Cum se face cel mai bine grătarul pe gaz, cu capacul pus sau cu capacul ridicat?
Mai am și problema verificării buteliei. Oare afară se face cu spumă sau cu flacără?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

88 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Verificarea cu flacara se face doar daca vrei sa fie ultima verificare :))

  2. #2

    Adevarata problema e ca nu se asorteaza gratarul cu slapii
    Pantalonii si tricoul cu burta merg.

  3. #4

    La butelie nu te baga cu flacara daca nu stii ce faci. Las-o in pace si aplici verificarea cu nasul, daca-ti pute a gaz prea rau inchizi butelia.

  4. #5

    razi nu razi, verificarea cu spuma e sfanta. Aia cu flacara te face sfant

  5. #7

    Nu e cazul sa-ti faci probleme
    www.youtube.com/watch?v=GT3852Bc850

  6. #9

    ala nu e gratar 😛 gratar cu gaz e contradictie in termeni. si se face cu capacul pus din cate stiu.
    gratarul e cu lemne eventual carbuni.
    in caz ca nu glumesti la verificare, ea se face cu apa cu sapun. sau apa cu detergent lichid.
    inmoi bine degentul in mixtura, si dai pe la imbinari. daca se fac bule nu e bine.

  7. #10

    Avand in vedere ca deja gratarul a fost inaugurat (conform pozei), banuiesc ca intrebarile sunt retorice. De fapt, cred ca doar vroiai sa te lauzi ca tu, in mijlocu saptamanii executi un gratar..

  8. #11

    Poti face si cu flacara. Insa o singura data.

    • #12

      De facut se poate face de mai multe ori, dar numai o data cand nu e etansa treaba 🙂

  9. #13

    Cred că verificarea cu flacără dă cele mai bune rezultate. Şi ultimele, de asemenea 🙂

  10. #14

    Mie-mi plac ochelarii. Îţi dau aşa o aură de om cu adevărat cunoscător.

    • #15

      am o crunta alergie la polen si nu mai pot purta lentilele de contact

  11. #16

    Ce grătar e.
    Arată foarte bine.
    În stânga are plită, că văd un buton de aprins gazul şi acolo.

  12. #18

    Nu merg papucii.

  13. #19

    saracul de tine ce viata grea ai

  14. #20

    “Trelingu'” ala… fashion pur!
    De asemenea… ce ssssaatana e pe gratarul ala? Arata a niste fasiute diforme de… ceva.

    • #21

      ce treling ma?

    • #22

      Trelingu’ da pa tine (la voi la tara nu se zice treling la… trening? :D).
      In alta ordine de idei – cat porti la picior? 38? 39? :))))

      Bai sunt asa intr-o dilema cu grataru asta… mi-as lua pe gaz ca e mai rapid, dar pe de alta parte daca fac gratar doar pentru mine doar nu stau sa incing ditamai magaoaia, am tigaie d-aia misto cu gratar, fonta ca lumea.
      …iar cand vin tovarasii, pai la naiba, jumatate din distractie este sa sufli in foc, sa depeni povesti pana se incing carbunii, sa “ia, mai agita si tu un pic”.

    • #23

      aia sunt pantaloni scurti. port 44

  15. #24

    asta-i aragaz de exterior, nu?

  16. #25

    Verificarea se face numai cu flacara, spuma e daunatoare sanatatii.
    Si cu capacul pus, altfel intra praful saharian.

  17. #26

    Te plictisesti de ciudatenia asta de gratar, zis-am. Observ ca gradina nu prea e ingrijita, omul gospodar are si el niste rasaduri acolo…

    • #27

      o rascoleste vaca. cand se sperie de porc, care nu poate dormi din cauza calului care incearca sa alunge gainile…

    • #28

      Una peste alta, sa-l stapanesti sanatos si sa ai ce pune pe el. Adica niste cotlete de porc, ca ciudatenile alea nu stiu nici eu ce-s :)))

  18. #29

    Mersi.

  19. #30

    Pot sa vorbesc cu cineva care are de vanzare domeniul “arhiblog.rai”. Singura problema va fi la buletin, tre sa-ti faci poze cu tine negru, altfel nu te vor recunoaste la receptie.

  20. #31

    Nush cum e ala, dar pe cel de aragaz, deci tot pe gaz, carnea preparata cu capacul pus iese iasca, fara pic de zeama. De aia am si renuntat la el. Mai buna iese cu “afumatoarea”, tigaia aia tip grill. In alta ordine de idei, sa stai la casa si sa recurgi la grill pe gaz este maximul lenii. Pai azi, cand carbuni gasesti peste tot, brichete de aprins la fel nu vad rostul buteliei in ecuatie. Ca doar nu faci gratar in fiecare zi… Mai rar, dar era GRATAR. Ce faci tu acolo e simulare cu gust fad.

    • #32

      PS. Ca imaginea sa fie completa mai lipseste din cadru pisica, prezenta obligatorie la papucul stapanului in astfel de cazuri. Hai fa-o vedeta!
      Ori tu n-ai mai ajuns acasa cu ea dupa aventura cu cainii?

    • #33

      en.m.wikipedia.org/wiki/Nitrosamine
      rezulta din arderea grasimii pe carbunii incinsi.

    • #34

      Hai mane, absolut tot ce e bun pe lumea asta dauneaza. E o nimica toata un gratar la timpul lui pe langa norii toxici pe care-i bagam in noi sau de aditivi nefasti prezenti in majoritatea alimentelor de consum, inclusiv banala paine.

    • #35

      not true. nitrozaminele sunt cei mai toxici produsi carcinogeni existenti. iar eu prefer sa evit asa ceva. daca vreau nemuritorul gust de fum, imi iau niste rumegus si il pun intr-o folie de aluminiu si iaca fumul in gratar.

    • #36

      @baxt “lipseste din cadru pisica”

      Nu esti bun la puzzle

    • #37

      @Jerome, sper ca nu te referi la ce e pe gratar. 🙂

    • #38

      @Arhi, uite apropo, am aflat de la medici ca zona in care locuiesc este una dintre cele mai expuse din tara la riscul afectiunilor tiroidiene datorita ICN din zona. 90% mie de la aia mi s-a tras. Iau in calcul tot mai serios posibilitatea mutarii. Grataragiu recunosc ca n-am prea fost.

    • #39

      eu fac gratar aproape zilnic, imi place sa mananc sanatos

    • #40

      nitrozaminele apar la gatire la temperatura mare. suprafata carbunilor, 500 de grade in cuptor, carnat la flacara… tot aia e.

      poate te referi la benziperen.

    • #41

      nope. pe gratar nu se depasesc 300

    • #42

      am zis o valoare random. oricum, nitrozaminele apar la gatire la temperatura mare. indiferent de gratar, gaz, lemne, cuptor, flacara. cancerigenele de gratar (respectiv din cauza de carbuni) sunt benziperenele. cel putin asa tin minte.

    • #43

      posibil, nu zic nu, ca nu stiu. eu am invatat de nitrozamine, pentru ca miezul de jar din carbune are 600 grade

  21. #44

    Butelia se poate verifica oricum, mai ales afara, dar daca vrei cu flacara se presupune ca nasul te ajuta sa detectezi o acumulare de gaz deja prezenta.
    PS: Gratarul asta e fara lava rock? Cum se scurge grasimea?

    • #45

      am tava dedesubt. no lava rock

  22. #46

    Gratarul asta e de…porc.
    Pe gaazzzz ??!
    Am luat si eu unul pe gaz, i-am scos instalatia si l-am transformat într-un fabulos gratar. Pe carbuni.
    Ceea ce iti doresc si tie. 😀

  23. #47

    Cine ti-a pus gresia?

  24. #48

    Grataru ca grataru, da’ nu vazurati ca nu are nimic in batatura?

    In coltu’ ala, din stanga, as fi pus niste rosii ca e sezonu’ de pus. Saptamana trecuta umplui gradina cu ele. Daca va arat ce am in gradina, plezneste fierea in voi de invidie.

  25. #49

    reclama la butangas. Cat ti-au dat conasule?

    • #50

      o butelie gratis

    • #51

      Ca in bancul ala
      “-Pai si daca explodeaza?
      -Si ce daca, imi mai dau una pe gratis!”

  26. #52

    Având în vedere că e un grătar pe gaz ( deci nu ai posibilitatea şi intenţia de a afuma carnea ) e tot un drac.
    Poate le ştii, poate nu, eu tot îţi spun câteva reguli :
    1- grătarul să fie bine – bine încins ( 1 – pentru că va sigila carnea şi astfel sucurile din carne vor rămâne în ea, 2 – dă posibilitatea apariţiei reacţiei Maillard , care va da un gust adevărat cărnii ).
    2- nu se tot întoarce carnea, de cât mai puţine ori, cu atât mai bine.
    3- odată luată de pe grătar carnea se lasă 2-3 minute într-un vas acoperit cu un ştergar curat, aşa se dispersează lichidele din nou uniform în carne .
    4- grătarele să fie de grosime uniformă ( altfel ai cu porţiuni arse şi unele bine făcute ).
    5- nu lua carne de la supermagazine în RO( de regulă e carne din animale bătrâne, bolnave, etc – e normal să nu iasă prea fraged grătarul ), ia de la un măcelar.
    6- nu prăji 5 feluri de cărnuri concomitent, fiecare are nevoie de altă temperatură de gătit, şi de alt timp.
    7- dacă vrei ceva savuros, ia 10 aşchii de lemn de salcâm, dă-le foc într-o cutie curată de peşte ( sau alt recipient metalic ), şi apoi închide capacul. Atunci carnea va avea un lejer gust de afumat.
    Poftă Mare !

    • #53

      0 -> inainte de a pune carne, mici orice, incinge gratarul si freaca-l cu o slanina bine.

    • #54

      sau poti sa le toci bine si sa le infasori in aluminiu alimentar, ii dai cateva gauri si il pui pe gratar, dupa care inchizi capacul

    • #55

      recomand foi de leurda cand e sezonul ;))
      pastravul la gratar invelit in foi de leurda e magnific.

    • #56

      asa de rau imi pare ca nu suport pestele…

    • #57

      si gatitul in folie de aluminiu e toxic

  27. #58

    Şi încă ceva.
    Uscă bine carnea ( şterge-o cu un ştergar )înainte de a pune-o pe grătar.
    Condimentează-o cu sare la sfârşit ( sarea absoarbe apa, o deshidratează ).

  28. #59

    Mama cati habarnisti, unul nu stie sa faca un gratar ok. Normal ca verificarea se face cu flacara ca doar nu esti femeie sa stai cu spuma. Dai acolo cu flacara cu incredere ca n-are nimic, eventual foloseste o bricheta sa nu te arzi.

  29. #60

    Dai cu putin scuipat pe la imbinari, merge si asa.

  30. #61

    offtopic: casa pe care ai construit-o este in bucuresti sau timisoara, pana la urma?

  31. #63

    @arhi,
    capacul il pui sau nu in functie de ce anume frigi pe el si de cat de puternic e arzatorul gratarului. (ala pe care il arati tu in poza e probabil pe la 20000-30000 BTU si cel mai indicat este sa-i pui capacul. un gratar de la 50000 BTU in sus merge si fara capac, dar asta e mai putin important.) daca frigi carnati, l-as lasa fara capac, dar daca frigi un steak de vita sau cotlete de porc mai groase de 3cm, eu as pune capacul.

    esential la toate gratarele [cu gaz] este cat de uniform este distribuita dogoarea. cand pui capacul, practic ai o combinatie de gratar si cuptor, ceea ce este bine in cele mai multe cazuri, dar tb sa ridici capacul odata la cateva minute, sa mai intorci/rotesti bucatile (carne, carnati, legume), etc, caci altfel le faci iasca/scrum/talpa.

    semi-offtopic: vezi daca modelul tau permite sa-i pui un strat de brichete de zgura intre arzator si grila. in felul asta, scade un pic “puterea” flacarii, dar odata incinse, brichetele radiaza caldura uniform si nici mancarea nu mai este expusa direct la flacara.

  32. #69

    Verificarea buteliei se face cu cremene, iar daca face bum, atunci ai o scurgere.

  33. #70

    Arhi, se cer niste exercitii pentru un fund mai bombat. In rest, totul e perfect!!!

  34. #71

    ce sâni faini

  35. #72

    Gratarul cu carbuni e cel mai bun! Mmmmm, toate noxele alea, grasimea aia arsa….

    Verificarea buteliei se face cu flacara, normal!

  36. #73

    cred ca nu trebuie verificat , deoarece e afara. Daca vrei tu neaparat apa cu sapun sau detector de gaz.
    cat despre capac , mai bine cu el ( altfel nu cred ca mai facea nimeni gratare cu capac )

  37. #74

    gratargiu de cursa lunga? pe gaz? cred ca am zis tot. tradatorule.
    nitrozamine, benziperene, carcinogene.. ce cct? pana ajungi tu la pensie o sa afli ca alea de fapt strica, dar repara, dupa aia o sa afli ca de fapt repara dar strica. dupa o sa fie interzise, apoi va fi obligatoriu sa prajesti carnea ba la gaz, ba la carbuni. stii, ca ciocolata, care ba strica dintii si te constipa, ba de fapt protejeaza dintii de restul cacaturilor si de fapt nu constipa, ci regleaza restul cacaturilor care vor deveni cacat plus ca daca e luata direct de la sursa de pe dealul lu` mh`jam de pe cel mai inalt deal din campia celui mai inalt munte din asia=> inseamna ca e adevaraciune. ca doar taranii lor nu ar minti asa aiurea, sa faca un ban
    hai, ca ne asteapta niste 30 de ani interesanti.

  38. #75

    Am vazut la un negru pe la TV: Punea niste rumegus in staniol, gaurea staniolul sa iasa fumul si il punea pe gratar, dupa care lasa capacul. Ma gandesc ca ii da o aroma si un miros deosebit carnii.

  39. #76

    @eMagie – da, ai vazut la maestrul gratarelor, dar nu se pune orice rumegus ci de nu stiu ce lemn ca sa-i ofere o aroma deosebita carnii.
    Legat de verificatul buteliei cu bricheta eu sunt dovada vie ca functioneaza :)) Bine, am un amic pompier care acum 4 ani mi-a demonstrat la mine in casa cum se verifica butelia cu bricheta si apoi ca sa arate ca nu ii ste frica de foc a scos butelia afara, a dat drumu la gaz si a aprins bricheta, a data mai tare, mai incet, dupa bunul sau plac apoi a aruncat un prosop pe ea si a oprit-o. In tot acest timp eu tipam de la o distanta destul de mare: “Las-o ba in plm ca mor aici de frica” si bineinteles ca am fost nevoit sa-mi schimb chilotii apoi, dar cum spuneam, am supravietuit :))

  40. #77

    Da’ nimic despre rezultatele primelor teste? O mostra, ceva :P?

  41. #78

    verificatul gazului cu bricheta/chibrit: nu se intampla absolut nimic daca esti in aer liber. cel mult se aprinde gazul acolo pe unde scapa, si te alegi cu o sperietura/chiloti maro. (dar nu explodeaza, ori ca sa explodeze, ai nevoie de zeci de butelii care sa fasaie simultan…)
    nu se verifica cu flacara atunci cand esti intr-o incapere/spatiu inchis, mai ales daca butelia a fost montata cu ceva timp inainte; daca butelia scapa gaz, exista pericolul sa se fi acumulat acel gaz care, in amestec cu oxigenul din aer, face explozie la flacara.

    apropo, stiati ca si unele pulberi – gen faina, rumegus fin – in amestec cu aerul dau un produs exploziv ce se poate aprinde si de la o scanteie de descarcare electrica? bubuie de mama-mama!

    • #79

      faina explodeaza ca dinamita

  42. #80

    Să-i dam cetinului ce-i al lui.
    Facem glumite de soluţia (nu pot sa-i zic grătar) pe gaz gândindu-ne la antenatii nostri, care haleau arsura cărnii direct de pe cărbuni şi care habar nu aveau de cancer.
    Dar daca reflectăm cate mizerii ingurgitam azi faţă de acum douj’de ani, parca inteleg pe cineva care renunţă la o parte din gust, la obiceiuri ancestrale, pentru o sansa in plus de a mai trăi impreuna cu cei dragi o zi.
    Ma uitam azi la un ecocooker sau la un c line 2400D, dar apoi m-am gândit ca, la cât a impins la vale Arhi in viaţa asta pana acum, de pe gratarele cu cărbuni, nu voi manca eu gratare in toată viaţa…

    • #81

      si te-ai insela maxim. in viata mea, mai mult 3-4 gratare pe carbuni pe an, nu am mancat niciodata

  43. #82

    Uops. Atunci trecem la mea culpa.
    Sunt cam tot pe acolo cu gratarele lemnoase, culmea.
    Am luat-o-ntr-o eroare dupa aparente, tinand cont de faptul ca arat ca o scandura cu burta (o fi si de la bere, dar nu e terapia, ca aia cica zic cercetatorii englezi in studii ca nu cauzeaza la burta) si tu ca un gratar fara fund… 😀

    • #83

      fotografiile nu m avantajeaza:)))

  44. #84

    Cate gratare faci cu o butelie?

  45. #85

    Butelia de gaz NU SE VERIFICA niciodata DE CATRE CONSUMATORUL FINAL.

    Povestile cu sapunul si lumanarea sunt din epoca de aur, cand buteliile erau extrem de ruginite si refolosite mult peste timpul de viata si limita de uzura permisa chiar si de normele de siguranta ale anilor respectivi.

    In prezent, toate buteliile sunt inspectate temeinic vizual (pentru contorsionari ale materialului in zonele de rezistenta) si verificate (inainte si dupa reincarcare) intr-un bazin de apa demineralizata cu senzori de gaz pentru scurgeri.

    Robinetii de trecere sunt schimbati mai des decat ar trebui in mod normal, in special din cauza folosirii improprii a acestora de catre consumatorul final. Spre exemplu: Inchiderea robinetului de trecere NU ESTE NECESARA, daca butelia este folosita la un aparat de gatit omologat. In practica: Dupa ce se inchide ultimul arzator de la aragaz, se strange si robinetul de trecere de la butelie (de multe ori, cu atata hotarare incat se strica filetul acestuia dupa doar cateva incarcari).

    In ultima faza a imbutelierii, sigiliul care se aplica robinetului de trecere este facut dintr-un plastic termosensibil, mularea efectiva a acestuia pe robinet facandu-se prin aplicarea flacarii deschise (arzator pe gaz de mare presiune) pentru ~1 sec. Cred ca va puteti imagina ce s-ar intampla daca o singura butelie ar intra cu scurgeri de gaze pe linia de sigilare, care este complet automatizata si se misca cu o viteza ametitoare…

    ATENTIE!!! Tot ce am scris mai sus se aplica STRICT la buteliile OMOLOGATE si incarcate EXCLUSIV cu GAZ BUTAN (NU GPL), comercializate de distribuitori AUTORIZATI. NU intra in considerare buteliile incarcate “direct din portbagaj” cu GPL, ruginite pana la (si dupa) structura de rezistenta, iesite din uz, neverificate pe linia de incarcare de ani de zile, fara robineti de trecere schimbati, depozitate si folosite impropriu, incarcate de diverse firme clandestine, etc…

    @ARHI: As aprecia daca ai posta acest comentariu… Ar mai spulbera din miturile legate de butelii. Numele real si adresa de mail nu post sa le divulg din cauza informatiilor prezentate si a contractului de confidentialitate pe care l-am semnat.

    • #86

      pai nu verifici butelia, verifici legaturile pe care le faci tu la butelie.

    • #87

      Crede-ma ca am vazut cu ochii mei oameni care dadeau cu spuma de ras Palmolive si cu peria la baza robinetului de trecere si se uitau dupa bule… Asta la butelii noi cu sigiliul intact… NO COMMENT!

      Cat despre racordul de trecere e simplu: regulator presiune si racord flexibil pentru gaze (ambele autorizate). Schimbi si garnitura dintre robinetul de trecere al buteliei si regulator de fiecare data cand desfaci filetul – nu ca ar fi neaparat nevoie, dar pentru linistea ta (1 garnitura = maxim 1 leu) si asta e tot, chiar nu ai ce sa patesti.

      Problema e ca se folosesc racorduri de apa (cu diverse piulite adaptoare), bucati de furtun de gradina, camere vechi de bicicleta legate cu sarma la capete, etc…

    • #88

      acum, cand am montat-o, aveam totul ca la carte si totusi pierdea gaz. pentru ca baietii de la hornbach vuseseră grijă să ia garnitura de cauciuc a racordului original.