Camera Deputaților a respins marți proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană.

Să înceapă exploatarea de ciupercuțe și turismul! Aștept cu interes ca tot grupul de manifestanți iubitori de natură să meargă minim de 2 ori pe an în concediu acolo.

Right.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. Pai au respins proiectul pana cand vine urmatorul care stie sa cotizeze unde trebuie, si tot se va extrage aurul de acolo. Dar apropo de concediu, mi-e jena sa ma duc pana si pe litoralul nostru de bine ce arata, ce sa mai zic de concediu la Rosia Montana 🙂

  2. #2

    Un lucru bun, nu avea statul mai mult de castigat de cat de pierdut, si zacamintele nu fug nicaieri, cand o sa avem conditii, utilaje, vom fii pregatiti, atunci o sa le scoatem de acolo, nu sa vina toti magnatii straini si sa ne dea pielea de pe … . De cat pe litoralul marii negre parca e mai bine in natura, cu cat densitatea oamenilor scade cu atat te poti bucura mai bine de excursie, vacanta ( parerea mea).

    • #3

      ” cand o sa avem conditii, utilaje, vom fii pregatiti, atunci o sa le scoatem de acolo”

      cine suntem astia “noi”. cand spui “noi” la cine te referi?

    • #4

      statul roman. aurul ramane unde e, cand ne permitem sa il scoatem curat de acolo, o sa il scoatem, nu sa il dam altora sa il scoata si sa ne dea maruntis inapoi si sa ne vrajeasca cu reclame lacrimogene cu 2 amarati si locuri de munca.

    • #5

      Raducu, nu te bucura prea tare si nu te mai imbata cu apa rece. S-a respins proiectul ala respins de 2-3 ori pana acum din octombrie 2013 incepand. Cat despre romani si Romania si avutiile tarii, imi pare rau sa-ti zic dar nu exista in toata istoria Romaniei un exemplu care sa fie o dovada ca se poate. Romanii stiu sa fure nu sa faca ceva de capul lor.
      Noi am fost pregatiti doar cand am avut rege nemant, am fost productivi doar cand functionau rusii pe aici, de capul nostru si ala alesilor nostrii ajunsesem sa facem foamea si la momentul 1989 eram fix la nivelul Coreei de Nord din 1989, ca sa intelegi curba pe care ne gaseam atunci. Da-mi un exemplu de firma romaneasca care produce miliarde de euroi si plateste taxe de banii aia si care are actionar romanesc 100%.

    • #6

      @delavrancea: bai nu știu eu cred ca se referea la congolezi sau ceva
      Raducu zice bine ce zice acolo decât ca n-o sa fim în stare prea curând despre asa ceva, decât.

    • #7

      @perkele

      deci in mintea ta inteligenta statul roman ar tebui sa investeasca miliarde de dolari in echipamente si in forta de munca din BANII CONTRIBUABILILOR in loc sa dea exploatarea unei firme care ne-ar da miliarde de dolari in profit si locuri de munca….asta in timp ce tari precum suedia isi exploateaza aurul tot printr-o firma canadiana. bravo buna logica. Plus ca tu te bazezi pe statul roman care nu a reusit sa faca profit din petrom sau din combinatul siderurgic de la galati sa faca profit acum :)))))))))))))))))))))) .oricat de rai ar fi astia de la gabriel statul roman nu a scos niciodata profit din nimic.

    • #8

      @vlad

      de unde bani? o firma de exploatare miniera cere miliarde in investitii. dai tu banii astia?

    • #9

      @delavrancea, tu esti prost cu premeditare. Statul nu trebuie sa investeasca MILIARDE, cum dezinformezi tu in comentariu, statul trebuie sa investeasca niste sute de milioane de euro pentru a incepe exploatarea. Si da, cred ca ar merita sa investeasca si 1-2 miliarde, avand in vedere ca zacamantul costa vreo 10 miliarde. Ce preferi, sa investesti 1-2 miliarde si sa scoti 10, sau sa investeasca RMGC, tu sa nu faci nimic, si sa iei din redeventa, vreo 6%, adica fix 600 de milioane de euro din 10 miliarde cat e valoarea zacamantului.

    • #10

      dupa unii, dam in custodie tara si am rezolvat problemele.

    • #11

      @zewa

      esti cretin retardatule. nici nu mi-ai citit comentariul. vorbim de acelasi stat roman care nu a fost in stare sa scoat abani din petrom si combinatul siderurugic de la galati. esti prost cu pedale daca tu crezi ca in afarqa de vroe cativa politicieni o sa se imbogateasca cineva daca statul roman exploateaza la rosia montana. rmg dadea profit si locuri de munca. si asta cu 10 miliarde vreau sa vad sursa.

      @dropia

      nu e vorba de cine exploateaza ci de cine produce cel mai bun rezultat pentru romania. rmg se angajase sa patreze zona istorica si sa replanteze copacii. faptul ca tu esti un rasist prost care preferi sa fii furat de politicieni in loc sa lasi o firma privata sa dea locuri de munca si sa faca proft pentru statul roman spune multe despre mentalitatea ta.

    • #12

      @zewa: nu cred ca zacamantul “costa”, poate are valoare sau este estimat la……cat zici tu acolo. apoi, esti tu sigur ca statul are aia cateva sute de milioane de euro de investit la RM?

    • #13

      @bugsy, ai dreptate, zacamantul este EVALUAT la 10 mld. de dolari. Asta cu daca are sau nu statul bani, mi se pare cea mai inepte gogorita. Statul nici nu trebuie sa aiba bani. Statul maine se poate credita, asa cum o face aproape lunar, cu banii respectivi. Statul e solvabil si orice banca si-ar dori sa imprumute un stat, mai ales daca statul ar gira cu zacamantul. Exploatarea de acolo n-are cum sa nu fie rentabila atata vreme cat e administrata corect. Intr-o tara in care conducatorii ar fi urmarit interesul national, cei de la RMGC ar fi venit cu know-how-ul pentru a exploata, si ei ar fi luat 10-15% din valoarea zacamantului, si statul restul. In schimb, in Romania, ne trezimt, ca si-n cazul Petrom, ca noi avem zacamintele, ele trec cu titlu gratuit in proprietatea altora, astfel incat odata exploatate noi mai primim doar 6% din valoarea lor. Pentru ca coruptie si pentru ca Romania.

    • #14

      @zewa: daca e dupa cum zici tu, si cred ca zici bine, atunci statul este prost si hot, mai precis un hot prost in cazul de fata! corect?

    • #15

      @delavrancea, esti prototipul dupa care s-a inventat omul prost. Te comporti fix ca si un propagandist RMGC. Intr-adevar statul de acum nu e capabil sa exploateze in mod corect acea rezerva aurifera, la fel cum acelasi stat nu va fi capabil sa urmareasca in interesul cetatenilor ca RMGC isi va respecta toate oblogatiile pe care si le asuma. Si discutam de niste halde uriase de steril, de un baraj si alte lucruri care tin de mediu. Asadar ia sa lasam noi acolo aurul, si sa-l exploatam cand statul va fi ceva mai capabil decat e acum.

    • #16

      @Andrei: Un exemplu? Fan Courier Romania. 3 actionari romani, peste 15 ani de experienta si numarul 1 in servicii de curierat, fara actionari straini + investitii majore pe masura ce se extind, an de an.
      Deci, nu se pune?

  3. #17

    din ce inteleg eu, s-au respins doar unele masuri, proiectul in sine poate inca incepe. Dar cand? Ca anul acesta sigur nu misca nimeni! Eu o sa ma duc anul acesta pe la Rosia Montana, dar mai mult de o zi nu poti sta acolo.

  4. trăiască amortizoarele și service-urile auto din zonă!

  5. #19

    Gata, am salvat-o si p-asta! Vama Veche e gata salvata de ceva timp. Ce mai salvam, cine mai urmeaza? Salvam niste Insula Serpilor, ceva?

    • #20

      Nu salveaza nimeni Vasluiul, Harghita, Covasna? Zabrautiul?

    • #21

      Mai multe detalii despre salvarea Insulei Serpilor, te rog. Multumesc.

    • #22

      @Ahmet: sindromul crimeea?

  6. #23

    manipulatii muncesc mereu

  7. #24

    Cunosc niște oameni care deja se simt eroi. Au învins! Pe cine?! Nici ei nu știu…

  8. #25

    Ca sa faci ecologism, iti trebuie bani.
    In Norvegia, cea mai eco tara din Europa, toata energia folosita este verde, hidrocentrale, eoliene, etc, dar are zacamintele de petrol din Marea Nordului de unde extrage de rupe si vinde afara.
    E frumos si poetic sa promovezi ecologismul, insa fara bani obtinuti din activitati poluante desfasurate in alte tari, cam este imposibil.
    Imediat dupa 89, prima industrie romaneasca vanduta in intregime, a fost aceea a producerii de ciment, una dintre cele mai poluante industrii.
    Ea fost cumparata de francezi mai ales, care desigur ca promoveaza principiile ecologice, dar la ei in tara.
    Asa ca atata timp cat Romania va fi o tara saraca, chestia cu ecologismul va ramane o iluzie.

  9. Lasa ca ne salveaza Udrea turismul – cica bugetarii vor primi vouchere de vacanta, cum si cine, doar ei stiu. Se vor acorda online… probabil pe situl errrrromania. Deocamdata au stabilit suma maxima ce se poate acorda, pulimea va lua maruntis, probabil.

    • #27

      vezi ca de cativa ani altii sunt la guvernare… mai sociali asa, si mai rosii.

    • #28

      sarcu.

    • #29

      te-au innebunit voucherele..alea de la altex nu astea de vacanta..

  10. #30

    ceea ce teroristii astia ecologici nu inteleg e ca ecologia cere un standard de viata ridicat care poate fi avut doar prin slujbe bune si investitii. tarile cele mai ecologiste din lume gen noua zeelanda sau elvetia sunt si printre cele mai bogate. proiecte gen rosia montana realizata de o companie reputata din strainatate asigurau locuri de munca si protejau si mediul(se angajau sa planteze mult mai multi copaci decat ar fi distrus). teroristii astia ecologici vor plati intr-o zi pentru daunele aduse romaniei. intr-o tara civilizata rosia montana era mina de aur demult. beneficiile ar fi depasit cu mult costurile.

    • #31

      Eu m-am nascut si copilarit in judetul Alba, zona Apusenilor, la o distanta relativ mica de Rosia Montana. Dincolo de toata povestea asta si de parerile pe care fiecare le poate avea referitor la exploatam/nu exploatam aurul. Oricum, ideea e ca, in cazul de fata, nici RMGC nici Gabriel Resources nu sunt companii “reputate”, serioase, sau cu experienta, vechime, orice, in domeniul mineritului!
      Din punctul meu de vedere, cel mai solid argument impotriva proiectului sunt tocmai cele doua companii, care nu au nicio reputatie, nicio vechime si nicio experienta in domeniu.
      Au fost infiintate de un tzepar, ca sa mai traga o tzeapa. Daca ar fi fost companii serioase, poate ca nu ar fi trezit atatea suspiciuni si impotrivire. Poate cu o companie serioasa proiectul ar fi avut sanse, dar cu niste escroci fii tu linistit ca noi n-am fi vazut decat nepasare, distrugere, bataie de joc.

    • #32

      @deea

      verifica-le mina din noua zeelanda tara cu cele mai drastice legi ecologice din lume. acolo nu au nici o problema. poti sa bei apa din lacul cu cianura. poti si sa vizitezi locatia.

    • #33

      @delavrancea: faptuil ca tu zici ca poti sa bei apa din lacul cu cianura din Noua Zeelanda e o besina la fel de puturoasa ca aia trasa de japonezul ala de la Tepco care a baut un pahar cu apa de la Fukushima. Macar galbejitul a baut din apa aia (oare o mai fi traind?), tu ramii doar la nivel de declaratie.

    • #34

      @delavrancea: nu stiu despre ce vrobesti, Gabriel Resources nu are alte proiecte sau alta activitate legata de minerit sau de orice altceva, doar ce e in Romania. Firma a fost infiintata pe la mijlocul sau sfarsitul anilor 90, de un ex-con (Frank Timis) cu scopul expres de a face business profitabil cu statul roman – if you know what I mean 😉

      In Noua Zeelanda au dus ei niste oameni intr-o excursie de PR, sa arate ca exploatarile miniere care folosesc cianuri pot fi OK. Dar nu era proiectul lor, era pur si simplu o mina din Noua Zeelanda.

      Uite, daca nu ma crezi citeste pe website-ul lor oficial, la sectiunea proiecte, sa te convingi ca de fapt n-au niciun proiect in derulare, n-au nicio experienta in minerit, n-au traditie, singurele lor activitatati sunt legate de Romania (unde, sperau ei, autoritatile vor fi mai usor de convins sa inchida ochii la diverse si sa fie generoase cu redeventele si concesionarile). www.gabrielresources.com/site/projects.aspx
      Din fericire, zic eu, romanii au fost un pic mai vigilenti decat statul roman….

    • #35

      @mircea

      esti prost d ebubui. chia rpoti. au fost publicate poze pe bloguri inclusiv la arhi si la zoso despre experienta in noua zeelanda. eu am dovezi. tu ai injurii. esti prost. mori prost.

    • #36

      beneficiile pentru cine? as zice ca pt gold corporation, nu pt Romania.

    • #37

      @delavrancea: bravo ma! Bine ca esti tu destept! Pofta buna la mincat rahatul “ecologic” al RMGC!

  11. #38

    Proiectul ala n-are cum sa inceapa pana oamenii nu obtin toate aprobarile. E ca si cum eu m-as decide sa fac in Bucuresti ditamai complexul redizential, as incepe sa cumpar terenuri, doar ca n-as putea sa le cumpar pe toate, c-ar fi vreo 2-3 care n-ar vinde. Ei bine, in situatia asta primaria n-o sa-mi dea niciodata aprobari si tot ce am nevoie, din moment ce eu nu detin intreg terenul aferent proiectului. Asa si cu RMGC, sunt multi care nu vor sa vanda, si pana cand RMGC nu intra in proprietatea acelor terenuri nu putem discuta de niciun proiect.

    • #39

      Corect insa cand legea banului dicteaza creste si lacomia. Crezi ca cei care au mai ramas acolo si refuza sa-si vanda casa si sa plece nu sunt terorizati constant intr-un fel sau altul? Mie si mila de bietii oameni, aia mai batrani care nu mai au aproape pe nimeni, care tot ce stiu si au e casa aia si pamantul lor si nu pot trai linistiti…

  12. #40

    Pai parca Rosia-Montana e declarata zona monoindustriala, deci nu poti primi ajutor pentru a deschide o afacere in alt domeniu.

    • #41

      Esti prost informat .
      Este zona monoindustriala pe 25% din suprafata comuniei adica pe terenurile exploate de statul roman pana in 2006. In rest e liber fiecare sa faca ce vrea si ce poate. Reliatea e ca nimeni nu vrea si nimeni nu poate sa faca ceva pe restul de 75% din suprafata comunei chiar daca e 100% liber sa o faca.

  13. #42

    Astept procesul in care Gabriel Resources va da in judecata statul roman.

  14. #43

    ai deschis cutia pandorei cu topicul asta. Iar s-au strâns 1000 de experți sa comenteze ce nu știu decât din auzite 🙂

  15. #44

    O sa vedeti cum in cativa ani o sa vina Soros si o sa ia in exploatare Rosia Montana.
    Credeti ca fundatia lui finanteaza activisti ca sa boicoteze exploatarea fara a avea el ceva de castigat ?

  16. #45

    delavrancea poate are ceva de castigat de aia tot o tine cu a lui, noi restul nu avem, si da, statul poate sa faca o investitie majora, in privinta asta, mai ales ca se amortizeaza, utilajele le poti vinde dupa, orice poti sa faci daca vrei, si daca ai interese, oamenii aia care stau acolo is cam prosti ( majoritatea, pentru ca deh om sanatos de ce sa stai intr-o zona unde nu ai locuri de munca, dar tu tii minte ca bunul tau, tatal tau a lucrat la mina si asa a facut bani, asa ca mai tragi o cruce, mai lucrezi cu ziua, mai tragi o dusca la crasma si trece ziua), se bucura la matura si faras nou, iar dupa o eventuala catastrofa la cine vin sa se planga? si sa le dea case, pomana.

    • #46

      Raducu nu mai insista sa fi prost. Nu ai inteles nimic din economia mondiala, nu ai inteles de ce nu ne lasa UE sa facem ca stat investitii in oltchim sau CFR.
      Rolul statului este sa creeze conditii ca investitorii privati sa vina si sa produca. Rolul statului este sa verifice si sa se asigure ca se lucreaza 100% legal respectand toate cerintele de mediu si ca toate taxele se colecteaza in tara.
      Eu vad doar amenzi pentru corporatii, amenzi pentru stabilire de pret, dar in Romania nu exista nici o corporatie acuzata de evaziune fiscala, lucru pe care nu-l pot spune despre investitorii romani ( Interagro, Polisano – ca tot e la moda , Banca Carpatica, GFR – Gruia, OTV, etc, toate afaceri romanesti de succes). Nu vad Petromul, Lukoil, BCR sau BRD anchetate de evaziune fiscala… Dar vad cum statul fura de la el cat poate si cum poate : oltchim, hidroelectrica, cfr, tvr, Bancorex, etc. Nu are sens sa mai insist dar repet: E O PROSTIE SA CREZI CA SOLUTIA E STATUL ROMAN si ca de acolo vin solutiile pentru bunastarea noastra, pentru mai multi bani la buget deci pentru o viata mai buna celor ce nu o pot avea altfel decat cu ajutorul statului.

    • #47

      @andrei, te rog verifica pentru mine cum se numeste cea mai mare companie din Norvegia care exploateaza resursele de petrol. ai sa vezi ca e o companie detinuta aproape in totalitate de stat. teoriile astea cu statul care nu are voie sa detina nu stiu ce, si nu stiu cum, sunt impregnate pentru idioti, ca sa ne putem vinde mai rapid cam tot ce avem, incepand de la companii de stat pana la resurse minerale. Statul austriac e actionar in OMV, OMV care ne exploateaza noua resursele de petrol. Dar nuuuu, capitalismul inseamna ca statul sa nu intervina.

  17. #48

    Stai linistit, maine vorbeste Ponta ca prim ministru si se rezolva. Azi a vorbit ca parlamentar :))) Poimaine… cine stie?

  18. #49

    stai sa vezi amuzament cand ne dea in judecata RMGC, acolo comedie.

    • #50

      RMGC n-au niciun motiv sa dea statul in judecata, atata vreme cat ei nu intrunesc conditiile elementare, gen sa fie proprietarii tuturor parcelelor de teren pe care se va desfasura proiectul. Statul nu are cum sa avizeze un proiect care a fost desfiintat in instanta de mai multe ori.

  19. #51

    Politicienii romani sunt prea idioti, ca daca erau destepti, ciordeau tot aurul de la RM pana acum.

  20. #52

    Gata, cei 50 de oameni din Roșia Montana sunt ruinați, nu vor avea unde să muncească !

    • #53

      Au mai ramas 50? Eu aveam impresia ca sunt toti actori de succes in spoturi TV pana acum.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.