Citisem zilele trecute, dar nu mai știu unde, despre cum nustiuce arhiepiscopie ardeleneasca le interzice oamenilor din nushce sat să mai meargă la mormintele celor dragi cu lalele, înainte de paște, pentru că încalcă canonul și nu așa se face.
Iar oamenii, supuși, ascultă. Dacă e canon, ce contează că sunt morții noștri, că sunt oamenii care ne-au dat viață sau care au mers alături de noi prin viață. Nu le mai arătăm respect, pentru că e canonul.
Bă…nu mai zic nimic.
NOU
throw back tuesday? 🙂
NOU
Mai exista vre-o urma de indoiala ca biserica este cea mai mare forma de manipulare a maselor?
NOU
Vreo, ffs, vreo vreun. Nu vre-o vre-un. Ce puii mei e vre?
NOU
Hristos a inviat alaturi de cei dragi si un paste fericit!
Rad de vreo cateva minute de asta si am zis sa o impart cu voi. Ce norocos e cristi ca nu a inviat alaturi de dusmani, putea in schimb sa invie langa un miel si niste kile de vin.
NOU
@radu Atat ai putut spune? 🙁
NOU
De la prea mult post i se trage. Te uiti la ea, zici ca-i intreaga si cand colo mansarda e plina de pasari
NOU
Cred ca ein post din ala care te dileste.Ii trebiuie putina carne sa isi revina.
NOU
Femeia din clip stie ce spune. Din pacate putini sunt atat de cititi incat s-o inteleaga.
NOU
eu inteleg absolut toate cuvintele. nu au sens, sa stii
NOU
7 – tu esti de ziua a 7-a? Pe bune? Zici ca si-a pus toate cuvintele bombastice dintrun dictionar intrun bol si le-a dat drumul in acest context…pai bag cuvintele alea la timpul probabil sau la caracterizarea viermelui prin aspectul morfolgic al genunchilor cotiti pentru calcularea vectorilor patrati si-mi iese tot aia
NOU
Usurel, frati romani, nu dati cu ghioaga. N-am pretins ca eu inteleg ce spune. Dar sunt unii…
NOU
daca popa o avea business cu crizanteme, ce vrei?
NOU
Da si tu un link ca de prostia asta chiar nu am auzit.
NOU
caut de 2 ore, in mm.
NOU
Conform traditiei in biserica ortodoxa se face pomenirea morților in tot postul mare , in special sambetele, culminand cu sambata lui Lazar dinainte de Florii, a mortilor.
Din acest moment , in saptamana mare si cea luminată, (doua săptămâni) nu se mai fac slujbe pentru morti pentru ca in prim plan e invierea lui Iisus.
In toata aceasta perioada,, din contra, oamenii merg chiar mai mult in cimitire, in unele sate chiar direct de la slujba de inviere . Nu exista nici o opreliste.
Daca treci prin satele din Ardeal unde cimitirele sunt pe dealuri seara e o imagine superba cu sute de lumanari aprinse pe la morminte , din an in an tot mai multe.
NOU
www.facebook.com/alexandra.halma1/posts/10207545889759192
NOU
Da.
Preotul e în cel mai bun caz lipsit de tact.
Parastas sau pomenirea mortilor nu poate face ca nu e liturgic corect dar poate face orice altceva chiar și numai sa cânte “Hristos a înviat”
O tradiție de genul asta nu poți sa o întrerupi, să o interzici, în cel mai bun caz o înlocuiești cu ceva liturgic corect.
De interzis nu are cum interzice accesul în cimitir ca nu e proprietatea lui.
NOU
auzi, am o intrebare. preotul poate refuza inhumarea unui om de alta religie in cimitir, daca respectivul are loc concesionat acolo? am citit asta inainte, cand cautam linkul si mi s-a sculat parul in nas de nervi.
NOU
@Arhi – “preotul poate refuza inhumarea unui om de alta religie in cimitir, daca respectivul are loc concesionat acolo?”
da! s-a intamplat mamei mele care are sotul si parintii acestuia ingropati la cimitirul doamna ghica (ghica tei), iar ea este de alta … orientare 😉
a fost si a discutat cu coana preoteasa – ea este sefa peste parcela care gazduieste antecamerele imparatiei cerurilor – si aia a facut atac de apoplexie.
mesajul a fost scurt, dar cu amenintari, injuraturi si blesteme printre dinti – protoeria ortodoxa xyz (sau cum plm se numeste) este stapana peste cimitir si nu permite ingropaciunea unor rataciti, venetici, sectanti, si altele asemenea…
deci biserica ortodoxa rromana este foaaaaaarte toleranta
NOU
Iar daca vreau sa merg in cimitir si sa pun o floare sau o lumanare la mormantul cuiva nu intreb preotul daca am voie sau nu.Pur si simplu merg.Se spune ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii.In relatia cu Dumnezeu unii nu vad padurea din cauza copacilor.Bor , la fel ca orice institutie are regulile ei, nu neaparat bune.Credinta e una , institutia e alta.
NOU
Depinde , in functie de mai multe aspecte.
Daca e cimitir confesional pe proprietatea parohiei are temei legal sa nu admita inhumarea decedatilor care sunt de alta confesiune. De fapt nu prea are voie sa permita accesul altor confesiuni, de aia se numeste confesional si e ceva la fel in toata europa, pentru ca exista reminiscente ale conflictelor confesionale.
Dar de cele mai multe ori cimitirul parohial e singurul din localitate si se ajunge la o intelegere cu catolicii , protestantii, cu care se face slujba comună, (adica perticipa ambii preoti),mai greu cu
neoprotestantii si secte gen iehovistii care nu accepta prezenta preotului ortodox.
Deci daca de exemplu eu concesionez un loc de veci intr-un cimitir connfesional ortodox , dupa aia trec la iehovisti imi cam pierd dreptul de folosință prin schimbarea confesiunii.
NOU
La mine in sat sunt trei cimitire la 300 locuitori.
In satul vecin la 1500 sunt 5 sau 6: unul pentru romani ortodoxi si greco-catolici, unul pentru tiganii ortodoxi, unul pentru sasi, doua pentru neoprotestanti ( ca nici ei nu se prea inteleg) si unul al unui azil de bătrâni. Nu stiu sigur dar s-ar putea sa aiba si ungurii unul.
NOU
…le interzice oamenilor din nushce sat să mai meargă la mormintele celor dragi cu lalele, înainte de paște, pentru că încalcă canonul și nu așa se face.
Calugarul Patrick, PR-ul arhiepiscopie mi-a trimis un mesaj.Se poate cu lalele and stuff dar doar de la magazinul bisericii sau de la furnizorii autorizati.
NOU
Nu e voie cu lalele ca e de import. Ce, nu mai exista garoafe? Pe care sa le luam de la distribuitorii autorizați BOR?
Știați că ăștia au afaceri legale cu flori?
“- Părinte, de unde iau și eu flori mișto la preț de angro”
“- Piața de flori. Întrebi de Gigi Țiganu’.”
NOU
O zâs Dragnea nasoale dă olandeji şi zbag, s-o smintit laleaua!
NOU
Scuze ca n-am vazut mai repede si te-ai chinuit cu cautatul. Cine vrea mai multe detalii despre poveste, am scris aici: trebuiesascrii.wordpress.com/2016/05/08/la-cimitir-de-pasti-sa-ma-duc-sa-nu-ma-duc/
NOU
Nu iau de regula apararea preotilor, dar hai sa trecem de femeia care la nervi a aruncat un status si sa ne uitam mai jos in comentarii: i.imgur.com/f78CA91.jpg. “Au anunțat că obiceiul nu se mai ține. Inainte preotul venea si oficia o slujba de pomenire.Iti dai seama ca nu iti poate interzice nimeni sa mergi la cimitir, dar odata ce anunti in biserică, oamenii nu mai merg.” Context: In saptamana mare – aia dinainte de Pasti, si cea luminata – cea dupa Pasti, nu se fac pomeniri ale mortilor. Sunt singurele 2 saptamani in 365/366 de zile in care nu se fac. De ce? E bucurie mare, a inviat Hristos, ne concentram pe viata acum, nu pe moarte. Asta e traditia/regula, whatever, in ortodoxie, in Ro. Cumva oamenii de acolo si-au format o alta traditie, printr-un preot batran. Din ce citesc in postare, acum a venit unul tanar si ala nu mai vrea sa mearga sa faca slujba aia in ziua de Pasti, pentru ca asa e regula in Biserica si nu-l intereseaza de traditiile locului, el face ca la carte. NU le-a interzis sa mearga acolo, le-a zis ca el nu va mai merge pentru ca nu e conform canoanelor. Cine stie cum s-o fi exprimat si ala, plus revolta ca se intrerupe o traditie veche de ani, a iesit ideea ca le-a interzis sa mearga sa puna flori si lumanari in cimitir, ca e pacat sa faca asta. Din ce zic mai multi in comentarii, asa e traditia prin toate bisericile de pe acolo, sa mearga preotul cu ei. Sigur ca era o traditie frumoasa, la care tineau mult, dar daca te impiedica sa te duci sa pui flori si lumanari la mormintele celor dragi, faptul ca pentru ca nu mai merge preotul sa zica un Doamne miluieste… In fine, vorbim de oameni de la tara si probabil si aici e revolta, ca traditia se va pierde pentru ca ei asculta mult de preot si cred ca nici ei nu mai trebuie sa mearga pentru ca nu mai merge el.
Had to say this, nu-mi place cand ura/simpatia pentru ceva ne disturba judecata si nu mai gandim rational, automat trecem la concluzia ca e rau/bine, fara sa mai cercetam faptele.
NOU
auzi, meh, dar tu parca nu erai cu doamne-doamne, ai sarit parleazul?
NOU
Eu am fost cu Doamne-Doamne demult, in liceu, d-aia stiu atatea. Acum nu sunt cu el, nici fara, doar ca inteleg un pic altfel lucrurile pentru ca cunosc lumea aceea. Sunt impotriva institutiei/organizarii, because I know dirt from the inside, dar am avut noroc, pe vremea si unde mergeam, de niste preoti a-ntaia, oameni open-minded, nehabotnici, care chiar ne potoleau cand eram prea zelosi, in loc sa profite de naivitatea si entuziasmul nostru.
NOU
Cetin a exagerat un pic in exprimare, drept. Dar cred că știți cum funcționează lucrurile la sat. Nu e o chestiune de interpretare. Preotul a mers la episcopie, ăia i-au dat țâdulă că obiceiul nu respectă canoanele. A intrunit consiliu bisericesc si au decis ca acest obicei nu se mai tine. Cand intr-o biserică de la tara anunti ca acest obicei nu respecta canoanele si aduce sminteala, oamenii actioneaza in consecinta si isi asculta preotul umili. Obiceiul asta, smintit cum e, se tine din 1920 si avea si are o importanta aparte in satul ala: aducea impreuna oameni plecati pe te miri ce meleaguri și țări care nu puteau veni acasă si de Florii, si de Paști. Deci era un fel de 2 in 1. Plus că foarte mulți locuiesc in cătune sus in munti si coboara doar la sarbatorile mari. Odata ce biserica blameaza un astfel de eveniment, el se va pierde, ca asa e la sat. Nu neg canoanele, dar de ce sa doresti sa dezbini, cand poti fi un liant pentru comunitate? Preotul mai vechi al satului a spus ca el a gasit acest obicei in sat si ca il va respecta, pentru ca e, cumva, o lege a pamantului si ca nu vede nimic rau in a fi un pretext pentru ca oamenii sa se stranga laolalta sub binecuvantarea lui. Se poate discuta la nesfarsit ca e bine, ca e rău, că dogme și canoane. Fiecare loc are specificul și unicitatea lui. Când vrei să distrugi ceva, la sat, cel mai ușor o faci prin intermediul bisericii.
NOU
@Alexandra – de acord ca obiceiurile astea si biserica sunt foarte importante la sat. Si e pacat ca niste reguli rigide primeaza, cum ai spus si tu, asupra iubirii si ceea ce uneste oamenii. Pana la urma asta e unul din rolulurile bisericii, sa intareasca comunitatea si sa uneasca oamenii. Din pacate, asta e un mod obisnuit al bisericii, ca si organizatie, de a gandi lucrurile.
“Preotul a mers la episcopie, ăia i-au dat țâdulă că obiceiul nu respectă canoanele.” – yap, ai spus totul. In lumea lor, liderii lor sunt precum politicienii nostrii. Printre preotii obisnuiti gasesti oameni faini, dar cu cat urci scara, cu atat se strica merele. Si cum unul din principiile centrale in tagma este sa faci “ascultare”, sa asculti de mai marii tai chiar daca esti sau nu esti de acord, rezultatul e ce se vede. Imi pare rau pentru comunitatea ta.
NOU
A iesit romanul din postul pastelui: CE MAI CAUTĂ POPORUL PE GOOGLE
Poze cu gagici desbracate de chiloti dar sa se vada puta
heroina wikipedia
pot trimite alimente prin curier in America?
unguent din casa pentru anal
grase goale gratis
cel mai frumos joc adventure 2017 xbox one 12 ani
Povestiri cu gay
kormoran anvelope pareri
NOU
Si mi e ciuda ca oameni buni, cu sufletul curat, cred in tâmpeniile debitate de niste mafioti.
NOU
BB Security veghează.
NOU
#offtopic: nici pe real nu i-a ajutat kassai azi…
NOU
mamă, ce rebelă e tipa.
NOU
Nu inteleg, au o problema strict cu lalelele sau cu dusul florilor la cimitir?
NOU
toate ca toate.. dar cu , comentarile… (600k).. nu ne jucam )::):) ci comentam