Când depășești vârsta fatidică de 40 de ani, deja începi să vezi cum se schimbă polaritățile intereselor pe care le ai în domeniul sănătății alimentare. Dacă până la 30+ cea mai bună legumă era ceafa de porc la grătar, stropită cu bere foarte rece, ca să nu te opărești în cerul gurii, după 40 începi să analizezi și beneficiile unui broccoli, avocado și alte chestii care, înainte, erau utile la stins sau ațâțat focul, depinde de momentul când le aruncai.

Azi, la #tatigătește, tati o să facă o minunată salată cu avocado și porumb bio, de o să se bată turco-tătarii la gura mea.

Rețetele astea super sănătoase sunt luate de aici și tot apar mai multe, pe zi ce trece. Dar așa, pe lângă ele, ce rețete simple, de oameni simpli, cu apartament și copii, mai știți?

Uitam să scriu ceva. La Carrefour există un program, numit Act for Food, program care vrea să arate oamenilor că cei de la Carrefour depun eforturi pentru a asigura o paletă largă vde produse variate, sănătoase și la preț decent. Probabil le-ați văzut și voi, în magazine.

Eh, ce nu știați voi și nici eu este că există, în România, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști. Serios, no joke, există deja așa ceva. Bine, e o întreagă infrastructură în Giurgiu, cu ajutorul căreia colectează, în condiții optime, produse de la țăranii noștri neaoși.

Serios, chiar e de bine, din punctul acesta de vedere. Eu cumpăr întotdeauna produsele românești din hypermarketuri, atunci când le văd. Pentru că, în general, sunt mai bune decât turcismele sau olandismele clasice și susțin, din puținul meu, agricultura locală. Agricultură pe care, dacă nu o susținem noi, cine să o susțină?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Fun fact, cica un nume de prin familie la noi e tataresc. Suntem frati. Cand ne vedem sa facem chestii tataresti?

  2. “Agricultură pe care, dacă nu o susținem noi, cine să o susțină?”

    Mai sustinem si noi, just fyi:
    ibb.co/iT6Vjz
    ibb.co/mUaCxK
    ibb.co/ijfqjz
    ibb.co/fgUGPz

    Vinuri de origine romana cumparate din supermaket in Olanda. Decente, la 4 euro sticla. Nu neaparat vinurile cu care sa te mandresti ca esti roman, dar per total ok

    • #7

      In Haifa se cumpara in draci vin romanesc si pretul nu-i chiar pentru toti.

    • #8

      Recas. Cam sec pentru gustul meu.

  3. Try this: Ciorbă de fasole.
    Cred că asta-i cea mai gustoasă ciorbă pe care am făcut-o vreodată. N-am mai avut chef să fierb fasole uscată de vreo trei ori așa că am folosit două conserve de fasole roșie pe care le-am turnat în oală cu un litru de apă și dat focul la maxim.
    Se taie mărunt o ceapă mare, albă, se aruncă în oală. Se taie un morcov mărunt, o jumătate de ardei roșu – se aruncă în oală. Se pun trei linguri de ulei de măsline, o lingură mare de untură de gâscă (trust me). Se taie două bucăți de cârnat afumat, groase de un deget și lungi de vreo 25-30cm fiecare în felii de vreo 5mm grosime. Se taie salam de vară în vreo 5-6 felii groase de vreo 3-4mm și discurile de carne se curăță de înveliș și se taie în patru, în cruce. Se aruncă și astea în oală. Se adaugă trei linguri mari și generoase de sos de roșii.
    Două lingurițe de sare, una de piper. Trei linguri de boia dulce, o ligură de chili, una de leuștean, trei de mărar tocat mărunt (da – trei), o lingură mare de pătrunjel tocat mărunt și patru foi mari de dafin; se bagă în oală.
    Când scade apa mai turnați vreo trei pahare apoi băgați înăuntru slănină. Eu am pus o felie groasă de vreo 5mm, lungă de 10cm și lată de vreo 4cm, tăiată în vreo 5-6 bucăți egale.
    Amestecați din când în când. Se lasă pe foc mare vreo 45 de minute. Cum scade apa mai turnați câte un pahar, cât să aveți aproape doi litri de lichid. Lăsați în clocot totul și după 45 de minute puneți focul pe mic și mai lăsați vreo 10 minute să bulbucească pe-acolo.
    În funcție de preferințe mai puteți pune sare și piper.

  4. Try this: ”Ciorbă de fasole.”
    Cred că asta-i cea mai gustoasă ciorbă pe care am făcut-o vreodată. N-am mai avut chef să fierb fasole uscată de vreo trei ori așa că am folosit două conserve de fasole roșie pe care le-am turnat în oală cu un litru de apă și dat focul la maxim.
    Se taie mărunt o ceapă mare, albă, se aruncă în oală. Se taie un morcov mărunt, o jumătate de ardei roșu – se aruncă în oală. Se pun trei linguri de ulei de măsline, o lingură mare de untură de gâscă (trust me). Se taie două bucăți de cârnat afumat, groase de un deget și lungi de vreo 25-30cm fiecare în felii de vreo 5mm grosime. Se taie salam de vară în vreo 5-6 felii groase de vreo 3-4mm și discurile de carne se curăță de înveliș și se taie în patru, în cruce. Se aruncă și astea în oală. Se adaugă trei linguri mari și generoase de sos de roșii.
    Două lingurițe de sare, una de piper. Trei linguri de boia dulce, o ligură de chili, una de leuștean, trei de mărar tocat mărunt (da – trei), o lingură mare de pătrunjel tocat mărunt și patru foi mari de dafin; se bagă în oală.
    Când scade apa mai turnați vreo trei pahare apoi băgați înăuntru slănină. Eu am pus o felie groasă de vreo 5mm, lungă de 10cm și lată de vreo 4cm, tăiată în vreo 5-6 bucăți egale.
    Amestecați din când în când. Se lasă pe foc mare vreo 45 de minute. Cum scade apa mai turnați câte un pahar, cât să aveți aproape doi litri de lichid. Lăsați în clocot totul și după 45 de minute puneți focul pe mic și mai lăsați vreo 10 minute să bulbucească pe-acolo.
    În funcție de preferințe mai puteți pune sare și piper.

    • #14

      Daca ai lasat tot timpul focul la maxim, ai nota 3 si sa vii maine cu tat-tu tuns! :))

      Cred ca voiai sa zici – dar n-ai apucat sa scrii – ca dupa ce da in clocot, se mai lasa 3 minute – iar …fte:)) – si apoi se reduce focul macar la mediu, daca nu si mai jos de atat.

    • #15

      Bre… A zis mâncare sănătoasă…

    • @Hellfire:

      Cred ca voiai sa zici – dar n-ai apucat sa scrii – ca dupa ce da in clocot, se mai lasa 3 minute – iar …fte:)) – si apoi se reduce focul macar la mediu, daca nu si mai jos de atat.

      Dumnezeule… vrei… vrei să spui că în tot acest timp am folosit aragazul în mod neregulamentar?

    • #17

      La sfarsit mai aveai vreo boaba intreaga de fasole?

    • #18

      In ciorba de fasole daca vrei pui ciolan afumat. Salam in ciorba? Mai lipsesc niste sireturi de pantofi ca sa fie treaba completa.

    • @Tetelu:

      In ciorba de fasole daca vrei pui ciolan afumat. Salam in ciorba?

      Absolut. E nedumnezeiesc. E fix ca și cu mămăliga: se mănâncă strict cu brânză; cu lapte o mănâncă doar profanii.

    • #20

      Interesantă rețeta. Cred că este cel mai bun text al tău de până acum.

    • @Maithun:

      Interesantă rețeta. Cred că este cel mai bun text al tău de până acum.

      E fantastic cum suntem în sync: și eu cred că asta de mai sus e cea mai inovatoare ironie care ți-a reușit până în prezent.

    • Reteta e ok si pare gustoasa la final, numai ca…nu e ciorba.

    • #23

      @maithun
      replica anului !

    • #24

      :)) Nu e sync, e mimetism

    • #25

      @cetin pe cand un buton “citeaza”?
      @Razvan T. Coloja :
      1. oricat de bun e MB(+S) nu egaleaza niste lapte batut (rece) cu mamaliga fierbinte.
      2. In loc de salam de soia cu sare de bucatarie, monoglutamat de sodiu si… alte substante din dulapul de chimie, mai bine cateva bucatele (20cm/buc) de carnat de porc de tara, prajit bine si conservat in untura. Eventual si cu ceva sunculita/muschiulet afumat (tot de tara, de la mama lui).
      3. ce ai facut tu nu e ciorba e o fasole batuta (la foc mare) cu… chestii in ea 🙂

  5. PS: ai aici poze cu chestii făcute de mine iar dacă-ți surâde ceva vezi că fiecare poză are text atașat cu rețeta completă.

  6. #31

    Neinspirată denumire…

  7. #32

    Apă,paie si bătaie.Apa pusă în cruce,paiele tăiate rondele si 5-6 lopeți.Între omoplati.Când esti leșinat,ultima ta grijă sunt caloriile.

  8. #33

    In salata aia poti pune si niste fasole rosie si ton. O sa ai un pic mai multa energie.
    Niste paste integrale cu sos dar fara carne. In sos pui doar ceapa, usturoi si busuioc.

  9. #38

    Eu de aici imi iau inspiratia:

    whatthefuckshouldimakefordinner.com

  10. #39

    acum câțiva ani mâncam și eu supersănătos
    îm loc de pâine albă schimbă cu pâine neagră sau intermediară sau mămăligă
    în loc de prăjit sau fripr schimbă cu fiert sau la cuptor
    în loc de grăsime sau șuncă, carne macră
    gătește mult pește gen macrou, hering, somon
    în loc de sare fără sare
    folosește mult usturoi rromânesc
    la desert fructe cu vitamina c : ananas, kivi, portocale, grefe și rromânești: mere, pere, struguri, cireșe
    ATENȚIE: fructele se mănâncă înainte de masă cu 30′

    • #40

      subscriu la alimente si la modul de preparare, cu cateva completari.
      cetin vrea sa renunte la carbohidrati, deci va inlocui painea cu nimic!
      la peste, se mai poate adauga pestele cu carne alba, pe langa cel gras.
      eficiente sunt ouale fierte in coaja sau posate (la extrema se poate elimina galbenusul), branza dietetica (max 3% grasime in substanta uscata, cca. 80 de kcal./100gr.) si fasolea verde fara adaos de grasimi.
      proportia alimente proteice/legume nu trebuie sa depaseasca 1/2, ideal ar fi 1/3 sau 1/4! salatele fara ulei sau cu ulei in cantitati homeopatice sunt baza.
      la fructe adaug pepenele si mango (in sezonul rece), as elimina partial strugurii si total mustul.
      cele mai bune legume si fructe sunt cele de sezon, daca se poate locale.
      in incheiere, sper sa nu socheze aceasta postare!

  11. #41

    Duminică am făcut un vailing de salată de biof.

    en.wikipedia.org/wiki/Babette%27s_Feast

    • De ce nu mă mir oare că mănânci din bolul în care te speli pe picioare?

    • #43

      Ai darul denotativului

    • Auzi, tăițeii îi strecori înainte în pisoar sau îi amesteci direct în bideul de noapte de lângă pat?

    • #45

      ba baieti, cineva va avea soarta lu baiatu ala cu berea de la timisoara. numa zic si cu asta am incheiat.

    • #46

      RTC nu s-a prins, dar continuă într-o notă ondinistă. Sunt fascinat:)

    • #47

      @maithun tată ești la înălțime, ca de obicei!

    • #48

      @maithun: eu cand iti spun ca uneori esti mai criptic decat Pythia (stiu, am idei fixe): dex.dictoo.eu/index.php?m=0&cheie=Ondinism

    • #49

      eu am avut o gagica numita Ondine, stiam ce inseamna:)))

    • Sunt fascinat:)

      …ce să zic eu? E prima oară când citesc că există oameni care gătesc în vailing. Omule – dă-mi o adresă PayPal să-ți trimit niște bani de o oală normală. Nimeni n-ar trebui să fie obligat să gătească în baie în secolul nostru.

    • Preparat traditional sanatos

      i.imgur.com/xUrrkWU.jpg

    • #52

      La mine la țară în Oltenia (leagănul civilizației) înseamnă asta:
      dexonline.ro/definitie/vailing

      Adică efect hiperbolic. Adică am făcut multă salată. Gen „Am băut un car de bere”/„I sucked a bag of dicks”.

    • @Maithun: Liniștește-te. Pe olteni toată țara îi ia literalmente, că la ei ”hiperbolă” înseamnă ”viol haios”.
      Dar dacă înainte mă miram că n-ai în ce găti, acum îmi e clar și de ce: păi tu ești oltean mă. Trebuia să-mi dau seama mai repede.

    • #54

      Ugh? Ești prea orgolios și ții morțiș să mă one-up-ezi, altfel nu-mi explic replicile din ce în ce mai forțate și complet pe de lături. Sau poate pur și simplu nu le ai cu scrisul. Uneori e bine să știi când să te opre£|£{£~*]\

    • #55

      asta e o dan bitmaneasca ce s-a intamplat aici.

    • #56

      La mine acasă, tot în Oltenia, vailing se zice la un lighean mare, cu mânere, de plastic sau metalic emailat, folosit în general pt mâncare/legume. Mama folosea “vailing” când făceam conserve sau pt diferite cărnuri când tăiam porcul.
      Ăla pt rufe sau propriul corp era lighean și recipientele mai mici, de uz zilnic, erau castroane (eventual, în ultimii ani, “boluri”).

    • Maithun taică. Scumpule. Om blând. Contribuția ta în ale scrisului se rezumă la aceste comentarii. Îmi ții lecții de scris și crtitică literară să înțeleg? 🙂
      Am râs.
      Back to your cave!
      NOW!

    • #58

      Îmi cer un țucal de scuze dacă v-am supărat cu ceva, domnule Agârbiceanu
      🙁
      :((
      :(((

    • #59

      Cred ca e perioada aia a lunii. Aruncati cu ciocolata in Rares Colojan.

  12. #60

    Pai am pus niște pulpe de pui de țară la fiert. Cu zeama aia am făcut un pilaf mega gustos și gras așa, bio de gras( poate știți cam ce gust avea pilaful de pomană pe la bunici).
    Carnea o desfac de pe os și o trag la tigaie sau o mâncăm asa…. ma mai gandesc.
    Pofta bună!
    P.S Dacă puneam mai multă apă la fiert ieșea și de o supă cu teietei (facuti din ou și făină în casă).

  13. #62

    Ce nu este bio, sa zicem, la o pastrama de oaie pusa pe gratar?

  14. #63

    ” Agricultură pe care, dacă nu o susținem noi, cine să o susțină? ”

    petre, petre he’s our man
    if he can’t do it
    no one can! 😀

    goo.gl/images/A77fms

  15. Fii serios cu “la patruzeci de ani, bla bla”. Dacă la 40 de ani te trezești dimineața și nu te doare ceva, înseamnă că ești mort.

    Cu mâncatul sănătos las o moale, ești deja indopat cu toate tâmpeniile, E uri și tot felul. E de datoria ta să-ți alegi potolul cât de cât, dacă ai metabolismul mai leneș însa, e foarte simplu să reduci porțiile. În loc de 2 felii de pâine, una. În loc de o linguriță de zahar, doar jumătate. La ciorbe, mai puțin, la fel și pentru felul 2. Am avut, 100 de kile acum 5 ani. Acum 4 aveam 69, pe metoda “mai puțin potol” și mâncam orice, combinat cu mers pe jos (cam la 5-6 km zilnic, fără să ma agit). Acuma am vreo 85… fiindcă deh, am abandonat regula de vreo un an jumate. Nu i bai, o iau de la capăt.

    • #65

      in cat timp ai facut 100->69?

    • 8 luni. Din Septembrie până la inceputul lui Mai. În lunile Decembrie si Ianuarie am lasat o mai moale cu miscarea fiindcă motivul meu de umblat era cainele si avea doar 5-6 luni și mi a fost milă de curul lui sa-l tăvălesc prin zoaie. Dar în rest…ăsta a fost ritmul.

  16. #67

    Pentru inspirație Mind over munch și The domestic geek, au rețete drăguțe.

  17. #68

    dietdoctor.com e my go to recipe site, mai ales ca am citit in trecere ca si tu esti pe “no carbs”
    Keto or lchf?

  18. #71

    Ca sa vezi si sa nu crezi ce fac eu astazi…

    1. Fierbi sfecla rosie (ori o cumperi gata fiearta) si o tai in feli foarte subtiri. Eu o pun pe razatoarea de usturoi.

    2. Pui sfecla taiata intr-un castron de jena, dar nu o ingramadesti, ai chef de mai multa sfecla mai faci un castron, apoi adauci oregano proaspat, timian, rozmarin, si branza de capra sfaramata (nu trebuie sa acopere sfecla, doar asa pe ici si colo. Eu cumpar versiunea light)

    3. Pastrav curatat, il pui pe spate (cu burta despicata in sus pe un gratar de cuptor. Pui in burta lui ceva unt (eu pun ulei de masline), o felie de lamaie decojita, sare, piper si il umpli cu timian si oregano…daca ai chef si cu cateva frunze de tarhon,

    4. Le ti cam 30 de minute la cuptor (dupa cuptor sfecla poate sa fie gata inaintea pestelui)

    5. pui, daca ai chef si niste otet de balsamico peste sfecla si ceva iute (nu pun de la inceput iute din cauza copilului)

    …si pofta buna

    • #72

      pun repede si eu ceva cu sfecla 🙂

      sfecla cruda rasa plus mar ras (ceva granny smith gen – mai acru) si dresing de ulei virginal/otet de cidru
      o friptura de porc la gratar (dupe facultati)
      atat

  19. #73

    Mic dejun:
    – omleta cu spanac congelat (doo oo+doo discuri de spanac+usturoi+ulei masline)
    – fulgi ovaz + iaurt normal (nu lapte, brr) + seminte/nuci
    – avocado + branza/tofu+ legume
    – cereale fierte (mei, ovaz, ce te duce capul)

    Gustare:
    – nuci de tofelu, mere acre, morcov, gulie

    Pranz:
    – Macrou la gratar + mamaliga+ mujdei sau cu salata verde si lamaie daca te vezi cu oameni
    – friptura de orice fel cu legume (broccoli, conopida, dovlecel, fasole verde – favorita mea, ardei copti, varza, etc). NU cartofi, fasole, paste, paine
    – leguminoase (linte, fasole, mazare) + legume (rosii, castravete, ceapa, salata verde, etc)

    Gustare:
    – humus de linte cu ardei
    – seminte (max 2 linguri) cu un mar
    – mix de gulie, morcovi stropite cu lamaie – chestiile astea tin de foame super bine

    Cina:
    – legume la cuptor (ardei, dovlecel, ceapa, rosii, vinete, cartofi dulci)
    – dovleac copt cu scortisoara (iarna e super)
    – friptura (piept de pui paregzamplu) cu legume (la mine e de baza)
    – falafel (chiftele de naut la cuptor) cu lebume (rosii/castraveti/ardei/usturoi)

  20. #74

    nu ceafa de porc fripta ingrasa, ci painea si berea/sucul+desertul cu care exista tendinta de a o asocia!

  21. Interesant programul, multumesc pentru informatie.

  22. #76

    Mie personal asta cu mâncarea sănătoasă mi se pare un mare fâs.
    Din punctul meu de vedere, pt un om cât de cât sănătos (nu boli care presupun în mod real un regim alimentar strict) secretul stă mai ales în cantități. Nu bagi ca spartul în tine, mai răruț cu mâncarea foarte grasă sau grea pt diverse organe (mai ales dacă le ai sensibiloase), (n-am zis scoase de tot, că nu crapă cerul), mai răruț cu chestiile foarte procesate, fără un aport real de nutrienți, dar pline de grăsime, sau zahăr, să ai zilnic la masă chestii din toate grupele alimentare. Carne de toate felurile, legume. Multă diversitate. Părerea mea.

  23. #77

    Mancati carne? Daca da, nu v-ati gandit sa renuntati la ea ? Si nu neaparat pentru beneficii, dar eu cand ma gandesc ca tre sa mananc un animal mort, parca nu ma lasa constiinta stiind ca am mancat un animal care a fost omorat sa ma simt eu bine.

  24. Salata cu ton, porumb, frunze (spanac sau salata), optional ardei sau morcov ras, plus un dressing cu un pic de mustar si niste iaurt slab, alte condimente dupa gust. Super satisfacator.