Cum mă plimbam eu prin Cora în căutare de diverse, mi s-a făcut o poftă brutală de prune. Nu v-am spus, dar eu am o aversiune brutală față de prune, de când, după ce am mâncat un kil de prune, m-am dus în vizită la viitoarea mea fostă amantă.
Unde m-a pocnit o cufureală plină de romantism, petrecându-ne noi circa 6 ore despărțiți doar de placajul subțire al unei uși, șoptindu-ne vorbe de dragoste (ea), dând cu șpray deodorizant, să fugă mirosul (eu).
Așa că de atunci nu am mai mâncat prune niciodată, și sunt câțiva ani. Doar că am văzut niște super prune, MARI, ROTUNDE și bănuiam eu, zemoase, de pur și simplu nu am putut să rezist și mi-am luat un kilogram.
Am ajuns acasă plin de poftă, arunc sacoșa pe masă, înhaț o prună, o spăl, după care mușc cu poftă nebună din ea.
PLICI.
Prunele de Spania nu au nici un fel de gust. Poți să crezi foarte bine, dacă închizi ochii, că mănânci pepene verde. Sau mango. Sau struguri italieni. Sau orice.
Pentru că sunt profund seci, cu o consistență prăfoasă și ABSOLUT FĂRĂ NICI UN GUST.
Întrebarea mea ar fi La noi în rromânia nu mai cresc prune? Că eu știu că mâncam din grădina bunicului niște prune senzaționale, dulci, aromate, cărnoase și zemoase încât pur și simplu nu mai puteai să te oprești din jefuit bietul copac.
E mai ieftin să aduci prune din spania, decât de la nea Costel din satul Poplaca?
NOU
Ideea e ca nea Costel s-a smecherit si nu mai cultiva pruni. S-a reprofilat pe Kiwi…
NOU
Tot ce cumperi din oras legume fructe nu au nici un gust
Stii ce e mai comic in Italia / Spania am cumparat de la supermarket mancare/fructe si is bestiale la gust (nu cred ca o sa avem noi asa ceva prin magazine) or face la fel ca la masini la ei vand clasa A noua ne trimit clasa C de calitate ehh deh doar suntem caprele europei …. si ale US people …
NOU
da, sau ananasi
NOU
O alta idee ar fi ca prunele cresc vara si acum e iarna…
NOU
Teo, un punct de vedere foarte bun:))
NOU
din cite stiu, in romania prunele normale apar mai spre toamna. iar aceste ciruelas (cum le denumesc ibericii) sint mult mai bune uscate decit proaspete.
NOU
..prune de spania sau nu, mi s-a facut o pofta incredibila de la poza.
NOU
In alta ordine de idei : sa stii ca prunele din Romania nu prea le vezi la piata pentru ca sunt folosite in alt scop, pentru a face tuica 🙂
NOU
..si compot 🙂
NOU
anul trecut a fost inghet si au murit toate prunele. zic asta pentru ca si eu sunt fana inraita prune, dar anul trecut la noi nu au fost. astept cu nerabdare anul asta sa bag iar castroane intregi cu prune :X
iar la taranii din piata iti dai seama ca mai dureaza pana o sa apara
NOU
Pai e iarna si prunele din gradina lui bunicu inca nu-s facute. Dar, mai asteapta putin si in piete o sa apara. Bine ca macar acolo maai sunt produse romanesti.
NOU
La vremea asta doar prune uscate. Vrei prune romanesti, asteapta toamna.
NOU
astea sunt prune industriale. nu atat ca sunt crescute cu chimicale, cu sunt crescute in livezi. si adunate cu hectarul de romanii plecati in spania. la noi nu exista livezi. la noi, gigel vrea un pret, ionel vrea alt pret, marcel vrea dublu. nici o companie din lume nu are timpul si rabdarea pentru a face afaceri cu taranii romani.
decat daca e de stat si decat daca iese in pierdere.
NOU
mai sunt și pe la noi prune adevărate – și de masă, și de țuică – dar în n-au cum să fie pe piață din martie. iar agricultura românească e ca și inexistentă, rodul politicilor de 2 bani duse de guvernele ultimilor 20 de ani. am putea hrăni toată Germania, în schimb importăm cereale la greu. enough said
NOU
Alea erau prune tunate, Arhi; de unde prune adevarate la vremea asta?
NOU
Nu e mai ieftin Arhi sa aduci din Spania. E doar mai profitabil :).
NOU
Poti incerca magiun de Topoloveni, produs 100% natural fara conservanti, din prune romanesti. E bun de capiezi, exact gustul pe care-l stim din copilarie. Am terminat un borcan in 2 zile.
Warning! Sa nu mananci prea mult odata pentru ca risti o flatulentza de-ti darami termopanu.
NOU
Prunele alea sunt pentru decor. Mai ia un kil de struguri, 2 mere si o para, si le pui frumos in sufragerie, pe un platou, semn ca a venit primavara. 🙂
NOU
Creste cum nu, numai ca vara asa si mai spre toamna. Nu stiu exact in ce directie sa te trimit ca nu stiu pe unde aveti mai aproape pruni pe langa Bucuresti. Dar intreaba in stanga-n dreapta si vezi ca magiunul de prune, daca e facut cum trebuie e foarte bun!
NOU
Cum sa nu se gaseasca prune romanesti? E piata plina de prune… TOAMNA!!
No, rly, pe mine asa m-a invatat la scoala, prunele se coc toamna. S-a schimbat ceva?!
NOU
Asa se intampla cu multe legume si fructe aduse din import. Cred ca ai mancat si rosii aduse din strainatate, aveau gust de orice in afara de rosii. Adevarul e ca cele crescute la noi sunt mult mai gustoase, orice ar fi: mere, prune, rosii, castraveti etc. Dar pana si supermarketurile le prefera pe cele importate…
NOU
Mare parte din vina o au cumparatorii. Ma uit prin piete, majoritatea cand cumpara rosii incep sa apese pe ele, pentru ei o rosie tare este o rosie buna. Ceapa verde o vor pe cea mai mare, ridichea cea mai rotunda, roza si fara puncte negre, castravetele sa fie cat mai perfect la forma…
Oricat au incercat sa le explice oamenilor ca gustul nu tine de forma si frumuseatea produsului, taranii n-au reusit, si ramaneau cu produsele pe masa.
Acum taranii au la dispozitie peste 350 de pesticide care ii ajuta sa scoata zarzavaturile si legumele mai devreme, mai tari, mai mari si mai frumoase. Doar ca au gust de paie.
Ce stie turcu’ si spaniolu’ sa faca, stie si romanul, ca nu-i greu. Prin Valcea deja sunt solarii in care nu se mai foloseste pamant. Plantele stau in solutie si au un fel de vata in loc de pamant.
Irigarea nu se mai face cu apa direct din pamant. Se baga apa in rezervoare mari si acolo se face amestecul apa-pesticide, dupa care, prin tehnologia “picurare”, se uda plantele.
Vrei natural? Trebuie sa te duci la sursa. Sunt sate prin Gorj si Valcea renumite pentru asta. Te duci si ti le culegi singur din livezi. Poti sa le storci (merele, perele) acolo, daca vrei. Acum se merge pe incredere si recomandare.
NOU
orice fruct de la hipermarketurile astea nu e bun. n-au gust. in pietele cu tarani ai mai multe sanse sa gasesti ceva bun.
NOU
E mai ieftin sa aduci din Spania? Simplu. Da, pt. ca aia au preturi mai bune ca astia de aici. De ce? Pai pt ca acolo patronul investeste in afacere, aici patronul isi cumpara Mercedes si vila-n Mamaia din primul profit, si nu-i in stare sa faca o ferma care sa aprovizioneze un lant de magazine. Iar un lant mare prefera sa cumpere pt toate cele 50 de magazine aceeasi marfa, de la un singur furnizor.
Si nu toate fructele de afara sunt nasoale. Multe sunt f. bune, lasand patriotismul la o parte.
@zoso a spus-o f. bine. Noi nu avem ferme mari, care sa faca treaba serioasa. Din prune nu te imbogatesti, asa ca omul cu bani cumpara si vinde terenuri si masini, nu se complica cu investitii, MAI ALES in agricultura. :-\
NOU
De unde vrei prune romanesti in martie? Mai ai de asteptat pana prin august.
NOU
sunt prune româneşti, pe ducă dar mai sunt, bat preturile la cele străine, poate din cauza asta nu se prea vând.
ce-am observat cu fructele, se cumpăra toată producţia, nu pentru vânzare, se extrage sucul, iese ceva foarte concentrat, şi fac din el tot felul de şampoane deodorante “naturale” pe care le revând înapoi aici sau în alta parte 🙂
NOU
mai lipseste sa cumparam prune de import ca sa ne facem ţuica/palinca
NOU
In Ardeal inca exista destui tarani care au livezi si se ocupa de ele. Vara si toamna in piata e plin de sortimente de prune gustoase si oamenii harnici isi fac compot, gem sau dulceata sau, cei priceputi, le usca in afumatoare, ori isi fac tuica. Daca aveti timp sau sunteti in trecere prin Bistrita aruncati un ochi prin gradinile oamenilor si o sa vedeti pomi incarcati de prune. Prune romanesti exista, asta am vrut sa spun. Si sunt bune si au gust de prune 🙂
NOU
Nu, nu!
Sa ajungem sa importam tuica si palinca din China.
白兰地的眼睛Dobrin
NOU
@ciresica cu numele de MaMeMiMoMu:
> zic asta pentru ca si eu sunt fana inraita prune […] astept cu nerabdare anul asta sa bag iar castroane intregi cu prune :X
În manual de biologie scria pe la sfârșit ceva de genul “de mărimea unor prune”. De prunele astea e vorba? :-)))
NOU
Exact azi dimineata am auzit chestia asta la radio. Nu mai stiu ce radio era. Povestea ala ca a luat niste prune si nu aveau gust, dar era cuvant cu cuvant ce citesc aici. Tin minte exact propozitia cu aversiunea. N-am auzit sa fi precizat ca citeaza.
NOU
sunt obisnuit. buzdugan si morar, cei mai baieti dintre baieti
NOU
Nu erau ei. Se poate sa fi fost un post local, de n-am retinut vocea. Eram in maxi taxi, mergeam la munca (sv).
NOU
le sparg capul, zi-le ca am rude la mitoc, vin si ii taie pe vena:))
NOU
Eu am luat de curand niste prune..cat niste mere,dar fara nici un gust,seci,uscate…va dati seama ce tuica ar iesi din astea?! :))
NOU
ochiul lui dobrica
NOU
Apropo de fructe, un fragment dintr-un interviu:
Dintr-un interviu:
Nu poţi să obţii hrană sănătoasă de la cei care lucrează sute de hectare. Uitaţi-vă la morcovii din piaţă: arată de parcă sunt făcuţi după un şablon! Ca să te duci la piaţă cu câteva kilograme de morcovi, că nu ai de unde să vinzi mai multe, nu îţi permiţi să obţii toate actele de care ai nevoie, nici ca timp, nici ca bani… Am lucrat la o fermă din Ungaria, unde am învăţat să vopsesc roşii. De fapt, se aplică o soluţie chimică pe tulpina plantei şi în trei zile roadele se înroşesc. Nu ai voie să consumi roşiile timp de 14 zile de la vopsire, dar ei le vindeau după trei zile. La fel făceau şi cu căpşunii. Vă daţi seama, că toate aceste chimicale nu au cum să îţi facă bine.
www.evz.ro/articole/detalii-articol/889711/Am-invatat-sa-vopsesc-rosii-in-Ungaria/
NOU
nea Costel nu mai exista, e mort, caci nu mai e nevoie de el atata timp cat exista supermarketul ori rromi care controleaza piata de desfacere.
NOU
“Ideea e ca nea Costel s-a smecherit si nu mai cultiva pruni. S-a reprofilat pe Kiwi…”
Gresit! Costel e in Spania si culege prune pt arhi!
NOU
imi povestea o profa de la facultate cum ca Romania, IMPORTA cele mai nenorocite fructe/legume care la ei NU INDEPLINESC STANDARDELE… deci nu e de mirare ca NU AU PIC DE GUST. Ma mir ca nu ne-am acceptat inca soarta de groapa de gunoi din toate punctele de vedere 🙂
NOU
Cresc si in Romania, amice, dar nu in miezul iernei. Cresc si se coc spre toamna. Atunci presupun ca poti manca prune made in ro cate vrei!
Si acum despre prunele din Spania: crezi ca acolo e alta mancare de peste? La fel de bine puteai sa iti iei si din Guatemala.
Injectate
Conservate cu conservanti cu iE-uri
Spreiate
Colorate artificial
NOU
Prune romanesti in martie?
Omule, nici chiar asa. Te cred ca poate ai crescut pe pietrele targului, dar duma ca asta e greu sa auzi.
Daca vrei muguri de pruni, s-ar putea sa gasesti.
NOU
Am apucat sa le vad inaintea ta, acum vreo doua saptamani si mi-am luat aceeasi teapa. Numai ca mie mi s-a parut ca au gust. De insecticid. Imi aminteau de zilele din copilarie, cand locuiam la bloc si veneau niste neni sa dea cu solutie de tantari pe scara blocului. 😀
NOU
faina faza cu Poplaca 🙂 … in spania si carnea are acelasi gust… nu inteleg de ce are pret diferit cea de vita fata de cea de porc… toata e la fel, un burete imbibat in apa.
NOU
cand o sa apara prunele la noi, alea de la nea gigel, or sa fie umplute cu viermi.
delicios!
NOU
Hmmm… mie mi s-au parut chiar foarte bune prunele alea fara gust din cora. Cu siguranta mai bune decat majoritatea prunelor de la prunii din gradina bunicilor.
NOU
La noi cresc, dar prin septembrie. Nu ne obisnuim cu ideea ca trebuie sa mancam ce producem si mai ales CAND produce clima acestei tari.