Știți că la Curtea de la Haga se judecă acum rromânia cu Ucraina, pe motivul Insulei Șerpilor, care dă dreptul de proprietate asupra platoului continental al Mării Negre, adică dreptul de proprietate asupra petrolului din zona respectivă.

Frumos, nu-i așa, cum luptă rromânii pentru drepturile lor, Insula Șerpilor, pământ rromânesc, etc.
Știți cine are dreptul de exploatare a acelui platou?

Firma privată Rompetrol.
Nu-i așa că e distractiv? rromânia angajează experți, plătește toate cheltuielile, pentru ca, în final, dacă câșștigă, Rompetrol să intre și să facă profit. Pentru Kazahstan, proprietarul firmei.

Ce frumoase este lucrurile…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. Chiar ma gandeam ca trebuie sa fie ceva manevra la mijloc, ca parca nu statea in fire Romaniei sa se lupte pentru ceva.

  2. #2

    tare as vrea sa vad contractul dintre romania si rompetrol… presupun ca au facut doar un fel de proforma, nu? 😆

  3. nu se poate, este un contract privat:))) datele din el sunt absolut secrete

  4. Nu cunosc amanuntele, dar sunt convins ca Romania castiga ceva, prin taxe, accize, etc. Petrolul si gazele sunt de asemenea strategice; uite cum se joaca Putin cu tarile satelit: “faci figuri? iti tai gazele!”
    Asta le-a facut si ukrainenilor nu demult.

  5. #5

    privat? pai o parte suntem noi (cica), n-avem voie sa cunoastem contractul??? bate-i-ash de recameu… 😐

  6. [offtopic]: nu-nteleg ce ti-a intrat asa de tare-n cap r-ul dublu, is it ur trademark or smth? prima oara nici macar nu l-am vazut la tine, ci la un frustrat canadian care spama/sperma pe toate blogurile. anyway, voiam doar sa-ti zic ca ma enerveaza si e unul din motivele pentru care sar peste 5 posturi o data, de fiecare data cand il vad ma zbarlesc toata. poate la inceput era ok tocmai prin noutate, acum a devenit deja trist si agasant si zau c-ar fi mult mai misto textele tale fara el. doar o opinie pe care o iei sau nu in considerare, da’ simteam nevoia s-o zic 🙂

  7. #7

    Dude…cred ca ai o zi proasta. Daca e adevarat ce zici tu acolo, asta e! Nu vad unde e problema, cineva trebuie sa exploateze acolo. OMV si-a luat partea lor de sunca din petrol. Ce alta companie vrei? Doar nu cred ca vor face alta companie de stat petroliera numai de dragu de a fora in Marea Neagra. Asa se intampla lucrurile peste tot in lume. Se concesioneaza. Detalii sunt preturile la care se concesioneaza si alte fineturi din astea.
    Scuze, dar postul nu are nici o logica…

  8. #8

    Petrolul trebuia sa ramana romanesc.

  9. Cam baţi câmpii, te apropii de pensionarii din autobuz care văd în orice demers un scop ascuns, dacă se poate chiar privat. O fi el sub apă, da’ e pământ românesc, şi statul se luptă pentru asta. Ce dacă îl va exploata rompetrolul sau oricine altcineva? De ce nu te băşici că o firmă privată exploatează masiv orice alt zăcământ de petrol?
    Uite una barbar de banală: statul român(cu un singur r, mânca-ţi-aş) plăteşte pentru bâlciul de la Haga; statul român câştigă, statul român încasează accizele aferente acelui zăcământ exploatat, România NU importă petrol(de la ucrainieni?) ca să satisfacă cererea internă.
    Şi chiar dacă ar fi vorba doar despre rahatul produs de peştii de pe platforma continentală, acel pământ tot ar trebui revendicat.

  10. STERS STERS STERS STERS STERS [ aici era partea in care iti dadeam dreptate si explicam si de ce :))) ]

    [offtopic] arhi, sunt de acord cu putty aici, prea folosesti in mod exagerat termenul “rromania”, sau chiar “rromanica”. Si nu numai tu, mai sunt multi altii care fac aceeasi chestie. Macar un pic de respect ar trebui aici, nu pentru jepatii din conducerea tarii sau pentru aia care ne fac sa ne bagam pla in ea de tara, ci pentru oamenii aia din ce in ce mai putini care chiar merita o Romanie mai frumoasa .. Pana la urma tu esti roman nu rroman .. sau ma insel?

    LE: Se pare ca ce am scris mai sus, precum si postul tau, nu prea isi au rostul .. Romania a semnat contracte de prospectiune pe acea zona cu francezii de la Total …

  11. #11

    @remus: accize≠petrol… de unde stii ca acesta (petrolul) va fi vandut romaniei la pret mic avand in vedere ca e o treaba privata interesul e sa se scoata cat mai mult ca$h din petrol… sau nu?

  12. plecand de la subiect, daca vedem contractul cu Rompetrol, nu putem primi o oferta bundle sa vedem si contractul de la Sidex Galati ?

  13. #13

    Scuze, dar nu văd cum statul rromân (asta a fost pentru comentatorii de mai sus) ar putea încheia contracte pentru un teritoriu care nu îi aparţine.

    Din câte ştiu eu insula a fost cedată în 1948 către URSS. Contractul respectiv e anterior acestei cedări?

    Din câte am înţetes eu o licitaţie în vederea concesionării va avea loc după eventuala câştigare a procesului de la Haga.

  14. da, dar nu ar fi un avantaj, cat de mic, pt noi? ca daca nu e rompetrol e o firma din ucarina care nici macar nu vinde la noi

  15. #15

    @prothero: eu vorbesc de cazul in care am castiga (si eu sunt destul de sigur ca vom castiga…)

  16. #16

    nici rompetrol nu vinde la noi.
    Prothero, procesul este pentru a stabili daca insula serpilor e stanca sau teritoriu locuit. daca e stanca, platoul continental e al nostru. daca e teritoriu locuit, e al ucrainenilor

  17. #17

    Scuze, Arhi, dar procesul nu este numai pentru a stabili platoul continental al insulei respective. Procesul are în vedere împărţirea zonei economice exclusive.

    Da, de acord, Insula Şerpilor e în centrul acestei dispute, dar zona economică exclusivă se defineşte în funcţie de mai mulţi termeni. Insula e doar o parte (importantă, de acord) a acestui litigiu, dar nu e singurul factor. Din această cauză avocaţii noştrii au făcut referire şi la precedente în care nici un fel de stâncă nu a fost implicată.

  18. #18

    Prothero, nu ai de ce sa te scuzi, daca ai detalii, sunt binevenite. Nu sunt dumnezeu nici pe departe, si pot gresi mult prea usor

  19. #19

    Nu am alte detalii decât cele aparute în presă. Cum ar fi faptul ca avocaţii noştrii au insistat pe ideea că lungimea litoralului nu e un factor important. Sau că peninsula Crimea e prea departe ca să intervină în această dispută. Ghici de ce? Pentru ca ne-ar fi dezavantajat.

    Părerea mea e că de data asta (una din puţinele dăţi) am fost deştepţi.

    1. Ministerul de externe a făcut un tratat beton cu Ucraina (în tratat se specifică că problema zonei economice exclusive va fi rezolvată de curtea de la Haga dacă tratativele bilaterale eşuează),

    2. Apoi acest minister a pornit aceste tratative (normal ca au refuzat orice propunere ucraineana, doar aveau tratatul beton de la punctul 1.)

    3. Acum, ca nimeni nu îi poate acuza de rea credinţă, au dat Ucraina în judecată la Haga.

    Aici eu văd miticismul pus la treabă în favoarea rromâniei.
    Scopul scuză mijloacele 🙂

  20. #20

    Revenind la subiect.

    Aici mai e o problemă. Rompetrol nu are capacităţi de forare maritime. Petrom are (compania Petromar C-ţa). Petromar mai are doar o singură platformă marină, pre numele ei “Gloria”. Dar colaborează strâns cu GSP, care mai are vreo 4.

    E drept dă şi GSP are problemele ei financiare şi juridice, dar pun pariu că se scot cu banii proveniţi din preţul crescut al petrolului. Doar ştii cum e în rromânia.

    Aşa că eu pariez pe Petrom când vine vorba de viitoarea exploatare (în caz că o să câştigăm la Haga).

  21. #21

    adica se duce ori la unguri, ori la kazahstanezia

  22. #22

    Hehe, nu. OMV e o companie deţinută în majoritate de statul austriac. MOL e compania ungară 🙂

  23. #23

    poteto – potato

  24. #24

    Îmi pare rău, dar nu îmi dau seama care-i treaba cu cartoful 🙂
    Nu pot decât să presupun că ai încurcat posturile.

  25. Arhi, ce dreaq mah, în argumentaţii dintr-astea nici măcar Brucan nu mai credea după ce a plecat de la Scânteia. Sau chiar niciodată, nu sunt sigur.

  26. #26

    Prothero, adica ce mi-e Austria, ce mi-e Ungaria.
    Someone, eu sunt mai comunist din fire…

  27. #27

    Stai un pic că nu înţeleg. În articolul “Scoala, locul de unde începe discriminarea” aveai probleme (îndreptăţite) cu rasismul.

    Acum ţi-ai schimbat părerile? Străinii sunt răi şi rromânii sunt buni?

    Apropo, Ungaria nu mai seamănă cu Austria. Austriecii înclină spre dreapta (chiar extrema dreaptă), în timp ce maghiarii înclină spre stânga politică (la momentul actual).

  28. #28

    Ma uit prin comentarii si nu pot decat sa imi aduc aminte de vorba lui Mircea Badea… Ne meritam soarta!

  29. @Prothero: fa-ti un blog, gandesti 🙂

  30. #30

    ah, de parca gandirea ar fi atributul alora cu blog:))) poate omul nu simte nevoia sa balareasca singur cu un monitor:P

  31. Bine mă Arhi, m-ai spart la faza asta. Da’ n-ai vrea ca toate firmele care funcţionează în sectorul primar să fie regii autonome de stat?

    Au fost acum 20 de ani. Să ne bucurăm că nu mai sunt.

  32. Pe de alta parte putem sa dam search pe google cu totii dupa cuvantul redeventa.

  33. #33

    Darius, cati ani ai? Sper ca sub 30!
    Ca nu stii ce vorbesti!

  34. Asa se fac afacerile in RO cum am mai zis …

  35. ca sa se mire curvele ca tine, putty, de aia scrie arhi cu 2 de r. rromanco.
    ps : nu vrei sa spa(er)mez si pe fatza ta ?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.