– Bună ziua, cât e kila de miel?
– 40 lei
– Scump rău.
– Să fii sănătos, lasă că vine altul.
Mă uitam la niște băbuțe în Cora, care voiau neapărat să ia mielu`. Totul scump în draci, kilogramul de animal costând 37 lei, ele sărace, amărâte, îmbrăcate cu paltoane de pe vremea lui Dej. Până la urmă au luat fix 3 costițe de miel, nu mai mari de 6-7 cm, mare chilipir, dădeau pe ele 15 lei.
Știți ce nu pot înțelege?
Nu faptul că oamenii vor să își onoreze sărbătorile. E normal și de respectat. Ci faptul că la noi, ȘI NUMAI LA NOI, când vin sărbători de genul, totul se scumpește. Carnea de miel ia prețul aurului, ouăle devin intangibile, porcii de crăciun devin delicatese.
În restul lumii normale, dimpotrivă, apare multă marfă de gen pe piață, vânzătorii se întrec în oferte ca să cumperi de la ei, piețele alimentare gem de carne și alte alimente.
De ce la noi e fix invers?
NOU
Vinovatul numărul UNU este cumpărătorul. Cum scriai, “[…]lasă că vine altul.” Dacă vreo doi ani la rând nu ar veni altul, probabil că şi la noi ar fi precum în alte ţări.
NOU
Nu doar clientul. Având în vedere că aprox 75% din alimente sunt importate, problema stă în felul următor: procesatorul de carne nu are minima prevedere de a comanda pentru perioada sărbătorilor o cantitate mai mare de materie primă, drept urmare, când vede că marfa trece rapid face alte comenzi, care nefiind programate din timp (cu livrare de urgenţă şi peste “rând”) sunt automat mai scumpe.
NOU
@andripopa
Mai sa fie, saracul importator nu stie cand e Craciunul….il prinde an de an nepregatit.
NOU
La noi se vrea banul gramada si cat mai repede.Cel mai tare ma enerveaza cand se plang ca raman cu marfa.Pai cum plm sa nu ramai cand ai preturi mari
NOU
Daca esti ateu nu vad niciun motiv sa consumi carne de miel de 3 ori mai scumpa de Pastele ordodox. Lasa-i pe fraieri sa-i imbogateasca pe taranii bisnitari in numele sfintei traditii.
NOU
Alex » nu mananc alta carne, in afara de vita, porc si pui
NOU
pastele, in sine, e obicei pagan. la fel si mielul.
NOU
d3v » acuma mielu…nush ce sa zic, femeile il accepta…
NOU
Si in ceva: oualele s-au scumpit decand (M)U(I)E au hotarat ca nu sunt bune deoarece gainile sunt stresate
NOU
Man, încurci treaba. Găinile crescute în cuști de 40×60 sunt stresate și ouăle de la acele găini sunt interzise.
UE a dat decizia asta acum câțiva ani și crescătorii au avut vreme să se alinieze noilor cerințe pentru că știau ce-i așteaptă.
E artificială creșterea prețurilor.
NOU
Pai, Romania este pe invers in multe domenii. De exemplu, in asa-zisul stat laic Republica (Securistica) Romania, influenta BOR este maxima. Se pare ca ateismul comunist nu a facut altceva decat sa adanceasca pseudocredinta unui ‘bobor’ suficient de neiesit din feudalism. Umbland in gipane si cu averi imense, clerul ortodox nu poate fi un model pentru vanzatorul de carne din Romania. Si ar cam trebui, multa lume avand, nu-i asa, incredere in biserica (crestina?).
NOU
Pai e simplu: 10 miei * 40 lei * 10 kg/miel = 4000 lei o fi mai putin decat 20 miei * 30 lei/kg * 10 kg/miel = 6000 lei, dar pentru a doua varianta este si mai mult de munca, nu-i asa? Nu-i mai usor sa fac prima varianta, sa nu muncesc mai mult si sa nu am batai de cap tot restul anului? (cifrele sunt doar pentru exemplu)
In al doilea rand, doar nu sunt eu prostul satului sa vand la un pret mai mic decat vecinul ca ma arata astia cu degetul. Asta daca nu cumva vecinul intermediar nu vine sa imi ia gatul ca ii stric piata.
NOU
corect! si as mai adauga ca omu ‘ nostru nu intelege ca LENE =SARACIE. In concluzie ..suntem saraci deoarece suntem lenesi (sau muncim fara cap, care e cam tot pe acolo).
NOU
Le trebuie o contra-reclama cu bannere si pancarte, in grupuri mici, flexibile.
Dar cine?
NOU
Asta e unul din motivele pentru care prefer sa fac sarmale in mijlocul anului, aiurea, cand imi e pofta de ele, si sa evit sa le fac atunci cand spune traditia. De miel nu se pune problema pentru ca nu imi place oricum.
NOU
slava domnului ca au bunicii muuuuulte oi si multi miei, mananc de multe ori friptura de miel…
NOU
Cand anuntatu astia pe la TV ca mielul e 25 RON /KG deja era la fel de scump ca si somonul… Acum la 40 RON/KG e mai scump decat somonul…
Si ala macare are OMEGA 3, si alte Omegi si beneficii… spre deosebire de mielul autohton care ( spun unii mai destepti ) e plin de toxine…
Prin urmare, cred ca ar trebui schimbata traditia – sa mancam Somon de Paste…
NOU
teapa, am fost ieri la billa si mai aveau doar crap si pastrav din grecia.
NOU
@gaby “Si in ceva: oualele s-au scumpit decand (M)U(I)E au hotarat ca nu sunt bune deoarece gainile sunt stresate”
>oualele
>oualele
>oualele
NOU
oualelelele
NOU
un ou – doo oo.
NOU
un ou, două oauă :)))
NOU
in hala obor e 23 lei/kg mielul.
cât despre ouă, după frigurile din iarna asta când nu ouau găinile și ajunseseră 1 leu pe bucată, ieri am luat cu 50 de bani de la billa.
NOU
@Marcel, da am observat.Numai ca am mai multe gresili in comentariu.Neatentie
NOU
Nu mai scriu nimic azi.Plm, doar greseli
NOU
Dupa punct se pune spatiu.
NOU
Ai scris greșit greșeli.
NOU
Pentru ca suntem niste animale nesimtite!
NOU
@Marcica, am observat, de aia am zis ca nu mai scriu azi. Gresesc intr-una 😀
Oricum, se pare ca e mai important cum am scriu eu decat articolul.
NOU
Cum am scris** =)) OMG le cauți :))
NOU
Concurenta este disciplinata. Nu salbatica…
NOU
Lucrand in achizitii de ceva ani de zile sunt obinsuit cu fluctuatiile pietei (oricare ar fi ea).
Regula este simpla, marfa putina – cerere mare.
Tu daca ai avea 5 oua pe care vor sa le cumpere 50 de oameni le-ai da la acelasi pret ca inainte?
Asta una, si doi: practica asta este si in alte tari…nu te amagi…
poate nu la oua si miel, dar la majoritatea dintre produse (alimentare sau nealimentare) regula asta functioneaza.
NOU
marfa putina – cerere mare -> echilibrul intre cerere si pret se invata in primele secunde la economie, nu-i obligatoriu sa lucrezi in siste 😀
NOU
animaloo, da corect, dar nu este singurul mecanism care influenteaza piata, in schimb este mecanismul cel mai primar….basic…sunt multe si situatiile cand oferta mica-cerere mare – tranzactii zero…..vezi piata imobiliara…
NOU
in ro e regula, daca vrei sa vinzi ceva trebuie sa cresti pretul
NOU
probabil si din cauza faptului ca majoritatea comerciantilor sunt in general nemultumiti de cat castiga (ori sunt lacomi ori chiar nu raman cu mare lucru) si vad in perioadele astea un moment bun sa mai dreaga busuiocul
nu in ultimul rand oferta este destul de mica si atunci isi permit sa speculeze
NOU
Pentru ca industria alimentara se afla in epoca de piatra. In Romania sunt foarte multi producatori mici, care produc putin si cu costuri mari de productie. Cand cererea creste, in special de sarbatori, vand cat pot de scump ca sa faca si ei un ban “cinstit”. Daca am avea putini producatori care ar putea sa produca in cantitati foarte mari, atunci si-ar permite sa vanda mai ieftin. Una e sa ai profit 5 ron la 1.000 miei si alta e sa ai profit 10 ron la 100 miei. Mai este un motiv, o mare parte din populatia acestei tari isi doreste o “masa bogata” de sarbatori si accepta orice preturi.
PS: pe cei care baga in ei pana crapa (de sarbatori) si apoi suna la 112, i-as pune sa plateasca interventia.
NOU
Oare de ce carnea de miel nu prea exista pe piata inainte de Paste?
Poate dincolo de calculele comerciale (nu-l scot pe piata decat atunci cand vin sarbatorile, si il scot la pretul pe care-l vreau eu ca si comerciant), se afla un motiv obiectiv: dimensiunile mielului, care depind de ciclul imperecherii oilor. Cel putin asa am auzit de la un taran de la care am vrut sa cumparam cu cateva sapt inainte de Paste, si a zis sa-l mai crutam, ca sa creasca.
Si mai stiu de la acelasi crescator ca de obicei mieii de sex masculin sunt taiati, cei de sex feminin sunt pastrati pt lapte, branza si fatat. Cam aiurea ca Hristos invie, iar noi taiem mieii baieti.
NOU
daaa! ar trebui sa taiem mieii fete ca cei baieti sa fie prezenti la sarbatoare care va sa vie, no!?
NOU
Pentru ca suntem un neam de oameni lacomi si nesimtiti! De fapt, eu astept cu interes sa-mi spuna si mie cineva ce calitati au romanii, ca de defecte suntem plini ca nastase de oua
NOU
Mie mi se pare ca exista o explicatie foarte simpla! Pentru ca se poate, de-aia se intampla asa! Nu e criza, nu sunt lipsuri, pentru ca daca ar fi, nu s-ar cumpara. O sa spui ca plm, ai nevoie de hrana, orice ar fi, iar ei pun preturi mari exact la ceea ce ai nevoie. Asa e din stramosi, cu oua, cu miel, cu cozonaci si asa mai departe. Nimeni nu isi pune intrebarea, de ce numai de Paste, sau de Craciun trebuie sa faci toate astea!
NOU
Eu imi pun intrebarea.
NOU
pai asa se intimpla cind tii sa onorezi traditia mai mult decit sensul traditiei. la fel cum craciunul e sarbatoarea cind taiem porcul si ajungem la spital din cauza de cirnati si sarmale, pastele e sarbatoarea cind taiem mielul si ajungem la spital din cauza de drob si oua.
a, si alcool.
NOU
nu generaliza. eu luni daca ajung la spital din cauza de alcool, ajung ca e ziua mea 🙂
NOU
romanii sunt lacomi. Atat. Pur si simplu!
Nu este nici o smecherie, nimic ascuns, doar LACOMIE…
Prefera sa stea cu marfa, sa tina la pret, sa nu se dea, sa se strice [sau sa nu mai fie necesara/interesanta – vezi brazii de Craciun] si sa o arunce [cazuri documentate in Piata Obor], decat sa-i arda o reducere decenta si s-o dea, sa iasa macar pe 0, sau chiar un profit mic, nu in pierdere.
Este o logica pe care nu am inteles-o si nici nu cred ca o s-o vreodata, dar este singua explicatie pe care o pot concepe.
NOU
De ce e la noi asa? Pentru ca merge 🙁
NOU
Știți ce nu pot înțelege?
Nu faptul că oamenii vor să își onoreze sărbătorile. E normal și de respectat. Ci faptul că la noi, ȘI NUMAI LA NOI, când vin sărbători de genul, totul se scumpește.
Pai stai un pic, totul se bazează pe cerere şi ofertă. Aşa e peste tot, nu doar la noi, şi nu doar de Paşte. Cererea e mare? Atunci preţul creşte. Cererea e mică? Preţul scade. Economie de piaţă.
În Germania, de exemplu, dacă mă duc să stau la un hotel din Koln, mă costă, în mod normal cam 79 EUR/noapte. Dacă prind un târg în Koln în perioada şederii, plătesc până la 140 EUR/noapte în funcţie de târg.
La fel e şi la carne. Acum toată lumea vrea carne de miel. E normal să crească preţul. Dacă ar sta jos, ar cumpăra toată lumea şi n-ar mai rămâne de vânzare. Pe când dacă preţul creşte, oricum se vinde o mare parte din carne cu marjă foarte mare, iar partea nevândută se va vinde şi după Paşte la un preţ mult mai mic. Câştigul comerciantului, este, în schimb, dublu faţă de cazul în care ar fi lăsat preţul mic.
NOU
bazaconii » nu esti atent. in tari normale, oferta e mai mare. aici vorbim de mancare, nu de hoteluri in koln.
NOU
Mai stai pe-acasa, nene, mai ales cand sunt targuri la Koeln.
NOU
Cred ca e putin mai complex: In Romania, de sarbatorile importante totul se reduce la ce pui pe masa. Ma refer aici de Craciun si de Paste. Craciunu e cu porcu’, Pastele e cu mielu’. E clar, o stim toti, cumparatorul cere, vanzatorul creste pretul (ca vezi doamne, nu te poate prinde craciunul fara carnati si caltabosi, si nu poate veni pastele fara o ciorba/drob de miel). Chestiile astea deja sunt in structura noastra genetica, va fi greu de scos de-acolo.
In alte tari insa, la aceste sarbatori, nu creste cererea unui anume animal de pus pe masa (exceptie sunt americanii cu curcanul lor). Ar fi interesant daca la americani, creste pretul curcanului in ajun de thanks giving…
NOU
TheRookieTM: da, creste pretul la curcani de thanks giving. in special la curcanii bio. dupa sarbatoare, scad…
NOU
pentru ca noi suntem niste speciali, in cel mai naspa sens al cuvantului. vorba aia, senzatii tari, romanesti. ce experienta raumatizanta am avut ieri cu politia romana, incat nici nu mi-am revenit. tara asta ma omoara incet
NOU
alince, moarte lenta ti se trage de la respirat… 🙂
NOU
Nu suntem speciali deloc. Nu e numai la noi. In Belgia se scumpeste ciocolata de sarbatori, in special de Paste, enorm, si e un fapt recunoscut si demonstrat. Ouale, la fel, le-am observat mai scumpe. Imi povestesc colege din nordul Europei, cum ajunge la ei un pachet de unt peste 20 de euro in preajma oricaror sarbatori. O greva de transport de 4 zile a imbogatit soferii de taxi din Bruxelles, care au umflat preturile cum i-a taiat capul. N-am inventat noi specula, e un lucru logic (dpdv al economiei, care nu-i un domeniu prea logic, but still) ca atunci cand creste cererea, creste si pretul. Cu atat mai mult cand e vorba de un “bun” precum carnea de miel, nu foarte cautata in rest.
NOU
To TheRookieTM: La amerecani curcanul de Thanksgiving ajunge la un pret de tot rahatul: ceva la 10 c/lbs (10 centi/0.5 kg). In general de sarbatori se lasa pretul putin in jos la anumite alimente sa se vanda la greu. Business-ul salbatic aici s-a inventat!
NOU
Daca nu vand pentru ca pretul este prea mare, vor reduce preturile cand nu va mai fi nevoie de marfurile lor si atunci…
NOU
@Arhi: “De ce la noi e fix invers?”
Celebra marlanie rromaneasca…
NOU
Nu te-ai obisnuit de 20 de ani sa fie tot asa… se pare ca esti un pic neadaptat.
NOU
“De ce la noi e fix invers?”
Arhi, raspunsul este..pentru ca se poate, pentru ca li se da voie, pentru ca la noi cumparatorul nu este educat. In Anglia, unde stau, daca s-ar intampla asa ceva, media s-ar revolta si ar lua pozitie. Cei din guvern la fel (chiar daca nu pot sa faca mare lucru, macar le atrag atentia). Aici orice cacat de genul asta conteaza pentru imaginea firmei. Si daca s-ar intampla asa ceva, sunt sigur ca ar boicota respectivul produs sau magazin. Din pacate mai avem mult pana la bun simtul celor din vest.
NOU
Apa, aerul si fraierul nu se termina veci.
Cu ce sunt mai presus aceste 3 zile de paste ? Ti se lipeste de stomac vreo 3 ani de sanatate ? Nu ! Deci A.A.F.
NOU
Pentru prunci si pentru cei batrani cu slaba tinere de minte : era o poza in ceva manual acu niste zeci de ani (lipsus, lapsus..cum ii zice ? 🙂 ) cu laptele care se arunca din ciubere (d’alea de tabla) pentru a-i mentine pretul in sus.
Dar nici comunismu’ nici capitalismu’ lu’ peste nu au inventat cea mai veche meserie din lume (nu aia, cealalta)…
NOU
Parca te laudai ca ai facut ASE-ul. De legea cererii si ofertei ai auzit?
NOU
Eu, sincer, nu inteleg ideea de “a-ti onora sarbatorile” cu orice pret. Pe cazul prezentat de tine as prefera sa mananc doua pulpe de pui decat sa ling o coasta de miel. Tot sarbatoare e si fara miel, drob, etc…
NOU
Cum ar fi sa sarbatorim de Paste cu porc si de Craciun cu oua si miel ? Am face o economie serioasa…
NOU
Thomas » +1