Nu sunt genul haplea. Nu mănânc tone de mâncare, nu bag 3 fripturi și 2 șaorme supliment. Dimpotrivă, porțiile mele de mâncare sunt chiar mici, altfel cu siguranță nu m-aș menține la greutatea asta, fără să fac sport (nu, nu am găsit helcometru). Patima mea sunt crănțănelele și gustăricile, dar aia e altceva.

Am o problemă, însă, cu mâncatul de sărbători sau, în general, la evenimente, inclusiv grătare publice făcute la mine în curte.
Dacă știu că urmează o zi cu multă mâncare, în ziua respectivă mă simt umflat ca un țâfoi, nu pot să mănânc mai nimic, indiferent de cât de bună e mâncare, efectiv mă simt mult prea sătul, nici măcar o bere nu intră. Acum, de sărbători și revelion, abia am mâncat niște piftie, în rest, nu îmi venea să mănânc nimic.

Îi rog pe toți când pleacă din vizită să își ia la pachet, pentru că noi, cu siguranță nu mai mâncăm, dar ei tot timpul se simt politicoși Vai, dar nu, doar nu o să crezi despre mine că sunt un nemâncat sărac și îți iau din mâncare acasă, de parcă noi nu am avea mâncare (avem o singură familie de prieteni care ne-au făcut bucuria de a ne elibera de costițele de berbecuț și nici acum nu ne-au adus castronul înapoi)

S-a mai pățit sau sunt singularitate?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Din pacate nu esti singurul. Am fost in aceeasi situatie de prea multe ori. Devin al dracu de enervant din cauza asta. Fac mancarea aia super buna si nu pot sa mananc mai mult de doua guri? Fuck! De alcool nu mai zic.
    Cat despre mancare, da, o impartim daca ramane si lumea e ok la mine.
    Castroanele, na, e pandemie, au uitat de ele? Daca te enerveaza fix piticul asta, baga placa cu amintire de familie la care tin, ca e de la x eveniment. Sau pur si simplu mai adu in discutie aubiectul.

    • #2

      Să vezi cum e când trebuie să recuperezi o parte componentă din ceva.
      Mama stă ca pe ace de la revelion, are de recuperat fundul unei tăvi detașabile pt tort. A folosit-o pt prima oară tava aia. 😉

  2. #3

    Daca stai si gatesti mult in mirosul mancarii nu prea iti mai vine sa o mananci sau nu mananci cu pofta.

  3. #4

    M-am invatat minte, gatesc exact ca in zilele normale, ok poate un fel in plus, friptura sa zicem. De Revelion, somon la cuptor, salata orientala, ceva crontzanele, rose si spumant, pa si pu, la revedere!

  4. #5

    Era suficient sa scrii doar “imi vreau castronul inapoi”. Intelegeau mai usor.

  5. #6

    Pai atunci nu mai găti atata.Toti facem asta,dar stii ca e din snobism nu?:-))Ma rog sunt ipocrit sunt turbat dupa chiftelute,salata de “beof” si cozonac.La noi musafirii vin si ei cu mancare si la sfarsit impartim toata mancarea.Hai te las ca imi ploua in gura.Huooo

  6. #7

    SO are aceeasi problema, numai faptul ca vede atata mancare si i se face rau, nu-i mai vine sa manance, mananca chiar mai putin ca intr-o zi normala.

  7. #8

    Ati luat vreodata mancare la pachet de la nunta? (nu desert)

    • #9

      nu. la ultima nunta la care am fost am facut foamea, nu aveam ce sa iau la pachet

    • #10

      daca nici la Mariciu la nunta n-a fost mancare….

    • #11

      nu, my bad, inainte de mariciu, nu mai tin minte la cine

    • #12

      Pai la nunti nu se ocupa chelnerii sa nu mai ramana nimic, nu iau ei tot sa imparta sau sa refoloseasca?

      Iar nunta fara mancare… nush ce sa zic. Fara mancare la modul ca aveau meniu mai auster, sau erau portiile mici?

    • #13

      Cred ca s-a referit ca era mancarea de kkt.

  8. #14

    Am trecut prin asta. O solutie este sa cumperi niste casolete pe care nu le vrei inapoi…cand cineva lauda o anumita mancare, pac, ii oui in casoleta la pachet.

    • #15

      La mine in familie se pastreaza cu religiozitate toate cutiile de inghetata. E un adevarat circuit in natura al cutiilor de inghetata, mereu am prin casa de la mama/soacra, m-am invatat si eu sa le pastrez, asa ca daca avem ceva de dat cuiva suntem acoperiti cu recipientele.
      Doar ca anul asta nu am avut cui sa dam, si am luptat din greu cu toata mancarea primita sau gatita. Ieri m-am fortat sa termin sarmalele de la Craciun.

    • Pfuai. Mi-e rusine, eu sunt musafirul care a plecat cu pachet. Deci, nu trebuia sa arunc alea de inghetata? 🙁

    • #17

      +1 pentru cutiile de inghetata/ caserolele de salata de la mega image/ galetuse de la masline sau iaurt.
      Mereu cumpar caserole frumoase si tot in alea ajung sa pun :)))

      Cat despre prieteni, deja stim ca sucurile si crantanelele le pastreaza pentru data viitoare cand ne vedem, mancare am inceput sa gatim cat mancam si mai impartim asa, ce mai ramane.
      Si caserole si castroane, fuck it, le avem unii la altii, nu mai conteaza. Dar daca e una din caserolele alea “bune”, chit ca e a mea, sau a prietenilor, sa fii sigur ca tre sa imi reamintesti sau sa le reamintesc sa o dea inapoi. Ca uiti, uneori chiar uiti, fara nicio intentie.
      Deci, da un mesaj si zi-le ca vrei castronul.

  9. #18

    Anul acesta am redus masa de revelion la o cina ceva mai deosebita – somon cu legume la cuptor, salata proaspata cu verdeturi si zacusca. Atat. Si ne-am pus frumos la masa la ora 7 seara, am mancat ca in oricare zi obisnuita, incat sa avem energie pentru petrecere. Dpdv alimentar cred ca a fost cel mai echilibrat revelion pana acum.
    Nu as mai opta vreodata pentru combinatia de dus foamea pana tarziu + mancaruri multe si grase servite la miezul noptii stropite cu mix de alcool.

    PS: am invatat o notiune pe final de 2020 (de aici, exista subtitrari in engleza: www.youtube.com/watch?v=BNdJaetPrlg), care s-ar aplica in diverse domenii, inclusiv alimentar – Lagom
    en.wikipedia.org/wiki/Lagom

  10. #19

    Poate gusti si tu ca mine mancarea de sare sau de condimente cu polonicul pt ca nu gasim o lingurita la indemana?

  11. #22

    :)) de aia nu iau mâncare la pachet, că urăsc să trebuiască să țin în dulap caserolele/cratițele până la următoarea vizită când mereu uit sa duc înapoi drăcia aia. Maică-mea s-a învățat dupa ce i-am descompletat toate seturile de caserole, are stoc de casolete de unica folosință. Mai ales că eu sunt și pe stilul arunca-tot ce e in plus prin casă. La 3-4 săptămâni curățenia generala implica saci de aruncat mărunțișuri pe care nu le folosesc. Se lasă cu carat.

  12. #23

    Mereu intru in blocaj de sarbatori cand e multa mancare in jur si doar gust putin din ce imi place. Chiar daca nu stau in bucatarie prea mult doar ajut pe ici pe colo, tot nu mai am pofta de mancare. Plus probleme cu colecistul…

  13. N-am inteles niciodata cultura chiolhanului de revelion. Oameni buluc in magazine, inghesuiti unul in fundul celuilalt, ca semn al apocalipsei. Media se agita, cu varf de lance microfonista care a tras batul scurt si trimisa de serviciu in puhoiul de la Carrefour. Clasic: Ce ati cumparat? (cameramanul baleiaza caruciorul plin) Si cat ati cheltuit? (ce te arde grija?!). Pare ca o natie intreaga a suferit de foame in ultima luna si acum trebuie sa recupereze, cu un ochi vigilent la frigiderul si portofelul celuilalt. Nici macar nu mai e despre a manca mult si prost, ci mai ales de confirmarea unui statut de carton si mangaierea ego-ului prin miile de like-uri lipite de fotografii cu racituri.

  14. #25

    Idem!

    Nici eu nu înțeleg de unde percepția că trebuie să-ți spargi mațul în timpul sărbătorilor.

  15. Inca mai am din friptura facuta de revelion.

  16. #29

    de revelion am vrut doar salata de fructe cu frisca, da, n’am avut de lucuru si m’am dat interesanta, in loc de hulala lichida ma puse dracu sa iau la dorna, fara zahar.. conservanti..bla bla.

    am mancat: salata de fructe cu inghetata, frisca se duse la balamuc, nu a iesit. :)):)):))

    aia e, astept sa se reaprovizioneze poporu roman si ma duc pe la magazin :d, zilele astea inca nu am curaj.

    • #30

      Frișca din “la dorna” și alte smântânuri pt frișcă, musai ceva de minim 30% grăsime (mie mi-a ieșit cu “la dorna”, Olympus, pilos-lidl, marca proprie pentru și 365, fosta marcă a lu’ mega, dar n-am mai văzut smântână asta de vreo câțiva ani) o fac așa: țin cutia la frigider măcar o noapte.
      Fix când vreau s-o fac tai cutia, răstorn în castron și adun tot ce rămâne pe pereții cutiei. Pun castronul în congelator 5-15 minute, în funcție de cantitate, dar cel mai sigur, până când aia dinspre peretele castronului începe să înghețe. “Gheață la mal”, cum ziceau pe vremuri la buletinul hidrologic.
      Bag mixerul cu nădejde, mai întâi la viteză mică, apoi cresc treptat, dar destul de repede. Când se îngroașă stau cu ochii pe ea să nu se facă unt (n-am reușit niciodată), dar să fie suficient de țeapănă pt ce vreau s-o folosesc.

      Unii recomandă răcirea castronului și paletelor mixerului la congelator și baterea ținând castronul în alt castron plin cu gheață, dar mie mi-a ieșit mereu procedând cum am scris mai sus.
      Pe cuvântul meu că e diferență de gust față de alea vegetale.

  17. #31

    Am mancat la greu in “noaptea dintre ani”, dar mi-e si jena sa spun aici, vanzad ca toti care au comentat sunt super cumpatati, oameni fini, care de Revelion mananca in sila o aschie de somon si-si clatesc gura cu putin Moet.

    • #32

      Poti sa te descarci, noi am mancat piftie, salata de boeuf, coaste la cuptor cu piure, cozonac, prajituri de casa.
      Legat de Moet, nu ne place. Are gust de pisat, e amara ca dracu. La fel si Dom Perignon. Nu stiu cum bea lumea amareala din aia.
      Personal, mie imi place sampania de saraci. Angelli de Piersici sau Zarea.
      Sau Robby Bubble. Buna rau de tot :)))

      In rest, nu consum alcool, ca nu imi place. Singurul lucru cu care ma mai rasfat, ocazional, e cu o cescuta de visinata facuta de socru. E ca un sirop asa, woah. Super. Sau vin fiert.
      In rest, consum bere fara alcool cu lamaie :)))

  18. #33

    Ma enerveaza la gratar, la tara, cand imi invit prietenii:

    Eu le zic: ”nu veniti cu nimic, fac eu cinste, fac ceafa, mici, fleica, gulas whatever, etc.
    Eventual daca vreti ceva special pentru copii,regim, peste, pui.”

    Si fiecare dintre prieteni vine cu: ceafa, carnati, mici, jambon, 6 pastravi, pui grill, aripi de pui, ciuperci, dovlecel, si alte sacosi de mancare, tone de suc, vin, bere, chipsuri, ciocolati etc.

    Dar m-am invatat minte, cine aduce si le face, nu stau eu toata ziua sa fac tone de carne la gratar, care se racesc pana sunt gata si le cara lumea inapoi in pungute si caserole sau se strica si le dau peste gard la caini.

    • #34

      dacă ai prieteni așa mișto și nu vin cu mâna-n cur, nu mai bine cumperi și tu mai puține?! 🙂

    • #35

      @Ady-P, pai cumpar si ma organizez cum trebuie, cand fac cumparaturile calculez in grame/cap de vita furajata.

      Iar la telefon am confirmarea ca nu cumpara nimic, dar cand sosesc prietenii in vizita, surpriza:

      ”pai am fost sa cumpar x si era y la oferta, cum sa nu iau?, a zis nevasta ca vrea ea …..”

      Cum ar fi sa nu cumpar eu nimic si sa se decida prietenii: ”ba, gata, nu luam nimic ca ia el’?

    • #36

      Baga-le si tu la congelator :)))

      In rest, cand vine vorba de tone de carne, e bine sa ai la indemana niste cratite din alea mari si ieftine si sa dai drumul la cuptor. Carnurile care-s gata, le pui in cratita si le tii in cuptor, sa stea calde.

  19. #37

    de craciun ne-am asezat la masa, la antreuri: piftie, slanina, pateu/lebar, carnati uscati, salate, beouf etc. aveam pregatite si sarmale sau friptura dupa pofta inimii. aia a fost tot, la antreuri ne-am blocat. sarmalele si friptura nu s-au mai facut, mancat, nimic.
    o chestie cu problema senzatiei de full cand e ceva masa mare, gratar etc e fix aia de zice vlad mai sus. gustatul pe toata perioada pregatirii duce inevitabil la satietate.

  20. #38

    Daca vrei sa-ti faci un bine imens, pastreaza-ti cele 3 mese pe zi si-ai sa vezi semne bune, mai ales in zona diabetului. Daca continui si cu sportul e perfect.

    • #39

      am si eu o intrebare la tine. de ce toti romanii, toti, simt nevoia sa dea sfaturi oricui, oricand si complet necerute? ai diabet? esti specialist in boli de nutritie? TI-AM CERUT EU PAREREA DESPRE CUM AR TREBUI SA IMI ORGANIZEZ MESELE? daca nu, de ce imi dai sfaturi, boss, ca de dimineata tot primesc sfaturi din diverse domenii si mi s-a acrit de voi ca de iliescu

    • #40

      Nu sunt specialist, stiu doar niste chestii de baza. Dar e ok, pot si fara sa-ti dau un sfat, adica sa-mi pese. N-am stiut ca te deranjeaza atat de tare.

    • Ahahaha!
      Anul trecut in primavara am slabit vreo 20kg. Cand a venit vara si am trecut la tricouri se vedea diferenta foarte mare.
      Un coleg la birou a observat si m-a intrebat daca am tinut vreo dieta. I-am explicat ce si cum, dupa care a zis:
      “Stii ce trebuie sa faci ca sa slabesti?”
      La care eu: Din cate observ, cred ca da, stiu.

  21. #42

    cotletele alea sa stii ca s-au mancat instant, nu regret nimic

  22. Eu mai am un necaz. Observat cand mergeam la nunti, respectiv anul asta de Revelion. Mananc toata noaptea stand pe scaun, ma misc doar 5 pasi la fumat, ma simt ca un cerc. Ajung acasa si cand ma trezesc, sunt spart de foame. Cum dracu ?

  23. #48

    Nu am aceasta problema, mananc de sparg din toate. D’aia facem cate putin ca sa nu ne imbùibam.

  24. Perimiteti-mi sa raportez din Olanda.

    La o petrecere, de regula, lumea isi aduce singura gustari/mancare si bautura. Adica nu e in sarcina gazdei sa aranjeze toate pentru toti. De exemplu: poti sa vii la un housewarming cu sticla ta de gin si tonic. Sau cu un 6-pack de bere. Sau cu vin. La final, daca ramane, e normal sa iei inapoi acasa.

  25. #51

    Ce e ala “țâfoi”?

    • #52

      Întreabă-l pe Vlad Mușatescu. 🙂

      În principiu, se referă la un ceva/cineva atât de umflat că practic se rostogolește. 🙂 habar n-am ce însemna cuvântul la origine 🙂

  26. #53

    Am multe sechele de pe vremea in care imi ziceau rudele ca mananc cat o furnica/ vrabie, ca-mi las puterea-n farfurie (aka ultimul dumicat) sau ca eroii din povesti si copiii cuminti mananca intotdeauna tot (mie punandu-mi-se-n fata dublu fata de cat isi puneau adultii). Dar poate ca si ei aveau sechele de pe vremea cand, daca nu erai macar burtos, erau sanse sa nu apuci anul viitor. #susburtosii

    Eu in general mananc cate un fel (o farfurie, un castron, un ceva) o data la cateva ore, iar daca e cu garnitura si/ sau desert, mananc mai putin, ca sa-mi pastrez loc (incerc sa ajustez si in functie de gustarele, cand e vreuna, evident ca nu iese intotdeauna). La ocazii fac maxim doua feluri legate de eveniment si in cantitati cat de cat corespunzatoare in functie de viitorii “destinatari”, nu sa mancam 5 zile din resturi si tot sa aruncam trei sferturi din mancare.
    Nici la evenimente gen nunti nu pot manca din toate felurile decat daca fac sampling cate o inghititura din fiecare sau bufet suedez. Sa mai si dansez, cand mie mi-e frica sa nu mi se intrevada varful de la sarma din esofag cand deschid gura?