Observ că chestia aia cu înscrisul copiilor la ora de religie e privită ca pe o mare victorie împotriva ateilor sataniști, care nu doresc ca ortodoxia să prevaleze în acest stâlp al creștinătății numit românia.

S-avem pardon. Mi se fâlfâie cu elan de gunoaiele voastre. Puteți să învățați la școală despre jupiter ascending, din partea mea.
Problema NOASTRĂ, a celor care nu cred în asemenea mizerii, este că voi ați încercat să ne indobitociți cu forța copiii. Așa cum îmi explica un popă jegos pe facebook, minoritatea se supune majorității. Ați încercat să ne forțați copiii să învețe obligatoriu mizeria vostră, prin tot felul de tertipuri.

Nu, nu se supune nimănui. Copilul meu nu va face religie. Iar eu nu voi mai fi obligat să îl retrag la de acel gunoi de oră și să îl ostracizez, pentru că așa dorește mafia sutanelor negre. Nu va mai trebui să mă cert cu învățătoare demente, cum au făcut cam toți prietenii mei. Se vor introduce ore de educație civică, așa cum este și normal. Și copilul meu va învăța ce înseamnă societate și cum să se comporte în ea, nu că Lenuța și-a rupt piciorul pentru că nu s-a spovedit.

Așa că nu, nu ați câștigat nimic.
Eu mi-am câștigat dreptul de a alege ce vreau să fac, conform dorințelor și conștiinței mele.

Voi l-ați câștigat pe credinciosul Conectăr.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sau ore de educatie rutiera, dupa cum citisem o propunere.

    Intrebare: intr-un oras mai mic, unde nu sunt, ca in Bucuresti, profesori pentru absolut toate confesiunile posibile din lista de optiuni, daca eu imi declar copilul… catolic de exemplu, ce se intampla? Aduce scoala un profesor de religia respectiva special pentru copilul meu? Asa ar trebui, nu?

    • #2

      Asa ar trebui dar nu se face. Cand eram eu in scoala, cei de alta religie: fie ei catolici, reformati, martori sau penticostali, erau obligati (!) sa stea la ora de religie chiar daca nu trebuia sa se implice ca sa nu fie pusi absenti. Numai prin liceu au avut posibilitatea sa se duca la CDI (biblioteca scolii noastre) in acea ora.

    • #3

      De fapt imi aduc aminte ca si la mine la fel, venea profesorul de religie sa ne asculte daca stim “Crezul” (niciodata nu l-am stiut, asa ca se multumea cu un Tatal nostru cu versurile uneori inversate), colegii de alte confesiuni erau si ei prezenti in clasa.

    • #4

      cat ar fi de tare sa fiu musulman, sa vedem atunci ce se intampla? va fi respectat dreptul la practicarea religiei al copilului meu sau imi spanzura copilul ?

    • #5

      ^^am avut eu în liceu o grămadă de colegi musulmani și parcă aveau ceva ore de religie sâmbăta, dar practic nu. musulmanii din Dobrogea sunt super giorno.

  2. #6

    Relegia si pana acum era optionala asa ca nu vad unde este victoria.Adica ce pana acum baptistii, penticostalii, protestantii, catolicii faceau religia in scoala?

    • #7

      da. ortodoacsa

    • #8

      Nu faceau religia, veneau cu o hartie sau ceva de genul in care se spunea ca nu fac religia pentru ca sunt de alt cult.Iar cei care sunt ortodoxi si nu vor sa faca religia la fel pot face o cerere in care sa specifice acest lucru.Nu era/este nimeni obligat sa faca religia.Religia este materie optionala.

    • #9

      taci ba din gura, vorbesti tampenii. ai citit tu ca asa se facea? in majritatea scolilor copiii erau pusi in ultima banca si asistau la ora, ca nu aveau voie sa iasa din clasa. intoarce-te la caprele tale.

    • #10

      cred ca un remediu necostisitor pentru cei ce nu participa, daca nu se gaseste in prof de ed civica, macar sa trebuiasca sa participe la o ora de sport in plus, ceva intens care sa-i fortifice fizic, boot camp gen: genuflexiuni, flotari, tractiuni, abdomene, sprinturi, etc.

      chiar daca la prima vedere pare tortura, pe termen lung chestia asta ar veni cu mai multe beneficii decat inconveniente, si un supraveghetor nu ar trebui decat sa fie plin de energie si entuziasm, nu neaparat scolit cu diplome. (decat cum m-am apucat eu de fumat de la 13 ani din lipsa de preocupari, cu mintea de acum as fi preferat sa-mi fi dat unul mai mare 2 scatoalce si sa ma oblige sa fac sport.)

    • #11

      @aurache
      Ora de sport e mai optionala decat ora de religie. Acolo multi vin cu scutire de la doctor, nu de la parinti.

    • #12

      In scolile mai mari, unde erau mai multe confesiuni si mai multi copii din fiecare confesiune, existau profesori pt fiecare. De ex. la liceu lui fiu-meu exista prof. pt ortodocsi, pt catolici, pt greco-catolici si pt neo-protestanti. O parte din neo-protestanti totusi nu participa la cursul de religie cu respectivul prof., ca ei au de alta orientare…whatever. Si mai sunt copiii care nu participa deloc, pt care depusesera parintii cerere ca nu vor sa participe. In scolile mici, imi imaginez ca exista un singur prof, pt religia majoritara, si restul participa sau nu, in functie de ce decid parintii.

      Fiu-meu nu a participat la ora de religie din cls VI, si nu a trebuit sa stea in ultima banca la ora, s-a dus la biblioteca cu alti copii care nici ei nu participau. Dar, in functie de cat de idiot/spalat pe creier e directorul scolii si corpul profesoral, au auzit si eu de muuuulte cazuri in care s-au pus piedici parintilor care doreau sa nu participe la religie, sicane, presiuni, etc.

      De aceea modificarea legii e un pas inainte, dar pana cand nu li se va oferi copiilor din toate scolile o alternativa reala (religie vs alt optional), tot nu e in regula. De ex, la scoala unde merge un nepot de-al meu (cls II) parintilor li s-a spus ca copiii care nu doresc sa participe la religie or sa se joace in curte. Ceea de suna bine initial, dar dupa aia invatatoarea a tot bagat aluzii ca ea nu e obligata sa-i supravegheze in timpul asta, etc., asa ca parintii s-au cam stresat si i-au inscris (au gresit, din punctul meu de vedere, trebuiau sa o ia pe invatatoare in suturi, cum adica nu-i supraveghezi, ba chiar dimpotriva, te ocupi de ei in timpul ala, e obligatia ta). Ma rog, deci inca exista metoda asta de presiune, profesorii, invatatorii, sunt colegi de serviciu, poate prieteni cu ala de religie, nu-si doresc sa-l vada concediat, asa ca depasesc spiritul legii in incercarea de a-i determina pe parinti sa se inscrie. De-aia e musai si trebuie facuta presiune de catre parinti, in scoli, in special pt clasele mici, sa se ofere un alt optional pt intervalul respectiv de timp.

      Un copil de liceu gaseste el un bar unde sa parcheze cat tine ora de religie, cu aia de gimnaziu la fel, hai sa zici ca nu au neparat nevoie de supraveghere, dar astia micii….acolo trebuie o alternativa.

    • #13

      te contrazic, robert. am avut o colega de clasa de rit penticostal, mergea la biserica penticostala din parcul sebastian (pour les connaisseurs 😀 )

      a venit cu o hartie de la biserica, in care era stipulat faptul ca era de alt rit si nu facea orele de religie ortdoxa. in schimb, nu avea voie sa plece din clasa pe durata orei de religie, statea in banca si facea orice altceva (desena, citea, isi facea temele la alte materii etc).

  3. Pfffffffffff! Am și uitat de video-ul ăsta, ce comportament și ce limbaj. Wtf?! Bine că nu l-au luat și pe el în campania aia cu bullying :))

  4. Mie îmi plac parintii care si-au înscris copiii la religie pentru ca cei din urma le-au zis ca acolo iau si ei media 10. Parinti model, ce sa mai…

  5. #16

    “Se vor introduce ore de educație civică, așa cum este și normal. Și copilul meu va învăța ce înseamnă societate și cum să se comporte în ea, nu că Lenuța și-a rupt piciorul pentru că nu s-a spovedit.”

    Si daca la inceputul anului scolar directorul scolii va declara senin ca nu are cum sa asigure profesori pentru orele de educatie civica? Si ca, pana se rezolva situatia, toti elevii trebuie sa fie prezenti la ora de religie? Temporar, desigur. Pana prin aprilie-mai asa…

    Nu se mai spune nimic despre posibilitatea ca ora de religie sa fie prima sau ultima din orarul elevilor?

    • #17

      nu are cum. exista deja hotarareaa CC, se arde rau

    • #18

      Eu sunt in echipa ta, dar fii atent: daca seful lor al mare, ministrul pe care nici nu mai intereseaza cum il cheama, numa’ ca n-a facut pe fata campanie pentru ora de religie*, crezi ca subalternii lui vor avea vreo greata in a nu respecta decizii CCR?

      *Sa nu uitam ca acelasi trist spunea ca n-are cum sa nu mai dea bani profesorilor de religie, ca aia vor da statul in judecata si vor castiga, ca sa mai lasam pe la toamna, pe la anul…

      Si mai exact cum se arde directorul scolii in situatia ipotetica descrisa de mine mai sus? Presupun ca ii face parintele o plangere ceva, nu? Sau il da in judecata?

    • #19

      ii fac plangere penala. am toate bazele necesare. plus ca retrag copilul de la scoala pentru nerespectarea libertatii de opinie si optiune

    • #20

      La asta m-am gandit si eu, copilul va iesi pana la urma cel mai rau din afacerea asta. Ma gandesc mai ales la cei mici, de ciclu primar, care vor fi afectati de retragere/schimbare scoala etc. Probabil pe asta se bazeaza si ministerul, ca ne vom gandi de doua ori inainte sa facem schimbari importante in viata copiilor nostri.

    • #21

      hai ca deja o arzi pe campii, @arhi.
      ii faci plangere penala si dupa aia iti duci copiii,unde?… la scoala ajutatoare, desi si-acolo o sa se intinda vorba ca astia sunt copiii unui scandalagiu. copiii vor suferi cel mai mult, de la cateva javre care au musca pe caciula cat curca si care vor aplica “preemptive strike”, ca sa nu apuci tu sa-i dai in fapt.
      stiu un caz cu o scoala “decenta” din bukale, unde profa de engleza a admonestat sistematic un copil care inainte traise 2 ani in us/tn, pe motiv ca “vorbeste ca negrii”. doamna credea ca la 10 ani, un copil poate sa si fie atat de subtil, dar deh, complexe-complexe… si da, pe final parintii au mutat copilul; in florida.

      nu are educatie civica, ii dai sa resolve probleme la mate, lasa plangerile penale…

    • #22

      la cls a 4 a se face ora de educatie civica dar si religia,norocul copiilor că au un popa mai dezgheţat şi sta toata ora pe internet,au caietele ca în prima zi.noi.

  6. #23

    Esti uda?

  7. #24

    Un pas inainte spre micsorarea arogantei: profesorii de religie vor fi obligati s-o lase mai moale cu aberatiile, acum ca decizia e la parinti.

    In rest a fost o reactie de turma a parintilor, numai ca in directia gresita.

  8. Nenea, în cazul ăsta ne vedem în iad, a patra pe stânga.
    Partea rea e că o să stăm în smoală până la subsuori.
    Partea mișto e că o să facem caterincă de Iliescu. El o să stea în smoală până la zâmbet.

    • #26

      deci aici era secretul. nu namolul te scapa de reumatism.

    • Da, numa’ că e afiș la poarta iadului, cu “nu mai primim români”.
      Cretinii au ciordit cazanele, să le vândă la fier vechi.

  9. #28

    o intrebar…cei care fac religia o sa le creasca in plus media? adica li se calculeaza si religia iar satanistii ce fac? intreb si eu….

    • #29

      Aia care fac si religie au o materie in plus care se ia in considerare la calculul mediei si afecteaza media generala in consecinta. Cum adica “sa le creasca in plus media”?

      Daca aia care nu fac religie au 10 materii, media lor generala se calculeaza prin impartire la 10. Aia care fac religie au in scenariul asta 11 materii, iar media lor generala se calculeaza prin impartire la 11, nu prin impartire tot la 10.

  10. #30

    Imi aduc aminte de orele de religie din generala si ma gandesc ca profesorii de religie de acum 20 ani se rugau la doamne doamne sa nu mai fie obligati toti elevii sa vina la orele lor. O sa va impartasesc cateva amintiri ca sa ma intelegeti de ce. Probabil o sa-mi iau o tona de dislike-uri 🙂

    Scoala Generala nr. 87 Vitan. 1992 sau 1993 cred. Scoala era efectiv un ghetou plin de bagabonti, hoti, talhari, batausi, drogati etc. Chiar si cei din clasele mici (5-8), se incadrau intr-una din aceste categorii in marea lor majoritate. Clasa mea era printre cele mai nenorocite din scoala la capitolul teroare data profesorilor. Ma jur ca nu degeaba. Sincer, ei au inceput. Am fost o clasa ok pana in a 5-a cand ne-am pomenit ca trei sferturi din profesori ne faceau cu ou si cu otet sau ne bateau efectiv in clasa pentru cine stie ce prostie. La modul “nu ai scris tot de pe tabla”, jap o palma peste fata. Ti-ai intrebat colegul de banca ce cacat scrie pe tabla aia uda de nu se vede nimic? Jap, mai ia una peste bot.

    Asa ca am devenit niste MARI jigodii si noi. Partea buna? Nu ne exmatriculau niciodata, iar repetenti nu ne lasau ca sa scape de noi mai repede. In schimb venea politia sa ne amprenteze din cand in cand, asa minori cum eram. Cand le povestesc celor din alte cartiere, sau celor mai mici de varsta, ce se intampla in scoala respectiva nu ma crede nimeni.

    In fine. Continuam povestea.

    Vine profesorul la prima ora de religie. Precizez ca tipul era super ok saracul spre deosebire de ceilalti profesori care predau la alte materii si noi am fost niste derbedei cu el fara nici un motiv. Daca l-as intalni acum chiar mi-as cere scuze pentru tot ce a patimit din cauza noastra.

    Revenim. Noi baietii eram cu totii vorbiti de dinainte sa facem mare haos la ora de religie.

    Incepe profesorul ora:

    – La inceputul fiecarei ore de religie o sa spunem “tatal nostru”.

    Bang, toti baietii in genunchi cu mari inchinaciuni, recitam tatal nostru care mai de care mai tare. Efectiv cu totii racneam cat puteam tatal nostru. Sau ma rog, ce stiam din rugaciune.

    Profesorul disperat striga la noi

    – Nu este nevoie sa stati in genunchi.

    Se aud replicile noastre care mai de care:

    – Da ce domn profesor eu daca vreau sa stau in genunchi care e problema?
    – Taci fu*u-ti mortii ma-tii de barbos (avea barba), ca eu vreau sa ma rog la d-zeu, zice altul.
    – Domn profesor m-ati incurcat si acum iar o iau de la capat. Tatal nostru care…
    – Inger ingerasul meu…
    – Baiatul si fata mea sunt o valoareeeee…

    Era un haos de nedescris si asa a tinut toata ora. Numai partea cu rugaciunea a durat vreo 20 minute cred, ca nici de-ai dracu nu am fi renuntat la rugaciune.

    De la a doua ora profesorul ne-a mutat in fundul clasei pe majoritatea dintre baieti. Mare greseala.

    Ce a urmat?

    – un cos de gunoi a aterizat din fundul clasei direct in mecla lui. De doua ori in aceeasi ora chiar, pentru ca aveam doua cosuri de gunoi in fundul clasei;
    – injuraturi din spatele clasei la adresa lui la fiecare ora;
    – bilute de hartie cu scuipat trase spre el cu ajutorul pixului bic;
    – boabe de fasole trase cu balonul prins de cutia de medicamente direct pe fundul sau pe spatele lui cand se ducea la tabla;
    – a primit scuipati direct in mecla de la cativa pe care i-a dat afara si le-a pus nota 4;
    – nu mai stiu exact daca a fost vorba de el sau de alt profesor, dar parca tin minte ca unul dintre colegii mei l-a manjit pe fata cu pasta de la pix.

    Pana la urma a venit cam la a 5-a ora cu clasa noastra si ne-a zis:

    – Mai baieti, daca nu mai veniti la ora mea va trec nota 10 la sfarsit de trimestru. Daca in schimb va mai prind ca stati la ora si faceti balamuc va las corijenti.

    Saracul nu doar ca ne avea pe noi asa jigodii cum eram. Faza e ca erau alte clase cu jigodii si mai mari decat noi. Le-a oferit tuturor aceeasi intelegere. Mare fericire mare. Scapam de cursuri mai devreme cu o ora si puteam sa ne jucam fotbal in curtea scolii.

    Vine vacanta de vara. Eram impreuna cu cativa colegi care imi erau si vecini de bloc si il vedem pe profu’ la Dristor cu o gagicuta. Pe placul nostru gagicuta. Opa! Profu’ e gagicar. Direct la el ne-am dus.

    – Domn’ profesor, domn’ profesor, ce faceti?

    El saracu se uita trist la noi si ne zice

    – Nu mai sunt profesorul vostru.
    – Cum asa domnu’ profesor?
    – Pai dupa ce am predat la voi in scoala am renuntat la predarea orelor, am renuntat si la teologie si acum ma pregatesc sa ma insor.

    Si asa a fost. Shit! Vine altul!

    Si a venit. Alt barbos, ceva mai mistocar in comparatie cu celalalt. Prima ora cu el a fost la un loc cu o alta clasa de descreierati. Si-a luat un cos de gunoi in cap si el din primele 5 minute. Nu de la noi, de la baietii din clasa cealalta. Nu mai tin minte ce preda dar ridica un tampit din cealalta clasa mana si incepe sa urle la el:

    – Domn’ profesor, domn’ profesor?
    – Da?
    – E adevarat ca pe isus l-au omorat teroristii la revolutie?

    Toata clasa a izbucnit in ras.
    Profesorul raspunde:

    – Cum ma sa il omoare teroristii? Cine ti-a spus tie asa ceva?
    – Ma-ta mi-a spus. Aseara, cand o f*team.
    – Iesi afara obraznicule! Sa ma astepti in fata clasei sa te duc la directoare dupa ce termin ora.
    – Si mi-e mi-a spus ma-ta acelasi lucru domn’ profesor, tipa altul din spatele clasei.

    Saracul profesor era perplex si nu stia care a fost cel de-al doilea obraznic.

    – Cine a zis asta?
    – Eu, zice unul dintre baieti.
    – Ba eu, zice altul.
    – Ba eu, ba eu, incepem cu totii.

    Ne-a dat pe toti scandalagii afara din clasa si ne-a pus aceeasi conditie. Sa nu mai venim la ora lui si ne da 10 la sfarsit de trimestru. Si asa a fost in toti cei 3 ani de zile cat am facut religia cu el.

    Acum stau si cuget. Oare daca in scoli ar mai fi haosul asta la ora de religie (cu siguranta nu mai e), oare amaratii aia de profesori nu si-ar fi dorit ca acest curs sa fie optional?

    • #31

      colegul titi, am facut aceeasi generala:))

    • #32

      Ma’ da rai si periculosi erati voi la 12 ani in clasa a 5-a, cred ca prin a 8-a il bateati si pe Ciac Noris.

    • @bigbear, stiau si versuri de manele inainte sa apară manelele, in ’93

    • #34

      @bigbear: adevaru-i ca baietii cel mai salbatici fix atunci is, in gimnaziu, pe la 12-13-14 ani. Dupa ce ajung la liceu se maturizeaza cat de cat, se calmeaza, nu mai fac asa tampenii. Sotul meu a predat vreo cativa ani dupa ce a terminat facultatea (nu religie, ca fizica), si cel mai tare il disperau clasele a VI-a si a VII-a.
      Cat m-am dus eu pe la scoala cand era fiu-meu in gimnaziu: ba s-au batut, ba au aruncat cu nu stiu ce pe geam in cap la un profesor, ca au rupt scaune, banci, dulapuri, tabla de scris, ba i-au zis nu stiu ce mascari unei profesoare….Dezastru, deja eram stresata, ma gandeam ce dracu facem mai incolo, cand e mai mare, si sotu’ ma tot calma ca-i trece inttr-un an, doi, ca toti is asa nebuni si le trece dupa aia. Intr-adevar, din a VIII a fost o schimbare in bine, la liceu infinit mai bine, e cls XI si pana acum m-am intalnit si am vorbit cu diriginta de fix 3 ori, la sedintel cu parintii de inceput de an. In gimnaziu aveam diriginta pe speed dial, tasta 3 😀

    • #35

      @Arhi aceeasi scoala si armata la pompieri. Mama ei de treaba :))

      @bigbear chiar eram. Hai sa iti explic pe scurt ce puteau face bididii de clasele 5-8. Nu stiu daca Arhi a prins perioada asta, dar daca a prins-o cred ca iti poate confirma cel putin jumatate din ce spun eu aici.

      Daca te supara cineva (nu ma refer doar la profesori, ci si la elevi), ii trageai bile de rulmenti in cap cu prastia. Directoarea de atunci si-a luat bile pe chelie de la un pustan de clasa a 4-a. Sau ii dadeai un briceag. Sau o sula din aia de impuns. Sau dadeai cu spray-ul lacrimogen. Unul mai cu bani zis “Neamtu” sau “Germanu” isi luase taser. La 14 ani. Majoritatea isi chemau prietenii de pe Racari, Dristor, Pascu, Olimpia etc. “Prietenii” erau in general borfasi de cartier care de-abia asteptau sa dea in cineva. Culmea, jumatate din ei nu erau tigani.

      Daca erai “fraier”, cand intrai in scoala treceai prin cel putin un filtru de control la buzunare facut de baietasii cu “pe controlate si pe luate”. Pana se terminau cursurile treceai prin cel putin 3 astfel de filtre.

      Unii profesori au inceput sa umble cu chestii la ei pentru autoaparare dupa ce si-au luat bataie de la familiile sau prietenii unor elevi. Da. Unii parinti sau frati mai mari ai unor elevi chiar ii cafteau pe profesori. De exemplu patronul revistelor “Infractorul” si “Infractoarea Roz”, care la vremea aia aveau vanzari mari, a batut la un loc si directoarea scolii si pe diriginta lui fi-su cel mic pentru ca s-au luat de plodul lui. Pe cel mare (care era in clasa a 6-a), nu au putut sa-l exmatriculeze dupa ce i-a rupt mana unei colege de frica sa nu si-o fure iarasi. Cand parintii fetei accidentate au venit la scoala cu o falca in cer si una in pamant ce crezi ca s-a intamplat? Si-au luat si ei portia de cafteala de la familia respectiva.

      Pana la sfarsitul gimnaziului majoritatea baietilor din clasa noastra nu au terminat nici un trimestru cu media 10 la purtare. Nici macar cu 9. Si, dupa cum ziceam, nu eram noi cei mai nenorociti din scoala.

      Prin 95 cred au bagat firma de paza in scoala. Au schimbat paznicii ca pe sosete pentru ca erau batuti saptamanal.

      In 96 sau 97 terminasem scoala si eram deja mutat in alt cartier. Am aflat din ziare ca unul dintre paznicii care pazeau scoala noaptea a fost ucis in timpul serviciului de niste baieti de pe Racari, din categoria celor de mai sus, pentru ca nu i-a lasat sa intre in scoala sa bea apa.

      Treburile s-au linistit cand toti bagabontii s-au apucat de heroina si nu le-a mai ars de batai. Sau au ajuns la puscarie. Sau au mierlit. Cam prin 1999-2000 am fost iar ca sa dau un examen de admitere si deja lucrurile se linistisera total. Nu stiu cum au reusit dar in sfarsit scoala devenise normala, cu elevi normali.

      Eu personal am avut mari probleme de adaptare la alte scoli. La fel si alti colegi din scoala 87. Am fost exmatriculat sau am ramas repetent de la 7 licee. In Elie Radu (care e tot in Vitan), am prins un an cu o mica parte din generatia noastra din scoala 87. Nu stiau profesorii cum sa ne exmatriculeze mai repede. Mie mi-au refuzat dosarul dupa ce m-au lasat repetent prima data.

      So, @BigBear daca te zgandare asa mult povestirea mea da o fuga la scoala respectiva si intreaba-i pe profesorii vechi cum au fost anii 90 pentru cei de acolo. Le zici ca esti de la vreun ziar si vrei sa le iei interviu. Merg cu tine daca vrei.

      @costin aia nu era manea si oricum o dadusem doar ca exemplu despre cum decurgea ora aia. E melodie facuta de Dan Armeanca si o canta Adrian Midgetul Minune prin Vitan la nunti si botezuri. Costi Costita era un celebru anonim pe vremea aia, dar a cantat-o cu Adrian in versiunea manea la multi ani dupa prima ei aparitie.

  11. discutam cu fii-mea, pe care n-am scutit-o de la religie – şi-mi pare rău, şi o întrebam ce a învăţat în 12 ani. nimic. nici crezul, nici tatăl nostru, o lăsasem în speranţa că li se va vorbi de anumite pilde ca să ştie de unde vin anumite expresii. scârţ. nu-i ducea mintea pe acei profi că religia poate însemna şi cultură. discuţii sterile şi idioate şi-atât. nu mai pun la socoteală profa din liceu, o habotnică de care se făcea mişto la greu şi care a generat prin crizele de isterie un conflict cu părinţii. deci, cine naiba predă această materie? nişte neaveniţi care fac mai mult rău decât bine şi care nu au nici o vocaţie. ca atare, scutiţi copii de un chin. zecele acela nu foloseşte la nimic. pe urmă, având în vedere că vorbim de o singură oră pe săptămână cereţi să fie prima sau ultima oră, mai ales la clasele mici. ca să pot să-mi duc copilul mai târziu sau să-l iau mai devreme.

  12. #37

    Crezul. Mizeria aia idioata, lunga de o pagina, pe care am fost obligat sa o invat si in generala, si in liceu, pe derost, ca sa nu imi dea jegosii de profesori 4. Doar motivul asta imi este de ajuns ca sa urasc ora de religie.

    Profesori palizi, fara nicio dorinta, n-am avut in 12 ani de liceu 2 ani la rand acelasi profesor de religie, care faceau exces de zel mai mult decat profesorii de matematica, si isi considerau materia mai importanta.

    Intotdeauna am fost anti-religie. Nu ma laud, nu ma cred mai presus, nu am absolut nimic cu oamenii care sunt mai mult sau mai putin religiosi ( asta ar insemna sa am ceva oarecum si cu propria mea familie ), atat timp cat nu imi baga credinta lor pe gat . Pana sa ajung sa ma informez, pur si simplu nu o intelegeam si nu simteam nicio chemare spre nimic religios, iar cand am crescut am inceput sa urasc religia de-a dreptul .

    Treaba e, acum mai este cat de cat social acceptabil sa spui ca esti ateu, sa refuzi sa faci ora de religie, dar acum 7-8 ani, chiar daca nu pare prea mult in urma, sa zica un copil ca mine de clasa a 7-a sau ceva ca e ateu si ca nu vrea sa participe la ora, nu ar fi fost decat luat in ras .

    • #38

      12 ani de liceu? Pe timpul meu erau doar 4 insa imi aduce aminte de aia “in facultate primii 3 ani sunt mai grei, pana ajungi in anul 2”

    • #39

      asa ieste bos me-a ajiutat d-zeu dupa 12 ani s-a ami termin sh eu cls a 9-a,,, akm pana l-a pensie poate o termin sh p a 10-a = ))))))) : ))))) : )))))))))))) …………………

    • #40

      probabil ca profesorii parsivi erau din riepublica…

  13. #41

    erm.. nu e cumva optionala?

  14. #43

    eu vad decizia in sine ca pe o victorie. in primul an oricum nu ma asteptam la alta cifra. s-a facut o campanie jegoasa si presiune mare pe parinti/elevi. eu personal stiu cativa care s-au inscris la ora din cauza amenintarilor directe (nu treci la obiectul x, te trec la obiectul x, iti fac viata un calvar, etc). ca sa nu mai spun ca s-au dat cereri obligatorii unde trebuia specificat daca vrei sau nu religie. nush, probabil n-am inteles eu bine, dar cererea aia trebuia completata doar daca vroiai.
    in fine, bor-ul a pierdut foarte mult.

  15. #45

    :))) marea lor victorie nu e chiar asa de fapt. La copilul meu in clasa trei sferturi dintre parinti au zis ca sunt de acord cu religia doar in acest semestru, ca sa nu aiba scoală probleme ca nu-si face profa de religie norma. De la anul va fi alta poveste… Asa m-am trezit ca sunt singurul părinte care n-am semnat porcăria aia de cerere :)))) nu m-am lăsat convins in nici un fel, desi invatatoarele au insistat in mod repetat. Am fost chemat inclusiv vineri sa confirm ca nu semnez

    • #46

      Lumineaza-ma, care-s acele asa-numite “probleme” pe care le-ar avea scoala si de ce ar trebui sa va pese voua ca parinti? De ce e problema parintilor daca x/y profesor/oara de religie nu mai are norma intreaga?

      Zi-o mai bine pe-a dreapta: trei sferturi din parinti sunt turma si n-au fortitudinea testiculara necesara sa ia o decizie in ceea ce priveste propria progenitura pe cont propriu. Asta e trist, pentru ca aceeasi mentalitate de turma va ajunge sa-i caracterizeze si pe copiii lor.

    • #47

      Cum să confirmi că nu semnezi? Profesorii ăia știu diferența între opt-in și opt-out?

  16. #48

    Maestre, dar ce crezi că va învăța la educație civică? Va învăța (din păcate!) că minoritatea se supune majorității.

  17. #52

    Scoala romaneasca: educatie fizica nota 10, religie 10, purtare 10, apoi se mira toti ca copchiii cu note mari nu sunt angajati dupa ce termina facultatea.

  18. #53

    Nu e o victorie impotriva ateismului, este in schimb inca un exemplu despre influenta “social media”. La cati oameni se laudau pe FB sau in comentariile blogurilor ca ei nu isi vor da copiii la ora de religie, procentul inscrierilor ar fi trebuit sa fie maxim la jumatate.

    Dar nu toti sunt la fel de “curajosi” in viata reala, nu la fel de multi sunt dispusi sa renunte la o medie de 10 gratuita (ca e concurenta mare la admitere apoi…) si parca nici nu ar vrea ca ala mic sa fie privit ciudat de colegi cand face nota discordanta la ora respectiva.

  19. #54

    Imi place cum religia era singurul lucru care ne tinea in urma. De-aia nu am trimis noi pana acum oameni in spatiu(noi, nu rusii). De-aia avem conducatorii actuali, de-aia e berea calda si lumea cu susul in jos.
    Tot ce inseamna invatamant e complet tamp. Nu se face literatura universala, pentru ca nu avem o literatura zdravana. Am avut 3 baieti care au scris si ei ceva. In lipsa de altele mai bune, alea sunt operele noastre de capatai, deci nu cumva sa citim ceva mai bun. Sa nu le impuiem copiiilor capul cu ceva care sa ii puna pe ganduri. La istorie e propaganda nationalista. Atat. Nu exista vreun sir coerent de idei. Din punctul nostru de vedere, noi ne-am vazut mereu de treaba noastra si au venit unii si altii peste noi. Dar i-am batut. Cine a mai aparat Europa? Pai daca nu eram noi, Europa ar fi fost ingenuncheata de turci. Domnitori ca ai nostri nu a avut nimeni.
    Vrei sa stii cum e o ora de educatie civica? Eu am facut asta in generala. A fost egala cu 0. Pentru ca nu prea poti sa le explici unor copii care e treaba cu politica.
    Mai tii minte cum se face limba si literatura romana in scoala/liceu? Ai un text, doamna iti spune ce trebuie sa intelegi din el, inveti acel comentariu. Mai tarziu, mai reciti si ce au zis altii(critica literara). Atat. Nu trebuie sa produci tu absolut nimic original. Mai mult, oamenii au si niste momente de o perversitate absoluta, cand ti se cere parerea despre o opera sau un personaj. Ia ghici ce se intampla daca spui ce gandesti tu. Ia pune-i pe mostenitori sa scrie despre Moromete ca ii placea sa traga la masea si ca injura duios. Asta cand nu isi batea nevasta. Nu poti sa spui asa ceva despre taranul cugetator.
    Oricum, astea sunt doar cateva exemple, pot continua aici luand absolut fiecare materie in parte.
    Dar mai am o intrebare. Stii ce ne lipseste cu adevarat? Ne lipseste exercitiul dezbaterii. Da, ma refer exact la chestiile alea pe care le vezi la americani(da, prostii aia care sunt cu cateva secole inaintea noastra). Daca s-ar fi facut asa, i-ar fi obligat pe copii sa gandeasca singuri, sa gaseasca argumente coerente, sa faca o distinctie intre fapte si povesti si sa nu ajunga peste ani sa faca niste corelatii tampe si sa arunce idei aiurea pe care nu sunt in stare sa le argumenteze.
    Altfel, e usor sa gasim cauza tuturor necazurilor noastre. Azi e religia, ieri au fost evreii, maine – gasim noi, suntem baieti descurcareti.

  20. #55

    treaba asta cu procentu de 90+ care au ales atat cat i-a dus capul lor pe ei i-a, nu este neaparat ceva negativ. ramane faptul ca exista alegerea, nu mai este implicit. si de aici o sa mai nasca ratiunea niste semne de intrebare si in alte locuri/lucruri unde exista acest implicit, de tipul “asa a fost pana acum”, “asa e bine” etc
    off: o idee misto e sa militezi pt pastafarianism si sa obligi statul sa il recunoasca ca si cult oficial si sa asigure cadre didactice pentru minoritatea religioasa pastafariana.

  21. #56

    Eu sunt de parere ca e o victorie, deoarece legea va ramane si in anii urmatori, pe cand biserica o sa cam oboseasca sa faca aceeasi campanie ani si ani de zile. Anul asta procentul a fost mare. La anul ceva mai mic. In zece ani…vorba unui intelept de cartier: “s-ar putea sa nu se stie”.

  22. #57

    eu cred ca cea mai buna solutie e sa puna ora de religie ultima ora – si asta ca ora in plus eventual daca nu se gaseste ceva alternativ pe care cei care fac religia sa nu piarda. (sau sa faca toti istoria religiilor, care e cu totul altceva)
    de exemplu nu sunt de acord cu educatia civica si rutiera ca alternativa, pentru ca cei care fac religia ar trebui sa faca si ei civica si rutiera, nu e corect sa le fie luata sansa sa invete asa ceva.
    pe mine ma uimeste ce citesc aici, de ex cazul invatatoarei care spune ca nu e obligata sa supravegheze copiii care nu fac religia. serios? nu e obligatia scolii sa supravegheze copiii cat timp se afla in scoala pana la sfarsitul orelor?
    deci probabil ca cea mai buna solutie ar fi ca religia sa fie dupa program, cine vrea religie sa o faca ca pe un curs dupa ore.

  23. Chit ca invata religie. Dar sa faca o istorie a religiilor. Nu doar despre o religie. Sa le prezinte filme, imagini, sa le explice ce au facut bine si ce rau in decursul timpului. Nu doar sa ii invete 3 poezii.

  24. #59

    Vad pe scena un tigan

  25. #60

    Ideal este sa fim pragmatici. Sa ii identificam pe spalatii pe creieri si sa profitam de pe urma lor. Daca pun botul la spiridusi hai sa le luam banii.

  26. #61

    pana mea, profii de religie ar trebui sa pupe mana parintilor (ca sa nu mai zic a elevilor, care ii suporta)ca le dau de lucru. ora de religie e de fapt asistenta sociala pt cateva mii de profesori. si nu, orice alta materie nu se incadreaza la asa ceva. toate sunt bazate pe fapte stiintifice, in afara de religie, care e exact opusul. a, daca s-ar face studiul obiectiv al unei religii sau al religiilor, ar fi altceva.

  27. #62

    multi parinti au ales religia pentru acest semestru , DOAR pentru a nu scadea media copilului . Vedem la anu’…

  28. #63

    “Se vor introduce ore de educație civică, așa cum este și normal.” pe bune ? n-am cunostinta ca asa ceva chiar s-a introdus in lege sau ca se va introduce in viitorul apropiat sau ca macar ar fi asa ceva in motivarea curtii constitutionale.
    cel mai probabil, cel putin pt o (buna) perioada, pentru cei care nu se inscriu la religie lucrurile vor balti intre “vor sta la ora dar nu vor face nimic” , “se vor juca in curtea scolii” si “aveti voi ca parinti grija de el in timpul asta”