Se desființează casa de sănătate. Lucru bun, era doar o căpușă care transfera bani către partide.
Domnul ministru lucrează acum la specificarea unui pachet bază de acces la serviciile medicale. Lucru iarăși bun, știi din start ce îți oferă asigurarea obligatorie și poți cuantifica o asigurare de sănătate opțională.

Problema mea e alta.
Dacă există, sau va exista un pachet bază de sănătate, de ce nu se face nimic în impunerea unui impozit bază?
Pentru că este ultragiant să am acces la pachetul bază al tuturor muritorilor, dar eu să am salariu de 2000 de euro și să plătesc de 100 de ori mai mult decât alt cetățean, cu aceleași drepturi ca și mine.

Pachet bază înseamnă minimul. Care este minimul plătit la minimul salariului pe economie? Acela să fie minimul plătit de toți, iar diferențierea să fie opțională.

Nu știu cum e în alte țări, nu am exemple deja aplicate, dar mi se pare abuz, mi se pare discriminare, mi se pare comunism cu față de câine comunitar.

Probabil nu se va face nimic, pentru că cei care câștigă 1000 de euro sunt mult mai puțini decât masa de votanți a oricărui partid din mizerromânia și, nu-i așa, majoritatea va decide că e mai bine pentru ei să se facă bine pe banii îmbuibaților.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Coa’, ce zici tu acolo e “de dreapta”.
    Nu se poate face asa ceva in Romania, sunt prea multi aia 4.5/7.5/dracu sa-i pieptene, cati or fi, care voteaza cu “domnu’ Iliescu” la fiecare scrutin.
    Apropo, e asigurare, nu impozit. Ca daca e impozit se aplica doar la un venit, si atunci ajungi la punctul initial, adica aia care n-au venit nu platesc.
    Asigurari private, contributie mai mare, piata concurentiala – altfel nu poti sa faci treaba. Dar astea sunt “de dreapta” si nu tin in Romania…

    • #2

      ba s-avem pardon, domnul nicolaescu cu gurita lui ne-a explicat la tv ca e impozit si ca trebuie sa invatam acest lucru

    • #3

      Pe scurt: esti prost.
      Pe lung: in mizeria asta de tara nu exista stanga sau dreapta. Exista doar noi furam in astia 4 ani iar voi in urmatorii 4 ani. Si asta e un ciclu. Dar daca dupa 23 de ani de cand tara trebuia sa isi scoata capul din fund ne trezim cu cate unul ca tine jur ca nu mai e speranta

    • #4

      Pai si tu stai sa-l asculti pe Nicolaescu? In paranteza fie spus, pe _liberalul_ Nicolaescu, care nu stie de unde sa mai scoata niste impozite, alte impozite, mai multe impozite?
      bit.ly/X4sWTG

      Ma rog, asta ati votat, asta aveti.

    • #5

      stai mane, ca eu nu am zis ca nu stiu diferenta dintre impozite si asigurari. iar asta cu ati votat…really, cacatii dinainte erau optiunea reala? sau ne amintim proiectul lor de sanatate si toate discutiile de dupa?

    • #6

      Bai, cu aia mai era o oarecare speranta. Cu astia…
      In alta ordine de idei, eu nu inteleg de ce se lamenteaza romanu’ mediu (nu tu, in particular) atat de mult cu privire la sistemul sanitar. Putin platesti, putin primesti.

      Romania – salariu mediu brut 475 euro / luna, contributii (angajat + angajator) 10.5% = vreo 50 euro/luna/angajat, care merg la un asigurator unic ==> monopol, preturi mari, servicii proaste
      Germania – salariu mediu brut 3000 euro / luna, contributii (angajat + angajator) 15.5% = 465 euro/luna/angajat, care merg la ce asigurator vrea angajatu’ (public sau privat, exista zeci de case de asigurari in ambele categorii) ==> concurenta, preturi in scadere, servicii bune

      Nu mai zic nimic de dezechilibrul intre numarul de angajati si numarul de non-angajati din Romania, ca n-are rost. Romanu’ ar vrea sistem ca in Germania, cu plati ca in Romania (sau, daca s-ar putea, deloc).

    • #7

      Aşa-zisa asigurare este de fapt un impozit plătit de vreo 5 milioane pentru beneficiul a practic 20 de milioane: serviciile sunt egale pentru toată lumea.
      Probabil că sistemul de asigurări este o greşeală pentru România – ţară cu o distribuţie socială compromisă – şi probabil că un serviciu medical public care să asigure un minim decent, finanţat dintr-o taxă generală, ar fi mai potrivit. Însă varianta asta nu există, iar încercarea de-a construi un sistem social deasupra unei asigurări naşte aberaţii. Iar dacă sistemul rămâne fără supape ajunge direct în colaps.

  2. Nu casa de sănătate, ci casele judeţene. Cea naţională rămîne, iar celelalte “se transformă” fix ca Jeana – devin regionale. Or să fie 8 în loc de 40.

    • #9

      momentan intentia e de desfiintare, nu exista nimic stabilit despre 8 case

    • #10

      Asta am auzit si eu, ca se desființează Directiile de Sanatate Publica din judete, ceea ce nu prea are treaba cu CNAS din câte știu.

    • #11

      ambele variante, si dsp si casele se desfiinteaza. Insista baietii de ani de zile sa se introduca in sistem datele pacientilor iar functionarii din teritoriu `nu si nu`, ca ar ramane fara obiectul muncii. intre timp bajetii s-au prins si scapa de functionari prin regionalizare. le desfiinteaza automat locul de munca si pastreaza cativa care s-au adaptat si pilosii de care evident nu pot sa scape. plus ca e ros de supt niste bani in plus de la bugetul MUE, asa ca e win-win.
      In teorie. In practica, vine Oprisan peste ei de vreo 2 ori si ii linisteste

  3. #12

    Arhi – cat esti tanar si muncesti, asa gandim toti.
    Insa am vazut la parintii si bunicii mei, ce inseamna avantajul acestui sistem. Datorita conjucturii, cat au fost tineri, nu au putut cotiza la fel ca noi acum. Nu aveau optiunile noastre si nici posibilitatile noastre.
    Ce sa le facem acum? sa-i lasam sa moara?

    La fel se poate intampla si cu noi peste 30-40 ani cand or colcai e-urile in noi…poate avem nevoie de niste acid sa ne curatam si nu are cine sa ne dea…

    • #13

      pensionarii au cu totul alte standarde, ei nu platesc asigurari de sanatate, le au gata platite, in zeci de ani de munca. iar parintii tai, daca muncesc, isi pot face si ei asigurare, pachet de baza si, daca vor mai mult, sa plateasca mai mult. sincer, nu ma intereseaza deloc ce se intampla cu ei (pensionari, parinti in general), EU muncesc pentru familia mea si nu am nici cea mai vaga intentie sa intretin pe nimeni. sunt satul pana in dinti, tot timpul 3 milioane de oameni platim pentru alte 8, pentru ca na, ei cum o sa se descurce.

    • #14

      asta ziceam…sunt pensionari…chiar daca ar vrea , nu mai pot sa plateasca mai mult.
      Noi platim si pentru pensionari acu…ca sa nu crezi ca cineva a pus deoparte banii platiti cand erau ei salariati si acu ii distribuie pentru tratamentele lor.

    • #15

      pensionarii nu platesc asigurari si mi se pare normal sa aiba asigurare de cel mai inalt nivel, ca de aia a platit ca vita 30-40 de ani. dar da, aici e buba. ca se vrea reformarea sistemului, dar neschimbandu-se nimic. statul ar trebui sa preia asigurarile pensionarilor cotizanti inainte de inceperea mizeriei asteia si sa le sustina din ce plm vrea, inclusiv acciza sau taxe de drum, care oricum nu sunt folosite la nimic. iar restul oamenilor sa porneasca de la un punct zero, care sa defineasca si firme de asigurari, si sisteme de plata, si spitale private si tot kktul asta pe care se duc anual 6 miliarde de euro, dar murim pe capete prin spitale.

    • #16

      Asigurarea de sanatate e plata solidara a unui serviciu; adica daca ma imbolnavesc de cancer (adica ar trebui sa platesc mai mult decat pentru o boala comuna)as vrea sa am acces la cel mai bun serviciu medical posibil, nu la cel mai bun serviciu medical pe care mi-l pot permite.
      Cam ce zici tu se aplica in USA si de aia au astia de aici probleme foarte mari acum – companiile medicale sunt de o nesimtire crasa, nu se mai uita decat catre cei cu bani – aceia sunt targetul.
      Am avut un coleg la munca aici in USA care nu s-a putut opera decat dupa ce am facut donatii pentru ca desi salariul ii era mare si contributia ii era proportionala tot nu ii ajungea sa acopere costul serviciului medical.
      Calea e undeva la mijloc – “taxa” solidara cu servicii decente

    • #17

      plata solidara procentual? aia nu e plata solidara, e discriminare. sunt de acord sa platim solidar, dar toti la fel

    • #18

      @Arhi: deci tu vrei ca-n SUA, unde nu-ti deconteaza drumul cu ambulanta cand lesini pe strada ca nu a fost pre-approved.
      Cum o dai nu e bine cu sanatatea. Nu exista vreo tara unde sa fie un model de asigurari de sanatate eficiente.

    • #19

      te-as ruga sa imi explici cum ai dedus tu din “vreau sa platim contributii egale” ca vreau ca in state unde nu deconteaza ambulanta? dar detaliat, asa

    • #20

      Arhi, şi pensionarii plătesc CASS. Şi nu puţin… Asta de vreo patru ani încoace. E drept, cei cu pensie ce depăşeşte 1000 lei.

    • #21

      suma e mica, platesc doar pentru ce depaseste 1000

  4. #22

    Ha 🙂 n-o sa facă niciodată asa ceva, taie acum ca nu le mai ajung banii, nu din plăcere sau mare democrație.
    Cel mai mișto ar fi sa se cumuleze toți banii TAI pe un card de sănătate și sa-ți ia de acolo NUMAI când le folosești serviciile, de ce sa se ducă banii la ei de aiurea, si dacă nu-l folosești sa-l poți chiar transmite cuiva apropiat, dar nici in vise nu cred ca o sa fie vreodata

    • #23

      Ai avea niste surprize nasoale.
      O operatie de apendicita costa (daca e sa cumulezi costurile) vreo o mie si ceva de euro. Nu mai zic de ceva mai complicat gen neurochirurgie sau, Doamne Fereste, de vreo chestie grava gen diabet, cancer sau nevoie de transplant.
      Cam cat ar trebui sa contribui dintr-un salariu mediu de 2000 RON ca sa strangi bani de asa ceva?

  5. #24

    Sistemul de asigurări de sănătate funcționează pentru că există un cash-flow constant de bani care intră și care permite spitalelor să funcționeze. Problemele sunt cu mânăriile făcute la achiziții prin spitale (și sunt, la greu, evident) și cu faptul că în ziua de azi doar proștii mai plătesc impozite corect. Că doar tocma’ a fost postul cu nenea ăla care n-avea de gând să contribuie la stat pentru angajații lui.
    Cred c-aș fi optimist dac-aș spune ca vreo 30% din angajații între 25-30 de ani plătesc impozite la salariu. Și tot cam atât între 25-40 de ani care plătesc impozite/asigurări pe salariul REAL, nu pe ăla trecut prin cartea de muncă…

    • #25

      si concluzia e ca “noi” vrem sa platim taxe la stat? un stat care ne-a facut autostrazi, are un aparat bugetar de maxim 100k, ne scade impozitele in fiecare an ca sa ne putem dezvolta, investi, este un stat pro-occidental, democratic, anti-socialisto-comunist, cu maxim 300 de parlamentari si cu 100% absorbtie a fondurilor europene…
      wtf mai continui? Ca poate ma conving singur sa platesc taxe, nu de alta…

  6. #26

    Arhi,

    In Finlanda de ex. e la fel, platesti un procent din venit pentru sanatate. Nu conteaza ca ai venit 1000EUR sau 10000EUR, procentul e la fel pentru toti.

    Treaba si mai frumoasa e ca si amenzile de la politie (pentru chestii majore) le platesti tot in functie de venit: autos.aol.com/article/highest-speeding-fines/

  7. #27

    Mama e cu medicina alternativa. Nu plante and stuff, dar se duce la acupunctura in loc sa bage pastile la greu, etc. I-ar placea ca cei de la casa de sanatate sa ii directioneze fondurile catre terapeutul respectiv, ca ea oricum nu merge la spitale. Vezi sa nu…

  8. #28

    Ceea ce zici tu o sa se aplice cand se va putea trai si la noi din salariul minim pe economie decent… pana atunci asta e

  9. #29

    in canada/ontario s-a introdus de vreo 5 ani o suprataxa pt serviciile de sanatate, care e o grila aplicata pe venituri din care rezulta ca ai de platit intre $0 si $900 anual. putini platesc 0 (aia de castiga sub $20K/an, si putini platesc $900, caci e vorba de aia de fac peste $250K/an.)

    totusi toti sunt abonati la acelasi pachet de servicii medicale asigurate, indiferent ca unul plateste suprataxa si altul nu. inclusiv boschetarii care n-au muncit o zi in viata lor au aceleasi drepturi la ingrijiri medicale ca si unul care a platit taxe toata viata lui.

    e un sistem destul de generos, indiferent cat il injura unii, dar nu stiu cate sanse are sa continue la nivelul dorit, caci de la an la an tot mai dispar chestii de pe lista de servicii asigurate. nu-i insa prietenos cu cei din afara sistemului: ca strain/turist o vizita la un doctor generalist sare lejer suta de dolari, iar o zi in spital costa peste $3000.

  10. #30

    @Arhi, pensionarilor li se retine CASS. Doar pentru pensiile de pana la 740lei nu se retine, in rest, procentul de 5.5% se aplica la ceea depaseste 740lei.

    • #31

      Corect-eu platesc 111 lei la CASS lunar! Asta de cativa ani! In total 4000 de ron irositi pentru ca nu am fost odata la medic! Ba am fost-dar la privat!

  11. #32

    Mie mi se aplica 5.5% din toata suma, nu ce dapaseste 740 lei! Deci abuz pe fata! Daca as cunoaste un avocat bun as lua si pielea de pe ei!

  12. #33

    se desfiinteaza casele de sanatate asa in scurt, fara sa se specifice unde se vor adresa oamenii pentru diverse : adeverinte de asigurat etc. Nu-mi doresc sa am nevoie de ei in aceasta perioada cand isi vor da la (…) prin intermediul pacientilor !!!

  13. #34

    Pentru toti cei care se plang de sistemul medical romanesc, asa prost cum e el – cititi cu atentie, pentru ca n-o sa va vina sa credeti:

    www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2136864,00.html

  14. #35

    Am citit ieri un blog al unui franţuz care renunţase la asigurările sociale (obligatorii) ale Franţei şi contractase o asigurare privată.
    Uite aici link-ul (e în franceză):
    www.contrepoints.org/2013/02/02/113399-exclusif-je-quitte-la-secu-episode-1
    mai interesant este al 2-lea post
    www.contrepoints.org/2013/02/09/114353-je-quitte-la-secu-episode-2
    unde citează şi directiva europeană pe care-şi bazează demersul (92/49/CEE)
    Şi din link în link am găsit şi chestia asta:
    www.wikiberal.org/wiki/Abrogation_du_monopole_de_la_S%C3%A9curit%C3%A9_Sociale
    însă mi-e aşa o lene să dezvolt subiectul – la urma urmei, e blogul tău…

  15. #36

    Se duce unu la doctor cu un cutit infipt in spate..
    – Domn’ doctor, va rog ajutati-ma…
    – Imi pare rau domne’.. Am program pana la 7, e deja 7 si 5.. Am inchis..
    – Domn’ doctor am un cutit in spate.. Ce naiba.. Ajutati-ma
    Doctorul scoate cutitul din spate si i-l infige in ochi..
    – Na.. Du-te la oftalmolog ca ala are program pana la 8.

  16. #37

    Vara-mea, a italianca, si-a schimbat fotugrafia de profil la FB =))

    i.imgur.com/HwVrKOp.jpg

    Pe caine il cheama Dic.
    Nici nu stiti ce comantarii am vrut sa postez… :)) In final, am postat un mikimaus, de-ala, care se tavaleste pe jos de ras.

  17. #38

    Cetin, vorbim de USL. te asteptai sa fie altceva decat masuri comuniste?

  18. #39

    Ce zici tu in articol nu se va intampla niciodata, pentru ca ar fute sute de mii de tigani care n-au platit niciodata in viata lor impozite.

  19. #40

    Pe logica asta ar trebui sa platim si impozitul pe venitul din salarii toti aceeasi suma nu?
    As fi de acord sa preluam modelul din SUA al asigurarilor medicale pentru ca nu-i normal sa beneficieze de servicii medicale suportate din banii mei toti cocalarii care se smardoiesc pe strada cu sabiile sau toti intretinutii din ajutoare de la stat care ajung prin spitale in urma vreunei supradoze de cacat etnobotanic

    • #41

      nu, impozitul e impozit, asigurarea e asigurare, sunt 2 chestii total diferite

  20. #42

    Asa am gandit si eu, pana de curand. Dar mi-a explicat un om destept exact cum sunt gandite aceste sisteme de asigurari SOLIDARE, si mi s-a parut asa logic si asa frumos. Nu stiu daca as mai putea sa explic acum de ce e bine sa dam toti procent din salariu (adica sume diferite), si sa beneficiem la fel, doar stiu ca e oarecum bine.

    Eu cred ca esti subiectiv, deoarece tu esti cel cu salariul de 2000 euro. Daca ai avea mediu, sau sub mediu, nu ti s-ar parea nedrept.

    • #43

      exact asta am spus si eu. nu voi avea niciodata dreptate, pentru ca sunt minoritar

  21. #44

    In Finlanda e la fel, platesti un anume procent din salariu pt sanatate, dar impozitul pe venit e progresiv (la 1000 de euro platesti vreo 10%, la 2000 vreo 20 si tot creste pana pe la vreo 45% daca ai salariu gen 15000 pe luna). Insa exista si co-plata la sistemul de sanatate. Exista o limita maxima pe care un asigurat o poate plati intr-un an (anul asta parca e vreo 6-700 de euro, inclusiv medicamente, tot ce depaseste e suportat de asigurare). De exemplu, eu am avut o mica distractie cu chemat salvarea si stat o dupa-amiaza in spital, factura totala – 15 euro.

    Mi se pare o chestie de solidaritate sociala sa platesti procentual din salariu. Ne tot batem in piept ca vrem sa fim stat de dreapta, dar societatea noastra nu e facuta sa functioneze ca stat pur de dreapta. Iar in tarile nordice s-a demonstrat ca social democratia (dusa pana aproape de socialism) functioneaza, singura problema e ca ei sunt oameni mult mai seriosi si mai responsabil decat romanii. Chiar daca la noi comunismul a fost cea mai neagra perioada, nu inseamna ca tot ce e socialist e rau.

  22. #45

    Mâine-poimâine te văd înscris în mişcarea lui Giurgea. 😆 Până atunci adu-ţi aminte ce grăita guvernatorul isărescu către fii săi plătitori de impozite: “În România poţi supravieţui numai făcând evaziune”.

  23. #46

    Din moment ce sunt foarte putini cu salarii mari, atunci aportul lor e nesemnificativ, nu?

  24. #47

    Eu cred ca n-ar fi deranjat niciunul dintre cei ce castiga 2000 de euro pe luna, daca ar plati mai mult decat ala cu 200 de euro, atat timp cat banii ar fi folositi eficient, in loc sa fie furati de catre niste smecherasi.

  25. #48

    Sa-mi suga pula toti cei care au vreun fel de legatura cu menesterul sanatatii. Dar toti. Pe rand, dar pot veni linistit si aia rapciugosi , ca-mi iau 4 prezervative de fiecare data, ca sa fiu sigur ca le pot da muie.
    Asta pentru ca in ultimii 3 ani am avut o singura data nevoie de serviciile lor – o consultatie minora, plus ca vroiam niste medicamente, nimic special. Desi le-am dat in timpul asta o suma cu 5 cifre , consultatie nu se putea – ca nu mai erau numere, dar puteam plati si atunci erau, iar medicamente gratuite sau macar compensate nu, pentru ca nu mai erau fonduri.

  26. #49

    Eu as plati bucuroasa toata viata(pana la si dupa pensionare) la asigurari de sanatate si as prefera sincer sa nu trebuiasca sa ma folosesc vreodata de banii aia. Nu as simti deloc ca am pierdut ceva.

  27. #50

    Oricum o sa gaseasca o modalitate sa ne fure.
    Ceea ce nu inteleg io, ii de ce “suntem obligati” sa avem asa ceva.
    Fiecare sa-si pna banii deoparte cum vrea, cand vrea, unde vrea. Cele mai bune societati sa castige, dar fara … OBLIGATIE !

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam