Sunt un cititor de SF, în general, nu sunt genul care se dă în vânt după fantasy, deși s-a scris și o carte care mă are ca personaj, în gen. Dacă în viață m-am lansat citind întâi Asimov, Clarke, Herbert, e greu să mai vii să îmi dai povești cu diverse societăți medievale plus dragoni sau știu eu ce alte animale mai mult sau mai puțin utile.

Dar Prima Lege a lui Abercrombie este mult prea mișto. Stau cu kindle-ul în brațe de 2 zile și nu mai fac nimic altceva în afară de a citi. Un univers extrem de bine desenat, cu imagini puternice care ți se dezlănțuie în minte, cu personaje de neuitat și intrigă pe multiple planuri, e tot ce vrei de la o carte pe pandemie.

Recomand.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Stau cu kindle-ul în brațe de 2 zile și nu mai fac nimic altceva în afară de a citi
    Vezi ca e unu’ pe fb care se da drept tine si se lauda ca face chiftele!

  2. #Vreau. Eu cu SF-ul nu-s neam, dar fantasy bag direct in venă. Mersi.

    • Încercați cu seria Wheel of time de Robert Jordan, 13 volume, 9 cred ca sunt traduse în romana. Este un fel de game of thrones dar ptr adolescenti (nu conține scene de nuditate)

      SAU

      Ucenicul asasinului de Robyn Hobb

      @Cetin – Tot de la Joe Abercrombie, recomand și seria “marea sfaramata”

    • #4

      Sărut mâna, mi-am adus aminte de un articol de-al tău despre fizică și am văzut ieri un video de la Cristian Presură – mă gândeam cat de fantasy ar fi un video de Q&A cu Cetin, Maddame și Cristian Presură?
      Să ne mai deșteptăm și noi un pic in contrapartidă cu invazia asta de concepte năstrușnice cu și despre viruși, 5G, bili gheiți și altele asemenea…

    • #5

      14 volume – wheel of time. nu are nuditate dar baiatul care si-o trage cu fo 2-3 in acelasi timp e acolo. sau faptul ca autorul e usor obsedat de tzatzele personajelor feminine care mai toate au un bosom foarte atractiv. cred ca e cel mai utilizat cuvant in poveste. si este un amestec de dune cu game of thrones si ceva lord of the rings.

    • #6

      Am ascultat Wheel of time anul trecut, nu o poți compara cu game of thrones că în got nu e o luptă între bine și rău, zice și autorul că e inspirată din stăpânul inelelor. Seria începe tare, dar e lălăită și apar repetiții inutile și enervante, o recomand doar celor care mănâncă fantasy pe pâine, cei care citesc din ani în paști nu merită să își piardă vremea cu seria asta, sunt șanse mari să renunțe la ea. Am fost dezamăgit și de turnul întunecat al lui Stephen King, nu înțeleg de ce tot fac scandal oamenii că filmul e nașpa, seria e o harababură. Am fost plăcut impresionat de prima carte din seria Malazan, book of the fallen, aia e chiar o serie mișto, știam în ce mă bag, că e ca un puzzle, am căutat pe net despre fiecare personaj descrierea, am urmărit și o recapitulare la gardens of the moon și am înțeles cât de cât cum e treaba. Prin toamnă am citit și Dulce răzbunare și Eroii, în continuare la seria prima lege dar cu alte personaje.

    • #7

      turnul intunecat a fost cea mai mare dezamagire din viata mea. fmm cu reluarea actiunii cu tot

    • #8

      @Cineva, decat sa mai citesc fantasy/SF tradus in romana mai bine imi infig un bat in… spate. Nu stiu care e problema, daca sunt traducerile idioate, daca pur si simplu limba romana nu se preteaza la genurile asta, dar pe scurt, sf si fantasy cel mai bine in engleza.

    • @Zarax – Știu ce zici, dar pe mine personal nu ma deranjează sa le citesc în romana

      @Ender – inca nu am ajuns la faza cu 2-3. Pana la urma nu toți bărbați sunt atrași de sâni?

  3. #10

    Le-ai cumparat de undeva pt varianta kindle? si e in romana?

    • #11

      nu, le am de la o prietena

    • #12

      Si eu am o prietena din asta, imi da tot felul de chestii gen carti, muzica, filme (mai ales din alea bune care nu au ajuns pe netflix). *wink

    • #13

      Le gasiti pe forumul romaniainedit. Plus o gramada de alte carti.

  4. La Nemira sunt mai multe carti de-ale lui.
    Toate sunt foarte misto.

  5. #15

    Buna alegere sa incepi fantasy cu Abercrombie. Scrie frumos, inchegat si te tine legat de carte ca sa spun asa. Ca si idee daca vrei sa continui, subgenul se numeste grimdark si poti incerca si Mark Lawrence ( alt reprezentant)

  6. #16

    Cand termini seria, arunca un ochii si pe Dulce razbunare. Un spin-off din aceeasi lume.

  7. #17

    Joe Abercrombie este scriitorul meu preferat contemporan de fantasy, alaturi de Brandon Sanderson. Logen Ninefingers si Glokta sunt cele mai indragite personaje pe care le-am citit intr-o serie fantasy, si am citit foarte multe in ultimii ani. Nu exista good or bad, exista personaje gri, cu conflicte interne, cu calitati si defecte, cu alegeri gresite in viata si dorinta de-a face mai bine. Sunt foarte reale.

    Iti recomand sa termini toata seara, apoi sa citesti toate spinoffs din seria First Law (“The Heroes”, cea mai buna din serie), iar apoi vezi ca tocmai lucreaza la a doua serie din Universul First Law, anul acesta a scos a doua carte din a doua serie si anul viitor urmeaza si a 3-a.

    You have to be realistic about these things.

  8. #18

    Seria scrisa de Steven Erikson e extraordinar de buna. (Malazan).

  9. #19

    Omu’ scrie foarte mișto, atat trilogia Prima Lege cat si trilogia Shattered Sea (cred ca marea sfaramata este in romana) sunt foarte bune.

  10. #21

    Cand termini cu Prima Lege, care da, e o carte excelenta, incearca si trilogia Furia Rosie de Pierce Brown.

  11. #22

    Foarte bun Abercrombie. Daca vrei ceva mai serios – Gene Wolfe (Book of the New Sun). Preferabil in engleza.

  12. stii discurile alea stricate de canta mereu aceeasi bucata? Discu meu stricat e blocat pe: vrei fantasy baga Broken Empire.

  13. #27

    Ah da. M-ai facut curios 🙂 No spoilers please !
    IN alta ordine de idei, e o preferinta personala poate dar l-as adauga si pe Larry Niven acolo sus de tot.
    O chestie interesanta este ca dintre ‘monstrii sacri’ ai SFului clasic foarte multi aveau/au si un bagaj extrem de solid de studii/stiinta , ceea ce nu stiu daca se mai intampla la aceeasi scara si cu scriitorii contemporani. In general se vede daca scriitorul s-a documentat.

    • #28

      vechi, l am citit cand aveam 20 de ani

    • #29

      Nu era recomandare ci doar apreciere. Si eu tot acum vreo 25 de anisori l-am citit 🙂
      Acum rontzai la seria Star Carrier (nom de plume: Ian Douglas, autorul fost militar), e bunicica -REMOVED SPOILER – asta daca mai doresti recomandari de SF.

    • #30

      doresc, sigur ca doresc

    • Ian Douglas e fun. e foarte misto din punct de vedere al luptelor si al tehnologiei. Dar, scrie atat de prost, dar atat de prost, incat cringeul este mare. Noroc ca imediat mai baga o explicatie despre ceva interesant si treci peste modul prost de scriere
      ce nu mi-a placut.
      se indragosteste de cate o zicere si pe urmatoarele pagini (cred, deh, audiobooks, nu carti, dar intelegeti ideea) o baga de 10 ori
      Daca nu explica de 4-5 ori/carte un fenomen inseamna ca nu l-a explicat niciodata.

      Dar, dupa ce citesti ID te uiti altfel la Star Trek. Gen, te uiti ca la un film medieval cu niste oameni imbracati in extraterestrii. Diferentele extraterestrilor din ID is mari. Au alte principii, arata diferit, mananca diferit, gandesc diferit, se misca diferit.
      Recomand 🙂

  14. #32

    Nu sunt mare amator de fantasy….. dar (poate s-a mai spus… citit) The Chronicles of Amber(10 carti) de RogerZelazny. Si prequelurile lui Betancourt au fost ok-ish … spre bune.

    Si sa nu uitam de Lord of light.

  15. dar oricum, buna recomandarea lu matale. Uitasem de baiatu asta.

    acum astept audiobookurile de la alta serie. Ti-am zis ca sunt addicted? Sala/orice sport + audiobook = fucking love.
    Am incercat schi fond si muzica. Dupa 5minute m-am plictisit, mi-am pornit sful pe care il ascult acu si da bete

  16. #34

    Da, dupa ce treci de Prima Lege sa citesti The Heroes, Sharp Ends, Better served cold (am impresia ca este si tradusa) si Red Country. Bune, bune

    • #36

      Daca tot e sa incepi sa citesti Michael Sullivan recomandarea mea este sa o iei cronologic:
      Riyria Revelations
      The Riyria Chronicles

      si abia pe urma:
      The Legends of the First Empire

      Imi place ca si Joe Abercrombie si Michael Sullivan scriu in prima faza tot (adica toata trilogia de exemplu) si abia pe urma incep sa publice pe masura ce cartile trec de procesul de review. In felul acesta evita chestiile de genul George R.R. Martin, care s-a cam plictisit de “A Song of Ice and Fire” si o “freaca” cu alte proiecte si proiectele.

      @Arhi, sper sa reusesti sa parcurgi si cartile stand-alone si noua trilogie a lui Joe Abercrombie. Este un festin!

      “These are dangerous times alright, and yet danger and opportunity often walk hand in hand.”
      ― Joe Abercrombie, The Blade Itself

    • sulivan poa sa ma suga. La inceputu primei carti din legends: io intai scriu si dupa public.
      la finalu carti 3: prostilor, acu asteptati.

      de mentionat ca io nu citesc, ci bag audiobooks, deci mai am de asteptat pana le scoate pe ultimele 2 in formatul atat de drag mie 😀

    • #38

      @animaloo seria “The Legends of the First Empire” este full in audiobook format.
      Presupun ca ai ascultat primele volume înainte de 2018 🙂 (I feel for U).

      Legends of the First Empire:
      www.audible.com/series/Legends-of-the-First-Empire-Audiobooks/B06VV2HDTY?ref=a_search_c3_lSeries_1_1_1&pf_rd_p=83218cca-c308-412f-bfcf-90198b687a2f&pf_rd_r=WAHPRDH231FCKY0MPFYZ

      Astept sa apara seria “The Rise and Fall” până in 2023 și pe urma o ascult. In ultima perioada si la Joe Abercrombie si la Michael Sullivan cand a fost lansată oficial cartea in format print a aparut si audibook (pandemia practic a eliminat discrepanta de lansare intre print si audiobook, o evolutie foarte interesantă).

    • probabil d-aia audible e nitel mai scump decat scribd 😀

    • #40

      as muri incet sa stau sa imi citeasca unul. termin cartea in 5 ani

    • o carte de genu astora de mai sus are cam 10 ore. Pusa la 1.2 e putin mai rapida.
      Nu ti-o citeste “unu”. ci ti-o citeste un actor, care asta face el din munca lui.
      am gasit unu cititor pentru Terry Pratchet care a dublat calitatea cartii.

  17. Abercrombie e “pe val”. Practic, fiecare carte noua a lui e mai buna decat cea dinainte 🙂 El a pus bazele subgenului Grimdark Fantasy.
    Am citit tot ce tine de seria First Law (adica inclusiv First Law World, Stories From The World Of The First Law si Age Of Madness). Cel mai mult mi-a placut “The Trouble With Peace”.
    Daca te prinde povestea, ajung sa-ti fie simpatice anumite personaje, pe parcurs.
    Spor la lectura, ai facut o alegere foarte buna.

  18. Booon… Deci… 🙂
    Pe langa ce a mai fost pe aici, ar mai fi (fantasy, recunosc, dar poate merita o sansa):

    Leigh Bardugo (www.goodreads.com/author/show/4575289.Leigh_Bardugo) – trilogia Shadow and Bone (www.goodreads.com/series/69714-the-shadow-and-bone-trilogy) si mai are carti interesante.

    Peter V Brett (www.goodreads.com/author/show/1405152.Peter_V_Brett) cu a sa Demon Cycle (www.goodreads.com/series/46817-demon-cycle) – primele 4 sunt traduse la Nemira.

    Patrick Rothfuss (www.goodreads.com/author/show/108424.Patrick_Rothfuss) – pe asta parca l-am mai vazut pe la tine, dar nu mai sunt sigur – King Killer chronicle (www.goodreads.com/series/45262-the-kingkiller-chronicle) – o astept cu nerabdare pe a treia din serie.

    Kendare Blake (www.goodreads.com/author/show/4086715.Kendare_Blake) – cu Three Dark Crowns (www.goodreads.com/series/136654-three-dark-crowns) – primele 3 sunt si in romana

    Michael A. Stackpole (www.goodreads.com/author/show/17739.Michael_A_Stackpole) – cu The Age of Discovery (www.goodreads.com/series/51126-the-age-of-discovery)

    John Scalzi (www.goodreads.com/author/show/4763.John_Scalzi) – cu The Interdependency (www.goodreads.com/series/202297-the-interdependency)

  19. #44

    R. Scott Bakker (en.m.wikipedia.org/wiki/R._Scott_Bakker) a scris o serie intulata “The Second Apocalypse”, formata din trilogia “The Prince of Nothing” si tetralogia “The Aspect-Emperor”. Cel putin primul volum “La inceput a fost intunericul” se geseste in romana, restul le-am citit in engleza.

    Recomandat pentru cine cauta mai mult decat o simpla lupta intre bine si rau purtata cu sabii si sulite. Autorul aproape ca si-a luat doctoratul in filozofie si se vede in ceea ce scrie

  20. #45

    Ai putea sa incerci si:
    www.goodreads.com/series/99602-powder-mage
    Dupa parerea mea este o serie foarte buna iar autorul scrie foarte bine.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.