Nu cred că a mai fost vreodată un haos mai mare la învățământ, decât cum e anul acesta. De fapt, toate domniile vacii numite catrina andronescu la învățământ sunt caracterizate de haos, indolență, lipsă de profesionalism și viziune.
Dacă nu credeți, aflați că, deși școala a început, elevii NU ȘTIU CE FEL DE BACALAUREAT VOR DA. Uite-așa. Asta ca să vă mai calmați puțin cu râsul față de analfabeții de la bac etc. Eu, când am dat bacul, am avut 4 ani la dispoziție să mă pregătesc și am știut din clasa a 9 a cum va fi, ce materii vor fi și tot ceea ce e necesar.
Amărâții aștia stau la mâna unei smintite promovate de imbecilii din PSD, nu i-ar muri mulți înainte…
NOU
Eu am avut o profa de sport care nu te scotea din 5 si 6. Si facea treaba asta de 20 de ani, deci a prins cam toti ministrii de dupa 89. Nu zic, fiecare ministru a fost dobitoc si nu stia pe ce lume se afla, dar eu zic ca mai intai sa facem curatenie printre profesori. Stiu ca o sa-mi sara lumea in cap dar multi profesori vin la scoala ca n-au ce face acasa.
NOU
ba mai du-te meritai mai mult de 5si 6?
profii de sport sunt prea maleabili, daca ar tine cont de norme, ar ramane multi corigenti chiar si la sport
NOU
@ vasile constantin Mda, normele, bata-le vina! Cine stabileste normele? Si eu am avut o ‘mega-profa’ de sport, care imi spunea ca nu conteaza ca jucam volei la fiecare ora, noi trebuie sa scoatem distantele, respectiv timpii. Profesorii de sport sunt, in mare parte, niste cvasi-performeri. Chestia cu performanta nu le-a iesit, asa ca a ramas doar cvasi.
NOU
@manuela: Profesorii in niciun caz nu stabilesc ei normele din cate stiu eu. Exista o programa si probabil un regulament pe care il respecta si el.
Nu trebuie sa fii cvasi-performer ca sa fii profesor. Presupun ca tu esti un perfomer in profesia ta nu? Altfel nu te-ai mai numi ca practici acea profesie.
NOU
Mai, asta cu sportul e stupida. De fapt, e stupid sa dai note la sport. Sunt bune orele de sport pentru a indemna elevii sa faca ceva miscare. Dar mi se pare stupid sa stabilesti niste baremuri si sa le dai note atata vreme cat nu sunt la o scoala cu profil sportiv. Ca nu e ca si cum ai putea memora sa alergi mai repede.
NOU
lasa ca isi merita soarta natia asta.
ia vezi cati spargatori de seminte stau in fata portii si discuta despre chilotii lui maricela de la maruta in loc sa ii intereseze de viitorul lor si al copiilor.
mai avem nevoie si de lopatari, ar zice un diabolic.
NOU
Am inceput si eu liceul..
nostalgia
NOU
@mirel vezi ca a inceput si kapatos….acolo este mierea barfelor 🙂
NOU
hai sa nu fim circotasi, sa creezi un sistem echitabil, functional si eficient de invatamint la nivel national este o chestie foarte complicata. noi nu suntem in stare sa prindem un urs turbat care omoara oameni. tinind cont de incompetenta ce ne caracterizeaza natia, eu sunt surprins de cit de bine merg lucrurile. m-as fi asteptat ca dupa 22 de ani de haiducie, toti romanii sa vinam iepuri cu arcul, sa traim in pesteri si sa facem altare zeului tunetului, cind defapt, asta se va intimpla de-abia peste vreo 20-30 de ani. deci, suntem ok, zic.
NOU
Daca stai sa te gandesti ce ministri a avut invatamantul in ultimii 23 de ani, iti vine sa te duci in padure si sa tipi pana-ti sar bojocii din piept.
NOU
Nu mi se pare normal sa se schimbe regulile in timpul anului, dupa cum se mai trezeste cate un ministru. Acum ar trebui luate deciziile pt bacul din 2014, cel de anul viitor ar trebui dat dupa regulile deja in vigoare.
NOU
Andrei » in mod normal, regulile nu ar trebui sa se schimbe pentru un ciclu intreg, nu pentru un an.vdar cu vitele astea, cine sa tina cont?
NOU
Obiectivul lor e să ridice rezultatele de la bacalaureat printr-un mijloc sau altul. Când vor ridica procentul de promovabilitate, se vor lăuda că au făcut și ei ceva. Cu cât mai rapid, cu atât mai bine.
NOU
Dany » da, brusc ne vom intoarce la 85%, e un miracol, miracolul usl in invatamant. abramburi-o-ar un tir s-o abrambureasca
NOU
Andrei: Cand am dat capacitatea s-au schimbat regulile cu un an inainte. Cand am dat BAC-ul la fel. Cand am dat licenta la fel. Nu e nimic nou, a fost la fel tot timpul.
NOU
No,să fie ei sănătoși,că văd că atât contează.
NOU
Se vrea distrugerea sistemului de învățământ. În 5-10 ani de zile o să reușească, așa cum aproape au reușit cu sistemul de sănătate publică.
Vina este în egală măsură a sistemului (încadrăm aici și profesorii), a elevilor (nu se învață tată deloc) și a părinților.
NOU
Ionuț » nu se invata deloc pentru ca nimeni nu se chinuie sa ii faca pe copii sa invete. exista metode verificate pentru asta, metode pedagogice, psihologice, care dau rezultate garantat. din pacate nimeni nu e interesat de asta.
NOU
Sa fiu un pic de Freigedank? Pe vremea mea…
Ionut, invatamantul e deja distrus, programatic, si, daca e sa se repare (sa vrea cineva), ar dura cel putin atat cat a luat distrugerea lui, daca nu chiar dublu…
NOU
Eu am primit noile materii in clasa a XIII-a. Aveam de tinut 2 lectii finale (gradinita si scoala – astia de la Peda ar cam trebui sa stie ce inseamna asta), ma pregateam pentru examen la facultate (ca se dadea examen), faceam 2 ani de engleza intr-unul, ca trecusem de la engleza limba a doua la intai etc. Am supravietuit. E drept ca am tras ca niste animale in vremea aia, nu cred ca am avut atata stres ca in anul respectiv.
Se poate, dar e extrem de nasol. Daca ai invatat in general cam la toate materiile, nu ai asa stres, mai ales ca junii astia nu mai sunt atat de stresati si de examene de faculta (uneori la alte materii decat cele din liceu, daca schimbi profilul). Este neplacut si ANORMAL, cu asta sunt de acord. Tot nu se justifica analfabetismul functional al multor elevi de acum insa.
NOU
Ăștia-s cretini. Mi-e dor de bacul dat de mine acum 8 ani.
Exista o probă de profil, ca să iei un atestat profesional cu grad de tehnolog, apoi dădeai și bacul teoretic, la 4 materii scrise, plus limba română și străină oral.
Mi se pare o cretinătate să nu dea note la probele orale, ci admis/respins.
Păi înveți de te găsesc dracii, susții proba impecabil, ca să fii băgat în aceeași oală cu căcat cu Dorel de la Poplaca de Olt.
Și-au bătut joc de tot de ei.
NOU
Ratzoi, nu fi oratanie in gandire 🙂
Admis/respins e o formula mult mai buna decat “hai sa-i f*tem pe amaratii ai caror nume incep cu A,B,C” si “mda, e seara, da-le 10 tuturor de la M la Z si gata, ce daca-s prosti gramada.” Chestie care se intampla constant pe vremea notelor
NOU
Marele Han » word
NOU
*ale caror nume. Agramat Han is agramat
NOU
Incotro vedem cu ochii … Si pentru ca circul sa fie complet, Pontaciomus a decis ca introducerea clasei zero la scoala a fost o decizie gresita si ca ideea nu este rea dar ar trebui aplicata la gradinita. Deja abramburica i-a cantat in struna: nu e asa greu sa muti mobilierul de la scoala la gradinita, ce e asa de compicat. Adica ramane cum am stabilit, copiii de gradinita la gradinita, copiii de scoala la scoala.
Si cat circ, cat tam-tam cu clasa zero.
Tara lu’ Papura-Voda, asta este Romanica noastra. O tiganie totala.
NOU
Taraboste » asta a pornit de la boul ala de ministru, care s-a gandit el ca e bine sa dai copilul la scoala de la 5 ani. ponta a zis de atunci ca scoate aberatia asta
NOU
încotro şcoala ? la dracu Arhi !
N-am auzit azi decât părinţi şi profesori supăraţi aşa, ca de început. Şi mai ales cei cu copii în clasa zero, că sunt băgaţi prin săli de sport sau se renunţă la laboratoare, să aibă unde ţine copiii, ţânci de-o şchioapă cărora li se duce grija, pentru că sunt atâţia alţi copii mai mari ca ei, cu răutăţile lor cu tot.
Unii părinţi susţin zvonuri că de la anu’ s-ar renunţa la clasa zero şi la 9 ani în gimnaziu.Te ia groaza dacă stai printre ei. Neîncredere, nelinişte, zâmbete triste de încurajat copilul.
Impresiile zilei de azi : e cel mai urât început de an şcolar.
NOU
mixy » parintii sunt de vina ca au acceptat sa isi duca copiii la clasa zero. trebuiau sa stea acasa sau, daca nu aveau cu cine sa ii lase, la o gradinita particulara. asa, doar ne mutam ca vacile dupa cioban, mugind nemultumire din cand in cand
NOU
Nu sunt de acord cu tine, copiii din ziua de azi sunt suficient de maturi ca sa mearga la scoala de la 5-6 ani, aproape peste tot in Europa se intampla asa, de la Anglia la Polonia.
Iar clasa 0 a fost gandita destul de bine, au existat banii, a fost organizata si anuntata cat de cat coerent.
Singura problema cat de cat – excluzand-o pe cea cu isteria parintilor care a fost una fals creata – a fost probabil cu angajarea invatatoarelor pentru acesta clasa dar se pare ca in afara de Bucuresti prin restul tarii s-a rezolvat.
Pentru sistemul de invatamant romanesc clasa 0 de acum este o reusita asa ca nu ma mir ca prostii de la guvernare vor s-o schimbe.
NOU
madgino »
au existat banii, a fost organizata si anuntata cat de cat coerent.
unde plm au existat banii si coerenta, cand copiii sunt aruncati prin sali de sport si laboratoare dezafectate, fara banci si material didactic? ai citit tu in romania libera?
NOU
da ce atata scoala bai… ne facem cu totii gutza cu salam si gata
NOU
Daca stau si ma gandesc bine, nu prea avem oameni competenti nici intr-un minister ? Oricum eu cred ca dintre toti ministri cea mai mare creatura de dobitoc a fost Igas de la MAI. Poate mai stiti si voi, dar nu cred sa-l intreaca. In concluzie tara asta ii condusa numai de lepre ? Eu zic ca trebuie sa vedem daca avem si oameni capabili.
NOU
Nu vreau sa am cearta cu sotia, dar daca nu un articol, atunci o poza aruncata pe net tot pun cu o lista pe care am primit-o in prima zi de gradinita. Ma tot gandesc oare am fost prins cu treburi si au privatizat numai gradinitele din Satu Mare sau este peste tot la fel ?
NOU
Nu stiu daca e bine sau rau cu clasa zero, mi se pare insa interesanta afirmatia lui Funeriu ca in 25 de tari din 27 ale uniunii europene clasa aia e in cadrul scolii. Desigur, ca exista peste tot nu inseamna nimic pentru noi, o tara cu un sistem de invatamant modern si in continuare adaptare. Habar nu am in alte tari, stiu ca in Canada clasa aia exista in cadrul scolilor si parca universitatile lor sunt cotate decent prin lume.
In alta ordine de idei de cand ma stiu in Romania invatamantul a fost in schimbare. Este inadmisil sa incepi un ciclul si sa nu stii cum se termina, generatii diferite sa aiba examene diferite (sau lipsa), iar in final sa pui semnul egal intre ei. Am tot sperat ca vor face un cod, o lege, o strategie, orice, oricine, oricand insa ca va ramane asa.
Abramburica are targetul ei, sa umple universitatile de studenti. E un non sens in Romania – facultatea nu are nici o valoare, este o cerinta pentru orice fel de job, invatamantul profesional nu exista si daca ar exista nu ar avea valoarea pe piata muncii. Tot in Canada, ca sa te angajezi teller, adica ala de la ghiseul bancii care face tranzactii, depozite, etc e destul liceul. Nu iti trebuie facultate ca sa faci niste operatiuni simple. Tot in tara aia nu e nici o rusine sa fii muncitor, simplu muncitor. Faci un curs de 1-2 si esti instalator, electrician, si tot asa. Noi de ce nu putem reinventa scolile profesionale si sa le oferim prestigiu? Stiu, la noi in tara toti sunt constructori si mecanici, insa daca ii pui la lucru ai surpriza sa faca lucru de mantuiala.
O fi chiar asa greu sa faci o comisie de omuleti care sa se uite prin lume la exemple de succes, exemple functionale, sa le analizeze, sa faca un studiu de impact si fezabilitate in ro si sa vina cu niste propuneri coerente de reformare?
NOU
zicatorul » tara te vrea prost
NOU
haos? abramburica? s-o crezi tu! a reusit s-o prinda careva cu toate ‘privatizarile’ si discotecile/cluburile din regie pana acum? daca nu le facea cu cap, sa se acopere din toate partile – probabil ca acum ii duceam flori si portocale la mititica.
NOU
Trebuie sa recunosc ca in calitate de fost picat la BAC eram foarte revoltat de multe chestii din invatamant. Dar cand vad ca acest articol care se vrea serios are doar 26 de comentarii in acest moment ma cam sperii.
Dar lasa ca dezbatem verzi si uscate in 100+ comentarii pe tema unui cacat de telefon. deh… ignoranta…
NOU
Limba si literatura romana sigur va fi la BAC. La fel si matematica.
Asa a fost de cand am dat noi BACul, asa va fi in continuare…
NOU
daca nu se schimba ceva in bine in urmatorii 6 ani ……unschooling pentru fii-miu
NOU
Pana la liceu (inclusiv) scoala in Romania este ok pentru un copil care invata mediu – bine.
Problema este ca facultatile te scot somer dar acum este destul de simplu sa studiezi dincolo, cu cca 30 mii de euro faci o facultate oriunde in Europa si teoretic ramai acolo sa si muncesti dupa.
NOU
madgino, depinde ce reprezinta acest ok…eu nu sunt de acord cu modul in care este structurata materia…nici cu programa….nici cu metodele de predare…. 🙂
NOU
Eu cand am inceput clasa a 12-a nu stiam ce BAC voi da – la sapte materii sau la patru? A fost nevoie de un pic de greva ca sa se hotarasca ministerul.
Primeste coolpoints cine-si aduce aminte cine era ministru pe vremea aia 😀
NOU
jollyca » vaca?
NOU
Nope. Hint: 1997, toamna.
NOU
jollyca » marga?
NOU
Fix el. Se facuse noiembrie si noi nu stiam programa si nu stiam nici la ce materii sa invatam.
Baritonul ministerial ne-a numit atunci “generatie vector” (in traducere “cobai”).
NOU
Fix el. Se facuse noiembrie si noi nu stiam programa si nu stiam nici la ce materii sa invatam.
Baritonul ministerial ne-a numit atunci “generatie vector” (in traducere “cobai”).
NOU
Eu nu pricep ce s-ar intampla in cazul in care alegi bacul profesional si, peste ani, te destepti subit si te hotarasti sa faci o facultate, o schimbare de cariera. Cumva astia vor sa iti hotarasti drumul vietii la 17 ani (pen’ ca in cazul asta au 0 cunostinte despre capacitatea de a gandi logic si maturitatea varstei asteia) sau se poate da iar bacul normal, daca vrei asta?
NOU
d3v » peste 3-4 ani, maxim, vor incepe presiunile pentru ca bacul profesional sa fie admis la universitati. si gata
NOU
Să vezi ce fain e când treci într-a 12a,şi clasa ta de mate-info bilingv se desfiinţează şi ţi se spune cu siguranţă cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar.Şi mergi la alt profil,că clasa ta era singura de genul ăsta şi tragi să recuperezi.De vis.
NOU
eu am inceput scoala la 6 ani si doua luni….consider ca e buna clasa zero in special pe la sate sau in cartiere marginase, sa fie copiii cuprinsi intr-un program, gradinite nu sunt peste tot – nu mai judecati totul la nivel de bucuresti sau oras mare…..invatatori nu s-au angajat la timp pentru ca nu s-a ocupat nimeni de asta – cat a tinut refendumul tara a fost in concediu fara plata….si lasa ca ponta deja vine cu parerile lui, pana la anul mai sunt…365 zile in care se pot emite 365 de pareri ….tot astept ca aceste strategii sa fie gandite de comisii de profesionisti si sa fie pe termen luung
NOU
Niste idioti.
La sport: in liceu aveam vreo 1.60. Cum dracu sa sar sau sa alerg ca unu de 1.80 ? Dupa ce mama dracului sunt facute normele alea? Asa si eu pot sa cer ca toti elevii sa fie testati la …pictura, ca daca eu pot, si restu tre’ sa poata, nu ?
Cu toate astea, as baga inca vreo 3-4 ore de sport pe sapt, mai ales in liceu. Dar sa se predea notiuni de nutritie, sanatate…etc, cultura sportului si binefacerile lui… Sau elevii sa fie incrisi intr-un club sportiv si aia sa fie baza, nu 50 de minute de frecush aiurea. Dar cand unui prof tembel i se pune pata sa-i chinuie pe elevi la alergat rezistenta la 35 de grade… ce dracu sa-i faci ? Il prinzi si-l ….mangai finut pe ceafa 🙂
As scoate muzica si religia din program. Nu au ce cauta la liceu. Daca un copil are talent muzical, cu siguranta si-l descopera pana in gimnaziu, apoi poate urma un liceu de profil. Iar religia… interzisa. Sau in cel mai rau caz, sa se predea istoria religiilor.
Iar cu bacul profesional / bacul pt faculta, e simplu: daca peste o vreme un “profesional” vrea sa dea la faculta, ar trebui sa se poate da o diferenta de examinare si sa i se schimbe diploma…sau sau primeasca inca una. Ce-i asa greu ?Ai diploma A, mergi la meserii. Ai modelul A + B, ai dreptu sa mergi si mai departe.