Mă gândeam să scriu un articol lung şi necitit de nimeni, cu spicuiri din noul cod al muncii şi cu exemplificări ale viitoarelor abuzuri, făcute cu legea în mână. Dacă acum sunt abuzuri, să vedeţi ce frumos o să fie când va fi perfect legal totul. Dar am realizat că mi se fâlfâie, voi aţi fost imberbii care v-aţi dus la alegeri cu băsescu în inimi, că doar `dacă votam pe altcineva, era mai bine`? Aşa că vă meritaţi soarta de tarzi şi aia e.

Ce e profund mişto şi va afecta chiar tot fraierul, va fi relaţia contractuală cu băncile. Pentru că băncile nu dau împrumuturi angajaţilor pe perioadă determinată, sau daca dau, dau doar pe perioada contractului de munca, lucru dealtfel normal, dacă eu îi duc contract de muncă pe perioadă de 24 de luni şi vreau credit pe 5 ani, ce îi dă băncii certitudinea că eu peste 2 ani voi mai avea job?

Aţi votat marinari, luaţi peste boc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

85 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu l-am studiat. Să știi că nu e chiar așa de drastic acest cod al muncii. Iar la chestia cu contractele pe perioadă determinată singura diferență este că până acum trebuia să ai un motiv suprem să faci un astfel de contract. De acum e mai ușor pentru angajatori să angajeze pe perioade determinate.
    Cu toate astea, contractele pe perioadă nedeterminată nu se desființează. În plus, un cod al muncii cu prevederi similare referitoare la contractele cu perioadă determinată e în toată Europa. La noi de ce n-ar fi?

  2. Deci da. Asta e cel mai inteligent lucru pe care am putut sa-l zic. Dar vorba aia: tot inainte.
    A, si eu vad lucrurile din postura de angajator.

  3. Asta cu bancile e un rau necesar…prea ne-am aruncat ca berbecii al credite…
    In rest ” Traiti bine! ” si sa munciti mult… si eventual neplatit

  4. #5

    nici nu l-am votat pe chior si tot muie mi-am luat.

  5. #6

    Pai pe logica asta,aia din SUA ar trebui sa nu ia nici unii imprumuturi de la banci ca acolo nici nu exista ideea macar de contract scris de munca!

    • #7

      Dansator » tot in state poti pune 10 ipoteci pe aceeasi casa. asta demonstreaza ce?

  6. mare păcat că nu l-ați votat pe vadimca tudor :)))

  7. #9

    Si faza cu bancile e nociva, de ce ?

    • #10

      mihai » pentru ca o economie se relanseaza doar daca bancile dau credite

    • Bre da io stiam ca o economie se lanseaza prin…. economii nu prin credite 😀 Asta cu creditele si cu consumul au incercat-o si americanii si nu le-a prea iesit. Ideea e sa consumi mai putin decat produci iar chestia asta nu poti s-o faci daca iti iei credit pentru plasma cand tu castigi 10 mil pe luna

  8. Si eu care credeam ca economia se relanseaza, atunci cand or sa inceapa baietii destepti sa fure ca o gagica virgina si nu ca Ciciolina cum fac acum!

  9. Mda, ine conducatoru’ si face o lege pentru angajatii de la stat care intr-adevar erau bagati in niste posturi poe viata., dar BOII nu se uita ca privatii/angajatorii/patronii, oricum isi dau angajatii afar de bunavoie si cand le vine lor pe chelie… asta ii mai lipsea angajatului roman care lucreaza la privat 10-12 ore pe zi… sa il auda cum ii spune… “Nu iti convine te pot zbura oricand!”. Am lucrat la nenea patronu’ cand nu i-a mai placut fata mea a facut ce a facut si in 2-3 luni m-a zburat.
    Multumim conducatori iubiti!
    P.S. Chiar daca nu ar fi facut poate nici el o treaba buna, sunt mandru ca am pus stampila pe GEOANA.

  10. #14

    Ce-are a face Băsescu cu codul muncii? Contractele pe perioadă determinată se practică şi-n alte părţi (de exemplu eu am aşa ceva) şi n-a murit nimeni.

  11. Eu cred ca nu plangi de mila cui trebuie. In cazul asta de fapt nu e nimeni de plans:
    – aia care vor sa munceasca vor munci ca si pana acum
    – bancile vor gasi calea sa ofere credite, ca doar din asta castiga, nu se vor impiedica de niste hartii. Cu ce o ajuta pe banca faptul ca prietena mea si iubitul ei s-au angajat in 2007 la un credit ipotecar si si-au luat casa, iar acum ea e fara job (deh, criza) iar iubitul are salariul diminuat? Amandoi aveau contracte pe perioada nedeterminata in 2007.

  12. #16

    pai cum sa reziste romanu nostru la capodopere ca :
    www.youtube.com/watch?v=bErRqum1dSA Pui stampila pa basescu’
    sau www.youtube.com/watch?v=JFTpncmsJ50

    zi tu , la asa capodopere , nu-ti vine sa dai o tura pana la sectia de votare , doar asa ‘ for old times sake’ ‘ brapa brrapa braabaa 🙂

    luane-ar dreacu de inapti ce suntem il meritam pe marinar .

  13. #17

    luane-ar dreacu de inapti ce suntem , il meritam pe marinar *

  14. E profund nedrept..cum fratica sa nu mai incurajam incompetenta, lenevia, prostia si hotia? Pai citeam azi la gazeta, si m-am apucat si sa scriu post, cu doctorita aia ginecoloaga de a stat douaj` de ani cu mana in pasarica. A ei zic, ca nu a muncit deloc, deci nu s-a atins de a altora. De codu` muncii se plang doar lenesii, hotii si incompetentii 😉

  15. Ce rahat treaba au bancile cu perioada asta nedeterminata sau determinata ? Nimic. O sa fie fix la fel de greu sau usor de luat un credit. Ce daca am contract pe doi ani ? Asa vrea angajatorul. Banca se uita si daca mai vede ca muncesc de 10 ani si nu am pauze mai mari de doua luni intre joburi si banii au fost la un nivel ok si in trecut si sint si acum, de ce nu mi-ar da credit ?
    Cu ce ma ajuta perioada nedeterminata ?
    Intrebarea e: la expirarea contractului pe perioada determinata fara a-l mai reinnoi ma pot considera demisionar sau concediat ? Adica pot sa iau somaj ? Intreb de curiozitate.

  16. arhi am avut 47 de angajati pana in decembrie. din septembrie pana in decembrie. atat a fost proiectul, eu le-am zis cat or sa lucre si gata. mai nou tot satul ma saluta si ma intreaba “cand mai vine neamtzu?” si cu siguranta din nou ii voi angaja din iunie.
    ce dracu bai cu perioada asta determinata. hai ca daca e sa fie de lucru este pentru toata lumea si peste tot. ideea e sa vrei. nedeterminat nu poate sa fie de luni pana vineri? intreb. bancile la noi sunt cele mai proaste la fel cum nu dau credite pentru casele pe alte structuri decat cele de caramida (ca nu tine la tsunami) …
    dar cu jigodia de angajat care vine 2 saptamani, o arde, o freaca, se caca, fumeaza si cand sa-l dai afara, jap: concediu medical. na mai fa-i ceva si tot asa sta numa cate trei zile cat sa platesti doar tu ca angajator si nu statul si atunci nimeni nu mai controleaza nimic… fuck. m-ai enervat. pana acum erai echidistant. nu-mi place de marinar nici sa-l iau cu mine pana in afganistan de plictiseala da nu-i el chiar de vina pentru tot.

  17. #24

    Mult zgomot pentru nimic.
    Si acum te dã afarã dupa cum doreste dom’ patron și pe viitor te va da. Indiferent că ai contract pe perioadă determinată sau nedeterminată.
    Și pană la urmă care-i problema cu durata contractului? Daca ești bun vei avea pe nedeterminată, dacă in schimb angajatorul vrea sa te reevalueze peste 1-2 sau 3 ani iti va face pe perioadă determinată.De profesionalismul tău depinde continuarea contractului.Eu daca aș fi patron nu mi-ar conveni să angajez pe cineva si dupa 2 ani să gasesc chichițe juridice să-l dau afară pentru că nu mai sânt mulțumit de el, asa cum este acum.
    Problema creditelor: foarte bine că băncile nu vor mai da credite tuturor doritorilor ci numai celor care au o oareșcare stabilitate financiara.Prea s-au dat credite in ultimii 7-8 ani cu documențatii minime (buletic etc).Să ia credit cine poate să-l susțină.De aia bocesc toti pe rupte pentru că s-au îndatorat ca proștii la o plasmă, cameră video sau chiar la niște amărâte de perdele. Un credit sănatos atat pentru beneficiar cat si pentru bancă este un credit care poate fi plătit.Prea se inmulțiseră dobitocii care-și luau pe credit un laptop, o camera video și o mai duceau și pe Maricica in Franța să vadă turnu’ Aifãl.
    Mă indoiesc că o economie se relansează doar pe baza de consum si fară investiții.Am văzut pe vremea lui Tăriceanu cum creștea economia intr-o zi cât alții-n zece … pe bază de consum cu buletinu’ si tranzacții imobiliare umflate cu pompa.Mi se pare că noul cod al muncii îi oftică mai mult pe bugetari …

    • #25

      +1

    • #27

      E ca la fotbal. Daca joci bine, alearga clubul dupa tine sa-ti prelungesti contractul si-ti mai da si bani in plus la salar. Daca esti mai mult rezerva sau te dai lovit, ramai liber de contract sa te ia cine vrea.

      Cat despre banci, eu nu mi-as face griji prea mari, vor gasi metode sa dea credite si de-acuma-ncolo, ca doar au tot interesul. Iar economia se relanseaza cu credite date intreprinderilor, firmelor etc., prin investitii si productie. Cresterea bazata pe consum (a se citi “credite pt. perdele”) nu duce la nimic sanatos pe termen lung.

    • Cam are dreptate Florin. Da’ ia sa ne uitam cine e cu gura cea mai mare, lasandu-i la o parte pe socialistii din opozitie. A, sindicatele? Adica sindicatele bugetarilor, ca sindicatele in sectorul privat sunt o gluma. E vorba de negocierea contractelor colective de munca si de flexibilizare. La privat, asa cum zice Florin, poti sa te stergi la cur cu Codul muncii, la stat ca sa de afara o femeie de serviciu tre’ sa faca 1000 de acte. Basca: unde se trage cel mai tare mata de coada? Aha, tot la bugetari. Pai sa nu-si mai faca liderii de sindicat vile si sa mearga in interesul salariatilor pe la Miami?

  18. si daca prostu’ ia bani si apoi nu mai are de unde sa ii dea inapoi … ca ramane fara job si vine banca si ii ia casa e mai bine? :/

    • #30

      Prostu’ sa-și facă niște socoteli înainte să se imprumute (scuzați expresia) ca prostu’.

    • deci nu i-ai vazut pe aia care ” aolo, da’ cum sa ne dea afara? ca avem credite la banci … “

  19. arhi, ia-o așa: ăștia 8 ani a fost rândul ăstora să mănânce bine. următorii 8 o să fie rândul liberalilor.și atunci o să ne vândă ăștia cu totul fără să știm nimic

    doar întreb, așa de curiozitate: TE-AI GÂNDIT CĂ S-AR PUTEA CA ÎNTR-O BUNĂ ZI SĂ ȚI SE FACĂ DOR DE BASESCU?

    • #33

      haolică » prietene, basescu m-a determinat sa renunt definitiv la rromania. nu exista ceva ce sa urasc mai mult pe lumea asta

    • #34

      @arhi: Guvernul are votul de încredere al Parlamentului (ştii tu, adunătura aia de idioţi aleşi prin vot direct de popor). Guvernul nu poate să-şi angajeze răspunderea împotriva voinţei Parlamentului (dacă o face, este demis). În plus, însăşi procedura de angajare a răspunderii a fost votată direct de popor. Poţi deci să consideri că noul cod al muncii este voinţa poporului.

      Zici că ai renunţat la România, dar dacă emigrezi s-ar putea să ai surpriza să afli că-n ţara în care ai ajuns se practică contractele de muncă pe perioadă determinată. Nu sunt tocmai o raritate.

    • Mda, am vazut multa incredere ieri in parlament. Era asa de multa incat parlamentarii puterii au ramas paralizati in banci.

    • #36

      Me again -> postac de partid.

  20. Stau si ma intreb : Oare cati dintre voi o sa o “patiti” datorita noului cod al muncii? !

  21. #38

    la faza asta bancile se adapteaza din mers.clocesc ele ceva si tot iau banul angajatului pe perioada determinata.ce, daca nu ai serviciu inseamna ca nu ai rinichi,plamani,ficat? astea valoreaza o avere vandute sau ipotecate.

  22. #39

    Poporul i-a ales pe astia de ne conduc acu’ ca doar n-au venit cu mitraliera si au preluat puterea. Acum, alde zoso, lovin, lazaroiu, etc. se pisa cu presiune pe oamenii care l-au votat pe basescu si le tin lectii de moralitate, le explica de ce trebuie sa fie sclavi, de ce boc e erou natinal si de ce antonescu e un papagal comunist. Pai nu merita poporul asta tot ce e mai rau? Sunt convins ca asta e doar inceputul si multa pulime se va zvarcoli in chinuri cat in curand, daca nu se zvarcoleste deja…

  23. Pe mine ma distreaza cum se inghit pastilele una dupa alta. Intai a fost aia cu privatii au suferit destul din cauza crizei, e timpul sa sufere si bugetarii. Ca de la privati tocmai ce fusesera date afara cateva sute de mii de angajati ( cu codul ala vechi si rigid, da, ce greu a fost …). Intre timp au mai fost dati afara inca ceva zeci-sute de mii tot de la privati si s-au facut restructurari peste restructurari pe hartie la bugetari ( ca in afara de multe posturi vacante desfiintate, n-am vazut mare lucru). Acum e musai sa se flexibilizeze piata muncii, ca cica asta o sa creeze locuri de munca :lol:. Da, dar si tot atatia someri pe cate locuri de munca se elibereaza. Si mai imi place ca multi care lucreaza la privati spera ca asta e data cu dedicatie doar pentru bugetari. Ca normal, sa vezi ce o sa zboare acum toate pilele din sistem, ca porcul pe aripile vantului. Foarte bine, stiu eu cativa patroni care isi freaca acum mainile de bucurie, or sa aiba de unde sa stoarca la angajati pana n-or mai putea (genul de patron care acum niste luni si-au trimis toti angajatii in somaj tehnic, ca sa nu mai plateasca taxe la stat, dar i-a chemat la munca, chiar si cu ore suplimentare destule). Pe mine ma distreaza tot spectacolul asta, abia astept sa vad ce reforma mai urmeaza.

    • #41

      Kingsnake » sunt curios cum vor simti corporatistii cele 48 de ore obligatorii saptamanale. ca pana acum bagau ca berila, dar stiau ca vineri dupa-masa se duc la Sinaia si petrec corporateste. Dar cand vor munci si sambata inclusvi, unde se vor duce?:)))))

    • Alea 48 de ore nu sunt obligatorii. Sunt voluntare, or sa le faca de placere. Acum sa-ti spun un secret … eu bag aici vreo 20-25 de ore suplimentare peste cele 38,5 cat sunt prevazute in contractul colectiv de munca (oh, the horror, ai dracu sindicalisti, stat social, diavolul etc ! :lol:), dar o fac pe bani buni (si stipulati clar in contract). Deci nu orele suplimentare sunt problema, ci ca acum e practic legal sa nu le plateasca.

    • #43

      Kingsnake » practic sunt eliminate orele suplimentare. desigur, acum sunt platite mai mult. mai mult din nimic, inseamna cam tot nimic

    • *20-25 de ore suplimentare lunar peste cele 38,5 saptamanale …

  24. #45

    Eu am o intrebare: unde plm ati fost toti astia care va dati destepti “acum” atunci cand a fost votat onor Basescu. Adica “atunci”. Prima oara.
    PS sper ca ati fost la o bere cu pretenarii, altfel n-aveti nici o scuza.

    • #46

      ASdfix » daca te referi la mine, eu tot aici eram, injurandu-l pe chiorete

    • #47

      Daca n-ai fost sa bagi o bere, doua, trei, o tuica la halba- tot degeaba. Nu te iert..

  25. băncile sunt”pă interes frate” dacă au de unde să îţi dea îţi dau şi dacă e criză nu îţi dau nimic

  26. Or fi angajatii saracii oropsiti, dar sa stii ca nu e bine nici de partea cealalta, sa ai o lepra si sa n-o poti da afara pentru ca saracutul are familie. La familia ghiavolului capitalist de patron nu se gandeste nimeni, ala e bun doar de muls si de injurat ca are (pe munca lui) masina cu 5 roti in loc de masina cu 4 roti ca toata lumea

  27. “Te duci la piață și cumperi brînză de la un amărît de producător. Azi ai bani, iei brînză, mîine nu mai ai bani sau nu mai ai chef de brînză, nu mai cumperi. Păi, și omul ăla ce face? Te-ai gîndit?

    Eu aș face cu matale un contract pe măcar doi-trei ani: adică facem un contract și matale te angajezi să iei de la mine, producător cu oi în bătătură, în fiecare săptămînă brînză, următorii trei ani. Nu, așa, azi vrei să iei și iei, mîine gata, te sucești și nu mai iei. Ce-i asta? Nu trebuie să-i dai și omului ăluia o stabilitate, un viitor? Poate are rate la bancă, sărmanul? Acu’, hop, te-ai trezit tu că îți place mai mult brînză altui vînzător, gata renunți la ăsta și-l lași de izbeliște. Nu, tăticu! Vrei să cumperi brînză facem contract pe o perioadă că tu îmi cumperi două kile săptămînal opt ani de acu-nainte! Și dacă vrei să nu mai iei de la mine nu e așa ușor”

    • #51

      Moldoveanca » imi pare rau, fara reclama la kamikaze aici. omul e imbecil, sunt n categorii sociale care nu au legatura cu exemplele idiotului.

    • #52

      Exemplul asta e de o idiotenie crunta, ma tot gandesc daca nenea ala care l-a scris are IQ supraunitar sau nu.

      Angajat inseamna, printre altele, un loc de munca stabil si un salar fix. Stiu ce am de lucru, stiu cat sunt platit pentru asta, si ma cam doare in pix daca societatea comerciala se descurca sau nu. Eu, ca angajat, nu trebuie sa suport riscul comercial al patronului, pentru ca nu sunt cel care beneficiaza de succesul comercial, atunci cand acesta apare. Eu gandesc de la A la B – pentru asta sunt platit, pentru asta sunt pregatit, asta fac.

      Producatorul si / sau vanzatorul de branza e in alta situatie, el e un soi de SRL cu asociat unic. El produce si/sau vinde si castiga in functie de cat produce/ vinde. Eu, ca si cumparator, nu il angajez pe el sa-mi aduca branza. Eu cumpar cand am nevoie.

      A angaja pe cineva inseamna a-ti asuma si o raspundere – ca generezi suficient business pentru a-i da de lucru si, implicit, pentru a fi profitabil pentru tine sa-l ai ac angajat. A, si inca ceva: pentru motive disciplinare sau pentru incompetenta puteai fi dat afara si inainte, fara probleme. Nu puteai fi dat afara foarte usor numa’ pentru ca patronu’ era dobitoc.

    • Jordan, eu sunt de acord cu tine, dar in cazul asta angajatul nu are dreptul sa ceara marire de salariu atunci cand firma o duce bine, angajatul nu are dreptul sa ceara al 17-lea salariu, etc. Cu alte cuvinte: pe tine te doare in cur de mine, ghici unde ma doare pe mine :))))

      A angaja pe cineva nu inseamna a-ti asuma raspunderea ca generezi suficient business sa-i dai de mancare. Pentru asta face lumea copii. A angaja pe cineva inseamna asumarea unei responsabilitati comune

  28. Aia cu bancile mi se pare chiar f tare si utila
    In tara retarzuilor numa asa opresti prostu sa isi ia credit de Jaluzele sau de BMWu din 1800 vara …

    In rest numa de bine cine isi pune baza in stat isi merita soarta ..

  29. #55

    Cred ca sunt 2 pozitii extreme in ceea ce priveste noul cod al muncii.
    1- Cei care zic – esti bun si muncesti, nu te da nimeni afara, dimpotriva
    2- Cei care zic – acum te poate da afara, perfect legal, doar pentru ca nu-i place de ochii tai

    Sigur ca realitatea este undeva pe la mijloc.
    Eu sunt de acord ca exista joburi in care o persoana poate deveni dificil de inlocuit pentru ca isi face treaba bine, si are o experienta in spate… Astfel de persoane au o siguranta la locul de munca… Ca de exemplu: un bun contabil, un bun director de vanzari etc ( pozitii pentru care nu poti sa spui ca mai sunt alti 10 la usa gata sa munceasca). Sigur, ca pot exista situatii in care seful direct, patronul etc sa te vrea afara si astel, noul cod al muncii ii usureaza mult intentiile. Doar ca sunt mai rare cazuri din astea pentru pozitii mai importante…

    Ce te faci insa, cand e vorba de joburi pe care oricat de bine ti-ai face treaba, poti fi inlocuit imediat poate chiar dupa criterii cum ar fi culoarea ochilor…
    Nu-i asa ca majoritatea romanilor au joburi din astea?

    • #56

      geretus » cum te vei impotrivi sa fii data afara ca femeie, daca nu vrei sa te futi cu seful de birou?

    • #57

      @arhi – taci, mah, patronii nu abuzeaza niciodata de puterea pe care o au, doar angajatii sunt cacanari si lenesi…

    • #58

      si eu ce-am zis?

  30. #59

    ca sa ma aflu in treaba, ce legatura are asta cu Michael Jackson? 🙂

  31. #60

    Eu am experienta 10 ani in domeniul meu si castig suma X. Un student sau proaspat absolvent are 1-2 ani experienta si castiga suma X/4. Totul fiind standardizat, studentul imi poate prelua lucrarile dupa cam 2-3 luni de training. Patronul meu de ce dracu’ m-ar tine pe mine in loc sa-l ia pe studentu’ ala si pe mine sa ma zboare?
    Pentru ca sunt mai bun? asta nu genereaza profit. Totul e standardizat (eu am construit standardele, apropo), oricine poate face munca mea. Eventual cu o calitate mai slaba, dar in acelasi timp. Clientul oricum e prea prost ca sa se prinda de scaderea calitatii.

  32. Ete rahat, ca sa zic asa, mare schema contractele astrea.
    Cand am plecat din tara, am plecat pe un contract cu durata determinata, de doi ani. Mai mult, nu eram angajat direct, ci subcontractor (adica eram angajatul firmei X, care ma “inchiria” firmei Y). Dupa un an juma’, firma Y a venit si mi-a propus contract pe durata nedeterminata. Asta era acu’ vreo patru ani. Acum mai am doua saptamani si imi expira preavizu’, adicatelea mi-am dat demisia.
    Ca fapt divers, aici exista si evaluare anuala. Cu calificative. Iei “satisfacator” doi ani la rand, zbori. E trecut in contract, indiferent de termenul pe care e facut. Si evaluarea e cu obiective, cu directii, cu indicatori, nu e ceva vag, “din vorbe”.

    Contractul pe durata nedeterminata nu iti garanteaza absolut nimic. Exemplu vazut la un fost loc de munca – sefu’ a vrut sa reduca salariul unui coleg, care avea contract pe termen nedeterminat. Mai mult, colegu’ era si lider de sindicat, deci, prin lege, nu putea fi dat afara, sanctionat, frecat cat era lider si inca vreo doi ani dupa aia. Ghici ce s-a intamplat? Sefu’ l-a transferat pe coleg la un alt punct de lucru, aflat in capatu’ celalalt al tarii. A doua zi, colegu’ a venit si si-a dat demisia. Cat era el de lider de sindicat si cu contract pe termen nedeterminat. Legal? Perfect legal. Etic, elegant? Nu, dar ce conteaza?

    Ce vreau sa zic – contractu’ ala valoreaza fix pix. Pana la urma, daca angajatorul vrea sa te frece, o sa te frece indiferent ce scrie pe hartie (in special in Romania).
    Revin mai incolo cu inca un comentariu, vizavi de credite.

  33. #62

    Glumesti nu ?
    Asta e modernizarea si reforma statului.

    Care e problema, doar unii ard pe terase la bere si altii pe facebook sa vada ce mai scrie mirandolina si bubulina pe zid.

    Tare!

  34. cati de aici ati avut peste 3 angajati? ridicati mana sus! in rest mukles ca numai de dat cu parerea stiti.

  35. Nu stiu in cate tari din lume(civilizate) mai exista contracte pe perioada nedeterminata. Dar na, asta nu conteaza. Basescu e de vina, cine altul? Si Udrea. Da, si ea.

  36. hai sa plangem ca o sa se verse drobu de sare

  37. Sa fiu sigur ca am inteles: bancile nu dau credite celor cu contracte pe perioada determinata. Si daca nu mai exista acest tip de contracte, vai, bancile o sa intre in faliment si romanu’ n-o sa-si mai poata lua draperii pe credit.

    Nu. Bancile o sa-si schimbe politica de creditare si aia e. Folosesti un argument fals.

  38. #67

    Si din punctul fraierului care nu mai are curajul sa faca un imprumut pentru ca este angajat pe perioada determinata, va duce la prosperitatea pietei bancare,nu? :)))
    Stai jos si mai gandeste-te!

  39. #68

    @Emi: ma scuzi ca nu-i plang de mila patronului care vinde cu 10k $ un raport la care se munceste in total 1 zi. Cam cat crezi ca are profit?

  40. #69

    1. Esti bun pe felia ta, orice patron te tine. Din simplul motiv ca ii convine sa lucrezi cu el. Am zis “cu” si nu “la”. A fi angajat in Romania de azi este clar un coshmar. Patroni care nu vor sa bage un ban ci doar sa scoata cat mai mult sa isi faca vile sau directorasi interesati doar de bonusuri obtinute prin ” cresterea productivitatii”, adica sa dea jumate din colegii tai afara si pe tine si pe ceilalti va forteaza sa munciti dublu pe juma’ de leafa ca sa nu zburati si voi. Ca atare eu zic ca mai bine sa nu fii angajat. Ai PFA/SRL si te descurci. Iti platesti frumos darile la stat, iti faci pensie privata si te lasa rece codul muncii vechi sau nou. Vrei credit pt masina ? Leasing tata, perfect deductibil. Vrei telefon mobil sau tot felul de alte gageturi..tot la fel decontabil pe SRL..si asa mai departe.

    2. Esti totusi angajat. Scapi de bothering-ul unui SRL cu contabilitate, cu declaratii, cu ANAF, cu …..etc.Sansa ta e specializarea cat mai exacta. Pune mana si invata frate. Du-te la cursuri, baga carte in tine, mai fa o facultate, trage de orice te poate avantaja. Ocupa-te, agita-te. Daca stai cu degetul in cur si te plangi, nu te va ajuta nimeni. Tu iti esti singurul ajutor.

    • #70

      lentilescu » dar daca esti bun pe meseria ta, care nu predispune la cine stie ce mari chestii, iar dupa vreo 3 ani de munca, ai vrea si tu o marire de salariu, iar in loc ti se aduce un alt tip, pe care il pregatesti sa faca ceea ce faci tu, dupa care te da afara si pe ala il angajeaza la jumatate de pret. sau si mai bine, il tine in perioada de proba cat vre, conform codului muncii. sau si mai bine, angajeaza 3 pe acelasi post, in perioada de proba, 3 luni, conform legii, platindu-i pe toti cu 1/3 din vechiul tau salariu. nu toata tara e plina de programatori, sunt si vanzatori si soferi si fierar betonisti. desigur, e greu sa gandim putin mai global…

    • Arhi, uite cum merg lucrurile intr-o lume “mai globala”, cum zici matale. Angajatorul cauta angajati cat mai ieftini – nu platesti savantul ca sa bata cuie, nici inginerul ca sa stranga suruburi. Iar daca se poate sa bati cuiele in India sau in China, cu atat mai bine (mai ieftin). Contractul de munca n-are absolut nicio relevanta aici, intotdeauna se vor gasi:
      – motive pentru a fi pus pe liber (concediat, restructurat, post desfiintat, impins la demisie etc)
      – oameni dispusi sa faca munca ta pe mai putini bani

      Solutia? Nu sta pe loc. Nu te gandi ca jobul tau va fi intotdeauna acolo. Nu te gandi ca ai invatat de ajuns si acum e timpul sa profiti. Nu te multumi cu salariul pe care il ai, cauta modalitati sa il imbunatatesti. Da, suna a seminar de-ala cu “ai incredere in tine”, dar nu este. Sunt doar chestii de bun simt in lumea de azi.

      In vederea ta uni-directionala “B&B tre’ sa moara”, pierzi din vedere un lucru esential. Nu legea “face legea”, ci situatia economica. Daca somajul e mare, nu mai conteaza ce legislatie e in vigoare, cat timp sunt zece insi la fel de buni la usa, pregatiti sa-ti ia locul pe juma’ din bani. Si inversa e adevarata, daca esti foarte util in ceea ce faci, nu conteaza ce legislatie e, sefu’ o sa stea si in cap ca sa te pastreze. Nu ca te-ar iubi nespus, ci pentru ca pentru el ar fi mai mare costul sa te inlocuiasca decat sa iti dea marirea aia (rezonabila).

      Te plangi de codul muncii din Romania? Hai sa-ti zic cum e in Germania (cel putin intr-o oferta pe care am avut-o eu): preaviz de patru luni, perioada de proba de sase luni (in care preavizul e de trei zile). Ce zici de asta, si madam Merkel aia e tot un fel de Boc, nu?

  41. #72

    Pai mestere daca vreu o marire de salariu si nu o iau plec la altul. Stiu, poate nu e chiar asa de bine pe termen lung..dar nu am ce face. Si tu zici ca domnul patron ce ar face shcema aia ar scoate mai bine cu un incepator decat cu mine? Nu prea cred… Iar daca ramaneam “fidel” nu aveam nici jumatate din castigul actual. In ce priveste fierarul betonist, eu zic ca este o meserie ca oricare alta. Unde exista profesionisti si mai putin profesionisti. Evident ca nu sunt posesorul adevarului universal dar eu asa vad situatia. Trebuie sa te faci cat mai necesar, atfel esti expandable. Trist, incorect dar real.

  42. #73

    Are dreptate stimatul Adi. Totul e pe bani in ziua de azi si nu pe bun simtz sau pe mila. Daca esti necesar stai daca nu zbori. Stiu ca este foarte posibil ca la 55 de ani sa nu mai pot invata, sa ma lase capsorul meu cel patrat in drum. Dar ar atunci ma voi multumi cu putin. Si nu cu pensia de la statul roman ca aia s-ar putea sa nu mai existe. Ci cu cea privata, desi nici aia nu e 100% sigura. Asta e.

  43. @arhi: observi cati oameni sunt convinsi ca sunt extraordinar de competenti si de harnici si atat de neinlocuit incat o sa-i roage patronul in genunchi sa accepte o marire de salariu ? Aceeasi oameni care zic romanii sunt lenesi. Foarte multi oameni care sunt convisi ca ei sunt harnici, dar ca ceilalti sunt lenesi … hmm … oare de ce mi se pare mie ca e loc de o fractura logica aici ?

  44. #75

    Eu singura chestie nasoala pe care o vad in tot acest nou cod al muncii este partea cu mai multe persoane in perioada de proba pe acelasi post
    .
    In rest, care-s problemele alea asa de mari de “sclavagism”?
    toate contractele o sa se schimbe brusc pe perioada determinata? m-as mira. si chiar daca ar fi asa, dupa 2 ani de lucrat intr-o firma la care iti faci treaba bine crezi ca angajatorul o sa prefere sa angajaze pe altul pe care trebuie sa-l pregateasca sa faca acelasi lucru? ce rost are?
    ah, si partea cu o sa gaseasca pe altcineva, sa-l plateasca 3 luni, sa-i explici tu ce sa faca si ala o sa lucreze cu jumatate din banii pe care ti i-ar da tie e ilogica.
    de ce ar veni un angajat pe jumatate din bani? fie pentru ca e mult prea prost si nu stie ce sa faca, fie pentru ca angajatorul e prost si iti da tie mult mai multi bani decat se plateste pe piata muncii. In primul caz, chiar si daca-i sofer, nu e cazul sa il angajezi ca s-ar putea sa-ti buseasca masina in prima zi lasat singur. In al doilea caz, daca pe piata muncii salariul mediu la ce faci tu e de 20 de milioane,dar tie ti se platesc 40 si nu esti indispensabil firmei mi se pare normal sa accepti o reducere de salariu sau sa vina altcineva

    cum “te impotrivesti sa fii data afara daca nu vrei sa te futi cu seful?” in primul rand trebuie sa fii proasta sa mai stai tu acolo de buna voie daca se pune problema asa. in al doilea rand, exista si la noi termenul de hartuire sexuala. in al treilea rand ce-l opreste acum pe unu sa faca la fel.

    plus ce a punctat foarte bine mai sus si adi.

    • De ce ar veni un angajat in aceeasi pozitie pentru jumatate din bani ?
      Pentru ca a fost somer in ultimele luni ? Sau pentru ca n-are experienta ? Sigur ca peste o perioada va cere un salariu mai mare, dar s-ar putea sa treaca cativa ani pana sa ajunga la salariul celui de dinainte.

    • #77

      kingsnake » asa, si?

  45. #78

    Stimabile eu nu am zis ca romanii sunt leneshi. Am zis doar ca vreau sa imi fie bine. Pot spune ca romanii sunt exploatati. Asta da. Ca muncesc de la vine boala pe un rahat de bani si asta ca pe peste tot exista un reprezentant al celor doua clase de care am vorbit initial.Care vor doar plus valorea. Atit.
    Iar daca trebuie sa imi cer scuze ca asa gandesc, nu o voi face. Un ” om competent si harnic” indiferent cat de ironic ai zice-o tu va fi totdeauna acel om care va cauta sa ii fie bine. Si da, exista riscul de a ramane pe drumuri. Stiu si asta. Dar e un risc pe care inca imi permit sa mi-l asum. Mai incolo, nu stiu, probabil ca voi accepta acea marire oferita in genunchi de patron. Probabil de unul la fel de ironic ca tine.

    • Succesul individual nu este legat de nici un cod al muncii, il obtii daca esti bun, daca ai putin noroc si daca stii sa te “vinzi” bine cand e vorba sa schimbi jobul.
      Piata muncii in Ro este acum la cel mai mic nivel din istoria recenta, adica cel mai mic numar de locuri de munca existente oficial. Asta inseamna doua lucruri:
      1. Un numar foarte mare de angajati la negru, care oricum nu au niciun motiv sa-si doreasca un contract de munca, mai ales asa flexibilizat.
      2. Concurenta mare. Joburi putine, cerere mare de locuri de munca, flexibilitate in eliberarea de joburi. Conform unei minime si rudimentare teorii economice, rezultatul cel mai probabil este o scadere a “pretului” fortei de munca. In medie, nu individual. E rau asta … eu stiu , intr-o lume in care se vorbeste zilnic despre dezastrul bugetului de asigurari sociale …

    • <>
      Pana la urma, asta e esenta lucrurilor. Nu conteaza ce lege ai in vigoare, oamenii buni isi vor gasi intotdeauna de lucru. Nu neaparat in Romania, dar asta e alta discutie.

      Si pentru ca va ramasesem dator cu un post despre credite si stresul oamenilor ca “vai, nu mai pot sa iau credit pe X ani ca am contract pe X/2 ani”. Pai, ba:
      1. Romania (si restul tarilor ex-comuniste, in genere) au proportii foarte mari (excesive, as zice – peste 80%) de proprietari vs. chiriasi. Asta rezulta, printre altele, in mobilitate scazuta, case/blocuri neintretinute si ajutoare pentru incalzire. Nu-i niciun pacat sa stai cu chirie si nicio obligatie sa cumperi apartamente sau case – decat daca vrei sa hranesti rechinii. Sau sa te plezneasca bula imobiliara peste ochi atunci cand explodeaza – si sa ai dupa aia de ce intinde mana catre Stat, ca n-ai cu ce plati ratele.
      2. Daca nu e vorba de un credit pentru o casa sau pentru o masina SI nu poti cumpara lucrul respectiv (plasma, perdele, mobila) din economii, concluzia e una singura: nu ti-l permiti si gata. Daca nu poti sa economisesti esalonat X lei ca sa il cumperi (bun, X+rata inflatiei), de ce ai putea sa dai 2X lei ca rate esalonate (adica X+rata inflatiei+dobanda)?
      Inainte sa chitaie careva ceva de strugurii acri – masina (SH) am luat-o cu banii jos, chiria pe care o platesc e o idee mai mare decat ar fi rata la banca – un lux de care am nevoie ca sa fiu pregatit sa o iau din loc atunci cand imi propun.

      Niciun contract de munca pe perioada nedeterminata nu iti garanteaza locul de munca (sau salariul aferent) la infinit. Singurul lucru care decide este piata muncii. Nu Boc, nu Basescu, nu o bucata de hartie.

  46. Prima chestie intre paranteze unghiulare era un citat din Kingsnake (Succesul individual nu este legat de nici un cod al muncii, il obtii daca esti bun, daca ai putin noroc si daca stii sa te “vinzi” bine cand e vorba sa schimbi jobul), cu care sunt perfect de acord. Se pare ca WordPress l-a considerat tag, din pacate…

  47. #82

    Arhi, ia deschide matale un srl, ia-ti 2-3 angajati, pune-i sa faca treaba si discutam dupa cateva luni; sa vedem ce mai spui atunci de codul muncii; asa cum nu-mi convine sa tin un lenes si un incompetent, asa imi convine sa tin un om care progreseaza si sa ii maresc salariul; cei care sunt siguri pe ei nu se plang de noul cod al muncii; se plang doar cei care se stiu ca nu sunt in stare sa se tina de munca si sa progreseze in domeniul in care lucrez. Nimanui nu-i convine sa dea afara un om valoros, decat daca suma defectelor depaseste suma calitatilor

  48. #83

    Nu prea înțeleg de ce te vaiți din moment ce nu ești angajat. Plângi de mila altora? Nu s-ar părea.

    De ce trebuie doar angajatul să aibă drepturi și patronul să nu aibă? Unde în legea bunului simț ți se pare că scrie că angajatul trebuie să îl ții pe viață în firmă?

    Eu știu că angajatul trebuie să muncească să tragă tare și să își mulțumească patronul. Altfel știu că după 3 ani zboară de acolo. Așa că vor fi mai atenți cum o freacă aiurea la job de acum înainte.

    Treaba cu băncile este irelevantă. Băncile vor să dea credite. Chiar și la șomeri. Nu se va modifica cu nimic creditarea. Altfel pusă problema, dacă nu ai un loc de muncă sigur, poate că e mai bine totuși să nu îți iei credit.

    Lasă lucrurile așa cum sunt. Noul cod al muncii bagă în legalitate practicile din firmele private și în același timp arată și celor de la stat că scaunul de bugetar se mai și pierde, nu se păstrează pe viață.

    Hai să promovăm valoarea, ok? Dacă șeful te place și vrea să te fută atunci e clar că atu-ul tău nu este creierul, deci de ce să te superi?

  49. #84

    Am lucrat si pe afara (In Germania) si acum o ard prin Romania. Constat un lucru: noi vrem salarii ca in Germania, dar pe frecangeala romanesca (citez din onor bugetarii: “cum sa imi reduca mie salariul, sau sa ma de afara, eu am banci!”). La orice schimbare, romanii incep sa urle, sa devina patetici, aoleu tarisoara, saracia, foamea, etc. Romanii care se calca in picioare pentru zahar, sunt dovada clara a “maretiei” acestui popor. Japonezii nu mai au nimic, si totusi stau in ordine la coada. PS: Nu fac politica, insa codul muncii in forma de fata, este normal in contextul economic actual.

  50. #85

    articolul e scris de parcă în afară de tine toată lumea s-a dus la vot. şi nu numai că s-a dus la vot, dar a şi votat cu Băsescu.
    totuşi, tonul abordat nu e deloc corect faţă de cititori, nu crezi?
    dacă nu vrei să scrii articolul cu pricina, nu îl scrii, dar nu te apuci să îl faci pe salvatorul neînţeles al omenirii care e absolut unicul care nu s-a dus la vot, şi unicul care ar fi luat decizia potrivită.
    da’ na…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.