, oraș de provincie fără prea multe variante, nu am avut de ales. Poate la voi e altfel anul asta.
NOU
“pt ca la gradinita se si face ceva materie, nu doar joaca, pt ca altfel ii tineam acasa pe toti”
Si cum ai fi rezolvat cu socializarea ? Copii simt nevoie sa socializeze si sa se joace. Adica tu acasa ai avea timp si ai putea sa le oferi joaca + socializare, dar din pacate nu le ai cums a le oferi educatie gimnaziala ? Pai sa stii ca eu il trimit acol strict pentru socializare si joaca.
NOU
@baxt Pai nu ai spus explicit, dar contextual eu asa am inteles, ca ti se pare ceva pozitiv. Nu discutam alternativele reale, asta ai avut l-a dispozitie asta ai facut, eu nici nu ma gandesc sa-ti judec alegerile personale, sunt sigur ca stii mai bine decat mine ce o ok pentru copii tai, vorbim cum ar fi frumos sa evolueze sistemul de invatamant asa ca idee.
NOU
🙂 George, tu ai copil la gradinita? Tu crezi ca la gradinita ei numai se joaca? Bai, iar o zic, oi fi eu vreun caz special, izolat, dar la gradinita chiar fac activitati, si inca multe. (inclusiv limba straina) si nu, nu e gradinita particulara ca nu-mi permit. Au chiar si oareshce manuale. Inclusiv la clasa 0 sunt manuale si se dau calificative si tema pt acasa (aproape zilnic)
Observ ca iti place sa citesti printre randuri, deci ma abtin de la a mai raspunde pe subiect, pt ca alta a fost ideea primului meu comentariu.
NOU
Urmeaza, am vizitat 5 gradinite la care directoarea ne explica clar care sunt activitatile pentru urmatorii ani deci vorbesc in cunostinta de cauza. Poate nu intelegem la fel ce inseamna joaca. Pentru mine joaca nu inseamna doar a pieptana o papusa sau a trage o masinuta. Poti impacheta foarte multe activitati in joaca, dar ma indoiesc ca profesoarele alea au impachetat in joaca ecuatia de gradul I, nu pentru ca nu ar putea face asta ci pentru ca e mai simplu sa nu o faci.
Pai acum inteleg si eu in felul meu ceea ce tu spui, dar eu nu ma cert cu tine, ti-am zis ca eu chiar cred ca ai facut ce e mai ok pentru copilul tau, sunt sigur, eu atac ideile care mi se par gresite si pe care tu oricum nu aveai cum sa le schimbi.
NOU
In plus asta cu “tu ai copil de-ti permiti sa vorbesti ?” este o povesta fara sfarsit care nu poate fi folosita ca si argument. Cand nu aveam copil, mi se spunea ca n-am cum sa-mi dau cu parerea desi parereile mele sunt usor la fel si dupa ce am copil. Acum nu e la gradinita, e clar ca nu am cum sa-mi sa-mi dau cu parea despre asa ceva. Eu pot sa vorbesc cu oameni fara copii fara sa le combat ideile cu argumentul asta de cele mai multe ori irelevant. Da, experientele schimba idei, dar viitorul este intodeauna incert si aparitia acestor experiente sunt bazate pe probabilitati, asa ca e mult mai util sa combati cu argumente explicite.
NOU
La anul merge in clasa 0 sau 1 ?
NOU
Dufu, la solicitarile prietenilor mei mi-am intrebat parintii, educatoare si profesor cu peste 30 de ani vechime fiecare, cum e mai bine. Au zis amandoi ca 7 ani impliniti cand ajunge in cls I e cel mai bine pt copil. Chiar daca repeta materia in ultima grupa de gradinita, pe termen lung e mai bine. E mai bine sa aiba 7 si 9 luni decat 6 si 9 luni. Am o colega care a dat-o pe fi-sa la 5 ani in cls 0, ca e super desteapta. Acum regreta.
NOU
Nu am copii, dar comentez din prisma unuia care a fost dat la 7 ani și 8 luni la școală. Nu era cu clasa 0 pe-atunci, dar în fine, tot un drac. Pe motiv de „mai lăsăm fata să copilărească”, „las-o să se mai joace că nu mai apucă” etc, s-a hotărât în consiliul de familie să intru la aproape 8 ani la școală. Și atât pot să zic: mi-ar fi fost mai util anul ăla acum, decât atunci. Irosit pe jocuri cretine și serbări de grădiniță, acum l-aș fi folosit pe chestii mult mai utile pentru mine în viitor. 🙂 Un an de voluntariat, de practică, de job de căcat pentru experiență, de călătorit… etc. La 20 de ani, un an e de zeci de ori mai productiv decât un an la vârsta de 7 ani. Iar ăștia mici sunt foarte emancipați și puși pe treabă acum, nu cred că îi afectează cu nimic…
NOU
Despre Laura: si e blonda & buna pe deasupra; pacat ca e luata.
Perspectiva unuia dat la scoala la 6 ani si un pic.
A fost relativ nasol la inceput. Fiind mai mic si mai pricajit la chestiile care presupuneau competitie pe plan fizic (bataie, competitii sportive, etc) a trebuit sa compensez folosindu-ma de creier.
Lucrurile au inceput sa se schimbe prin clasa a 6a cand diferentele de fizic nu mai erau atat de vizibile iar pe planul cunoasterii eram deja departe (fiind oarecum marginalizat petreceam destul de mult timp cu cei din generatiile mari sau cu ai mei si gasca lor de prieteni).
A mai fost un moment simpatic intr-a doispea la recrutare cand unul dintre tablagii a grait: bai pispirel, aici e pentru adulti.
Dinspre pispirel s-a auzit o voce ragusita de om care stie ce vorbeste: cand ti-o f… pispirel un cap in gura zici ca te-a calcat trenul.
Avea dreptate omul, inca nu implinisem 18 ani, da’ stiti cum e cu vitejia in anii de liceu.
Mi-a lipsit anul de salbaticie pe care l-as fi vrut imediat dupa terminarea liceului da’ incurajarea lu’ al batran “da la facultate si daca nu intri poti sa faci ce vrei timp de un an” a avut efectul scontat de el; am intrat din prima.
Pana la 23 vazusem deja o buna bucata din tarile pomenite la geografie dar despre asta in alt episod.
Despre grupa mare / clasa 0 … am senzatia ca sunt niste gogorite menite sa miste felia de cascaval dinspre un grup de interese catre altul fara vreo urma de intentie in a facilita accesul copiilor la ceea ce se cheama program de lucru / viata de sclav (creaza rutine din care multi nu mai pot iesi).
Copilul trebuie sa se joace. Da, de acord. Dar preferabil in comunitate, intr-un grup relativ omogen, cu alti copii.
Copilul trebuie sa invete. Da, doar ca nu-s tocmai de acord cu practicile multor invatatori din ziua de astazi. Basca daca ma gandesc ca unii dintre invatatorii din generatia mea erau cei mai prosti din curtea scolii …
NOU
sa iti traiasca !
astia in loc sa faca o serbare pentru elevi, sa se simta ei bine, vin cu teme si tot felul de porcarii sa ii mai chinuie putin pentru ca se stie, serbarea este pentru parinti si profesori. faza enervanta este ca eu stiu asta si tot ma distreaza si abia astept sa vad pitici seriosi recitand si interpretand roluri haioase.
NOU
Eu cand aveam vreo 20 de ani mi-am babardit invatatoarea cam cateva luni, avea cam 35 de ani dar era domnisoara, avea 2 apartamente utilate frumos dupa ultimele cerinte, vw beattle modern, asa ca nu ma mira faptul ca le merge smecheria.
NOU
Tu la 20 de ani erai la scoala primara de aveai invatatoare?
NOU
La seral.
NOU
În popor se zice că învăţătoarea e ca o a doua mamă.
NOU
invatatoarea ce o aveam in clasa a 4-a
NOU
@Silviu: adica un fel de MILF, nu?
NOU
Eu când aveam 3 zile am fost dat afară din maternitate cu mama în braţe după ce am f***t două asistente, le-am luat şpaga pe 2 zile la doctori după un pokeraş şi la o şuetă cu secretarul de partid am spus bancuri cu Ceauşescu
NOU
sariti toti acuma, nu am mentionat ca era grasa si aveam standarde la genunghiul broastei, hai si voi
NOU
Hai măi Răducu că toţi mai greşim, mărturisesc că nici eu nu le-am f***t pe asistente, doar mi-au pupat cuculeţul, doctorii erau beţi pluă când le-am luat banii la pocker şi secretarul de partid era cam surd
NOU
frumusica olteanca,dupa port,sa nu-i fie de deochi,samana cu tataru ăl bătârn.
NOU
De unde ati procurat costumul popular? Cand eram la gradinita, acum 35 de ani, am avut unul identic.
NOU
de la gradi
NOU
deci e o gradinita asa, mai populara… sa fi fost una de dorobanti, numa’ camesa cantarea 10 kile de swarowski.
NOU
chiar cine plm mananca fursecuri? din alea din aluat de biscuite, cu un pic de ciocolata peste sau alte prostii? sunt niste chestii sinistre si tari, care merg numai la cafea.
NOU
Aham, cine mananca bezelele alea (spuma intarita, ca de termopan) imbibate de zahar si coloranti, care se vand la vrac in cofetarii?
NOU
posibil ca fiind proaspete si abia scoase din cuptor sa fie bune, dar eu am amintiri cu fursecuri din alea intarite pe care nu le mananca nimeni
NOU
@baxt
unde, la ce cofetarii? zi-mi ca ma intereseaza.
NOU
+ un milion de părinți și trei milioane de bunici care TOȚI se înghesuie să filmeze/ pozeze și nu mai vezi nimic. Avantajul e că resping repede apelurile și nu stau la taclale pe telefon în timpul serbării
NOU
Poate s-a mai intrebat sau poate ai mai spus si nu am fost eu pe faza, dar… De ce nu ai ales un sistem alternativ? Gen Montessori, de exemplu?
NOU
Sau un pension în Alpii Elvețieni. “Doe, a deer, a female deer…”
NOU
Eu n-o sa-nteleg niciodata pe unde iti tot duci tu copii, dar din ce vad ii duci numai prin medii traumatizante (eu am 3 copii si nu mi se-ntampla ce tot patesti tu). Schimba ceva!
NOU
Copiii
NOU
Cate un i pentru fiecare copil.
NOU
Pe aici nu se organizeaza nimic. Fara poezii sau cintece, costume si fara premii! Elevi stiu doar care sint notele lor si media clasei. In rest cica e “traumatizant” pentru copil sa stie ce e aia competitie la virsta frageda.
NOU
tre’ sa il rugam pe sefu’ sa ne dea IP-ul tau ca sa aflam care-i treaba cu “aici”-ul. Unde e adica
NOU
Nea Vici, matale nici atata lucru nu stii, ca l’ombelico del mondo e Canada?(si asta numai daca excludem Ardealul si Cimisoara din iecuatie).
NOU
Sa-ti traiasca mandra!
La gradinita am avut si eu un costum identic. In timpul serbarii, ma aflam (cum nu se poate mai bine) in primul rand, dansand de mama focului, cand se intampla intamplarea: mama nu mi-a legat braul bine, drept pentru care a mea fustita, lovita de forta gravitationala, a aterizat la picioare. Profesionalismul meu desavarsit m-a facut sa duc dansul la bun sfarsit in ie si ciorapi :))
NOU
dansezi si la bara? 😉
NOU
Degeaba va supărați acum ca suportați serbările copiilor. Habar nu aveți ca acolo puteți face niște poze minunate care vor fi numai bune pentru material de șantaj pentru adolescenții de mâine.
NOU
Eu nu inteleg cum poate sa reziste un Poang alb intr-o bucatarie in general si intr-o bucatarie cu doi copii energici in particular.
Bine, eu nu inteleg nici de ce ar cumpara cineva un Poang alb in general dar asta e alta poveste.
NOU
Să- ti trăiască puicuța ! Sper să apuc și eu s-o văd pe a mea la serbare, acum are 2,5 ani. Eu mi-am șters contul de facebook dar observ pe al soției că s-a umplut cu poze de la serbari. Intru și eu pe contul soției să văd ce poze mai pune vreo gagică și e plin de poze de la serbări.
NOU
Au fost mame ce filmau cu tableta de zece țoli ?
NOU
Gupi, esti din Brasov si ai copil la Sc. 2? Sau in fiecare clasa din Romania e cate una-doua mamici care filmeaza cu tableta de zece toli?
NOU
Nein. Cu deselereuri cu teleobiective , #nisteartistetoate. Faceau concurenta fotografului angajat.
Comentez doar ca sa subscriu la starea de lehamite . Mi-a fost scarba toata copilaria de serbari si am crezut ca odata cu terminarea scolii voi scapa de asta. Nu-mi imaginam c-au sa prinda si copiii copiilor mei traditionalele serbari si ca voi fi somat sa-mi iau liber si sa ma prezint intru retrairea suferintelor demult uitate, de data asta din pozitia de aplaudaci.
NOU
nu mi-au plăcut niciodată serbările astea, nici copil fiind, nici părinte. părinte fiind am apreciat efortul copiilor. ei sunt nevinovaţi şi drăgălaşi. dar mă uit şi bag de seamă că n-a apus moda acestor costume populare. că de, suntem români şi mă gândesc că în 25 de ani s-a schimbat o generaţie, noua generaţie de educatoare produce tot spectacole ca acum 40 de ani? ce scop au aceste serbări? înafară de strânsul banilor şi cadoul pentru doamna? cu ce ajută copilul? cu ce ajută părinţii? e plin fb-ul de poze şi filmuleţe de la serbări. de ce? că al meu e mai cu moţ? sau cum? la 5-6 ani copii n-ar trebui să fie în competiţie. citeam tot pe net despre sfârşitul grădiniţei în olanda. fiecare părinte a adus câte ceva, o prăjiturică, ceva. au băut o cafea şi-au stat de vorbă – părinţii, copii s-au jucat şi-au mâncat prăjiturele, după care s-au strâns mâinile şi s-a plecat acasă. toată treaba a durat o oră/două. simplu. fără spectacol, fără bani strânşi, fără nimic. nu pare mai firesc?
NOU
Noo, nici n-are ochii tai copy/paste…