Am fost în piață, să îmi iau căpșuni și cireșe. Pentru copii, desigur.
Piața e plină cu cireșe la 6 lei. În câteva locuri, cireșe la 12 lei. Întreb și eu, ca prostu’, de ce cireșele alea, cu nimic diferite de celelalte, costă 12 lei.

– Păi sunt cireșe de Hotărani, domnu’, cireșe românești, de la noi de la țară.
– Și de ce sunt mai scumpe?
– Pentru că sunt românești.

Deci să recapitulăm.
Cireșele din Spania sunt culese de țăranul spaniol, sortate, trimise la depozit, ambalate, depozitate, refrigerate, transportate în românia, depozitate iarăși, manipulate de oameni și vândute en-gros. Ajung în piață la prețul de 6 lei kilogram, preț care se pare că asigură un profit decent cioropinei întreprinzătorului care le vinde.

Cireșele din românia sunt culese la Hotărani și aduse în piață. Preț final, 12 lei, pentru că sunt aduse de la Hotărani. Țăranul oricum nu e mulțumit de profit și dă vina pe toată lumea pentru așa zisa lui sărăcie, după care se duce la birtul din Hotărani și bea o cinzeacă, înainte de a-și viola mătușa, cu toată dragostea și respectul

Serios, eu nu cumpăr în mod normal de la țiganii din piață, dar când văd faze de astea, cumpăr doar de dragul de a-l vedea pe țăranul de Hotărani cum moare cu cireșele putrede în brațe.

În altă ordine de idei, așa a lăsat Marele Monstru de Spaghete să se mănânce căpșunile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

77 comentarii Adaugă comentariu

  1. E ironic pentru că și alea din Spania sunt culese de români…

    • #2

      Doar căpșunile.

    • #3

      Ciresele or fi de moldoveni?!

    • #4

      Am citit Cireșarii, dar nu-mi amintesc dacă erau moldoveni. Însă în Spania sigur nu erau.

  2. #5

    “Am fost în piață, să îmi iau căpșuni și cireșe. Pentru copii, desigur.”
    de ce “desigur”? adultii fac cancer de la fructe?
    in rest, as zice ca e o mafie a pietelor, dar e o mafie unicelulara si unineuronala… unica idee despre profit e sa dai scump, ca se poate. punct.

    • #6

      ai vrut să pui trei puncte de suspensie la final?

  3. #7

    Pe acelasi sistem lucreaza si Dacia, daca o cumperi din Romania e mai scumpa decat daca o cumperi din Franta :)))

    • #8

      Drumuri, garantie, costuri, tva… Aia din franta e făcută in Maroc.

  4. la ciresele din Spania fac profit vreo 5 intermediari si 3 transportatori… si tot sunt 6 lei…

    • #10

      basca jumate din pretul lor e spaga…

    • #11

      Pentru ca fac profit la volum mare. Peste tot in lume produsele locale sunt mai scumpe pentru ca nu fac profit la volum mare. Cate despre profitul a 5 intermediari si 3 transportatori nu cred, ai exagerat dar la fel de exagerat e si pretul dublu pentru produsele locale. In general produsele locale sunt mai scumpe cu 10 – 50% nu cu 100%. Niste lacomi care se complac in a se plange si spera sa faca profit din din munca putina. “Nu se merita domnul meu sa lucru pentru mai putin”.

      Taranul roman moare din refuzul tranzitiei la tehnologie, a politicilor agricole infecte din romania si EU si a mentalitatilor comuniste. Sa-i fie tarana usoara. Din moartea lui o sa apara noul taran, deschis la tehnologie pentru ca gata, nu putem fi toti experti social media si cumpara smartphonuri fara ca nimeni sa nu mai produca mancare.

    • #12

      @George, incearca tu sa-l convingi ca tehnologie si politici europene si sa-mi zici ce-ai reusit.
      Taranul roman, ala de 25-30-35 de ani poate c-ar vrea si el ce zici tu, dar ii zice tac-su-mare “ba, nu faci d-astea cand o sa fi in curtea ta”.
      Si, ca idee, un dosar pt fonduri europene iti mananca ficatii si neuronii.

    • #13

      Voiam sa zic “incearca sa-l convingi pe tataie”.

  5. #14

    Am impresia ca fructele si legumele din import sunt “scutite” de taxe si impozite, pentru ca baietii destepti sunt conectati la ce intra in tara. 12 ron pentru 1kg de cirese proaspete nu mi se pare un scor mare. Satul si taranul roman mor din cauza aberatiilor din legislatie si a mafiei importurilor. Eu caut produse autohtone indiferent de pret.

    • #15

      HAHA

    • #16

      haha square

    • #17

      “12 ron pentru 1kg de cirese proaspete nu mi se pare un scor mare”.

      Numai bogatani comenteaza pe aici.

    • #18

      Spania nu e import. Nimic din UE nu are taxe de import, pentru ca nu reprezinta import. Nu are nicio legatura cu baieti destepti.

    • #19

      Ba da, este import. Faptul ca nu ti se ia o taxa pentru ca te caci, nu inseamna ca nu te caci.

    • #20

      Daca pretul nu are fi dublu ar avea sens ce spui tu. Exista mafia importurilor si fiscalitate favorabila celor care stiu sa fenteze legal dar producatori locali sunt mai nesimtiti decat toata mafia importurilor.

    • #21

      Grecii prefera sa cumpere juma sau sfert de miel de pe piata locala, decat sa cumpere miel de import mai ieftin. Pentru ca ei zic ca ii mai bun dar cred ca mai e ceva la mijloc, tin la producatorii lor.
      Pietarii cu peste prefera sa-l arunce decat sa-i scada pretul si sa strice piata. Aici ii laudam daca il donau in schimb saracilor. Mi-o spus un prieten care lucreaza in domeniul acesta, pe insula Creta.

      Probabil ca exista si producatori nesimtiti dar nici nu sunt sprijiniti.
      Pentru ca producatorul sa castige trebuie sa existe un lant bine facut: prducator-intermediari-vanzator. Trebuie sa existe o bursa a preturilor, o legislatie si o fiscalitate normala si transparenta.
      Producatorul trebuie sa produca si nu sa umble dupa acte si prin piete.
      Eu asa vad lucrurile.

    • #22

      Sunt si mai sentimentalist pentru ca sunt printre fericitii care si-au petrecut copilaria la bunici la tara, veri intregi. Stiu cu ce sa mananca munca campului si am un respect enorm pentru tarani.

  6. #23

    mi-ai facut pofta de capsuni. Traducerea e urmatoarea la ce ti-o zis vanzatorul: esti prost, cumpara, ai bani oricum si esti un prost, cumpara odata sa imi vand marfa. Si romanii sunt cam prosti nu pentru ca ar da mai multi bani pe un produs, dar cum aud ca e romanesc pun botul, de parca Romania e asul de pica din pachetul de poker.

  7. Nu cred ca vrea nimeni sa stie cam cum cat se preia un kilogram de cirese/struguri/lapte de la micii producatori, aia care nu au livezi de zeci de hectare si masini cisterna la usa grajdului.

    Ar fi uimitor de aflat ca un kg de lapte e 80 de bani (dupa preluare e extrasa smantana si vandut sub forma de liuliurca dietetica pentru proaste) sau unul de struguri 60 de bani?

    Nu e vina taranului ca generalizare. Nu cred ca aveati in fata la taraba decat un alt intermediar, fie el si taranizat pentru autenticitate!

  8. #25

    Alt exemplu mai misto, kiwi. Kiwi e in jur de 6 lei kg, produs, ambalat, transportat din Noua Zeelanda.

    Nu creste in Romania, de asta e misto comparatia. Cu toate acestea, aprope nici un fruct autohton nu reuseste sa egaleze ca pret kiwi. Exceptie fac merele, si nu tot timpul. Asta ca idee a productivitatii muncii din mirificul sat romanesc.

    Avand in vedere ca sunt produse partial substituibile, de ce as cumpara cirese/capsuni/pere/struguri romanesti? Rezultatul e ca in cele din urma le va vinde cu 50bani kg catre un procesator, asta daca ii da atat de mult pentru ca e un deranj si pentru procesator sa umble din poarta in poarta pentru cateva sute de kg de cap.

    • #26

      Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.(wiki)

    • #27

      … si s-au facut incercari chiar si in Romania, la Ostrov daca nu ma insel.

    • #28

      dem fapt se pare ca exista ceva plantatie de kiwi cu un soi aclimatgizat undeva prin Dobrogea. era o emisiune Romania te iubesc pe tema asta. ziceau acolo ca o asemenea plantatie intra pe rod cam in 5-6 ani. emisiunea parca am vazut-o acum 3 ani. mai rezist un pic sa vedem daca teoria de mai sus e valida 🙂

  9. Pai țăranul are impresia ca doar el a muncit pentru cireșele alea.
    avantajul lui r ca poate îi trage o ciresata dacă nu le vinde.

    Off: Arhi, cum se numește pluginul ăla care arata ușerului câte comentarii are?

  10. #30

    buba e faptul ca procesul ala amintit de proprietarul stabilimentului, respectiv cel de refrigerare lipseste. in felul asta, taranul de la Hotarani pune 12 lei pe kil pentru ca mai mult de jumatate din cirese se strica. iar el trebuie sa le culeaga ca le omoara ploile sau graurii. asa ca e mai simplu sa arunce in loc sa se asocieze cu alti producatori, sa faca un proiect cu bani de la UE si sa faca un depozit de frig la Hotarani. plm. responsabilitati si alte alea. greu.

  11. #31

    Chiar și așa, tot sunt mai ieftine decât o „salată la cutie”!

    Cinșpe lei o salată…

    • #32

      Nu zic ca e ieftin, da plm, 18 lei 5 jumatati de aripi cu o mana de cartofi si un suc la dozator… aa, am uitat, senzatiile tari din dimineata urmatoare fac diferenta. Si totusi mai mananc… hmm

  12. Ultima faza: am auzit ca burtosii cu ceafa groasa de prin piete, aka intermediarii, “angajeaza” batrani de prin satele limitrofe sa le vanda produsele la taraba. sa para produse autentice produse de ei. le dau cativa lei pe zi…

    • #34

      Chestia asta se intampla de multa vreme, prinde la corporatistii din Pipera care vor sa cumpere produse “eco”. LOL.

    • #35

      Eu ma intreb cum pot fi atat de fudului cei care cumpara. Sau sunt o generatie care n-au vazut si gustat in viata lor o rosie din gradina, un pui crescut in curte, o miere de salcam adevarata ?

    • #36

      Nu toată lumea are bunici la țară.

  13. #37

    Ce e aia cinzeacă? E cumva un regionalism de la voi din sud?
    La noi în Moldova se zice cinsuteacă.

    • #38

      Cu cat de indrepti spre rusia creste untatea de masura. Sigur nu-i spuneti cincilitreaca ?

  14. La ciresele din Romania au si viermii costul lor. “Asa sunt ele mai mici tanti, ca a fost seceta anul asta, dar sunt autohtone si nu se compara cu alte cirese”.
    Eu mananc cirese/capsuni din Spania si sunt foarte bune, nu observ vreo diferenta.

  15. #40

    Ai si nu ai dreptate. De ce nu ai? Pai…
    La parterul unei minunate cladiri de birouri din centrul preafrumoasei noastre capitale, unde prestez pentru viitorul familiei mele intr-o mutinationala, se gaseste un MI destul de mare. Unde ce sa vezi, aveau cirese romanesti (adica nici prea mari, nisci prea coapte, gustul inconfundabil mai degraba acrisor-amarui decit dulce). Stii la ce pret? Ca sa nu prelungesc suspansul, am sa-ti spun: nu la 12 lei kilogramul. Ci la… 11 lei si 99 de bani. Si sa-i vezi pe fratii de suferinta corporatisti ce se inghesuiau la cirese….
    Asa ca poate taranul ala o fi intrat si el intr-un MI, o fi vazut ca astia vind ce vinde el la pretul ala, si si-o fi zis cu obida: “da’ ce, eu sunt mai prost sa vind mai ieftin?”

  16. Domnu’ Cetin, da’ de care Hotărani vorbim?
    Hotărani de Olt?
    Hotărani de Mehedinți?
    Să ne hotărâm, zic.

  17. #43

    Cred ca iti lipseste cam 1 kg de zahar de pe capsunile alea.

  18. #44

    pai daca nu aveai decat 6 lei de nu nu ai luat doar duma de kil? doar sustineai economia romaneasca macar 🙂

  19. si cu mamaliguta! #calamamaacasa

  20. 12 lei e pentru saraci, acu juma’ de ora, in piata la Amzei erau 16 lei ciresele si 12 lei capsunile. Romanesti, evident. Aveau si niste pepeni romanesti, vinete, cred si mango si banane pe-acolo, toate de pe la Cucuietii din Deal. Da’ deh, zona de birouri, lume cu bani, de ce sa nu profitam?
    Ca paralela perpendiculara, aseara in piata la Gorjului erau 4-5 lei si ciresele, si capsunile.

  21. Pe criza asta politică, ar putea să ceară și mai mult!

  22. #51

    Cred ca ciresele romanesti sunt culese manual, iar cele spaniole asa youtu.be/25YhYagC15Q?t=5m13s

  23. #54

    Lol, al treilea an (nu stiu daca la rand) in care scrii despre pretul cireselor pe vremea asta. I am not disappoint :)))

  24. #55

    Si aia din Hotarani nu platesc nici TVA, nici macar 9%. Ma rog, nu ca la import s-ar plati prea des. Acum 10 zile, cele din import erau mai scumpe, cam 15 lei, fata de cele romanesti abia iesite (mici si aproape crude) care erau cam 10 lei.

  25. #56

    Eram odata in Piata Crangasi si vad pe o taraba mere cu doua preturi: o gramada la 1 leu/kg, a doua gramada la 2 lei/kg.
    Il intreb pe om care e diferenta intre ele.
    – Cumpara, si-ti spun dupa.
    – Da-mi doua kile asa, si doua kile din celelalte. Bun, acum am platit, spune-mi care e diferenta intre ele?
    – Nici una, fraierii cumpara la 2 lei.
    ———-
    Atat. 🙂

  26. #57

    Am cumparat ieri in Torino cirese italiene, 1 euro/kg.
    Fraieri italienii, nu stiu ce-i bun. De fapt… la ei “productie locala” inseamna chiar cirese italiene… 1 euro/kg.

  27. #58

    Pai cireșe de Hotărani, au trimise la plimbare prin Spania si automat cand s-au intors in Romania costau dublu. no?!

  28. #59

    produsele locale (nu cele produse la nivel industrial) sunt mai scumpe peste tot. legume, fructe, carne etc
    ciresele din Spania care-s vandute international sigur nu vin din curtea lui senior Fernandez sau din livada lui de mic agricultor.

  29. #60

    [info] Azi ciresele la supermarket (Olanda) sunt € 6 /Kg (sursa Grecia) si € 10 /Kg (sursa Franta). Asta vine vreo 25 de lei respectiv 42 de lei /Kg. Productie locala inca nu este.

  30. #64

    Boon, fara legatura cu subiectul:

    – 1 Kg de capsuni, spalate bine, taiate bucati,
    – 3 linguri de zahar,
    – 200 g de smantana,
    – 100g coniac fin (Metaxa 3 sau 7, nu Metaxa 5),

    Se amasteca binisor intr-un vas deshis la gura pana se topeste zaharul apoi se pune la rece cel putin 2 ore.

    Se serveste in pat cu nevasta rece….
    …puneti voi virgula 🙂

    Enjoy!

    • #65

      Pacat ca nu se pot atasa poze la comentarii..

    • #66

      de cat timp e nevasta-ta rece? creepy…

  31. Sint cirese si cirese. Pe un kil dintr-un anume soi din Bucovina as da oricind 25 lei…

    • #68

      Nevasta-mea e Bucovineanca…je stie! 😛

  32. Si ai mancat plastic cu forma de rosie..

  33. #70

    Mai bine cumparai jumatate de kg la 12 lei, tu chiar crezi ca spaniolii mananca cirese de 2 lei? Ciresele lor de 2 lei pleaca spre noi.

  34. #71

    ei na, si ce? voiai sa le vanda tot la 6 lei? probabil ca e cerere pentru soiul respectiv, daca nu s-ar vinde ar scadea pretul, ca a doua zi sunt deja fermentate … poate vrei si mercurial in piata!!!! 🙁

  35. #72

    Vino la Botosani! Cirese mari, dulci, romanești, doar 5 lei pe kg.
    Bonus: sunt si de post!

  36. #73

    tot ce ai sa cumperi tu de “import” este realizat intr-o fabrica/uzina/sera si gandita din start pentru productie superintensiva de produs X.
    si cand zic asta sa stai linistit ca el doreste profit maxim din investitie minima.
    deci timp cat mai scurt de coacere/sortare etc ce ziceai tu.

    cum crezi tu ca o sa mananci ceva sanatos cand rosia sau capsuna lor e fortata in draci si plina de stropeli si toate solutiile posibile. plus ca nu e naturala/bio. nimic nu e din comert bio. e hibridat si modificat cat de mult posibil.

    cum crezi tu ca organismul, sistemul tau digestiv recunoaste noua specie de orice bagi tu in tine?

    cel mai sigur, pune si planteaza in ghiveci o capsuna si uda planta sa vezi cu ochii tai ce inseamna miros si gust natural. sau baga un copac in pamant.
    diferenta sta in bani dar mai ale si in calitate. esti ceea ce mananci. si multi nu stiu ce mananca.

    tiganii din piata sunt niste intermediari slinosi, cartofari au fost si asa au sa moara. ia cartoafa cu 1 leu si ti-o vinde tie cu 2-3. nimic altceva.

    cand ai productie de mii de tone iti permiti sa dai ciresele si cu 3 lei numai sa scapi cat mai repede de ele.. marfa perisabila pana la urma.

    • #74

      dude, taranii arunca saci intregi de azotat peste plante, sa le forteze cresterea. cuneva v-a mintit ca la noi totul e natura si voios. nu e. iar cirese ce zici ca le face?

    • #75

      Asta e problema noastra, nu ne strofocam sa intelegem si sa gandim din diferite motive cum ar fi timpul. Modificarea genetica a semintelor merita dezbatuta mai serios decat stropitul cu chimicale. Iar prin modificarea genetica un lucru evident e modificarea gustului. Producatorii si-au dorit o productie cu aspect estetic frumos si dirabile si atunci au aplelaat la modificarea genetica si a cam disparut gustul, acum tot prin genetica se incearca si recuperarea gustului dar d.p.m.d.v nu le iese. Daca si cum ne afecteaza asta sanatatea nimeni nu stie asa ca nu e cazul sa luati de buna parerea doctorilor in orice pentru ca un studiu credibil ar implica o echipa de cercetatori in medicina, niste tatici in chimie, alti tatici in fizica particulelor si un sistem big data de acizitie globala a datelor. Astea sunt inca vise si vor mai fi inca ani buni. Voi numiti natural structuri moleculare ce au evoluat singure intr-un sistem fractal din incertitudine. Dar atomul de hidrogen nu este natural ca se gaseste in cantitate imensa in univers ? Particulele elementare nu sunt naturale ? Ok, spuneti ca doar anumite structuri formate “natural” sunt sanatoase, dar oare faptul ca omul a ajuns sa modifice genetic nu este tot o manifestare a evolutie naturale ? Nu totul este creat de legile naturale ale universului, incluzand aici si viata inteligenta si ultima generatie de chipset ? Eu vreau in primul rand gust bun si decenta in cresterea animalelor, as prefera carne produsa in laborator. Eu sunt pentru consumul legumelor si fructelor cu gust macar decent si a produselor ce respecta viata macar la nivel decent. Ouale, carnea de pui si lactatele le cumpar de la un producator local caruia chiar i-am vizitat una din ferme, sper sa nu ma insel, dar strict in cazul asta prefer sa platesc cu 50% mai mult pe produsele lui. In cazul legumelor, gasesti seminte nemodificate si soiuri bune doar rar, e ceva banca de seminte, dar taranul zau le cumpara modificate, ca-s mai ieftine, iar tu nu pari genul care sa aiba gradina lui si nici nu cred ca-ti iei seminte nemodificate si soi bun.

    • #76

      Dudes, pe planta o doare la belengher daca azotatul e din caca de vaca sau alte excremente sau din sinteza chimica. Moleculele sunt identice. Pe unele soluri e musai sa pui pentru ca altfel creste exact belengherul. Azotatul si in general ingrasamintele nu se acumuleaza in fructe, planta isi suge cat are nevoie din sol. Asa ca nu o mai tot frecati cu ingrasamintele, alea nu au nici o treaba.
      Partea a doua, cu pesticidele si alte porcarii, aia da. Ca nu poti stii daca giolgaii care le-au cules au respectat timpul de asteptare pentru ca pesticidele sa se descopula si sa poti manca planta. Cu astea e problema.