Ieri am aflat, din întâmplare, că una din prietenele mele dragi nu mai este printre noi. Mai exact, a plecat în Germania, împreună cu soțul. Pe moment, am rămas profund mirat. Sunt atât de obișnuit cu români care dau din gură non stop că pleacă, dar se compla și nu pleacă nicăieri, încât nici măcar nu mă mai aștept ca cineva să plece pe bune.
O auzisem acum vreun an că e în căutare și că tot întreabă stânga-dreapta ce să facă și cum, dar nu am fost atent. După care, bang, Bună, ce faci, bine, sunt în Germania. the end.
Și mă gândeam la voi. Sunteți, mulți dintre voi, tineri și foarte tineri și aveți vise și speranțe, visați să realizați ceva în viață, să aveți o familie, copii, copii pe care să îi creșteți mari și să ajungă și ei oameni realizați.
Nu stați aici. Plecați. Luați-vă inima în dinți, lăsați în urmă prostiile și plecați. Nu lăsați să treacă timpul, trecerea este neiertătoare și, în cazul acesta, al schimbării țării, nu e în favoarea voastră. Plecați unde vedeți cu ochii, aici, în acest loc, nu aveți nicio șansă la o viață decentă și confort sufletesc.
Aici e țara unde se bagă acciză și timbru la apa minerală, copii, ca să se poată plăti pensii și pomeni electorale.
NOU
am pierdut trenul.
aveam toate actele finale sa plecam in 94 in canada
dar pe ultima sunta de metri n-a mai vrut taica-meu, ca “stricam rostul copilului”.
praful s-a ales. acu sunt prea batran. zice-se. nu pot pleca sa-l las pe taica-meu singur, ca tre sa am grija de el. viata mea s-a sfarsit. aici voi muri
NOU
Trebuia sa-I replici batranului ca-n Caragiale: Amice, esti idiot!
Mai exista azilurile alea de batrani, gen “fabrica mortii”? I-as da batranului un tur, de incalzire…
NOU
pacat
NOU
Hellfire, esti dobitoc.
NOU
Pleaca pentru tine! Nu petru parintii tai, nu pentru copiii tai nici macar pentru sotu sau sotia ta!
Poti sa-ti ajuti parintitii/parintele ramas singur mai bine si mai mult dupa ce te ajuti mai intai pe tine insuti.
Poti pleca la orice varsta!
Evident intodeauna vor fi motive pentru care va trebui sa ramai. Insa, o data ce faci pasul asta vei ajunge sa constati ca daca plecai cu o zi mai devreme era mai mai bine/mai uros.
NOU
Nu vreau să desconsider restul articolelor de pe blog, dar ăsta este primul la care achiesez total (pe anul ăsta) 🙂
Nu voi pleca din ţară, pentru că sunt un nihilist incorigibil. Aştept să privesc cum ne scufundăm cu toţii în iad.
Dar dacă nu aveţi asemenea deviaţii psihice, fuga, băăăă! Lăsaţi aberaţiile religioase; asta e singura viaţă, singura şansă! Cu orice secundă irosită în ţara asta, vă bateţi joc de ea.
NOU
Nu stiu cum sa zic, dar am devenit fan Corban. Asta ridica 3 posibilitatii:
1. A devenit el normal si inteleg ce vrea sa zica
2. M-am tampit eu si inteleg ce vrea sa zica
3. O combinatie de primele doua si inteleg ce vrea sa zica
Toate sunt la fel de ok dpmdv
NOU
Cu orice secundă irosită în ţara asta, vă bateţi joc de ea.
De viata sau de tara? Ca nu e clar din comentariu.
NOU
MErg cu bicicleta zilnic aproape, pana nu da zapada. Stau de obicei la stop pe trecerea de pietoni sa se faca verde si am uit la marea de maimute care trec pe rosu. Multe maimute, desi as putea sa traversez de 10 ori mai repede pe bicla astept si ma uit la ei, nu au nici unstres nici o remuscare.
Sunt convins ca au fost la #rezist in iarna, cum zicea sefu mia sus ne uitam cum ne scufundam si aia e. plm
NOU
Am 26 de ani, nu plec. De ce? M-am obișnuit și din ce se vede se fute situația cam peste tot exceptând Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Chile (nu râdeți) și desigur Elveția. Voi schimba țara atunci când mă voi hotărî să fac un copil deoarece el nu merită să se zbată în mizeria altora iar învățământul și sănătatea sunt la pământ. Asta dacă nu cumva se întâmplă vreo minune până atunci.
NOU
Despre ce vorbesti? Cu cateva exceptii gen Grecia, Spania si poate si Italia, in Europa treburile merg spre bine.
NOU
Coaie, fuga mars la vasectomie, caci nu se mai merita… cand zici ca se fute situatia, ia in calcul USA fututa == Romania 1968. Deci e bine.
NOU
Pana sa ajung in Irlanda traiam si eu cu impresia ca sistemul de sanatate romanesc e la pamant.
Acum, dupa ce am vazut gradul de incompetenta dus la un nivel mult mai avansat, nu cred ca o sa ma mai plang vreodata de medicina romaneasca.
NOU
Ai 26 de ani.
NOU
Poti scoate linistit Japonia de pe lista. Nu exista alta tara care sa vrea atat de mult sa se auto-distruga.
NOU
De ce sa radem la Chile? Asta e si visul meu.
NOU
Nu spune că ”se fute situația peste tot” dacă nu ai locuit peste tot.
NOU
Doar cei care se complac spun că ”nici pe la străini nu e mai bine”, sau ”s-a împuțit și pe acolo treaba”. Nicăieri în Europa nu e ”mai împuțită treaba” cum e în România. Dacă vrei să îi oferi viitorului tău copil ceva mai bun, pleacă de pe acum, pentru că va dura un an sau 2 până să ajungi la confortul financial și social pe care probabil îl ai acum în România.
NOU
financiar*
NOU
Ba baeti, Sa traiesti intr-o tara ca Ro si sa-ti puta Spania , Italia sau Grecia…. nush ce sa zic, de unde va documentati ? Ziarul financiar?
NOU
Plini de isteți pe aici. Am rude, prieteni și apropiați prin toată lumea chiar de pe vremea ailaltă unii dintre ei.
@Radu dar Suedia, Germania, franța ți se pare că merg într-o direcție bună cu politicile lor cretine? Mă mut și ce fac după 10 ani, schimb iar domiciliul că nu mai e bine cum au făcut români din Italia?
@hellfire ia-ți pastilele
@Andu știi să citești
@Roxi dar dacă locuiesc alții și îmi spun și mie nu se pune? Mulțumesc de sfat, voi ține cont de el.
@anecdos istețule, unde am zis eu că îmi put țările alea? Nu m-aș muta acolo acum, în starea actuală pentru că e potențial mare de degradare și deja nu o duc bine
NOU
>Pana sa ajung in Irlanda traiam si eu cu impresia ca sistemul de sanatate romanesc e la pamant
Vorbesti prostii. Doctor sef de sectie la Marie Curie (nu Burnei, desi l-am intalnit si pe el) a zis dupa multe consultatii si analize, unele in privat pe bani frumosi, ca nu stie sa puna un diagnostic si n-are ce sa mai faca, descurcati-va dvs. Ghici ce, sistemul din Irlanda s-a descurcat, si nici macar nu era ceva deosebit.
Cunosc problemele de aici cu aglomeratia si incompetenta functionarilor HSE, dar nu e ca in Romania, nici pe departe. Si am fost inclusiv cu chestii grave si compelxe, ca asa am avut eu noroc.
NOU
E greu pentru un om sa ia decizia asta. Imi amintesc cum imi spuneam si eu cand a fost sa plec: de ce sa plec, domle? castig bine aici, viata buna, ce sa caut acolo?
Acum nu pot sa cred ce idiot eram sa spun asta si singurul regret e ca nu am plecat cu 10 ani mai devreme.
Nu stiu ce se va intampla pe viitor, serviciu, criza, etc insa daca totul decurge ok, nu mai calc prin Romania decat ca turist si poate, poate…la pensie desi nu cred ca se va schimba ceva in 30 de ani.
Oricum, e atata normalitate sociala si civism incat pana si acum cand plec dimineata spre munca imi vine sa plang cand vad cat respect reciproc exista. Asa ca da, nu mai stati, plecati ca orice, barmani, soferi, orice. Chiar daca aparent retrogradati, o sa vedeti ca plusurile sunt atat de multe incat puteti fi si gunoieri ca tot o sa va simtiti mai bine social decat in Ro.
NOU
Salut, in ce țară ești?
NOU
E nevoie de prostitutie. Indiferent de sex.
Glumesc si nu prea…
NOU
Am avut nevoie de aproape 4 ani in care mi-am făcut curaj sa plec. 4 fucking years. Tot ma lamentam de Romanica ca e aiurea ca nimic nu merge ca n-am viitor etc, m-am chinuit pe un salariu de 1800 lei lucrând ca si consilier juridic la o firma din București plătind 180€ chirie la o garsoniera. Toate astea pana intr-o zi când am zis stop, mi-am dat demisia, am luat bilet de avion doar dus, punct! Acum ma gândesc de ce n-am făcut pasul mai repede, de ce am avut nevoie de toți acei ani…
NOU
Si ce lucrezi dincolo? Si eu am o meserie pe care mi-ar fi greu sa o practic afara.
NOU
Practic nu ca sa poata plati pensii, ca sa poata fura. Daca ei nu ar fura atat ar fi si bani de pensii, si bani de autostrazi, si bani de investitii in general.
Dar astia fura miliarde multe pe an. Fura prin primarii, prin ministere, prin toate metodele posibile. La firul de iarba, la jucariile lui Negoita, fura in spitale sau direct cu dosare fictive la CAS, fura tot ce prind.
Pentru mine este cea mai odioasa guvernare, parca au depasit si cuplul basescu/boc si perioada nastase.
NOU
”Pentru mine este cea mai odioasa guvernare, parca au depasit si cuplul basescu/boc si perioada nastase.”
Inseamna ca n-ai fost atent.
NOU
aveam eu prieteni plecati ,s-au intors toti. stai linistit ca dincolo dai de ” esti tigan ” chiar daca esti mai alb ca ei de multe ori
NOU
Da, sunt multi Romani care pleaca si cand se lovesc de Civilizație zi de zi nu prea fac fata . Se întorc si spun ca le zicea lumea țigani , nu ca nu vroiau sa plătească taxe, ca nu pot circula fără centura, ca nu pot parca 2 min pe banda 1 sa meargă aciișa la farmacie boss, sa stea la rând la autobuz si sa plătească bilet, sa muncească toate orele din program fără sa incaseze 15000 euro. Eu am plecat pana la urma , aproximativ 2 ani, imposibil sa regret decizia.
NOU
Daca lucrezi in IT rămâi în România.
Dacă ești doctor pleacă cât mai repede.
NOU
Recomand celor ce vor sa plece sa nu se uite deloc inapoi cand se gandesc sa faca pasul asta.
Mie mi-au trebuit doar 4 luni din momentul cand am zis gata plec si ziua cand am urcat in avion (spre Canada).
N-a fost deloc usor un an de zile dar am strans din dinti si am trecut peste toate.
Eu am avut sansa sa gasesc de lucru din Romania (am mers cu contract de lucru acolo).
Ajunsi acolo ne-am interesat imediat ce trebuie sa aplici pentru rezidenta si am trecut si pasul ala.
Curand o sa aplicam si pentru cetatenie.
Vara asta am fost intr-o mini vacanta in Romania si am plecat cu un gust amar de acolo.
Am fost cu copii in plimbare la padure pe unde umblam eu prin tineretile mele. nu mi-a venit sa cred ca nu mai recunosteam locurile alea. Taierile masive, noi drumuri forestiere de am ajuns sa ma pierd pe acolo.
Faza interesanta a fost ca la copii le-a placut foarte mult si au zis ca ei vor sa mearga in fiecare vacanta (bunici, verisori, viata la tara, sunt suficiente motive pentru ei sa mearga din nou). Sunt prea mici sa realizeze ca este o adevarata provocare sa traiesti acolo.
Succes tuturor in a-si alege taramul unde vrea sa-si petreaca o viata mai buna.
NOU
Ma interesează și pe mine o firma serioasă din România pentru Canada cu loc de munca asigurat
NOU
Oameni buni, absolut toti fura!
Nu exista politician onest, nici in Republica Kiribati. Treaba e cat si cum fura, cam ce mai ramane si la Pauline, etc. Dupa asta sa va ghidati, caci altfel ajungeti pe Prozac – daca ati emigrat unde trebuie – ori va spanzurati cu sireturile.
Apoi, considerati un pic ce urmeaza pt copiii vostri: poti veni cu mana intinsa la un guvern socialist (hmm! liberal) si o puteti duce mult mai bine ca in lada de gunoi unde sunteti acum. Copiii vostri insa, ca cetateni aproape sau complet nativi ai noii tari, au aspiratii mai inalte, care daca nu se bazeaza pe exemplul si efortul vostru personal, vor fi puse in aplicare prin metoda “cutting corners”: protitutie, trafic de droguri, scams, gangs, etc. Nu zice nimeni ca nu se accede la bogatie si pe astfel de cai, dar atentie!!! Concurenta e mult mai acerba decat muncind ca un sclavete, iar in caz de esec, consecintele sunt chiar nasoale.
Deci, bulan maxim!!!
NOU
Pauline = Pulime
Muie iPhone!!!
NOU
si eu credeam ca Pauline e fosta nevasta. Tehnic vorbind se numeste proiectie.
NOU
Eu ma gandeam că Pauline e prietenul invizibil după schimbarea medicamentelor.
La cum aberează, parcă nu îl mai recunosc pe Hellfire in ultimile luni.
NOU
Am plecat din România acum 7 ani. De fiecare dată când revin, îi spun soției ce bine am făcut ca am plecat atunci. După 7 ani, Bucureștiul s-a schimbat foarte puțin, în afara lui aproape deloc. Deși nu o să mă mai întorc în România, îmi pare rău când vad ca e cam tot acolo și când ma gândesc ca probabil nu o sa apuc sa vad țara asta ok pana mor. Va e rău în România? Plecați! Mai rău de atât nu va poate fi în afară. Aveți copii mici? Plecați urgent! Nu veți vrea sa va vedeți copiii chinuindu-se cum va chinuiți voi. Succes!
NOU
Eu si iubitul meu am terminat facultatea vara aceasta. El a terminat ingineria si deja a plecat in UK, unde lucreaza pe aprox. 3000 lire, insa cu un program zilnic de 10-12 ore. Mie insa mi.e teama, inca sper ca putem realiza ceva aici, iar daca nu, sper sa.mi vina curajul de a pleca si eu, oricat de greu ar fi…
NOU
Fata, nu mai sta. Cu iubitul fara iubitul, du-te. Numai faptul ca ti se zambeste cand cumperi bilet de autobuz si tot conteaza.
NOU
Daca tot ai folosit “iubitul” in loc de “prieten” spune-mi cum faceti cu sexul ca iubitii fac si sex. Pe skype sau fiecare cum poate? El aproape sigur arde ceva pe acolo, macar o prostituata, si tu nu prea ai curaj sa fii cu el. Cum Mnezau’ sunteti iubiti?
NOU
@big0ne Am spus ca am terminat facultatea vara asta. Cum vara abia s.a sfarsit, rezulta ca n.ar trebui sa fie plecat de foarte mult timp. Asadar, lipsa sexului nu e o problema majora momentan.
In plus, gandul ca se va intoarce in 3 luni cu 10.000 euro cu care putem incepe sa facem ceva pentru noi ne ajuta sa rezistam. 🙂
NOU
lipsa sexului nu e o problema majora momentan.
s-o crezi tu :))
NOU
In plus, ca sa fac o paralela intre Ro si Uk: pentru acelasi job, in Ro era platit cu 10 lei pe ora, fara alte facilitati, in Uk primeste 12 lire pe ora, avand cazarea, masa si transportul asigurate.
Spun asta pentru ca mi se pare o diferenta uriasa si poate sa ma conving si pe mine ca merita sa plec.
NOU
La un program de 10-12 ore problema sexului nu se mia pune ca de primit primeste destul.
NOU
Asta cu plecatul e usor de zis, dar greu de pus in practica. Sunt oameni care nu se pot adapta dar in alt oras, dar nu in alta tara. In alta ordine de idei as vrea sa ma mut in Londra, imi place la nebunie atmosfera orasului ala.
NOU
Tu de Brexit ai auzit? Valabil pentru toti astia cu UK-ul.
Mai mult, chiar daca iti reuseste emigrarea si obtii cetatenie si tot, de unde esti tu asa de sigur ca o sa poti locui in Londra?
Am avut colegi care au emigrat in UK (mai mult din motive de limba decat de atmosfera). Si si-au cautat locuinta in Londra. Si au gasit la The Quack’s Cuckoo(sau cum se zice la Cuca Macaii in engleza) si faceau naveta cu orele in metrou. Dar e ok daca iti place atmosfera, fiindca metroul are aerisiri si ajunge atmosfera si pe acolo.
NOU
Londra nu e singurul oras in UK! Un pic de google, “best UK cities to live in”, si gasesti 20 de orasele mici (de “provincie”) care ofera aproape aceleasi oportunitati de job-uri – poate salarii mai mici, dar iti permiti sa stai la 20 minute de birou.
Mie Londra mi se pare la fel ca Bucurestiul, aglomerata, murdara si extrem de scumpa. Prefer sa o vizitez de doua ori pe an.
NOU
Ce e ma nu mai aveti loc de furaciunile lu’ psd-eleu, eu inca am de dat inapoi la stat 4000 de euro ca asa e in Romanica cand e infiltarat sri-ul in justitite, pai no, un rezultat favorabil altul ba, depinde cum bate vantul, predictibilitate din parti. Si de luat inapoi de la stat drepuri salariale de cam 500 si ceva de euro, traisca regimul basescian cu toti sponsorii lui, not.
De plecat am mai vrut dar, unde mai gasesc eu tara ca asta, unde 3 milioane de insi din servicii sa fi pus mana pe economia tarii si fac din cand in cand rocada pentru plebe, asa de ochii lumii, la putere ca de au si alungat si cernut cam 5 mlioane de cetatenii… De plecat as fi plecat spre Bulgaria (sincer vorbind), undeva unde e mai cald ca aici, unde lumea are timp si totul e mai asezat si mai linistit ca in cloaca asta de viespi romanesti… dar sincer m-as intoarce acasa la ale mele dar nu prea depinde de mine :))) . Asta e…
NOU
Explica-ne cu cuvintele tale ce vrei sa spui, ca din poliloghia asta nu am inteles, vrei sa pleci, nu vrei, poti sau nu poti, te lasa sau nu securistii sa pleci? Aide mai Tim, ce dracu’, poti si tu sa incropesti un comentariu decent, cu subiect si predicat, fara sa arati incoerenta totala in gandire, pe fondul unei superioritati inchipuite? Te urmaresc de cateva luni pe blogul lui Arhi si trag concluzia trista ca exista atat de multi romani incoerenti in gandire si atinsi de analfabetism functional, incat asta e singura explicatie a falimentului tarii.
NOU
@Finch, Atunci cand esti POW, n-ai ce sa mai zici, nu? Lasand asta la o parte, partea cu analfabetismul functional, eu nu am cum sa scriu pentru omul simplu si, daca nu ma intelegi inseamna ca ai un iq cu o singura cifra… in fine. Superioritatea vine de la natura ca doar nu toti de pe pamant au genele mele, ma rog zestrea mea genetica si plus de asta am sange albstru in vene… deci superioritea, da poti sa ii spui si asa dar mai mult sunt un ins cinic.
NOU
Translate: pesedeleul e cel iubit, sereiul mă urmărește, adică 3 milioane, m-aș intoarce în origine da’ e bună si Bulgaria dacă tot am terminat pastilele.
NOU
Sa echilibrez putin balanta..
Da, am cunostinte / rude / semicunostinte stabilite in diverse tari, cam 3 la numar, UK, Germania si Canada..
Un prieten care a facut licenta si masterul la TUV in Munchen, initial a zis vai ce tara frumoasa, sistem de transport bine pus la punct. Ulterior a inceput sa cunoasca si oamenii, recent are o prietena, romanca. Acum s a razgandit, zice ca DE e buna daca vrei cariera, bani. Pentru familie (viitoare, a lui) si…siguranta personala (a nimerit si peste alti “nemti”, inclusiv viitorii “nemti”) revine in Romania, asa cum e ea, cu bune si cu rele.
Despre mine pot sa spun ca acum (am inceput si eu de jos, 2-3 joburi pana sa gasesc mai bine, fara sa ma sclavagesc sau ceva) lucrez intr un domeniu tehnic, salariu bunicel, ma rog, tipicarul clasei de mijloc, am si un stil de viata care nu presupune excese, nu fac rate si tot asa.
Avand in vedere o criza de personal in tara, stau mai linistit la actualul loc de munca (nu ca la celelalte era altfel, dar eu stateam si multi plecau, oameni de 3 luni, altii de 10 ani), a cam disparut sintagma “asteapta x la usa gata gata sa iti ia serviciul”, ceea ce este in avantajul meu.
Sigur, conteaza si faptul ca am avut suport..
NOU
De vreo 4 ani am cochetat cu ideea plecatului am fost la vreo cativa pasi s-o fac, dar am fost oprit din diverse tertipuri firesti si omenesti nu le detaliez. Dupa care am lasat-o moale si am luat calea capitalei unde de bine de rau castig mai bine decat castigam in precedentul oras. Cu toate acestea atat eu cat si colega de aparament vom lua calea unei tari in care apa calda nu e considerat un lux din toate motivele enumerate de voi, dar si din cauza faptului ca oamenii in Romania se lasa atat de usor calcati in picioare de niste politicieni care nu realizeaza ce fac incat, mai bine nu va fi niciodata,insa mai rau va fi cu siguranta. 2016 s-a votat PSD, 2020 credeti ca nu va fi tot PSD?
NOU
Plecarea este o decizie dificila cand ai familie..mai ales daca sunt si copiii la mijloc.
Eu dupa 10 ani de la plecare..nu stiu ce sa zic..fiecare alege calea lui…insa in conditiile actuale europa nu mai prezinta o atractie asa mare exceptand unele tari.
Eu as fi vrut sa ma reantorc insa m_am inpotmolit undeva in balcani..am sa raman acolo..cat va fi liniste si acolo,iar europa nu isi va baga nasu sa faca ce stie ea mai bine.
In rest sa fim sanatosi ca de mutat cam unde vrem se mai poate..pana cand nu vom fi invadati de negrotei si arabeti iar europenii vor deveni minoritate
NOU
”Eu as fi vrut sa ma reantorc insa m_am inpotmolit undeva in balcani..am sa raman acolo..cat va fi liniste si acolo,iar europa nu isi va baga nasu sa faca ce stie ea mai bine.”
Poti sa astepti mult si bine, e garantat sa-ti moara al 15 stra-nepot de batranete fara ca Balcanii & zona Carpatilor sa nu mai fie deranjata de rusi sau de Europa.
NOU
Depinde de tari si alte interese…unele nu au interes pt europa..si cred ca e mult mai bine..oricum europa in momentul actual e doar o iluzie de uniune..nordul si sudul nu au nimic in comun..in afara de pactul economic si libera circulatie..
Albania inca nu prezinta interes pt Europa..si asta dupa indelungi discutii cu unele persoane din Albania .de acea si aceasta alegere de a opta pt un transfer acolo
NOU
Am fost plecat și în 2010 am ratat un drum în Noua Zeelandă, iar după aceea l-am ratat și pe cel în Islanda. Am fost prost, naiv etc.
Acum, având o mică afacere, parcă nu aș renunța. Da, prost din nou…
NOU
Asa am plecat si eu. Nu pot sa explic ce a produs declicul, dar pur si simplu cu o saptamana inainte de plecare i am zis nevestei ca plec in Anglia si mi iau bilet doar dus. Ea saraca a intepenit, i am explicat ca nu am un loc de munca acolo, n am unde sa stau, ceea ce era foarte adevarat, dar ca daca mai raman in tara simt ca nu o sa mai pot merge mai departe.Am plecat cu 700 de lire si m am trezit pe Luton singur. Stiam asta, ca doar nu aveam absolut pe nimeni in Anglia care sa ma astepte. Cu putinul net ramas pe telefon mi am cauta chirie si am avut mare noroc sa nimeresc intr o casa cu alti 20 de romani. Eu am.fost al 21-lea. Macar casa era foarte curata si oamenii foarte ok. In primele saptamani am mancat mai mult paine cu paine si la.mijloc paine, ca sa mi ajunga banii pentru chirie si atestatele de sofer ce trebuiau echivalate. Abia apoi a fost bine. Unora ca Cetin si ca multi dintre voi le va fi mai.usor. Aveti studii superioare si altfel cred ca ar sta lucrurile. Eu am plecat cred pentru ca viata mea nu mai avea sens in tara, ma plafonasem, relatia cu nevasta era ca de colegi de camera, fi-miu era pe.drumul lui si abia acum.realizez ca eram si usor depresiv in ultimele luni dinaintea plecarii. Stiu, ma vait ca o mizda , dar nu e despre asta. Este despre faptul ca daca vrei neaparat sa pleci si simti ca nu mai.poti si ca trebuie sa schimbi ceva in viata ta, atunci fa-o. La orice varsta si cu orice pregatire. Nu lasati anii sa treaca ass pe.langa voi si sa ajungeti frustrati si tristi.
NOU
Mi-a placut comentariul tau: “pleaca doar daca simti ca vrei sa o faci si sa schimbi ceva la viata ta”.
Si eu m-am gandit sa plec, dar, in acelasi timp, imi merge foarte bine in Romania. Asadar, am sa raman aici. Nu vreau sa fug, nu pot. N-as putea trai departe de familie, de limba romana, de tara asta.
Am fost saptamana trecuta in vacanta, in Maramures. Am dat peste niste oameni atat de calzi si primitori, peste tot. Si pe strada, chiar si politistii in trafic, l-au oprit pe sot la un control de rutina si au stat la taclale, il intrebau cum e pe la Bucuresti.
Intr-adevar, e ura si prostie multa in Bucuresti si pe langa. Dar partea de nord si vest a tarii e altfel, se vede si dupa curatenia de pe strazi, iarba tunsa de la porti, pe marginea drumului, chiar si in zonele unde nu sta nimeni, nu sunt oameni pe strada, sa ii vezi ca sparg seminte la poarta, fiecare isi vede de treaba lui, asfalt nou, turnat. Ca sa nu mai zic, ca am trecut prin niste sate, de la cuca macaii si aveau GAZE bagate, iar la 20 de km de Bucuresti, la noi la tara, nu e nici macar asfalt, iar apa si gaze nu se baga pentru ca nu vor locuitorii din comuna. Deci nordul si vestul sunt total opuse sudului si estului tarii. Nici nu zici ca e aceeasi tara.
Sincer, m-as muta, mai degraba, acolo. Decat in afara tarii.
Daca vreodata viata o va lua pe aratura, si in cazul meu, atunci, probabil ca voi pleca si eu.
NOU
Astazi s-au facut 3 ani de cand sunt in anglia. Jobul e super smecher, dorm pe o super saltea, stau intr-un super scaun, conduc masini decente, stau la coada doar la supermarket si restul rahaturilor ce sunt ridicate in slavi de restul expatilor. Singura problema e ca vinerea regret ca acum doua 3 saptamani nu mi-am luat bilet de avion sa vin weeekendul in tara. Doar in weekend as veni, eu sa vin acolo si sa lucrez pt vreun boschetar d-asta ce a fost membru activ prin vreo asociatie de studenti nu vin. Si nici nu vin sa imi dea sfaturi unu in maieu si pantaloni trei sferturi, eventual sa las unu d-asta sa imi intre in casa sa imi citeasca contuarele.
Cand pleci e important sa ai un motiv bun, altfel peste cateva luni cand iti vine a te intoarce sa iti amintesti de ce ai plecat si sa iti vezi de treaba.
NOU
Au trecut 9 luni si deja PSD a mancat toate finantele publice si se imprumuta cu 1.000.000.000 euro pe luna pentru ca nu mai poate de foame.
Pe crestere economica, nu ca Boc in timp de criza.
NOU
Inca mai exista sustinatori de-ai lui boc si basescu, doamne fereste.
www.youtube.com/watch?v=PoC4ADdmdD8
NOU
@Maraka
lasa ca o sa treci tu printr-o criza provocata 100% de PSD, imediat..
NOU
Bine, basistule, vom vedea.
NOU
daca vreti sa plecati printre straini, dar totusi sa nu va indepartati prea tare de meleagurile natale, incercati Odorhoiu Secuiesc.
NOU
Sunt tanar, dar nu foarte;, lucrez in IT.
Castig de 4 ori salariul MEDIU in Romania, in afara as castiga maxim de 2 ori salariul mediu . Unde credeti ca pot sa ii ofer mai mult viitorului copil? Intr-o tara in care nu cunosc limba si nu stiu pe nimeni facand totodata parte din clasa medie sau intr-o tara unde stiu cum merg toate si scot usor capul din clasa medie datorita veniturilor ?
Nu e mereu plecatul o solutie.
Si da am fost plecat. Stie cum e in afara. Nu m-a impresionat.
NOU
exista si cazul invers: tanar care castiga de mult mai multe ori ca tine salariul mediu.
Plecat din Ro pentru ca nu suporta sa fie om cu bani intr-o tara in care vede numai lume saraca si babe carand tot ce au pe drumuri,
Acum e intr-o tara functionala, cu multi tineri ca el, lume care castiga bine si e relaxata.
NOU
Uite dovada ca nu trebuie sa fii foarte inteligent ca sa lucrezi in IT.
NOU
Asta cred ca inseamna undeva pe la 10.000 de lei si probabil prin afara ai castiga undeva pe la 20.000. Daca pleci doar pentru bani pe joburi serioase nu se merita, dupa un timp relativ scurt vrei sa te intorci.
NOU
Primele tale doua cuvinte spun tot: din cauza ca esti tanar, cuantifici totul prin nivelul venitului intr-un mod grotesc de naiv.
NOU
@mac gregor
daca ai un venit mai mare decat restul trebuie sa nu ii mai suporti ca sunt saraci ?
NOU
Mai era unul mai sus cu ramasul in tara daca lucrezi in IT. Incercati macar o secunda sa nu va ganditi numai la foale!
Pai si daca lucrezi in IT, brusc sistemul de invatamant incepe sa iasa din prapastia in care se scufunda an de an? Daca lucrezi in IT, inseamna ca ai garantia ca, in cazul unei probleme medicale, nu pleci din spital cu tot cu o Klebsiella (sau cine stie ce alta bazdaganie), asta daca mai pleci? sau ca nu mai trebuie sa dai spaga pentru ca angajatul de la stat (de oricare fel al fi el, platit si din banii tai) sa-si faca dracu’ meseria?
Inseamna ca-ti convine ca taxele pe care le platesti din salariul de IT-st de care esti atat de multumit sa se duca la ingrosat averile ciocoilor astora care se pisa pe noi cu bolta!
Sa inteleg ca singurul lucru de care esti nemultumit la ce se intampla in tara asta, este nivelul salariului mediu? Infrastructura, sanatate, invatamant… astea nu-s parte din viata de zi cu zi si nu-ti provoaca greata?
NOU
da, e tanar si nu prea, pana cand i se imbolnaveste copilul si i-l omoara sistemul medical romanesc gen burnei.
NOU
Putintica rabdare, pana o sa trebuiasca sa-si preschimbe permisul de conducere. Sau sa inmatriculeze o masina. Dupa aia fuge din tara asta de n-o aiba timp nici sa dea FB check-in pe aeroport.
NOU
nu-i vorba ca ii uraste, e vorba ca trebuie sa existe si un mediu de oameni tineri si normali in care sa-si traiasca viata.
NOU
Deci avem asa (discutam brut)
4*682.05 euro = 2728 euro Romania
2*3600 euro = 7200 euro Nemtia
Net inseamna ca in Ro esti pe la 1500 euro si in Germania pe la 4000. Hai sa presupunem ca in De te costa 2000 pe luna sa traiesti si ca in Ro nu cheltuiesti nimic ca-ti pica mura in gura si tot iesi pe plus acolo.
Deci?
NOU
Alina, Arhi… poate iti permiti sa te duci la spitale private , nu trebuie sa depinzi 100% de stat. Exista spitale si in afara de ce nu ? In loc sa platesc chiria 1500euro intro tara nordica, platesc aici 500euro si, pot sa imi permit din banii aia un spital privat din Romania cand am probleme … fara sa dau spaga si sa stau in mizerie.
@alina, nu prea ai priceput ce am vrut sa zic. Salariul mediu era doar o comparatie la nivelul de trai pe care il pot avea aici pentru ca e mare diferenta intre salariul mediu si veniturile din IT.
NOU
mie imi este profund clar ca esti la varsta in care intri prin clinici doar ca sa iti rezolvi o raceala si nu ai copii. e in regula.
NOU
@7 am inmatriculat masina, am schimbat buletinul, am schimbat permisul, am schimbat pasaportul.
sa iti faci un pasaport la o ambasada in alta tara tot 2 saptamani dureaza
sa inmatriculezi o masina in Olanda trebuie sa platesti niste taxe de te doare capul (da, un Logan e cum 5000euro mai scump in tarile nordice …. pentru ca taxe)
buletinul pana nu ai cetatenie nu tot in Ro in schimbi ?
NOU
lol, in Ro castigam de 5 ori salariul mediu, in Franta castig de 2 ori salariu mediu. Totusi aici am un nivel de trai muuult mai ridicat si-mi mai raman si bani la sfarsit de luna (nu de-o ciunga ci cat sa ma apuc sa platesc o rata la casa daca vreau).
Cei care spun ca “s-a stricat treaba si in afara” mananca rahat cu polonicul. Stand in Romania si vizitand alte tari cate o saptamana si in rest ascultand ce scrie presa, poti spune ca esti pe langa subiect.
Ca sa intelegi mai bine cum merg lucrurile intr-o tara si sa intelegi sistemul iti trebuie 6 luni.
Daca comparam chiar si cele mai putin dezvoltate economii din UE care in opinia mea sunt polonia si italia cu romania, tot suntem la ani lumina. Scoateti capul din nisip un pic.
Si inca o chestier, aia de spun ca “n-as gasi de lucru in domeniul meu” iarasi, trebuie sa-si schimbe modul de gandire pentru ca mutarea intr-o alta tara e si o ocazie buna de respecializare.
NOU
Adica din ~3000 si ceva de euro nu iti permiteai o rata la casa in Romania ? hmm
NOU
Costica, acu serios, sa castigi de 5 ori salariul mediu si sa nu poti sa-ti permiti o rata …
Frate, la venitul asta in Romania iti poti permite o contabila sexy si desteapta sa-ti gestioneze banii mai eficient. In Franta sigur nu poti. Poate din cand in cand sa platesti pe una sa se imbrace in contabila si s-o banghesti ca un trump
NOU
evident ca-mi ramaneau si in ro de o rata la casa dar sa zicem ca chiar si o casa intr-o zona “buna” din bucuresti e o mizerie imobiliara in comparatie cu o casa medie in Franta.
altfel vezi calculele lui fularpulsar, la final raman cu mult mai mult decat ramaneam in ro.
NOU
Nici IT-ul nu mai e ce a fost…
NOU
Dude, eu câștigam lejer peste 1000 pe luna, am avut luni si cu 4000 , cu salariul soției si o mică afacere de Weekend garantam 3000 / familie . Aveam masina, 3-4 concedii afara, cine doar in oras si asigurări medicale private. Dar totodata aveam interacțiuni cu ANAF care azi imi spunea ca suntem la zi si maine imi băgau o notificare ca am de plata din 2012 cu penalități, primăria care vroia sa imi fure locul de parcare, anima care ma lasa la 2 luni fără medic de familie si nu puteam sa imi fac alte programări ca angajau medici ce nu erau acreditați CNSAS , cozi interminabile in trafic 7 km in 45 min in fiecare seara , de multe ori rămâneam in zona firmei sa Cinam sa se mai elibereze drumul, lipsa parcărilor fără “boss” , benzi blocate jn fiecare dim de fel si fel de băieți pe care poliția ii saluta respectuos, permis suspendat print-un abuz si intr-un sictir nemaiîntâlnit si cate si mai cate. Nimicuri care iti omoară ziua , te toaca mărunt , zile de concediu pierdute PTR a rezolva banalități ce se pot rezolva si pe mail. Unde trăiesc acum am uitat sa plătesc parcarea intr-o zi , m-am întors dupa 20 min si am găsit amenda, am plătit parcarea la automat si tipa responsabila a zis ca imi anulează ea tichetul. Peste 1 luna imi sosește amenda, ma duc la firma de parcări, le arat tichetul de parcare si le explic ca angajata lor mi-a zis ca anulează ea amenda. A căutat intr-o cutie si a găsit tichetul anulat. Au trimis dovezile la primărie si dupa mi-au trimis mail ca S-a rezolvat totul si ca nu mai am nimic de plata. Si asa a fost. In același timp ma caută si firma de RCA sa ma notifice ca au găsit o amenda pe masina mea si daca vreau sa se ocupe de contestarea ei. Vezi polițiști zilnic care ajuta oameni pe sosea, ii protejează. Nu vezi abuzuri. Lumea zâmbește , pana si la supermarket cand se deschide o casa noua esti invitat de restul oamenilor sa mergi Tu primul ca erai la rând , nu dau toti navala ca ulii la mega image .
NOU
“Nici IT-ul nu mai e ce a fost…”
“Uite dovada ca nu trebuie sa fii foarte inteligent ca sa lucrezi in IT.”
Ce rahaturi de afirmatii, doar pentru ca am zis ca ma descurc destul de bine in Romania si pot financiar sa compensez unele dezavantaje ?
NOU
”nu-i vorba ca ii uraste, e vorba ca trebuie sa existe si un mediu de oameni tineri si normali in care sa-si traiasca viata.”
Nu ma axez pe salariu dar ma axez pe afirmatia asta. Carevasazica, macule, tu esti genul de om care umbla cu altii si se chinuie sa fie de acord cu restul grupului?
Nu de alta, dar cand am fost in Lidl (un an, doi), erau doi insi, un roman si un englez. La fiecare propozitie sau doua slobozita de englez, romanasul se chinuia sa rada, fortat. Nu stiu ce era asa amuzant, dar mereu chicotea fortat sau radea. Am fost si aproape de ei, nu-l auzeam pe englez sa spuna glume, dar romanasul simtea nevoie sa rada sau sa chicoteasca fortat, sa-i fie pe plac englezului.
Spune-mi, esti genul de persoana careia ii place sa fie influnetata de altii din grup sau anturaj sau sa le faca pe plac in stil nenatural? Nu e rusine, dar te-ntreb fiindca afirmatia de mai sus e suspecta.
NOU
Mda! Ca tot veni vorba de spitalele private, pe mine tot ma ia cu frison. Nush cum mama naibii da tot aceiasi oameni sunt si in sistemul public si in ala privat (si Burnei a operat in clinici private daca nu ma insel). Plus ca eu nu stiu multe spitale d’astea private care sa aiba serviciu de urgente! Or fi in Bucuresti, nu prea cred in provincie.
Da’ problema mea e alta. La mine e tarziu, dar copilul meu pleaca. Pentru ca m-am saturat, de 40 de ani incoace, sa invat sa ma “descurc”. Asta e cuvantul pe care-l urasc din tot sufletul. In tara asta nimic nu merge cum trebuie si ca sa rezolvi o treaba, trebuie sa te “descurci”, sa dai din coate, sa te invarti, sa dai de persoana potrivita… Si nu vreau sa fie si pentru el un mod de viata.
In studentie, in preistoric, am lucrat vreo cateva saptamanii la o firma straineza care incerca sa intre pe piata in Romania, construiau case, sa zicem. Ei bine, in biroul sefului, deasupra usii, era plasata o pancarta pe care scria: In acest birou nu este voie sa pronunti cuvintele: MICA PROBLEMA. Asta invatasera astia cel mai bine in romana. Se duceau pe la autoritati si incepeau: vrem si noi sa facem aia si aia. Daaa, sigur, se rezolva, doar ca e o mica problema. Dupa 3 luni si-au bagat plua si s-au tooot dus. Ca un corolar, tot aici, dibuisem un potential client care facea dializa, asa ca, intr-o buna zi, am mers impreuna cu seful la spital (cel mai mare spital regional din Moldova, mind you) sa vb cu omul. Cand s-a intors la birou, tipul avea parul maciuca si ochii cat cepele. A intrat pe usa si i-a zis colegei – Sophie, daca vreodata ma imbolnavesc in Romanaia si sunt transportabil, trimite-ma acasa. Daca nu, impusca-ma.
NOU
@Maraka
boss, habar n-am cum iti tragi concluziile 🙂
NOU
eu am impresia ca maraka are acces limitat la net, intra citeste tot ce prinde si raspunde repede repede, indiferent de coerenta, ca sa se relaxeze
NOU
@macgregor
Bine ca stiu sa citesc omul.
NOU
@maraka
invata mai intai sa citesti comentarii.
NOU
@macgregor
Aici, totuna.
NOU
Deci, cum e asta ma? Pentru gigiseriosu 4cacati is mai buni decat doo mere ca 4 e mai mare decat doi.
De la Blocnotess incuanu am mai auzit asa ceva, ala se plangea ca la steaua ia mai putini bani decat la craiova
NOU
Eu am plecat la 19 ani. Cred ca e varsta ideala de plecat, esti suficient de tanar sa nu-ti fie frica, nu ai prea fost adult intr-un loc ca Romania. Plus, la varsta aia multi pleaca la studii, deci nu exista sentimentul ala de permanenta, de commitment. Am plecat la facultate, “excursia” avea o finalitate, exista o sansa sa ma intorc, aveam un scop definit. A fost foarte greu. Viata de student prin vestul Europei e scumpa rau, am fost working student, dar acum sunt chill. Nu am senzatia de lipsa de viitor, de impending doom, nu ma gandesc ca mor de la vreo infectie daca ajung la spital. Nu umbla cainii cu covrigi in coada, dar miroase a viata decenta.
Plecati. E trist, e greu, dar plecati. Macar o perioada. Macar sa vedeti cum e viata “normala”, nu aia kafkiana din Romania.
NOU
Bravo. Sfătuiesc același lucru, eu am plecat la 30 de ani deși vroiam sa plec de la 19, mult mai greu a fost sa renunț la o viața in care aveam destul de multe si sa o iau de la zero. Plecând la studii vezi altfel lucrurile, te obișnuiești altfel , eventual un Erasmus intr-o țara PTR a învață limba si dupa studii alta țara unde mergi deja cu 2-3 limbi vorbite.
NOU
”Viata de student prin vestul Europei e scumpa rau, am fost working student, dar acum sunt chill. ”
Daca viata de student ar fi scumpa si aici, imediat ati fi urlat ”Huo!”. Ce mentalitate bizara: in Vest, e ok sa vezi ca scoala se plateste, in Romania daca vrei sa faci la fel, imediat iti sar in cap de comunisti ce sunt.
NOU
Maraka, nu am platit aproape nimic pentru scoala, dar viata in Belgia nu se combina usor cu veniturile blue collar ale parintilor mei care stau intr-un orasel de provincie in Romania.
NOU
Si a cui ar trebui sa fie vina, atunci?
NOU
Sa fiu eu ala mai cu mot. Cand plecati, ganditi-va si la relatiile interpersonale cu alti oameni. In afara e cu totul alta cultura, alt tip de oameni. Daca nu sunteti genul de om care isi face prieteni repede, aveti sansa sa dati intr-o depresie grava.
Eu cand am venit in Romania (deh, mai sunt unii pentru care Romania e un loc bun), am fost singur cuc primii ani. Nu vorbeam limba foarte bine, comportamentul era relativ cunoscut, dar in acelasi timp strain pentru mine.
Sora-mea care e intr-o tara nordica, nu are nici un prieten si sta acolo de 10 ani. E logodita cu cineva, dar aia e singura persoana cu care interactioneaza.Sunt reci oamenii acolo.
NOU
well, cand vii de unde ai venit tu, romania e un loc bun, gen acasa.
NOU
Depinde foarte mult cat vrei sa socializezi..hai sa iti zic una..prin 2008 am ajuns in Sicilia..stii patria aia unde e mafie..nu cu impuscaturi and shit cum se aude la tv..aia a fost multi ani in urma..vreo 2 ani auzeam romaneste la tv si radio..sicilienii nu te primesc in cercu lor decat foarte greu..trebuie sa adopti stilul lor..sa nu incerci sa le spui lor ca ce popor brav sunt dacii..ii doare fix undeva…si acum dupa ani..avem prieteni foarte buni sicilieni..acum avem si albanezi..in schimb de romani numai de bine..in afara de cumnata din tara cam nimic.
Depinde foarte mult si de oameni si felul in care vrei sa cunosti cultura..oameni locului
NOU
De ce ii plangi de mila sora-tii, nu acolo a vrut?
NOU
@cetin b0$$, ma deprimi; in octombrie puradelul face 3 luni. Il duc sa ii arat fiordurile si aurora boreala :))
NOU
Nu mai bine ii sfatuiesti ca, daca vor o viata mai buna, sa stea in tara si sa lupte ca sa o ia inapoi din mainile altora? Tu ii sfatuiesti sa fie lasi si sa abandoneze tot..? Eu, mai degraba, i-as sfatui sa se intoarca pe cei care au plecat, ca si-au strans banii de vise si, oricum, stam pe muchie de razboi. Cat mai pot…
NOU
nu, nu ar fi mai bine. dupa 42 de ani traiti in mizeria asta, pot sa ii sfatuiesc cu mana pe inima ca plecarea e singura alternativa.
NOU
Wait, că nu toți au plecat pentru ”bani de vise” ca mai apoi să se întoarcă și să îi piardă în aceeași mocirlă din care au plecat. Să stea în țară și să lupte? Pe bune? Parcă ești din alt univers. Să îmi consum jumate din viață sau toată viața ca să lupt împotriva ”ălora”? Mie cine îmi mai dă viața și timpul înapoi? Lași sunt cei care rămân și se dau cocoși că ei rămân să schimbe ceva. De zeci de ani nu se schimbă nimic. Dacă vrei să rămâi și să schimbi ceva just do it, fără să te lauzi și fără să dai vina pe cei care au plecat. Fiecare are motivele lui să plece sau să rămână. Nu vreau să știu motivele celor care rămân, știu doar pentru ce am plecat eu.
NOU
pai am stat fro’ 3 decenii.
la inceput mi s-a parut ciudat ca educatia primita nu coincide cu ce se intampla in jurul meu.
inca din liceu, aia care invatau si preferau sa dea examenele pe bune, luau note mai mici decat aia care copiau.
in facultate erau unii care “se descurcau” si ailaltii care invatau.
Apoi fro’ 15 ani am incercat sa schimb lucrurile cum am vazut eu in afara, sa existe si la noi civilizatie, curatenie, bun simt, corectitudine insa in momentul in care iti intrebi colegii corporatisti daca merg la vot si ei spun in proportie de 90% ca nu-I intereseaza sau ca nu sunt la curent cu politica iar tu esti la al 3 lea scrutin la care participi ca observator si te implici in a-I informa si a-I convinge pe ceilalti sa voteze iti dai seama ca Romania nu are nicio sansa.
sa ramana hotii, autistii social si asistatii. sa lupti pentru ce si pentru cine? pentru aia care dadeau interviu pe ski si spuneau cu dispret si superioritate ca ei nu-si pierd timpul cu votul? pentru aia care arunca mucuri din masinile lor de oameni “ajunsi”?
am vizitat si cateva tari africane, credeti-ma, Romania e sub tarile alea. cine nu ma crede sa mearga sa viziteze si dupa aia vorbim.
NOU
Razboi cu ce?Lumea de azi e in continua schimbare..nu iti place undeva pleci..iar de schimbat in tara..da aerul eventual..mai bine de banii aia o excursie in africa..este mai rentabil..experimentat pe propia piele.
Iar pt alte probleme..gen buletin pasaport..nu merci ca oricum in doua luni vine raspunsul pt anularea cetateniei romanesti…si ii urez un drum bun pavat cu bune intentii psd_iste
NOU
Am revenit pentru 3 ani in Ro si nu stiam cum sa plec.
Am plecat undeva in Europa acum. Pot respira iarasi. Civiliziatie, respect….
Oricum, sunt atipic. Nu sunt legat de o tara anume, pana la urma viata e o experienta.
BTW, n am copii, nici iubita ca vreau sa am mai multe optiuni!:)
NOU
Au murit milioane ca sa avem unde ne naste si creste. Din alt Univers? Ok, poate unul realist, in care alte milioane au abandonat nava, fugind si lasand-o in bataia vantului, la un loc cu pasagerii care inca mai incearca, macar de rusinea celor care au murit inainte, daca nu pentru un viitor in afara gunoiului strans in ultimii 20 de ani. Mie mi-ar placea sa-mi cresc copilul in Romania, cu valorile si traditiile noastre, si nu altele de imprumut. I-as jigni intregul bagaj genetic impunandu-i o alta manifestare decat cea romaneasca. L-as condamna la a fi un inadaptat, toata viata lui. Si pentru copilul ala viitor, eu consider ca merita sa stau sa lupt aici, altfel viata n-ar avea sens. Mi-ar placea, insa, sa vad o mentalitate de luptator in jur, mai degraba decat una de “Scapa cine poate”, dar sunt constienta ca toata viata am fost visatoare, e ok.
NOU
nu te opreste nimeni sa o faci, e treaba ta. cacaturi de astea patriotarde insa…sunt doar cacat
NOU
@d3v ne poti da niste exemple de traditii si valori romanesti? adica care este mentalitatea romaneasca aia adevarata? ca eu cat bat cu mintea spre secolul XVIII incolo nu gasesc nimic valoros care sa duca la progresul natiei.
si o alta intrebare, ce te faci daca esti tu si inca un nene printer 100 de oameni care se uita doar cum sa te faca si cum sa se “descurce” pe umerii tai?
scuza-ma dar ce spui tu nu e patriotism, e autism pentru ca Romania e precum Titanicul iar cei care o dau patriotic sunt ca muzicienii care au cantat pana s-au prapadit in loc s-o taie si sa se salveze.
NOU
@d3v, felicitări pentru că rămâi și că vrei să schimbi ceva. Referitor la ”L-as condamna la a fi un inadaptat, toata viata lui” mai gândește-te, pentru că dacă îl naști într-o altă țara va fi de-al locului. Asta dacă nu cumva o să îi pui ață roșie la mână să îl ferești de deochi, o să îl duci la spovedit și împărtățit în fiecare post, o să chemi nașa să îi taie moțul și să aleagă obiecte de pe tavă care să îi sugereze viitorul + alte tradiții de căcat.
Atunci da, va fi un inadaptat, pentru că va fi singurul copil care practică așa ceva.
”Mie mi-ar placea sa-mi cresc copilul in Romania, cu valorile si traditiile noastre, si nu altele de imprumut” spune-i asta copilului când la grădiniță în Ro va face serbare și bal mascat de ”halloween”, va crede în Moș Crăciun și nu în Moș Gerilă, când îi vei citi povești și va întreba cine e Zâna Măseluță etc. Chestii dinastea tradiționale românești.
NOU
Ce cacat sa schimbi? De sute de ani e aceeasi situatie acolo. Mereu cu curul in doua barci, mereu fiecare trage in toate partile, mereu stie unu ce ai tu de facut.
Singurele schimbari care se intampla acolo sunt: se mai baga curent si canalizare si telefoane cu internet. In rest, acum 20 de ani cand ma jucam in fata blocului era tot un nea mitica in maieu si pantaloni trei sferturi care iti spunea ceva ce credea el ca e miezul intelectualitatii si acum acelasi nea mitica iti spune sa vorbesti ungureste si fac pariu ca daca ma duc prin salajan si stau la magazinul de la coltul strazii mai gasesc cate un nea mitica d-asta si am sansa sa il vad si pe nea mitica care o sa ajunga la maturitate peste 20 de ani.
Nu va mai amagiti cu vrajelile astea, daca stai in romania esti parte din vaca ce o mulg astia. Eu doar cand ma gandesc la faptul ca pe vremea lu nastase s-a descoperit ca exista coruptie si de atunci coruptia exista in continuare bine mersi si tunurile se dau in continuare, doar procedura si anturajul se mai ajusteaza asa putin.
Aici in anglia protectia muncii e cam sfanta, mai exista asa cate o abatere pe ici pe colo ca pnm, dar in general daca nu poti macar sa pari ca macar respecti nu prea te lasa nimeni sa lucrezi. Romanii s-au crezut intelegenti si au facut un pamflet pe tema asta. Nu pare sa faca nimeni legatura intre aia de ii vezi ologiti si fara degete cu nerespectarea normelor de protectia muncii. Mie lucrurile astea imi cam dau toate motivele pentru care sa imi vad de treaba mea.
Vreau sa revin in tara, ca am vreo 4 hectare de pamant in jurul casei si ma gandesc ca as putea sa imi duc viata linistit acolo, doar ca momentan inca nu am gasit formula care sa ma tina acolo si sa nu imi iau campii dupa 2-3 luni.
NOU
@Costica Mecanicu
”Apoi fro’ 15 ani am incercat sa schimb lucrurile cum am vazut eu in afara,”
Costica, ai inceput rau, bai nene. Pai, gandeste-te si tu un pic, cand cineva te aude ca vrei sa schimbi tara sa semene cu a altora, nu da bine. Adica, ce banalitati de exemple sunt astea, curatenia, bunul simt, astea-s universale nu sunt specifice unei tari sau culturi aparte, dar faptul ca vrei s-o internationalizezi, te face demn de banuiala. ”Corectitudine”… pai, ce alta corectitudine vrei, ce inseamna ”corectitudine” dupa tine?
Eu stiu doua corectitudini si le urasc din ficati: corectitudinea politicoasa si corectitudinea politica. Esti sustinator acestor doua corectitudini, ca inca n-am inteles ce inseamna ”corectitudine” dupa tine?
Asa, ce tari africane, enumera-le, sa stiu unde sa ma duc sa vad.
NOU
@Maraka, eu-s un om care se autochestioneaza frecvent, vorba aia, “dubito ergo sum” si a trebuit sa scot capul in lume ca sa descopar si alte culturi si sa vad ca prin alte zone oamenii nu vor doar sa te catzere ca sa “Se ajunga” ci isi vad de-ale lor, linistiti.
corectitudine? daca le vezi doar pe alea doua e grav. dupa mine,. corectitudine e si cand primesti servicii pe masura taxelor mari pe care le platesti, I-as zice corectitudine guvernamentala, correct e sa ti se ceara sa scoti sacii de gunoi in fata casei/imobilului doar intr-un anumit interval orar la care esti acasa nu intre 12 si 13, sa-i zicem corectitudine sociala. Corect e sa urci numai pe la usa din fata a autobuzului si sa validezi cardul tot timpul pentru a avea servicii de transport civilizate.
Poate au alta deifinitie da’ plm, nu facem aici etimologie.
Tari africane? pai sa zicem Africa de sud, unde poti vedea autostrazi cu 5 benzi pe sens si faci Johannesburg – Cape Town in 13 ore (1400 km).
Alt exemplu, Maroc – trenuri de mare viteza, infrastrstructura, orasele arata in general mai bine decat marile orase din Ro.
Si sunt si altele care chiar daca pe alocuri arata nasol si au multe probleme, ritmul de dezvoltare e ametitor daca te gandesti la constructia de infrastructura spitale si scoli, de exemplu Lagos (Nigeria), Tunisia, Egipt, Coasta de Fildes. Sigur, ei nu aveau deloc dar macar fac ceva in sensul asta. Romania freaca pl de 27 de ani. Cu exceptia celor 25 de ani de communism si alti ‘fro 30 de ani prin vremea regilor, in ultimii 200 de ani nu s-a facut nimic in Ro sau daca s-a facut s-a facut cu influenta strainilor. Cred ca daca ne lasau astia in pace de capul nostrum cred ca tot la carute si drumuri de pamant eram.
NOU
Revin..ca tot spunea cineva de Maroc.
Dupa o scurta vacanta de doua sapt in Maroc..Casablanca si Marakesh.plus un mic tur in Tunisia am observat vointa lor de a se ridica la nivelul unor tari europene..aici ma refer la cele dezvoltate ..nu Italia,Grecia si altele..importa tot ce au altii bun..tehnologie de la nemti..servicii bancare din Anglia si altele..autostrazile sunt prioritatre pt ei,dar au si coruptie multa..nu cam poti comenta cum vrei la adresa regimului si in secunda urmatoare te racoresti un pic la puscarie.
In rest da..se dezvolta intens iar prin comparatie Romania probabil ca va fi intrecuta si de Albania..desi sunt cam 15 ani in urma Romaniei.
NOU
”si alte culturi si sa vad ca prin alte zone oamenii nu vor doar sa te catzere ca sa “Se ajunga” ci isi vad de-ale lor, linistiti.”
Pai, si-n Romania exista oameni d-astia. N-ai auzit sau citit care comentau ceva de genul: ”Mi-am asigurat copiii, familia, iar de restul tarii nu ma intereseaza”?
”corectitudine? daca le vezi doar pe alea doua e grav.”
Deci, nu negi ca esti sustinator celor doua corectitudini toxice. Bine…
”corectitudine e si cand primesti servicii pe masura taxelor mari pe care le platesti,”
Stai asa un pic, ca te-ai dat unul care scoate capul sa vada alte culturi, taxele si impozitele in comparatie cu alte tari, in Romania sunt foarte mici. Adica in Franta, UK, Germania, Italia, aia platesc sute-mii de euro, iar in Romania abia daca se ajunge pe la €30-€40, hai €50 tras de par pe an. Eu cred ca n-ai observat, in Romania CHIAR PRIMESTI servicii pe masura: platesti €20-€30 pentru sanatate, atata-i calitatea serviciului. Mi se pare rezonabil, nu crezi?
Si-ti zic de ce mi se pare rezonabil: in UK (eu sunt cu englezii), aia platesc pe putin £1000. Pe putin, da?
Nu stiu cifrele cu exactitate, dar cei din clasa de mijloc platesc vreo £1300-£1350 pentru sanatate (doar pentru sanatate, da?) pe an. Daca primesti €60000-€70000 pe an, pentru sanatate platesti peste £4000-£4500. Asta-i lira sterlina, nu euro.
Si tu-mi spui mie ca noi platim taxe mari, Costica? Am fost in UK, am vazut, am flat, m-am documentat, stiu cum sta treaba acolo. Au servicii foarte bune, dar aia scot banii pentru asa ceva, nu comenteaza ”Da ce, ba, ca-s taxele & impozitele mari” – da, asa e, taxele acolo sunt mari, asa poti sa mentii serviciile importante ca medicina.
”I-as zice corectitudine guvernamentala, correct e sa ti se ceara sa scoti sacii de gunoi in fata casei/imobilului doar intr-un anumit interval orar la care esti acasa nu intre 12 si 13, sa-i zicem corectitudine sociala.”
Costica, nu toti oamenii din Romania sunt acasa la aceeasi ora. Cum sa stea guvernul dupa tine si dupa alte milioane de insi? Tu nu vezi cat de ridicol e asta.
”Corect e sa urci numai pe la usa din fata a autobuzului si sa validezi cardul tot timpul pentru a avea servicii de transport civilizate.”
La fel ca la sanatate, trebuie sa scoti banul. La noi, sunt incredibil de mici taxele si impozitele, comparativ cu cele din Vest. Aia de-aia isi permit.
”Tari africane? pai sa zicem Africa de sud, unde poti vedea autostrazi cu 5 benzi pe sens si faci Johannesburg – Cape Town in 13 ore (1400 km).”
Auci, Africa de Sud.
”Alt exemplu, Maroc – trenuri de mare viteza, infrastrstructura, orasele arata in general mai bine decat marile orase din Ro.
Si sunt si altele care chiar daca pe alocuri arata nasol si au multe probleme, ritmul de dezvoltare e ametitor daca te gandesti la constructia de infrastructura spitale si scoli, de exemplu Lagos (Nigeria), Tunisia, Egipt, Coasta de Fildes. Sigur, ei nu aveau deloc dar macar fac ceva in sensul asta. Romania freaca pl de 27 de ani. Cu exceptia celor 25 de ani de communism si alti ‘fro 30 de ani prin vremea regilor, in ultimii 200 de ani nu s-a facut nimic in Ro sau daca s-a facut s-a facut cu influenta strainilor. Cred ca daca ne lasau astia in pace de capul nostrum cred ca tot la carute si drumuri de pamant eram.”
Costica, tu realizezi ca mi-ai insirat o lista de tari care toate au ca model guvernamental dictatorial & valori non-europene/Vestice? Tu realizezi ca mi-ai insirat o serie de tari, ca exemple de ”lucru binelui facut”, care aproape TOATE sunt junte militare, cu ciumagul la gat sau cu mitraliere tintite inspre populatie? (da, si Africa de Sud e dictatura)
Pai daca voi, aici, pe blogul Segnorului, va vaitati de PSD, inseamna ca in sistemele alora din Africa, va pisati pe voi de frica si nu mai indrazneati sa chiraiti nimic despre niciun partid, despre niciun Dragnea sau Firea. Dar, culmea, tu vezi modele de urmat, dictatura si junta militara.
Si nu numai tu, au fost altii aici care au preaslavit Dubai-ul si Abu Dhabi, si alea tot intr-o tara dictatoriala (cu tenta teocratice).
Pai, daca Dragnea face asta, inseamna ca peste noapte toti devenim pro-PSD, pe motivul ”lucrului bine facut” cu mitraliera la tampla.
Zic sa mai cugeti, ca pana acum ai dat-o rau de tot in bara.
NOU
:)) sunt fana mea, cand vine vorba de iscat dezbateri. :)) @Costica Mecanicu, pai avem inteligenta peste medie, ceea ce inseamna un niveld e adaptare ridicat. Asta a si fost ce ne-a mentinut prin istorie p-aci, in ciuda tuturor valurilor de “altii” care au venit peste noi. Oricat ne-am contra, ne iubim tara cu spume, suntem de un patriotism vecin cu moartea, undeva, ascuns, acolo, in inconstient. Cand ne indepartam de locurile astea ne pierdem puterea interioara, identitatea. Stim sa traim in orice mediu, in orice conditii si o facem numai bine, in general. Mai putin unii cu altii, dar asta e o alta poveste.
Eu chiar as chema toti romanii inapoi si, impreuna, sa construim un alt sistem, bazat pe experienta acumulata in calatorii. Avem locuri de munca, nu mai suntem chiar saraci, ne dezvoltam… Au crescut si salariile… N-are sens sa te duci in afara, departe, sa te chinui, cand ai aici tot ce-ti trebuie.
E important sa ne respectam originile. pana la urma, suntem structuri informationale genetice care calatoresc de la piatra incoace. Cine mai esti tu cand te rupi de originile pe care le ai?
NOU
Cu ceva ani in urma, am plecat aproape de la o zi la alta, dupa cateva interviuri si o oferta de nerefuzat. Imi aduc aminte ca m-am dus la seful meu in birou si i-am zis: ” Imi dau demisia! Plecam!”. A fost un moment de soc printre colegi, dar nu ne-am gandit foarte mult. Am stat perioada de preaviz plus o saptamana pentru bagaje si am plecat. A fost un soc cultural si de limba major. Dupa o luna am avut un moment de panica in metrou pentru ca nu intelegeam nimic! Nici reclame, nici anunturi, nici ce vorbeste sau citeste vecinul de scaun. A doua zi eram cu inscrierea facuta la un curs intensiv de limba. Nu am regretat, desi dorul de familia de acasa e mare uneori. Doare cand imi vad parintii, cu fiecare vizita, mai ridati, mai albi, mai subrezi. Dar 90% din gasca noastra veche de prieteni dragi si apropiati nu mai e in tara. Mergem acasa cu copilul si nu mai e aproape nimeni din generatia noastra. Intre timp au plecat aproape toti (cu copii sau fara). S-au intors in tara doar 2: unul in Timisoara si unul in Cluj la Porsche. Am crescut cu patriotism insuflat de cand invatam sa merg si bunicul ne povestea cum a luptat in raboi si cum strabunicul a murit in WWI sa apere patria. Am crescut si cu patriotismul bagat cu lingurita la soimii patriei si apoi la pioneri si cred ca asta a produs socul cel mai mare. Momentul in care am realizat cat de distrusa este tara lasata in urma, ca generatia noastra nu va vedea schimbarea de mentalitate necesara, ca au o sansa generatiile noi, daca nu se vor lasa calariti de urmasii mafiei ajunsa acum la putere. M-as intoarce uneori, dar copilul ma tine pe loc. Sistemul de invatamant este atat de diferit de cel trait de mine, incat nu as putea sa ii fac asta. Nu as putea sa il iau dintr-un mediu in care este invatat sa aiba curaj, independenta, curiozitate, este incurajat sa puna intrebari, sa citeasca, sa vrea mai mult, sa fie empatic cu cei mai putin norocosi decat el (are un copil autist in clasa) si sa il bag intr-un mediu in care copiii sunt invatati sa se conformeze, sa nu iasa din tipare, sa toceasca si sa nu se exprime liber, sa nu contrazica profesorul si in general sa ii fie frica de cel cu autoritate. Nu pot sa ma uit in ochii lui abastri ca cerul si sa ii iau ce are acum. Patria lui este alta acum, desi vorbeste perfect romana si isi iubeste familia de acasa. Casa lui si copilaria lui sunt diferite de ale parintilor lui si e ok.
NOU
Ce imi place cand mentionati plata pensiilor ca fiind un motiv de plecare pentru astia tineri. De parca statul ar trebui sa i lase pe batrani sa moara de foame (deja o face). Si lasati-ma cu pensionarii care ies la vot pentru pomeni, ca grupul 65+ a avut a doua cea mai mica pondere la vot in decembrie, dupa grupa 18-24 de ani. Verificabil.
Toti prietenii mei care au plecat au facut-o ca sa evolueze profesional. Majoritatea anul trecut. Ei si alte 3-4 milioane, multi care ar fi stat pe minimul pe economie.
NOU
Te asigur ca minti de clocotesc apele in Polul Nord.
NOU
Am plecat si imi asum ca intr-o zi statul sa nu mai plateasca pensia parintilor mei. Si asa e foarte mica: 1100 de lei pentru o cariera de 40 de ani in invatamant. De unde sunt acum, pot foarte usor sa le trimit 500 de euro pe luna sau sa ii aduc la mine daca isi doresc. Sa stau in Romania pentru a cotiza la pensii in speranta ca asa vor avea ai mei ce manca? Nu multumesc.
NOU
@amakhosi: pensionarii de 65+ poate n-au votat dar au votat aia iesiti anticipat pe la 40 si un pic de ani.
NOU
Am fost plecat aproape 2 ani pe un job de IT, nu am nevasta si nici copii dar m-am întors pentru ca acolo era doar munca. Chiar daca sunt o persoana sociabila si mi-am făcut multi prieteni ma simțeam singur. Daca in tara ai o slujba buna pentru care ești respectat sa știi ca in străinătate multi te vad ca o marfa, de la patron la firmele de recrutare.
Daca vrei sa-ti întemeiezi o familie sau sa-ti cumperi o casa ai șanse mai mari sa o faci in țara.
In Romania mai exista speranță chiar dacă PSD este la putere. Faptul ca lumea iese la proteste, ca mai exista politicieni in USR care se zbat sa facă ceva din țara asta ma face sa cred ca e mai bine in țara mea.
NOU
Tu ai un job in IT si cauti respect? Care-i frate treaba cu IT-u asta in Ro? Chiar credeti ca suntem miezu’ din dodoasca si unici pe pamantul asta care ne pricepem la windows , cabluri si photoshop?
NOU
1 da, relatiile umane is o problema. Numai munca nu e suficient, te deprimi 100%.
Din experienta, se descurca cei cu nevasta cu ei + cei sociabili care isi formeaza acolo un cerc de prieteni.
2 in politica partidele sunt echivalentul armelor, manifestatiile sunt artificii. Pana ce clasa de mijloc nu intelege forta organizarii in partid, nu are cum sa depaseasca PSD, oricat de prost ar fi acesta.
NOU
Eu inteleg ca it-ul e o chestie mega smechera in romania, si ca vi se spune ca miau si miau. La finalul zilei sunteti doar niste baieti care intind cabluri mai bine si stiu sa isi instaleze singuri windowsul si nimic mai mult, eu inca astept sa vad it-sti iesiti la pensie din it sau sa ii vad ce o sa faca in momentul in care nu mai are cautare ce stiu ei si au vreo 50 si ceva de ani.
It-ul e cea mai naspa chestie care se poate intampla unei tari. Au inchiriat o cladire, au adus doua tiruri de calculatoare si aia e. Vreo 3-4 fabrici de masini aduceau mai multe beneficii tarii decat toata industria de it.
NOU
si masinile alea cum ce crezi ca se construiesc? cu dalta?
NOU
E greu când ești într-o țară străină unde nu vorbești bine limba și unde incepi să simți că nu ai un viitor.
Am avut un coleg care s-au întors în țară fix din motivul ăsta. Cu greu și-a găsit de munca pentru că era privit cu scepticism că nu a rămas în străinătate.
Cred că totul tine de motivație și de ce vrei sa pleci.
NOU
E alta programare si nu cred ca se face prin romania, toate manualele sunt mai mult in germana si nici joburi nu am vazut prin ro. Nu poti sa il iei pe ala de face aplicatii pt sap sau restul balariilor astea si sa ii dai sa iti faca chestii in step7 sau silworkx si sa nu omoare pe cineva cu ele.
NOU
Bajeti, mai usor cu preconceptiile despre IT. I(nformation) T(echnology) nu inseamna intins de cabluri, instalat de windoze si photoshop. Pentru cultura generala a spargatorilor de seminte pe stadioane, IT inseamna:
– software pur, programe pentru diverse OS-uri, sunt sute de firme care fac asta,
– jocuri, EA games, etc, au sedii in Romania,
– design de web, scripturi care fac chestii,
– soft pentru intretinere baze de date ale firmelor din domeniu, bancilor, etc. Nu ai vrea sa ramai fara bani daca pica sistemul bancii in care primesti salariul minim pe economie si alocatia copilului (hihi!).
– firmware, software dedicat unor procesoare embedd sau microcontrollere ce fac automatizari. Orice chestie cu microcontroller necesita o bucata de software specializat care sa faca niste chestii fixe.
– design de circuite integrate analogice de uz general, surse in comutatie, memorii, procesoare, microcontrollere si ASIC-uri (application specific integrated circuit). Da, in Romania se proiecteaza foarte multe circuite dedicate unor aplicatii specifice, gen senzorii de prin masini, aia de-i injurati voi ca tot pica si costa al dracului de mult. Stati linistiti, sunt bine proiectati senzorii, sunt prost integrati de integratori, aia care cer 150 lei pe un modul ce contine un senzor de 2 lei (da, nu e gluma, costa 2 lei un circuit senzor magnetic de ABS).
– tot IT este si testarea automata a acestor circuite integrate PE WAFER cu testere specifice, inclusiv software-ul specific pentru ele. Exista firme care fac asta in Romania, lucrez in astfel de firme si chiar am facut asa ceva, soft de testare, care realizeaza 200+ de teste specifice unui circuit integrat in 2 secunde.
– lista nu e completa, sunt multe specializari in domeniul IT.
Deci, photoshop nu e IT. Intins cabluri nu e IT. Astea sunt niste activitati secundare pe care niste ingineri priceputi in chestii complicate le fac atunci cand nu au timp sa astepte specialistul in intins cabluri si photoshopat. Salariile sunt pe masura unei activitati intelectuale grele, e vorba de electronica, algoritmi, algebra booleana, fizica, fizica solidului, materiale, nanomateriale, etc, un cumul de cunostinte ce se aduna pe parcursul a 5 ani de facultate, plus master, doctorat, apoi 5-6 ani minim de meserie intr-o companie cu know how.
Tehnologia care ne permite sa tragem din sold tampenii gen “Tu ai un job in IT si cauti respect? Care-i frate treaba cu IT-u asta in Ro? Chiar credeti ca suntem miezu’ din dodoasca si unici pe pamantul asta care ne pricepem la windows , cabluri si photoshop?” e chiar miezul din dodoasca. E pentru simplul fapt ca e disponibila tuturor, nu doar unor alesi de pe pamant, si e disponibila datorita muncii unor oameni pe care unii ii considerati niste tragatori de cabluri si photoshopisti.
NOU
@superfotbal Da-mi voie sa-ti spun ca esti un idiot patentat cum rar vezi. Cauta-ti confratele, pe TIM, va completati reciproc de minune. Sa spui ca IT-ul e cea mai naspa chestie care se poate intampla unei tari, asta e chiar priceless. Nu bag mana in foc, dar tu pari un frustrat ca unii colegi de-ai tai acum castiga 2-3 mii de euro, iar tu esti un parlit care n-are bani de o licenta legala de Win10, dar uraste pe toata lumea care stie ce e aia integrala sau functie OR-exclusiv.
NOU
Am plecat acum 9 ani in Germania impreuna cu nevasta. Eu nu stiam limba, n-aveam studii. Am lucrat aiurea pe bani putini si joburi naspa si la negru vreo cativa ani pana cand am inteles cum functioneaza Germania. Am invatat mai bine limba, am inceput o facultate la 28 de ani si sunt inginer de vreo 2 ani. Am job fain, lucrez cot la cot cu nemti la proiecte importante din tara, am salariu peste medie, nevasta la fel si o viata linistita. Ma uit la ce se intampla in Romania si ma iau de cap, deja e comica sau absurda situatia, faptul ca am plecat din tara a fost cel mai bun lucru pe care l-am putut face. Nu vezi cu adevarat cum e Romania decat dupa ce pleci din ea. Ca ma considera unii nemti cetatean de rangu doi sau tigan, mi se rupe pula, in Romania e si mai rau si nu e doar din cauza politicienilor. Cand o sa avem respect unul fata de celalat poate atunci se schimba ceva.
NOU
“Nu vezi cu adevarat cum e Romania decat dupa ce pleci din ea.”
Amin.
NOU
Mai rău e de ăia care se bat cu pumnii în piept că pleacă, dar totul rămâne la nivel declarativ.
NOU
Daca nu ai plecat dupa mineriada mai bine ramai.
Deja polonezii nu mai cumpara case in occident , cei cu copii se intorc ,ceilalti isi ajusteaza planurile.
In 10 ani o sa fie jale. Nu,nu in Romania.
NOU
Spre deosebire de noi, polonezii au motive sa se intoarca in tara natala.
NOU
@o.v asa ziceau si ei cand au plecat .Mie imi zicea unul ca economia poloneza e cvasi-inexistenta , orice ban venit de la EU genereaza temporar job/cheltuieli , graficul sare in sus ,totul e bine. Cand i-am zis dentistului meu polonez ca ~~~~~ despre guvernanti a inceput sa rada , la ei e la fel. Diferenta o fac oamenii , exact diferenta dintre cartilaginoase si vertebrate.
Timpul a trecut ,brainwashing-ul european nu a functionat la ei ca la romani ( bine , la nimeni din zona nu a functionat cu exceptia romanilor ).
Incep sa banuiesc o chestie , ma intreb cati dintre cei ce isi denigreaza tara sunt de fapt complet loseri dand vina pe o entitate numita ‘tara’ pentru esecurile lor.
NOU
Am plecat din tara acum 10 ani. Jobul e decent, program 9-18, in majoritatea zilelor la 18.30 sunt deja acasa. Iesitul la restaurant nu e nimic iesit din comun daca am chef ies (in special pentru masa de pranz, mai rar cina, si daca am de ales nu ajung prea des in locurile de fite). Daca nu, gatesc acasa. Am plaja la 2 minute de casa (mers pe jos) dar in timpul verii este foarte cald si e mai bine inauntru, la aer conditionat. Ati pomenit de gadget-uri, daca chiar vreau ceva si cred ca merita imi iau, daca nu, nu. Concedii imi permit dar nu am atat de mult timp liber de la serviciu, in plus am cam vizitat ce am vrut neaparat sa vizitez, iar febra city break-urilor a inceput sa ma lase rece (am peste 35 de ani). Ma duc o saptamana pe an sa vizitez familia in Romania si o alta intr-o tara oarecare si e cam deajuns. In rest: nu ma dau banii afara din casa, stau in chirie, nu am masina de fite, nu ma imbrac numai de firma, o viata normala dar probabil la un nivel de confort pe care nu l-as fi avut daca ramaneam in Romania.
NOU
Exista oameni si oameni, pareri si pareri. Bere si BERE. Emigrarea nu e un proces fara regrete sau probleme. Oricat de motivat ai fi sa pleci din ceea ce consideri mizerie de tara, dincolo nu te asteapta aceeasi tara, doar ca mult mai buna. Te asteapta o alta cultura, un alt popor destul de inchegat pe la incheieturi, cu mentalitati destul de diferite de ale tale. Limba sa spunem ca nu e neaparat o bariera, inveti cat de cat in cateva luni sa te intelegi cu oamenii, apoi o asezi temeinic in doi ani. Dar, esti strain. Nu esti de acolo, desi tu vrei sa fii de acolo, iti doresti sa fii de acolo.
Unele popoare au o doza de xenofobie in ADN, daca se poate emite o astfel de parere. Gen nemtii si austriecii. Niciodata nu vei fi neamt sau austriac, pentru nu te-ai nascut neamt sau austriac. Am o experienta de 6 luni la prima mana, am stat prin ambele tari, oameni faini, dar dupa cateva luni nu mai vorbesc engleza cu tine, ca germana lor e tare importanta ca limba internationala, de dubleaza absolut toate emisiunile tv si filmele chiar si la cinema.
Apoi vin copiii, care se vor adapta culturii locale si nu vor mai fi romani, ci nemti sau austrieci sau whatever, cu nume dubios. Care vor veni in vizita acolo unde pentru tine e acasa si vor considera tara in care s-au nascut stramosii drept un loc de vacanta unde-si iau anual doza de primitivism impus de parinti. Copiii vor fi ancora parintilor la intoarcerea potentiala acasa. Ei vor refuza sa vina “acasa” si asta ii va lega si pe parinti acolo.
Emigrarea e un proces one-way. De asta trebuie facuta la tinerete, inainte de tabieturi si inainte de asezarea la un loc de munca comfortabil, atunci cand nu stii exact ce vrei, sau vrei atat de multe incat iti permiti sa risti.
Am avut ocazia sa raman in us. Nu am facut-o, am considerat ca daca tot am ajuns acolo si am stat cativa ani, pot sa ma intorc oricand, daca vreau. Uite ca nu mai vreau acum, la 44 de ani. Nu ma trage nimic. Cunosc societatea americana bine, am platit taxe acolo, am vazut avantajele si dezavantajele, dar parca am luat calmant si nu-mi mai pasa. Nu-mi doresc sa ma mut acolo pentru restul vietii. De asta recomand tinerilor sa faca pasul emigrarii la 24-25 de ani, nu la 32-35 si sa nu o faca sub rezerva unei intoarceri la radacini nu se stie cand.
NOU
Luati bre si plecati, daca ramaneti in tara o sa va ratati. Voi si familiile voastre, inclusiv copiii.
Celor care spun ca aaa, nu e asa bine, ce mare scofala afara etc: or fi avand probleme fiecare tara, dar nu se compara cu Romania. Macar exista infrastructura, vointa de a merge spre mai bine, mecanisme cerere-oferta, separatii executiv-legislativ ca sa nu mai vorbesc de stabilitate, aspecte financiare etc. Exista chestii de baza afara, in Romania esti ca pe Marte nu ai nimic din toate astea. Ca vaaai mi-e dor: chemi la tine frati parinti, anul urmator te duci tu in vacanta, exista skype, care-i treaba?
Ok, daca santeti vb unui scriitor iremediabil tampiti si-i credeti pe astia sau aveti un post caldut/rude unde trebuie – stati in Romania, o sa fiti oricum ne-functionali afara.
NOU
daca eu vreau sa ma mut din UK (casa, masina, job bun) inapoi in RO, sunt ca Mircea Badea?
NOU
cumva…
NOU
Eu nu stiu cum sa va spun, dar acum imi fac planurile sa ma intorc in tara dupa 10 ani.
Sper ca in 3-4 luni sa fiu stabilit in Romania.
Inafara nu e cum credeti sau sperati voi decat daca muncici de 10 ori mai mult decat in Romania.
NOU
Mie cel mai mult imi place cum cei care n-au plecat ii sfatuiesc pe ceilalti ca nu e bine, ca si cand ar avea experienta sau ceva.
NOU
Plecat de 5 ani in Marea Britanie initial la studii si acum cu job. Imi place aici, dar pot observa ca s-au inrautatit lucrurile. Foarte multi cersetori britanici si drogati, niciun cersetor roman. Ma intorc cu placere in Romania de fiecare data, dar mereu doua saptamani sunt de ajuns. Desigur, zborul pe avion din Luton nu e o placere.
Observ si cum Bucurestiul s-a dezvoltat in timp ce Constanta ramane la fel.
Planul e sa imi iau cetatenia britanica si sa ma mut in Asia. Toate cele bune!
NOU
Discutam cu niste cunoscuti despre cat de panarama e tara asta,lipsa drumuri,lipsa spitale,lipsa scoli,lipsa viitor si despre faptul ca mi-as dori mai mult,ca ma gandesc sa plec.
-Da,dar voi nu vedeti lucrurile pozitive,totusi In Romania e ok.
-Spune-mi un lucru bun care sa ma tina in tara.
-Internetul,avem internet bun si ieftin,suntem cei mai tari din lume pe partea de conexiune la internet…
-Ok,si cu ce ma ajuta asta cand fac 8-10 ore pana in Maramures,cand nu beneificiez de tratament decent in spitale,cand statul ma f*#e in coor non-stop…
-Da,dar internetul este poarta noastra spre exterior.
Am inchis discutia,nu-si avea rostul…
NOU
Nu ma mut din Romania nici daca-mi oferi 15.000 euro pe luna. Cea mai mare placere a vietii mele e sa stau la o caterinca cu astia ai mei ,care nu ma vad inferior lor. Nu,nu m-am nascut in lumea asta sa spal veceuri dupa vreunu din vest.
Dincolo rezisti psihologic doar daca esti un pulete antisocial care oricum nu era bagat in seama de nimeni aici sau daca ai situatia deja aranjata (sotie,copil).
Astia ai mei care au plecat (si sunt multicei) ,sunt majoritatea in prag de depresie sociala grava.
Da ,stiu,sunt eu gigel contra dar prefer in primul rand sa ma simt acasa.
In concluzie ,poate fac vreo nefacuta spre 40 de ani si ma mut intr-o tara de 5 ori mai saraca decat Romania unde voi trai cu cei 100.000 de euro economisiti,fix ca la monaco.
NOU
Am citit cu interesul articolul si mai ales comentariile…Recunosc ca m-au incurajat. Pe 1 octonbrie ar trebui sa ma mut in Maastricht, am primit o oferta f buna pentru acelasi job pe care-l am in Romania, in domeniul financiar. Incerc sa fiu realista si sa ma gandesc si la lucrurile care-mi vor lipsi, sa nu ma entuziasmez prea tare ca poate n-o sa imi placa…mixed feelings. Ce ma ingrijoreaza e o stire de care am auzit chiar in seara asta, ca se impart medicamente cu iod, pentru eventualitatea unui incident la centrala nucleara din Belgia ( Tihange)…exista printre voi oameni care locuiesc in zona? oare exista un pericol real de radiatie sau sunt exagerari stirile si articolele de pe internet?
NOU
oriunde se face asta, inclusiv in cernavoda