Ok, am înțeles, echinocțiul de toamnă, ultima duminică din octombrie. Dar de ce? Care e logica pentru care se schimbă ora? Doar cea prin care, în mod artificial, obținem o oră de lumină în plus afară? Mi se pare un motiv mai mult decât comunist, având în vedere că în ultimii ani s-a inventat curentul electric și iluminatul public. Plus că induce greutăți stupide în transporturi. Știați că trenurile se opresc o oră când se schimbă ora de vară?

Așa că întrebarea e, ce ne facem să menținem acest obicei străbun? Înțeleg că la ucrainieni și ruși s-a putu scoate. Nu putem încerca și la noi?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. FYI: echinoctiu de toamna e maine nu in ultima duminica din octombrie.

    • exact, echinoctiul nu are treaba cu schimbarea orei 🙂 o legatura cu o chestie de genul e gasirea zzilei de paste anual :)) si da, am scris paste cu P mic

  2. Rusii au mers si mai departe. Din cele vreo 12 fusuri orare, au ramas cu vreo 4. Ca e mai eficient.

  3. #4

    Să zicem că eşti proprietarul unei activităţi unde îşi desfăşoară activitatea 400 de oameni ( deşi nu prea ai cum fi, din moment ce pui problema în felul în care ai pus-o dumneata ).
    Şi că la fiecare post de muncă e nevoie de o iluminare bună .
    EI ia fă un calcul : consumul unui bec de 100 de watt într-o oră x nr. de zile din perioada în care se modifică ora x nr. de posturi de muncă.
    Cam asta se economiseşte.
    Apoi fă un calcul la nivel de ţară.
    nţ-nţ-nţ

    • Eu cred ca schimbarea asta s-a facut pentru bugetari. Pentru ca pe ei nu ii prinde niciodata noaptea la munca. La ora 4, in orice perioada a anului, e lumina.

    • kekee » Lol :))))) gandire analitica:))))) zi repede un job unde se sta cu lumina inchisa in interior. Asa, cu vreo 400 de oameni.

    • #7

      @Arhi, eu nu stiu dar propun Parlamentul. Oricum e in zadar si ii deranjeaza.

    • Ăsta-i șoarece de bibliotecă.
      Poate doar la bibliotecă ai nevoie de lumină naturală, dar nici acolo pentru că au apărut de mult timp becuri cu lumină albă.
      Nici eu nu sunt de acord cu schimbarea orei. Prefer la iarnă să prind mai multe ore de ski pe nocturnă.

    • #9

      asa e si la mine pe santier. eu incep la 7 si abia se crapa de ziua acum la 7. daca nu s-ar schimba ora ar fi un dezastru, ar trebui sa schimbam ora la care incepem la 8 sau cum? plus ca eu de multe ori am treaba de la 6 jumate dar nu pot sa mi-o fac ca e bezna. sa iluminezi artificial un santier cat 10 terenuri de fotbal nu prea se poate…
      deci kekee 1 arhi 0, asta daca arhi nu a scris doar asa la misto sa sara trollii ca mine in sus.
      off topic: arhi parca emigrai in grecia? s-a schimbat ceva?

    • #10

      abdullah » te anunt ca ACUM revenim la ora normala, ora se schimba aiurea primavara. deci keekee 0 arhi 12356789890

  4. Trenurile nu se opresc. Ele merg normal dar o data pe an ajung si ele la timp. Cand se schimba ora 🙂

  5. Chestia cu trenurile, desi ii inteleg logica, e o mare irosire din timpul calatorilor. Mecanicii lucreaza cu o ora in plus in ziua respectiva?
    Chiar asa, cei care lucreaza de noapte, muncesc cu o ora in plus atunci cand se da timpul inapoi? Si cu o ora in minus cand se face trecerea inapoi la ora de vara?

    • #14

      ti-ai dat singura raspunsul. de aia e bine ca atunci cand lucrezi de noapte sa lucrezi macar un an sa nu pierzi nimic.

  6. Motivul pentru care se schimba ora nu este unul comunist, ci capitalist. Prin sec. 19 a fost introdusa “ora de vara” care de fapt inseamna zile mai lungi, deci economie la consumul de energie electrica (“petreci 8 ore cu lumina naturala la birou, deci nu mai aprinzi becu'”, asta a fost motivul initial). Daca tot dai link la articol, citeste-l :).

    …pe aceeasi tema propun sa se renunte la BMI. Tot inventie capitalista e si aia :))) (si legea gravitatiei pare un pic out-dated)

    • #16

      jollyca » Eu l-am citit. Poate ar fi bine sa il fi citit si tu, sa vezi ca in momentul de fata este extrem de controversata, datorita efectelor negative, inclusiv asupra sanatatii. Dar na, cum am putea pierde ocazia sa ne simtim inteligenti, nu?

    • Easy man, nu te-a atacat nimeni. Am zis ca nu e un motiv comunist nu ti-am pus la indoiala sclipirea… Simti tu ca o sa traiesti mai mult daca nu se schimba ora?

    • #18

      jollyca » meh, eu am zis ca e comunist ca idee, nu ca ar fi fost introdus de comunisti…

    • de unde rezulta ce stie de fapt toata lumea – ca comunistii erau niste capitalisti salbatici, iar patronul cel exploatator era unu, statu.

  7. Mie-mi place ora de iarna, pentru ca dorm mai mult cu 60 min =))

  8. Ma gandeam si eu intr-o vreme la treaba asta. Dupa mine, era mai simplu sa mute direct ora cu vreo 2 mai devreme, si atunci si iarna si vara era tot ziua pana era gata lucrul si nu mai trebuia schimbata nici o ora in functie de anotimp :))

  9. #22

    Or sa schimbe ai nostrii smecheria cu ora de vara/ora de iarna/ora de anul nou si alte ore cand or sa termine site-ul eRomania.gov.ro (apropo, mai stie cineva ceva de acel “mega proiect” de juma de miliard de coco?).
    Ba mai mult, doar pentru ca rusii au renuntat la aceasta practica, noi trebuie sa mai asteptam, ca doar nu se cade sa ne luam dupa rusi sau sa fim in acord cu ei.

  10. #23

    FRatilor, eu o da u inapoi acum, dar gata, ASA O LAS. Imibagpula! Deci asa o las, la vara nu o mai schimb.

  11. #24

    @Robintel:

    Vezi ca am trimis deja 5 borfasi pe urmele tale sa te faca, fraiere

  12. Ce mai contează ? Românul oricum merge la slujbă doar să-și frece buzele de ceașca de cafea, să aibe o erecție belindu-și ochii la secretara tânără și sexy a șefului, să bea la cheful de 8 Martie, să-și ia bonurile de masă, iară aceste activități nu au nici o legătură cu întunericul … poate aia cu secretara da.

    • ma pula, unde lucrezi tu?

      io n-am vazut niciodata oameni sa se holbeze la secretara pentru ca aia orcum are birou in alta parte decat ei:D

    • Pulă e cel care-ți zâmbește dimineața din oglindă. La Curtea de Conturi sunt inspector.

    • #29

      Rboy tu faci toate ”activitatile” alea si apoi generalizezi? Maimutoile, nu crezi ca patronii te-ar da dracu’ afara daca ai merge la slujbă ”doar să-și frece buzele de ceașca de cafea, să aibe o erecție belindu-și ochii la secretara tânără și sexy a șefului, să bea la cheful de 8 Martie să-și ia bonurile de masă”??

    • Normal, bugetar !

    • #31

      Eu cred ca bugetarii merg la “munca” ca sa isi frece buzele de… erectie.

    • #32

      :D)))
      “Românul oricum merge la slujbă doar să-și frece buzele de ceașca de cafea, să aibe o erecție belindu-și ochii la secretara tânără și sexy a șefului”
      de unde rezulta ca secretara ori nu e roman, ori daca e, si ea la randul ei are o erectie belindu-si ochii la alta secretara care la randul ei ori nu e roman s.a.m.d.

    • Ha ha ha ha … ce ușor ați căzut în plasă …

  13. Foarte placut sa plec pe noapte spre birou si sa ajung tot pe noapte acasa. Feel like a slave bro!!

  14. @eMagie :)) mare dreptate ai cu trenurile, dar nu fii asa rau ca nu toate au mereu intarziere. Cele de “clasa inalta” nu situ daca au

  15. Faca ce vor, dar sa vina mai repede iarna.

  16. Io eram de acord ca ora de lucru de iarna sa aibe 45 minute… iar aia de vara vreo treizeci. Maxim!

  17. #39

    eu una am mai mult chef de viata si mai multa energie daca e lumina cand plec spre locul de munca, la 7 dimineata, decat daca ar fi intuneric bezna.

  18. Unde e traiul simplu de odinioara in care ziua nu era impartita-n ore si minute?
    Pace-n tara, grau la vara! Restul sunt detalii! 🙂

  19. Mie imi place asta cu schimbarea orei, dar nu din motive de economie ci de psihic. E super deprimant sa ma trezesc pe intuneric!

    Cu intorsul de la “servici” nu ma pot pronunta, ca n-am de unde sa ma intorc 😀

  20. cel mai najpa ii ca plec cu bicla pe intuneric. Si am stradute pline de ciori (Daca tigani nu pot sa le zic) care pana si pe lumina zboara destul de haotic(freaca pula pe mijlocul strazii presupun ca este peiorativ si asta)

    ce greu e sa zici ceva de populatia conlocuitoare fara sa folosesti cuvinte, termeni sau expresii peiorative

  21. #44

    Asa cum indica si denumirile ‘Daylight Saving Time’ (vs. ‘Standard Time’), schimbarea orei are drept scop obtinerea unui consum mai mic de curent electric, pentru ca avem o ora de lumina in plus.

    E un demers eco si economic.

    • NU AVEM NICI O ORA DE LUMINA IN PLUS!!!

      ca nu se intinde ziua la 25 de ore iarna! tot 24 h va avea

      toata iarna!

    • #46

      eco si economic pe dracu…
      daca in loc de 7 se intuneca la 6 seara, nu aprinzi becurile prin casa mai repede?
      ce economisesti dimineata (sau economisesc firmele, pt. ca se presupune ca dimineata esti la lucru) dai inapoi seara… in loc sa tina patronul doua becuri aprinse dimineata pt. cei 50 de angajati, vor tine ei acasa seara 50 de becuri aprinse o ora in plus… halal economie
      poti sa schimbi ora cat vrei, iarna tot vei avea mai putine ore cu lumina naturala

    • @corcodusul
      se recupereaza ora aia de lumina pe care o dormi in timpul verii, pentru ca rasaritul e mai devreme. Ideea ar fi sa te trezesti si sa incepi activitatea la scurt timp dupa rasaritul soarelui, nu dupa o ora de lumina, timp in care teoretic, ai putea produce ceva. Si nu compara consumul de energie casnic cu cel industrial. Dadea cineva mai sus exemplul cu iluminatul unui santier. Gandeste-te la asta. Si la faptul ca in general tot e cineva seara acasa (vorbim aici de o familie cu copii) care sa aprinda becul chiar daca tu esti la munca. Asa ca da, chiar se economiseste.

  22. #48

    Inainte avea o logica, pentru ca faceau economii la lumanari, dar acum chiar nu-i vad sensul si-n plus iti deregleaza ceasul biologic pentru cateva saptamani.

  23. dar de unde si pana unde ideea ca ziua se va lungi sau ca orele de lumina vor fi mai multe?!?!

    si ca se da ora inainte (sau inapoi) si ca nu, ziua tot 24 de ore va avea, iar iarna tot doar vreo 8-10 ore de lumina vor fi

    singurul rezultat este o mare aiureala si un haos generalizat, ambele complet INUTILE

  24. de fapt ora de vara ar trebui sa fie ora de iarna, ca oricum vara se face intuneric mai tarziu, iar iarna ceasul sa se dea cu o ora inainte fata de ora de iarna de acum. adica ora 6 sa devina ora 7.

  25. Primavara se da ora inapoi (ora 4 devine ora 3) pentru ca ziua (dupa-amiaza) sa aiba mai multa lumina. Acum se revine la ora initiala ca sa fie dimineata lumina, avand in vedere zilele mai scurte din iarna.
    Cate aberatii in comentariile unora, fratee.

    • #52

      deci cum e mai bine, dupa parerea ta? sa fie lumina mai multa dimineata sau seara? cu ce te ajuta ca te trezesti in octombrie la ora 6 si mergi la lucru pe lumina, daca la plecare mai ai o ora pana se face intuneric?

  26. #53

    deci la nuapte ora 3 devine 4 sau invers?

  27. Fusurile orare sunt inventii de data recenta; inainte de inventarea radioului si a unei metode de sincronizare a ceasurilor cu un alt ceas referinta se determina ora prin metoda clasica, aia cu inaltimea soarelui pe cer 😉 Bine, folosind instrumente din ce in ce mai evoluate de-a lungul timpului. Prin definitie ora 12 ziua coincidea cu pozitia de maxim a soarelui – deci mijlocul fizic al zilei – iar ora 12 noaptea coincidea cu mijlocul noptii. Bun, cat am avut o economie predominant agrara acest set-up a functionat – te sculai la 4-5 dimineata si te culcai la 7-8 seara (cu gainile cum se zice); omenirea insa a evoluat, orele noastre de trezire si de somn s-au modificat (s-au “shift”-at cu 1-2-3 ore fata de referinta solara) iar una dintre solutiile adoptate in anii ’70 cand cu criza petrolului pentru a economisi energia a fost introducerea sistemului cu ora de vara/ora de iarna. Nu intamplator tarile care renunta schimbarea sezoniera a orei raman pe ora de vara; e pur si simplu o adaptare la chestia aia cu “shift”-area de am zis-o mai sus 😉

  28. off-topic: eu sunt de acord sa reduca toata iarna la o singura ora. si-apoi sa fie cald iarasi

  29. apropo de ora asta. In america e se numeste DST (Daylight Saving Time) . Respectiv salveaza lumina zilei 🙂 (verile au mai multa lumina dupa-amiaza in timpul verii, apoi se da iarasi ceasul inapoi toamna)
    Info aici: en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time#Origin

  30. Nu se scoate pentru că lumea ar deveni confuză dacă s-ar însera de pe la 3 sau 4 :))

  31. Eu cred ca au o logica toate. Dar mai stiu ca dupa ce se schimba ora, am o perioada de acomdare mai nasola…
    Economisirea de energie ar fi una ? cred ca nici cei careau luat asemenea hotarari nu stiu prea bine de ce…dar nu trebuie sa ne aliniem si noi la toate? daca mananca ei ceva…hop si noi.

  32. #59

    Si eu aveam dubii la inceput, am scris de curand un articol despre importanta orei de vara/iarna aici: lanoapte.ro/2011/10/de-ce-se-da-ora-inapoi-toamna/ (sper sa nu-l consideri spam). Daca vei citi ce am cautat si cu ce m-am documentat eu aici vei intelege ca economia de curent electric e foarte importanta pe timp de vara/iarna. Asa putem economisi multa energie facand un lucru foarte mic, schimba ora. Energia economisita de noi va fi inlocuita de lumina produsa de soare.

    • #60

      Dragos » articolul tau e inutil, noi acum revenim la ora de baza a tarii, ora GMT+2. ora nu se da inapoi, ora revine dupa ce a fost schimbata. schimbarea orei e inutila vara, nu acum.

  33. ora se schimba datorita alora rai( masoni ,iluminati ) prin treaba asta noi pierdem vreo 2 sec pe an

  34. sa se schimbe ora, dar sa ne schimbam si noi totodata cu ea..
    ne schimbam modul de a ne trezi .. si viata de zi cu zi se schimba cu o ora.. totusi .. se schimba o ora in viata noastra 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam