Au apărut ca ciupercile după ploaie în online. Ei sunt cei ce te învaţă cum să conduci grupurile de oameni. Cum să fii ferm, cum să ştii să dai dispoziţii dure, cum să îţi preiei controlul propriei vieţi.

Mi se pare cea mai haioasă chestie ever. Hai la mine, dă-mi bani şi te voi învăţa cum e să fii lider.
Meh, liderii adevăraţi se nasc lideri. Din copilărie îi vei recunoaşte, ei sunt cei ce preiau iniţiativa tot timpul, ei sunt cei spre care se îndreaptă privirile când grupul de grădiniţă dă de greu.

Fraierul ăla care se duce şi plăteşte o căciulă de bani ca să fie învăţat cum e să fii lider, nu e şi nu va fi niciodată lider.
E doar un fraier.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

67 comentarii Adaugă comentariu

  1. Touche, din toate punctele de vedere.

  2. Asta ar fi una, iar a doua este următoarea:
    – frate, tu eşti lider, da? Da. Atunci ce dracu cauţi să fi angajat ca trainer pe un salariu de nimic. Du-te prietene şi arată-ţi forţele! Condu firme, companii, multinaţionale, fă oamenii să vină după tine, că de aia eşti lider.
    Să-mi iau un videoproiector şi să citesc nişte slideuri în faţa a 20 de oameni pot şi eu.

  3. #3

    au, eu mor pe astia. azi e conferinta de leadership a domnului cutzunberg caltenberg, costa doar 500 de euro participarea. cutzunberg pleaca mai bogat cu 100 000 iar vacile din sala au impresia ca au devenit brus napolioane

  4. Asta e regula economiei de piata. Unde exista cerere apare si oferta 🙄
    O gramada de indivizi vor sa conduca si ei ceva. Sa castige mai multi bani. Ina cel moment ei confunda leadership-ul cu managementul si cauta sa “invete”.
    Aici apare intreprinzatorul (a se citi jnapanul) care pretinde ca “ii invata el ce si cum”.
    Nimic nou sub soare, nimic extraordinar. Inlocuieste termenul “leadership” cu orice altceva si vezi cum in istoria umanitatii unii au prosperat, iar altii au plati facturile. 😀

  5. Ai dreptate, multi se duc degeaba, se duc vaci si se intorc boi. Insa exista un mic procent din cei care merg la genul asta de intalniri care chiar au in sange leadershipul si ma gandesc ca pt ei e benefic sa invete sa il puna mai bine in practica. Da’ pana mea nu dai 500 de euro pe asa ceva.. Eu personal nu as da, mai ales daca nu stiu nici macar cine e si deci nu m-a influentat ca leader.

  6. Vechi proverb românesc: dacă te crezi leader, iar când te uiţi în spatele tău, nu te urmează nimeni, înseamnă că ai ieşit la o plimbare.

    • #8

      Eh, fiecare din noi e lider când stă la coadă primul… chiar și ultimul, la un moment dat, ajunge lider…

  7. Circula o poveste pe net care se potriveste perfect 🙂

    Intr-o zi, plimbandu-se prin padure, un om gasi un pui de vultur de abia iesit din gaoace. Dandu-si seama ca daca l-ar fi lasat acolo, singur si parasit, l-ar fi condamnat la moarte sigura, omul lua puiul acasa si-l puse intr-un cotet, impreuna cu niste pui de gaina.

    Puiul de vultur crescu alaturi de acestia si, bineinteles, invata sa se poarte ca o gaina: scormonea pamantul pentru a gasi viermi si insecte, manca semintele pe care i le dadea stapanul, cloncanea si cotcodacea, iar daca batea din aripi nu se ridica mai mult de cateva zeci de centimetri.

    Au trecut astfel cateva luni, timp in care vulturul nu se indoi nicio clipa ca locul lui ar fi altundeva decat in curtea stapanului, printre celelalte gaini. Mai mult, era convins ca el insusi este o gaina.

    Pana cand, intr-o zi, privind spre cerul albastru si fara nori, vazu un alt vultur planand maiestuos, aproape fara a-si misca aripile robuste.

    Vulturul a inteles dintr-o data care este adevarata lui natura. Si-a dat seama ca nu exista obstacole care sa-l impiedice sa zboare, in afara de cele din mintea lui, si, dupa cateva tentative, s-a ridicat in zbor spre infinit, intr-adevar liber.

    Dupa ce au vazut ca fostul lor tovaras de joaca si de seminte si-a luat zborul, pierzadu-se in imensitatea cerului, multe din gaini au devenit constiente de trista lor situatie si au inceput sa viseze sa devina vulturi.

    Incepura sa circule, la inceput aproape clandestin, apoi mai deschis, niste filosofii ciudate care argumentau ca fiecare gaina avea inauntrul sau un vultur care astepta sa fie eliberat. “Conditia de gaina nu este decat rezultatul unor credinte limitante”, sustineau niste gaini-profete, “schimbati credintele, si cerul va fi al vostru”.

    Aparusera tot felul de carti in domeniu, cu titluri gen “Cum sa devii un vultur in 30 de zile”, “Vulturocibernetica “, “Analiza vulturactionala” , “Minunile zborului”, “Declanseaza vulturul din tine” samd.

    Pentru cei care aveau bani de cheltuit, aparusera si seminarii (de Programare Gainolingvistica) si cursuri audio si video, unde se invata cum sa vizualizezi lumea vazuta de sus, cum sa recunosti sunetele celorlalte pasari (sa te pui in rapport), cum sa percepi senzatia vantului in aripile tale (condita de vultur nu poate fi atinsa fara concentrare asupra canalelor senzoriale potrivite).

    Mai interesant, aparuse si o metoda de analiza (gainogramma), care depista 9 feluri de a fi gaina, si in consecinta 9 drumuri diferite spre a deveni vultur. Aparusera si niste tehnici, cum ar fi Echilibrul Gainoemotional si CFT (chicken freedom technique), care te invatau ce se intampla daca apesi pe niste puncte de pe cap si piept spunand “Iubesc si respect aripile mele”, si anume ca iti va trece frica de inaltime (principalul obstacol in drumul de dezvoltare spre conditia de vultur).

    O gaina mai intreprinzatoare decat celelalte puse la cale un sistem de multi-level marketing care consta intr-un complex sistem de puncte care se obtineau vanzand cursuri si seminarii celorlate gaini, argumentand ca ridicarea in ierarhia sistemului era metoda cea mai sigura pentru a se apropria de starea de vultur.

    Cine frecventa un numar suficient de cursuri putea sa devina “gainocoach certificat”, si ii ajuta pe ceilalti sa mearga mai rapid pe drumul dezvoltarii.

    Nu e nevoie sa spun ca atunci cand cineva, in lipsa totala a unor rezultate concrete, isi exprima indoielile asupra sensului pe care l-ar avea toata treaba asta, era imediat acuzat – din partea celor mai exaltati si convinsi – ca este stapanit de credinte limintante si blocat de gandul negativ.

    Mai ales, i se repeta in continuu: “Aminteste-ti de fostul nostru tovaras, care dupa o viata de gaina a putut sa zboare; pune angajament si credinta, si o sa reusesti si tu.

    “Ultimele stiri din cotet imi confirma ca niste gaini s-au imbogatit, altele tot cauta tehnica potrivita pentru a se ridica in zbor, si altele asteapta venirea Marelui Gaina care ii va scoate din conditia lor.

    Din cate am aflat, nimeni dintre ei nu s-a mai ridicat de la pamant mai mult decat niste zeci de centrimetri.

  8. Aceeași care se cred mari manageri și inspectori în resurse umane în offline. Niște ratați.

    – Conform regulilor din management, am dreptul si uzez de el, prin acest email, Claudiu, iti adresez primul avertisment verbal pentru conduita daunatoare la locul de munca fata de colegi. In urmatoarele sase luni daca se repeta aceasta situatie iti voi face in avertisment scris cu propunere de penalizare din salar.” – asta pentru că mi-am permis să-l contrazic pe marele coleg.

    Mari lideri lingăi care nu știu lega o propoziție…ce să mai zic de gramatică. După ce probabil voi termina cu actualul loc de muncă voi publica un întreg serial.. momentan e la DRAFTS.

  9. Si mai ciudat e ca lumea se inghesuie sa isi cumpere carti de management. Daca nu au bani de titluri scumpe, multi dintre aşa-zisii lideri prefera cartile oferite bonus moca pe langa ziarele economice. Frate, toti vor sa ajunga sefi, iar pentru palmasi o sa importam niste chinezoi sau o mana de indieni.

  10. #15

    @claudiu: “Aceeași care se cred mari manageri” si “ce să mai zic de gramatică”? 🙂 typo, asta e!

  11. #17

    deci, daca nu e cu suparare,am si io o opinie.
    asa e, liderii se nasc. numai ca, dupa ce ai reusit sa te nasti un mare lider, ar fi bine pentru tine sa mai si inveti putin cum e treaba cu lidershipul. nu totul tine de instinct, mai trebuie sa si inveti cum sa comunici, cum sa organizezi, cum sa manipulezi, cum sa faci fata unor crize in interiorul grupului pe care il conduci – chestii d-astea – si mai sunt o gramada de lucruri de invatat. altfel e posibil sa si mori un mare lider care defapt nu a condus nimic in viata lui.
    cred ca cei care se bazeaza doar pe marele talent de lider nascut intr-un final vor esua. e doar o chestiune de timp.
    parerea mea.

    • #18

      @PCH: chestiile aste deja le-ai invatat in facultate. daca nu, inseamna ca ai o problema. te rog sa nu imi spui ca ipochimenii astia care plimba pps-uri sunt mai buni decat profesorii de management si comunicare, ca ar fi ilar

    • #19

      nu, nici vorba, nu vreau sa zic asta. doar ca daca esti un lider innascut nu inseamna ca esti un lider bun. mai e nevoie si de ceva studiu… de la facultate, de la alte cursuri, din carti, din viata. atit.

  12. Unii lideri se nasc, altii se formeaza.

    E ca si cum ai zice ca exista doar bloggeri care s-au nascut sa fie bloggeri si restu sunt fraieri 🙂

  13. Acelasi fenomen se vede si in cazul numeroaselor cursuri/training-uri/scoli de “antreprenoriat”.

  14. #22

    Da, asa este probabil il alte tari. La noi posturile de conducere sunt mostenite. 😉

  15. Astia care te invata cum e sa fii lider automat ca ei sunt lideri deja. Acum stau si ma gandesc ca ei s-au saturat sa fie lideri si acum vor sa fie lideri liderilor. Asta e buna, sa ma invete cineva sa fiu lider, si sa il si platesc ? Liderii se nasc sau se formeaza din copilarie.

  16. era o reclama candva cu o “turma” de masini ce urmau un elefant si scria mare: Follow the leader! 😀

  17. #25

    comentariile articolului m-au convis. De maine vreau sa fiu presedinte la asociatia de locatari. Leadership ftw

  18. Decat sa dai banii pe curs, mai bine te uiti fumat la filmul 300 si tragi concluziile de acolo :mrgreen:

  19. #27

    corect, da pe-aia ca succesul e 1% inspiratie (talent cu care te nasti) si 99% transpiratie o stiati voi astia mari teoreticieni ai vorbelor goale?

  20. Nu stii cum e in rromania
    E peste tot numa “experti” mai tari decat astia cu leadershipu mi se par astia cu “work shopuri de SEDUCTIE”(cateva sute de euro si e lume care se duce … cat de trist sa fii ? )

  21. Bai, stii care e faza amuzanta? In viata mea nu am reusit sa tin un creion in mana. Daca ma apucam sa iti desenez o rata, imi iesea crocodil. Nici la culori nu aveam talent prea mare, sa nu-ti povestesc ce combinatii de toale puneam pe mine. Cu toate astea, eu de la 15-16 ani voiam sa fac site-uri. Mintea mea e croita mai mult pe partea matematica decat pe cea artistica. Prietenii si parintii incercau sa-mi explice, ca pentru a face site-uri ai nevoie de talent, ca e mai bine sa ma indrept spre o meserie care mi se potriveste. O vreme i-am crezut. Dupa care m-am maturizat si am inceput sa nu-i mai cred. Si uite asa am descoperit ca ochiul se educa, talentul se invata iar designul tine mult mai mult de logica decat de talent nativ.
    Cam asa ma gandesc eu ca sta treaba si cu leadershipu’ . Noi suntem o natie care inoata in idei preconcepute – “talentul este innascut, nu se formeaza”, “femeia dupa 30 de ani e degeaba”, “o data in an e craciunul asa ca hai sa crapam de mancare si bautura”, “daca ai IQ mare inseamna automat ca reusesti in viata”, “da la facultate ca sa ai un job mai bine platit” – si multe multe altele. Cu cat ai o colectie mai bogata de idei din astea, cu atat esti mai jos pe scara evolutiei (ca popor, nu neaparat ca individ)

  22. #30

    Arhi, ai şi n-ai dreptate. Evident, de la grădiniţă recunoşti liderii înnăscuţi, pe care îi simţi din prima. Dar imaginează-ţi scenariul ăsta: o firmă de IT, un tip modest, rezervat, foarte muncitor şi deloc prost, ajunge după 2-3 ani să primească o echipă în coordonare. Toate bune şi frumoase, lucrurile merg şi mai bine, doar că asta duce ca şefii să-i mai dea 1/2/3 echipe şi practic devine manager. Uite, în cazuri din astea foloseşte pregătirea de “lider”. Două chestii: (1) e o decizie de căcat să pui un inginer bun să fie manager (2) oamenii care propovăduiesc leadership-ul şi programele care te fac un manager/lider/păstor/etc bun sunt cele mai mari căcaturi posibile, bineînţeles cu unele excepţii (sunt cărţi bune în domeniu).
    Şi pentru că văd că am divagat, vroiam să zic că nu ai dreptate în sensul în care există şi lideri care ajung lideri prin forţe proprii – a se citi multă muncă.
    Cheers!

  23. Arhi la faza cu “inveti in facultate” m-ai facut sa rad =)) Nu se invata la facultate chestii dinastea. La scoala si facultate inveti cum sa fii cel mai bun angajat. Cat despre profesori sa nu mai vorbim. Foarte putini profesori sunt intr-adevar valorosi.

    La faza cu liderii sa zicem ca ai dreptate intr-un fel, dar sunt si lideri care au nevoie de “un picior in fund” asa cum sunt si sportivi “care au nevoie de un pic de ajutor” ca dupaia sunt cei mai buni. Nu trebuie fii atat de dur pentru ca nu-i cunosti pe toti in parte.

    Tu ce ai alege? Cel mai bun manager? Sau cel mai bun lider? Eu as alege amandoua. Te las sa afli de ce.

  24. A, si inca ceva: invatarea continua nu mi se pare prostie. Fie ca alegi sa inveti sa cosi chiloti sau sa duci in pat femeile, sau sa fii lider, e mult mai bine decat sa stai cu mana-n fund si sa puti a autosuficienta :)))))

  25. #33

    Mai, liderii despre care vorbiti aici sunt ca bloggerii care fac 10$/ luna din adsense si dau lectii de blogging.

    Insa in leadership, ca in oricare alt domeniu, sunt si fraieri, si jmecheri care ii tepuiesc pe fraieri (cum punctezi in articol), si mai sunt si unii care chiar stiu cu ce se mananca domeniul asta.

    Aia care stiu au companiile lor, sau conduc alte companii, si fac asta de ani buni avand rezultate concrete. Rezultate concrete insemnand scaderea fluctuatiei de personal, dezvoltarea oamenilor, cresterea vanzarilor, profitului, etc, atat pentru firmele in care lucreaza cat si pentru clienti.

    Revenind la articolul tau si la comentarii, observ ca in discutie e pusa doar o singura perspectiva: aia cu fraierii si cu jmecherii. E ca si cum as zice despre toti bloggerii ca sunt ordinari si fac 10$/luna fara sa tin cont si sa ma documentez ca sunt unii care chiar stiu ce fac, au rezultate si castiga bani buni in domeniul asta.

  26. Partial ai dreptate dar,

    Este adevarat caci liderii au aptitudinea aceasta de a coagula grupuri, de a aduna oameni in jurul lor sau de a influenta deciziile celorlalti. Dar asta nu inseamna ca o fac bine. Pur si simplu au darul acesta dar o pot face prost si oamenii ii urmeaza pe acestia.

    Cei ce merg la aceste conferinte nu sunt fraieri niciodata, doar daca nu au talentul innascut o fac aproape degeaba. Tot degeaba sa fii lider si sa duci oamenii in directii proaste.

    Basescu e lider? Hitler a fost lider? Miron Cozma a fost lider?

    Scopul conferintelor este de a da principii sanatoase celor care chiar pot face ceva cu ele. Cel putin la cele la care am fost eu.

  27. #35

    Sunt unii baieti, care plimba slide-urile respective, intr-un scop bun. Personal, am intalnit oameni foarte capabili, vorbim de traineri, care au reusit sa transmita lucruri noi catre mine si de la care am avut ce invata. Bineinteles ca am pus si in aplicare ceea ce am invatat si mi-a folosit. Am intalnit si profesorii de comunicare despre care vorbeste @Arhi, in comentariile de mai sus si intr-adevar, la modul general nu suporta comparatia. Depinde, din punctul meu de vedere, daca trainerul respectiv stie sa isi faca treaba bine sau nu. Daca e un lache, platit sa plimbe slide-ul si sa citeasca de pe el, plm, jet afara si fa-te casier la market, daca e un om scolit in arta comunicarii, psihologiei etc… poate fi un trainer bun.
    Chiar si trainerii in domeniile tehnice, necesita, aceeasi pregatire si pe partea de comunicare.
    Eu am sustinut cateva training-uri pt persoane entry-level, iar rezultatele cursurilor respective le-am regasit in rezultatele bune ale muncii prestate. E drept, tine si de omul care participa la un astfel de training. Insa, eu vreau sa cred ca i-am invatat ceva bun.

  28. hai sa-ti povestesc o intamplare: in 2010 in vara, imi cautam un loc de munca. si-am dat anunt pe ejobs si pe bestjobs. m-au sunat tot felul de oameni ca sa lucrez pt ei. cei mai tari mi s-au parut unii care ma puneau sa vand aspiratoare de 3000 de euro bucata dar cireasa de pe tort a fost cand m-a sunat un ungur, sa ma duc sa ma intalnesc cu el la hotel andy de langa gara de nord sa-mi spuna ce oferta are. ma duc ca prostu’, si care era marea lui oferta: pt suma de doar 250 de lei, platiti in avans, particip ziua urmatoare la un moloz de seminar, ce urmeaza sa dureze 3 zile. dupa 3 zile, trebuie sa fac o prezentare, iar daca prezentarea este buna, pot sa intru in echipa lor, si sa-mi dezvolt sigur propria afacere. daca aduc un prieten, eu platesc doar 150 de lei, si deja plec de pe o treapta superioara in cariera. uite la ce oportunitate am dat cu picioru’.

  29. Liderii se nasc, nu se formeaza. Managerii se formeaza. Asta se invata inclusiv la aceste cursuri. Cursurile astea sunt niste povesti si te pot ajuta cum sa procedezi intr-o situatie anume. Ca ai dat sau nu banii pe fereastra este la latitudinea fiecaruia.

  30. #38

    Liderii se formeaza singuri pentru ca sunt lideri

  31. #39

    sunt comparabili cu aia de te invata “arta seductiei”.
    Treaba e foarte simpla: ori ai coaie ori nu le ai.

  32. #40

    Romanii inca sint naivi si pun botul la “specialistii” astia.
    Puneti intrebarea urmatoare specialistilor: Daca esti asa mare leader de ce nu esti un CEO ce face milionul de $ anual in loc sa pierzi vremea vorbind la fraieri?
    Adevarul e ca pina la urma e doar o meserie de dat din gura cum e cea de motivational speaker.
    Majoritatea nu spun nimic nou dar o spun intr-un fel care te face sa te simti bine si sa crezi ca banii platiti nu sint degeaba chiar daca 2-3 saptamini mai tirziu habar nu ai ce s-a discutat dar stii ca a fost frumos. Cam asta e esenta acestor palavragii. Pentru corporatii au tarife piperate insa cei care vorbesc despre cum sa-ti cresti copilul sau cum sa-ti dresezi catelul o fac pentru 10-20$.

  33. eu stiu una simpla… nu-i prost cine cere, e prost cel care da.
    daca eu vin la tine si-ti cer 1000 de euro pe un ou de gaina din care-ti spun ca se va iesi un spiridus daca-l tii 3 zile sa sub-brat… imi dai 1000 de euro? nu. ca nu esti prost.
    dar daca cumva esti… n-oi fi eu mai prost ca tine sa nu-i iau!

  34. #42

    Mai exista o specie:
    Astia iti cer bani sa-ti trimita o carte ce te invata cum sa ajungi milionar. Iar tu trebuie sa platesti doar 10-20$ pentru shipping and handling. O nimica toata fata de milionul care te asteapta…
    Ce nu inteleg eu este faptul ca daca are reteta sa ajungi milionar, de ce nu o foloseste iar din profit tipareste si trimite gratuit cartile? ❓

  35. Arhi, “Even Michael Jordan had a coach”.

  36. #44

    2 cuvinte si-am plecat! Stii cum au ajuns lideri majoritatea liderilor-fiind lingusitori si pupincuristi cu oamenii din jurul lor-asa au urcat treapta dupa treapta!

  37. #45

    Asa ca mai bine stau la baza piramidei decat sa fiu in varf-dar cu ce pret ajungi in varf; facand compromis dupa compromis!

  38. #46

    Nu vreau sa ajung niciodata lider-stiti de ce; pentru ca nu am chef sa lucrez 12 ore pe zi si sa ignor familia-asa ca oricand o sa aleg familia in detrimentul banilor!

  39. #47

    @cutiuta-milei:da ai dat cu piciorul la o schema piramidala also known as MLM! Trebuia sa te duci! 🙂

  40. Playactive ceea ce zici tu face top manager-ul nu lider-ul. Incurci capra cu varza 😛

  41. Cursurile alea cre’ca-s targetate pe olteni. Ei vor sa fie lideri cu ORICE PRET 🙂

  42. cei cu ideea de “leadership” sunt de fapt lideroşmecheri, la care bun botul mulţi dintre noi.

  43. #52

    Sustin ca liderii se nasc lideri . E o prostie colosala sa crezi ca poti invata sa fii lider . La fel cum NU poti invata sa fii macho man ori femme fatale ..wtf ???!!!

    @ Mircea …..cum le stii tu pe toate ca un om mare !!!…..

  44. @ Isolda: Imi place ca te-ai prins: sint moldovean, iar Moldova dat tarii o groaza de oameni mari 🙂
    Sa-nteleg ca-ti place prazul?

  45. #54

    Da, Mircea …..esti un profund tu ….nu se indoieste nimeni de asta , stay chill !!!…
    A propos , tu-mi exemplifici perfect de ce exista celebra vorba ” Dragostea e oarba !”
    Mda…stiu c-o sa-ti pice fisa , doar esti un filozof .

  46. La noi la Moldova dupa “a propos” urmeaza doua puncte, nu virgula. Si nu, nu sînt nici filozof si nici filosof. Nu te cunosc, deci n-am idee daca si cît de orb a fost tatal tau, daca la asta te refereai.

  47. #56

    M-ai facut KO !!! ti-am zis io ca esti destept foc 🙂

    • #57

      pai si gata? tu, ditai olteanca focoasa, accepti mizerii de la un moldovean? scoate artileria si executa-l! renunti asa repede?
      bre, nici macar un scandal sanatos nu se mai poate in zilele astea…

    • #58

      @PCH: sunt de acord, a cedat prea repede. de fapt, ma gandeam ca asa o sa se intample. la urma urmei, este doar o femeie…

    • #59

      word again!

    • #60

      Haiosilor !!! 🙂
      Cel mai destept cedeaza primul ,zice-se . De altfel sunt sigura ca Eminescu ar plesni de mandrie sa-i auda si sa-i citeasca pe cei ca Mircea …..
      Oh, dulce Romanie ce bine ca nu mai stiu nimic de tine !!!

  48. sa mictionez pe ei cu tot cu lectiile lor. pana nu am tras 100 lei / om / greseala intr-o zi (pe bune) amenda pentru frecat menta nu am fost un lider. de cand sunt zbir sunt si lider. in rest numai de bine !

    p.s. de ce dracu’ sa dau bani la altii cand pot sa vin afumat la 6 dimineata acasa cu lautarii si sa ma duc cu nevasta (respectiv colega de manageriala) direct la birou. sa vezi ce-i lidereaza si-i manageriaza pe aia pe acolo de le merg fulgii ca oricum cu mine nu are ce vorbi, fiind respectiv palton.
    lectia asta am dat-o gratis. urmatoarele, tot asa scurte ca poeziile poetului din gara de nord tot pentru echivalentul a 100 x 100g vodka smirnoff

  49. Frumos spus! Nici eu nu o nimeream mai bine… Ce nu regasesc eu aici, in gandul lui arhi si in comentariile generate e un fapt de multe ori gresit inteles. In ciuda opiniei generale, leaderul nu este obligatoriu si un manager de succes. Dimpotriva, oameni mediocri, cu ambitie si pregatire (chiar toceala, cum era la scoala), sunt mult mai capabili, practic, sa conduca stralucit o companie (sau un grup de oameni).

    Leaderul are calitati ce ii servesc ca manager, insa sunt clar situatii in care un manager de succes nu este un adevarat leader. Exemple sunt numeroase, de oameni care, fara talent si stofa de leader ajung sa conduca (prin nepotism, de exemplu) mii de alti oameni care contribuie impreuna la o afacere de succes. Si afacerea merge, pentru ca trebuie sa fii cu adevarat retardat sa poti ingenunchia o afacere care merge daca ai bun simt si o minima pregatire de specialitate.

    Acest gen de oameni, ambitiosi, mediocri, tocilari, adicted to career, sunt tocmai publicul tinta al afacerilor in care se vinde leadership pe paine. De fapt, fiecare din noi isi viseaza sa fie un leader si, poate, multi dintre noi sunt leaderi chiar acum, fara ca macar sa realizeze acest lucru.

  50. #65

    un ex concret la ce spune Robert sunt lideri sindicali…..

  51. #66

    A fi lider inseamna a avea followeri – in ideea asta americanu` ar zice”Arhi is leading us towards new ideas”.

    Totusi, daca nu esti multumit de potentialii followeri poti avea stofa de lider si sa alegi sa nu imbraci costumul. Evident ca poti sa incerci sa-i modelezi si astia-s de obicei liderii vizionari – Gandhi, Martin Luther King Jr., Wangari Maathai. Sau poti sa il imbraci precum Danton, Churchill sau Hitler.

    Mircea zice bine dar nu complet, nu TOTI oltenii vor sa fie lideri cu orice pret. Poate unii-s mai putin vocali, poate se mai ghideaza si dupa alte principii, poate unii chiar isi considera semenii drept egali.

    “Leadership is a tool for a specific job”. Multi romanii il considera un fel de cleste-patent: e bun la orice, se potriveste oriunde si e bine sa-l ai la tine. De aia-s multe (s)cursuri si pps-uri, ca un cuvant imprumutat da bine in ochii necunoscatorilor.

    Daca vrei sa inveti te duci la un program nu la un curs si cele mai bune programe in RO le gasesti la case cu traditie gen CODECS si ERUDIO. De acolo nu e garantat ca vei iesi lider dar macar timpul petrecut in compania acelor oameni te va ajuta sa intelegi de ce nu vei deveni unul.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.