Prima oară când am mers în Bulgaria, pentru altceva decât micul trafic de frontieră cu castraveți și gumela, a fost în 2006, cred. Sau 2007? Nu mai știu, sunt bătrân. Cert e că atunci am fost cu scopul declarat de a mă distra și am fost la ceva de lângă Ruse, numit Liulaka. Și, venit de la vacanțe la Năvodari și Bușteni, am fost ca olteanul în fața girafei. Smm, așa ceva nu se egzistă. Atât de bine era, așa de bine se mânca, cazare mișto, personal drăguț. Așa că, în anii următori, am fost doar prin bulgaria în concedii sau ieșiri la mare. Sau peșteri (mergeți la Black Stork, nu o să vă pară rău. Sau sper să nu vă pară rău, nu am mai fost de mulți ani. Să nu vă băgați în jacuzzi, se face sex în fiecare noapte acolo.)

Anyway, după câțiva ani de mers și scris despre ce experiențe bune am avut, s-a umplut bulgaria de români, bulgarii s-au umplut de bani și, brusc, serviciile au ajuns la nivel românia, mâncarea la nivel românia, totul era ca acasă, ba mai rău, auzeai în jurul tău numai vorbă românească, spre deosebire de românia, unde mai auzeai câte un fraier străin, picat în capcana minciunilor agențiilor de turism.

Așa că m-am orientat, câțiva ani, spre Grecia, Thassos și Halkidiki mai mult, până când și acolo s-a umplut de români, de a devenit Thassos pământ românesc. Și nu am mai mers acolo din momentul în care, în apă nu mai deosebeai românii de căcați și invers, pentru că românul nu folosește toaleta, el se cacă natural, în apa mării. Prin urmare, în ultimii ani, m-am reorientat spre Spania, dacă jonglezi din timp cu biletele de avion, știi unde mergi și ce faci, costurile sunt mai mici decât dacă te-ai duce în Grecia cu mașina, timpul mai puțin, satisfacția e mai mare.

Ce voiam să zic e asta

Bulgarii nu înțeleg sau se prefac că nu înțeleg sau, din cauza cefei late, nu le funcționează bine cerebelumul. Turiștii nu le scad din cauză că nu au chartere. Nici înainte nu erau chartere. Nici înainte nu ne opreau reparațiile făcute anual doar vara, la podul de peste Dunăre, mai sunt încă vreo 3 locuri pe unde poți trece. Nu. Turiștii îi pierd pentru că serviciile lor s-au făcut de un căcat masiv, iar românii au și alte locuri, relativ la fel de aproape, unde pot fi tratați ca un cur, gen Grecia. Dar măcar te poți lăuda la prieteni că ai fost în Grecia, nu la Ruse sau la Nisipurile de Aur. Prea mulți ani au avut siguranța că oricum proștii le vin, așa că pot scădea calitatea fără probleme, nu există pierderi.
Iată că a venit și vremea pierderilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    N-am mai călcat pe la Bălgaritătă, din 2011, când i-a fost furată mașina prietenei mele de atunci. Un Peugeot 206, parcă, de ăla mic. Nou-nouț. Destul de fain, de altfel, pe cât mă pricep eu la mașini. Mașină de duduie, ca să zic așa. De dudùie, nu de dúduie. Și vișinie, pe deasupra. Direct din parcarea păzită a hotelului. Păzită, dar fără camere de supraveghere. Și ce-o mai făceau pe-a proștii! “Sigur ați lăsat-o aici? Haideți s-o mai căutăm. Poate v-ați distrat până mai târziu azi-noapte și … . Amintiți-vă bine.”. La poliție, ne-au spus că suntem al n-șpelea caz din vara aceea, fix din parcarea hotelului respectiv. Hotel de luxtătă, cu chiuvetătă, cu closetătă … . Prin 2014, când am mai vorbit, întâmplător, cu fata respectivă, mi-a spus că de vreun an nici nu mai întrebase de mașină, se săturase. Cu siguranță n-au mai găsit-o în veci, dacă o fi căutat-o cineva vreodată.

    68
  2. #2

    Eu le vizitez pe toate constant, in functie de timp si de buget. Si mai ales de distanta, ca nu calatoresc cu avionul.

    Merg inclusiv la noi la mare.

    E multa minciuna si propaganda, indiferent de destinatie, ca e la noi, la bulgari, la greci, la turci, la albanezi, la croati, etc.

    Important e sa te simti bine, sa gasesti niste locuri frumoase si curate, si sa iti vezi de ale tale.

    Problema pe care o intalnesc din ce in ce mai des, absolut peste tot, este supra-turismul.

    Nu ma deranjeaza ca principiu, din moment ce si eu fac parte din fenomen, dar ma deranjeaza urmarile – gunoi, mizerie, apa poluata, murdara (lipicioasa), preturi mult mai mari, etc.

    Asa ca de vreo 5 ani am inceput sa iesim aproape exclusiv toamna, octombrie e luna perfecta pentru calatorii in sudul continentului – mai putini turisti, preturi accesibile la cazare, etc.

    43
    • #3

      „Important e sa te simti bine, sa gasesti niste locuri frumoase si curate, si sa iti vezi de ale tale.”

      Corect. Dacă pe lângă igiena personală domnișoara mai e capabilă și de un pic de conversație, e chiar un sejur perfect.

      24
    • #4

      “Si mai ales de distanta, ca nu calatoresc cu avionul.” Cred ca suntem natia cu cei mai multi oameni cu frica de avion :)))

      13
    • #5

      Nu mi-e frica, si o si fac cand e nevoie fara probleme, dar sotia are niste probleme la nivelul urechii interne si la aterizare sufera niste dureri incredibile care pot tine cateva zile.

      Prin urmare, incercam sa evitam pe cat posibil calatoria cu avionul 🙂

      Tot raul spre bine, pentru ca sunt niste avantaje cand mergi cu masina, ne oprim cand vrem, unde vrem, ne abatem de la traseu, exploram alte locuri, nu e nevoie sa inchiriem masina, putem vizita locuri unde nu exista aeroport sau posibilitate de taxi, etc.

      28
    • #6

      Buna gluma asta: ne oprim cand vrem (accident in fata), unde vrem (se lucreaza la pod), ne abatem de la traseu (copac cazut pe carosabil), exploram alte locuri (toaleta pe A3 din parti), putem vizita locuri unde nu exista aeroport (sau e degeaba, vezi BV) (FMM, iar stau in trafic la Comarnic…)

      19
    • #7

      Corect, poate ne mai cade si o caramida in cap cand iesim pe strada, deci ce sens mai are sa ne mai trezim dimineata ?

      Da-o dracului de masina, de nevasta, de tot, divortez, imi cumpar o bicicleta si incep sa calatoresc singur cu avionul cand vreau sa vizitez Valea Prahovei, ca nu cumva sa am nevoie sa ma cac si sa nu fie un peco pe A3.

      Cristoase…

      60
  3. #8

    Pentru cei de citesc printre rânduri, esența articolului este : „Nu mai știu, sunt bătrân.”. M-am uitat la autor, să nu fie vreun guest post al cuiva din CCR (Clubul Clevetelilor și Răutăților), dar nu, suntem la ora mărturisirilor și acceptărilor.

    23
    • #9

      Nici nu mai au sens răutăcismele la atâta sinceritate.

      11
    • #10

      Asa am putut sa plec si io f’o 3 zile in concediu.
      La bulgari.

      5
    • #11

      nea_zăpadă a ajuns în fața blocului, a dat cu bastonul în canapeaua pe care stătea băieții la o țigare și cică e-n bulgarea
      Băi, tataie, ridică naibii izmenele mai sus, ce-i aicea, bar de negri?

      9
    • #12

      Autocorrectu’, deh. Vulgari voiam sa scriu.
      Bajetii de la tigara.

      3
  4. #13

    Am fost anul trecut la ceva all-inclusive din motiv de copil mic si distanta. A fost okish (mai ales partea de mancare pentru care imi era oroare).
    Anul asta rezervasem tot in Bulgaria. Am anulat de vreo 3 ori din motive neintelese (mai venea o recenzie negativa, gasisem altceva mai bun and so on) pana cand am anulat de tot si mi-am rezervat un apartament in Constanta si aia a fost.
    La anul nu stiu, poate voi rezerva ceva mai din timp. Dar tot asa cu anulare gratuita.

    Mergeti si in alte zone la Bulgari, nu numai la mare. Am fost acum 2 ani in Plevna cazati si de-acolo ne-am plimbat la o multime de pesteri si canioane. A meritat 100% (in afara de drumurile alea decopertate fmm de I3 sau cum s-o numi)

    3
    • Eu chiar vreau să știu pe ce plaje vă duceți la noi la mare și sunteți mulțumiți. Efectiv de niște mulți ani încoace eu nu mai înțeleg de ce ar lăsa cineva vreun leu pe litoralul nostru. Nu am mai călcat de 6 spre 7 ani. Am ajuns anul ăsta printr-o conjunctură obligatorie, să zic așa, la ceva organizat, e drept ca în Mamaia, unde m-am umplut de spume și greață la câtă bătaie de joc referitor la prețuri și calitate servicii. Câte basini pe metru pătrat și ce ciorbe de 40jde lei trântite pe masa de la ospătari cu arfe, ce șezlonguri vai de morții lor, ce 4 stele apuse… oribil. Ziceți-mi unde mergeți, ca e la o aruncătură de băț, mi-ar plăcea să am unde pleca în 3 ore și să mă și simt bine, dar mi-e să nu bat pe cineva.

      Și nu, nu îmi ziceți de vamă, 2 mai, Corbu, etc, mersi, îmi place să am trotuare și asfalt, civilizație și curățenie, că la coada vacii dacă vreau mă duc la bunica în sat, nu la hotel de min. 200 eur/noapte.

      32
    • #15

      L, noi am fost de cateva ori la noi anul asta, dar si in anii trecuti – Neptun e ok, Olimp e ok, Mangalia e ok, Mamaia e iar ok.

      Depinde de buzunarul fiecaruia, insa nu te gandi sau crede ca vei da 100 de euro pe noapte si sa ai si conditii, pentru ca preturile au crescut peste tot, nu doar in Romania, si cine crede ca gaseste cazare la hotel de 3 stele si conditii ok la sub 120-150 de euro e naiv sau rautacios.

      Asta indiferent ca e Romania, Grecia, Bulgaria sau Turcia.

      Mai auzeam pe unii ca au gasit cazari prin Grecia la 60 de euro si servicii extraordinare, a se scuti cu vrajeli din astea, ca merg de 10 ani in toate tarile astea si in altele cu turism non-estival, aproape lunar, si stiu exact ce preturi sunt si ce conditii peste tot.

      Doar pentru Romania, in zeci de concedii si vacante, nu am intalnit nici macar o data sa mi se “arunce” ciorba in fata, sau sa platesc mai mult de 25-30 pe ea si sa nu fie super gustoasa.

      Eu nu stiu unde fac turism aia care posteaza pe Facebook despre cat de prost au fost tratati sau jecmaniti, dar na, nici nu imi mananc de sub cur pentru orice locatie despre care stiu de dinainte ca e una de vacante, deci am asteptarile setate in consecinta.

      In principiu e Booking – te uiti dupa calificative, sa fie peste 9, sa aiba macar 200 de reviewuri, iar pentru cheltuiala pun 150 de euro pe zi (mancare pentru doua persoane, bilete de intrare, suveniruri, etc.).

      Deci cam 250 de euro/ziua de concediu, cu toate incluse – cazare, cheltuiala, eventual motorina/biletele de avion.

      Mi se pare perfect decent.

      6
    • #16

      @L.: plaja neversea Constanta. Ai si zona de sezlonguri, ai si zona libera. Toalete, dusuri, intrarea in apa lina, nisipul mai fin decat in alte locuri. Nush, pentru copii mi se pare cel mai potrivit.

      9
    • #17

      @L
      Plaja ”trei papuci”. Mai la nord de unde s-a organizat Neversea (plaja Modern). Zona ZoomBeach, e un restaurant bunicel acolo, căcăstori cu duș, animație ptr copii.
      www.google.com/maps/place/Zoom+Beach/@44.1943145,28.6524104,17z/data=!4m6!3m5!1s0x40bafac83eece869:0xa941e7c026a90f3b!8m2!3d44.1922106!4d28.656026!16s%2Fg%2F1jglsfdbm?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkyMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

      5
    • #18

      @punkreas: singurul dezavantaj e ca e cam aglomerata… și ca ai de urcat scările alea la întoarcere… bine, dacă o iei pe lângă fostul Safari e mai puțin de urcat.

      1
    • @Dragos, eu înțeleg ca e peste 150 de euro pe noapte, ca atâta și mai mult dau și am dat în locuri în care m-am simțit bine, da in banii ăștia vreau servicii și oameni ok, nu chelneri care aruncă farfurii pe masă ca sunt la Mamaia. N-am zis de prețuri, peste tot e scump, eu vreau să fie și bun. 🙂 mamaia e no-no pentru mine, anul ăsta m-am re-lămurit. Pahare de gin la 50 de lei din plastic cu picior folosite și respălate la greu, pe ce lume trăim.

      @punkreas, n-am fost, o să țin minte când mă mai apucă dorul de marea noastră :))mersi!

      3
    • #20

      L nu contest, si eu am fost luna trecuta ultima data la Mamaia si nu mi-a trantit nimeni mancarea, nici la hotel, nici “in oras”, dimpotriva, ne-am imbuibat traditional si a fost plin de “cu drag, om frumos” pe unde am fost :)))

      Adica nu pot generaliza, sigur sunt si locuri ca cele descrise de tine, dar na, sunt si multe altele foarte ok.

      In rest, inca nu bate nimic plaja din navodari, singura ramasa netufuta, cu intrare lina, nisip fin, etc. la 3 ore de bucuresti.

      Legat de cazari, din nou, booking, citesti reviewurile si aia e.

      Ultima data am stat la Dorna de exemplu, a fost foarte decent, curat, renovat, etc. cu plaja gratuita pentru clienti.

      In Neptun am stat la Insula, iar, foarte ok, curat, locatie beton.

      Am exemple de pe tot litoralul, preturi in full season de 600-800 lei pe noapte, deci in linie cu altii.

      Pacat de ghettoul din mamaia nord dar asta e, cumva ajuta la temperarea preturilor din valul de barosaneala de acum 10-15 ani.

      Una peste alta, litoralul nostru e frecventabil daca esti cat de cat atent, dar asta e valabil peste tot presupun.

      4
    • #21

      @L. prefer Constanta ca sa gasesc cazare la apartament in oras. In plus, am la discretie restaurante sau bolt/tazz pentru comanda.
      Cum zice si Dufu, scarlile alea sunt putin solicitante. Dar daca eu le urcam/coboram de 2 ori pe zi cu umbrela, saltea gonflabila, colac si alte chestii de plaja la bagaj (sau cu copilul in brate), cineva fara copil o sa le coboare/urce o data pe zi (banuind ca sta toata ziua la plaja).

      2
    • L, noi am găsit un singur hotel până acum, e vorba de hotel Laguna din Mangalia situată pe plajă, camere bune, plajă privată cu șezlonguri incluse în preț, intrare lină în apă, apa era foarte curată când am fost noi, preț bun. Nu recomand deloc localul de lângă, terasa Brise.
      Înainte mergeam la hotel Cometa Jupiter, dar în golfulețele din fața hotelului nu recomand să faceți baie (pietroaie mari cred că de 50 de kg la intrare în apă, etc.), e o plajă bună mai încolo.
      Orticum, Cometa nu este ca Laguna, iar prețul e similar.

      1
  5. #23

    Deci romanul a cucerit bulgaria, dus cu el datinile si schemele si a romanizat-o, apoi a abandonat-o precum a facut SUA in Afganistan.
    Daca americanii cand vad ca o tara are resurse sar ca sa le importe democratia, noi romanii, exportam romanismele.:)))
    Spania- venim!!!

    11
  6. #24

    well, auzisem dimineata la Europa FM despre hoteluri in Bulgaria care primesc inclusiv tichete de vacanta romanesti (da, alea date de statul roman pentru sustinerea/prabusirea turismului romanesc)
    Nu stiu prin ce manevre le deconteaza, dar foame de bani clar este la bulgari. Calitatea in jos, preturile in sus, reteta (in)succesului, nu?

    6
    • #25

      tichetele sunt pe card, deci ar trebui sa aiba POS romanesc cu id-ul aferent inregistrat la emitentul de tichete.
      de ce ar risca emitentul de tichete sa inregistreze un POS de Bulgaria?

    • #26

      de ce nu pos de romania?

    • #27

      Cred ca da, isi facusera o “unitate de turism” in Romania si incasau pe aia.
      Exact nu stiu, ca eram in coloana pe Copou si eram atent la trafic

      4
    • #28

      @florin: poate tu confunzi voucherele de vacanta d ela bugetari cu tichetele de vacanta de la privat (care sunt de obicei pe card Edenred sau altceva)

      3
  7. Luna trecuta plecai din Nessebaru vechi (preferatu meu) spre Plovdiv. Belea oras. Rezervasem 2 nopti si am extins la 3. Si as mai reveni. Cazare belea, preturi la terase sub romania. Am bagat pa centru vechi al lor (care este fain de tot), bere homemade cu 6 leva / 0.5 l. Unde plm bei in bucale sau pa litoralu nostru, bere artizanala cu 15 lei halba?
    Preturi bune si la haleala si la toate alea. Plus o gramada de obiective de vizitat.

    15
    • #30

      Idem, dar idem și noi, cred ca ne-am și intersectat fără să ne cunoaștem, am mâncat cel mai bun donner la 10 leva, făcut de niște turci, ne-am mai întors de două ori acolo, a treia zi ăla ne-a oferit o bere mică “de clienți fideli”. Bere ieftină și bună, piscină în curte pentru copii, sigur am să repet experiența anii următori .

      8
    • #31

      @Ovidiu – spune si unde, ca mai suntem din astia care vizitam.

      1
  8. Pe vremea cand inca mai stateam in Ro si mergeam catre Grecia de cateva ori pe an la relaxare si soare mi-am facut cateva reguli ca sa fiu zen:
    1. niciodata in August
    2. atunci cand am gasit un loc OK (Thassos era OK in 2007, in 2010 deja incepuse sa nu mai fie) l-am vizitat si in anul urmator.
    3. daca numarul de turisti incepea sa creasca, am cautat alt loc pentru urmatoarea deplasare dar nu foarte departe de ultimul (luat harta, vazut ce exista pe o raza de 100km fata de ultimul punct). Asta pentru ca nu am vrut sa cresc prea brusc numarul de ore petrecut in masina.
    4. Grecia e mare, sunt multe locuri misto de vizitat care inca mai sunt relativ “virgine”, merita explorate locuri, nu doar cele de care auzi de la altii.

    12
  9. #33

    Se pisa lumea în mare și în Spania….

    adevarul.ro/stiri-externe/europa/ce-amenzi-poti-primi-daca-urinezi-in-mare-unde-2372830.html

    Asta e in natura umană sa nu fie mulțumită! Ne plictisim mereu și vrem altceva….

    3
    • #34

      se pisa peste tot, ca na, sare la sare trage. dar cacati in apa eu nu am văzut pã spanea

    • #35

      E apa mai sarata si ustura la hemoroizi

      9
    • #36

      Eu nu am vazut cacati in apa de prin ’90, la Eforie Nord, cand aveam 8 ani si in fata mea era un nene care vroia sa se dea mare in fata nevestei ca inoata pe sub apa si s-ar ridicat cu motzatul pe cap si i s-a rostogolit peste nas, apoi pe piept si inapoi in apa.

      Apoi l-a luat cu mana si l-a aruncat in spate in mare, probabil ca valurile l-au adus dupa cateva minute inapoi catre plaja.

      22
  10. va propun next level, care vine la un parizer cu paine si mustar din ziar pe treptele cazinoului din Monaco?

    16
  11. #38

    Nu stiu ce te miri, era predestinat. Pana și moneda lor leva este leu de fapt, tradus puțin sa nu pară la fel. Levă leu , corupția korupția , turism turism nene

    4
  12. #40

    Merg in Bulgaria de 20 de ani.
    De multe ori am preferat sa fac un weekend la Veliko Tarnovo decat sa ma duc pe Valea Prahovei sau sa ma aventurez pe Valea Oltului, cumva e mai la indemana.
    Am mers la bulgari si la mare si la munte, probabil ca am peste de 30 de vacante facute la ei, fie ca au fost sejururi intregi la mare sau cateva zile in Bansko sau Borovets ca oprire intermediara cand vedeam din Grecia.

    Situatia eu zic ca e cam asa –
    Sunt hoteluri mari, cu standarde, cam in fiecare din statiuni, hoteluri la care merita oricand sa mergi, dar care in ultimii ani au crescut destul de mult preturile si si-au pierdut din competitivitate din aceasta cauza. Au pastrat serviciile bune, curatenia, mancarea buna. Unele din ele fac parte din lanturi hoteliere internationale.

    Sunt sute de pensiuni – hoteluri, apart-hoteluri in care s-au investit bani acum 12-15 ani si au cam ramas la acel stadiu. La acestea preturile sunt mici, dar sunt murdare, mobila este cea de acum 15 ani, de multe ori si lenjeria si prosoapele la fel, fatadele au inceput sa cada si au o stare vizibila de degradare. Acestea nu prea merita salvate.
    Sunt ca pensiunile noastre de la munte construite acum 20 de ani cu BCA, geamuri de termopan alb, scafe din rigips la interior si spoturi colorate.
    Eu nu stiu ce a fost in capul bulgarilor cand au facut atatea cladiri in Bansko, OK, se ocupa toate de craciun si revelion, eventual mai merg in sezonul de ski, dar in rest, 10 luni pe an stau goale.

    7
    • #41

      Exact, romanu’ cand se ducea in bulgaria si ii placea, ii placea ca era ‘eftin. Decand nu mai sunt nici ei rupti in cur, si un sejur la un hotel decent la all inclusive incepe de la 3-4k eur, normal ca au descoperit romanii ca au si bulgarii hoteluri de 3 stele cu parizer si margarina la mic dejun.
      Oricum bulgaria ramane destinatie pt parinti cu copii mici, iar pentru aia grecia nu e “cam la aceias distanta” cu bulgaria. E la distanta minim dubla, si timp minim triplu cand mai pui o granita, un bac, o alea alea.

      1
  13. #42

    Am fost de trei ori în ultimii doi ani în Bulgaria in zona Nessebar la hoteluri de trei și patru stele. Poate am avut eu noroc dar chiar am fost mulțumiți: curățenie, plajă frumoasă, mâncare bună. Nu am ce să le reprosez bulgarilor înafara neutilizarii limbilor de circulație internațională.

    3
    • #43

      Bulgarii au mâncare la fel de proastă ca românii. Nu mă refer la meniul țeparilor de sezon; în general, în orice perioadă a anului te-ai duce, dai peste același talmeșbalmeș gras, sărat, cu arome în plus, unele vomitive.
      La mare au aceiași pești ca noi. La munte și în orașele mari nu găsești vită comestibilă, numa porc și pui de proastă calitate, fix ca la noi. Bască la hotelurile de 4 stele din Sofia pute a țigări în restaurant. Chelnerițele alea, adunate de pe gârlă, fumează pe la colțuri. Aproape sigur că se și bășesc.

      8
  14. #44

    “românii au și alte locuri, relativ la fel de aproape, unde pot fi tratați ca un cur, gen Grecia. Dar măcar te poți lăuda la prieteni că ai fost în Grecia, nu la Ruse sau la Nisipurile de Aur. ”

    Vorbe ca nisipurile: de aur. Oricum, mare, in nici un caz Romania.
    Insa la munte, Romania rullz. Mai ales partea de Apuseni ❤️. Tarifeleinca sunt la un raport pret/calitate foarte bun. Inca.

    1
  15. #45

    “Să nu vă băgați în jacuzzi, se face sex în fiecare noapte acolo”

    Pfai, nu trebuia să scrii asta, acuma deja stă Maithun cocoțat capră pe jacuzzi cum stau gargoyle-ii pe Notre Dame.

    3

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam