Câns s-a dat legea antipungi, situația era drastică în românia. Toate marginile satelor și orașelor erau tapetate de pungi de hypermarket, pentru că erau gratuite și multe. Râdeam uitându-mă la pensionari cum iau teancuri întregi de la casele de marcat, să fie acolo, că nu ai de unde să știi când ai nevoie de o pungă, să îți bagi capul în ea și să strângi la bază, în timp ce faci o ultimă… you know, gândindu-te la Dragnea.

Între timp, situația s-a mai reglat, deși magazinele au transformat asta cu pungile într-o chestie de profit, pentru că legea interzicea pungile care nu erau biodegradabile, acum toate sunt biodegradabile, dar magazinele tot le vând.

Și de fapt aici voiam să ajung.
Băi, legea aia a fost dată ca să limiteze numărul de pungi care poluează mediul. Ca să îi învețe pe oameni să folosească pungi de lungă și medie folosință, să folosească pungi de pânză, cum e chiar la modă în Germania sau de hârtie, orice pentru a reduce poluarea.

Ori deja e demență la casele magazinelor gen Mega Image și restul. Iei o cutie de gumă, întrebarea obligatorie este Pungă vă dau? Nu Aveți pungă sau sugestia de a cumpăra o sacoșă de folosință îndelungată. Nu, PUNGĂ VĂ DAU? Pentru că marja la pungi este uriașă și, în statistică, la final de an, se compară procentaje, nu cifre după EBIDTA.

Mai las-o dracului, întotdeauna chestiile astea care protejează mediul trebuie făcute, în românia, doar prin lege? Trebuie ca cineva să vină cu o lege care să interzică oferirea de pungi la casa de marcat? CHiar atât de scârbe și nepăsători suntem cu ce lăsăm în urmă copiilor noștri??

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pai ei intreaba daca vrei punga, sa mai faca un ban…

  2. #2

    Pentru cine nu stie faza…

    • #3

      vai cat am ras:)))))))))))))))

    • #4

      bah ..mi-a luat 2 secunde sa ma prind :))))))))))))))))))))) da am reusit sa tapetez leptopu cu cafea :)))

    • #5

      eu am dat back, ca nu reuseam sa inteleg, dar eram pe mute, era vina mea

    • #6

      Vaaai :))))

    • #7

      Suuuper … rade tot biroul 😀

    • #8

      Buna de tot…. n-o stiam.

  3. #9

    Mă pis pe pungile lor. Merg cu rucsacul la cumpărături. La întrebarea cu punga : Nu , mulțumesc, am rucsac !

    • #10

      Iar in rucsac mai sunt cel putin doua pungi de “mare putere” cat sa tina un pepene de 10 kg, fiecare.

    • #11

      Rucsacul e baza cand merg la cumparaturi. E mult mai comod de carat cumparaturile pana acasa.
      In buzunarul rucsacului am o sacosa de panza veche de 10 ani, pentru carat ce nu incape in rucsac.
      Nu am mai cumparat punga de la casa de ani de zile

    • #12

      @Danyzus : wrong !
      Îmi cumpăr doar ce am nevoie și stiu ca intra-n rucsac. Dacă am de luat multe, caruciorul. Dacă am de luat si mai multe merg cu mașina, in portbagaj am doua/trei cutii de banane goale/ladite de lemn.
      Nici urma de punga.

  4. #13

    “CHiar atât de scârbe și nepăsători suntem cu ce lăsăm în urmă copiilor noștri??”

    Tu nu vezi cum voteaza oamenii peste 50-60 ani?

    Ti se pare ca le pasa de copii/nepotii lor?

  5. #14

    Buna asta cu ” pun gutza ?”

  6. #16

    O sa mai dureze vreo 10-15 ani pana se vor epuiza stocurile personale de pungi pline cu alte zeci de pungi ale romanilor. Pana atunci, o sa tot vedem astfel de imagini.

  7. #17

    sunt la decathlon niste sacose albastre care se strang si se fac un fel de portofel. super misto, rezistente si incapatoare. am aproape tot timpul la mine una in ghiozdan

  8. Interzis prin lege + sanctiuni in caz de nerespectare. Plus aplicarea sanctiunilor.

  9. #19

    Le-am scris un comentariu pe pagina de Facebook Mega Image pe tema asta. În afară de Mega Image, m-a mai certat și un nene că mă iau de pungile “biodegradabile”.

  10. #20

    “CHiar atât de scârbe și nepăsători suntem cu ce lăsăm în urmă copiilor noștri??” – Da, fix asa suntem…

    La noi a inceput colectarea gunoiului selectiv de anul trecut ( deseuri plastic, hartie sticla etc – in zile separate => gunoi menajer efectiv intr-o singura zi ). I-a tinut 1 luna – dupa care au trecut inapoi ca si-au dat seama ca nu pot gestiona treaba… Au reveni acum cateva luni ca na – amenda am inteles ca-i mare.

    In tot timpul asta eu colectam oricum selectiv pentru ca am constatat la un moment dat ca din gunoiul meu – 60-80 % sunt ambalaje care pot fi reciclate f usor. Ce era de reciclat – aduceam la birou unde se colecteaza selectiv deja de ani bun.
    Gunoi efectiv – f putin, practic nu umblu tomberonul de la 1 saptamana la alta ( se face cam jumate – 2-3 pungi de gunoi max). Avem gropi de gunoi pline deja ( sunt localitati in tara asta care-si duc gunoiul pe la vecini pentru ca nu mai au autorizatii pe gropile lor deja pline si poluante). Iti dai seama ca in gropile alea, daca e s-o luam pe structura simpla de mai sus sunt minim 50% materiale reciclabile si foarte poluante care nu vor disparea in urmatorii 500 de ani? Pai pana la punga aia din Mega – sunt multe altele pe care nu le-am rezolvat inca…

  11. nu e numa in romania. peste tot e asa

  12. #22

    Pungile refolosibile trebuie folosite de mult prea multe ori pentru a avea un impact mai mic decat cele clasice. Problema nu e ca folosim pungi si paie ci ca suntem porci si le aruncam peste tot.

  13. #24

    Sa vezi ce tare e cand zici ca nu vrei punga si se produce un scurtcircuit in creierul lor, nu stiu cum sa reactioneze. Cel mai recent: “Marelbo: Doriti si punga? … Eu: Nu! si Marelbo baga punga in cutia de pantofi… Eu: Nu doresc punga! Marelbo: Dar nu trebuie sa o platiti! … Eu: Nu e vorba de platit!!! … Marelbo: Pai??? … Eu: Pentru ca plastic! Marelbo: grrrr…aaa…grrrr…. ” Pur si simplu a fost prea mult de procesat pentru fatuca aia faptul ca eu nu doresc o punga pe care nu trebuie sa o platesc…cred ca a luat-o ea acasa…

  14. #25

    Stiu ca ma repet, da’ ia bagati de seama cum se face reciclarea la Tokyo, in familia unui prieten de-ai mei: imgur.com/gEAFNiL

    • #26
    • #27

      Si camera de filmat si cat e amenda daca nu e respectat unde e?
      Gunoiul se duce doar in ziua in care este ridicat acel tip de gunoi.

    • #28

      @cineva: E dificil de explicat in cateva cuvinte pentru ca e prea complex tot mecanismul de acolo. Nu contesta nimeni faptul ca sunt /pot fi camere destule, dar pot spune ca au ajuns la un asa nivel de dresaj (fara ghilimele), ca pentru 99% dintre ei nici n-ar fi nevoie. Facand abstractie de toata specificitatea lor ce vine din istorie, dupa cel de-al doilea razboi mondial au construit o societate atat de dresata, incat nici n-ar mai fi nevoie deloc de camere (cel putin pentru 2-3 generatii, pana cand animalul din s-ar trezi). O societate muuuult mai supusa decat asta romaneasca, care stim toti cat de revoltata poate fi.
      Revenind la curatenie, aia le e inculcata de (foarte) mici; astfel ei stiu cat de greu e sa faci curat si astfel stiu sa respecte munca aluia de face curatenie. Nu vei vedea pe nimeni sa arunce pe jos un muc de tigara pe vreo potecuta laturalnica dintr-un satuc uitat de lume, doar drumeagu’ si 3 arbori, nici vorba de vreo urma de camera. Totul se pune in punguta, in buzunar, in scrumiera portabila etc. Nevasta prietenului, la prima vizita la el la tara, intr-o curte/gradina de peste 1000m patrati, a cerut scrumiera ca nu avea unde sa scrumeze. Prietenu’ n-avea neam camere video, te asigur. Da’ o asemenea atitudine nu se poate implementa la nivelul unei societati europene vestice, daramite la una balcanico-latino-post-comunista. Incearca numai sa-ti inchipui parintii francezi sau romani ai unor copii precum cei din filmuletele de mai jos. Repede la CCR, CEDO, Haga si mama lu’ Stefan cel Mare, asta dupa ce i-au calcat in picioare pe profesorii care-ar incerca sa faca un asa program-pilot in scoala lor. Nu incerc sa spun ca e bine sau ca e rau cum procedeaza ei, doar sa precizez ca, spre deosebire de Europa, nu camerele au cea mai mare importanta:
      www.youtube.com/watch?v=0IwXYy_2BeU
      www.youtube.com/watch?v=hL5mKE4e4uU
      www.youtube.com/watch?v=ThPphonn0z0

      Si un alt (mic) exemplu: voilà niste americani dupa ce-a trecut Katrina, 1800 de morti, uragan serios, nu zic nu: www.youtube.com/watch?v=eeVvEYzr1yo
      Si niscaiva japonezi dupa tsunami in 2011, “decat” 18.000 de morti: www.china.org.cn/world/japan_earthquake/2011-03/14/content_22137090_8.htm

    • #29

      uite cum se face colectarea selectivă la Constanța…. sau mai precis cum NU se face ci doar se face risipă de bani.

      www.ctnews.ro/foto-polaris-m-holding-pregateste-colectarea-selectiva-la-toate-platformele-de-colectare-a-deseurilor-din-municipiul-constanta/

      ” pentru a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor “… bullshit. Polaris doar a vopsit gardul, la propriu, nici nu s-a mai deranjat cu leopardul.
      Pubelele de gunoi sunt tot cele de dinainte și sunt colectate toate la grămadă de aceeași mașină de gunoi. Unde e reciclarea aici dacă sunt ridicate toate la grămadă? Ce rol are colectarea selectivă dacă este o singură mașină?

      În mod normal ar trebui să refuze să colecteze dacă în containerul de deșeuri reciclabile există deșeuri menajere … dar nici nu le pasă de așa ceva fiindcă reciclarea oricum nu se face.

  15. #30

    Eu imi iau punga la mine cand merg la cumparaturi. Bine, tot de la ei o cumpar (Lidl), dar o folosesc pana incepe sa se nasoleasca. Ma tine si doua luni o punga din aia, folosita de 2-3 ori pe saptamana.

  16. #31

    De stickiez, mickiez, si alte porcarele plasticoase ce zici? Or fi bucuria copiilor si obsesia parintilor, dar fiecare magazin baseste cate o din asta de plastice sa atraga prostimea 🙁

    • #32

      depinde si cum prind. au fost serii la Mega care nu au prins la copii si nu i-a interesat.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.