Sunt foarte curios, chiar există cineva, printre voi sau prietenii voștri, care să se fi ținut de o rezoluție de asta de revelion, gen O să merg la sală constant, o să slăbesc, o să mănânc sănătos, o să fiu mai bun etc?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. Io, frate!
    aceeasi rezolutie: 1024×768

    • #2

      Ah, gluma cu rezolutia!

      Ar fi un an degeaba daca n-as vedea-o in fiecare an.

    • #3

      Pentru mine nu a mers niciodată cu “de luni” sau “de la 1 ianuarie”. Am slăbit de vreo 3 ori, m-am lăsat de fumat, dar de fiecare data am început în secunda aia.. Nu mâine, nu luni, nu de la 1. Am încercat și asa și nu a mers 🙂

    • #4

      Eu cand m-am lasat de fumat, am stins tigara, am aruncat pachetul la gunoi si-am zis “gata”! :)) Povestile astea cu “de luni” sau “de maine”, n-au functionat niciodata. De-aia de anul nou n-am rezolutii.

  2. #5

    Eu pentru anul care se incheie saptamana viitoare mi-am propus sa-mi fac mai mult timp pentru citit, in toate 3 limbile pe care le cunosc si sa nu-mi mai omor timpul frunzarind net-ul si citind tampenii, cand am atatea carti bune.

    Mi-a reusit. Sper sa ma tin de asta si anul viitor.
    (nu-mi propun sa ma duc la sala, ca ideea e ca obiectivele sa fie realizabile 😀 ).
    Obiectivul principal pe 2020 urmeaza sa fie definit 😀

  3. #8

    Rezolutia mea de anul nou : pleasee jesus si valhalla sa nu fie iar sala aglomerata din ianuarie pana in februarie cand toate burtoasele si burtosii vin ei sa slabeasca “incepand cu anul nou” !!! si ocupand de-ampulea aparatele
    Amin

    • #9

      eu am inceput de acum ca sa nu ma urasca lumea in ianuarie si februarie

  4. #10

    Dap, eu am stat tot anul pe 2560 x 1440 @165Hz

  5. #11

    Răspuns sincer, NU!
    Răspuns pt ceilalti va urma în comentarii!:)))))))

  6. #12

    Am vazut prin filme treaba asta si prin cateva articole scrise de “occidentali”. Nu, frate, fiecare se apuca de ceva cand ii vine. Eventual de mai multe ori, pana cand ori devine deprindere, ori se prinde ca nu e de el.
    PS: Acum site-ul e mai fara roz, dar se vede, se incadreaza si se incarca perfect, nu mai am nimic de reprosat, poti arunca lista de data trecuta. La cat mai mare!

  7. #13

    M-am lasat de fumat acum 6 ani și a funcționat.

  8. #14

    Și ca o paranteză, alt cuvânt copiat deampulea din engleza.

  9. #15

    M-am lăsat de fumat pe 1 ian 2006. N-am mai pus țigară în gură de atunci.

  10. #16

    Rezolutia nu a fost de revelion ci de Craciunul trecut.
    Da:
    – 20 KG mai putin – done
    – mai mult spor – alerg 5 km cam de 3-4 ori/sapt – done
    – concediu in care sa ma deconectez cu adevarat – done (3 sapt legate)
    – achit creditul – done

    Nu cred ca momentul rezolutiei conteaza. Conteaza ce ti-ai propus si cat de mult inseamna pentru tine, cat de mult vrei sa muncesti sa o indeplinesti.

  11. #17

    Ideea este să fii realist. Dacă-ți pui o rezoluție de anul nou imposibilă, gen să nu mai mănânc slănină cu ceapă și cu țuică, normal că nu o să poți s-o respecți.

    Aia cu o să fiu mai bun îmi iese tot timpul. Sunt din ce în ce mai bun.

  12. #18

    Eu, sa nu mai arunc chistoace pe geam. Acum sunt din ala care sta cu mucuri de tigara in buzunar daca nu am unde sa le arunc.

  13. #19

    De doi ani imi0 tot propun sa alerg 1000 km.
    In 2017 imi reusisera vreo 745 si in 2018: 744.
    Anul asta am deja 1096 si anul nu s-a incheiat. La anul poate prind 1250 km?!

  14. #20

    O singura data m-am tinut. Anul trecut. M-am tirat din tara si inca nu regret nimic.

  15. #21

    Asta cu rezolutiile merge numai daca n-ai asteptari prea mari. La inceputul anului am zis ca mi-ar placea sa ajung la greutatea din liceu (am 36 de ani acum), dar fara prea mult stres asa. M-am apucat de dieta si sport prin martie (cine zice ca de la 1 ianuarie baga sala si se tine tot anul minte de ingheata apele), iar prin august am ajuns la 59 de kile (de la 68). Ideal ar fi fost 55, ca atat aveam in liceu, dar eu sunt o femeie usor de multumit, asa ca e ok si asa. Poate imi fac rezolutie pentru 2020 sa mai dau 5 kile jos 😛

  16. #22

    M-am ținut eu de rezoluție după ce mi s-a mărit pateu de alcool. 4 luni fără alcool and keep counting.
    Nu e rău cu bani in buzunar, mă pot urca la volan oricând și nu îmi mai dă creierul BSOD.
    Sper să mă țină cât mai mult

    • #23

      Bravo!
      Ma apuc si eu de sportul asta. In curand desigur, nu acum brusc.

  17. #24

    Eu vreau sa fiu sanatos, cam asta. Restul, se rezola daca esti sanatos.

    • #25

      ❤️ plus 1

    • #26

      Pai, orice îți pui in minte, trebuie sa fii sănătos. Restul, le faci tu, fiind bine sănătos.

      P.S.: dacă vreți să vă lăsați de fumat de la anul? De ce nu o faceți de azi?

  18. #27

    mi-am propus sa nu mi-o mai trag cu subalterne. Nu iese, ca trag ele de mine si e pacat *

  19. #28

    Rezolutia mea e sa nu-mi pun rezolutii tampite. Pentru restul exista Visa, Mastercard, N26, Revolut si Bitcoin.

  20. #30

    Nu.
    Cei care au incercat s-au tacanit la cap. Ortorexie sau ceva de genul asta, taieri de stomac, sa mananci corect ,sa fii pozitiv ..pula ..omul nu este construit pentru utopii de astea.
    Rezultatul final este la 2 m sub stratul unde cresc florile.
    Nu vreau sa fiu mai bun, ca ma dor falcile de la atata muie .Daca Dracu/Satana ar face cursuri de dezvoltare personala m-as duce de urgenta acolo..

  21. #31

    De doi ani dau un bon mot / nume de proiect anului care urmează:

    2018: “anul adevărului brutal” = totdeauna și în absolut orice situație și cu oricine am spus adevărul fără niciun pic de diplomație, direct în fața. Este o chestie mișto și mi-a dat ceva Zen…

    2019: “anul frumuseții” = făcut, trăit și cumpărat lucruri frumoase și bune pentru mine.

    2020: “anul muntelui” = voi încerca să fac lucrurile pe care le amân fie ptr. că nu am chef să le fac sau nu doream să părăsesc “comfort zone” ul meu.

    Și da, ma țin de ele…

  22. #33

    dar cine va pune sa faceti rezolutii, ce, asa e moda ca nu inteleg .. se termina 2019 incepe 2020, nimic special, nimic mistic, nu e nevoie de nici o rezolutie.

  23. #34

    Am zis acum 6 ani ca ma apuc serios de sport si mi-a (cam) iesit. Zice cinea mai sus de 1096 km alergati pe 2019. Io stau ceva mai jos, la 1088 de km 🙂 alergati pe anul asta, dar compensez cu ceva bicicleta (si nu am prea scos bicicleta anul asta) si vreo doua sute de km de ski-mountaineering, care e mama si tata sporturilor. Una peste alta, trebuie sa incepi de undeva cu iesitul din zona de confort. Si e nevoie de repere, inclusiv temporale.

  24. io era sa ma las de baut cand am descoperit o bucurie de pe vremea lu ceasca. Cica nu e cazu sa ma las, dar ajuta sa nu mai beau atat. Bine, fac asta de vreo 2 ani (nu mai beau atat). Ajuta ca aici au bere fara alcool buna (aia care ma stiu, stiu ca stiu ce insemana bere)

    nu am prea avut rezolutii de an nou. Mai mult de “luni incep”. Acum, de revelu asta vreau sa schimb ceva, ca am de dat niste kile jos. Cat mai multe, cat mai bine. Nu de alta dar ma deranjeaza tare la biciclit.
    Alta rezolutie de revelion, destul de usoara, e sa ajung sa imping cu 120. Nu e mult, dar e mai mult decat pot acum.

    • #36

      chiar ma gandeam la faza asta. esti tipul care bicicleste cel mai mult, pe care il stiu. si esti gras ca un bondar. the fuck, e degeaba bicicleala asta?

    • #37

      Biciclalea nu prea consumă calorii. O oră cu viteză mare sunt “numai” aprox. 1000 de calorii pe care le pui la loc (dacă nu te ți în frâu) cu primul pahar de cola.

      Cam singura metodă este să-ți schimbi felul de viață: mâncare și sport. Fără “cheat day” și căcaturi. Țelină în loc de ciocolată, pește în loc de steak, apă în loc de suc. Primele doua luni sunt complicate, dar după aceea îți vine să vomiți numai de la mirosul de grăsime al fropturii.

    • #38

      @Cetin – bicicleta, banda de alergat si orice alt tip de miscare (clase diverse) care presupune un ritm cardiac constant mediu/mare ca intensitate (ceea ce generic numim “cardio”) sunt generatoare de cortizol (si alte seruri care semnalizeaza corpului ca se afla intr-o situatie potential periculoasa).
      Pe foarte scurt, cortizolul inhiba prezenta testosteronului in corp, capacitatea de recuperare a corpului este scazuta, corpul arde masa musculara in loc de grasime si glucoza.
      Fiecare sesiune de cardio consuma niste masa musculara => metabolismul scade => aceeasi cantitate de mincare (ca inainte de a incepe sesiunile de cardio) ingrasa => omul face si mai mult cardio => arde in continuare muschi => scade metabolismul => omul se ingrasa din nimic.
      Spirala asta vicioasa se repeta la nesfarsit si rezultatul este unul singur: ori omul mananca FOARTE putin pentru a se mentine slab pe cantar (dar cu un aspect fizic meh, nemaiavand muschi aproape deloc exceptie cativa la picioare), ori de indata ce mananca ceva mai consistent se ingrasa de obicei peste cifra de la care a pornit.

      Solutia (e chiar singura pentru rezultate de durata) nu e complicata deloc: antrenament cu greutati grele, 0 cardio si nutritia precis calibrata (proportia de proteina, carbohidrati si grasimi) in functie de scop – fat loss (deficit caloric) sau muscle growth (surplus caloric) – ambele simultan e imposibil pentru oricine are peste 25 de ani, de obicei se fac cicluri intre astea doua.

      Sarbatori fericite!

      Ah, un PS: Cateva idei pentru oricine incepe sala: cereti sfaturi ori de la un antrenor care are rezultate dovedite cu altii, ori de la un antrenor care arata el cum vreti voi sa aratati. Daca antrenorul arata “prea musculos” nicio problema, nu deveniti Arnold peste noapte, va puteti opri oriunde pe traseu cand considerati ca aveti forma dorita. E mult mai simplu pentru un antrenor bodybuilder sa va duca la 25% din aspectul lui, decat pentru un antrenor care arata absolut meh sa va aduca la 110% din aspectul lui.

    • #39

      Sa nu biciclesti la vale In plus, poti intreba “o farmacista” poate stie de ceva misto care sa-ti dea nitel avant.

    • Problema cu bicla e ca nu o fac constant.

      Dar, semiadevarurilende mai sus sunt amuzante.

      1. O ora de bicla manca cam 800calorii (då 1000 la viteza mare). Dar nu bag doar o ora. Și un pahar de cola nu are 1000 claorii.
      2. Archer aproape zice ca de la cardio te îngrași. Well.. Nope

      Problema la bicla, asta știu asta vorbesc, e ca la 45 minute tre sa mănânci. Și, înainte tre sa faci carboloading, ca fără el belești pula. Noroc ca mi-a zis un om asta, ca mereu pe la 80km începeau sa mi se taie picioarele. Plm, terminam energia
      Înainte de cursa din vara săptămâna aia am mâncat numa paste și pizza. Noaptea aia am mâncat pe la 6000 calorii. Am slăbit 2kg după săptămâna aia. Dar. E un efort de durata
      De slăbit, am slăbit numa cu dieta. 0 sport, dieta, 15kile. Doar ca după o combinație de bere, dulciuri și Carbo….

      Varucu: problema cu farmacia e ca te ajuta în funcție de antrenament. Dacă nu ai antrenament iti da 2%, dacă ai antrenament procent crește.

    • #41

      @Animaloo – Cetin constata ca ai niste Kg peste, tu constati ca ai niste Kg peste, eu explic de ce se intampla fenomenul iar tu spui ca nu stiu ce vorbesc bazat pe ceva ce tu stii, dar care nu functioneaza in cazul tau.

      Ca sportiv de anduranta va trebui sa fii si mai atent cu timingul antrenamentelor si cu alimentatia, dar asta nu invalideaza catusi de putin ce am scris mai sus.

    • Acum mai ratezi și textul scris.
      Io nus sportiv de anduranta. Exceptand dacă anduranta inseamna mâncare. Nici măcar nu am zis ca au scris prostii. Doar am zis ca scrii un semiadevar sau, ca să fiu mai corect, ceva ce nu are legatura cu textul.
      Am zis ca juma de adevăr suna ca și când din cardio poți doar sa fii un slaba fără mușchi. Puțin fals as zice
      Io bag și greuțăti. Deci greutățile de fapt te îngrașă, nu?

    • #43

      @Archer – numai tampenii scrii acolo coane. Serios, dupa imbecilitatile debitate de tine, toti sportivii din sporturile de anduranta (atletism, ciclism, inot) ar trebui sa fie obezi in plm… Vezi ca inclusiv culturistii, cand intra la slabit pentru un concurs, incep sa introduca cardio de 2-3 ori pe saptamana in antrenamente… dar ce-mi racesc eu gura cu tine, sigur stii tu mai bine 🙂

    • #44

      @Dragos de curiozitate, ai impresia ca un swimmer doar paleteaza in bazin 2×4 ore pe zi, nu? Sportivii sunt niste bodybuilderi super rezistenti (inclusiv Halep). Nu va comparati cu sportivii de performanta cat timp nu va antrenati ca ei, nu va antrenati cat ei, nu aveti nutritia lor. Oamenii aia compenseaza excesul de cardio cu sala strategic plasata in program tocmai pentru a preveni pierderea excesiva de masa musculara si isi ajusteaza dieta la gram, zilnic, in functie de activitate.

      Cat timp nu faceti toate asta ca un sportiv, ramine cum au stabilit altii mai destepti decat mine: cardio este o frina pentru average joe care vrea sa arda grasime si sa puna ceva masa musculara.

      Nu am spus nicaieri ca cardio ingrasa. Excesul caloric ingrasa, evident. Cardio doar declanseaza un domino care in final ii face pe oameni sa manance in exces (pentru ca metabolismul scade foarte mult incat aproape orice devine exces).

      Si da, UNII culturisti fac cardio, dar folosesc cardio ca tool de corectie, nu ca stil de antrenament. Si pierd si masa musculara in proces, de-aia fac 10 luni antrenamente fara cardio (pentru ca stiu ce urmeaza) si doar 4-6 saptamani incorporeaza cardio DACA este necesar.

      Trebuie sa intelegeti ceva de baza – tipul de antrenament doar decide raspunsul hormonal al corpului pentru urmatoarele 24+ de ore. Greutati = anabolism (crestere doar daca ulterior vine destula proteina si calorii din nutritie), cardio = catabolism (scadere masa musculara indiferent de nutritie). Nu faci muschi si nici nu arzi muschi PE LOC in ora de antrenament, ora aia e doar stimul.

      Acum, daca vrei sa pierzi grasime: 1. manaci mai putin, si mergi la sala sa mentii pe cat posibil forta pe care o ai la momentul inceperii dietei. N-o sa cresti muschi in perioada asta dar te asiguri ca pierzi cat mai putina masa. N-ai nevoie de cardio.

      Daca vrei sa pui masa, aplici progresiv, saptamanal, 5% la caloriile de la 1. (ca sa readuci metabolismul inapoi la valoare mare), si faci sala sa stimulezi cresterea. Daca faci cardio dupa sala, scazi efectul stimularii. DE CE ai face asta?

      Ciclurile astea 2 se repeta de 2-4 ori intr-un an in functie de situatia fiecaruia. E mult de spus aici, dar asta e in (foarte) mare.

      Nu poti pune muschi si da jos grasime simultan! Pentru masa msuculara e nevoie de surplus caloric, pentru dat jos grasime e nevoie de deficit caloric. E ori una ori alta. Sa faci cardio doar ca sa nu scazi calorii din mancare e old school si franeaza inutil procesul.

      A, daca esti in fata unui deadline pentru competitie/sesiune foto, da, cardio se impune. Dar asta trebuie sa fie exceptia, nu norma.

      Si eu si prietena mea (care apropo a castigat competite de bikini fitness fara cardio) suntem amandoi antrenori personali certificati si da, chiar stiu mai bine – putin prea bine pentru a fi inteles, vad 🙂

    • #45

      as vrea sa menționez ca eu am incredere in Archer, si nu de azi:)

    • #46

      @Arhi: grija mare in cine iti pui increderea… nu reusesc sa-mi dau seama ce inseamna zambetul de final, dar sfatul ramane.
      @Archer: 1. As fi fost in stare sa pun pariu ca “te invarti” in zona fitness/antrenori personali inca de la primul comentariu. 90% sunteti niste nulitati sinistre si consider cu tarie ca incapi linistit in procentul ala. Apropo de “antrenor certificat”, stim amandoi cum se obtin diplomele alea, da???
      2. Tot comentariul tau este un amalgam periculos de neadevaruri, adevaruri partiale sau asezate in context gresit, plus mult text de umplutura ca sa demonstrezi ca stii ceva, cand de fapt habar nu ai despre ce vorbesti.
      3. Dupa cum am spus si in primul comentariu, imi racesc gura de pomana cu tine, tu stii mai bine, doar esti “certificat”, ce mama naibii. Ma voi opri totusi asupra celei mai mari minciuni/tampenii din comentariul tau, si anume ca antrenamentul cardio scade metabolismul. Cauta pe google dupa expresia “cardio lowers/decreases metabolism” si vezi acolo primele 10 rezultate ce zic… PS: am intrat eu personal si nu, nu sa ma verific, doar sa ma asigur ca n-a scapat vre-un nebun vorbitor de engleza sa scrie inaintea ta tampenia asta pe net
      4. Sincer, mi-e mila de clientii “antrenati” de tine.
      Merry Christmas y’all!!!

    • #47

      Da bai, ce antrenor mizerabil e ala care recomanda “cereti sfaturi ori de la un antrenor care are rezultate dovedite cu altii, ori de la un antrenor care arata el cum vreti voi sa aratati. Daca antrenorul arata “prea musculos” nicio problema, nu deveniti Arnold peste noapte, va puteti opri oriunde pe traseu cand considerati ca aveti forma dorita. E mult mai simplu pentru un antrenor bodybuilder sa va duca la 25% din aspectul lui, decat pentru un antrenor care arata absolut meh sa va aduca la 110% din aspectul lui.” Cata nesimtire.

      Despre cum se ia o certificare NASM in Olanda – inveti o carte de 600 de pagini, participi la cursuri, faci studiu de caz, o proba practica cu un trainer pe care nu l-ai vazut niciodata si care bifeaza de zor si un test grila, supravegheat. Daca pici examenul, costa sa-l mai dai inca odata, deci oamenii nu prea sunt interesati sa il dea “cum stim noi ca se face”.

      Sper ca te-a abuzat vreo antrenoare musculoasa si sexy, ca nu am alta explicatie pentru atita indarjire. Si da, am scris mult tocmai ca sa pun in context lucrurile alea, sa fie intelese. Iar pentru tine sună a umplutura pentru ca nu realizezi ce citesti man, sorry to break it to you.

      Pentru cititori, ce am spus ramane valabil. Sunt informatii foarte actuale, pentru oameni care vor sa aiba rezultate vizibile dupa 50 de minute de antrenament pe zi, nu ore. Nu e nimic periculos, singurul pericol e ca fara cardio dar cu nutritia calibrata scopului, ai rezultate mai rapid 🙂

      Ca idee, insider info, clasele (de cardio) sunt generatorii principali de bani si clienti permanenti in gym pentru ca nimeni niciodata nu ajunge in forma. Cu PT, dupa maxim un an, un client inteligent se descurca si singur si nu mai plateste extra.

      — Коиец —

    • Confirm. Cele mai bune rezultate le-am avut cu exerciții de forța – nu la fiare, pentru că bleah, cu greutatea corpului.
      Acum m-am apucat suplimentar de alergat, dar de distracție și pentru anduranță.
      @Archer – asta înseamnă că o să scadă efectul exercițiilor HIIT? Că nu m-as mai lăsa de alergat, am devenit aproape dependentă de sentimentul ăla de high când alerg.

    • #49

      HIIT nu este “cardio”. Nici sprinturile. Astea si ridicatul de greutati sunt similare ca structura: segmente de max energy urmate de repaos. Corpul reactioneaza pozitiv (anabolic). Jogging si alte forme de exercitiu care tin, pe durata lunga (40 de minute sau mai mult), inima la o frecventa medie/ridicata, alea sunt problematice, pentru declanseaza hormonal mecanisme de supravietuire (fight or flight).

      Daca dai o cautare pe google photos “marathoner vs sprinter” si compari constructia fizica, o sa intelegi despre ce vorbesc.

    • M-am scos :). Alerg repede și puțin.

    • #51

      @Archer o intrebare(de acord cu tine in ce ai spus, testat pe propria piele): Ce parere ai despre dieta bogata in proteine, pe langa wl/cardio? Din ce am mai citit ar trebui sa amelioreze pierderea masei musculare daca nu esti neaparat pe un surplus caloric.

    • #52

      Archer: esti patetic vere. Ai scris iar un carnat kilometric ca sa nu spui nimic. Oricum, un real progres decat sa debitezi tampenii. Ai sustinut o chestie (cardio scade metabolismul), ti-am demonstrat ca vorbesti tampenii, nu contra-argumentezi cu nimic, doar vii ca cocosul sa cucuriguuuu degeaba pe aici. Daca vrei sa mai vorbesti cu mine, fa-o te rog pe subiect, nu mai bate campii cu nonsalanta. Explica cu subiect si predicat cum cardio scade metabolismul. Am urechile ciulite, serios.
      @Madamme: multe persoane au rezultate mai bune folosind PT (power training) decat cardio pentru a slabi. Acest lucru se intampla in principal din 2 cauze:
      1. Cardio de fapt nu e cardio facut cum trebuie.
      1A. Cardio corect inseamna efectuarea de exercitii (alergare, ciclism, inot) care mentin ritmul cardiac la 60-70% din ritmul cardiac maxim al persoanei respective, pentru o perioada de minim 30-45 minute. Acest tip de antrenament vizeaza in mod expres inlocuirea consumului de glicogen din ficat ca sursa primara de energie pentru sustinerea efortului (ca in cazul PT), cu „spargerea/arderea” celulelor adipoase si folosirea energiei rezultate in urma acestui proces ca sursa primara de energie in timpul antrenamentului. Cardio este unanim recunoscut ca fiind cel mai bun antrenament pentru slabire, este folosit/recomandat de peste 30 ani de catre majoritatea expertilor, avand sute, daca nu mii de studii in spate care ii sustin eficacitatea suprema in lupta cu kilogramele in plus. In plus, in ciuda a ceea ce debiteaza antrenorul cu patalama pe aici, la fel ca orice alt tip de antrenament/activitate fizica, CRESTE METABOLISMUL, aceasta crestere mentinandu-se aproximstiv 2-4 ore si dupa incheierea antrenamentului. Si da, acest proces de ardere (si deci implicit slabire) ARE LOC CHIAR IN TIMPUL ANTRENAMENTULUI si in mica „fereastra” de 2-4 ore de dupa.
      1B. Aici incepe durerea. Cardio facut incorect. Cardio facut incorect inseamna de fapt sport de performanta. Inseamna exercitii facute la 80% sau peste din ritmul cardiac maxim al persoanei respective. Acest tip de antrenament este extrem de periculos pentru persoanele fara pregatire sportiva si poate genera efecte adverse puternice, unul dintre cele mai frecvente fiind o stare de foame incontrolabila, vecina cu lesinul chiar. Aceasta foame este de cele mai multe ori compensata prin ingerarea unui aport caloric mult superior nevoilor reale ale organismului in momentul respectiv, cu repercursiuni evidente asupra rezultatelor asteptate in urma curei/antrenamentelor urmate.
      2. PT (power training) are alt mecanism de actiune asupra consumului/necesarului caloric al organismului. Astfel, spre deosebire de cardio, care creste RMB-ul (rata metabolismului bazal) doar pe parcursul efectuarii antrenamentului si maxim 2-4 ore dupa, PT-ul induce o crestere a RMB-ului ce poate dura pana la 24 ore dupa incheierea antrenamentului. In cazul PT este perfect adevarat ca slabirea nu are loc in momentul efectuarii antrenamentului, ci dupa, in perioada de refacere, cand corpul consuma resurse intr-un ritm sustinut pentru a reface tesutul (celulele musculare) muscular distruse in timpul PT. Acest tip de antrenament, insotit si de o alimentatie corecta post-antrenament, are un efect mai bland asupra organismului uman, negenerand puseuri incontrolabile de foame, astfel fiind mai usor de urmat pe termen lung si adoptat ca si mod de viata.
      Sumarizand:
      1. Cardio corect = foarte bun pentru slabit
      2. PT = bun pentru slabit
      3. Cardio corect + PT = the best
      4. Cardio incorect = rezultate dezamagitoare, posibil si alte probleme grave

      THE END!

    • #53

      >Explica cu subiect si predicat cum cardio scade metabolismul
      Eu zic ca a explicat binisor aici:
      >Fiecare sesiune de cardio consuma niste masa musculara => metabolismul scade => aceeasi cantitate de mincare (ca inainte de a incepe sesiunile de cardio) ingrasa => omul face si mai mult cardio => arde in continuare muschi => scade metabolismul => omul se ingrasa din nimic.

      Cu mentiunea ca asta se intampla atunci cand esti pe o dieta subcalorica, dintr-un motiv sau altul. A te “infometa” nu inseamna doar a nu ingera.
      Cardio functioneaza foarte bine pentru slabit atunci cand ai ce sa pui in miscare. O paralela buna ar fi capacitatea cilindrica a unui motor.
      Greutatea pe care o ai, in special masa musculara, determina cate calorii arzi(in efort dar si, cel mai important, in repaus!), caloriile pe care le bagi sau nu determina de unde se face arderea.

      >am demonstrat ca vorbesti tampenii
      Nu ai demonstrat nimic. “este unanim recunoscut”, “majoritatea expertilor”, etc. Daca ar fi sa ghicesc as spune ca esti crossfitter.

      >acest proces de ardere (si deci implicit slabire) ARE LOC CHIAR IN TIMPUL ANTRENAMENTULUI si in mica “fereastra” de 2-4 ore de dupa
      Corect, dar se opreste acolo.

      >PT-ul induce o crestere a RMB-ului ce poate dura pana la 24 ore dupa incheierea antrenamentului. In cazul PT este perfect adevarat ca slabirea nu are loc in momentul efectuarii antrenamentului, ci dupa, in perioada de refacere, cand corpul consuma resurse intr-un ritm sustinut pentru a reface tesutul
      Incomplet. Mai multa masa musculara = mai multe calorii consumate in timpul exercitiilor dar si in repaus dupa ce muschiul se reface

      Eu as spune asa:
      1. Cardio corect = foarte bun pentru sanatate si anduranta, cand este combinat cu o dieta calculata. Aici intervine si greutatea, dar exista solutii pentru toti.
      2. PT = foarte bun pentru slabit, cand este combinat cu o dieta calculata
      3. Cardio corect + PT = the best overall, cand sunt combinate cu o dieta calculata

      Bro-science sau nu, astea sunt optiunile testate de mine, pe mine, cu ~50kg date jos succesiv si ~9 ani de mentinere.
      1. Bagi cardio ca popa si mananci suficient incat sa fii pe maxim -10%, dpdv caloric. In cazul asta pierderea in greutate este anevoioasa deoarece corpul nu te ajuta. Cu cat slabesti mai mult cu atat va trebui sa scazi baza, altfel nu vei mai vedea rezultate. Daca te opresti din cardio si mananci la fel te vei ingrasa relativ repede.
      2. Bagi greutati ca popa si mananci suficient incat sa fii pe maxim +5%. Acest surplus te va ajuta sa cresti in masa musculara cu timpul => va creste nr de calorii consumate in repaus => va trebui sa cresti baza. Daca te opresti din exercitii ai mai mult timp la dispozitie pana sa incepi sa te ingrasi daca nu scazi nr caloriilor. Nu te ingrasi “din apa”, etc!
      3. Ambele, daca ai timp si nervi. Multi nu au. Dupa(dar si sub) un punct una devine aproape inutila fara cealalta.

      *Calorii, general vorbind. In practica sunt mai multe lucruri de care trebuie sa tii cont.

      Succes

    • #54

      > Daca ar fi sa ghicesc as spune ca esti crossfitter.
      Awww, asta explica tot, nu m-am gandit 🙂

      Hai ca ajungem undeva.

      Exista 4 tipuri mari si late de antrenamente, pentru gen pop:
      1 Endurance (stbilisation) = aici intra exercitii de corectie de asimetrii, imbunatatire core, echilibru etc. (18-24 reps) – toti avem nevoie, inclusiv cei avansati
      2 Size (hipertrophy) = practic exercitii tipice de bodybuilding (8-12 reps) – stimuleaza “pompa” practic exercitiile astea infuzeaza apa in muschi si ii fac sa arate mai mari. (dar se intimpla si crestere in numarul de fibre musculare).
      3 Maximum strength = exercitiile olimpice (2-4-6 reps max) (ca rezultat, creste forta bruta, numarul de fibre musculare)
      4 Power training = exercitii atletice de viteza (aruncat cu mingi medicinale in toate directiile, crossfit, accidente). Greutatea folosita este medie, se pune maxim accent pe tehnica absolut corecta. Exercitiile astea folosesc foarte eficient corpul (parghii etc) drept urmare nu sunt bune pentru crescut masa musculara. Te antrenezi cu 1,2,3 si iti verifici performanta cu 4.

      Ideal, faci ciclu prin toate, daca vrei sa fii atletic. Dar oamenii au prioritati diverse (unii vor look, unii vor sa ridice cat mai mut, unii vor sa arate average dar sa faca chestii cu viteza – fac diverse sporturi de ex) si aleg 1-2-3, 1-3-4, 1-4 iar dementii, care la 35 de ani vor sa fie cu toate incheieturile in pioneze, fac doar 4.

      Reiau ideea ca pierderea de grasime se intimpla DOAR cand are loc deficit caloric. Drept urmare orice tip de miscare faci (-xxx Kcal la final de workout), daca impreuna cu dieta (+ YYY Kcal pe zi) rezulta un deficit caloric, pierzi grasime. That easy. Defict caloric = Fat loss. Poti pierde fara probleme grasime stand in canapea toata ziua, daca mananci doar 1000Kcal pe zi.

      Acum, intervine problema: ce tip de activitate fizica, in conditii de deficit caloric produce cea mai mica pierdere musculara? Raspuns: optim este 2 sau 3. Ambele ii spun corpului “hei qoae, ridicam greu zilnic, nu ne lasa fara muschi”. In schimb cardio ii spune corpului “hei qoae, n-avem de mincare, muschii astia doar consuma curent si tot ce facem e sa alergam, ar fi o idee sa scapi de balast, sa alergam mai repede”.

      Exemplu: Tii jurnal si ajungi la concluzia ca programul zilnic iti cere 2000 Kcal pe zi pentru a mentine aceeasi greutate pe cantar.

      1. Daca te apuci de sala (practic introduci un consumator supliemntar de calorii), si mananci la fel, indiferent daca faci greutati sau cardio, vei pierde grasime – pentru ca vei “cheltui” niste sute de calorii pe care nu le recuperezi din alimentatie. Reiau: “gaura” asta de calorii o poti da si din canapea, si pierzi mai putina masa decat ai pierde din cardio, doar ca poate fi brutal sa mananci atit de putin. Multi o fca, nu e imposibil.

      2. Te apuci de sala, consumi 500 Kcal si mananci extra 500 Kcal pe zi – aduci balansul caloric zilnic la zero => nu se intimpla nimic cu forma ta!
      2A: Te antrenezi doar cu greutati – castigi foarte foarte greu masa musculara pentru ca nu sunt rezerve in dieta care sa permita cresterea
      2B: Te antrenezi doar cu cardio – orice dai jos, la prima masa se depune inapoi. E logic plm. EPOC (afterburn) e pistol cu apa, nu te poti baza pe asa ceva cand ai de dat jos kilograme.

      Nu e idicat sa dai jos totul din prima. Slabesti 10 Kg, pui inapoi 5 (si multi muschi), mai dai jos 10, mai pui 5. La un moment dat ajungi sa gravitezi in jurul a 2-3 Kile. Treaba asta e un proces continuu, nu o chestiune de cateva luni/un an. Corpul e un sistem dinamic, se ajusteaza relativ rapid si trebuie stimulat in permanenta.

      Restul ideilor sunt deja in comentariile precedente. E ridicol de important SCOPUL pentru mersul la sala: toate elementele sunt interdependente, nu suntem masini. Scopul dicteaza strategia. Daca nu corelezi alimentatia cu miscarea, rezultatul e un stat pe loc, really. Nu cresti in masa musculara, nu slabesti, nu se intimpla nimic. Sau se intimpla nasoale. Faci power training ca aia zice Dragos ca e best of the best si dup-aia stai cu benzi albastre peste umar sau clavicula.

      @Florin: Daca esti pe deficit caloric, include 3g de proteina per Kg masa corporala. Daca esti foarte gras, nu depasi 200g pe zi. Cand esti pe surplus, 1,8 – 2 g ajung.

    • #55

      @Archer: coane, serios, sa le dai tu rinichii de transplant la aia care le recomanzi 3 gr/kg proteina pe zi. Ai merita sa faci puscarie pentru recomandarea asta de “antrenor” cu staif. Am incheiat orice discutie cu tine, este periculos sa continuam asa, cine stie ce “perle” mai scoti din tine si moare vre-un nevinovat citind-ul pe marele “antrenor”.
      @Forin: eu, cross-fitter? Ahahahaha

  25. #56

    Da tati eu. Anul trecut incepand cu 31 Decembrie m-am lăsat de fumat. Și continui..

  26. #57

    Clar m-am ținut! Doar că pe invers… Beau mai mult ca acum un an și am sărit de 110 chile în loc să cobor sub 100 🙂

  27. #58

    Da, 2 rezolutii bune de care m-am tinut cu sfintenie: n-am mai citit nici o stire de pe site-urile romanesti de stiri si nu am mai urmarit subiectul politica romaneasca de 1 an. Si sunt mult mai linistit 🙂

  28. #59

    Da, toate, terminat anu cu bine, strans o suma de bani, sport.

    Anu asta – sanatate mentala, vacanta de 2 luni, strans suma aia doar ca de 2x