La data de 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, a fost denominata astfel incat 10.000 lei vechi au fost preschimbati pentru 1 leu nou.

La 1 iulie 2005 a intrat in circulatie leul nou, supranumit si leu greu, care a circulat in paralel cu leul vechi pana la 31 decembrie 2006. In intervalul mentionat, moneda veche a fost inlocuita treptat cu noile bancnote si monede.

Introducerea leului nou a constituit a doua etapa a denominarii. Denominarea reprezinta actiunea de reducere a valorii nominale a insemnelor monetare.

Totodata, s-a schimbat codificarea monedei nationale, de la “ROL” (Romanian Leu) la “RON” (Romanian New). Rata de schimb intre ROL si RON este de 10.000 ROL pentru 1 RON, respectiv de 100 lei vechi pentru 1 ban nou.

Toți românii spun, după 9 ani, tot o sută de mii în loc de 10 lei și 10 milioane, în loc de o mie de lei.

Dar da, românii sunt deștepți, că tot mi-am adus aminte de campania aceea pentru google.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    bunicul meu a spus pana a murit ‘franc’ in loc de ‘leu’. si chiar si eu zic de multe or x milioane in loc de x-sute-ron. si nu mi se pare ceva gresit in asta.

  2. #2

    Ai putea sa zici ca sunt cu adevarat destepti pentru ca pot lucra cu ambele denominari deodata. Unu’ zice “un milion”, altu’ intelege “o suta” si tot reusesc sa efectueze tranzactia.

  3. #3

    Pe mine ma distreaza cum devine privirea interlocutorului devine brusc goala si pierduta cand aud spunandu-se ca un produs sau serviciu costa X RONI si le spun ca nu stiu ce e aia pentru ca moneda nationala este LEUL. :))
    Fac asta oriunde ma duc, ma amuza teribil. :))
    Am observat ca persoanele mai in varsta inca amesteca 10 lei cu 100.000, de exemplu si ca “tineretul” o da cu RONI.

    • #4

      Ce amuzant este! NOT.

      Trebuie sa ai o viata foarte anosta daca asta este ceea ce te amuza pe tine teribile, si nu o data, de 2 ori ci de fiecare data.

      “Am observat ca persoanele mai in varsta inca amesteca 10 lei cu 100.000, de exemplu si ca “tineretul” o da cu RONI.” – no shit Sherlock. Ce spirit de observatie ai. Daca ai fost obisnuit 50 de ani cu ceva nu e ca si cum ai fi fost obisnuit 4-5 ani.

    • #5

      Si pe mine ma deranjeaza teribil cand aud ca un anumit produs costa x roni!

  4. #6

    la mine fix bunica-miu se lua de mine ca nu am preluat și în limbaj leul nou 🙂

    dar tot îmi sună mai bine un milion. sau cinjdemii pe o bere.

  5. #7

    Asta imi aduce aminte de o faza de prin 2008. Eram in Diverta (cand inca mai mergea raionul de IT) si cautam un mouse. La gaming, erau 2 taraneti care se uitau la un volan cu schimbator:
    – Ia uite ba, are 6 viteze .
    – Da ba, si nici nu costa mult. Uite, un milion.
    Auzind discutia, ma bag in seama:
    – Ma scuzati, volanul acela costa 1000 de lei noi, adica 10 milioane de lei vechi.
    La care unul dintre ei….
    – Cataaa? Pai mai pun 2 milioane si imi iau dacie

    :)))))

  6. ce dumnezeu de legatura are asta cu prostia sau desteptaciunea?! atat mizantropism…stai linistit, si in italia s-au taiat la un moment dat zerouri la lira si multi tot in milioane vorbeau in loc de mii.

    • #9

      La ei paritatea a fost de 1936,27 lire = 1€, nu doar s-au tăiat zerouri, să vezi acolo distracţie la făcut socoteli.
      Plus de asta tranziţia de la lira la euro a durat doar 2 luni. Cred că a fost mai eficientă o perioadă mai scurtă de tranziţie faţă de 1 an jumătate ca în România.
      Pe mine mă miră că văd tineri de 16-18 ani ce folosesc mii în loc de zeci de bani sau milioane în loc de sute de lei.

    • eu nu ziceam de cand au trecut la euro.

  7. E oarecum normal, am folosit sistemul atatia ani. Si italienii mai folosesc lirele, chiar daca mondeda oficiala este euro, intre ei mai spun pretul in lire.

    • #12

      Da, si la noi este moneda oficiala LEUL si se vorbeste in euro. :))

    • da, aia e o tampenie (pt cine da, nu pt cine cere) care ar trebui sa fie ilegala

  8. #14

    In imaginea aia “romanii sunt destepti” este ca prima optiune pentru ca aia a fost o cautare a utilizatorului , nu pentru ca ar fi cel mai cautat pe google. De aia e scris cu albastru si apare “Remove” in dreapta.

    • #15

      Nu. Cautarea e facuta de mine, e scris doar Romanii sunt

    • #16

      La mine apare ca sunt frumosi ca prima varianta :))

    • #17

      Auzi… scrie “romanii sunt papagali” pe google, dai enter, iesi din google si pe urma intra din nou si scrie romanii sunt 🙂

    • #18

      Da, doar ca eu nu am cautat niciodata romanii sunt

    • La mine apare ca prima varianta , fara sa fi cautat vreodata, romanii sunt frumosi.

    • #20

      La mine frumosi, inventivi, slavi.
      Same here. N-am cautat niciodata “romanii sunt”.

  9. #21

    La mine apare frumosi, educati si paduchiosi lol

  10. Eu a trebuit sa repet unui nene de 5-6 ori o data un pret si pana la urma i l-am spus tot in ROL, pt ca nu rabata. Si nu era un terchea berchea.

  11. #23

    Esti roman daca…chiar si in 2014, atunci cand ai de a face cu RON primul gand care te loveste e o transformare mentala a acestora in ROL pentru a face mai palpabila suma 🙂

    • #24

      Esti roman daca… atunci cand te lauzi cu leafa, o zici in milioane sa pari milionar

  12. acuma, eu sunt in dubii… corectati-ma va rog:
    – o contabila imi spunea ca ii gresita exprimarea cu “RON / RONi / etc”, prin simplu fapt ca pe moneda nu este specificata aceasta dominatiune si gata.
    Exista lei si atat. Ca-s 100 de lei sau un milion de lei, ca asa ne place noua cum suna (ca-s mai multi), ii alta poveste. Dar dpdv legal, exista doar LEI.

    si sa citez o fraza celebra:

    “He’s gonna pull my pants down, grease me up…

    … and aim for penetration.”

    • #26

      Apai daca nici BNR nu stie…
      www.bnro.ro/Cursul-de-schimb-524.aspx
      Scrie acolo Leu(RON)

      In principal cred ca zicem RON nu pentru ca ne place cum suna ci ca sa facem diferenta intre aia vechi si aia noi. Decat sa zic “50 de lei noi” mai bine zic “50 RON”.

    • #27

      In plus de asta, ea fiind contabila ar trebui sa stie ca in acte nu se scrie cam niciodata ce scrie pe bancnota.
      Scriem USD si nu American Dollars, EUR si nu Euro.

    • da,dar nimeni nu scria/zicea ROL. din 2005 s-au trezit cu RON-ii.

  13. #29

    Apropo de RON VS ROL mai exista romani destepti care atunci cand le zici un nr de telefon de mobil , eu evit sa mai spun si inceputul banal ”07” si in 99% dintre cazuri primesc urm intrebare , 07?? Le raspund incearca si cu si fara , vezi la care raspund.E chiar asa de greu sa-ntelegi ca TOATE nr de telefon mobile incep cu 07?De ce trebuie sa mai ma-ntrebi daca e 07?

    • #30

      Pentru că:… Digi mobil

    • #31

      Faci parte din aia care prelungesc o discutie de dragul de a parea mai destepti decat sunt. Pierzi mai mult timp sa ii explici omului ca toate numerele incep cu 07 decat daca i-ai fi zis direct 07. 07 in pula mea! vorba poetului.

      Dar tu esti mai destept, si uite asa te inveti sa zici fara 07 si apar unii ca digimobil si tu ai ramas invatat ca toate incep cu 07 (ce dracu nu era si lege?) si vii si te dai destept pe internet si in realitate de faci de cacao.

  14. #32

    Nu e mai relevant daca ai scrie “romanian are…” ?

    • #33

      RomanianS are…

      Coming
      Latin
      Crazy
      Slavs
      Very smart
      Criminals
      Gypsies
      Curve

    • #34

      Ms pt “s” antinevralgic 😉 . Deci, cum spuneam, e mai relevant asa?

  15. Și toți spun RON / RONI în loc de Leu / Lei.

  16. Eu vad altfel problema. in creieru nostru de sarantoci, 1700 e mai putin decat 17 milioane. Ca sa rezolvi problema trebuie exercitiu. Majoritatea romanilor fac exercitii cu bacnote de pana in 100 de lei. Deci…. basescu e de vina 🙂

  17. #38

    Il bati la frunte pe Gadea?!

  18. #39

    Pe acelasi rationament, romanii de peste ocean isi lauda barbatia tot in cm sa para mai dotati si decat inchii negrilor:

    -My ex boyfriends big black cock was 10
    -Mine is 12 baby. And I can do you in the shepherd style till you see double rainbows.
    -OMG

  19. #40

    in principal folosesc noile … cantitati. dar nici nu am probleme cu intelegerea vechilor.
    oricum audibil, imi suna mai bine douamilioanejumate vs douasutecinzeci lei.

  20. #41

    scrie pe google “romanii sunt p”

  21. bai, abia astept cand asta o sa fie ultima noastra problema.

  22. Am vazut ca sunt cativa cretinei pe aici care au o problema cu astia carora le place sa nu le fie schimonosita limba pe care o vorbesc. Exemplul cu leu/roni.
    Orice om cu putina minte intelege ca e inoportun sa folosesc o prescurtare, un cod utilizat in tranzactii bancare ca sa numesc moneda cu care cumpar sau vand.
    Ne place, admiram si cumva in sinea noastra ne spunem ca am vrea si noi sa fim ca vesticii nationalisti (italienii si francezii, or fi si altii dar din experienta mea pe astia i-am cunoscut) care nu ar permite sa le pocesti limba pentru ca sunt foarte mandrii de ea si de orice simbol national al lor. Dar nu suntem ca ei. Suntem ca noi.
    La noi oamenii sunt ca oile. De ce ar spune un tanar roni? Pentru ca asa a auzit si el la altii, dar nu si-a pus creierul putintel la treaba. O minima documentare i-ar fi dezvaluit ca RON e un cod folosit de banci, burse, traderi/brokeri etc. si nu o chestie culeanu care e pă trend acum.
    Mergeti si spuneti-i unui francez ca fosta lui moneda se chema fârfă sau fârfău in loc de franc sau FRF cum era simbolul.

  23. #47

    Noi astia vechii folosim tot lei, si tot asa ii invatam si pe copii. Pentru ca aia este valoarea adevarata a monedei nationale.
    Multi inca ne aducem aminte cand un salar de 4000 de lei era mai mult decat bun, si puteai trai lejer din el. Si aia erau lei adevarati, nu glume. Adu-ti aminte ca tu castigi milioane, ca sa tii minte unde ai fost si unde ai ajuns. RONii astia sunt praf in ochi. Orice jocuri abstracte cu zerouri vor astia sa faca, eu din cate stiu moneda nationala trebuie sa aiba acoperire in aur, si nu stiu zau cat de mult e sustinuta regula asta cand tu te joci cu zerourile ca si cum te-ai juca cu puta in praf.

    • nu prea aveai ce cumpara cu ei…ce se putea cumpara doar/mai mult pe piata neagra era atat de scump acolo incat abia atunci banii isi aratau adevarata valoare: mica. de aia a fost si inflatia din anii ’90, dupa liberalizarea preturilor: prea multi bani, inca prea putine produse. si preturile au crescut.

  24. #49

    asta e cam rautaciune. incepusera bine anii ’90 si destui francezi mai exprimau preturi in “centimes” – deh, la ei s-au taiat doar doua zerouri . si chiar daca nu tin minte exact as zice ca reforma lor a facut-o de gaulle prin ’60. bine, stim precis francezii sunt mai destepti decat romanii…

  25. #50

    obisnuinta.
    gandeste-te ca sunt foarte multi care scriu ca î in loc de â.
    sau altii care inca scriu sînt in loc de sunt.

  26. #51

    Pe mine ma incurca cind vizitez Romania amestecul asta. Dar o fac odata la 3-4 ani.

  27. #52

    Eu tot cu banii vechi am ramas in minte si nu stiu daca o sa intru vreodata in rand cu lumea buna. Tin minte ca inainte de leii astia noi, toata lumea spunea 1 leu, cand se referea la 1000 de lei vechi. Oare cum o sta treaba la sarbi, care erau toti miliardari, avand si bancnote de 100.000.000 de de dinari si la fel era si la turci, care avea cate-o tona de zerouri, cu lirele lor vechi.

  28. #53

    banii tin de supravietuire, trebuie sa cunosti banii pentru a supravietui, asta inveti de prima data si o inveti bine de tot incat devine un lucru instinctiv, e greu sa te joci cu instinctele oamenilor si sa le schimbi peste noapte, asa cum frica de dumnezeu e intiparita in mintea copiilor inca din clasa 0, si apoi continuata 12 ani de zile, le va fi foarte greu apoi sa realizeze ca sunt doar povesti fictive si nu ai de ce sa te temi si ca este OK sa NU dai bani la biserica si sa NU cazi jos sa pupi mana popii cand ti se arata, sunt instincte …

  29. #54

    Pe bonurile fiscale din Franta este trecuta in continuare suma platita actualmente in euro, in franci francezi la paritatea din 2001.